Γουλάδες χιόνι!

Βασιλίτσα, Μάρτιος 1999. Φωτ. Τάκης Τσιούρης

Φίλοι μου, σας κακοκάρδισα με την τελευταία ανάρτησή μου και είπα να σας γλυκάνω λίγο τον πόνο με τη φωτογραφία που ευγενικά μου έστειλαν φίλοι του μπλογκ. Πάντως, έχουμε αρκετό χειμώνα ακόμα μπροστά μας και καλό είναι να μην απελπιζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα είναι να βάζουμε χαμηλά τον (χιονο)πήχη κι ας έρθουν ότι νάναι: πάσπαλες, αξιοπρεπείς χιονιάδες ή γουλάδες! Η έκφραση γουλάδες χιόνι, που άκουγα πιτσιρικάς από τον παππού μου, αναφέρεται στο χιόνι της φωτογραφίας. Για την ακρίβεια σημαίνει χιόνι πάχους κάστρου ή πύργου. Ο κουλάς ή γουλάς προέρχεται από την τουρκική λέξη κουλέ που σημαίνει κάστρο, φρούριο ή πύργος. Το Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης είναι οι Επτά Πύργοι, γνωστοί και ως Επταπύργιο.

47 σχόλια:

  1. Να σαι καλά δάσκαλε!Η χιονοελπιδα θα υπάρχει πάντα στην καρδιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καρότο και μαστίγιο λέγεται αυτό κύριε Ζιακόπουλε!Εμείς σας αγαπάμε πάντως όπως και να ΄ναι.Άλλωστε οι φίλοι πρέπει να λένε την αλήθεια.Και η αλήθεια πονάει καμιά φορά...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περασμένα μεγαλεία, και διηγώντας τα να κλαις..
    Αν τυχόν ποτέ ξαναδούμε τέτοιες εικόνες γύρω μας, θα μας μιλήσουν για "ακραία καιρικά φαινόμενα"..
    Καλή πρωτοχρονιά σε όλους, και ιδιαίτερα στον Δάσκαλο που μας φιλοξενεί, και ενίοτε μας υπομένει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον Ιανουάριο του 1999 έριξε στην πόλη της Λαμίας ένα από τα τελευταία «καλά» χιόνια.Το τελευταίο ήταν τον Δεκέμβρη του 2001. Όταν λεω «καλά» εννοώ πως η χιονοστρωση ήταν οπωσδήποτε 30εκ.Αχ,πάλι θα πιω κρασί...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναμνηστική φωτογραφία μας βάλατε δάσκαλε? Δεν έχω λόγια ειλικρινά για την φωτογραφία. Εκπληκτική και παράλληλα αναμνηστική. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφη εικόνα με τους γουλαδες δάσκαλε αλλά θα μηνει σαν εικόνα η εποχές αλλάξανε πλέον άλλη μια μέρα σήμερα στη νοτιοδυτική Μαγνησία στα πεδινά με 19 βαθμούς θύμιζε άνοιξη στην εποχή του χειμώνα ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει μέ τον ερχομό του καινούργιου χρόνο η φύσης και ειδικά τα δέντρα υποφέρουν με αυτόν τον καιρό τέλος να πω ότι βάση αυτά που είδα και σήμερα στη φύση φαίνεται ότι κάποια στιγμή θα έρθει και ο χειμώνας έστω και με καθυστέρηση Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε αγαπάμε όλες τις εποχές και αγαπάμε και το χιόνι Κ ελπίζουμε
    Μακάρι από 10 Γενάρη Κ μετα να δούμε ευχάριστες αλλαγες- να δούμε ικανές ψυχρές αέριες μάζες αλλάζοντας το σκηνικό
    Η εμπειρία σας τεράστια Αλλά όπως είπατε σήμερα να μας γλυκάνέτε ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας και καλύτερα να βάζουμε χαμηλά τον πήχη για να δούμε τα καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θυμάμαι τον Φεβρουάριο του 1981 είχα πάει εκδρομή στην Μακρυνίτσα του Πηλίου κι είχα μείνει έκπληκτος από τους γουλάδες που λέει κι ο δάσκαλος. Στα Χάνια οι διόροφες ταβέρνες είχαν χαθεί στο χιόνι θα πρέπει να ήταν 4 μέτρα ύψος, και υπήρχε ένας στενός διάδρομος ανοιγμένος στο χιόνι με τον οποίο έμπαινες στο μαγαζί. Μας διηγόταν η υπεύθυνη του πανέμορφου αρχοντικού Μουσλή, που ήταν τότε σε λειτουργία στη Μακρυνίτσα (η φωτογραφία του κοσμούσε την αφίσα του ΕΟΤ για το Πήλιο), πως κάποια ετοιμόγεννη γυναίκα, την έσυραν πάνω στο χιόνι με το φορείο μέχρι να βγει έξω από το χωριό στο σημερινό χώρο του πάρκινγκ και να συνεχίσει στο νοσοκομείο. Δεν είχα ποτέ ξαναδεί τόσο πολύ χιόνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Ζιακόπουλε εμείς στο Βόιο λέμε μια πατσιά(πάτημα),ένα γόνα(μέχρι το γόνατο)-έναν κώλο - ένα μπόι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το θυμάμαι, πατριώτη, το Φλεβάρη του 1972, οπότε και μας έπαιρνε τηλέφωνο ο παππούς μου - από τη Νεάπολη - κάθε λίγες ώρες και ανέφερε την εξέλιξη του ύψους του χιονιού. Στην Αλεξάνδρεια τότε εμείς είχαμε 60 cm, στη Νεάπολη Κοζάνης ένα μπόι. Απορώ πώς "έβγαζε γραμμή" τηλεφώνου εκείνα τα χρόνια με τόσο χιόνι. Φαίνεται θα έπαιρνε το μηδέν!

      Διαγραφή
    2. Χαιρετίζω το Βόιο,τα χιόνια του,και τα....γλωσσικά του.Πατσιά.Ομόηχο,αλλα καμιά σχέση με το Τούρκικο πατσά,πατσάς,πατσιά.Προέρχεται απο το "πατησιά" με κώφωση του η .Πρβλ. σκυλί -σκλί.---Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Το γρν (γουρούνι) είναι υποκατηγορία;
      Πάντως, στον αντίποδα των σκλι, πλι κ.λπ. βρίσκονται ο καπινός και ο βαθιμός!
      Κάποιος αναρωτιόταν γιατί το τρακτέρ το λέμε τρακτέρι και το χουνέρι το λέμε χουνέρ!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Επίσης τα τσιγάρα με φίλιτρο, έκαναν σέξι, το μαγιό - τα μαγιά, το στυλό - τα στυλά,τα μπάμια, τα κήπια, τα φακέλια, με αποκορύφωμα το τζόπλο (γουρουνόπουλο)!

      Διαγραφή
    5. Κατα μια έννοια ναι.Με σίγηση (συγκοπή) και του τελικού ατόνου ι.Σπίτ (σπίτι},τόπ (τόπι) ,αλλά παιδί,αρνί .Πολύ σύνηθες στα Νέα Ελληνικά (κυρίως προφορικά).

      Καπινός,βαθιμός.Εδω έχουμε ανάπτυξη φωνήεντος .Βέβαια στον Όμηρο βρίσκουμε πυκινός(πυκνός).Αβέβαιο ποιό προηγείται και ποιό έπεται.
      Αθάνατη στρατιωτική θητεία.Πεδίο βολής.Παράγγελμα ηλικιωμένου ανθύπα "Θα εκτελεστεί βολή πεντε φυσιγγίων,βολή βαθιμολογίας" .Αγαθή φύσις.Τον συμπαθούσαμε όλοι!.

      Τρακτέρ (γαλλικό)-χουνέρ (τουρκικό) .Και τα δύο άκλιτα.Ανέπτυξαν ένα τελικό ι ως κατάληξη,για να υπαχθούν στο Ελληνικο κλιτικό σύστημα (ουδέτερα σε -ι).Το χουνέρι,που στα Τουρκικα σημαινει "δεξιοτεχνία",κάποιοι το λένε χνέρ.Κάτι σαν τους ....ερυθρούς χμέρ στην Καμπότζη!.
      Γενικά,η βραχύτερη μορφή των λέξεων εξυπηρετεί ιδιαίτερα τον γρήγορο προφορικό λόγο.
      Καλή Πρωτοχρονιά.--------Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Το λαμιώτικο "καταή" το ξέρετε φαντάζομαι.Από το κατά γη,κάθομαι κάτω-καταή.
      Καλή χρονιά να έχουμε όλοι!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    7. Κουίζ για τους καλά γνωριζοντες. Τι σημαίνει η φράση: Τς έντσαν τς άλλς;

      Διαγραφή
    8. Στον πόλεμο της Κορέας Γιαννιώτης φαντάρος του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος, άρτι αφιχθής στη Σεούλ, ρωτάει συντοπίτη του αν έντυσαν τους άλλους. Περαστικός που τον ακούει λέει εντυπωσιασμένος: "Πότε, μωρέ, πρόλαβαν να μάθουν τα κορεάτικά!"

      Διαγραφή
    9. Να σημειώσω και εγώ ότι στη Ηπεορωτική Ελλάδα την ορεινή προτιμάμε οι λέξεις να έχουν πολλά συμφωνα και να είναι μικρές για να συυνενοηθούμε από ράχη σε ράχη...όσο για τα χιόνια μας κύριε Ζιμούλη μπορώ να πω ότι ακομα και τώρα αργούν αλλά όταν ερχονται κρατάν τον επικό τους χαρακτήρα(2012-2017-2019) με εναν κώλο και πάνω για μηνες...

      Διαγραφή
    10. Μπράβο κύριε Ζιακόπουλε, ως γνήσιος Ηπειρώτης το βρήκατε. Έχω ακούσει ότι αυτός ο τρόπος ομιλίας οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μία περιοχή, δηλαδή σε περιοχές με περισσότερο κρύο, ο ομιλητής αποφεύγει να ανοίγει για αρκετή ώρα το στόμα του προκειμένου να μιλήσει αφαιρώντας φωνήεντα από το λόγο του και κρατώντας τα γράμματα με τα οποία μπορεί κάποιος να βγάλει νόημα. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με. Πάντως από εδώ το πήγα από εκεί το πήγα, στον καιρό το έφερα πάλι.
      Την καλησπέρα μου από τα βροχερά Γιάννινα, όπου για μία εβδομάδα περίπου βρέχει, άλλοτε εντονότερα άλλοτε ηπιότερα, συνθήκες που παραπέμπουν περισσότερο σε Οκτώβρη, όταν και ξεκινούσε να βρέχει και δε σταματούσε για μέρες, παρά σε χειμώνα.
      Σέργιος

      Διαγραφή
  10. Κύριε Ζιακόπουλε δεν μας κακοκαρδίσατε. Ίσα ίσα που μέσα από τα επιστημονικά μάτια σας βλέπουμε καλύτερα την πραγματικότητα και δεν πετάμε στα χιονοσύννεφα (που φέτος δεν τα βλέουμε μέχρι τώρα ούτε με... τηλεσκόπιο). Προσωπικά ταυτίζομαι με το "ας έρθουν ό,τι να 'ναι", αν και τα χιονισμένα όνειρα πάντα υπάρχουν. Σαν την φωτογραφία που ανεβάσατε σήμερα, που θυμίζει ότι τα όνειρα πολλές φορές γίνονται πραγματικότητα. Καλή πρωτοχρονιά σε όλους με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ...στη φωτό βέβαια οι γουλάδες χιόνι είναι μόνο στην μία πλευρά του δρόμου και όχι και στην άλλη...χμμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα, καλή πρωτοχρονιά και καλύτερη χρονιά!
    Ευχές στον οικοδεσπότη και σε όλους τους φίλους του μπλογκ!
    Τα μοντέλα στην πασαρέλα άρχισαν να τάζουν (κάθε φορά λέω να μην τα κοιτάζω αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ), αλλά πλέον τα παρακολουθώ με μουσική υπόκρουση και ερμηνεία Μητροπάνου:
    «Όλο τάζεις, όλο τάζεις κι όλο λες
    βρε ζωή μες στο μαράζι
    Σαν μάς ρίχνεις δε σε νοιάζει
    κι ούτε σ’ είδαμε να κλαις»
    Μακάρι οι εικόνες και οι φωτογραφίες με χιόνια να μην γίνουν καρτ – ποστάλ ενθύμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα σε όλους
    Καλη Χρονιά με υγεία εύχομαι
    Δάσκαλε παντα ευοίωνες προγνώσεις εύχομαι.
    Έτη πολλά σε Βασίλη, Βάσω Βασιλική
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 31 Δεκεμβρίου. Το 2020 εξεμέτρησε το ζην.Το 2021 εκκολάπτεται.Μια ελλειπτική τροχιά της μητέρας Γης γύρω από τον ζωοδότη Ήλιο τελειώνει.Μια νεα αρχίζει.Το 2020 πεθαίνει,το 2021 γεννιέται.Αν δεν πέθαινε το ενα,δεν θα γεννιόταν το άλλο.Ο θάνατος σου η ζωή μου.Αναποδράστως.Συναισθήματα ανάμεικτα.Χαρά και λύπη. Χαρμολύπη,αενάως.Η ταξινόμηση και ιεράρχηση σχετίζεται με τη φιλοσοφική θεώρηση εκάστου.Θέμα βιοθεωρίας και κοσμοθεωρίας....
    Με το καλό να υποδεχθούμε τον νεον "ενιαυτόν της χρηστότητος"----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στα δικά μου μέρη, οι γέροντες είναι πιο ρεαλιστές όσον αφορά την μέτρηση της χιονόστρωσης:είναι το κατίτκο(της γάτας), το σκλύτκο(του σκυλιού) και το ανθρωπίτκο(του ανθρώπου) τα οποία αναφέρονται στο βάθος της πατημασιάς κάθε φορά. Καλή Χρονιά! Χρήστος/ Θεσσαλονίκη(300μ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα από την ανοιξιάτικη Μυτιλήνη,18 βαθμοί κελσίου με αραιή συννεφιά κ τρελονοτια. Το ευχάριστο είναι ότι θα βρέξει το βράδυ κ αύριο θα μας δροσίσει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ...εννοούσα ότι η φωτογραφία είναι παραπλανητική, έναν κατάλληλα χιονισμένο βράχο βλέπουμε και όχι 10 μέτρα χιόνι...δεν είναι και Hokkaido η Βασίλω μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος θέλει να υπολογίσει το πραγματικό πάχος/ύψος του χιονιού στην περίπτωσή μας, ανοίγει το Google earth, πηγαίνει στο στίγμα Β 40-03-28-80, Α 21-05-05-30, κατεβαίνει στο street view, βλέπει το σημείο, φέρνει τις δύο φωτογραφίες στην ίδια περίπου κλίμακα-άποψη και με δεδομένα το ωφέλιμο πλάτος οδικού καταστρώματος τα 6 μ. και γωνία ανάντι πρανούς 45 μοίρες, φθάνει στο αποτέλεσμα των 9 περίπου μέτρων, υπολογισμένο από το μέσον του πρανούς.
      Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες- ουσες, καλή χρονιά με υγεία σε όλους.

      Διαγραφή
    2. ...δεν χρειαζόταν και forensic analysis αγαπητέ για να καταλάβουμε ότι το μεγάλο άσπρο πράγμα στα δεξιά είναι περίπου 10 μέτρα (υπάρχουν άνθρωποι -φυσιολογικού φαντάζομαι αναστήματος-στην φωτό για να συγκρίνουμε)...
      ότι το μεγάλο άσπρο πράγμα στα δεξιά δεν είναι όλο χιόνι λέμε

      Διαγραφή
  18. Δεν έκανες αυτά που έγραψα. Αν τα κάνεις, θα δεις ότι είναι όλο χιόνι 9 μέτρων. Το αποδεικνύω επιστημονικώς κι όχι πιθανολογικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν έκανα έρευνα μέσω Google Earth καθώς δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευθούν 100% οι συντεταγμένες που δίνεις.
    Όπως σωστά λες το πήγα πιθανοθεωρητικά και μου φάνηκε απίθανο ο ίδιος δρόμος να έχει από δεξιά 10 μέτρα καθαρό χιόνι κατακόρυφα και από αριστερά 2-3 μέτρα χιόνι σε βουναλάκια (φταγμένα από το εκχιονιστικό).
    Όπως και να έχει αγαπητέ, το 1/100 των δύο μέτρων που στα αλήθεια υπάρχουν στην φωτό να είχαμε τώρα έξω από την πόρτα μας και θα στήναμε γλέντι.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συντεταγμένες είναι ακριβείς και θα σε οδηγήσουν ακριβώς στη στροφή αυτή. Έτσι θα δεις τι εννοώ.
      Οπωσδήποτε, αν είχαμε εννέα (9) cm στην αυλή μας, θα είμασταν ευτυχισμένοι.

      Διαγραφή
    2. Όποιος googlάρει τις συντεταγμένες σου (40°03'28.8"N, 21°05'05.3"E ή 40.058000, 21.084806 σε decimal) βρίσκει το σημείο και αμέσως βλέπει αυτό που παλεύουμε να σου εξηγήσουμε 2 μέρες τώρα: στα δεξιά του δρόμου που βλέπεις, κατεβαίνοντας από το Χ/Κ, υπάρχει βράχος και από πάνω του πλαγιά ολόκληρη.

      Διαγραφή
    3. Πού τον βλέπεις το βράχο, ρε φίλος; Χωματοπρανές είναι με κλίση 45 μοίρες. Και πότε πάλεψες εσύ να μου το εξηγήσεις; Σας παρακαλώ και τους δύο, εγώ γεννήθηκα μέσα στα βουνά και στα χιόνια, είμαι 55 ετών, από τα οποία 37 ορειβάτης και μάχιμος δασονόμος, δεν θα μου μάθετε εσείς το βουνό!

      Διαγραφή
    4. ...για να τελειώνουμε, να μία φωτογραφία της στροφής που λέμε με μόλις 1 cm χιονοκάλυψη (πάλι γουλάδες είναι, αλλά βλέπουμε ότι είναι γουλάδες από χώμα)...

      https://www.google.com/maps/@40.0580405,21.0845837,3a,51.8y,141.63h,78.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1sHf6GSFE0wtjh_b0W82dqVA!2e0!7i13312!8i6656

      Άν κάποιος ακόμα πιστεύει ότι στο post βλέπει 9 m καθαρό χιόνι, τότε εγώ απλά να ευχηθώ καλή χρονιά!

      Διαγραφή
    5. ...δηλαδή τώρα μας είπες ότι αφού είναι χωματοπρανές πρέπει να το μετράμε σαν χιόνι;

      Διαγραφή
    6. Πολύ ωραία, αρχίζουμε να λύνουμε το πρόβλημα, φέρετε κάθετη προς επάνω από την άκρη του οδοστρώματος, δεξιά για 9-10 μ. όπως φαίνεται στην φωτογραφία της οικογένειας, μετά φέρετε κάθετη δεξιά προς το πρανές και βλέπετε ότι σχηματίζεται ένα ισόπλευρο ορθογώνιο τρίγωνο με πλευρά 9,5 μ. και υποτείνουσα το πρανές. Εμβαδό σχηματισθείσης διατομής περίπου 45 τ.μ. όλο χιόνι. Διάμεσος ορθής γωνίας (πάχος χιονιού στο μέσο του πρανούς) 13,5 μ. περίπου. Όγκος χιονιού ανά τρέχον μέτρο 45 κ.μ. Εντυπωσιακό!

      Διαγραφή
    7. ...ώστε λοιπόν μας εξηγείς ότι υπάρχουν και ισόπλευρα ορθογώνια τρίγωνα...ωραία...
      Εγώ μετά και από αυτό σηκώνω ψηλά τα χέρια και παραιτούμαι από ανώνυμος σχολιαστής.

      Διαγραφή
    8. Επί της ουσίας έχεις ν' απαντήσεις κάτι; Άσε κατά μέρος το παρόραμα του ισοσκελούς τριγώνου και τη δημιουργία εντυπώσεων.

      Διαγραφή
    9. Χρηστο το "ημαρτημένον" ισόπλευρο-ισοσκελές,δυο έννοιες με ιδιο πρώτο συνθετικό,εξηγείται άνετα με όρους ψυχολογίας.Μη στεναχωριέσαι.Προφανώς δεν πρόκειται περί αγνοίας.Να εισαι καλα.------Π.Α.

      Διαγραφή
  20. ...επί της μόνης ουσίας που βλέπω:
    αν ξαναμπεί ποτέ θέμα φωτοχιονομέτρησης σκέψου λίγο ότι stultus quoque, si tacuerit, sapiens reputabitur, et si compresserit labia sua, intelligens.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ...τι γίνεται κύριε Σιμούλη, ακόμα ένα "ημαρτημένον παρόραμα";;;

    Ciccio & Franco είναι το σωστό...
    μήπως δεν καταλάβετε ότι stultus quoque κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή