Ακραία κυριακάτικα φαινόμενα

Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για την Κυριακή 27-12-2020. Τα διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές και τα διαβαθμισμένα σύμβολα μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους. Τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο / κόκκινο για τις υψηλές και σιέλ / γαλάζιο για τις χαμηλές). 

Επισημάνσεις:

α) Άνεμοι με ένταση στα επίπεδα της θύελλας και μεγάλα ύψη υετού απειλούν τη ΒΔ Ευρώπη.


β) Ισχυρές χιονοπτώσεις λόγω ενεργού θερμού μετώπου αναμένονται στη Ρωσία.

γ) Πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στην Αλγερία, την Τυνησία και τη Δ. Λιβύη.

δ) Στη χώρα μας προβλέπονται λίγο ή πολύ ακραίες τιμές για τα ύψη του υετού, την ένταση των ανέμων και τις θερμοκρασίες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Προφανώς, δυνητικά επικίνδυνες είναι οι ισχυρές βροχές κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο και οι θυελλώδεις νοτιάδες.

28 σχόλια:

  1. Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, απ'ότι θυμάμαι κ περισυ είχανε χιόνια κ χαμηλές θερμοκρασίες κ εμείς τα βλέπαμε κ τριβαμε τα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθημερινές βροχές σχεδόν όλο το επόμενο διάστημα για τα ΔΒΔυτικα της χώρας μας,δλδ θα μουλιάσουμε πάλι...
    Πολύ καλά οργανωμένο μέτωπο καταιγίδων αυτή τη στιγμή στο ιόνιο κινείται ανατολικά κ θα δώσει έντονα φαινόμενα κυρίως δυτικότερα της Πίνδου συνοδεία ισχυρών ανέμων.
    Βροχές πρόσκαιρα δυνατές κ στην υπόλοιπη χώρα επίσης συνοδεία ανέμων.
    Πυκνά χιόνια στην Πίνδο όπου μετά το μεσημέρι κ μέχρι Δευτέρα πρωί θα πρέπει να κατέβουν στα 900μ σε Ήπειρο κ δυτική Μακεδονία κ στα 1000 με 1200 στα υπόλοιπα κεντρικά κ νοτιοδυτικά.
    Ο καιρός των δυτικών λοιπόν για πολλές ημέρες ακόμη με τις ελπίδες για ουσιαστικό χειμωνιάτικο σκηνικό να φαίνεται από τις 9 του μήνα κ μετά.
    Η κινητικότητα φέτος ανεξάρτητα με την χώρα μας στην Ευρώπη παραμένει πολύ μεγάλη κ ο Ιανουάριος θα έχει μεγάλες συγκινήσεις.
    Μακάρι λοιπόν να σταθούμε τυχεροί.
    Τέλος να παραδεχθώ την αποτυχία μου όσον αφορά τις χιονοπτώσεις,καθώς πίστευα πριν μέρες ότι αυτές θα κατάφερναν να φτάσουν σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας κ της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο.
    Καλή νύχτα κ καλές καταιγίδες σε αυτούς που θα τις απολαύσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Χρόνια πολλά σε όλους, πάντως κάπως έτσι ξεκινάει συνήθως η ΒΔ χώρα. Απόψε πιστεύω θα βάλει κάποια εκατοστά (από 1400μ. βέβαια και πάνω) και αυτή την εβδομάδα λίγο λίγο θα βάζει κυρίως πάνω από τα ίδια υψόμετρα με Ν-ΝΔ ρεύμα (οι θερμοκρασίες είναι ακόμη λίγο τσιμπημένες). Μέχρι τέλος της εβδομάδας πιστεύω ένα 50ποντο θα το βάλουν τα υπερορεινά (πάνω από τα 1500μ. όμως για να είμαστε ρεαλιστές). Από κει και πέρα συνήθως όταν έχουμε κάτι δυναμικό ΒΔ Άλπεις ακολουθεί και η χώρα μας. Υπάρχει κινητικότητα και πιστεύω ότι ο Γενάρης θα είναι καλός μήνας. Για πεδινά και ημιορεινά βέβαια πρέπει να το γυρίσει σε Δ-ΒΔ-Β. Σε γενικές πάντως γραμμές μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακόμη κλασικές χειμερινές θερμοκρασίες ακόμη και στα ημιορεινά και πεδινά, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών για τις περιοχές αυτές.

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Καμια μεταβολη του καιρου ακομη παρα τα λεγομενα Παιζουμε στα 4 mm!!!! μετα απο 13 ημερες καλοκαιρινες μεσα στο δεκεμβρη Να δουμε προς το μεσημερι εαν θα εχουμε αλλαγη του καιρου η τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεροπαναχαϊκέ, μου θυμίζεις τον Καίσαρα που τις πρωινές ώρες των Ειδών του Μαρτίου (15/3) του 44 π. Χ. είδε τον οιωνοσκόπο του που τον είχε συμβουλέψει τη συγκεκριμένη ημέρα να φυλαχθεί γιατί θα το δολοφονούσαν και, θέλοντας να τον πικάρει, του είπε: «Ιδού, οι Ειδοί του Μαρτίου ήρθαν». «Ναι», απάντησε εκείνος, «αλλά δεν πέρασαν». Σε λίγη ώρα ο Κάσιος και ο Βρούτος είχαν κάνει τη δουλειά τους. Σε λίγη ώρα θα αρχίσουν και τα «φωτορυθμικά» στην Πάτρα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα Δάσκαλε , με το αστείρευτο χιούμορ σου!
      Αυτό το "φωτορυθμικά", ήταν άριστο!
      Όσο για τον καιρό στην περιοχή μου(ΝΑ της Καρδίτσας),
      κατρονότο τον έλεγε η γιαγιά μου, σύνθεση της ζέστης του νοτιά
      και των διάσπαρτων ψιχάλων, χωρίς σοβαρή βροχή, που θυμίζει ..ούρηση(sic).

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα! Ήδη δάσκαλε η βορειοδυτική Ελλάδα δίνει τρελό πόνο από χτες το βράδυ με πολλά ηλεκτρικά και ισχυρές βροχές. Μέχρι τώρα 44μμ βροχής η Ηγουμενίτσα και 45 η Παραμυθιά έχουν τα ηνία των ποσοτήτων βροχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα με ένα δυνατό νότια και ένα ελάχιστο ψιλόβροχο να εναλλάσσεται με ήλιο από την Όθρυ λόγω της γεωγραφικής θέσης ο νότιας δεν ευνοεί αξιολογα φαινόμενα τώρα όσο για το μετέπειτα θα συμφωνήσω με το φίλο Φώτη μετά το πρώτο 1Ο ήμερο ίσως ο χειμώνας μας δείξει τα δόντια του αλλά θα το δούμε αυτό τις επόμενες μέρες.Χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά με υγεία και μυαλό...
    http://www.mixanitouxronou.gr/i-pandimia-toy-neoy-koronoioy-den-tha-einai-i-teleytaia-proeidopoiei-o-epikefalis-toy-poy-quot-petame-chrimata-se-mia-epidimia-kai-molis-teleiosei-tin-xechname-quot/?fbclid=IwAR3u5QEatwdDkomMN-5twM6Ef1x5r6quvDL0ctozr80An1uzWu53Vb3gO6Q
    Από τον πρόεδρο του Π.Ο.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Έτι δεόμεθα υπέρ του διαφυλαχθήναι (...) από οργής, λοιμού, λιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, επιδρομής αλλοφύλων, εμφυλίου πολέμου και αιφνιδίου θανάτου...»
      Αναρωτιέμαι ποια από τα παραπάνω κακά δεν θα αντιμετωπίσουμε όταν έρθουν τα πάνω κάτω με το κλίμα που ξέρουμε!

      Διαγραφή
    2. Πάντως ο λιμός πρέπει να θεωρείται δεδομένος (βλ. υποσαχάρια Αφρικη.....).Αυτός ,με τον εμφύλιο πόλεμο και την επιδρομή αλλοφύλων ,ευρισκεται στη σχέση λόγου-ακολουθίας.
      Κατα τα αλλα,αφου απαντήθηκε το "τίς πταίει",επιβάλλεται επειγόντως να απαντηθεί και το "τί δεί ποιείν".Εκτός και αν είναι πολύ αργά.Οπότε "μοιραίοι κι άβουλοι όλοι αντάμα........!).-------Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Χιονίζει απο τα 1000μ.υψ.στα ορεινά των Τρικάλων αυτην την ωρα.
    Όσο για τις βροχές,μετά απο κάποιες βροχούλες,είχαμε ένα γρήγορο πέρασμα απο δυνατή βροχή,ανεμου,και λίγους κεραυνούς στην περιοχή μου.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Περτούλι, 1.200 μ. έριξε χιονόνερο.
      Στη Θεσσαλονίκη μας τρέλανε στη βροχή, 1 mm!

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο Χρήστο,εκείνη την ώρα είχα δει να το στρώνει στα 1000μ.οπως στο Δροσοχωρι και στο Γαρδίκι και ελπιζα θα το γύριζε χαμηλότερα και πιο ανατολικά.Οσο πιο δυτικά λοιπον τόσο χαμηλότερα χιονιζε.Αργοτερα όμως ανέβηκαν λιγο τα υψόμετρα.Τωρα υπομονη παλι ποιος ξέρει ποσο.Τουλαχιστον έχουμε νοτιάδες..
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα, σοφός ο δάσκαλος μας, χάρισμα θεού! Εναλλαγές βροχής και ήλιου σήμερα Μυτιλήνη.Το βράδυ περιμένουμε τα καλύτερα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ούτε το καλοκαίρι τέτοια ensembles. Καρδιογράφημα μακαρικτη θυμιζουν!(μακριά από εμάς)
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά σε όλους.καλες γιορτες κ Καλή χρονιά να έχουμε.πρεπει να εύχομεθα να βρέχει πλέον κ όχι να χιονίζει.. δύσκολα χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευγενεστατε δασκαλε βιαστικα πανω στην λαχταρα μου για χειμωνιατικη αλλαγη του καιρου και με εβαλες στη θεση μου με τον δικο σου αξεπεραστο τροπο Πραγματι εχουμε σοβαρη αλλαγη σημερα κυριως απο τις 11 και μετα Φιλε ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΕΙΧΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 100 ΣΤΑ 100 ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ!!!ΚΑΙ ΣΥ ΦΩΤΗ ΕΠΕΣΕΣ ΔΙΑΝΑ ΕΠεται συνεχεια με χιονια στα ορεινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 4-5,30 το ξημέρωμα και 7-9 το πρωί έβρεξε καλά αφήνοντας 5,2 χιλιοστά υετου,ξεσπάσματα μετα έως τις 14 και μετά πολύ καλή βροχή που μέχρι τώρα αφήνει 12,2 χιλιοστά,δεν το λες και λίγο και μάλιστα τώρα έχει φορτώσει από παντού και τα αστραποβροντα δίνουν και παίρνουν δίνοντας την αίσθηση ότι θα έχουμε τις επόμενες ώρες και άλλο υετο,για να δούμε...
    Πάντως ο νοτιάς,αν και σφοδρός,μας ευνοεί πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι παππούδες μας, έλεγαν ότι αν ακούσεις βροντή μέσα στην καρδιά του χειμώνα, τότε για 2-3 ημέρες θα έχει μεγάλη κακοκαιρία. Όχι απαραίτητα χιονιά αλλά μεγάλη κακοκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα σε όλους.
    Πάνω από 40mm μέχρι στιγμής κ σε σταθμούς της Αιτωλοακαρνιας ενώ τις τελευταίες ώρες ή θερμοκρασία έπεσε στην πόλη στους 10β. κ λογικά το Παναιτωλικό βάζει πόντους χιονιού άκοπα!
    Το πρωινό μας έκανε ποδαρικό με ένα μπουρίνι(περνώντας το κύριο μέτωπο) το οποίο είχε μαζί του ανέμους έως 8 μποφόρ κ εκκωφαντικά αατραπόβροντα.
    Είχα καιρό να ακούσω τέτοιες βροντές.
    Τέλος,προς επιβεβαίωση των προβλέψεων να πω ότι χιονίζει στα δυτικά της Πίνδου πάνω από τα 1100 με 1200 περίπου μέτρα,ενώ χιόνισε όπως είδα κ μέσα στα θεοδώριανα Άρτας(940μ)όπως κ στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων(1080μ)
    Αυτή τη στιγμή το γύρισε σε χιόνι κ μέσα στο Μέτσοβο.
    Πολύ άστατος κ αύριο ο καιρός στα δυτικά.
    Φίλε από την ΒΔ Πίνδο πολλούς χαιρετισμούς, φέτος είναι η χρονιά μας,κάτι θα γίνει κ ας άργησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το λάλημα της πρώτης δεκαοχτούρας ακούστηκε σήμερα στην Καλαμαριά. Με τέτοιες θερμοκρασίες θ' ανθίσουν και οι αμυγδαλιές, αν δεν άνθισαν ήδη σε κάποιες περιοχές. Κλαίμε για τον χειμώνα που δεν ήρθε κι όμως φεύγει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο, νομίζω ότι μετράμε ακριβώς 8 ημέρες χειμώνα από τις 90!
      Έχουμε ακόμη

      Διαγραφή
  16. Β.Α. Χρονια πολλά σε ολους! Φευγει και ο Δεκέμβρης χωρίς τίποτε αξιόλογο απο πλευράς αναμενόμενου ψυχους της εποχης (και της περιοχής). Ομως διαβαζω πιο πάνω για την Αλγερια, Τυνησια κλπ οτι κάνει πολύ χαμηλές θερμοκρασιες "για την εποχή". Παρατηρώ και αλλου την ιδια έκφραση για τις θερμοκρασιες στην χωρα μας και ήθελα να πω (τελειως καλοπροαίρετα) ότι μερικες φορες ορθοτερο ειναι να αναφέρεται "... για την περιοχή" και όχι "για την εποχη", διότι τωρα τον Δεκέμβριο ειναι η εποχη του ψυχους, οπότε όσο και να κάνει στην εποχη του το κάνει. Αναλογα το καλοκαίρι με τις ζέστες... Τα 42άρια ειναι πολύ υψηλες θερμοκρασιες για την περιοχη μας και όχι για την εποχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλε ανωνυμε συμφωνω απολυτως μαζι σου Εαν δεν κανει κρυο τωρα η ζεστη το καλοκσιρι ποτε θα κανει?Αρα το σωστωτερο θα ηταν οταν αναφερομαστε για ζεστη τον δεκεμβρη η για κρυο το καλοκαιρι να ισχυει αυτο δηλαδη υψηλες θερμοκρασιες για την εποχη ισχυει για τον δεκεμβρη και οχι τον ιουλιο και χαμηλες θερμοκρασιες για την εποχη οταν αναφερομαστε στους καλοκαιρινους μηνες και οχι στους χειμερινους ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ισχυρότατη καταιγίδα είχαμε σήμερα το πρωί στην πόλη της Ρόδου, η οποία άφησε 50 σχεδόν χιλιοστά σε 2 ώρες. Γενικά από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και μετά, όλο το νησί όπως και τα περισσότερα Δωδεκάνησα δέχθηκαν ισχυρά περάσματα καταιγίδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δασκαλε τελικά ο αναρτηθείς πολυπαραμετρικός ήταν ακριβής.Η περιοχή μας,έστω και οριακά,ήταν εκτός υετικού ενδιαφέροντος,με αποτέλεσμα να πάρουμε συνολικά 4,2mm, ολογράφως "τέσσερα κόμμα δύο χιλιοστά΄".Της...παρηγοριάς,και αυτό μετά βίας!------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή