«Της ημέρας νιφετώδους και ψυχράς διαφερόντως…»

Η νίκη του Αννίβα στο παραπόταμο του Πάδου Τιτσίνο (Ticino) ήταν το προανάκρουσμα τριών σημαντικών νικών του Καρχηδόνιου στρατηλάτη εναντίον των Ρωμαίων επί ιταλικού εδάφους σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Η πρώτη από αυτές έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 218 π. Χ. σε έναν άλλο παραπόταμο του Πάδου, τον Τρεβία (Trebia). Απέναντι στον Αννίβα παρατάχθηκαν η στρατιά του Τιβέριου Σεμπρόνιου Λόγγου και τα  λείψανα του στρατού του Πούμπλιου Κορνήλιου Σκιπίωνα. Από τους Ρωμαίους, που είχαν στρατοπεδεύσει στην ανατολική όχθη του Τρεβία, ο Πούμπλιος Κορνήλιος Σκιπίωνας ήθελε η κρίσιμη αναμέτρηση να διεξαχθεί την επόμενη άνοιξη μετά από καλύτερη προετοιμασία, αλλά ο Σεμπρόνιος ήθελε να γίνει η μάχη αμέσως. Την αδημονία του Σεμπρόνιου και τις κακές καιρικές και εδαφικές συνθήκες εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ο Αννίβας, ο οποίος έφθασε στην απέναντι όχθη του Τρεβία στη διάρκεια μιας θυελλώδους κρύας νύχτας και έστησε μια καλοσχεδιασμένη παγίδα στους αντιπάλους του.


Σύμφωνα με τον Πολύβιο (Γ 72, 3), η μέρα της αναμέτρησης ήταν χιονώδης και υπερβολικά κρύα (της ημέρας νιφετώδους και ψυχράς διαφερόντως) και ο Αννίβας με προκλήσεις μέρους του ιππικού του επεδίωξε να κάνει τους Ρωμαίους να περάσουν το φουσκωμένο από τις βροχές ποτάμι με τα παγωμένα νερά. Οι Ρωμαίοι ξαφνιάστηκαν και χωρίς καμιά προετοιμασία έσπευσαν να κυνηγήσουν τους Καρχηδόνιους, πέφτοντας στην παγίδα του ευφυούς Αννίβα. Γράφει ο Τίτος Λίβιος: «Ο Σεμπρόνιος οδήγησε όλο το ιππικό του για να αντιμετωπίσει την επίθεση του ιππικού των Νουμίδων, επειδή αυτό το εμπιστευόταν περισσότερο. Πίσω από το ιππικό κινήθηκαν 6.000  πεζικάριοι και τελικά όλη η ρωμαϊκή δύναμη κατευθύνθηκε προς το πεδίο της σύγκρουσης. Ήταν η εποχή του χειμώνα, μια χιονοθύελλα μαινόταν και η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των Άλπεων και των Απεννίνων ήταν ιδιαίτερα κρύα κοντά στα ποτάμια και τα έλη. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, τόσο οι άνδρες όσο και τα άλογα είχαν βιαστικά σταλεί προς τα εμπρός χωρίς τροφή, χωρίς προστασία από το κρύο» Στη συνέχεια ο ιστορικός περιγράφει την κακοπάθεια των Ρωμαίων στρατιωτών που πέρασαν το ποτάμι: «Με το νερό να φθάνει ψηλά ως το στήθος τους, τα άκρα τους έγιναν δύσκαμπτα από το κρύο και όταν εμφανίστηκαν στην απέναντι όχθη δεν είχαν τη δύναμη να κρατήσουν τα όπλα τους. Άρχισαν να λιποθυμούν από την κόπωση και όσο η μέρα περνούσε από την πείνα» (21.54).

Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες του Αννίβα ξεκούραστοι ζεσταίνονταν στις φωτιές που είχαν ανάψει μπροστά στις σκηνές τους. Όταν ανακοινώθηκε ότι ο εχθρός είχε περάσει το ποτάμι, τον άφησαν να προχωρήσει λίγο ακόμα προς το μέρος τους και όταν το κρυμμένο ιππικό του Αννίβα εμφανίστηκε στις πλάτες των Ρωμαίων, ο δαιμόνιος Καρχηδόνιος  έδωσε το σύνθημα της γενικής επίθεσης. Η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε απόλυτη καταστροφή για τους Ρωμαίους. Πολλοί ήταν αυτοί που σφάχθηκαν από του Καρχηδόνιους, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός εκείνων που πνίγηκαν στο ποτάμι ή πέθαναν από το κρύο. Όσοι γλύτωσαν κατευθύνθηκαν προς την Πλακεντία και την Κρεμόνα. Οι Καρχηδόνιοι έφθασαν ως τον  ποτάμι κυνηγώντας τους, αλλά λόγω της θύελλας δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν περισσότερο και επανήλθαν στο στρατόπεδό τους (Πολύβιος Γ 74, 9).

Τις ημέρες που ακολούθησαν οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και στους νικητές της μάχης του Τρεβία. Όπως αναφέρει ο Πολύβιος: «Από τη βροχή και το χιόνι που ακολούθησε η κατάσταση επιδεινώθηκε ώστε όλοι οι ελέφαντες πλην ενός να χαθούν και πολλοί άνδρες και άλογα να πεθάνουν επίσης από το κρύο» (Πολύβιος Γ 74,11). Ο Σεμπρόνιος θέλοντας, στο μέτρο του δυνατού, να αποκρύψει από τη Σύγκλητο την ήττα του, έστειλε στη Ρώμη αγγελιοφόρους να ανακοινώσουν ότι είχε γίνει μια μάχη, αλλά η καταιγίδα που επικρατούσε του είχε στερήσει τη νίκη. Οι διοικούντες τη Ρώμη αρχικά έδωσαν πίστη σε αυτά τα νέα, αλλά λίγο αργότερα έμαθαν τα πραγματικά γεγονότα (Πολύβιος Γ 75,1 & 2). 

Για τον στρατηγό Αννίβα ο δρόμος προς την κεντρική και τη νότια Ιταλία είχε ανοίξει, αλλά ένας άλλος ισχυρότερος από αυτόν στρατηγός, ο στρατηγός χειμώνας, ανάγκασε τόσο τον ίδιο όσο και τους Ρωμαίους να αναστείλουν τις πολεμικές επιχειρήσεις ως την επόμενη άνοιξη.

 

17 σχόλια:

  1. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το ότι ένας άνθρωπος με εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες είναι τόσο εξοικειωμένος με την ιστορία αλλά και τις παλαιότερες μορφές της Ελληνικής. Συγχαρητήρια!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο καιρος,καταλυτικος παράγων σε καθε ανθρωπινη δραστηριοτητα.Στις πολεμικες επιχειρησεις οι μεγαλοι στρατηγοι τον αξιοποιουσαν δεόντως.Μου αρεσει η επιλογη του τιτλου. Κατι ,σαν αποκομμενο βαρομετρικο χαμηλο,χωρις ρημα, με γενικη απολυτη και εννοουμένη μετοχη.
    Ο "στρατηγος χειμωνας" .Καποτε καποιος εκανε χρηση του ορου "στρατηγος ανεμος".Λοιδορηθηκε,αλλα,ως προς αυτο,ειχε δικιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια δάσκαλε που ανά καιρούς δημοσιεύετε αντίστοιχα γεγονότα που συνέβησαν στο βάθος του παρελθόντος, και σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν τότε σε μάχες και τα λοιπά. Καλημέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους! Εκεί που λέγαμε για Πασχουγεννα, μήπως στο τέλος θα μιλάμε για χιόνια στο καμπαναριό? Τα πρωινά στοιχεία κάτι ψελιζουν! Δάσκαλε! Λέτε να έχουμε εκπλήξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας.Σ ευχαριστούμε πολύ δάσκαλε για όλα.Τι βλέπετε από την εμπειρία σας;Ο στρατηγός χειμώνας θα δοθεί κι από εδώ; Παπασταμάτης από Μαρκόπουλο.Καλο απόγευμα σ όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mια καταπληκτικη ημερα σημερα.Και καθως λαβαμε και εμεις ικανοποιητικη "ενυδάτωση",τα παντα γυρω μας αποπνέουν υγεια και αισιοδοξια. Για αυριο προγραμματιζω αποδραση στα κοντινα ημιορεινα ή και ορεινα,ανευ ουδεμιας συναντησεως.Carpe diem.Για καθε ενδεχομενο θα στειλω και SMS με κωδικο...ΔΞΘ (περι καταστασεως πολιορκιας).Για αργοτερα βλεπουμε.Να μπει πρωτα ο χειμωνας.Εγω ακολουθω την Αστρονομια .Αλλαζω τις εποχες με τα ηλιοστασια και τις ισημεριες.Ωραια θα ειναι να στειλουμε ευχες στο Φωτη σε ημερα νιφετώδη. Οσονούπω ερχεται και το εμβολιο χωρις...τσιπακι.Σκοπευω να προσελθω ενενδοιάστως. Να ειστε ολοι καλα.--Π.Α. και για το σχολιο με το "στρατηγο ανεμο".-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολοήμερη ομίχλη σήμερα στα Γιάννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλους. Εμείς εδώ στη κεντρική Εύβοια είχαμε ψιλόβροχο σήμερα. Μια Κλασική ημέρα Δεκεμβρίου. Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατά 1ον,να ζητήσω συγγνώμη από τους φίλους του μπλογκ που περιμένουν μια απάντηση μου,αλλά αφού δεν "καταφερα" να ηρεμήσω ούτε εν μέσω καραντινας,τότε δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρω ποτέ και κατά 2ον,έχοντας την ευκαιρία να γυρίσω αρκετά σε πολλά μέρη,έβγαλα πιο ασφαλή συμπεράσματα.
    Έχουμε και λέμε λοιπόν,δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από όσα είπα την τελευταία φορά και πιστεύω ότι όλα κυλούν όπως τα περίμενα και με μικρές διακυμάνσεις θα συνεχίσουμε έτσι έως περίπου τα Χριστούγεννα (+1-3 ημέρες)όπου από εκεί και πέρα θα αρχίσουμε να έχουμε,όπως φαίνεται,άλλο καιρό με τάση να χειμωνιασει σχεδόν παντού.
    Αυτό βέβαια θα το δούμε καλύτερα από Δευτέρα ή Τρίτη και φυσικά θα φανεί από πληθώρα σημαδιών της φύσης και των πλασμάτων της και πάνω από όλα από τον "μεγάλο" μας αδελφό,το φεγγάρι,που ενώ στο " γυρισμα" του ήταν άδειο,τώρα αρχίζει σιγά σιγά να δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο που θα πρέπει να το βλέπουμε κάθε μέρα για να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα.
    Και στην περιοχή μου άρχισε να φαίνεται αυτό,αλλά οι φωτογραφίες που λαμβάνω από όλη την Ελλάδα δείχνουν ξεκάθαρα ότι όλα θα ξεκινήσουν από την δυτική και βόρεια Ελλάδα,την Θεσσαλία και ύστερα στα υπόλοιπα τμήματα.
    Οι ομίχλες που σημειώνονται σε περιοχές της Δυτικής και βόρειας χώρας το δείχνουν επίσης και πιστεύω ότι όλα από εκεί θα αρχίσουν.
    Επειδή βλέπω μια "σύγχυση" σε πολλούς φίλους του μπλογκ,θα κάνω μια "μαντεψια" και θα πω ότι από τις γιορτές και όλο τον Γενάρη δεν νομίζω πως θα μείνει κάποιος παραπονούμενος και όλοι θα πάρουμε το "δωρο" μας.
    Καλό είναι όμως να μην βιαζόμαστε και να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη για να φανούν όλα ξεκάθαρα.
    Παρόλο που πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα,εμένα αντί να μου μυρίζει γαλοπούλα,μου έρχεται μυρουδιά από προβατίνα...!!(μάλλον συναχωμενος θα ειμαι).
    Το "μαντείο" μπορεί να κλείσει φτωχό αλλά τουλάχιστον να κλείσει...χορτάτο.
    Δάσκαλε σε ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα μας προσφερεις.
    Αγαπητέ Σπύρο Μπαλαδημα,συνέχισε να μας ταξιδεύεις με τις όμορφες φωτογραφίες σου...
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε φίλε τα πηγαίνεις πολύ καλά με μια μικρή καθυστέρηση κ όλα πιστεύω θα οδεύουν όπως τα είπες.
      Σιγά σιγά προς την πρωτοχρονιά κ τα φώτα βλέπω να παίρνουν φωτιά οι προβατίνες που σου έχουν ταχθεί προς το μαντείο από διάφορες περιοχές της χώρας κ κυρίως δυτικές ΒΔυτικες αυτής.....
      Ας πάρουν λοιπόν τα κάρβουνα μπροστά για να προετοιμάζονται σιγά σιγά....
      Τέλος να τονίσω,τα Χριστούγεννα έχει σχεδόν κλειδώσει για μένα ότι στα δυτικά κ βορειοδυτικά ο καιρος θα κυλήσει με συννεφιά, τοπικές βροχές,χιόνια στα βουνά με σχετικά ήπιο καιρό κ σε καμία περίπτωση με καλοκαιρία.
      Όσο για το μετά, αυτά που έγραψα από χθες δεν τα αλλάζω.
      Το μόνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη είναι το πόσο νότια θα μας κάνουν τη χάρη να κινηθούν αυτές οι πολύ ψυχρές μάζες.
      Ο αυξημένος υετός κυρίως για τα δυτικά κεντρικά κ βόρεια για μένα έχει κλειδώσει στο μετέπειτα.
      Μακάρι επιτέλους να συνδυαστούν τα χαμηλά με άφθονες χιονοπτώσεις έτσι ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα!
      Λευκή πρωτοχρονιά κ λευκά Φώτα!!
      Καλή συνέχεια σε όλους.

      Διαγραφή
  10. Μην προεξοφλουμαι τίποτα για τον καιρό των επόμενων ημερών για τα Χριστούγεννα και μετά όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά προσωπική μου άποψη αν κρίνω και από τα σημάδια της φυσης στο βουνό Όρος Όθρυς τα έλατα το μοναδικο είδος στην Ελλάδα που φύεται σε αυτή την περιοχή είναι φωρτομενα και αυτό δείχνει χειμώνα όπως και τα αρκουδορπουνια μπορεί νααργησε λίγο να έρθει αλλά θα έρθει ο Γενάρης θα μπει δυναμικά . Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς το μοναδικό είδος που φύεται στην περιοχη??

      Διαγραφή
    2. Είναι ένα είδος ελάτης που δεν φύεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα

      Διαγραφή
    3. Δεν ισχυει φίλε μου. Δασοπονος είμαι και Διαχείριστης Φυσικου περιβαλλοντος. Κεφαλληνιακη και υβδιδογενη ελάτη έχει το όρος Οθρυς όπως και τ αλλά βουνά της Κεντρικής ηπειρωτικής χώρας.

      Διαγραφή
  11. Πως γίνεται με δυο τρεξίματα ενός μοντέλου, να έχει βγει προγνωση για τα Χριστούγεννα,δεν καταλαβαίνω...Τα σάιτ ήδη μιλάνε και αναφέρουν και ονόματα μετεωρολόγων τύπου.ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ. Ζητώ συγνώμη για τα κεφαλαία κ.Ζιακοπουλε.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όποιοι βιάστηκαν κι έδωσαν πρόγνωση για τα Χριστούγεννα στην τηλεόραση, είναι πολύ πιθανό να στενοχωρηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χριστόδουλε οντως,παρότι τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη και όλα είναι ρευστά,εσύ ακολουθείς τον δρόμο σου(της φυσης) σταθερά και χωρίς παλινδρομήσεις.Το θυμάμαι από πέρυσι αυτό που από την μια έλεγες ότι να μην περιμένουμε πολλά και ενώ τα μοντέλα έσταζαν διαφορά, εσύ επεμενες και τελικά δικαιωθηκες,επίσης από την αλλη έλεγες και επεμενες ξανά,πως ότι καλό είναι να έρθει θα είναι μέσα στις γιορτές,πέφτοντας πάλι μέσα και για δώρο πήρες όλο το χιονι(Η περιοχή σου)Και δικαιωματικά.
    Ελπίζω και εύχομαι να πέσεις και φέτος μέσα σε όλα όσα λες,σε παρακολουθώ και να ξέρεις,στο λέω ξανά ότι θα ζητήσω να ξεκαθαρίσεις ορισμένα πράγματα που για μένα και ίσως για άλλους φίλους του μπλογκ,φαίνονται τελείως παράξενα για να μην πω παράλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή