Επίκαιρα και χρηστικά



















Τα τελευταία χρόνια η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση και οι επιπτώσεις της στον πολικό στρόβιλο είναι πολύ μοδάτες (τρέντι που λέμε στο χωριό μου). Εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες, μελέτες έχουν δημοσιευτεί με αντικείμενο τη συσχέτιση των παραπάνω φαινομένων με τον καιρό στις διάφορες περιοχές των μέσων πλατών. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι ανά τον κόσμο δημοσιογράφοι και καιρολόγοι προσπαθούν να μετατρέψουν τις αδύναμες συσχετίσεις που εμφανίζει η σχετική έρευνα σε ακριβείς προγνωστικούς κανόνες με αντιεπιστημονική απλούστευση και ελαφρότητα, καθώς δεν έχουν κατανοήσει στο βαθμό που πρέπει τα πράγματα. Δανείζομαι ένα σχετικό παράδειγμα από την ιατρική. Πρόσφατα, το συμπέρασμα μιας μελέτης που έλεγε ότι η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού είναι κατά 70% υψηλότερη από εκείνη του αρχικού στελέχους ειπώθηκε με τη φράση ότι ο νέος τύπος του κορωνοϊού είναι κατά 70 φορές πιο μεταδοτικός!


Πριν από 13 και πλέον μήνες, στις 9-11-2019, ανέβασα στο μπλογκ (βλέπε επιλογή «Μετεωρολογία») άρθρο με τον τίτλο «Στρατοσφαιρικός σκύλος με τροποσφαιρική ουρά», από το οποίο φαίνεται πόσο πολύπλοκη είναι η πραγματικότητα που συνδέει τις μεταβολές της στρατόσφαιρας με την τροπόσφαιρα και τον καιρό στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η ανάγνωση του άρθρου, που είναι αρκετά συμπυκνωμένο και σε ορισμένα σημεία δυσνόητο, αν δεν υπάρχει επαρκές υπόβαθρο γνώσεων, θα σας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως με τόσους πολλούς παράγοντες, που αλληλεπιδρούν με τρόπους που δεν είναι ακόμη απολύτως κατανοητοί, καθίσταται αδύνατη η εξαγωγή απλοποιημένων προγνωστικών κανόνων, χωρίς βλάβη της επιστήμης. Όμως, τα σύγχρονα υπο-εποχικά (2 με 12 εβδομάδες) και εποχικά (3 με 12 μήνες) μοντέλα προβλέπουν ικανοποιητικά τη στρατοσφαιρική μεταβλητότητα και προσομοιώνουν με σχετική ακρίβεια τη σύζευξη της στρατόσφαιρας με την τροπόσφαιρα.

Στη διάρκεια του χειμώνα το ψύχος στην Ελλάδα μπαίνει από τρεις πόρτες: (α) από την κυρίως πόρτα που βλέπει προς το βορρά  (Σκανδιναβία), (β) από την πίσω πόρτα (Ουκρανία) και (γ) από τη διπλανή πόρτα (ΒΔ Ευρώπη). Το ποια πόρτα ανοίγει κάθε φορά εξαρτάται από την κυκλοφορία που διαμορφώνεται από κοινού από την Αρκτική, τον σιβηρικό αντικυκλώνα, το Ισλανδικό χαμηλό και τις υποτροπικές υψηλές πιέσεις. Πριν προχωρήσουμε, καλό είναι να θυμόμαστε ότι για τη χώρα μας υπάρχει και μια τέταρτη μεγάλη πόρτα, η μεσημβρινή πόρτα, που βλέπει προς την Αφρική και παίζει σημαντικό ρόλο χειμώνα-καλοκαίρι.

Στον παραπάνω μέσο χάρτη του Ιανουαρίου της στάθμης των 500 hPa παρατηρούμε ότι ο πολικός στρόβιλος παίρνει τη μορφή διπόλου (ΒΑ Αμερική-ΒΑ Ασία). Αν και μια σημαντική στρατοσφαιρική θέρμανση μπορεί να θρυμματίσει ακόμα περισσότερο τον πολικό στρόβιλο ή και να τον μετακινήσει μακριά από τον πόλο, η δημιουργία του διπόλου είναι η μέση (κανονική)  κατάσταση που οφείλεται στη εμφανιζόμενη τον Ιανουάριο στρατοσφαιρική θέρμανση. Αν περιοριστούμε στις χρόνο με το χρόνο αλλαγές που συμβαίνουν στην τροπόσφαιρα στις περιοχές των μεγάλων γεωγραφικών πλατών, η έρευνα έδειξε ότι αυτές επηρεάζονται από την παγοκάλυψη και τη χιονοκάλυψη, τις αλλαγές στη θερμοκρασία της θάλασσας και τις αλλαγές της ισχύος των δυτικών ανέμων που συγκροτούν τον πολικό στρόβιλο (όσο μικραίνει η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ του πολικών περιοχών και των περιοχών των μέσων πλατών τόσο εξασθενούν οι δυτικοί άνεμοι). Άρα, οι αιφνίδιες στρατοσφαιρικές θερμάνσεις και η υπερθέρμανση της Αρκτικής είναι σύμμαχοι στην εξασθένηση του πολικού στροβίλου και κατ’ επέκταση στη διαδικασία εκροής των ψυχρών αερίων μαζών από τις πολικές περιοχές προς τα μέσα πλάτη. Θα έλεγε κάποιος ότι στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται οι πιθανότητες να βλέπουμε όλο και πιο συχνά αρκτικές αέριες μάζες να κινούνται προς τα μέσα πλάτη. Όμως,  δεν είναι ακριβώς έτσι.

Στην περίπλοκη ατμοσφαιρική κυκλοφορία φαίνεται να δημιουργείται η γενική τάση της μετατόπισης των τροχιών των υφέσεων στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη (κατ’ αναλογία με αυτό που συμβαίνει τα καλοκαίρια σε κάθε ημισφαίριο της Γης) και αυτή η εξέλιξη υπερκαλύπτει κάθε άλλη τάση που πάει να εμφανιστεί στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Με άλλα λόγια, δεν φθάνει να ερευνούμε και να εικάζουμε πού και πώς θα κινηθούν οι πολικές αέριες μάζες του βορρά προς το νότο, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις κινήσεις των υποτροπικών / τροπικών αερίων μαζών από το νότο προς τα μέσα πλάτη. Είναι σαν κάποιος να αφήνει όλο και πιο συχνά ανοιχτή τη μεσημβρινή πόρτα!

Αναφερόμενοι στην περιοχή μας, η έρευνα δείχνει ότι οι χειμώνες μας γίνονται όλο και πιο ζεστοί και ότι οι μέσοι ετήσιοι αριθμοί ημερών χιονόπτωσης (8 για τη Θεσσαλονίκη και 4 για την Αθήνα) γίνονται όλο και πιο σπάνιοι. Στην υπόθεση αυτή σημαντικό ρόλο παίζει και κάτι άλλο. Είναι γεγονός ότι οι πιο ψυχροί και χιονώδεις χειμώνες στα μετεωρολογικά χρονικά της πατρίδας μας σχετίζονται με την επέκταση του σιβηρικού αντικυκλώνα προς τα Βαλκάνια. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό οι αλλαγές του σιβηρικού αντικυκλώνα (εξασθένηση της ισχύος του, συρρίκνωση της έκτασής του, μετατοπίσεις, καθυστερήσεις στο χτίσιμό του, περιορισμός της ζωής του κ.λπ.) να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση.  

Έχοντας υπόψη την παραπάνω θεωρία, την παρούσα κατάσταση και τις εισηγήσεις των μεσο-μακροπρόθεσμων μοντέλων μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω εκτιμήσεις για την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας:

1)-Για την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα επιγραμματικά μνημονεύουμε: τις αυριανές επιλεκτικές βροχές σχήματος «Π», τις λίγο πιο εκτεταμένες και πιο ισχυρές βροχές της Πέμπτης, τη σχετική καλοκαιρία της Πρωτοχρονιάς, τις μάλλον γενικευμένες βροχές της Κυριακής και της Δευτέρας (3-4/1), την επάνοδο του καιρού του «Π» της Τρίτης και τον λίγο καλύτερο καιρό των Θεοφανείων. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, η πιο αξιόλογη μεταβολή της θα είναι η πτώση της άλλης εβδομάδας κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

2)-Για την πιθανή εξέλιξη του καιρού το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, δεν διαφαίνεται κάποια σοβαρή πτώση της θερμοκρασίας και οι βροχές θα είναι περιορισμένες πάλι σε μορφή «Π».

3)-Τέλος, για το υπόλοιπο διάστημα του Γενάρη, τα νέα στοιχεία είναι η τάση για ζωνική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, γεγονός που θα καταστήσει αρκετά μεγάλες τις θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ευρώπης. Με αυτό δεδομένο, δεν αποκλείονται πρόσκαιρες ψυχρές εισβολές, αλλά στη Μεσόγειο κυρίαρχες θα είναι οι θερμές αέριες μάζες. Βλέπετε, βρισκόμαστε στο μήνα που γεννούν κι εκείνα τα… παλιοπούλια!

39 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Άνοιξε κλείσε ο καιρός εδώ σήμερα, μια βροχή μια ήλιος! Κύριε καθηγητά αν και δεν μου απαντήσατε στη χτεσινή μου ερώτηση παρόλα αυτά το σημερινο σας άρθρο κάλυψε πολλές απορίες μας και μας έκανε πιο σοφούς! Σας ευχάριστουμε και συνεχίστε έτσι δυναμικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε κύριε ζιακόπουλε για την εκμάθηση και όχι μόνο. Έτσι όπως το πάει, θα έχουμε και θερμική αστάθεια μέσα στον χειμώνα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Toύτων ούτως εχόντων,εκτιμάται ότι πάμε για φουλ του Π. Το καθ ημάς "από πίτα που δεν τρώμε.....!".Αργότερα βλέπουμε.Ως προς το άρθρο,περιττεύουν τα δικά μου εύσημα.Τα του καιρού και του κλίματος παρουσιάζουν γενικευμένο ενδιαφέρον.Δασκαλε να ευχηθώ και ένα άνοιγμα στην τηλεοραση .Το μεράκι και η συγκρότηση δεν λείπουν.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια κύριε Ζιακόπουλε ,αν και διαφωνώ όσον αφορά την κλιματική αλλαγή κρατήστε τον θαυμασμό και το σεβασμό μου, στην προσπάθεια σας να υποτυπώσετε το τι ακριβώς θα συμβεί..δεν νομίζω στον μικρόκοσμο της Ελλάδας να υπάρχει τέτοια προσέγγιση και πάλι συγχαρητήρια.
    υ.γ.για τον Σιβηρικό αισίως έφθασε τα 1070 hpa !ν.κλιάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε και καπου εδω τερματισαν οι ελπιδες μας για χειμωνα στην χωρα μασ και τον Γενάρη!! Οπως και να χει ευχαριστουμε Κ ζιακοπουλε για τις αναλυσεις σας και ολες αυτες τις χρησιμες αναρτησεις σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω την αίσθηση ότι ψυχρές εισβολές και χιονοπτώσεις στην κεντρική και νότια Ελλάδα και στην Αττική συνεπώς, πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα βλέπουμε όχι μόνο με το σταγονόμετρο, μην πω και καθόλου πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τα τελευταία 20 χρόνια στα ανατολικονότια έχουμε περισσότερες και ποιοτικότερες, αλλά και ιστορικότερες χιονοπτώσεις. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο!
      Νικ Νικ

      Διαγραφή
  7. Αυτός ο κυκλώνας έπρεπε να ονομαστεί Megatherion και όχι Μπέλα, μπαστακώθηκε στη ΒΔ Ευρώπη και μας έχει ταράξει στους Νοτιάδες
    https://www.youtube.com/watch?v=lTZTEhhcktE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε, χρόνια πολλά αν και "σας πρόλαβα" στο προηγούμενο άρθρο με το σχόλιο μου, δώσατε την επιστημονική υπόσταση που είναι απαραίτητη για να γκρεμίζουμε επιπόλαιες απόψεις που διάφοροι "επιστήμονες" προτρέχουν να παρουσιάσουν ως δεδομένες και να μας πείσουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει ξανά σε έντονους χειμώνες κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι τόσο αστείο όσο ακούγεται.
    Υ.Γ. θυμάμαι κανείς το όνομα της Αμερικανίδας "επιστήμονα" που υποστήριζε σθεναρά αυτά που απομυθοποιεί και ο δάσκαλος στο άρθρο του;
    Ι.Σταυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα είπε όλα ο δάσκαλος δεν έχω κάτι να πω πολύ μαλακός καιρός εδώ στην Όθρυ θυμηζει αρχές άνοιξης με μόνη εξαιρεση την θερμοκρασία που παιφτει χαμηλά την νύχτα ελπίζοντας μήπως και αλλάξει κάτι και δούμε και λίγο χειμώνα αν και όπως μας τα λέει ο δάσκαλος μου φαίνεται όνειρο θερινής νυκτός.χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νοτιάς αχρι καιρού.. Ωραία
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Ζιακόπουλε,αναφέρεστε στο EFFIS ως προς τις μέσο-μακροπρόθεσμες προγνώσεις?Η ανανέωσή του, κάπως έτσι τα δείχνει.Ρωτώ γιατί θα ήταν χρήσιμο για εμάς τους αγρότες να βλέπουμε την τάση της θερμοκρασίας ή του υετόυ για ένα μήνα.(σαν τάση και όχι χρηστική πρόγνωση-στο πίσω μέρος του μυαλού που λέμε)
    Χιονόφιλοι δεν απογοητευόμαστε.Ξέρουμε εμείς "έχουμε και τον Φλεβάρη-Μάρτη-αρχές Απρίλη κτλ".
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατατοπιστικοτατη και πληρως κατανοητη αναλυση. Διαλευκαινει πολλα πραγματα! Καλη Πρωτοχρονια με υγεια απο Πατρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μ'αυτά και μ'αυτά λοιπον το περνούμε απόφαση,προχωράμε μπροστά με καιρο Π,και αν τύχει και καμιά σύγκλιση βεβαίως καλοδεχούμενη.Γιατι κατα τ'άλλα δεν μας φτάνει ο κορωνοιος θα είχαμε και τις..αιθαλομίχλες.
    Ωραιες εικόνες και σήμερα μας χαρίζει ο καιρός.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στη πατρίδα μου τη Καλαμάτα το χιόνι ήταν σπάνιο φαινόμενο διότι όπως η υπόλοιπη δυτική Ελλάδα δεν έχει την τύχη να χιονίζεται από τον ίδιο συνδιασμό παραγόντων της ανατολικής προσήνεμης. Τα χιόνια που έζησα εγώ ήταν το 1968, 1979, 1987 και το 2004. Όλες τις φορές με θερμοκρασία λίγο πάνω από το μηδέν. Εμπιστεύομαι την επιστημονική κοινότητα και πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Με δεδομένη πλέον την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κοντά στον ένα βαθμό και την παραπάνω ανάλυση του δασκάλου, δεν ελπίζω ότι θα απολαύσω χιόνι ξανά από το παράθυρο του σπιτιού μου. Ευτυχώς ο όμορφος Ταϋγέτος είναι μόνο δέκα λεπτά δρόμος. Καλή πρωτοχρονιά!
    Νώντας Καμαρινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα και χρόνια πολλα. Από τη λήξη της περσινης χειμερινής σεζόν παρακολουθώ σιωπηλός τις αναλύσεις του που Ζιακοπουλου και τα σχόλια των φίλων του blog, πολυ απλά γιατί δεν είχα κάτι ιδιαίτερο να πω. Περίμενα να ξεκινήσει κάπως ο φετινός χειμώνας, έστω αυτός της νέας εποχής. Κάπου συμφιλιωμενος με την κλιματική αλλαγή, δε με ξενισε ο τρέχων Δεκέμβριος. Λέω θα έρθει ο Ιανουάριος, άλλωστε πλέον οι χειμώνες είναι σαφώς πιο μικροί. Σκέφθηκα είναι η σειρά της Δυτικής Ευρώπης, θα γυρίσει ο τροχός. Αμ δε. Έρχεται ο δάσκαλος και βάζει τα πράγματα στη θέση τους με γδουπο. Τεράστιο ξενέρωμα, χωρίς περαιτέρω σχόλια.
    Χρόνια πολλα με υγεία, Βαγγέλης από Κηφισιά

    ΥΓ. Αλήθεια, αυτές οι 4 και 8 ημέρες χιονιού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ποσο μακρινά φαντάζουν πια. Εδώ άμα χιονίσει 4 ημέρες Κηφισιά θα κάνω (κορονο)πάρτυ πλεον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλύτερα νέα δεν θα μπορούσατε να μας φέρετε δάσκαλε. Και εξηγούμαι: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Ας σκεφτόμαστε λοιπόν ότι αυτός ο ελαφρύς χειμώνας θα μας επιτρέπει να αφήνουμε πιο ανοιχτά τα παράθυρα, να βρισκόμαστε και έξω γενικά να μην υπάρξει εύκολη διασπορά. Φυσικά ο καιρός είναι μόνο ένας πολύ μικρός παράγοντας αλλά κάτι είναι κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όπως έχω ξαναγράψει ένας σχετικά ήπιος χειμώνας ίσως εν δυνάμει να είναι και σύμμαχος στον περιορισμό της μεταδοτικότητας της πανδημίας με την έννοια ότι έχουμε πιο πολύ τα παράθυρα ανοιχτά, καθόμαστε λίγο περισσότερο σε ανοιχτούς χώρους κλπ. Όμως από την άλλη πλευρά με προβληματίζει το να ακολουθηθεί ο ήπιος χειμώνας από μια ψυχρή άνοιξη, καθώς τα όψιμα κρύα μπορεί να είναι καταστροφικα για αρκετές καλλιέργειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι πάει, όταν έχουμε ελαφρύ χειμώνα μας τραβάει χειμωνιάτικο καιρό μέσα στην άνοιξη και έχουμε ζημιές στην φυτική παραγωγή, βλέπεις η φύση ξυπνάει στην ώρα της ενώ ο χειμώνας κοιμάται μες τα μεσάνυχτα, μπορούμε να κάνουμε κάτι? κλιματική τροποποίηση βλέπεις..

      Διαγραφή
  18. Υπερβολικό και ιδιαίτερα αρνητικό σας βλέπω κυριε δάσκαλε γιατι; Ειλικρινά τίποτε άλλο! Καλή Πρωτοχρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλωσα πια φίλε μου και δεν μπορώ εύκολα ούτε να σωπαίνω βλέποντας λάθος συμπεριφορές ούτε να ανέχομαι μετεωρολογικές ανορθογραφίες από οπουδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.

      Διαγραφή
  19. Κύριε Ζιακόπουλε να είστε καλά για το φως της γνώσης που μας μεταδίδετε. Δυστυχώς για τον φετινό χειμώνα βέβαια, αυτός αναδεικνύεται "σκοτεινός" για την περιοχή μας, καθώς το ήμισυ απ' ότι φαίνεται φεύγει σχεδόν άπραγο. Τα μοντέλα μοιράζουν απλόχερα κατάθλιψη στους Έλληνες χιονόφιλους. Ευτυχώς βέβαια φέτος δεν έχουν υποσχεθεί κάτι που μετά το πήραν πίσω. Ο μη χείρον, βέλτιστον; Ίσως. Ας παραμείνουμε αισιόδοξοι κι ας απολαμβάνουμε όσα μας χαρίζει η φύση, έστω κι αν είναι λίγα, έστω κι αν το ποθούμενο... αγνοείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Απίστευτο!
    Καρδίτσα μ.σταθμος.
    Μηνιαίος υετος:66,6
    Ετήσιος υετος:666,6
    Τι αλλο θα δούμε σ'αυτο το 2020 και ας έμειναν δυο ημέρες!!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς οι κάποιες βροχουλες αύριο ίσως χαλάσουν φίλε συντοπίτη τον αριθμό. Λέω για όσους έχουν θέμα με τον .... συγκεκριμένο

      Διαγραφή
    2. Δαιμονικά πράγματα !.Γρήγορα έναν καλό...εξορκιστή!!.---Π.Α.

      Διαγραφή
  21. Την κλιματική Αλλαγή θα την βρούμε στο πιάτο μας! Τα χειρότερα έπονται. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε, καιρός ήτανε να βάλετε τα πράγματα στην θέση τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λίγες φορές βλέπουμε τέτοια επιστημονικά αλλά λιτά γραμμένα άρθρα από το δάσκαλο,αλλά όταν αυτά ανεβαίνουν στο μπλογκ είναι "άλλο πράγμα".
    Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες του δασκάλου κ με βάση τη νέα μεσοπρόθεσμη κ του EFFIS τού ευρωπαϊκού κέντρου τα πράγματα παρόλο την ΑΣΘ που θα έχουμε τον Γενάρη,μοιάζουν δύσκολα για κάποιο πεδινό χιόνι κ μάλιστα στα ανατολικά κ νότια τα πράγματα δε φαίνεται να αλλάζουν σύντομα.
    Με λίγο τύχη τα δυτικά κ βόρεια κ κυρίως τα ΒΔυτικά εκτός του αυξημένου υετού όλα μπορούν να συμβούν.
    Να πω επίσης ότι ο κ. Ζιακόπουλος βάζει τα πράγματα στη θέση τους γιατί αρκετοί νομίζουν ότι μια ΑΣΘ θα φέρει σίγουρα τα χιόνια.
    Έχει αποδειχθεί ότι άλλες περιοχές της Ευρώπης έχουν ψύχος κ χιόνια κ άλλες πολλά νερά κ νοτιάδες.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία ΑΣΘ πυροδοτεί την παγκόσμια κυκλοφορία αλλά με διαφορετικό τρόπο από χώρα σε χώρα.
    Το περσινό άρθρο "στρατοσφαιρικός σκύλος με τρόποσφαιρική ουρά" αξίζει να το διαβάσουν όλοι.
    Εγώ για να το εμπαιδώσω το διαβάζω από δύο φορές κάθε χειμώνα,με την τρίτη σήμερα!
    Καλό βράδυ από το πολύ υγρό κ με ψιλόβροχο κ πάλι Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φοίβος Παπαδόπουλος29 Δεκεμβρίου 2020 στις 11:03 μ.μ.

    Η Φύση αδιαφορεί πλήρως για τον μικρόκοσμο μας! Τελικά και η ιδέα ότι την επηρεάζουμε μπορεί να αποδειχθεί μια εγωιστική ψευδαίσθηση! Ας σκεφτούμε ότι η ύπαρξη του ανθρώπου είναι απειροελάχιστο κλάσμα του χρόνου της ζωής της Γης. Νομίζω ότι πρέπει να Την σεβόμαστε (την φύση) και να χαιρόμαστε με όσα μας δίνει και να κάνουμε υπομονή για όσα μας στερεί. Αυτό είναι και το νόημα της ζωής η οποία σε κανέναν δεν χαρίζεται! Έτσι και με τον καιρό που είναι το κοινό μας μεράκι, άλλοτε θα χαιρόμαστε εμείς με μετεωρολογικές συγκινήσεις και φαινόμενα και άλλοτε κάποιοι άλλοι όπως τώρα οι κεντροδυτικοευρωπαίοι! Τελικά όμως αναρωτιέμαι μήπως αυτή η προσδοκία να έρθει κάτι συγκλονιστικό μας στερεί την δυνατότητα να χαρούμε αυτό που πραγματικά έχουμε; Κλείνω με την ανάμνηση της πιο χιονισμένης πρωτοχρονιάς που θυμάμαι στην Αθήνα: 1982-1983 όπου στα Βριλήσσια με πολύ μεγάλη δυσκολία μπορέσαμε να μετακινηθούμε μετά την αλλαγή του έτους! Το καλοκαίρι του 1982 είχε συμβεί ένας πολύ ισχυρός καύσωνας το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου με θερμοκρασίες άνω των 44 βαθμών. Τον Μάρτιο του 87 σημειώθηκε ένας από τους πιο ισχυρούς χιονιάδες και τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο φονικότερος καύσωνας...Ο καιρός πάντα θα μας εκπλήσσει με τις χαοτικές συμπεριφορές του! Καλή χρονιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ με την άποψη ότι ο "μικρός" άνθρωπος δεν μπορεί να επηρεάει τη φύση.
      Συμφωνώ με τη θέση ότι μετρώντας τους χειμώνες μόνο με τις ψυχρές εισβολές στερούμαστε τη δυνατότητα να χαρούμε αυτά που ο καιρός και γενικότερα η ζωή καθημερινά μάς δίνουν.

      Διαγραφή
  25. Θα ήθελα να ρωτήσω το Δάσκαλο πού αποδίδει αυτή την εμμονή της βαρυχειμωνιάς στη ΒΔ Ευρώπη, που δεν δείχνει προς το παρόν κανένα σημάδι υποχώρησης. Συνήθως η ροή των συστημάτων είναι βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, ωστόσο εδώ και μέρες οι χαμηλές πιέσεις και το κρύο της ΒΔ Ευρώπης δεν λένε να μετακινηθούν με τίποτα ανατολικότερα, κρατώντας συνεχώς τη ΝΑ Ευρώπη στο θερμό τομέα. Την ίδια στιγμή η ΒΑ Ρωσία έχει πολικό ψύχος, που όμως κι αυτό δεν βρίσκει κανένα διέξοδο προς τα νότια. Τι προκαλεί αυτά τα μπλοκαρίσματα; Είναι η θέση/ένταση του Σιβηρικού; Είναι η θέση/ένταση του Αζορικού; Είναι κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όλα ευθύνεται αυτός ο ρημαδης ο Αζορικος φίλε Νίκο που κοιμάται!

      Διαγραφή
    2. Φταίει το ζαβό το ριζικό μας;Φταει ο Θεός που μας μισεί;

      Διαγραφή
  26. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές των εκτιμήσεων του Δασκάλου, δεν μου φαίνεται και τόσο απαισιόδοξο το σκηνικό που διαμορφώνεται για πιθανές μελλοντικές χιονοπτώσεις στην περιοχή μου, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.Εμπειρικά παρατηρώντας, μου φαίνεται ότι κινούμαστε από το καλοκαίρι με ένα μήνα καθυστέρηση στην σχέση καιρικών φαινομένων/μήνα και αισιοδοξώ ότι ο χειμώνας δεν ξεκίνησε ακόμη! Χρήστος(300μ) Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα κ.Ζιακόπουλε,ήμουν μαθητής σας στο 1 έτος Μαθηματικού Τμήματος στο μάθημα της Μετεωρολογίας το 1972-73.Σας έβλεπα όλα τα χρόνια στο δελτίου καιρού στο κανάλι.Ήρθε η ώρα να σας καλημερήσω μετά από τόσα χρόνια.Θα βλέπω πάντα τις αναρτήσεις σας για τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα εμενα γιατι μου φαίνεται ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν!----Π.Α.

      Διαγραφή
  28. Β.Α.41.07΄ Ν. Εχω την αίσθηση (όχι πρόβλεψη) ότι φέτος δεν πρέπει να περιμενω και κατι πολύ χειμωνιατικο, όπως το εννοώ τουλάχιστον. Δεν θα λείψει το κρυο κατα διαστήματα έως 20 Απριλίου, κάποια μειωμένα χιονια στα ορεινά και βροχές μέχρι και Ιουνιο, ως συνήθως.Τέτοιες μερες τέλη Δεκεμβρη αρχές Γενάρη, θυμάμαι, μας επισκέπτονταν κάθε χρόνο μια απο τις 2-3 ισχυρότερες κακοκαιρίες του χειμώνα με χιονοπτώσεις και θερμοκρασιες συνεχώς κάτω απο το μηδεν. Ούτε φέτος , ούτε τα πρόσφατα χρόνια δεν συμβαίνει πια.. Τελικά μέχρι να πάρουμε την "δόση" μας θα μιλάμε για τα χιόνια που μας λείπουν.Κι αν δεν έρθουν, θα οφείλεται στην λεγόμενη κλιματική αλλαγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. To θεμα της σχεσης του ανθρώπου με τη φύση ανάγεται στο απώτερο παρελθόν.Ηδη απο τις αρχές του 17ου αιωνα ο Αγγλος φιλόσοφος και πολιτικός Francis Bacon παρουσίασε ολόκληρη εισήγηση επ αυτού.Διάσημο ειναι το απόφθεγμά του "Κυριαρχούμε στη φύση όταν υποτασσόμαστε σαυτήν".Κυριαρχία μέσω υποταγής.Φαντάζει οξύμωρο,αλλά δεν είναι.Παρεμβαινουμε,σεβόμενοι το"νομικό πλαίσιο " λειτουργίας της.Υπάρχουν "καλοήθεις" παρεμβάσεις,όπως π.χ.κάποια φράγματα,αλλά και "κακοήθεις",όπως π.χ.η υπεραύξηση του CO2 με τα συνεπαγόμενά της.
    Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον Απόλλωνα. "Carpe diem" .------Π.Α.
    Y.Γ.Καλοι μου ανθρωποι Δυτικοί,κυρίως Ηπειρώτες,έλεος!!.Λίγο νερό και κατά δω!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή