Επισημάνσεις

Α΄ Γενικές

-Δεν μπορώ ούτε και θέλω να ασχολούμαι με το τι καιρό θα κάνει σε κάθε χωριό ή πόλη από το πρωί ως το βράδυ.

-Όσοι από τις επισημάνσεις που κάνω επί της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μικρής, μέσης ή μεγάλης κλίμακας περιμένουν ρετσέτες πρόγνωσης (συνταγές, οδηγίες ή κανόνες που εφαρμόζονται άκριτα και τυφλά) θα απογοητευτούν.

-Όσοι μεταφέρουν αποσπασματικά αυτά που γράφω, προσθέτοντας δικές τους ερμηνείες, θα με κάνουν να απογοητευτώ.


Β΄ Ειδικές

-Επειδή εδώ και μέρες και για αρκετά τρεξίματα τα μοντέλα πρόβλεψαν την κακοκαιρία, δημιουργείται μια ψευδαίσθηση σταθερότητας. Όμως, από τρέξιμο σε τρέξιμο υπάρχουν συνεχείς αλλαγές (δύο φορές κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι, έλεγε ο Ηράκλειτος) που συχνά δεν είναι ορατές, αλλά αλλάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας. 

- Στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας (από τη ΝΑ Θεσσαλία ως τη Λακωνία) για να χιονίσει πολύ απαιτείται η συνέργεια τριών παραγόντων: ενεργό ΒΑ ρεύμα, ενεργοποίηση του Aegean snow effect και θετική μεταφορά στροβιλισμού. Σε πολλές από τις μεγάλες κακοκαιρίες του παρελθόντος ο τελευταίος παράγοντας μαζί με τις συγκλίσεις των επιφανειακών ΒΔ και ΒΑ ανέμων κάλυψαν επαρκώς την πενία του υετού στις υπήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές που το Aegean snow effect  έχει μικρή επίδραση.

- Στα σημερινά τρεξίματα των μοντέλων παρατήρησα μετατόπιση της πολικής αέριας μάζας προς την κεντροδυτική Ελλάδα (είχατε «φαγωθεί» ορισμένοι ανατολικοί με το «δυτίκισμα») που δεν υπήρξε στα προηγούμενα τρεξίματα. Αυτό σημαίνει ότι και ο στροβιλισμός μετατοπίστηκε προς τα δυτικά της χώρας, γεγονός που σχετίζεται με την εμφάνιση υετού στη Δ-ΝΔ Ελλάδα.

-Με αυτά τα  δεδομένα, δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος για τα μεγάλα ύψη χιονιού στις υπήνεμες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκτός κι αν οι επιφανειακές συγκλίσεις ή/και η επίδραση του Αιγαίου που προαναφέρθηκαν είναι τόσο ισχυρές, που  αντισταθμίσουν το έλλειμμα.

- Στο Β. Αιγαίο η ενεργοποίηση του Aegean snow effect θα αρχίσει  από τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα και ως το απόγευμα της Δευτέρας θα επεκταθεί σχεδόν σε όλη την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. 

48 σχόλια:

  1. Δάσκαλε υπήνεμες περιοχες ποιές είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι υπήνεμες είναι οι περιοχές που προστατεύονται από τον άνεμο, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον βορειοανατολικό από το Αιγαίο. Δηλαδή αυτές που δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, αλλά πιο εσωτερικά (στην ενδοχώρα ας πούμε) των ανατολικών προσήνεμων. Είναι το αντίθετο από τις προσήνεμες, δηλαδή. Πιο λαϊκά τις λέμε απάνεμες, απάνεμο λιμάνι, αυτό που δεν είναι φάτσα, κάρτα στο μπουκάρισμα του ανέμου.

      Όσο για το μπουκάρισμα της "Ελπίδας", ο καιρός μας το έκανε τελικά το δωράκι (στους χειμερινούς κολυμβητές εννοώ), το Σάββατο 22/1, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία κοντά στους 7 βαθμούς στα νότια προάστια - ενώ οι προγνώσεις δεν έδιναν πάνω από 5. Ελάχιστος ήταν και ο υετός, ουσιαστικά ένα ψιλόβροχο νωρίς το πρωί, ενώ ακόμα και κάποια χιόνια στον Υμηττό έλιωσαν λόγω των "υψηλών" θερμοκρασιών, τουλάχιστον στην πλαγιά του που βλέπει προς τη θάλασσα.

      Παρεμπιπτόντως, είχα διαβάσει παλιότερα ότι λόγω τεχνικού προβλήματος, το οποίο προσπαθούσαν να διορθώσουν, ο τζίφος υποτιμά τις θερμοκρασίες και υπερεκτιμά τον υετό. Τελικά το έκανε το 0/7 για φέτος. Χθες είχε ακόμα 0/6, τον είχα αδικήσει. Για να μην τον αδικώ, λοιπόν, και τα άλλα ξένα μοντέλα έδιναν για το πρωί του Σαββάτου 22/1 χιονοπτώσεις και μέσα στο λεκανοπέδιο. Αυτά που έδωσαν ό,τι πραγματικά συμβαίνει μέχρι στιγμής, ήταν το Poseidon του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και το Skiron του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία μάλλον είναι πιο αξιόπιστα στα κοντινά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Αυτές είναι που δεν είναι κοντά στη θάλασσα.

      Διαγραφή
    3. Θα έλεγα οτι είναι αυτές που δεν είναι εκτεθειμένες στο βα ρεύμα γιατί π.χ. έχουν ένα βουνό μποστά ή καλύτερα είναι στην πίσω πλευρά του βουνού που δέχεται το βα ρεύμα.Καλά τα λέω?
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  2. Μην εκνευρίζεστε , δάσκαλε.
    Αναγνωριστε την ελαφρυντικη περίσταση του άρθρου 84ΠΚ περί μη ταπεινων αιτιων!
    Χάρης από Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ Ζιακοπουλε καλημερα απο καρδιτσα ...με αυτο το δυτικισμα δινετε αρκετες πιθανοτητες για κατι αξιολογο και εδω;;Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες σας καλο σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μου δεν θα μας αγγιξει εμας Καρδιτσα αυτη η κακοκαιρια ουτε ....παρα τριχα .Οτι εριξε χθες για κανα 20 λεπτο σε μορφη χιονονερου τα ξημερωματα .Τελος παμε για αλλα .......αν και οταν ερθουν.Ο χειμωνας βεβαια τωρα αρχισε

      Διαγραφή
  4. Εν αναμονή λοιπόν όπως λέω και ξαναλέω πάντα σε έναν τέτοιο καιρικό μοτίβο η έκβαση της κακοκαιρίας θα εξαρτηθεί η ένταση και η διάρκεια από πολλούς παράγοντες ,ο δάσκαλος τα εξήγησε πολύ καλά το πώς έχουν τα πράγματα . Χρήστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητε κύριε Ζιακοπουλε δηλαδή εμεις στη δυτική πελοποννησο εχουμε ππιθανότητες τη Δευτέρα??Ευχαριστώ εκ των ππροτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνεχισε δασκαλε την εξαιρετη δουλεια που εκανες ανεκαθεν,περιμενουμε με χαρα και προσμονη τις τελικες σου τοποθετησεις και προβλεψεις για τις περιοχες-πολεις που θα χαρουν τον λευκο επισκεπτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Δάσκαλε απο ότι κατάλαβα οι τρείς παράγοντες παίζουν ρόλο σε χιονιάδες ανατολικών ηπειρωτικών. Στην Τρίπολη π.χ. στην Μήδεια ή το 2004 είχαμε ήλιο με κάτι χιονομυγάκια ενώ το 2002 και το 2008 είχαμε 20-25 πόντους χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα, να δουν την πρόγνωση του freemeteo για Χαλκίδα, που δίνει μέχρι την Τρίτη ισχυρή βροχή με 5Ο C. Εγώ ακυρώνω ραντεβού για Δευτέρα μεσημέρι στην περιοχή και ο άλλος μου λέει, γιατί αφού μόνο βροχή θα έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα από τον ηλιολουστο Βόλο. Αναμένουμε και εμείς την ελπίδα την Δευτέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να ζεις στο βουνό, να τρως το κρύο της αρκούδας όλο το χρόνο και μόλις είναι για χιόνια να χιονίζει στη Μύκονο, αυτό δεν παλεύεται... Κατάντησε η δυτική Ελλάδα να έχει καιρό Καστελόριζου. Βαρεθήκαμε να ακούμε στα δελτία καιρού για τα ανατολικά προσήνεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ρε "παιδια" - Ο ανθρωπος σας λεει, Α΄ Γενικές και σεις συνεχιζετε το βιολι/χαβα σας - φοβερα πραγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εδώ στο Μαρούσι ρίχνει νιφάδες παρόλο που η θερμοκρασία δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Έχω καλό προαίσθημα για την Δευτέρα ότι μπορεί να δούμε κάποια έστω μικρή χιονόστρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Toν παλαιό καιρό που υπήρχε το σύμφωνο της Βαρσοβίας και το βορειοατλαντικό σύμφωνο(ΝΑΤΟ) η προς την χώρα μας και την Τουρκία βοήθεια παγιώνονταν στη σχέση 7 προς 10 δηλαδή,7 οπλικά συστήματα στην Ελλάδα ,10 στην Τουρκία.Σήμερα παρά την έλευση βορειοατλαντικών ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή μας η χιονοαναλογία είναι 1-2/10 υπέρ της γείτονος.Στην ανατολική Θεσσαλία ένα φρεσκάρισμα στα υπάρχοντα χιόνια του Κισσάβου, Μαυροβουνίου και Πηλίου είναι ορατό από τη Λάρισα.Προσμένουμε αισιόδοξοι, Χρήστος από Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην ξεχνάμε πως η Τουρκία από το βορρά, βρέχεται από θάλασσα (Εύξεινος Πόντος). Οπότε ο "ψυχρός πόλεμος" θα συνεχίζεται εσαεί. Το "Πόντος snow effect" σε συνδιασμό με τις ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται απέναντι από τη Ρωσία, δημιουργούν καταστάσεις που το Αιγαίο δεν θα δει ποτέ ούτε στο όνειρό του. Και αυτά για τα προσήνεμα και τα νησιά.Αλλα τι να κάνουμε, η Ελλάδα δυστυχώς από τα βόρεια "βρέχεται" από Σκόπια, Βουλγαρία και Αλβανία.Αν δεν υπήρχε το Ιόνιο και η ανδριατική η Πίνδος θα έβλεπε χιόνια κάθε τριάντα χρόνια...

      Διαγραφή
  14. νομίζω υπήνεμες πλευρές...είναι οι περιοχές που προστατεύονται στον ΒΑ ανεμο περιοχές που ανήκουν η Αθήνα ο Βόλος και η Χαλκίδα...αλλά...πιστευω ολοι μας κατά βαθος...ξέρουμε οτι οι θεσεις των πόλεων που αντεξαν στην ιστορία και μεγάλωσαν σαν πόλεις δεν ειναι τυχαίες...οπως και η θεσσαλονικη...αλλωστε...ειναι προστατευμένες περιοχές που ..δειχναν τα πλεονεκτήματα τους σε τετοιες καταστάσεις....ετσι για τους προσήνεμους...(που σε λίγο θα είμαι και εγώ)..νομίζω οτι πρέπει να μετριαστουν οι προσδοκίες μας...αν τώρα τα 30ποντα που ονειρευόμασταν γινουν 5 ποντα στην θάλασσα...ε δεν νομίζω να ειναι μεγαλο...θέμα..."θωμάς"
    υ΄γ΄.Ο μακρυπόδης κυριε ζΙΑΚΌΠΟΥΛΕ ποιος ειναι ? ακόμα τον ψάχνω.."Θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με όλο το σεβασμό, και χωρίς να θέλω να δείξω ότι υποδεικνύω κάτι, καλό θα ήταν να ξαναγυρίζαμε στις προγνώσεις των 2-3ών ημερών. Όπως παλιά. Έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια, δεν απογοητεύουν, δεν ενθουσιάζουν και κυρίως δεν προειδοποιούν για επικίνδυνα φαινόμενα σε περιοχές που δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ. Τα δελτία καιρού στην τηλεόραση κυρίως που κάνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις και έχουν γίνει στη διάρκεια μίνι-εκπομπές και οι αντίστοιχοι λογαριασμοί στο fb και το twitter δημιουργούν πανικό σε λάθος περιοχές. Η δημοφιλία άλλωστε αυτών των εκπομπών και λογαριασμών είναι μεγάλη… Βεβαίως και έχει σημασία να προβλέπεται ένα κύμα ψύχους ή καύσωνα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε δραστηριότητες και καλλιέργειες, από πολλές μέρες πριν, αλλά έχει σημασία να προβλέπονται και τα φαινόμενα. Όχι ανά πόλη και χωριό συγκεκριμένα, αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο γεωγραφικού διαμερίσματος. Άρα, και καταλήγω, πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις (πέραν των 2-3 ημερών) που έχουν πολύ χαμηλή αξιοπιστία στην περιοχική πρόβλεψη των φαινομένων (επαναλαμβάνω σε επίπεδο γεωγραφικού διαμερίσματος και όχι πόλης ή χωριού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπομονή βρε παιδιά, αρκεστείτε στα λεγόμενα του κύριου Ζιακόπουλου.Όλοι θέλουμε τον λευκό επισκέπτη έξω από την πόρτα μας, κάποιοι θα χαρούμε κάποιοι όχι. Τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο καιρός. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για τις προγνώσεις και τις γνώσεις που μας παρέχετε. Από Θεσσαλονίκη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τις νιφάδες τις είδαμε σήμερα στο Γέρακα, να ξέρετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αφού ο Ευρωπαίος μας δίνει κι εμάς εδώ στο Βόρειο Ιόνιο μια ελάχιστη πιθανότητα για μικρό πασπαλισματάκι τη Δευτέρα το απόγευμα, ακόμα κι αν δεν το δούμε το τιμημένο τελικα, δηλώνω ικανοποιημένος! Αγαπητοί χιονόφιλοι που σύντομα θα λάβετε τα "δώρα" του ψηλού Ντάλτον, μη λησμονάτε κι εμάς τους πένητες της "Ελπίδος" ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δάσκαλε λατρεύω να διαβάζω τα κείμενά σας ....Με λίγα λόγια τα κάνετε όλα τόσο απλά !!! Απλά Σεβασμός !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα σε όλες και όλους.Η λέξη "υπήνεμος",είναι αρχαία ελληνική και σημαίνει "αυτός που δεν τον χτυπά ο άνεμος","ο απάγκιος","ο απάνεμος".Όσο για τα υπόλοιπα,μια μικρή απορία:πώς οι κύριοι Ζιακόπουλος και Μελανίτης και ο αείμνηστος Ανδρέας Λαζάνης τη δεκαετία του '80 έκαναν πετυχημένες, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, προβλέψεις,με πενιχρά μέσα(ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ,πρόβλεψη καιρού των επομένων 5 ημερών)και σήμερα οι μετεωρολόγοι(και οι "φερόμενοι ως μετεωρολόγοι"...),δεν μπορούν να προβλέψουν ούτε τον καιρό της επόμενης μέρας,αν και έχουν στη διάθεσή τους πολύ περισσότερα μέσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δάσκαλε εμείς στην Βοιωτία κοντά στο χωριό που γεννήθηκε ο Ησίοδος θα βάλουμε πολύ χιόνι έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σε όλους.Σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση που βασίζεται στην μελέτη όλων των μοντέλων (Gfs, Ecmwf,Ukmo,Gem,Icon και skiron,poseidon από τα περιοχικά) θεωρώ ότι την Δευτέρα με Τρίτη πάμε για μια εκρηκτική κατάσταση για την Αττική!Όλα συμφωνούν με μικρο διαφορές στις ώρες ότι θα έχουμε μια οπισθοδρόμηση της ψυχρής λίμνης στα 500hpa με τους -39 με -40 και -10 με -11 στα 850hpa να πιάνουν μεγάλο κομμάτι της ανατολικού κορμού της χώρας περνώντας από το Αιγαίο και δημιουργώντας ένα χαμηλό που ξεκινάει κοντά στην Αττική και κατευθύνεται στο νοτιατολικό Αιγαίο δίνοντας την κατάλληλη βαροβαθμίδα για ΒΒΑ ρεύμα και τη δημιουργία ενός ισχυρού Aegean effect snow με tower cumulus ακόμα και cumulonimbus.Επίσης φαίνεται σε αρκετά διαστήματα να βγαίνουν και συγκλίσεις BΔ με ΒΑ.Πρώτη φορά βλέπω σε ένα χιονιά να δίνουν τόσο μεγάλες ποσότητες υετού τα μοντέλα για την Αττική.Με αυτά τα δεδομένα πάμε για έναν ιστορικό χιονιά ίσως μεγαλύτερο από τον περσινό και σίγουρα με ποιο χαμηλές θερμοκρασίες.Θεωρώ αρκετά πιθανή μια χιονοκαταιγιδα στο ξεκίνημα του υετού! Εύχομαι καλά χιόνια σε όλους και πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες μέσα στο χειμώνα για να χιονίστει η Βόρεια και η Δυτική Ελλάδα.
    Αλέξανδρος Κηφισιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Αλέξανδρε για ποιον χειμώνα μιλάς? Τον φετινό? Γιατί αυτόν εμείς εδώ πάνω Θεσσαλονίκη τον χάσαμε εντελώς. Που ουσιαστικά μείνει ένας μήνας? Δεν θα χιονίσει τώρα που οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές θα χιονίσει τον Φεβρουάριο που η μέρα θα διαρκεί περισσότερο? Αυτά λέγονται παρηγοριά στον άρρωστο. Πλέον οι χιονιάδες θα μας έρχονται μια φορά στα 10 χρόνια και αυτό θα πρέπει να συνωμοτήσει το σύμπαν για να γίνει κάτι τέτοιο. Πλέον τα χιόνια θα εντοπίζονται από Θεσσαλία και νοτιότερα. Η Σαλονικα θα έχει παρέα τα ξεροβόρια και τον ήλιο. Σε λίγο θερμοκρασιακά τον χειμώνα θα είμαστε ψηλότερα σε σχεση με την Αθηνα.

      Διαγραφή
    2. Η τροχιά του χαμηλού δεν είναι, πάντως, ίδια σε όλα μοντέλα, για παράδειγμα στο Icon βρίσκεται πιο κεντρικά στο Αιγαίο και για αυτό δεν δίνει πολλά χιόνια στα παράλια του Σαρωνικού, σε αντίθεση με τον τζίφο και τον Ευρωπαίο.

      Από την άλλη, πέρσι με τη Μήδεια χιόνιζε δύο μέρες σερί, ενώ με βάση τα μοντέλα πάντα, φέτος θα χιονίζει από το μεσημέρι της Δευτέρας, μέχρι το πρωί της Τρίτης και μάλλον με αυξομειώσεις στην ένταση.

      Τέλος με βάση όσα έδειχναν τα μοντέλα σήμερα το πρωί θα έπρεπε να χιονίζει έστω και ασθενώς και κατά διαστήματα μέσα στο λεκανοπέδιο μέχρι και νωρίς το απόγευμα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Κυριακή βράδυ με Δευτέρα πρωί στην Μήδεια που έριξε ένα καλό χιόνι γύρω στα 5cm στην Κηφισια αν θυμάμαι καλά δεν κατέβηκε στο κέντρο αυτό.Ουσιαστικά το καλό κομμάτι της Μήδειας κράτησε από 20:00 Δευτέρα μέχρι Τρίτη 18:00 στην Κηφισιά είχε και αυτό αυξομειώσεις και διάλείμματα στην ένταση.Επίσης το δυναμικό αίτιο στην Μήδεια ήταν η επιμονή της σύγκλισης δεν είχε ιδιαίτερη υποστήριξη στα 500hpa και -8 στα 850hpa! Αύριο υπάρχουν πιθανότητες να ρίξει για κάποιες ώρες το πρωί με εκπλήξεις και δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα τελειώσει Τρίτη πρωί γιατί φαίνονται κάποιες υποτροπές Τρίτη απόγευμα μέχρι Τετάρτη ξημερώματα.Περιμένουμε με αγωνία ο καιρός θα πει την τελευταία λέξη.

      Διαγραφή
    4. Στη Μήδεια έριχνε στο Π. Φάληρο από το πρωί της Δευτέρας μέχρι το απόγευμα και την Τρίτη από τα ξημερώματα μέχρι το βράδυ. Στο Μαρούσι που μένει ο αδερφός μου είναι ζήτημα να σταμάτησε 2-3 ώρες όλο το διήμερο, ενώ τους κόπηκε το ρεύμα από το απόγευμα της Τρίτης ως τα μεσάνυχτα. Στον Διόνυσο, δε, έμειναν άνθρωποι αποκλεισμένοι, χωρίς ρεύμα 4-5 μέρες. Κοιμούνταν με μπουφάν και sleeping bag κάτω από το πάπλωμα, αφού είχαν 6β. μέσα στο σπίτι.

      Για αυτούς και ο αείμνηστος Κώστας Βάρναλης είχε χαρακτηρίσει το καλοκαίρι "χρυσή εποχή των φτωχών". Γιατί όλα είναι πιο εύκολα, πιο απλά, πιο ρομαντικά, πιο ερωτικά, πιο ανέμελα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  23. Τέλος πρωτης φάσης Ελπιδοφόρου καθόδου.Ξαστεριά.Στα παράλια χιλιοστά ~8 (απλά μπαστούνια και ζήτημα..).Πάνω από τα ~400 μ.ένα "νερόχιονο" της κακιάς ώρας.Για τη νύχτα Δευτέρα-Τρίτη περιμένουμε κάποιο χιόνι(προσηνεμία στα ΒΑ),ενώ για τη νύχτα Τρίτη-Τετάρτη ξαστεριά με -4c.Όπερ σημαίνει γενικευμένες καταστροφές στους "ηρτημένους καρπούς" και στο φυτικό κεφάλαιο.Ας ελπίσουμε ότι θα πάρουμε αρκετό χιόνι,χωρίς τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.------Π.Α. ,Δυτική Κορινθία.

    Υ.γ.Υπό+άνεμος=υπήνεμος,κάτω απ τον άνεμο,δηλ.προστατευμένος απ τον άνεμο.Προς+άνεμος=προσήνεμος,προς το μέρος του ανέμου,δηλ.εκτεθειμένος στον άνεμο.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. 1987 ιστορικος χιονιας....λέτε να εχουμε
    επανάληψη??

    https://antisimvatikos.blogspot.com/1987/03/1987.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου ιστορικός λέγεται ο χιονιάς πού ρίχνει πολύ σέ όλη τη χώρα και όχι επιλεκτικά 🙂 Με όλο το σεβασμό πάντα.

      Διαγραφή
    2. Όταν ρίχνει ιστορικό χιονιά στην Θεσσαλονίκη η στα Γιάννενα στην Αττική βρέχει.Οταν ρίχνει στην Αττική έχει ήλιο στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και βόρειας Ελλάδας οπότε ο χιονιάς είναι επιλεκτικός για κάθε περιοχή.Δεν χιονίζει ποτέ ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα.Με όλο τον σεβασμό.Οπότε ας χαιρόμαστε με οποία περιοχή εμφανίζεται ένα ιστορικό καιρικό φαινόμενο.

      Διαγραφή
  25. Πριν από λίγο χιόνοθύελλα στα Κιάτο. Στη θάλασσα. Για δέκα λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Kαλλιανος "υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, από το απόγευμα της Δευτέρας και στη συνέχεια, στην Αττική (και όχι μόνο), να δούμε ένα φαινόμενο που σπανίως μπορεί να το δει κάποιος, όπως τις χιονο-καταιγίδες! Δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί)"
    https://www.in.gr/2022/01/22/greece/kakokairia-elpida-gia-xionokataigides-kai-xionia-sto-kentro-tis-athinas-proeidopoiei-o-kallianos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε εντάξει, σιγά το νέο, το ξέρουμε ήδη αυτό.

      Διαγραφή
    2. Τύφλα να έχει τυπάς των Ντάλτον που κρατούσε την ταμπέλα Blizzard. Τσάμπα την κρατούσε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  27. Η γλυκιά αναμονή για τη Δευτέρα ξεκίνησε. Όπως τότε που ήμασταν παιδιά και έφηβοι, το ΄87, το '90-'91. Δελτίο καιρού για τους αγρότες τότε, blog τώρα. Ευχαριστούμε κ. Ζιακόπουλε!

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτή τη στιγμή ρίχνει χιόνι εναλλασσόμενο με χιονόνερο στην δυτική Κέρκυρα! Το είδαμε το τιμημένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. peek κακοκαιριας 21.00UTC ,update ecmwf χαρτης βαρομετρικου
    https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-mslp-wind850?base_time=202201221200&projection=opencharts_south_east_europe&valid_time=202201242100

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα σε όλη την παρέα! Πάντως εγώ ευχαριστηθηκα πολύ τη σημερινή έκπληξη της Ελπίδας μετά τις προμεσημβρινες ώρες με τις ασθενείς χιονοπτώσεις και εξάρσεις! Τα προεόρτια ξεκίνησαν και η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική! Μεγάλη προσοχή μη θρυνησουμε πάλι θύματα και απώλειες ζώων!
    Δημήτρης Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η γλυκιά προσμονή του χιονιά...υπέροχο συναίσθημα!
    Καλό ξημέρωμα σε όλους.
    Δημήτρης-Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή