Χιόνι πάχους 1,5 μέτρων στην Αθήνα! Σαν πολύ δεν είναι;


Την πληροφορία ότι στις 8-2-1911 το ύψος της χιονόστρωσης στην Αθήνα είχε φθάσει τα 1,5 μέτρα που αναφέρω στο 2ο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό τη βρήκα στο βιβλιαράκι «Το χιόνι στην Ελλάδα», ανάτυπο από το «Βουνό» του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου του καθηγητή Μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Κυριαζόπουλου  (1903-1991). Γράφει επί λέξει ο αείμνηστος καθηγητής: «Εις Αθήνας, εξ’ όσων γνωρίζομεν, το πάχος στρώματος χιόνος έφθασε την 8η Φεβρουαρίου 1911 τα 1,50 μέτρα». Ο Κυριαζόπουλος δεν αναφέρει αν το συγκεκριμένο ύψος χιονιού σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης ή σε περιοχές της Αθήνας μεγαλύτερου υψομέτρου. Το εξαιρετικά μεγάλο ύψος του χιονιού καθώς και κάποια ερωτηματικά για την ακριβή ημερομηνία του χιονιά με έκαναν να ψάξω λίγο περισσότερο την περίπτωση εκείνης της χιονόπτωσης με βάση τους διαθέσιμους χάρτες, τις εφημερίδες της εποχής και άλλες πηγές. 


Σύμφωνα με τις υπάρχουσες αναλύσεις χαρτών (Archiv der NOAA-CR20 und NCEP Reanalysis), από τα τέλη Ιανουαρίου του 1911 ως τη 10η Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές είχαν επηρεάσει την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, προκαλώντας κατά διαστήματα ισχυρές χιονοπτώσεις. Στην Αττικοβοιωτία και την Εύβοια, την 6η Φεβρουαρίου 1911, ο καιρός είχε παρουσιάσει σχετική βελτίωση, αλλά την 7η του μηνός, σημειώθηκε νέα ψυχρή εισβολή που έφερε χιόνια από το απόγευμα αυτής της ημέρας ως το πρωί της επομένης, 8ης Φεβρουαρίου 1911.  Στις περιοχές που χιόνισε συμπεριλαμβάνεται και η Αθήνα. Πριν καλά-καλα τελειώσει αυτός ο χιονιάς, στις 9 Φεβρουαρίου, νέα πιο ισχυρή ψυχρή εισβολή  έφερε καινούριο πιο βαρύ από τον πρώτο χιονιά που στην Αθήνα άρχισε το βράδυ εκείνης της ημέρας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, χιόνιζε ασταμάτητα όλη τη νύχτα και όλο το πρωινό της 10ης Φεβρουαρίου (το χιόνι σταμάτησε λίγο μετά το μεσημέρι). Η μέγιστη θερμοκρασία της 10ης Φεβρουαρίου στο Θησείο ήταν -0,3 βαθμοί Κελσίου και το χιόνι έμεινε στην πόλη τέσσερις μέρες.

Αναφορικά με τα ύψη χιονιού που παρατηρήθηκαν σε εκείνον τον ιστορικό χιονιά σε διάφορες περιοχές της χώρας, η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ της 11ης Φεβρουαρίου 1911(π.η. 29η Ιανουαρίου 1911)  έγραψε τα εξής: «Το πάρκον του Ζαππείου είχε στρωθεί από της νυκτός με παχύτατα στρώματα χιόνος (…) Εις τους δρόμους τους κεντρικούς διάφοροι εργάται μαζεύουν το χιόνι και το τοποθετούν εις σωρούς προ των πεζοδρομίων (…) Εις το χωρίον Βίλλια το χιόνι ανήλθεν εις μέγα ύψος, οι δε κάτοικοι κινδυνεύουν εντός των οικιών τους (…) Εις την Μαλακάσαν της Αττικής το χιόνι ανήλθεν εις ύψος δύο μέτρων (…) Ολόκληρη η Θεσσαλική πεδιάς είναι κεκαλυμμένη υπό χιόνων, αίτινες εις πλείστα μέρη ανήλθον εις ύψος τριών μέτρων (…) Η Κηφησιά έχει αποκλειστεί υπό χιόνος ανελθούσης εις ύψος πλέον του μέτρου».

Στις 11 Φεβρουαρίου 1911 ο Νομάρχης Εύβοιας έστειλε δύο τηλεγραφήματα στα υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας στα οποία αναφέρει τις τεράστιες καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τις υποδομές του νομού. Λέει χαρακτηριστικά ο Νομάρχης: «Από της 17ης τρέχοντος (με το νέο ημερολόγιο από της 30ης Ιανουαρίου) πίπτει ενταύθα αδιακόπως χιών» (…) Η χιών ανήλθεν εις ύψος δύο  μέτρων. Αι χαμόγειοι οικίαι  εκαλύφθησαν υπό χιόνος».  Το ύψος των δύο μέτρων προφανώς δεν αφορά στη Χαλκίδα. Ο Νομάρχης μάλλον αναφέρεται στα ανατολικά και βόρεια του νομού, αν λάβουμε υπόψη ότι και ο Δήμαρχος Αγίας Άννας σε δικό του τηλεγράφημα ανέφερε ότι στην περιοχή του το ύψος της χιόνος υπερέβη τα δύο μέτρα. Το ΣΚΡΙΠ αναφέρει ακόμα ότι στον Πειραιά το χιόνι έφθασε τους 20 πόντους.

Την ίδια ημέρα η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ αναφέρει το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων των τοπικών αρχόντων της Εύβοιας και ότι το χιόνι στην Κηφισιά είχε φθάσει το ένα μέτρο. Για τον Πειραιά δεν γράφει κάτι για το ύψος της χιονόστρωσης, αλλά αναφέρει ότι «οι γεροντότεροι Πειραιείς δεν ενθυμούνται αγριωτέραν χιονοθύελλαν από τη χθεσινήν». Για την Αθήνα γράφει ότι το ύψος χιονιού ανήλθε περίπου στα 20 εκατοστά, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «Το φαινόμενον τούτο από του 1864 είχε να εμφανιστεί εις τας Αθήνας». 

Είναι πιθανό τα ύψη του χιονιού των δύο μέτρων που αναφέρουν οι εφημερίδες στην Αττικοβοιωτία και την Εύβοια να είναι τα σωρευτικά ύψη του χιονιού που είχε πέσει από τις προηγούμενες μέρες και δεν είχε λιώσει. Αναφορικά με το ύψος του χιονιού στην Αθήνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι:  (α) στην Κηφισιά το χιόνι έφθασε ή και ξεπέρασε για λίγο το ένα μέτρο, (β) στον Πειραιά η ακραία, όπως χαρακτηρίστηκε, εκείνη χιονοθύελλα είχε στρώσει χιόνι 20 εκατοστών και (γ) την κλιματολογία των χιονοπτώσεων στην Αττική, εικάζω ότι το 1,5 μέτρων ύψος της χιονόστρωσης δεν αναφέρεται στην πόλη της Αθήνας, αλλά σε περιοχές της Αττικής σαφώς μεγαλύτερου υψομέτρου. Όσο για το ακριβές ύψος της χιονόστρωσης στο Ζάππειο, νομίζω τα 40 με 50 εκατοστά είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση. 

76 σχόλια:

  1. Kαλημερα.
    Λογικο το σχολιο σας για αυτο το εντυπωσιακο χιονιά.
    Αφου μιλαμε για ιστορικους χιονιαδες θα ηθελα να μας εξηγησετε γιατι στην Ελπιδα το κρύο ήταν ελαχιστο πιο ηπιο σε θερμοκρασιες απο την Μηδεια, παρόλο που που οι δεικτες Τ 850, 500 κλπ ήταν πιο αυξημένοι στην Ελπίδα.
    Ευχαριστώ
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ζητάς και πολλά, συνονόματε! Συγκριτική μελέτη θέλεις των δύο κακοκαιριών, η οποία θα ήταν ωραίο θέμα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Μετωρολογίας.

      Διαγραφή
  2. Όταν το διάβασα χθες στην ανάρτηση του Βαγγέλη, στην αρχή το πίστεψα, αλλά μετά το αμφισβήτησα επειδή είχε μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη σε ύψος χιονόστρωση κι επειδή το χρονικό πεδίο των παρατηρήσεων ήταν αρκετά μεγάλο (110+ ετών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία ακόμα παρατήρηση. Η "Ελπίδα" μάς άφησε ρεκόρ ημερών χιονοσκεπούς εδάφους. Πέντε, τουλάχιστον, ημέρες!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς. Και στο Θυμάρι έχει ακόμα χιόνια και είδα αρκετά σε σκιερά μέρη που πήγα βόλτα τα σκυλιά. Αντίθετα, με τη Μήδεια έλιωσαν την επόμενη κιόλας μέρα στα νότια και με την Αριάδνη και τον Τηλέμαχο την ίδια κιόλας μέρα.

      Το κρύο και του αέρα και της θάλασσας των επόμενων, της ψυχρής εισβολής, ημερών μου φάνηκε περίπου ίδιο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Η, δε, θερμοκρασία της θάλασσα, δεν τσίμπησε ούτε σήμερα 28/1 λίγο προς τα πάνω, παρά τους 11-12 βαθμούς.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Υπάρχει και ρεκόρ εκατοστών χιονιού για δύο συνεχόμενες χρονιές για την Αθήνα;

      Διαγραφή
    4. Απο μια κακοκαιρία εννοώ όχι συνολικα

      Διαγραφή
    5. Ελάτε, παίδες. Δεν είναι σοβαρή αυτή η στατιστική!

      Διαγραφή
    6. Ποια ειναι τα σοβαρά στατιστικά οι μετεωρολόγοι το ξέρετε αλλα αν θέλετε πείτε μας γιατί.Τις προάλλες μας είχατε πει για συνεχόμενες χρονιές με χιόνι.

      Διαγραφή
    7. Τα εκατοστά ύψους ενός χιονιά σε μια περιοχή είναι αποτέλεσμα συγκυρίας (σύμπτωσης) κρίσιμων μετεωρολογικών στιχείων και παραγόντων που μπορεί να παρατηρηθεί σε κάποιο χρονικό διάστημα. Αν έχεις στοιχεία μιας σειράς 50 ετών στη διάρκεια των οποίων μία ή δύο φορές δύο συνεχόμενα χρόνια έπεσαν 15 ή περισσότερα εκατοστά χιονιού, είναι αυτό επαρκές δείγμα για να βγάλεις συμπεράσματα; Αυτά θεωρώ μη σοβαρά στατιστικά!

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστώ.Συμφωνω δεν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα με αυτό.Οπως αντίστοιχα όταν γίνεται κάτι ανάλογο με καύσωνες.

      Διαγραφή
  3. Φανταστείτε ο τωρινός χιονιάς, να ξεκινούσε το βράδυ και να χιόνιζε έτσι όλη τη νύχτα αντί για τη μέρα. Το ύψος του χιονιού σίγουρα θα ήταν μεγαλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς. Εάν καθόταν το timing όπως το λέτε θα είχαμε πολλά προβλήματα και εντός λεκανοπεδίου. Επίσης και στα 850hPa 1-2 βαθμούς πιο κάτω να είχαμε, θα μιλούσαμε για πολύ χιόνι. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  4. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΠΑΛΑΔΗΜΑΣ28 Ιανουαρίου 2022 στις 11:31 π.μ.

    Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε,φίλες και φίλοι της σελίδας καλημέρα.
    Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό δάσκαλο για τις επιτυχέστατες προγνώσεις αλλά και τα κείμενα που μοιράζεται μαζί μας.
    Είναι σπουδαίο που ο δάσκαλος μπορεί να συνδυάζει την επιστημονική γνώση και το μεράκι!.
    Τέλος ας δούμε και την σκωπτική προσέγγιση του ποιητή Γεωργίου Σουρή για τα χιόνια....
    Ακολουθεί ένα απόσπασμα:
    … Το χιόνι εκρυστάλωσε, ξερός βοριάς σφυρίζει,
    κι εχάσαμε τη ζέστη μας και τον περίπατό μας,
    το λάδι και το βούτυρο από το κρύο πήζει,
    τουλάχιστον να έπηζε και λίγο το μυαλό μας!
    Αν ειμπορούσε το μυαλό και του Ρωμηού να πήξει,
    να το καλό, που ήθελε το χιόνι να μας δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρεμπιπτόντως, ένα μπουκάλι λάδι στο Θυμάρι έπηξε και έγινε σαν βούτυρο. Πόσο επίκαιρος ο Σουρής κυριολεκτικά και μεταφορικά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Πάλι βγήκε "έκτακτο δελτίο" για την αυριανή μεταβολή.

    Να υποθέσω ότι αν έρθει πάλι κάτι σαν την Ελπίδα θα βγει ένα "και γ..ω έκτακτο δελτίο"

    Συγνώμη αλλά δεν άντεξα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα πάει Ν-ΝΑ. Όμως, αφού έβγαλε το δελτίο, καλό είναι να μην το αμφισβητήσουμε. Μπερδεύεται ο κόσμος.

      Διαγραφή
    2. Πιστεύω δάσκαλε πρέπει να δώσουμε μια αλλη εκδοχή για την αυριανή πρόγνωση γιατί με τις υπερβολές της ΕΜΥ ο κόσμος θα φοβηθεί και θα μπερδευτεί χειρότερα, εκτός αν η ΕΜΥ βλέπει κάτι άλλο και ξέρει καλύτερα από εμάς. Εφόσον το χαμηλό θα κινηθεί τόσο νότια ήθελα να ήξερα που τα βλέπουν τα αυριανα έντονα φαινόμενα! Και τα ίδια ακούσαμε χτες από άλλο επαγγελματία πρόγνωστη.Ειλικρινα προβληματιζομαι με αυτά που ακούμε δεξιά και αριστερά και περισσότερο ο κόσμος που δεν έχει και πολυ ιδέα από Μετεωρολογία.

      Διαγραφή
    3. Δύο είδη προγνώσεων κυκλοφορούν στην πιάτσα. Η πρώτη του "κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε" και του "κάηκε η μπάμπω στο κουρκούτι, φυσάει και το γιαούρτι" και η δεύτερη του "κρυφτείτε!" προς άγραν δόξας και κλικ!
      Χάθηκε προ πολλού το μέτρο και το πληρώνουμε όλοι μας.

      Διαγραφή
    4. Χάχα χάχα σωστός ο δάσκαλος.
      Εμείς εδώ βοηθώντας τον δάσκαλο και το μπλογκ,δίνουμε το δικό μας μεράκι όσο το δυνατόν γίνετε😉

      Διαγραφή
  6. Κατ αρχήν οφείλω να παρατηρήσω η απουσία στα άρθρα οποιουδήποτε τεχνικου χαρακτηριστικού εκατοστά κλπ,φυσιολογικό καθώς σε εναν κόσμο χωρίς οθονες οι δημοσιογράφοι...προσπαθουσαν να τις δωσουν αυτοι τις εικονες στους αναγνωστες.
    Περα απο αυτό οποτε μπορείτε κυριε Ζιακόπουλε στην ιστορία υπάρχουν πληθος μαρτυριές αξιες εστω και ενος γρήγορου σχολιασμου από εσάς π.χ. ο Ηρόδοτος μιλά για παγωμένο Βόσπορο,το πληθος των περιγραφων των καιρικών συνθηκών στην "κυρου ανάβασις" που μας δίνει πολλά στοιχεία για το κλιμα της εποχής που αν θυμάμαι καλά ειναι σχεδόν το ιδιο...με το συγχρονο ισως και λιγο θερμότερο..
    κυρίως θε΄λουμε στοιχεία και για αλλες "συλλήψεις"...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μικρή η πιθανότητα για χιονόπτωση-χιονόστρωση στην πόλη των Ιωαννίνων τελικά αύριο,δυστυχώς.
    Ακόμη και αν γίνει αυτό θα είναι για λίγο.
    Γιά άλλη μία φορά η γρήγορη κίνηση τού συστήματος νότια δεν αφήνει περιθώρια καλού timing με την ψυχρή εισβολή.
    Η δυτική Μακεδονία αντίθετα θα δει καλές χιονοπτώσεις γιά κάποιες ώρες καθώς εκεί θα παραμείνει λίγο παραπάνω ο υετός,ενώ και η ψυχρή "μπούκα" θα μπει νωρίτερα.
    Τα υπόλοιπα όπως τα λέγαμε.
    Από βόρεια Στερεά και κάτω αξιόλογες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά κυρίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την Πελοπόννησο, ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για καλά χιόνια στα ορεινά της.Φέτος πηγε καλά ο χειμώνας ειδικά εδώ στην Αρκαδία που μένω εγώ, τό μόνο πού μας ξέφυγε ήταν τό πεδινό χιόνι που κοντά φτάσαμε αλλά ο καιρός έχει άλλα σχέδια. Σταύρος 🙂

      Διαγραφή
  8. Κύριε Ζιακόπουλε και μετά την "Ελπίδα"..τι "ελπίδες" έχουμε?
    πως θα ζούμε την καθημερινότητα χωρίς "ελπίδα" θα έχουμε "ελπίδα"... για κάτι καλό στο προσεχές μέλλον?"Ελπίζω" κοιτάζοντας έξω απο το παράθυρο να ξανα δούμε χιόνι,έχουμε και ένα Φλεβάρη μπροστά μας!
    Η "ελπίδα" πεθαίνει πάντα τελευταία.
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά φίλε Θοδωρή δεν ευχαριστήθηκες χιόνι αυτές τις μέρες? Θες κι άλλο? Άσε να πάρουν και οι άλλοι τίποτα έστω τα ψίχουλα που λένε. Δεν πρέπει να έχετε παράπονο 2 χρονιές σερί.

      Διαγραφή
  9. Νομίζω σε όλους μας έκανε εντύπωση το 1,5 μέτρο χιονόστρωσης για την Αθήνα. Μην ξεχνάμε εντούτοις, πως η Αθήνα τότε ήταν χωριό χωρίς ψηλά κτίρια, κεντρικές θερμάνσεις και αυτοκίνητα. Το σημαντικότερο δε, ότι λειτουργούσαν τότε οι αεραγωγοί του λεκανοπεδίου, ποταμοί. Το μικροκλίμα ήταν τελείως διαφορετικό. Φυσικά και έτσι το 1,5 μέτρο φαντάζει υπερβολικό ούτως ή άλλως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα, για Τρίπολη πώς το βλέπετε για αύριο? Θα χιονίσει ή είμαστε οριακά με θερμοκρασία και θα έχουμε χιονόνερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Τρίπολη αύριο φίλε μού θα έχει λογικά χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα και αρκετά πυκνές. Ήδη έχει ρίξει καλό χιόνι οπότε θα προστεθεί κ άλλο φρέσκο!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ Φώτη, ας ελπίσουμε σε νέο φρέσκο χιόνι γιατί το τελευταίο το έχει λιώσει πλέον, ελάχιστο έμεινε..

      Διαγραφή
  11. Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο ως συνέχεια ενός χθεσινού σχολίου από το τον αναγνώστη του μπλογκ (Νίκος Φιλόλογος) σχετικά μα τα καλά ελληνικά του κυρίου Ζιακόπουλου.
    Αναμφίβολα, όχι μόνο ο Δάσκαλος, αλλά όλοι οι φοιτητές της γενιάς του, είναι κλάσεις πιο μορφωμένοι άνθρωποι από τους σημερινούς φοιτητές.
    Οι αιτίες πολλές και σε έναν πολύ μικρό βαθμό, δικαιολογημένες.
    Αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετική μελέτη! Προσωπικά πιστεύω ότι ο χρονιάς της Αττικής είναι από αυτούς που γίνονται κάθε 100 χρόνια, οπότε λογικό να υπάρχουν προβλήματα. Έχω ζήσει ανάλογους χιονιάδες στο Μόναχο, πατρίδα της συντρόφου μου, και πέρα από τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος εκεί, ο κάθε Γερμανός αφιερώνει μια ώρα από την ζωή του να καθαρίσει όποτε απαιτείται το χιόνι μπροστά από το σπίτι του...παρεμπιπτόντως ήθελα επίσης να πω ότι βρήκα τα δελτία καιρού τις τελευταίες μέρες της κ. Ζιακοπούλου επίσης εξαιρετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη Νώντα. Η πεδινή Αττική είναι και το Καπανδρίτι και ο Άγιος Στέφανος και η Κηφισιά και άλλα πολλά σημεία τα οποία δέχονται χιόνι σχεδόν κάθε χρόνο. Στο Καπανδρίτι, πέρυσι το Φεβρουάριο έβαλε 60 με 70 εκατοστά. Ακόμα και στο Γέρακα που μένω εγώ, το βλέπουμε επίσης σχεδόν κάθε χρόνο αλλά όχι τόσο πολύ όσο οι περιοχές που ανέφερα

      Διαγραφή
    2. Αποστόλη, πιστεύω ότι για έναν χιονιά τον χρόνο δεν αξίζει οι δήμοι να επενδύσουν σε τόσα μέσα (πχ στο Μόναχο έχουν μίνι εκχιονιστικά για τα πεζοδρόμια). Μπορούμε σαν πολίτες να κάνουμε υπομονή και να βάλουμε λίγη προσωπική εργασία. Ας επενδύσουμε στη πυροσβεση καλύτερα.

      Διαγραφή
    3. Δε νομίζω ότι είναι παράλογη απαίτηση να μένουν οι κεντρικοί δρόμοι ανοιχτοί. Όσο για αυτό που έγινε στην Αττική οδό, απλά δεν το σχολιάζω. Την ευθύνη να καθαρίζουμε την αυλή μας, την έχουμε κι εμείς. Οι περισσότεροι τουλάχιστον

      Διαγραφή
    4. Να συμπληρώσω επίσης ότι τουλάχιστον στο Δήμο μου, δεν έπεσε κόκκος αλατιού

      Διαγραφή
  13. Για την Θεσσαλία προβλέπεται χιονιάς γύρω 15. Φεβρουαρίου η όχι ευχαριστώ Γιάννης Λάρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ημερολόγιο λέει 28 Ιανουαρίου. Για περιοχές που θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο από την κατανομή των χιονοπτώσεων (Ηπειρος, Δυτική Μακεδονία, Ορεινή Αιτωλοακαρνανία και ορεινή Πελοπόννησος - στο δυτικό της τμήμα) ξεκινά η περίοδος που παραδοσιακά ευνοούνται.

    Μάλιστα, για Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία αυτή η περίοδος μπορεί να φτάσει μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

    Ας μην απογοητεύονται από τώρα. Για εκεί, ο χειμώνας είναι μπροστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εδώ και δέκα ημέρες ο δάσκαλος μας ενημερώνει έγκυρα και με ρεαλισμό, χωρίς φανφάρες αλλά ταυτόχρονα με συναισθηματισμό (τώρα που δεν κατέχει κάποιο θεσμικό ρόλο) για την κακοκαιρία που μόλις τελείωσε και τώρα, ολοκληρώνει αυτό το ντελίριο του "ποίμνιού" του με μια αναδρομή της πιο σοβαρής ίσως κακοκαιρίας του τελευταίου αιώνα βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Πραγματικά, πρόκειται για ένα δεαήμερο γνώσης, ενημέρωσης και μάθησης που κάθε χιονόφιλος, νομίζω, ρούφηξε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση.
    Στα της τρέχουσας κακοκαιρίας, το πιο εντυπωσιακό ήταν 1) η τρομερή ένταση των φαινομέων έστω και αν η διάρκεια δεν ήταν αυτή που περιμέναμε (προφανώς καλύτερα με τα όσα συνέβησαν), 2) ότι αφορούσε στο συντριπτικό μέρος της Αττικής και μάλιστα δύσκολες περιοχές τελικά δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα αυτή τη φορά από τις κλασικά ύποπτες περιοχές (εξαιρετικά δύσκολο) 3) η μεγάλη διάρκεια της χιονοκάλυψης (κλείνουμε τέσσερα 24ωρα από το κυρίως πιάτο του γεγονότος και έχουμε σχεδόν ολική χιονόστρωση, θυμίζω πέρυσι σε 2-3 ημέρες είχε λιώσει το 80%, το 2019 στα βόρεια προάστια με 20-30 πόντους σε 2 ημέρες είχαν εξαφανιστεί τα πάντα, το 2008 το ίδιο, πιο πίσω (2002-4-6 είχε κρατήσει καλά).
    Και το ερώτημα τώρα που τελείωσε όλο αυτό, τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους; Διαισθητικά, πιστεύω ότι η ζαριά μας έκατσε, δύσκολα θα έχουμε κάτι δυνατό. Από την άλλη, ένας γνήσιος χιονόφιλος έχει το μεγάλο ελάττωμα της πλεονεξίας. Ποτέ δε χορταίνει το χιόνι και αναζητά την επόμενη ευκαιρία. Όπως το 2004 και 2006 ή τα διάφορα μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς χιόνια της δεκαετίας 2010 που είχαμε 2-3 ή και παραπάνω επισκέψεις του χιονιά. Θα μου πεις, ρε φίλε, εδώ στα βόρεια προάστια είχες ήδη 5 ημέρες με χιόνι (έστω και νιφάδες) πριν το μεγάλο ξέσπασμα. Ε, αυτό εννοώ περί πλεονεξίας.
    ΥΓ. Ο λόγιος και πνευματώδης λόγος του δάσκαλου που συχνά διανθίζεται με χιούμορ και στοχευμένα σχόλια τείνει να γίνει εξίσου εθιστικός με το χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πόσο πιθανό είναι στο μέλλον λόγω κλιματικής αλλαγής να έχουμε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα_ Για παράδειγμα >κάθε 10---15 χρόνια< Να μας επισκέπτονται ανάλογης έντασης χιονο-κακοκαιρίες στην ανατολική Στερεά Ελλάδα. Την Δευτέρα το βράδυ είχα ανέβει στην ταράτσα μου και κοιτούσα ανατολικά- βορειοανατολικά. Όταν έβλεπα τίς λάμψεις φαινόντουσαν οι χιονοκουρτίνες ποσό πυκνές ήταν, λες και είχε κατεβεί ένα λευκό σεντόνι από τον ουρανό. Ο καύσωνας που περάσαμε το καλοκαίρι, Η κακοκαιρία με το όνομα Μπάλλος, οι πλημμύρες που έγιναν γενικά το φθινόπωρο, κάτι δεν πάει καλά. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάντως σιγά σιγά, η μεταβολή της ερχόμενης Πέμπτης αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον. Κλειδί είναι η κυκλοφορία εκεί κοντά στην Ισλανδία (κε Ζιακόπουλε με διορθώνετε).

    Κάποια υποσενάρια είναι εντυπωσιακά.

    Βέβαια, αρχίζει και ζεσταίνει και η Αφρική :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια μικρή ανάλυση για το γεγονός ότι σε περιοχές όπως νικαια Κερατσίνι Αιγάλεω Δραπετσώνα Πειραιας Κορυδαλλός δεν επετεύχθη χιονόστρωση στο δρόμο παρόλο τη συνεχή χιονόπτωση.. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πράγματα και θαύματα ζούμε στην περιοχή μου,που εγώ προσωπικά δεν τα έχω ξαναζήσει στα 53 μου χρόνια.
    Παρόλο που το ύψος του χιονιού δεν είναι για εμάς κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί,εντούτοις οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και δεν λένε ακόμη και κατά την διάρκεια της ημέρας να ανέβουν αρκετά πάνω από το μηδέν,κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη αφού το χιόνι είναι ακόμη πανω από μισό μέτρο και όλοι οι δρόμοι είναι ένα απέραντο παγοδρόμιο,καθώς πατηθηκε από μηχανήματα,αγροτικά και τρακτέρ.
    Αφού είδαμε και αποειδαμε,αναγκαστήκαμε σήμερα να επιστρατεύσουμε ιδιωτικό φορτωτη με ερπύστριες και ριπερ για να μπορέσουμε να ξηλωσουμε τον πάγο που κάλυπτε όλους τους δρόμους με πάχος 20 και πλέον εκατοστών.
    Το χιόνι δεν έχει λιώσει ούτε στο ελάχιστο ακόμη και στον κάμπο,καθώς οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και ενώ στα υψώματα κυμαίνεται από -3 έως-8,στον κάμπο κυμαίνεται από-5 έως -12,ενώ σήμερα το πρωί έκανε ρεκόρ με -15 βαθμούς και λόγω της αυξημένης υγρασίας,τα σταγονίδια κρυστάλλωσαν πάνω στα δέντρα και φαίνονταν σαν να είχε χιονίσει.
    Αν ο δάσκαλος ανεβάσει τις φωτογραφίες θα καταλάβετε τι εννοώ.
    Με αυτές τις συνθήκες όσα ελαιόδεντρα γλυτώσουν, σίγουρα θα είναι από θαύμα.
    Δυστυχώς βλέπω ότι δύσκολα θα γλυτώσουμε αύριο νέες χιονοπτώσεις(από ένα υψόμετρο και πάνω)οπότε η κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με τα ανάλογα αποτελέσματα.
    Ας ελπίσουμε στο καλύτερο δυνατό σενάριο για εμάς,καθώς Ναι μεν χρειαζόμαστε όλα αυτά τα νερά,όμως αυτές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν μεγάλη διάρκεια,δημιουργούν πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής.
    Προς το παρόν όμως τα αγαπημένα μου γεράκια και οι "σουσουραδες" δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση σε όσα έρχονται οσονούπω,ελπίζω μόνο για μικρό διάστημα.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φίλε Χριστόδουλε σε καταλαβαίνω για μια ακόμα φορά και εύχομαι και εγώ για το καλύτερο σενάριο.Αυτή η κατάσταση είναι ο απόλυτος "κλαυσίγελως" των αρχαίων.Άλλωστε χαρά και λύπη,ακόμα και ζωή και θάνατος συνυφαίνονται.Να είσαι καλά.----------------

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά πηγές στην περιοχή σου φέτος! Οι μετεωρολόγοι σου πέσανε μέσα, αλλά όχι όμως για την υπόλοιπη ΔΚΒορεια Ελλάδα. Εδώ πάνω δυστυχώς ο χειμώνας μας απογοήτευσε ως τώρα.

      Διαγραφή
  20. Είχα γράψει,το πρωί, ένα σχόλιο που μάλλον χάθηκε στο 1,5 μέτρο χιόνι...Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η αλλαγή στη συμπεριφορά του καιρού ή κλιματικη αλλαγή,ειναι στις περιοχές:
    Κ.Στερεας,εσωτερικη Ήπειρος,εσωτερικό Θεσσαλίας,Δυτ.και Κ Μακεδονία.Ισως και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.Πουθενα αλλου.
    Στη Ήπειρο μόνο εξερουνται οι γαρμπηδες που ευτηχως δίνουν παρών με επίκεντρο τα Τζουμέρκα όπως είπαμε.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η παροιμία λέει χιόνι που δεν λιώνει περιμένει το επόμενο στην Πεύκη Αττικής παρότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ξεπεράσαμε τους 12 βαθμούς κελσίου το μεσημέρι πολύ ελάχιστο χιόνι έχει λιώσει και αυτό αφορά την κεντρική Λεωφόρο Ειρήνης πρωτίστως που γίνεται ο χαμός από την κυκλοφορία τόσο πεζών όσο και οχημάτων στα ανήλιαγα στενά κυρίως στην άνω Πεύκη σε ορισμένα σημεία ακόμα είμαστε στους 40 plus πόντους όσον δε αφορά για την Εκάλη που είναι η εργασία μου Ας το αφήσουμε ασχολίαστο μισό μέτρο χιόνι για πλάκα σε πολλά σημεία και μάλιστα παγωμένο όντως αυτή τη φορά το κρατάει επίμονα βέβαια δεν ανέβηκε ακαριαία η θερμοκρασία έχει σχέση και το ότι είμαστε στον Ιανουάριο που σημαίνει ότι είναι μικρότερη σε σχέση με το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η διάρκεια της ημέρας όπως και η θέση της γης από τον ήλιο το 2002 είχαμε βέβαια σχεδόν 80 πόντους χιόνι στην Πεύκη και το κράτησε και τότε πάρα πολύ παρότι η θερμοκρασία χτύπαγαν την επόμενη εβδομάδα εικοσαριά το 2004 και το 8 τα έλιωσε σχεδόν ακαριαία ανέβηκε βέβαια κατακόρυφα Και η θερμοκρασία το 2006 με τον πρώτο χιόνια που ήταν κοντά στο μισό μέτρο στην περιοχή μου πάλι καθυστερούσε να τελειώσει όλα το αποτέλεσμα ήταν να φάμε έναν καλό ακόμα χιόνια μέσα στον Φλεβάρη έναν λίγο πιο μικρό χωρίς ιδιαίτερη χιονόστρωση και έναν ακόμη με οριακή χιονοκάλυψη σε ευαίσθητες επιφάνειες το Μάρτιο άρα Η διαίσθησή μου μου λέει ότι κάτι έρχεται ξανά. Ευχαριστούμε πολύ δάσκαλε για τις πληροφορίες και για τη σοβαρή ενημέρωση που παρέχεται διαχρονικά ήσασταν από τους πρώτους που βάρεσα τε που λένε καμπάνες για την ακρότητα των καιρικών φαινομένων της προηγούμενης δευτέρας και όντως η ένταση στην περιοχή μου της χιονόπτωσης υπερέβη κατά πολύ ακόμα και την επική νύχτα της τσικνοπέμπτης του 2004 δηλαδή στα 50 μέτρα δεν είχα καθόλου ορατότητα το μεσημέρι με τις εξάρσεις και επίσης είχαμε πάρα πολλά ηλεκτρικά το ένα πίσω από το άλλο αλλά μάλλον μας έφαγε την μεγαλύτερη χιονόστρωση το ότι είχαμε θυελλώδεις βοριάδες μέχρι και 8 9 μποφόρ κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ίσως εν τέλει και αυτόνα έδωσε το ρεκόρ σε χιονόστρωση στα πέριξ του Υμηττού προάστια δηλαδή δεν είχε τόσο δυνατούς ανέμους η περιοχή με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η καλύτερη χιονόστρωση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε κι εδώ. Θυμάμαι στους περισσότερους χιονιάδες, μόλις τελείωναν, ο νοτιάς έπαιρνε το πάνω χέρι, με αποτέλεσμα να έχουμε αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας αμέσως, πράγμα που δε συνέβη τώρα

      Διαγραφή
  23. Aπό το πρωί ακρως ποτιστική βροχή στα πεδινά με καλά χιόνια στα ορεινά.Τέλεια.Ειχε λαλήσει το "πουλάκι" και το περίμενα.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στο Χορτιάτη το ρίχνει κανονικά από το πρωί, στο Ασβεστοχώρι λιγότερο και στην πόλη τεσσερισήμισι σταγόνες βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο και στη Βέροια. Με το ζόρι ψιχάλισε. Βέρμιο, Πιερία και Καϊμακτσαλάν χιόνισε λίγες ώρες.

      Διαγραφή
  25. Έχουμε χιονόπτωση σήμερα στην Κομπωτη Ξηρομερου Αιτωλοακαρνανίας από το πρωί στα 450 μ υψόμετρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν Παναγιώτη!
      Αυτό ήθελα να γράψω και εγώ σήμερα.
      Η Αιτωλοακαρνία και η Αχαΐα πήραν επιτέλους μία καθαρά χειμωνιάτικη μέρα(έστω και πρόσκαιρα)με βοριάδες,βροχές σχετικά αξιόλογες(8 με 13mm μέσος όρος στα πεδινά),χιόνια σε ορεινά ημιορεινά πού μάλιστα πλην τού Παναιτωλικού, κατάφερε για πρώτη φορά φέτος και χιόνισε αξιόλογα σε όλα τα "μικρά" βουνά τού νομού όπως Κλόκοβα, Μακρυνεία,Αράκυνθος,Ακαρνανικά και εννοείται πολύ χιόνι έπεσε και σε ορεινή Ναυπακτία.
      Η θερμοκρασία το μεσημέρι με το ζόρι άγγιξε τούς 7β στα πεδινά.
      Τώρα ξάστερωσε,ενώ άλλη μία νύχτα(από τις πολλές φέτος)με παγετό μας περιμένει.
      Τέλος όπως ξανά είπα,σειρά από δω και πέρα παίρνουν άλλοι τον Φλεβάρη και επιμένω.
      Άλλωστε αυτός θα επιβεβαιώσει όπως δείχνει και φέτος τη φήμη τού κυκλοθυμικού και με απότομες μεταβολές μήνα.

      Διαγραφή
    2. Μιλάς με γρίφους γέροντα. Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι φίλε Φώτη? Να υποθέσω μια από αυτούς που δεν θα ρθει η σειρά τους είναι η Θεσσαλονίκη? Που έχουμε να δούμε χιόνι 5 χρόνια και το κοντέρ συνεχίζει να γράφει. Και τι να το κάνω τον Φεβρουάριο που και η μέρα θα είναι μεγαλύτερη και το χιόνι πολύ πιθανόν να είναι ''υγρό'' με αποτέλεσμα να μην πιάνει πουθενά. Η Σαλονικα έτσι όπως πάει θα είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδος που θα αποκτήσει έρημο. Περασμένα μεγαλεία και διηγοντας τα να κλαις.
      Χάρης - Καλαμαριά.

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορώ να πω αν θα χιονίσει μέσα στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα γιατί αυτό θα είναι ψέμα εάν ειπωθεί από τώρα.
      Αυτό πού θα πω μίας και με ρωτάς,είναι ότι το επόμενο διάστημα γενικά παρόλα τα σκαμπανευάσματα τού καιρού,η κυκλοφορία πού θα παγιωθεί στην Ευρώπη είναι αρκετά ύποπτη για χιονιάδες πού ευνοούν τη Βόρεια ΒΔυτική Ελλάδα.
      Θα το δούμε και αύριο αλλά και τις επόμενες ημέρες.
      Αυτό λοιπόν εννοούσα όταν είπα πριν λίγες ημέρες ότι παίρνουν άλλοι σειρά.

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα στην παρέα και από εμένα.
    Σχετικά για το χιονιά του 1911 θυμάμαι μια περιγραφή ενός ηλικιωμένου στη Χαλκίδα ο οποίος έλεγε ότι ο πατέρας του ανέφερε συχνά το 1911 ως τον μεγαλύτερο χιόνι που θυμόνταν για τη Χαλκίδα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα σχόλιο που είπε: "ήταν δύσκολο ακόμη και με τα γαϊδουράκια να κυκλοφορήσεις στη Χαλκίδα από το πολύ χιόνι".
    Επίσης μεγάλο ύψος χιονόστρωσης είχε η Χαλκίδα το 1991 καθώς και το 2002 αλλά αυτό του 1911 πρέπει να ήταν πολύ μεγαλύτερο.
    Δημήτρης-Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ακυρώθηκαν 3.400 πτήσεις το Σάββατο 29/1 στις ανατολικές ΗΠΑ, λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας, όπως αναφέρει η Le Monde. Άλλες 1.450 πτήσεις είχαν ακυρωθεί στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και την Παρασκευή 28/1 για τον ίδιο λόγο, καθώς οι χιονοπτώσεις θα είναι σφοδρές και οι άνεμοι θυελλώδεις. Αναμένεται να πέσουν 30 εκατοστά χιόνι σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Βοστώνη και οι αρχές συστήνουν στον κόσμο να μείνει σπίτι του και να αποφύγει τις άσκοπες μετακινήσεις. Σύμφωνα, άλλωστε, με την Εθνική Υπηρεσία Καιρού οι μετακινήσεις θα είναι σχεδόν αδύνατες σε μεγάλο μέρος των ακτών του Ατλαντικού, ενώ θα επικρατήσουν και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

    Άραγε όταν σταματήσουν οι χιονοπτώσεις θα περιμένουν κι εκεί να λιώσουν τα χιόνια ο ήλιος και η βροχή; Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες να μισθώνουν οι πολίτες εκχιονιστικά για να καθαρίσουν τους δρόμους. Τουλάχιστον, αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο οι ήρωες που βοηθούν επί δεύτερο 24ωρο το φαλαινοδέλφινο που έχει ξωκείλει στα ρηχά. Το Σάββατο 29/1 είχε φύγει πια από τον Μπάτη, όπου είδα μόνο σαργουδάκια, σπαράκια, μελανουράκια και άλλα ψαράκια. Αργότερα διάβασα ότι δυστυχώς ξώκειλε και πάλι στα Σελήνια της Σαλαμίνας, όπου του παρέχεται ξανά φροντίδα από αξιοθαύμαστους πραγματικά ανθρώπους.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2022/01/29/aux-etats-unis-plus-de-3000-vols-annules-avant-une-tempete-dans-le-nord-est-du-pays_6111479_3210.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κολύμπησε και πάλι προς τα ανοιχτά και χωρίς να χρειαστεί βοήθεια η φάλαινα και πλέον αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι τελικά θα τα καταφέρει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. (Update από ΗΠΑ): Στα πεζοδρόμια της Νέας Υόρκης έχουν πέσει 30 εκατοστά χιόνι και έκλεισαν σχεδόν όλα τα εμπορικά μαγαζιά, ενώ και στο Νιου Τζέρσεϊ και στη Βοστώνη οι αρχές συστήνουν στον κόσμο να μείνει σπίτι του και να αποφύγει τις άσκοπες μετακινήσεις. Στο Λονγκ Άιλαντ το ύψος του χιονιού έφτασε τα 60 εκατοστά και μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή, πιθανότατα από το ψύχος μέσα στο αυτοκίνητο της.

      Αυτές τις μέρες το μετρό (οι συρμοί) της Νέας Υόρκης θα αποτελέσει καταφύγιο για χιλιάδες άστεγους αυτής της μεγαλούπολης, οι οποίοι και καταδεικνύουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που υπάρχουν και στις ΗΠΑ.

      Στη Μασαχουσέτη έχουν μείνει χωρίς ρεύμα 90 χιλιάδες νοικοκυριά και οι κάτοικοι αγοράζουν φτυάρια για να καθαρίσουν τα χιόνια στα πεζοδρόμια μπροστά από τα σπίτια τους. Συνολικά 70 εκ. Αμερικάνοι έχουν επηρεαστεί από αυτή την ψυχρή εισβολή που είναι η δεύτερη της χειμερινής σεζόν στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

      Ακόμα και στη Φλόριντα υπάρχει το ενδεχόμενο να επικρατήσει παγετός, όπως και πέρσι, όταν τα ιγκουάνα έπεφταν παγωμένα, τότε, από τα δέντρα.
      https://www.lemonde.fr/international/article/2022/01/29/aux-etats-unis-plus-de-3000-vols-annules-avant-une-tempete-dans-le-nord-est-du-pays_6111479_3210.html

      Υ.Γ: Σχετικά με τον ζιφιό, νόμιζα ότι είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο δελφίνι. Όπως και η φάλαινα όρκα (δολοφόνος) είναι το μεγαλύτερο δελφίνι στον κόσμο. Αντίθετα, η ψευδόρκα που είναι γκρίζα και μικρότερη από την όρκα, παραπέμπει περισσότερο σε φάλαινα. Έχουν πολλές ομοιότητες αυτά τα κητώδη, όμως στα δελφίνια το ρύγχος είναι μυτερό - π.χ. και στις φάλαινες πιλότους - ενώ όλα τα είδη έχουν δόντια.

      Αντίθετα, οι περισσότερες φάλαινες έχουν μπαλένες (κάτι σαν γιγάντια χτένα), με εξαίρεση τους φυσητήρες, που διαθέτουν δόντια, αλλά και από τα πιο δυνατά σαγόνια στο ζωικό βασίλειο. Ένας τεράστιος φυσητήρας ήταν και ο θρυλικός Μόμπι Ντικ, ο ήρωας του υπέροχου και διδακτικού αυτού μυθιστορήματος, που έγινε και ταινία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  28. Παρόλο που το ξημέρωμα είχε πυκνή συννεφιά,η θερμοκρασία πρόλαβε για μια ακόμη νύχτα να πέσει πολύ χαμηλά και στον κάμπο μας έφθασε τους -10 βαθμούς,πάλι με τά ίδια χαρακτηριστικά με εχθές,οπότε φυτά και δέντρα ήταν εκ νέου "χιονισμένα".
    Αυτή την εικόνα συνάντησα στις 2,3ο την νύχτα που έφυγα για στρατόπεδο Θήβας και από εκεί για Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου έφυγαν και οι τελευταίοι φαντάροι για Κύπρο.
    Όμορφες εικόνες έχω απολαύσει από την Πέμπτη το μεσημέρι σε μεγάλο τμήμα της Βοιωτίας αλλά και της Αττικής,καθώς με το mini bass έκανα αρκετά δρομολόγια προς Αθήνα και σχεδόν όλο το Ν,Α και ΒΑ κομμάτι της Βοιωτίας.
    Τα χιόνια πολλά ακόμη και σε περιοχές που δεν είναι και οι συνήθως "υποπτες".
    Το μεσημέρι που γύρισα στο χωριό μου βρήκα χιονόνερο ανακατεμένο με χοντρές νιφάδες χιονιού,ενώ εδώ και μισή ώρα ρίχνει καθαρό χιόνι.
    Φίλε Πέτρο,έχεις δίκιο σε όσα λες και σ'ευχαριστώ πολύ.
    Φίλε Γιάννη Θεσπρωτε,εννοείται πως οι "μετεωρολογοι"μου πέφτουν πάντα μέσα και δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ,εγώ έχω πληρώσει πολλά μέχρι να μάθω να τους "ακούω".
    Μόνο που οι δικοί μου εδώ είναι "τοπικοι" και σίγουρα θα πρέπει να δεις τους δικούς σου εκεί,για να μπορείς να βρίσκεις τον καιρό της περιοχής σου.
    Εγώ αλλά πράγματα κοιτάζω για να μπορέσω να βρω τον καιρό ανά την Ελλάδα σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό μπορώ,δηλαδή δίνω "εξετάσεις" για να ανέβω κάποια στιγμή επίπεδο,εννοείται πως στην περιοχή μου το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ υψηλό,καθώς από την στιγμή που έχω καθημερινή επαφή με την φύση μπορώ άνετα να βλέπω τις οποίες αλλαγές και να βγάζω συμπεράσματα.
    Πιστεύω ότι όπως είχα,από πολύ νωρίς γράψει,η χρονιά είναι πολλή καλή και υετοφορα για σχεδόν όλη την χώρα.
    Νομίζω πως και η περιοχή σου εχει πάρει πολλα νερά και στο μόνο που δεν σταθηκατε τυχεροί είναι που δεν υπήρχαν οι κατάλληλες θερμοκρασίες για να πάρετε τα χιόνια που έπρεπε.
    Η μόνη περιοχή που δεν έχει πάρει τα νερά που χρειάζεται είναι η κεντρική Μακεδονία.
    Με δεδομένο ότι ο χειμώνας έχει,κατά την ταπεινή μου γνώμη,πολύ δρόμο ακόμη,ελπίζω και εύχομαι να πέσουν και σε αυτή την περιοχή της χώρας μας τα νερά που χρειάζεται.
    Για την περιοχή μου και όχι μόνο,πιστεύω πως ένα ακόμη χιόνι καλό,λογικά πρέπει να το έχουμε...
    Αυτό τουλάχιστον μου έχουν πει οι"μετεωρολογοι μου" και τώρα τελευταία ένα πουλάκι που είναι πολύ "μαρτυριαρικα...!!
    Για να δούμε,θα πέσει μέσα;
    Την καλησπέρα μου σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τελικά η νταλίκα στάθηκε στον παλαιό καφενέ ,ο οδηγός κατέβηκε και στογγυλοκάθησε στο τραπέζι κοντά στο παράθυρο και ας είχε αναποδογυρισμένη μια καρέκλα πάνω του,επειδή οι ιδιοκτήτες δεν περίμεναν κίνηση μετά τα μέσα Γενάρη, όπως αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια ,έριξε μια ματιά στα άλλα τραπεζοκαθίσματα ,τα κεντροβόρεια που τον περίμεναν από καιρό και αργά αποχώρισε από τη σκηνή.Σε 5 μέρες πέρασε ένα παιδί με ποδήλατο κοντοστάθηκε στη πόρτα του μαγαζιού και έφυγε.Αυτή είναι η εικόνα του καιρού της πατρίδας μας την τελευταία εβδομάδα.Χρήστος από τη Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμενόμενη εξέλιξη του καιρού για τους παροικούντες την (ενθάδε) Ιερουσαλήμ. Όσο για το σημερινό παιδί με το ποδήλατο, καμιά έκπληξη. Και τα δύο είδη των προγνώσεων που έπαιξαν χθες (βλέπε σχόλιο 28-1-2022/03:13 μ. μ.) δεν επαληθεύτηκαν. Η κακοκαιρία ήταν μια μέτριας έντασης χειμωνιάτικη κακοκαιρία που δεν χρειαζόταν τελάληδες. Τελικά, όποιος δεν συλλογάται ελεύθερα, δεν συλλογάται καλά!
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ και επαυξάνω δάσκαλε.
      Νομίζω πως ήταν δεδομένο ότι τίποτα ακραίο η έντονο δε θα συνέβαινε σήμερα βάση παρακολούθησης τού μπλογκ.
      Εδώ μέσα τουλάχιστον ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο.
      Από την άλλη δε θα μπω στη διαδικασία να κρίνω εκ νέου τούς κρατικούς επίσημους φορείς και την ΕΜΥ,καθώς αρχίζει και κουράζει το όλο θέμα.
      Τα ίδια Παντελάκι μού τα ίδια Παντελή μού και ο χρόνος περνάει.
      Δύο τρία σοβαρά διαδικτυακά σάιτ με έμπειρους ερασιτέχνες μετεωρολόγους,το δικό σας μπλογκ και η προσωπική μελέτη σε αυτό πού αγαπώ μού φτάνει.
      Δεν παρακολουθώ τίποτα άλλο.
      Περιμένουμε νέα σας για τα ενδιαφέροντα πού έρχονται(δεν είναι μόνο το πεδινό χιόνι ενδιαφέρον).
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  30. Από τις 2 το μεσημέρι χιονίζει ακατάπαυστα στο χωριό μου (850m). Έχει και πολύ δυνατό ΒΑ άνεμο.Μαλλον θα έχουμε περισσότερη χιονόστρωση από την προηγούμενη κακοκαιρία.Η χιονόπτωση αυτή την στιγμή είναι πολύ πυκνή.
    Καλό βράδυ σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Για τα Γιάννενα σήμερα ισχύει το "κάηκε η μπάμπω στο κουρκούτι, φυσάει και το γιαούρτι που έγραψε ο κ.Ζιακοπουλος για τα ορεινά του νομου όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι έχουμε ασθενή χιονόπτωση ακόμα και τώρα που βράδιασε. Για τα χιονοδρομικά είναι ένα φρεσκάρισμα και μάλιστα με "πουδρα"δηλ.χιονι ελαφρύ που γλιστράει πιο εύκολα ο σκιέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. 2/2 ...οι Βορειοι θα δουν ασπρη μερα..

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/kentriki-makedonia/precipitation-totals-24h-snow/20220202-1200z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα δεν το βλέπω Ιωάννη, κάτι θα γίνει στο παρά ένα και θα φάμε πάλι τζάμπα κρύο.

      Διαγραφή
    2. να περιμένουμε και τον δασκαλο..

      Διαγραφή
  33. Χιόνισε σήμερα σε χαμηλά υψόμετρα γύρω από την ΠΑΤΡΑ Σε άλλες περιοχές το έστρωσε πάνω από τα 400 μέτρα ενώ σε άλλες πάνω από τα 550 μέτρα Το ΠΑΝΑΧΑΙΚΟ χτυπήθηκε από άγρια χιονοθύελλα επί 13 περίπου ώρες με εκπληκτική χιονόστρωση !! Επιτέλους ο καιρός ισοροπισε Από εβδομάδα έχουμε καινούργια επέλαση της κακοκαιρίας και περιμένω να δω την ένταση της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα σε όλους Κύριε Ζιακοπουλε σας ευχαριστούμε πολύ για τις έγκυρες προγνώσεις σας διότι εσάς ξέραμε εσάς ξέρουμε με εσάς μεγαλώσαμε εσάς εμπιστευόμαστε,επίσης Άξιοι συγχαρητήριων είναι επίσης όλα τα παιδιά του ιστολογίου σας που ασχολούνται με τον καιρό,τέλος μια ερώτηση θέλω να ταξιδεύσω αύριο χωρίς αλυσίδες διότι δεν διαθέτω στον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα Αθήνα θα έχει ο δρόμος στους γνωρίζοντας την περιοχή? Ευχαριστώ Εκ των Προτέρων Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα σε όλους θα ήθελα να ρωτήσω τους γνωριζοντες για προσωπικούς λόγους θα ήθελα να ταξιδεύσω από Καλαμάτα προς Αθήνα αλλά δεν έχω αλυσίδες αύριο το μεσημέρι θα είναι εφικτό ? Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γιώργο,αν και χιόνισε σήμερα στην Τρίπολη και στην εθνική οδό αυτού τού κομματιού,ήδη το έχει γυρίσει σε χιονόνερο καθώς η Τ ανεβαίνει σταδιακά.
    Ειδικά αύριο το μεσημέρι πού θες να ταξιδέψεις νομίζω δε θα βρεις κανένα εμπόδιο σε όλη τη διαδρομή λόγω πολύ καλών καιρικών συνθηκών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα. Ηθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζει κάποιος σχετικά με το αν η χρήση του αλατιού είναι ο μόνος τρόπος, καθώς έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα φυτά. Χρησιμοποιείται κάτι άλλο σε άλλες χώρες; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα με μία ερώτηση:

    Στα περιοχικά μοντέλα, μπαίνει και η παράμετρος "χιονοσκεπές έδαφος"; Καταλαβαίνω ότι μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω πως το BOLAM δίνει χιόνι στα Βόρεια Προάστεια κατά περιόδους από Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή.

    Μόνο αυτή την διαφορά μπορώ να εντοπίσω κοιτάζοντας τα 850 και τα 500

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Νομιζω οτι και 40-50 εκ ειναι πολλα για το Ζάππειο αν κρίνω απ τις αναφορές για 1μ Κηφισιά 20 εκ Πειραιά και 20εκ Αθηνα απο την εφημ εμπρός. Νομιζω 30 εκ ειναι πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Πάντως ειναι εντυπωσιακό πως ποτε στην Αθηνα κεντρο δεν μπορει να χιονοστορωσει πολύ! Ολες οι φωτο και τα βιντεο παλιων δεκαετιων την δείχνουν με ενα πάχος χιονιου max 10 -15 εκ. Κατα συνέπεια τετοιες χιονοστρωσεις 20 με 25 εκ οπως αυτη που περασε με τόση διαρκεια χιονοστρωσης και τοσο τσιμέντο γυρω απ την πόλη μαλλον είναι άθλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το 1911, υπάρχουν ανεπίσημες πληροφορίες ότι στο Θησείο το ύψος του χιονιού είχε φθάσει τα 50 εκατοστά. Μην ξεχνάμε ακόμα ότι η θερμική νησίδα που θα μπορούσε να περιορίσει τη χιονόστρωση ήταν τότε πολύ περιορισμένη λόγω κυριολεκτικά μιας άλλης Αθήνας που υπήρχε εκείνη την εποχή.

      Διαγραφή