Η παραβολή της αχιονίας!


Παλαιότερα, είχαμε έναν καφενέ στην παλιά εθνική οδό με τον οποίο κουτσά - στραβά βγάζαμε το μεροκάματο. Η νέα εθνική οδός κατασκευάστηκε βορειότερα από τον καφενέ μας και από τότε που δόθηκε στην κυκλοφορία άρχισαν τα κεσάτια. Τώρα, παρακαλούμε να ακινητοποιηθεί καμιά νταλίκα στον καινούργιο δρόμο, να εκτραπεί η κυκλοφορία για να περάσει από τον καφενέ κάποιο ΙΧ να κάνουμε σεφτέ!


30 σχόλια:

  1. Καλη χρονια κυριε Ζιακοπουλε, χρονια πολλα. Εμμονικη μοιαζει η θεση του κυκλωνα φετος στο βορειο πολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο οδηγός της νταλίκες μήπως είναι κανένας γνωστός και τον βάλουμε να σταματήσει την κυκλοφορία;;;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καραβατακης Αντώνιος2 Ιανουαρίου 2022 στις 9:41 μ.μ.

    Πολυτάλαντος ο Δάσκαλος μας!Που θα πάει...... κάποια στιγμή θα μας έρθει κ ο πολυπόθητος χιονιάς.Καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέχρι 28 Φεβρουαρίου θα έχουμε τις ευκαιρίες πιστεύω για χιονοκαιρο σε διάφορες περιοχές της χώρας.Λεω μέχρι τέλος Φεβρουαρίου γιατί εμένα προσωπικά μέχρι τότε μου αρέσουν τα χιόνια,η αλήθεια είναι ότι θα κλείσουμε σχεδόν ένα μήνα μέχρι 15 Ιανουαρίου με βαρετό καιρό.Εμμονη που θα θέλαμε μια τοποθέτηση του Κ.Ζιακοπουλου..Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μήπως ο εργολάβος είναι ...διπολικός και συνηθίζει σε αυτές τις αλλαγές?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή τώρα όπως ήρθαν τα πράγματα εάν και εφόσον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολοι οι μεγάλοι δάσκαλοι στην ιστορία ελάλουν και εν παραβολαίς.Π.χ.η αλληγορία του σπηλαίου ,του Πλάτωνα ,μεχρι και οι πάμπολλες παραβολές του Ιησού.Απο την εύστοχη παραβολή του δασκάλου κατάλαβα και την αξία της εκτροπής σε κάποιες περιπτώσεις.Οσο για την ακινητοποίηση της νταλίκας στην εθνική,προτείνω δοκιμασμένη μέθοδο δολιοφθοράς.Ζάχαρη στο ρεζερβουάρ....!-----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ εύστοχη η παρομοίωση του κ. Ζιακόπουλου, αλλά να παρατηρήσω ότι και παλιότερα κάπως έτσι ήταν ο χειμώνας. "Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τους ήπιους χειμώνες της" γράφει το wikipedia στην ταυτότητα της χώρας μας, απλά όλοι θυμούνται από το παρελθόν τις ψυχρές εισβολές και όχι τις καλές μέρες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν. Για αυτό και πολλοί λένε ότι ο περσινός χειμώνας ήταν αδιάφορος, επειδή είναι πρόσφατος και τον θυμούνται στο σύνολο του. Όταν τα χρόνια θα έχουν περάσει, όμως, θα αναπολούν εκείνον τον χιονιά του Φεβρουαρίου. Όπως μνημονεύουν για παράδειγμα πολλοί και τον χιονιά του 2008 σε έναν ζεστό κατά τα άλλα χειμώνα. Νομίζω ότι μόνο το 1991-92 - και λόγω ενός συμπτωματικού γεγονότος, της έκρηξης του ηφαιστείου Πινατούμπο - είχε η Ελλάδα πραγματικά ψυχρό χειμώνα, απ' ό,τι θυμάμαι τουλάχιστον.

    Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα μοντέλα. Δεν έπιαναν καλύτερα τις ψυχρές εισβολές παλιότερα, απλά έχουν ξεχαστεί οι αστοχίες τους. Δηλαδή, οι φορές που έδιναν χιονιάδες και δεν ήρθαν. Ομοίως και σήμερα, όλους τους χιονιάδες τους πιάνουν, αλλά θυμόμαστε και αυτούς που δίνουν και τελικά δεν έρχονται, επειδή ζούμε στο τώρα και τα έχουμε όλα φρέσκα στη μνήμη μας. Όταν τα χρόνια περάσουν, θα ξεχάσουμε τις αστοχίες των μοντέλων και θα θυμόμαστε τις επιτυχημένες προβλέψεις τους.

    Ακολουθεί ο πρόλογος της ενότητας για το κλίμα του wikipedia για την Ελλάδα:

    Κλίμα
    Κλιματική ταξινόμηση Κέππεν για την Ελλάδα.

    Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το μεσογειακό τύπο της εύκρατης ζώνης και έχει ήπιους υγρούς χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαίρια. Το κλίμα της χώρας μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

    υγρό μεσογειακό (δυτική Ελλάδα, δυτική Πελοπόννησος, πεδινά και ημιορεινά της Ηπείρου).
    ξηρό μεσογειακό (Κυκλάδες, παραλιακή Κρήτη, Δωδεκάνησα, ανατολική Πελοπόννησος, Αττική, πεδινές περιοχές Ανατολικής Στερεάς).
    ηπειρωτικό (δυτική Μακεδονία, εσωτερικά υψίπεδα ηπειρωτικής Ελλάδας, βόρειος Έβρος).
    ορεινό (ορεινές περιοχές με υψόμετρο περίπου >1500m στη Βόρεια Ελλάδα >1800m στην Κεντρική Ελλάδα >2000m στην Κρήτη).[εκκρεμεί παραπομπή]
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Πολύ εύστοχη η παρομοίωση του κ. Ζιακόπουλου, αλλά να παρατηρήσω ότι και παλιότερα κάπως έτσι ήταν ο χειμώνας..."
      Αν καταλαβαίνω καλά, Βαγγέλη μου, λες ότι τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες στη διάρκεα του χειμώνα χιονίζει κατά μέσο όρο: 25 φορές στη Φλώρινα, 8 φορές στη Θεσσαλονίκη και 4 φορές στην πόλη της Αθήνας;
      Όταν ένα σχόλιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα εν γνώσει του αναρτήσαντος αυτό, είναι πρόκληση που εδώ μέσα καλό είναι να αποφεύγεται.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. __ ............το σαπούνι σου χαλάς!.
      __Ελα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου.

      Ανωνύμου του Έλληνος .

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή μπαίνουμε στο blog αυτό να διαβάσουμε τη γνώμη ενός επιστήμονα (κ. Ζιακόπουλου) ο οποίος μας έχει αποδείξει μέσω πολλών και διαφόρων στοιχείων ότι το κλίμα (και) στην Ελλάδα έχει αλλάξει προς το θερμότερο και πως τα κρύα και οι χιονοπτώσεις έχουν μειωθεί, κάτι που βέβαια εμείς, οι χωρίς παρωπίδες, το βλέπουμε και το παρατηρούμε χρόνο με το χρόνο κι έρχεται ο κος Β.ΣΠ. να αντιπαραβάλει στοιχεία της ... wikipedia; Για να αποδείξει τι? Ότι δεν ισχύει; Ότι ο κος Ζιακόπουλος υπερβάλλει; Τι σχέση έχει ο χαρακτηρισμός του κλίματος μιας χώρας (που περιλαμβάνει στην έκτασή της περιοχές από τη Φλώρινα και το Νευροκόπι έως τη Γαύδο και το Καστελλόριζο) ως ήπιο με το αν υπήρχουν συγκεκριμένες ουκ ολίγες μέρες, βγαλμένες από στοιχεία δεκαετιών, χιονοπτώσεων, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί; Νομίζω πως πρέπει να σταματήσουμε κάποια στιγμή σαν λαός να διαφωνούμε έτσι απλά για να διαφωνήσουμε...
      Καλή χρονιά σε όλους.
      Παύλος, Άρτα

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Παύλο, ο καθένας έχει δικαίωμα να πει γνώμη του και λέγεται ανταλλαγή απόψεων. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν θα έχει ποτέ χιόνια και κρύα όλο τον χειμωνα, αυτό ήταν το νόημα του σχολίου μου. Παρόλα αυτά χιόνισε τέσσερις φορές πέρσι σε πολύ μεγάλο μέρος της Αττικής, το ίδιο και το 2019, το 2017, το 2015 κ.λ.π. Για να μην αναφερθώ στις επικές χιονοπτώσεις του 2002, του 2004, του 2006, του 2008 κ.λ.π. στην Αττική.

      Όσο κι αν ψάξετε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, τόσες χιονοπτώσεις και τόσο πυκνές δεν θα βρείτε, για Αττική πάντα μιλάω. Και πάντα με στοιχεία, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, αλλά από την πραγματικότητα, που είναι αντικειμενική, σε αντίθεση με μας που πολλές φορές κρίνουμε υποκειμενικά και με εκνευρισμό, επειδή έχει να χιονίσει μισό μήνα στην Ελλάδα...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Επίσης, ένας φίλος από τον Βόλο είχε γράψει πρόσφατα για τις πολλές χιονοπτώσεις κι εκεί τις δεκαετίες 2000-2020. Αλλά και ο Βαγγέλης από την Κηφισιά είχε αναφέρει πέρσι ότι χιόνισε εννέα φορές στην πόλη του, που απέχει μερικά μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Πόσα παραδείγματα να φέρω πια; Απλά το παρελθόν εμπεριέχει τη νοσταλγία και τον μύθο μιας μακρινής εποχής. Τότε που δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα, αλλά μόνο οι διηγήσεις στόμα με στόμα, που πάντα έχουν κάτι μαγικό, αλλά συχνά και μεγάλη δόση υπερβολής.

      Σήμερα, στην εποχή της εικόνας, της υψηλής τεχνολογίας και της ταχύτητας στη ροή των πληροφοριών υπάρχει τόσο άμεση ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά της γης, που λίγα κάνουν εντύπωση πια. Η εικόνα έχει δύναμη - για αυτό λένε ότι ισούται με χίλιες λέξεις - αλλά συχνά απομυθοποιεί κιόλας. Παράδειγμα, η γοητεία των ραδιοφωνικών εκπομπών, ειδικά παλιότερα, σε αντίθεση με την τηλεόραση, που δεν αφήνει τη φαντασία να ταξιδέψει...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Η φωτογραφία που κοσμεί την ανάρτηση είναι του Σπύρου Μπαλαδήμα, τον οποίο και ευχαριστούμε.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα δάσκαλε και σε όλους η παραβολή της αχιονιας ,έτσι φενεται στα του καιρού θα πηγαίνουμε από εδώ και πέρα.Θεωρω όμως στο δεύτερο 15 του Γενάρη κάτι καλό θα έχουμε.Ειδη από το επόμενο Σαββατοκύριακο και μετά διαφενεται κάποια αλλαγή με βροχές και πτώση θερμοκρασίας.χρηστος από την ηλιόλουστη Όθρυ όπως και χθες να θυμίζουν οι μέρες αυτές αρχές άνοιξης σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ρωτήσω τον δάσκαλο αν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αλκυονίδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο μου, τα τυπικά κριτήρια λίγο-πολύ πληρούνται. Επί της ουσίας, όμως, αλκυονίδες σημαίνουν διακοπή των χειμωνιάτικων συνθηκών για ένα διάστημα κάποιων ημερών. Δηλαδή χειμώνας πριν και χειμώνας μετά από αυτές. Νομίζω ότι η νέα κλιματική κανονικότητα έχει κάνει πολλούς καιρόφιλους να μισούν πλέον τις συγκεκριμένες ημέρες, οι οποίες παλαιότερα ήταν καλοδεχούμενες. Ήταν η βαθιά ανάσα των ανθρώπων που δεινοπαθούσαν από τους μεγάλης διάρκειας σκληρούς χειμώνες.

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία η παραβολή του κύριου Ζιακόπουλου ως προς το κρύο και τους χιονιάδες. Νέος εθνικός δρόμος: Κλιματική κρίση/αλλαγή, Νταλίκα= Χιόνι/Κρύο/Βαρυχειμωνιές γενικά, Παλιός εθνικός δρόμος= Το κλίμα όπως το ξέραμε, Καφενές= η χώρα μας, αλλά και η κάθε χώρα της εύκρατης ζώνης γενικότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θάνο, μπορείς να πεις ακόμα ότι η νταλίκα είναι ο αντικυκλώνας ενός "Omega Blocking" που θα δημιουργήσει την εκτροπή των διαταραχών που δυνητικά θα περάσουν από την περιοχή μας και θα φέρουν τα χιόνια. θα μου πεις βέβαια ότι και όταν είχαμε τον παλιό δρόμο ο αντικυκλώνας-εμποδιστής ήταν προϋπόθεση για να χιονίσει στον «καφενέ». Σύμφωνοι, μόνο που τότε στη κεντροβόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία οι αέριες μάζες που συνήθως λίμναζαν εκεί ήταν ψυχρότερες από αυτές που συνήθως λιμνάζουν σήμερα.
      Την καλημέρα μου στην όμορφη Ρόδο.

      Διαγραφή
    2. Αυτή η έλλειψη ψυχρων μαζών στην κεντροβορεια Ευρώπη είναι και λόγος που ακόμα και αν αποκαθισταται μεσημβρινή κυκλοφορία, οι ψυχρές μάζες εκφυλιζονται γρήγορα

      Καλημέρα και καλή χρονιά

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα και χρόνια πολλά, εύχομαι υγεία και τύχη... Όπως τύχη χρειαζόμαστε και όλοι οι φίλοι του καιρού βάσει της νέας κανονικότητας. Όπως πολύ απλά και κατανοητά λέει ο δάσκαλος οι αέριες μάζες είναι λιγότερο ψυχρές από παλιά. (κάτι σαν ένα ψυγείο παλιό που αγκομαχά, αν και μεταξύ μας τα παλιά ψυγεία, μπορεί να σκούζουν αλλά δε χαλάνε, σε αντίθεση με τα νέα που είναι μη μου άπτου και σε αντίθεση με το κλίμα που έχει ήδη χαλάσει). Νομίζω ότι το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου πάντως δείχνει χειμερινό, το πόσο θα δείξει. Είπαμε, χρειάζεται πολύ τύχη πια... Πέρα των προσωπικών πεποιθήσεων του καθενός, παλαιότερα ήτα πιο συχνό το χιόνι πχ στην Αθήνα γιατί πολύ απλά ήταν πιο εύκολο. Πλέον, θες περισσότερους παράγοντες να συνεργαστούν για να έρθει. Βεβαίως, για να μη γκρινιάζουμε μόνο, ήδη το έχουμε δει κάποιοι το ΣΚ πριν τα Χριστούγεννα. Ας ελπίσουμε να ήταν απλώς η πρόγευση και όχι το κυρίως πιάτο....

    Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη καλησπέρα και καλή χρονιά.
      Με λίγα λόγια όπως λες,εάν οι δεξαμενές ψύχους στην ανατολική ευρώπη δε φορτώσουν πολικές θερμοκρασιακές τιμές μη περιμένουμε πεδινό χιόνι στη χώρα.
      Ναι,λογικά θα έρθει και κρύο και κάποιες κακοκαιρίες το επόμενο διάστημα.
      Η ουσία όμως τούτο το μήνα πού φημίζεται,είναι το πεδινό χιόνι.
      Θα δούμε τι θα γίνει στα επόμενα ραν,και αν θα βοηθήσει και κάποια δυνατή ΑΣΘ πού έως τώρα κοιμάται.

      Διαγραφή
  12. Δυστυχώς ο χειμώνας στην Ελλάδα είναι 15 ημέρες το πολύ και αυτός μόνο με φωτοβολίδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή χρονιά σε όλους με υγεία. Βλέπω με μεγάλη λύπη ότι δεν δημοσιεύονται σχόλια μου για τα καιρικά δρώμενα. Είμαι λάτρης του χιονιού και ήθελα να μοιραστω μαζί σας την απογοήτευση μου για τον χειμώνα που ήδη βιώνουμε. Αν ενοχλώ συγγνώμη και πάλι καλή χρονιά με πολλά χιόνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποιο σχόλιο και σε ποια ανάρτηση αναφέρεσαι άγνωστε φίλε;

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε χρόνια πολλά. Είδα το σχόλιο μου συγγνώμη βιαστικα.... Περιμένουμε με αγωνία τον ερχομό του χειμώνα...

      Διαγραφή
  14. Η ακινητοποίηση της νταλίκας λογίζεται ως ζημιά.Που φτάσαμε, να περιμένουμε την αβαρία.Καλη χρονιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το αιώνιο πρόβλημα της ύπαρξης ή μη αντικειμενικής αλήθειας.Από τον Σωκράτη και τους Σοφιστές (πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος) ,έως τον Πιραντέλλο (έτσι είναι,αν έτσι νομίζετε).Νάμαστε καλά όλοι,και δάσκαλος(ενίοτε εν τη μακροθυμία του).-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όταν την δεκαετία του 70 ήμουν μαθητής αλληλογραφουσα με τον ξάδερφό μου στα Τρίκαλα. Εγώ Φρανκφούρτη Στουτγκάρδη ανάλογα με την μετάθεση του πατέρα μου στο υπουργείο εργασίας. Μου παραπονιόταν ότι συνεχόμενοι χειμώνες περνούσαν χωρίς χιόνι. Αν κρίνω από τις παιδικές μου μνήμες τις τελευταίες δεκαετίες χιονίζει κάθε χρόνο και πολλούς χειμώνες με καλή χιονόστρωση. Άρα ο χειμώνας έγινε βαρύτερος; Θυμόμαστε πάντα αποσπασματικά κάτι που δεν βγάζει σωστά συμπεράσματα. Η επίσημη στατιστική και μελέτη κάτι ξέρει παραπάνω. Άλλωστε μερικές δεκαετίες που για μας είναι η ζωή μας για το κλίμα είναι σταγόνες στον ωκεανό

    ΑπάντησηΔιαγραφή