Ο καιρός της εβδομάδας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να κινηθεί από την κεντρική Μεσόγειο προς την περιοχή μας και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια να προκαλέσει σοβαρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι: οι ισχυρές βροχές, οι οποίες στις κεντρικές και βόρειες περιοχές θα έχουν μεγάλη διάρκεια, οι καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας και οι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Β. Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 


Την Τετάρτη (12/1), στη Δ-ΒΔ Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση, αλλά στην υπόλοιπη χώρα η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και μάλιστα στα κεντρικά και τα βόρεια (πρωινές ώρες) θα χιονίσει για λίγο και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Από το απόγευμα, πάντως, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και ως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση στα δυτικά 5 με 7 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. 

Την Πέμπτη (13/1), προβλέπεται καιρός Β-ΒΑ ρεύματος (στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και στις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά). Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. 

Την Παρασκευή (14/1), δεν προβλέπεται υετός, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο  ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές (παγετός στα ηπειρωτικά). 

Το Σαββατοκύριακο (15-16/1), μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από τη Β-ΒΔ Ευρώπη προς την Τουρκία θα φρεσκάρει τους Β-ΒΑ ανέμους και θα ρίξει λίγο τις θερμοκρασίες. Κατά τα άλλα, αξιόλογος υετός δεν προβλέπεται. 

94 σχόλια:

  1. Στον Βόλο θα φάμε κανένα κουραμπιέ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ο Αμερικανός πλέον στέλνει την κακοκαιρία στην Τουρκία όπως τα λέγε ο Ευρωπαίος... Οι φάπες έρχονται η μία μετά την άλλη.. Ονειρα απατηλά πεδινά χιόνια... Χαχαχαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι ερειστικός καλοκαιράκια...

      Διαγραφή
    2. Μην έρθει κανα πεδινό χιόνι μόνο,έχουμε καιρό ακόμα,και φέρει και κανα φατουρο μαζί...(κατέβηκα χαμηλά για λίγο να δω πως είναι)
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Μπάμπη μου, χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά της ποσότητας αυτών που έρχονται αξίζουν πολύ περισσότερο από μια πέτσα στα πεδινά! Όσο για τις φάπες, εφεξής θα είναι πιο πολλές και θα πονούν περισσότερο όσους αγνοούν τη νέα κανονικότητα του κλίματός μας. Αναμφίβολα, στη διάρκεια των χειμώνων χιονιάδες ακόμα και μεγάλης έντασης θα παρατηρούνται, αλλά όχι με τη συχνότητα του προηγούμενου αιώνα.

      Διαγραφή
    4. Παίδες μην τσιμπάτε και μην τσαντίζεστε, αυτό έχουν στόχο όσοι γίνονται εριστικοί. Κατά τα άλλα, συμφωνώ με τον κ. Ζιακόπουλο ότι τα (ημι)ορεινά χιόνια είναι πιο χρήσιμα, από την άποψη ότι τροφοδοτούν τον υδροφόρο ορίζοντα. Παρεμπιπτόντως, ασθενείς βροχές είχαμε ως επί το πλείστον μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 10/1 στα νότια της Αττικής, αλλά και διαστήματα που ο ήλιος έβγαινε από τη συννεφιά.

      Ο επίσης ασθενής ανατολικός άνεμος επιφύλαξε για άλλη μία μέρα κρυστάλλινα νερά. Μοναδική παραφωνία - όχι οι μέδουσες πελαγία - αλλά τα σκουπίδια που είχαν αφήσει κάποιοι στη δαντελένια ακρογιαλιά. Μάλλον έκαναν κάποιο παρτάκι ή πικ νικ, διότι βρήκα και ποτά, εκτός από αποφάγια και πλαστικά. Αν και μάζεψα, όσα μπορούσα, είναι πραγματικά κρίμα, διότι δίπλα έχουν αφήσει από τις καντίνες δύο κάδους με σακούλες μέσα, ακριβώς για να μην πετούν οι περιπατητές και οι λουόμενοι τα σκουπίδια στην παραλία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Αυτό με τα πλαστικά έχει παραγίνει..τραγική κατάσταση.. παρατήρησα εδώ στην Άνδρο που ζω,δίπλα από το δρόμο, κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων.. έβλεπες κάθε μισό μέτρο που λέει ο λόγος και πλαστικά σκουπίδια.τωρα κυριαρχούν μάσκες.πλαστικα μπουκαλάκια και ποτήρια από καφέ..

      Διαγραφή
  3. Τελικά έχουμε μόνο Διομήδη χωρίς ελπίδα για Αθηναικό χιόνι. Αφήσαμε την "Elpis" για την επόμενη κρύα επιδρομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τη νέα κανονικότητα του κλίματος και εγώ συμφωνώ με το Δάσκαλο, δυστυχώς το κλίμα είναι εμφανές ότι άλλαξε και μάλλον βάλαμε το χεράκι μας σας ανθρωπότητα παραπάνωαπό ότι έπρεπε. Για την κακοκαιρία αύριο και μεθαύριο αναμένω ότι θα είναι από τις κακοκαιρίες που θα μνημονεύουμε για καιρό, τα βουνά μας θα φορτώσουν πολύ χιόνι και μάλλον θα το κρατήσουν καιρό διότι υπάρχουν ενδείξεις από τα προγνωστικά μοντέλα δεν φαίνονται νοτιάδες και βροχές με ανεβασμένες θερμοκρασίες, τουλάχιστον σύντομα.
    Δημήτρης-Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε έχεις δίκιο για την αλλαγή του κλίματος αλλά δεν φτάει η ανθρωπότητα φταίνε συγκεκριμένοι άνθρωποι οι μεγάλοβιομήχανοι που τα εργοστάσια καίνε ότι βρουν π.χ.ΑΓΕΤ Βόλου αν έχεις υπόψη σου η αυτοκίνητοβιομηχανίες και γενικότερα αυτοί που κινούν τα νιματα παγκοσμίως τώρα θα μου πεις εγώ και εσύ έχουμε αυτοκίνητο και μολυνουμε το περιβάλλον οι παγκόσμιοποίηση και ο καπιταλισμός σε αναγκάζουν να ζεις έτσι οι άνθρωποι πριν 60 χρόνια ειχανε τα γαϊδούρια και τα μουλάρια και μια χαρά τα καταφερνανε σε οδήγησαν εκεί που θέλανε και τώρα σου λένε ότι εσύ μολύνεις το περιβάλλον όχι δεν έτσι εμείς ίσως είμαστε το μέσον που μολυνουμε το περιβάλλον αλλά αυτοί ειναι ηθικοί αυτουργοί

      Διαγραφή
    2. Επανάσταση. Γαϊδούρια, όλοι. (Από την Παρασκευή που θα υποχωρήσει λίγο το κρύο).

      Διαγραφή
    3. Γαϊδούρια όχι, αλλά όταν έχεις ένα πλυντήριο με 10 προγράμματα πλύσης γιατί να το αλλάξεις με ένα που έχει 30 προγράμματα; Έχω πει την κάπως αιρετική άποψή μου και παλιότερα: συντεταγμένη υποχώρηση και εξορθολογισμός των αναγκών μας για λιγότερη ρύπανση, για εξοικονόμηση πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι, για να περισώσουμε ό,τι ακόμα σώζεται από το κλίμα των πατεράδων και των παππούδων μας. Η υπερκατανάλωση είναι μια ασταμάτητη διαδικασία που όχι μόνο δεν οδηγεί στη Γη της Επαγγελίας, αλλά μας πάει κατ' ευθείαν στον γκρεμό. Απέναντι στην άποψη-επιχείρημα ότι η συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία θα μας σώζει από τις επιπτώσεις της εγωιστικής συμπεριφοράς μας και της απληστίας μας είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός, χωρίς βέβαια να είμαι εναντίον της τεχνολογίας.

      Διαγραφή
    4. Την ίδια άποψη έχω. Μάλιστα ούτε δέκα αλλά δύο, ένα για τα λευκά και ένα για τα έγχρωμα. Είναι διαφορετικό αυτό από τα γαϊδούρια. Είμαι δε ηλικίας τέτοιας που καβάλαγα το γαϊδούρι του παππού στο χωριό. Δεν βολεύει.

      Διαγραφή
    5. Το ζητούμενο, για μένα, είναι να ζήσουν οι Αφρικανοί και οι Ασιάτες, όπως εμείς. Δεν είναι δίκαιο;
      Απόλυτα!
      Μπορεί να συμβεί αυτό χωρίς να πειραχτεί κάτι άλλο;
      Όχι ε;

      Διαγραφή
    6. στο παραπάνω συμφωνώ σε όλα....να προσθέσω οτι πρέπει να φυτέψουμε και κανένα δεντράκι...."θωμάς"

      Διαγραφή
    7. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που γράψατε για την υπερκατανάλωση κ. Ζιακόπουλε, ότι είναι η βασική πηγή των δεινών μας. Είναι, δε, αλληλένδετη, με μια αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων της γης, οι οποίοι φυσικά δεν είναι ανεξάντλητοι. Κάποιος είχε πει ότι "όταν το τελευταίο δέντρο θα έχει κοπεί, όταν το τελευταίο ζώο θα έχει θανατωθεί, όταν το τελευταίο ψάρι θα έχει πιαστεί, τότε θα καταλάβουμε ότι τα χρήματα δεν τρώγονται".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    8. Υπερκαταναλωτικος ο άνθρωπος δεν γεννιέται γίνεται και γίνεται εξ αιτίας του συστήματος που ζει δεν νομίζω όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο να είναι Υπερκαταναλωτικοι π.χ.Βορεια Κορέα η Κίνα η Ταϊβάν η ή Αφρική άρα ξεκάθαρα Υπερκαταναλωτικοι είναι επί το πληστον οι δυτικοί λαοί επίσης εγώ θα δώσω λίγο τροφή για σκέψη γίνεται μια παγκόσμια καμπάνια τα τελευταία χρόνια να μειώσουμε το πλαστικό. Π. Χ σακούλες καλαμάκια κτλ πόσα δις η τρις εκατομμύρια σελφ ραπιντ pcr γίνονται πανω σε πλαστικό συμπέρασμα οποίος έχει το καρπουζι έχει και το μαχαίρι παρεμπιπτόντως μένω Βόλο και στις 6 η ώρα μου ήρθε μνμ από πολιτική προστασία για 48 ώρες έντονα καιρικά φαινομενα

      Διαγραφή
  5. Ξεκάθαρος ο δάσκαλος, όπως πάντα για τον καιρό της εβδομάδος.Μεγαλη προσοχή στην αυριανή μέρα και την Τετάρτη, όσο για την μετέπειτα πορεία υπομονή θα έλεγα εγώ και θα την βλέπουμε την εξέλιξη σιγά σιγά,όπως ανέφερε και ο δάσκαλος παραπάνω πρεπει να συνιθησουμε, η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει της ισορροπίες του κλίματος.χρηστος από την Όθρυ με εναλλαγές συνεφιας και ηλιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει που υπάρχει η αντιπαλότητα ανάμεσα στους υποστηρικτές της κλιματικής αλλαγής εξ αιτίας του ανθρώπινου χεριού και σε αυτούς που δεν το βλέπουν αυτό. Και έχουν γίνει και μικροκαυγάδες εδώ μέσα. Μην το πάμε τώρα σε καινούργια αντιπαλότητα. Χιονόφιλοι εναντίον οπαδών της καλοκαιρίας. Ήμαρτον. Δεν υπάρχει κανένα νόημα σε όλο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία χρόνια χωρίς τα μοντέλα κοιμομασταν με φεγγαραδα και ξυπναγαμε με 15ποντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή φίλοι συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τα τρεξίματα τού τζίφου ακόμη και σήμερα,θα ήθελα να διαβάσετε το άρθρο τού Βασίλη Πανάκογλου όπου με αποδείξεις αναλύει γιατί το ευρωπαϊκό μοντέλο παρόλες τις όποιες αποτυχίες τού,παραμένει ο Βασιλιάς των μοντέλων(μαζί με το πολλαπλό τού δείγμα ensemble)ενώ τα υπόλοιπα μοντέλα μαζί με το gfs κυρίως πού αγαπούν πολλοί,χάνουν αξιοπιστίας.
    Ναι,είναι ένα πολύ εξελιγμένο μοντέλο με πολλές πληροφορίες και ωραία γραφικά,όμως το κοιτάζουμε μόνο συμβουλευτικά.

    https://weathergroup.gr/2022/01/10/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη αν δεν υπηρχε το ευρωπαικο ειδικα απο τις 120 ωρες και κατω, η προγνωση θα ηταν πολυ δυσκολη!
      Σαν δευτερο μοντελο που εχω εμπιστοσυνη ( ειδικα στον χαρτη 500hpa), ειναι το icon. Θα σου προτεινα να το εχεις στα υποψην...

      Διαγραφή
    2. Ναι Αλέξανδρε έχεις δίκιο.
      Στα κοντινά θα έλεγα ότι το icon και icon Eu,τα πάει αρκετά καλά στην κατανομή των φαινομένων και το παρακολουθώ πάντα συμβουλευτικά ειδικά στα 500hPa γεωδυναμικά.
      Θυμάμαι ήταν το πρώτο που είδε τον κατακλυσμό της Αιτωλοακαρνανίας το βράδυ τού Οκτώβρη όπου και είχε πετύχει ακριβώς την θέση τού μίνι τότε κυκλωνάκου.
      Γενικά όμως πάσχει και αυτό.

      Εντωμεταξύ ήδη η Φλώρινα βάζει μεγάλες ποσότητες χιονιού με την πόλη να είναι στα ολόλευκα στη live cam.
      Το ίδιο ήδη συμβαίνει και στα ορεινά χωριά της Πίνδου.
      Η συνέχεια έπεται.

      Διαγραφή
    3. Για να δούμε, αγαπητέ, τι ψάρια πιάνει και το Icon, που δεν δίνει τόσο ραγδαίες βροχοπτώσεις σήμερα Τρίτη 11/1 στην Αττική, σε αντίθεση με τον τζίφο. Καλημέρα, έστω και με σεισμό 6 Ρίχτερ στην Κύπρο, που ευτυχώς έγινε σε θαλάσσια περιοχή και σε εστιακό βάθος 25 χιλιομέτρων.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Φωτη ηταν το πρωτο που επιασε την καταρρευση του αντικυκλωνα στον περσινο χιονια και ουσιαστικα εδειξε οτι θα ηταν 2μερος οταν ολα τα αλλα εδειχναν 5 μερες χιονι. Γενικα ολα τα παρακολουθω αλλα ecmwf και icon τα εχω στην κορυφη.
      Βαγγελη κυριως στο γεωδυναμικα των 500hpa παρατηρησε το. Στις διαταξεις των συστηματων.

      Διαγραφή
  9. 10 μέρες τον Δεκέμβριο, 5 μέρες τον Ιανουάριο άλλες 7 μέρες τον Φεβρουάριο και τελείωσε ο χειμώνας. Αυτή είναι η κανονικότητα πλέον.

    Το ένα ρεκόρ ζέστης μετά το άλλο έσπασε στην Ευρώπη για πρωτοχρονιά. Σε τι να ελπίζουμε;

    Γιάννης Ν.Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μετακινιση ενος Αυλώνα...ανατολικότερα...δεν νομίζω να ειναι φάπα..η(διαζευκτικό) ενδειξη μιας νέας κλιματικής κανονικόητας....καθώς απλά ο αυλωνας θα χιονίσει εκεί που θα κινηθεί...οσον αφορά...την κανονικότητα αυτήν είναι δεδομένη οτι θα αλλάζει και θα είναι νέα αφου το ιδιο το κλιμα αλλάζει...(φυσική μεταβλητότητα)....οσον αφορά τον προηγουμενο αιώνα μια αναδρομή δείχνει οτι η σημαντική ανοδος της θερμοκρασίας που ειχε ξεκινήσει στις αρχές αυτόυ διακόπηκε(γιατί?)...το 40 και ξαναρχισε η πτωση η οποία συνεχίστηκε μεχρι περίπου το 74...(αν εχω καταλάβει καλά..ο κυριος Ζιακόπουλος ως αιτιο ανέφερε τις πυρηνικές δοκιμές)...από το 74 και μετά η θερμοκρασία πάλι ανεβαίνει...αλλά ποια νεα κλιματική κανονικότητα οταν αυτην ειναι δεδομένο οτι θα είναι νέα αφού το κλιμα αλλάζει συνέχεια?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι, "Θωμά"! Αυτό που βιώνει η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες δεν οφείλεται στη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος. Ποτέ ξανά στην ιστορία του πλανήτη δεν παρατηρήθηκε τόσο μεγάλη αλλαγή σε τόσο μκρό χρονικό διάστημα. Το παρελθόν δεν μπορεί να εξηγήσει το παρόν γιατί για πρώτη φορά η κουβερτούλα η οποία σκεπάζει τη Γη δεν είναι του Ήλιου, αλλά δική μας! Καταλαβαίνω ότι εσύ θέλεις να θέσεις το δάκτυλό σου επί τον τύπον των ήλων για να πιστέψεις, αλλά όταν αυτό συμβεί, θα είναι πάρα πολύ αργά. Εδώ δεν ισχύει το "Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες", αλλά το "Ακατανόητοι οι ιδόντες και μη πιστεύσαντες".

      Διαγραφή
    2. σεβόμενος ότι είμαι φιλοξενούμενος και φυσικά την επιστημονική ιδιότητα σας...δεν συνεχίζω με αλλα πειχειρήματα...αλλά μικρές παρατηρήσεις.
      -θεωρειται δεδομένο οτι πράγματι οι τελευταίες δεκαετίες είναι ζεστές...αλλά πόσο επιστημονικά ορθό είναι..να αφαιρέσουμε ότι επιρεάζει το κλίμα της γής(τροχιά της,ήλιος...κλπ)και να εστιάσουμε αξιωματικά στο co 2?
      -η κουβερτούλα επηρεάζει την στρατόσφαιρα?και αν ναι γιατί ο πολικός στρόβιλος εμφανίζεται τόσο ισχυρός ενω κανονικά έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο?
      ....για το πρώτο φυσικά και δεν χρειάζεται απάντηση...σεβόμενος οσα ανέφερα..για το δεύτερο οποτε μπορείτε με την ησυχία σας,ακόμη πιο ενδιαφέρον νομίζω είναι..ποιες ειναι οι μεταβολές στην νέα κλιματική πραγματικότητα(που την δέχομαι και εγώ)..των μονιμων συστημάτων(Σιβηρικός) αλλά και των θαλάσσιων ρευμάτων εστω και συνοπτικά.
      Με σεβασμό "θωμάς"

      Διαγραφή
    3. - Η αλήθεια βρίσκεται πάνω από τη φιλοξενία και πάνω από οποιαδήποτε επιστημονική ιδιότητα.
      - Η ενέργεια που φθάνει από την Ήλιο στη Γη καταγράφεται αδιάκοπα. Έτσι, οποιαδήποτε αλλαγή που οφείλεται είτε σε αλλαγές των τροχιακών του πλανήτη μας είτε στη δραστηριότητα του Ήλιου γίνεται αμέσως αντιληπτή.
      -Η κουβερτούλα βρίσκεται στη τροπόσφαιρα, στην οποία είναι συγκεντρωμένο το 99% των ατμοσφαιρικών αερίων. Σε πολύ μικρά ποσοστά διοξείδιο του άνθρακα, υδρατμοί και άλλα αέρια ανιχνεύονται και στη στρατόσφαιρα. Επίσης εκει φθάνουν και διάφορες χημικές ενώσεις. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της στρατόσφαιρας είναι το όζον που τη θερμαίνει. Διάβασα πρόσφατα ότι με την απελευθέρωση των θερμοκηπικών αερίων στην ατμόσφαιρα, παρατηρείται συρρίκνωση της στρατόσφαιρας υπέρ της τροπόσφαιρας. Σε κάθε περίπτωση, η στρατόσφαιρα κρατάει ακόμη κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα!

      Διαγραφή
    4. υπόχρεος κύριε Ζιακόπουλε...νομίζω πάντως είναι ενδιαφέρουσα αυτήν η διάσταση μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας..,πολλοί χειμώνες θεωρώ οτι πήγαν τζάμπα εξαιτίας των συνεκτικών και ισχυρών πολικών στροβίλων..από την αλλη μεριά..νομίζω οτι με τον φετινό..ο σιβηρικός πέρασε στην ιστορία καποτε θα τον αφηγούμαστε στους νεότερους..."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Την αποψή σας για το νότιο ωκεανό που απορροφάει μεγάλεσς ποσότητες εκπομπών διοξειδίου απ τον άνθρωπο?

      Διαγραφή
    6. Η προσπάθεια ορισμένων να καθησυχάσουν τον κόσμο ότι δεν τρέχει και τίποτε με το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα οι ανθρώπινες δραστηριότητες γιατί η φύση έχει μηχανισμούς που το απορροφούν είναι συγκινητική και μου θυμίζει το κρύψιμο των σκουπιδιών κάτω από το χαλί. Πιο αναλυτικά. Η μελέτη στην οποία αναφέρεσαι λέει ότι ο ωκεανός που περιβάλλει την Ανταρκτική είναι πιο σημαντική καταβόθρα για το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα από όσο προηγουμένως πιστεύαμε. Καμιά αντίρρηση.
      Στο σύνολό τους οι ωκεανοί της Γης απορροφούν περίπου το 30% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τον άνθρωπο και περισσότερο από το 90% της επιπλέον θερμότητας που παράγεται από τις εκπομπές αυτές. Αυτό σημαίνει ότι οι ωκεανοί, μηδέ του Νοτίου εξαιρουμένου, θα μας σώζουν εσαεί χωρίς συνέπειες; Προφανώς, όχι!
      Χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, η ανταλλαγή του διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ ωκεανών, εδάφους και ατμόσφαιρας (ο κύκλος του άνθρακα) είναι σταθερή, αλλά τώρα δεν συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν τέσσερις δείκτες, κάποιος του παρομοίασε με τους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, που είναι ανησυχητικοί για το μέλλον των ωκεανών και κατ’ επέκταση για το μέλλον της ανθρωπότητας: η άνοδος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια τους, η άνοδος της θερμοκρασίας στο σύνολο του όγκου τους, η επιτάχυνση της οξίνισής τους και η δημιουργία «νεκρών ζωνών» στις οποίες το πολύ χαμηλό ποσοστό οξυγόνου εμποδίζει τη θαλάσσια ζωή.

      Διαγραφή
    7. Oι τέσσερις δείκτες που λέτε όμως δεν σταματούν την απορρόφηση μεγάλης ποσότητας διοξειδίου όπως λέει και η έρευνα.Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    8. Όμως, η ικανότητα απορρόφησης ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα από τους ωκεανούς μειώνεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία των νερών τους...

      Διαγραφή
  11. Έρχεται ένα υπέροχο καιρικό τριήμερο κατά τα δικά μου γούστα. Ήδη ο λευκός Ταύγετος από τα 1.000 μέτρα και πάνω είναι το ορεκτικό! Δεν ξέρω ποιος έφαγε φάπα, εγώ έφαγα πολλές το προηγούμενο καλοκαίρι με τη πάρα φύση ατελείωτη ζέστη. Όλες οι εποχές είναι όμορφες αρκεί να εξελίσσονται φυσιολογικά χωρίς να ξεπερνιέται κανένα όριο που βάζει το κλίμα κάθε περιοχής. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ διότι η ανθρωπότητα προοδεύει, διότι ανεβάσαμε την ποιότητα της ζωής μας, βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης και για να μην πολυλογώ πετύχαμε με τις επιστήμες ένα καλύτερο κόσμο. Το τίμημα αυτής της προόδου είναι η κλιματική αλλαγή, η πανδημία κλπ. Με την βοήθεια των επιστημόνων που εργάζονται σε έναν ελεύθερο και ανταγωνιστικό περιβάλλον θα βρεθούν και οι τρόποι να μειωθούν οι αρνητικές παράπλευρες συνέπειες της προόδου αυτής. Αλίμονο να θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν, να ταξιδεύουμε με γαϊδούρια, να ζούμε σε σπίτια χωρίς θέρμανση ή να βράζουμε βότανα για να καταπολεμήσουμε τις ιώσεις. Εύχομαι στους τυχερούς να απολαύσουν το χιόνι καθώς όπου αυτό έρθει θα είναι πολύ. Για τους υπόλοιπους ευτυχώς μας παρέχονται όλες οι ανέσεις να πάμε εμείς σε αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πόσο εύστοχα τα λέει ο κ Ζιακοπουλος!! Χιόνια δες θα υπάρχουν απαντά σε κάτι περίεργους ο σοφός μετεωρολόγο μας!! Αυτό κρατώ κ το πιστεύω κ μάλιστα έχω γράψει πολλές φορές για την πόλη μου τον Βόλο για μεγάλα χιόνια 2001 2006 2012 πρωτοχρονιά 2015 2017 πέρυσι μέσα σε ήπιο χειμώνα 14 Φεβρουαρίου κ πιστεύω κ φέτος!! Τι χαρές κάνουν κάποιοι εναντίον του χιονιού ψυχίατρος μάλλον τους χρειάζεται... Η μένουν σε κανένα ξερονησι που δεν χιονίζει ποτέ η είναι για Σαχάρα μεριά Ντουμπάι Μπαγκλαντές τσαντ κ βάλε για να βράζουν μόνιμα στο ζουμί τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και ενώ βαφτίστηκε η κακοκαιρία Διομήδης ,απόψε μας ήρθαν και τα έκτακτα μυνήματα της πολιτικής προστασίας για την ερχόμενη κακοκαιρία στην περιοχή μου.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όταν θα έχετε χρόνο και( κυρίως ) διάθεση, κύριε Ζιακόπουλε, θα ήθελα να επιβεβαιώσετε και να εξηγήσετε το φαινόμενο να κατευθύνονται πολικές αέριες μάζες ευκολότερα στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα πόλεις τους που είναι σε ίδια γεωγραφικά πλάτη με αντίστοιχες στην Ευρώπη να βιώνουν κάθε χρόνο μεγάλους χιονιάδες. Συμβαίνει αυτό τα τελευταία χρόνια και είναι συγκυριακό, ή συνέβαινε πάντα και είναι η κανονικότητα του κλίματος ( μπορεί βέβαια και να μην συμβαίνει και να είναι η παρατήρησή μου άστοχη)..Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύστοχη η παρατήρησή σου, φίλε μου. Η απάντηση βρίσκεται στο μέσο χάρτη του Ιανουαρίου στη στάθμη των 500 hPa που ανέβασα προ ημερών (ανάρτηση 30-12-2021). Η κλιματολογία δείχνει ένα δίπολο του πολικού στροβίλου.

      Διαγραφή
  15. Πριν από λίγη ώρα έλαβα ένα μήνυμα από την πολιτική προστασία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μου(Γιάννενα)ενώ η ΕΜΥ δεν αναφέρει ούτε καν την Ήπειρο στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και αναρωτιέμαι από που ενημερώνεται η πολιτική προστασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι η αιτία που δεν χιονίζει όπως παλιά αυτό προς το παρόν δεν αλλάζει, το χιόνι είναι ενα σπάνιο και αγαπημένο φαινόμενο που θέλουν οι άνθρωποι των αστικών κέντρων εάν όμως ζούσαμε διασκορπισμενοι σε χωριά ειδικά άνω των 400 μέτρων θα ζούσαμε τακτικά εμπειρίες, αλλά πάλι δεν γίνεται ας αρκεστούμε σε οτι μας δίνει το περιβάλλον που ζούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γειά σου Νώντα.Φιλιά στον αγαπημένο Ταλετό.Το "αρσενικό βουνό" του Στρατή Μυριβήλη.Γράφει "Ο Ταύγετος είναι απερίγραπτος,αδύνατον να εκφραστεί χωρίς τη μουσική του Μπετόβεν (εννοεί την 3η συμφωνία ,την ηρωική).Τόσο πυκνή,τόσο κυρίαρχη είναι η επιβολή του πάνω στην ψυχή του ανθρώπου".-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. . Κ όμως κ στις ΗΠΑ πέρα από το αφύσικο καλοκαίρι των 45 βαθμών ακόμη κ στον Καναδά!!!! Ήλθε ο χειμώνας με Σικάγο Κολοράντο στο Ντένβερ πόλεις που έχουν χιόνι από μέσα Νοεμβρίου με το ζόρι άρχισαν χιονακια από γενναρη!!! Όπως κ ν Υόρκη κ Ουάσιγκτον Χριστούγεννα κ νέο έτος με 20 βαθμούς κ την επόμενη χιονακια σαν αλεύρι μόνο με μείον 1 στην πρωτεύουσα... Κ εκεί περίεργα κ στενοχωρα φαινόμενα... Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όπως προανέφερε ο κ Ζιακοπουλος ότι δεν θα υπάρχουν χιόνια δες ήδη ψιλό άρχισαν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο "Διομήδης" εδώ στην Κέρκυρα ήταν gentleman... Τώρα όλοι ετοιμαζόμαστε για 10ημερο ξηροβόρι.. Εκτος αν η "Ελπίδα" κάνει καμία έκπληξη στο "και 5"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 3β.στην Καλαμπάκα αυτήν την ώρα και 4β.στα Τρίκαλα.Και ακόμα το κυριο πιατο ητε απο υετο ητε απο θερμοκρασία δεν έχει έρθει ακόμα(νομιζω).Αυτο με οτι συνεπάγεται για το υψόμετρο χιονόπτωσης στο Ν.Τρικαλων.
    Ανεμοβρόχη εδω και ώρα στην περιοχη μου με ΒΔ άνεμο.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άγρια νύχτα (ειδικά για δυτικά δωμάτια), χειμωνιάτικη καταιγίδα. όπως το πες, Γιώργο, πολύ νερό και αέρας. και λόγω ανέμου βέβαια, υετός κάτω της αριθμητικής πρόβλεψης. τα Μετέωρα χιονισμένα και γενικά φαίνεται στην πλευρά της Καλαμπάκας να κατέβηκαν αρκετά χαμηλότερα τα χιόνια, απ' ότι στον Κόζιακα.

      Διαγραφή
    2. Η κακοκαιρία αυτή είναι συστημένη για Θεσσαλία, το ξημέρωμα χιόνιζε στην Καλαμπάκα την ίδια ώρα που η δυτική Μακεδονία πάλευε με χιονόνερο. Καλά για την Ήπειρο δεν το συζητώ, μουφα ολκης όπως το περίμενα. Μόνο στο Μέτσοβο χιόνισε λιγάκι. Γενικά πιστεύω ότι ο Διομήδης απεδείχθη κατώτερος του αναμενομενου.

      Διαγραφή
    3. Κατώτερος του αναμενομένου που; Στην Θεσπρωτία με σύστημα στην Νότια χώρα; Και εγώ από εκεί είμαι, ποτέ δεν έχει καιρό η Θεσπρωτία με τέτοια διάταξη, εκτός ειδικών περιπτώσεων. (Δεκέμβριος του 1991, και πάλι με ένα χαμηλό στάσιμο σχεδόν μέρες και κάποιες trough, αλλά και πάλι η διάταξη είχε διαφορές.

      Διαγραφή
    4. συστημένη για Θεσσαλία, εδώ και μέρες. βλέποντας το πρωινό άνοιγμα, τον δυνατό άνεμο και την πρόβλεψη βιάστηκα να θεωρήσω ότι τελειώσαμε.
      Γιάννη και Χρήστο, νομίζω ότι οι θερμοκρασιακές διαφορές και το (αναλογικά) πολύ χιόνι στο Περτούλι οφείλονται στη θέση της βορειοδυτικής Θεσσαλίας, ως πρώτο σύνορο νοτίως της Δ. Μακεδονίας (φαίνεται καθαρά και στις χρωματικές προβλέψεις της θερμοκρασίας στους χάρτες, π.χ. gfs). με ΒΔ άνεμο η ψυχρή γλώσσα επεκτείνεται και οι θερμοκρασίες πέφτουν χαμηλότερα των προβλέψεων. δε θα μας συνέκρινα με Δ. Μακεδονία, αλλά για παράδειγμα, το πρωί είχαμε 4 βαθμούς, την ίδια ώρα που οι Σέρρες είχαν 9.

      Διαγραφή
    5. Κατώτερος για όλη τη χώρα θεωρώ φίλε Στάθη με εξαίρεση τη Θεσσαλια

      Διαγραφή
  21. Συνεχόμενης βροχής το ανάγνωσμα! Ο Διομήδης μας έχει ήδη δώσει 110 χιλιοστά υετου storm total εδώ στην πόλη της Ρόδου. Και έπεται συνέχεια σύμφωνα με τη δορυφορική. Βέβαια νοτια εχουμε ακόμα εδώ με θερμοκρασία κάπου στους 12 βαθμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μια φορά σας περάσαμε, Θάνο, αφού ο σταθμός της Αναβύσσου κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 13 βαθμών σήμερα Τρίτη 11/1, καθώς είχαμε μεγάλα ανοίγματα του καιρού. Τα 14 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν κυρίως μέχρι τις 10:30π.μ. Βέβαια, αναμένεται και δεύτερος γύρος από το απόγευμα και κυρίως τη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί.

      Πάντα ζηλεύω τον χειμώνα τη Ρόδο και την Κρήτη, αλλά σήμερα με τον ήλιο και ο ασθενή (νοτιο)ανατολικό άνεμο, ζηλευτή ήταν η θάλασσα και στην Αττική. Και η αλήθεια είναι ότι φέτος τον χειμώνα δεν έχει πέσει η μέγιστη θερμοκρασία σε μονοψήφια επίπεδα στα νότια του νομού, με εξαίρεση το διήμερο 18-19/12. Για να δούμε και αύριο, ελπίζοντας να μην υπάρξουν ακρότητες, όπως πρόσφατα στην Κάλυμνο, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απ' ό,τι διάβασα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη μου, όντας Αθηναίος και εγώ, μπορώ να σου πω πως με ΒΔ άνεμο σε πολλές περιπτώσεις έχω δει την πόλη της Ρόδου να καταγράφει χαμηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες από την Αθήνα, και ειδικά από τη νότια Αττική. Χαρακτηριστική ήταν η εβδομάδα από τις 19 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου όπου καθημερά η μέγιστη που καταγράφαμε εδώ ήταν γύρω στους 10 βαθμούς, ενώ η Αθήνα χτύπαγε και 12άρια και 13άρια. Σε κάποιες περιπτώσεςι η θερμοκρασία επηρεάζεται και από την εκδήλωση φαινομένων την δεδομένη ώρα (π.χ. εάν μαίνονται βροχές, ή υπάρχει ήλιος κλπ). Αυτό που όντως σπανίζει εξαιρετικά είναι να καταγράψει η Ρόδος χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία σε σχέση με την Αθήνα.
      Όσο για τα της θάλασσας προσυπογράφω όλα όσα λες (αν και δεν είμαι ούτε χειμερινός κολυμβητής- συνήθως μέχρι Νοέμβριο κάνω μπάνια, ούτε ψαροντουφεκάς). Επίσης προσωπικά λατρεύω και την εικόνα της ανταριασμένης θάλασσας

      Διαγραφή
    3. Σωστός ως συνήθως, Θάνο. Η χειμερινή κολύμβηση δεν είναι κάτι δύσκολο, ο καθένας θα μπορούσε να κάνει τις καλές μέρες. Αντίθετα, οι δεινοί ψαροντουφεκάδες κατεβαίνουν στα 20 και στα 25 και κάποιοι και στα 40 μέτρα. Όμως, δεν μου αρέσει που σκοτώνουν τα πλάσματα της θάλασσας, αφού τόσα χρόνια που τα βλέπω με τη μάσκα, τα έχω συμπαθήσει πάρα πολύ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  22. Εδώ ούτε που ΄φάνηκαν οι θυμοειδείς ίπποι του Διομήδη.Ο ίδιος έκανε για λίγο την εμφάνισή του επί πώλου όνου καθήμενος,άφησε το πολύ 10mm και λάκισε.Δεν γνωρίζω εάν επίκειται επανάκαμψη. Κύριος οίδεν!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τη μερίδα του λέοντος από χιόνι μέχρι στιγμής την έχει πάρει το Περτούλι σύμφωνα με τις κάμερες, δεδομένου του όχι πολύ μεγάλου υψομέτρου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα από την βροχερή Όθρυ πάμε ολοταχώς για 100 χιλιοστά βροχής και συνεχίζει, ψηλότερα στην κορυφή χιόνιζει επιτέλους κατέβασαν και τα ποτάμια νερό πρώτη φορά για τον φετινό χειμώνα καθώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε χειμώνας ,να σημειώσω εδώ ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν ξεκινήσει και άνθισαν μερικά δέντρα. Ας ελπίσουμε από και πέρα θα έχουμε χειμώνα ,τα στοιχεία για την πορεία του καιρού φένονται ενθαρρυντικά Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στη Μακρινίτσα και στη Ζαγορά πρέπει να "έσπασαν τα βροχοκοντέρ". Υποψιάζομαι πως ψηλότερα τα Χάνια του Πηλίου θα πρέπει να θάβονται στο χιόνι

      Διαγραφή
  25. Αυτή τη στιγμή βροχή ραγδαία στην περιοχή μου.Εχει ξεκινήσει από τις 2 το μεσημέρι με μικρά διαλείμματα.Και η περασμένη νύχτα έριξε καλό νερό.
    Πέτρο εκπλησσομαι από αυτά τα λίγα χιλιοστά βροχής στην περιοχή σου.
    Καλό απόγευμα σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πεδινή Ροδόπη, Κομοτηνή,αρχίζει να το στρώνει στις στέγες,αυτοκίνητα... Τα άλογα του Διομήδη πέρασαν τα 50 χλμ (7b) και η βροχή έγινε χιονακι, πρώτη φορά για φέτος. 3,5 βαθμοί...Β.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μόνο και μόνο με αυτά που περάσαμε το καλοκαίρι με καύσωνες και πυρκαγιές, μου φαίνεται όαση το φθινόπωρο που πέρασε και ο φετινός χειμώνας. Έχουμε ακόμη πολύ ψωμί να ελπίζουμε στον λευκό επισκέπτη και για τα μέρη που θέλουμε να μας έρθει. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι Φραγκίσκο,μία χαρά τα πάει φέτος και το Φθινόπωρο και ο χειμώνας και το ενδιαφέρον πιά από εδώ και πέρα γίνετε αμείωτο.
      Αύριο τα βόρεια προάστιά σας λογικά θα το δουν το χιονάκι τούς ενώ αν είχατε λίγο τύχη και εσείς από το Αιγαίο νύχτα προς Πέμπτη θα το βλέπατε να πέφτει αλλά ο αυλώνας απομακρύνεται γρήγορα την Πεμπτη πού οι Τ γίνονται ευνοϊκές.

      Διαγραφή
    2. Να ήξερες πόσο χαίρομαι Φώτη που τουλάχιστον βρέχει σε ολόκληρη την Ελλάδα και παράλληλα ας χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά να τραβήξει ο υδροφόρος ορίζοντας αξιοπρεπέστατα το νερό. Ήμουν αρκετά συγκρατημένος προσωπικά για την συγκεκριμένη χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρία και όσον αφορά την Αθήνα. Όπως το λες Φώτη..... Τα βόρεια προάστια θα το δουν το τιμημένο, λογικά. Εύχομαι να κάνουμε λάμπινγκ σύντομα και γενικευμένα οι Αθηναίοι και να κάτσει η μπίλια όπως πρέπει φέτος για να το χαρούμε ατόφιο. Το Aegean snow effect δίνει παπάδες στα ανατολικά προσήνεμα σε συνδυασμό με ευνοϊκή την υποστήριξη στα 500 και 850hpa και καλή σύγκλιση των ανέμων στην ατμόσφαιρα, χιόνι μέχρι της βάρκες. Στους προσήνεμους χιονιάδες Παίζουν πολύ τα τόξα>δυτικά- ανατολικά κλπ< της Αττικής. Βέβαια παίζουν αρκετοί παράγοντες για να έχουμε αθηναϊκό χιόνι αλλά μην βάζω τώρα λάδι στην φωτιά γιατί οι λάτρεις τους χιονιού περιμένουν στα κάγκελα. Ο κάθε καιρός στην εποχή του. Καληνύχτα σε όλους και καλή αυριανή να έχουμε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  28. ειπα σου γω δασκαλε το κουλουρι εναι ανωγειανο πως θα τονε στεσω δαγω το καιρο μουλες?Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε,

    Ίσως να το έχω χάσει, αλλά θα ήθελα να μας πείτε την μεθοδολογία που παράγονται τα pertubations

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στάθη μου εάν εννοείς την θεωρία των διαταραχών νομίζω ότι πρόκειτε γιά καθαρά μαθηματικό θέμα της κβαντικής μηχανικής με διάφορους τύπους εξισώσεων πού βοηθούν στην επίλυση ενός περίπλοκου συστήματος-προβλήματος.
      "Πλάγιαζει" πολύ το θέμα και μπαίνουμε σε άλλα βαθιά νερά εκτός καιρικού σκηνικού πού δεν ενδιαφέρουν τούς περισσότερους φίλους τού μπλογκ.
      Εάν εννοείς κάτι άλλο τότε δε κατάλαβα εγώ καλά.

      Διαγραφή
    2. Φώτη καλημέρα και καλή χρονιά

      Ρωτάω για αυτά που λέμε "υποσεναρια" του βασικού τρεξίματος ενός μοντέλου.

      Διαγραφή
    3. Επιλεκτικές (βασικά στις περιοχές βαροκλινικής αστάθειας) και με συγκεκριμένο τρόπο αλλαγές στις αρχικές συνθήκες.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  30. Παρατήρησα σε μετεωρολογικούς σταθμούς της Θεσσαλίας ότι πάνω από 200 χιλιοστά ημερήσιο υετό έχει καταγράψει η πανέμορφη Μακρινίτσα, και πάνω από 300 η Πορταριά! Απίστευτα νερά....Μακάρι μόνο να μην υπάρξουν καταστροφές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα δάσκαλε καλή χρονιά με υγεία, σε εσας και σε όλη την όμορφη μετεο-παρεα του μπλογκ! Εν αναμονή του Διομήδη όλοι λοιπόν για να δουμε!
    Δημήτρης Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. πάντως είμαστε για να μάστε, με τον "διομήδη"..και την "ελπίδα" συγκροτήσαμε τάγμα...το καλοκαίρι...δεν συγκροτουμε ουτε διμοιρία στα σχόλια...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Και ενώ η κακοκαιρία συνεχίζει να επελαύνει στην κεντρική και ανατολική χώρα(εδώ Αιτωλοακαρνανία στα πεδινά το μόνο πού έχει μείνει είναι η συννεφιά και τα 8 μποφόρ κρύου ΒΑ ανέμου)η προφητεία μού γιά μετά τις 18 που επιμένω εδώ και πολλές μέρες πάει να πάρει σάρκα και οστά!
    Με αυτά πού βλέπω στις διατάξεις των αντικυκλώνων και των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο στο συνολο των μοντέλων στη μέση τροπόσφαιρα,χάρτες επιφάνειας,αλλά κ στα 850hPa,ιδρύουν σε πολύ δυνατές συγκινήσεις εκ νέου από βδομάδα με συνδυασμούς ψύχους και υετού.
    Το ίδιο υποστηρίζεται και στις καμπύλες των ensemble.
    Αναμένουμε για λεπτομέρειες......(κεντροβόρειος και ΒΔυτικός? Προσήνεμος? Πανελλαδικός?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, καλημέρα. Να κάνουμε μια παράκληση στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό και στον Άγιο Ευθύμιο τον Μέγα.

      Διαγραφή
    2. φωτη νομίζω απλά τούρκικος θα είναι...δυστηχώς ο φετινός χειμώνας χαραξε τα μονοπάτια του...και εμείς δεν είμαστε μέσα..."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Νέα επεισόδια της "χιονονιάδας". Τον φάγαμε το "σασμό"!

      Διαγραφή
    4. Χρήστο αυτός ο Μάρκος ο Ευγενικός κάπως δεν μου πάει.Ήταν φανατικός ανθενωτικός και εν τοις πράγμασι φιλότουρκος.Θα στέλνει όλους τους αυλώνες κατά Τουρκία μεριά!!.---Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Ναι κ. καθηγητά, αλλά πανηγυρίζει την επίμαχη ημερομηνία της χιονοπροσδοκίας (19 Γενάρη). Την ίδια μέρα βέβαια, γιορτάζει και ο Άγιος Αρσένιος της Κέρκυρας, ο οποίος θα μπορούσε να έλξει κατ' αντιπαράσταση τον αυλώνα δυτικά.

      Διαγραφή
  34. Τζίφος και Ευρωπαίος επιμένουν να δίνουν υετό και για σήμερα Τετάρτη 12/1 το πρωί σε όλη την Αττική, αλλά η συννεφιά είναι σαν σπασμένη διαδήλωση και με αυτόν τον βοριά δεν διαφαίνεται κάποια άλλη προοπτική, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου και τα νότια του νομού. Πιο κοντά στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι η εκτίμηση του Icon και του Arpege (γαλλικό μοντέλο αυτό), που δεν δίνουν καθόλου υετό, με εξαίρεση τα βόρεια της Αττικής.

    Μάλιστα, ίσως να ρίχνει και πολύ πράμα στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη, που βλέπω να έχουν καλυφθεί από μελανοστρώματα οι κορυφές τους, σε αντίθεση με τον - ως συνήθως - φαλακρό Υμηττό. Εν κατακλείδι, τζίφος (για την Αττική) ο υετός του Διομήδη.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν κουρέλι έχει γίνει η συγκεκριμένη ψυχρή διαταραχή Βαγγέλη χωρίς προοπτική για κάτι αξιόλογο στον νομό Αττικής. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  35. Καλημέρα, Ο Διομήδης ήρθε επιλεκτικά στην Ελλάδα (βλέπε Θεσσαλία π.χ.) πάντως στην Αττική ήρθε και δεν ακούμπησε.... Πέρα από τον ισχυρό βοριά (που τώρα ρίχνει σοβαρά τη θερμοκρασία) από υετό λίγα έως ελάχιστα πράγματα... Σπασμένη συννεφιά και κάτι ψεκάδες στα βόρεια προάστια. Αστεία πράγματα με άλλα λόγια...
    Σε ό,τι αφορά το μέλλον, φίλε Θωμά, βλέπω απαισιοδοξία αλλά είναι λίγο δύσκολο να προδικάζουμε τον ακριβή γεωγραφικό χώρο από τώρα. Πέρα από την εμπειρία και τη γνώση του Φώτη, εγώ βλέπω μια καλή ευκαιρία (η καλύτερη του φετινού χειμώνα έως τώρα, σαφέστατα μάλιστα) που μακάρι να ευοδωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Θεσσαλία, Θράκη, Χαλκιδική, Εύβοια, παράλιακές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, νησιά του βορείου Αιγαίου όπως η Λήμνος, Κυκλάδες, Κρήτη, και Δωδεκάνησα είχαν και έχουν αρκετά καλά φαινόμενα. Δεν θα τον έλεγα και υπερβολικά επιλεκτικό το Διομήδη. Έχουμε δει και πιο επιλεκτικές κακοκαιρίες Απλά για κάποιο λόγο φαίνετ;ι πως την Αττική την πήρε πολύ ξώφαλτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πάντως και στην Αττική μπορεί στο παραπέντε κάτι να κάνει. Βλέπω στη δορυφορική οι κατεβασιές του Αιγαίου να την ευνοούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τελικά και σε μας εδώ ο Διομήδης επανήλθε,αυτή τη φορά ως "καβαλάρης τ ουρανού".Ετσι τελικός απολογισμός 30mm.Καλούτσικα για την ένδειά μας .Για τη συνέχεια εμπρός στο δρόμο που χάραξαν ο δάσκαλος,ο Φώτης,ο Χριστόδουλος και λοιπές υετόφρονες δυνάμεις!.-------Π.Α.

    Υ.γ. "Ο καβαλάρης τ ουρανού". "Μαγική πόλη" ,Θεοδωράκης-Μπιθικώτσης. "Ο καβαλάρης τ ουρανού φάνηκε πάνω στην κορφή,κρατεί στο χέρι την αυγή και στ άλλο τη ζωή μου."----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπέρα στον Δάσκαλο κ σε όλοι την παρέα χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σιγα σιγά ο χειμώνας φαινεται να μας δείχνει τα δόντια από εβδομάδα όπως είπε κ ο φίλος. ο Φώτης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή