Ο καιρός της εβδομάδας

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται αργά Ν-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει σταδιακά τον καιρό σχεδόν όλης της χώρας με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στη Δ. Μακεδονία θα χιονίσει και στα ημιορεινά. Οι άνεμοι σχεδόν παντού θα πνέουν Ν-ΝΔ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 


Την Τετάρτη (2/2), αρχικά θα επικρατήσει ο ίδιος καιρός, αλλά, με τη μετακίνηση του προαναφερθέντος χαμηλού προς την περιοχή του Ν. Ιονίου, οι άνεμοι στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα γίνουν Β-ΒΑ, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας και το κατέβασμα των χιονοπτώσεων σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (κρίσιμα υψόμετρα: για τη Β-ΒΑ Ελλάδα τα 150 με 200 μέτρα και για την κεντρική χώρα τα 250 με 300 μέτρα). Πάντως, στις B-ΒΔ περιοχές της χώρας τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. 

Την Πέμπτη (3/2), τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και ως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.  

Την Παρασκευή (4/2), δεν προβλέπονται (αξιόλογες) βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. 

Το Σάββατο (5/2), αναμένεται σχετική καλοκαιρία.

99 σχόλια:

  1. Μάλλον ταφόπλακα για χιονοπτώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δηλαδή....Δεν πειράζει 2 μήνες γεμάτοι χειμώνα...κ αν σου κάτσει ο Μπουράν, σου αλλάζει τη ζωή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι ο Μπουράν επηρεάζει νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη κάθε 5-7 χρόνια περίπου. Ο Βασίλης Πανάκογλου αφήνει κάποιες πιθανότητες για χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη (στα βορειότερα και δυτικότερα της πόλης) και στο Κιλκίς, λόγω Βαρδάρη στην κοιλάδα του Αξιού. Πουθενά αλλού, όμως, στα πεδινά Μακεδονίας και Θράκης.
      https://weathergroup.gr/2022/01/30/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-1-%ce%bc%ce%b5-2-%cf%86%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bf/
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Γιάννης απο Μυτιληνη31 Ιανουαρίου 2022 στις 5:04 μ.μ.

    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση κυριε Δημήτρη! Σήμερα μαλάκωσε αρκετά ο καιρός θα ελεγα στο νησί,κυρίως στον ήλιο.. Για να δούμε θα'ρθεί κανένας χιονιάς τον Φεβρουάριο.. Εμείς πάντως περιμένουμε με Ελπίδα ακόμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ώρα να μαζεύουμε χιλιοστά βροχόπτωσης αλλά να χαρούν και τα χιόνια εκεί που πρέπει. Πόσο θέλω να δω και την συμπρωτεύουσα χιονισμένη. Πόσο θέλω να δω χιόνια εκεί που έχουν παράπονο. Έχουμε δρόμο πολύ ακόμα και ο καιρός θα έχει ενδιαφέρον! Καλή εβδομάδα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καραβατακης Αντώνιος31 Ιανουαρίου 2022 στις 6:01 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους, ένα χιόνι στο νησί , πρέπει να δούμε κ εμείς φέτος, μέχρι στιγμής , εκτός από ένα πασπαλισμα, μείναμε εκτός παιχνιδιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχει κουράσει αυτή η σαχλαμάρα που ζούμε στη Θεσσαλονίκη..
    Επιτέλους να τελειώνει ο μονοτονος βαρετός, κρύος χειμώνας. Φτάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως έχει κουράσει φιλαράκι δεν προσφέρει τίποτα απολύτως αυτό το πράγμα και ιδαιτερα το ξεροβόρι. Τζάμπα κρύο τρώμε και καίμε ρεύμα για να ζεσταθούμε. Άνοιξη και πάλι άνοιξη.

      Διαγραφή
  6. Χιόνια Βόρειας χώρας κ ορεινών Κεντρικής... Μια τυπική χειμερινή κακοκαιρία, αγνοούνται τα πεδινα χιόνια στη Θεσσαλία φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου τα πεδινά της Μαγνησίας με τη Ελπίδα είχαν χιονίστει περίπου 10 πόντους και εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας κρατήθηκε αρκετές ημέρες στην υπόλοιπη Θεσσαλία ίσως να μην χιόνισε . Χρήστος από την Όθρυ

      Διαγραφή
    2. Ενω εδω στη Βόρεια όπως λες,θα θαφτουμε απ'τα χιόνια,συναγερμός στην εγναντια,πανικός μη εγκλωβηστουν οχήματα,στις πόλεις και στην Θεσσαλονίκη κλείνουν τα σχολεία,ίσως κηρυχθεί και αργία,προσοχή μη πέσουν δέντρα απο το βάρος του χιονιού😠
      Διαβασε τι λέει η πρόβλεψη...

      Διαγραφή
    3. Πιστεύω πως τα υψόμετρα χιονόπτωσης στην ΒΒΔ Θεσσαλία φίλε συνάδελφε,δε θα διαφέρουν και πολύ απ'αυτα της Δ Μακεδονίας,αυτο συμβαίνει συνήθως,οσο για τα 100μ.(μεσος ορος)υψόμετρο,δεν ξερω αν στα βόρεια θα κάνει κατι αξιο αναφοράς.
      Ο κ.Ζιακοπουλος ανέφερε τα υψόμετρα.
      Μια κακοκαιρία ετσι για να λέμε
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
  7. Άντε να έρθει η Άνοιξη αηδία έχει καταντήσει αυτό με την κ.Μακεδονια μέχρι προχθές μας έπνιγαν τα μοντέλα και με τα σημερινά ίσα που θα ψιχαλισει.
    Γιάννης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μεχρι της 15/2 δυσκολα τα πραγματα για τους πεδινους...απο 15/2 και περα ειδομεν....

    https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=1&time=366&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφα αναβαθμίζεται το ECMWF και πλέον έχει και την Ελλάδα σε ξεχωριστό χάρτη με όλα τα παρελκόμενα. Μετάφραση>> Τα δεδομένα που γίνονται διαθέσιμα βασίζονται σε μια σειρά από προβλέψεις υψηλής ανάλυσης (HRES – 9 km οριζόντια ανάλυση) και προβλέψεις συνόλου (ENS – 18 km οριζόντια ανάλυση). Θα είναι προσβάσιμα σε ανάλυση 0,4 x 0,4 μοιρών<<. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ χαρτης χιονοπτωσης για αυριο 1/2..

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022013112/dytiki-makedonia/precipitation-totals-24h-snow/20220201-2100z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΡΕΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ χαρτης χιονοπτωσης 3/2

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022013112/kriti/precipitation-totals-24h-snow/20220204-0000z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξερόκρυο στους δυτικούς και βόρειους, βαρομετρικά στα νότια. Έτσι 31-01-2022, Θεοδώριανα Άρτας μηνιαίος 77,6 χλστ, Ασή Γωνιά Χανίων μηνιαίος 627,8 χλστ. Όλα έχουν τη σημασία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αυτό που έχω θίξει επανειλημμένα, σχεδόν κάθε μέρα βρέχει στο Ν. Χανίων.

      Διαγραφή
    2. H Ασή Γωνιά μόνο κατ' επίφαση ανήκει στο νομό Χανίων. Κείμενη στις νοτιοανατολικές παρυφές της Μαδάρας, είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο νομό Χανίων και στραμμένη προς το νομό Ρεθύμνης από τον οποίο διέρχεται η κεντρική οδός διασύνδεσής της με τους άλλους οικισμούς της περιοχής (κυρίως του τελευταίου νομού).

      Διαγραφή
  13. Το βαρομετρικο έρχεται πολύ καλά θα δώσω αρκετό χιονι στα ορεινά της Ηπείρου για πιο χαμηλά λίγο δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κρίμα που η βόρεια Ελλάδα στερείται υετικα αυτή την εποχή.Υετικα στερείται νομίζω όλος ο νοητός μεσημβρινός από την κεντρική Μακεδονία, μέχρι την Λακωνία.Ειναι οι αμέσως ανατολικές περιοχές μετά την οροσειρά της Πίνδου.Και εδώ η Κορινθια ακόμη νερά θέλει.Μακαρι να είναι και βροχές.
    Τα χιόνια βρε παιδιά ανήκουν στα ψηλά βουνά.Εκει θα λιώσουν σιγά σιγά και θα εμπλουτίζεται με νερό ο υδροφόρος ορίζοντας.Τα χιόνια στα πεδινά μόνο προβλήματα δημιουργούν, και προκαλούν ζημιές.
    Καλό βράδυ και προσοχή στην κακοκαιρία που είναι πρό των πυλών.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ζω στην Πιερία στην Λεπτοκαρυά για την ακρίβεια. Κάθε μέρα σας διαβάζω και σας ευχαριστώ που υπάρχετε και γράφετε τόσο όμορφα πράγματα για τον καιρό! Φυσικά πάνω από όλα ευχαριστώ τον Κ.Ζιακοπουλο που είναι η ψυχή της ομάδας!! Καλό βράδυ και καλό υπόλοιπο χειμώνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στην παρέα μας, Διονύση. Πότε ήταν που έριξε στη Λεπτοκαρυά μισό μέτρο χιόνι, το 2012;

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά!
      Φλεβάρης μήνας πολύ χιόνι πραγματικά.
      Καλησπέρα σε όλους σας!!

      Διαγραφή
  16. Περιληπτικά:
    Αν και θα βρέξει παντού το περισσότερο νερό δυτικά, ανατολικό Αιγαίο το επόμενο διήμερο, ενώ λιγότερα φαινόμενα στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά με τον νομό Αττικής όμως να δέχεται πρόσκαιρα αξιόλογα φαινόμενα βροχών.
    Πέμπτη κάποιες λίγες βροχές και χιόνια στα ορεινά και σε ανατολικά ηπειρωτικά.

    Πλην όλης της δυτικής Μακεδονίας(και κάποιων τμημάτων δυτικών της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Θράκης) πού θα χιονίσει έως πολύ χαμηλά από αύριο απόγευμα μέχρι Τετάρτη,μόνο η Πίνδος και κυρίως η κεντροδυτική ηπειρωτική ζώνη(μέσα βέβαια και η περιοχή μού)θα βάλουν μεγάλες ποσότητες χιονιού(άνω των 50 με 60 πόντων)από τα 1200 με 1400 περίπου μέτρα και ίσως την Τετάρτη και πιό χαμηλά.
    Γιά μένα χιόνια σε ημιορεινά η ημιπεδινά τμήματα ακόμη και της κεντρικής χώρας δεν υφίστανται,ενώ γιά άλλη μία φορά τα Γιάννενα μένουν εκτός χιονοπτώσεων καθώς όταν εισβάλει η καλή ψυχρή μάζα από Τετάρτη βράδυ,ο καιρός θα έχει βελτιωθεί.
    Η Θεσσαλονίκη θα δει χιόνια αλλά από τα 500μ και πάνω περίπου και αυτό αύριο βράδυ νύχτα.
    Στα ανατολικά ηπειρωτικά δε θα χιονίσει ούτε καν στα ορεινά,παρά μόνο στο τέλος της κακοκαιρίας.
    Γενικά θα είναι μία "όμορφη" κλασική κακοκαιρία δυτικού τύπου με πολλά νερά και χιόνια στην Πίνδο(τα έχουμε ανάγκη πιά).
    Υ.Γ. Το ενδιαφέρον τού καιρού πάει προς τα μέσα τού Φλεβάρη όπου διαφαίνονται δυνατές καταστάσεις για την ανατολική Ευρώπη και πάλι, με τον χειμώνα στη δυτική και κεντρική Ευρώπη φέτος να αγνοείτε.
    Όπως ξανά είπα μέρες πριν οι κάτοικοι των περιοχών πού είχαν χιονιά το προηγούμενο διάστημα(Αττικοβοιωτία-Εύβοια κυρίως) αν και θα υπάρχουν και πάλι κάποια ψυχρά διαστήματα το επόμενο 10ημερο κατά περιόδους,ο καιρός θα παρουσιάσει(ήδη παρουσιάζει με 16β σήμερα μέγιστες) αισθητή βελτίωση με απουσία φαινομένων και ιδανικές συνθήκες για εξωτερικές εργασίες.
    Το ίδιο ισχύει γιά μεγάλο τμήμα της χώρας.
    Μετά βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα σας από Καλαμαριά. Στην αναχιονιά καλή είναι κι η βροχή. 5,5 β. Κελσίου. Έχουμε ελπίδες, αρκεί να υπάρχει υετός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χρήστο και αγαπητοί φίλοι,
      Μπήκα τώρα στο μετεο και βλέπω ότι ούτε κρύο έχουμε, θα έχουμε αύριο . Μήπως κι αυτή η ελπίδα πήγε άπατη; Ας μας διαφωτίσουν οι γνώστες. Βλέπω σε κεντρική Μακεδονία κάτι θερμοκρασίες 7 και βαθμούς.
      Καλημέρα!
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Αναμένεται προοδευτική πτώση της θ. από το απόγευμα, φίλε Κωνσταντίνε.

      Διαγραφή
  18. καλημερα δασκαλε,μια ερώτηση,φαινεται οτι θα υπάρχει συγκλιση στην περιοχη της αττικης για αυριο 2/2 (εως 14.00) ποσο θα επηρεασει τα προβλεπομενα
    ποσα υετου αυτο το φαινόμενο?
    https://www.windy.com/37.980/23.730/airgram?gfs,rain,2022020213,37.084,23.137,8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα,καλο μήνα.Ανεξαρτήτως της επιμηκύνσεως της διάρκειας της ημέρας,ο Φλεβάρης είναι ένας ατόφιος χειμωνιάτικος μήνας.Μπορεί κανείς να "επενδύσει" σαυτόν.Βέβαια οι Μακεδόνες έχουν όλα τα δίκια τους,αλλά, όπως λέει και ο Χάρυ Κλ....,ο Χρήστος Σιμούλης ήθελα να πώ,ας έρθουν και κάποιες καλές βροχές.Το ίδιο ισχύει και για μας στη Βόρεια Πελοπόννησο.Φίλε φώτη και για αυτον το μήνα μας αναπτερώνεις το ηθικό.Κορίνθιε Δημήτρη πολύ καλά τα λες,νεράκι θέλουμε και μάλιστα αρκετό,ύστερα από δύο χρόνια ...λακέρδας!.Να δούμε.Οπως είπε και ο δάσκαλος "ο χειμώνας δεν τέλειωσε".----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλτατε Πέτρο καλησπέρα.
      Δε θα έλεγα ότι σας αναπτερώνω το ηθικό ιδιαίτερα.
      Απλά δίνω αρκετές πιθανότητες αν και αρκετά νωρίς, για επίσκεψη ψύχους διά μέσω της ανατολικής Ευρώπης στο δεύτερο μισό τού μήνα όπου η κυκλοφορία δείχνει να αλλάζει και πάλι σημαντικά.
      Μέχρι τότε τα ισχυρά Ατλαντικά χαμηλά δείχνουν να ξυπνούν τις επόμενες ημέρες ενώ παράλληλα όλη η κεντρονότια Ευρώπη μπλοκάρετε από υψηλές πιέσεις.
      Νομίζω ότι το είχα αναφέρει με το πού τελείωσε η χιονοκαταιγίδα στα ανατολικά με πολλά προβλήματα,ότι ήρθε η ώρα για μεγάλη ανάπαυλα και απουσία φαινομένων,όταν κάποιοι τρόμαζαν τον κόσμο αναφέροντας νέους χιονιάδες.
      Μέρα τη μέρα ότι στοιχεία έχουμε θα τα ξεδιπλώνουμε.

      Διαγραφή
  20. Δάσκαλε μας τρόμαξες με το διαγώνισμα... Κόλλησαν στα 21 τα σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα σε όλους από την Κέρκυρα! Βροχή και σποραδικές καταιγίδες σήμερα, με θερμοκρασία στους 10-12 βαθμούς! Όσο για τη συνέχεια...ο Φλεβάρης θα φλεβίσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλό μήνα σε όλους.

    Με γερό κυματισμό και αρκετά δυνατό αέρα μπήκε ο Φεβρουάριος στην περιοχή του Αλίμου σήμερα.

    Ο Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κύμα σήμερα Τρίτη 1/2 (καλό μήνα, κιόλας) στο Θυμάρι και στράφι πήγαν οι +16 βαθμοί, αφού θόλωσε η θάλασσα σε όλη την ακτή. Ρέστα δίνουν οι σέρφερ και οι kite surfer στην Π. Φώκαια, θυμίζοντας κάτι από την 1η Φλεβάρη 2015, αν και τότε ήταν πιο πολλοί. Είχε και πιο πολύ κύμα τότε, ήταν και Κυριακή. Με αφρικανική σκόνη ήταν και η μέρα πιο μουντή. Σήμερα είχε μεγάλα διαστήματα με ήλιο στην Αττική, αλλά με το σοκ από την άγρια δολοφονία του νεαρού στη Θεσσαλονίκη η μέρα είναι πάλι μελαγχολική. Δυστυχώς ζούμε σε μία πολύ σκοτεινή εποχή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bαγγέλη έχεις απόλυτο δίκιο .Δεν το χωράει νους ανθρώπου.Είδηση που υπερκαλύπτει κάθε τι άλλο.Αν αυτό δεν είναι ακραία περιθωριακό,δεν πάμε καθόλου καλά.--------Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Γηπεδικό παρακράτος που εκκολάφτηκε με την ευθύνη μεγαλόσχημων παραγόντων και ανδρώθηκε με την εγκληματική ανοχή της Πολιτείας! Κι εμείς; Εμείς παρακολουθούμε συγκλονισμένοι και κατά βάθος ανακουφισμένοι που δεν ήταν ο γιος ή ο φίλος μας! Όμως, η καμπάνα χτυπά για όλους μας!

      Διαγραφή
    3. κύριε Ζιακόπουλε..ολες οι ειδήσεις..(βιασμοί,δολοφονίες) αλλά κυρίως....οι "αξίες" που αναδεικνύονται πια..από παντου...(προεδροι ομαδων,influence,σουίτες ιερείς)...δείχνουν ενα πράγμα...οι αξιες που ειναι αναγακίες για να απολαυσουμε την ζωή μας εγκατέλειψαν...και δεν μιλω για μεγάλα πράγματα...αλλά για απλά...π.χ. αν αυτά τα παιδιά..ηξεραν την μαγεία να φτιάχνεις ενα καλό κρασί....."θωμάς"

      Διαγραφή
  24. Τρομάζει ο Αντικυκλώνας πού θα καλύψει όλη σχεδόν την Ευρώπη από αυτό το ΣΚ και μέχρι τα μέσα τού μήνα.
    Πάνω από 1040hPa το κέντρο τού στην κεντρική Ευρώπη.
    Και ενώ εμείς όλο και κάτι πήραμε και παίρνουμε φέτος(στην ουσία η Τουρκία τα πήρε όλα)στην δυτική και κεντρική Ευρώπη όπως είπα ο χειμώνας θα συνεχίσει να αγνοείτε.
    Θερμοκρασιακά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φετινός χειμώνας είναι αρκετά κρύος καθώς έχω χάσει το μέτρημα των πρωινών παγετών στην περιοχή μού,η οποία ήδη έχει δεχθεί πάνω από 20mm σήμερα με μουντό και ανεμώδη καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ομοίως φορτσάτα μπήκε και εδώ στη Ρόδο ο Φλεβάρης. Εχουμε εδώ και κανένα τετράωρο δυνατές βροχές κατά περιόδους (στην πόλη αισίως φτάσαμε τα 35 χιλιοστά ήδη) με ισχυρό νοτιά. Η θερμοκρασία κάπου στους 12 βαθμούς. Γενικά διανύουμε εδώ κάτω ένα χειμώνα από τον οποίο προσωπικά δεν έχω κανένα μα κανένα παράπονο! Μακάρι να συνεχίσει να δίνει καλούδια ο χειμώνας σε όλες τις περιοχές της χώρας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τέτοια περίοδο πέρυσι περίμενα το 10 to 12 Days έχουμε κάτι παρόμοιο για φέτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. κύριε Ζιακόπουλε...τα ντεράκια από την χώρα του μπουράν...αποφάσισαν..η το σκέφτονατι ακόμα?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μετεωρολογικός σταθμός Ελευθεροχωρίου, Παραμυθιάς
    προγνωση ecmwf - 18 mm (περιπου..)
    πραγματικοτητα - 87mm

    https://www.windy.com/39.495/20.537?rain,39.397,20.410,10
    https://penteli.meteo.gr/stations/paramythia/

    ΑΛΗΘΕΙΑ,ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΣΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ,δάσκαλε?δεν υπολογίζουν τον υετο συγκλισης τα μοντέλα?και αν ναι,γιατί δεν μπορεί να υπολογιστεί ? αν μπορείτε να κανετε ενα σχετικο αρθρο θα το εκτιμουσα

    Ιωαννης -Βορεια αττικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο λόγος συνονόματε είναι ότι η Παραμυθιά δεν μπαίνει σε καλούπια. Είναι μια κατηγορία μόνη της!!!

      Διαγραφή
    2. Γιάννη επειδή ζω στα ΔΒΔυτικα και ειδικά για αυτό το κομμάτι της χώρας ασχολούμαι σοβαρά με την πρόγνωση,τα μοντέλα δεν τα παίρνω σοβαρά υπόψιν όσον αφορά τον υετό γιά τις εξής περιοχές:
      Παραμυθιά
      Βουργαρέλι
      Θεοδώριανα.
      Αυτά τα ορεινά Ηπειρώτικα μέρη όταν έχουμε σύστημα ερχόμενο από το κέντροβόρειο Ιόνιο με ΝΔυτικό ρεύμα στο Ιόνιο(συνήθως ανατολικό ρεύμα στα χαμηλά στρώματα σε αυτές τις περιοχές)λόγω της ορογραφίας αυτών των ιδιόμορφων περιοχών της Ηπείρου σε συνδυασμό το μεγάλο υψόμετρο της Πίνδου δημιουργείτε ένας φράχτης φαινομένων,με αποτέλεσμα ιδιαίτερα εκεί πού γίνονται οι συγκλίσεις να "αδειάζει" όλο το νερό γιά ατελείωτες ώρες στις ίδιες περιοχές.
      Μία ματιά στα ύψη υετού πέρσι και θα καταλάβεις τι εννοώ.
      Σε τέτοια συστήματα από τα δυτικά για τα ορεινά της Ηπείρου να υπολογίζεις σχεδόν διπλάσια χιλιοστά από αυτά πού δίνουν τα μοντέλα.
      Στα περιοχικά υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία.
      Παρεμπιπτόντως το γύρισε σε πυκνή χιονόπτωση στα Θεοδώριανα αυτή την ώρα.
      Καλό ξημέρωμα από το πολύ βροχερό Αγρίνιο(35mm τρέχουσα και συνεχίζει).

      Διαγραφή
    3. ευχαριστω και τους φιλους απο τα Δ - ΒΔ,ελπιζω να βελτιωθουν τα μοντελα και να πιανουν κ εσας με ακριβεια!Φωτη,υποψιν ειμαστε και πατριωτακια...πλησιον Αστακου καταγωγη εκ μητρος..

      Διαγραφή
  29. Μετεωρολογικός σταθμός Θεοδωριάνων Αρτας - 100 mm υετος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Για το θάνατο του νεαρού παιδιου πού χάθηκε αναίτια, υπεύθυνοι είμαστε όλοι.
    Υπεύθυνος είναι ο θεματοφύλακας που λέγεται Κράτος,τα Μέσα που αναπαράγουν και προωθούν με αμέριστη ευκολία τον θάνατο και την πληροφορία που καθημερινά δηλητηριάζει τα κύτταρα μας με σκοπο,κυρίως όμως ο κάθενας από εμάς εως μονάδα,που σιωπηλοί χρήστες και συμμέτοχοι επιτρέψαμε και επιτρέπουμε
    στην ύλη να κυριαρχήσει,που αδιαφορησαμε και αδιαφορουμε για την βασική αρχή της συνύπαρξης,το σεβασμό,που σταθήκαμε και στεκόμαστε θεατές,ίσως γιατί βολευόμαστε στην πλάνη που μας παρέχουν οι δυτικές κοινωνίες μας,που είμαστε ανεπαρκείς στις επιλογές πού καθορίζουν εμάς και τους μικρούς κύκλους μας,δίχως αντιστάσεις,δίχως ενοχές,δίχως πολιτισμό.
    Λυπάμαι ως οντότητα για τα ελάχιστα που πράττω και κυρίως για αυτά που δεν πράττω.
    Ζητώ συγγνώμη και την κατανόηση από το blog εάν όλο αυτό είναι εκτός θέματος.
    Ευχαριστώ που το μοιραστηκα.
    Δημήτρης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. προσοχή στην αττικη μεχρι αυριο το μεσημερι

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022020112/sterea-ellada/thunderstorm-composite/20220201-2100z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΔΙΟΝΥΣΟΣ 150 mm μεσα σε 1 ωρα!! διαβαζει καποιος απο την περιοχη να μας επαληθευσει??εγω βορεια αττικη εχω αστραποβροντα και μετριας εντασης βροχη!!

    http://penteli.meteo.gr/stations/dionysos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Υπάρχει καποια ανάλυση εκτίμηση για τα χιόνια αύριο εδώ στην Βόρεια Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Θέλω να συμπληρώσω στα σχόλια των παραπάνω φίλων, για την άδικη δολοφονία του παιδιού στην Θεσσαλονίκη.Εμεις οι γονείς που μεγαλωνουμε παιδιά με αρχές μέσα στην οικογένεια, και μετά τα παιδιά βγαίνουν αθώα στην κοινωνία, τί άλλο πρέπει να κάνουμε ώστε να τα προστατεύσουμε μέσα σ'αυτή την περίεργη και σκοτεινή κοινωνία που ζούμε; Που πάμε ρε παιδιά! Πώς μπορούμε εμείς οι 50ρηδες να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή; Και λέω 50ρηδες πρώτα για να βάλω και τον εαυτό μου πρώτο στην ευθύνη.Μιας και έχω και παιδί 20χρονο στην ανώτατη εκπαίδευση.
    Από πού ξεκινάει η ζημιά και η διαφθορά της κοινωνίας; Μήπως όλοι το γνωρίζουμε και το έχουμε κοινό μυστικό;
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα του μπλογκ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλό μήνα. Από το μεσημέρι βλέπω ότι έχει δημιουργηθεί ένα δευτερεύον χαμηλό βόρεια του κόλπου της σύρτης.. αυτός είναι πιθανόν ο λόγος που έχουν πέσει τα μοντέλα όλα εκτός για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και γενικά της κεντρικής Μακεδονίας.. προς το παρόν εδώ και δύο-τρεις ώρες έχει ισχυρή βροχή.. και θερμοκρασία κατιούσα ταχέως.. αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Επταπυργίου +3,3 με σημείο δρόσου 1,7 και κατέρχεται ταχέως.. αυτό έχω να σας πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ισχυρές καταιγίδες με συνοδεία από χαλαζοπτώσεις εκδηλώνονται στο Παλαιό Φάληρο. Το τελευταίο τρίωρο έχει πέσει πολύ νερό με έντονη ραγδαιότητα. Καλησπέρα σε όλους και καλό μήνα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα! Σπάνια γράφω, αλλά παρακολουθώ ανελλιπώς. Μόλις διάβασα αυτό το άρθρο στο BBC και εντυπωσιάστηκα. Δε φανταζόμουνα ότι μπορεί να υπάρξουν κεραυνοί με μήκος 600-700 χιλιόμετρα. https://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-60221521. Ελπίζω να ανοίγει το λινκ στην Ελλάδα - ζω στην Αγγλία, στο Brighton συγκεκριμένα. Μια και είμαι εδώ, να πω ότι σε εμάς έχει να βρέξει πολύ καιρό, επικρατεί γενικώς συννεφιά, λίγος αέρας και μέτριες θερμοκρασίες για χειμώνα (6-10 max). Αλέξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Αλέξη, μένεις σε μια πόλη της Αγγλίας που έχω πραγματικά λατρέψει! Τρεις φορές την έχω επισκεφθεί και νομίζω πως θα μπορούσα να ζήσω μόνιμα στη συγκεκριμένη πόλη. Ζωντανή πόλη, ωραίο παραλιακό μέτωπο (οριακά το καλοκαίρι σου θυμίζει και κάτι από Μεσόγειο), γραφικότατο το κομμάτι με τα lanes, αλλα΄και ωραία πνευματική ζωή με τα 2 πανεπιστήμια που έχει η πόλη

      Διαγραφή
    2. Ωαρίο το Brighton, απρ'όλη τη λασπουριά και το καφεπράσινο χρώμα της θάλασσας όταν έχει πλημμυρίδα μετά την άμπωτι, όμορφο και το Καντέρμπουρι που σπούδασα εγώ, η ιδιοσυγκρασία των Άγγλων δεν πολυταιριάζει με την ελληνική...

      Διαγραφή
    3. Γεια σου Αλέξη. Εντυπωσιακό πράγματι το φαινόμενο! Τελικά, όλα στην Αμερική είναι μεγάλα. Κάποτε χαρακτήρισα τους τροπικούς κυκλώνες της Καραϊβικής γάτους και τους οιωνοί τροπικούς κυκλώνες της Μεσογείου γατάκια. Το ίδιο ισχύει για τους φοβερούς σίφωνες (ανεμοστρόβιλους) των μεσοδυτικών Πολιτειών σε σχέση με τους δικούς μας σίφωνες. Τα παραπάνω μού θύμισαν την ιστορία που ένας Έλληνας ξεναγούσε στην Αθήνα έναν φίλο του Αμερικάνο. Όταν του έδειξε την Ακρόπολη, ο Αμερικάνος είπε «καλή, αλλά μικρή». Το ίδιο είπε όταν του έδειξε το παναθηναϊκό στάδιο. Νευρίασε ο Έλληνας και προσπαθούσε να βρει τρόπο να πάρει εκδίκηση. Η ευκαιρία δεν άργησε να του δοθεί. Περνώντας από του Ρέντη, ο Αμερικάνος βλέπει ένα φορτηγό γεμάτο καρπούζια και ρωτάει το φίλο του: «Τι είναι αυτά;». Κι εκείνος με φυσικότατο ύφος του αποκρίθηκε: «Αρακάς!».
      Καλημέρα σε όλους, εντός και εκτός της χώρας.

      Διαγραφή
    4. Ωραία η χιουμοριστική ιστορία του κ. Ζιακόπουλου και πολύ σωστή και η επισήμανση ότι στις ΗΠΑ όλα είναι πιο μεγάλα, huge, όπως θα έλεγαν κι οι Αμερικάνοι. Τα χάμπουργκερ, τα αυτοκίνητα, τα κτίρια και τα καιρικά φαινόμενα.

      Παρεμπιπτόντως, μας έκανε ένα δωράκι ο καιρός την Τετάρτη 2/2, καθώς στο Θυμάρι, τουλάχιστον, δεν έβρεξε και τόσο πολύ. Φάνηκε, μάλιστα, και ο βυθός στην αγαπημένη μου ακτή. Και πάλι, όμως, δεν φωτογράφισα κάτι το ιδιαίτερο στα κρυστάλλινα νερά. Πέρα από τους αχινούς και τις ποσειδωνίες ξεχώρισε κι ένα είδος που ανήκει στην οικογένεια των καβουριών, αλλά δεν έχει ούτε δαγκάνες, ούτε πόδια. Δεν κινείται καν και μοιάζει σαν μικροσκοπικός κρατήρας, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται ο ζωντανός οργανισμός, ενώ Microeuraphia depressa είναι η επιστημονική του ονομασία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  38. Γιάννης απο Μυτιληνη1 Φεβρουαρίου 2022 στις 11:26 μ.μ.

    Κύριε Δημήτρη απο την Κορινθία.. Προσευχή! Αυτό είναι το άλλο που πρέπει να κάνουμε όλοι μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι αδελφε μαζι με ΜΕΤΑΝΟΙΑ!ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ

      Διαγραφή
  39. Γιάννης απο Μυτιληνη1 Φεβρουαρίου 2022 στις 11:28 μ.μ.

    Καλό μήνα σε όλους κι'όλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Θεαματικές οι κατακόρυφες αναπτύξεις των νεφών στον Σαρωνικό κόλπο. Στα παραθαλάσσια τμήματα και ανά διαστήματα έχει δώσει από εχθές το απόγευμα πολύ νερό. 100 χιλιοστά ετήσιος υετός στο Παλαιό Φάληρο και συνεχίζουμε. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημέρα στην ομάδα,σας διαβάζω και μέρα.Τωρα ξεκίνησε χιονόπτωση στον Χορτιάτη.Ενδεχεται και ελαφρά χιονόπτωση στο κέντρο λόγω του Βαρδάρη?Εάν μπορεί κάποιος να απαντήσει.Χρονια πολλά στις μανουλες(Υπαπαντής)Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφτασε σε υψόμετρο 100, στη Ν. Ευκαρπία, (βόρεια συνοικία βέβαια).

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ κ.Σιμουλη για την απάντηση.Η αχιονη Θεσσαλονίκη μας η νύμφη μας να βάλει επιτέλους το πέπλο της αυτό που έβαζε πιο συχνά παλιότερα!Στο επόμενο καιρικό ίσως τα καταφέρει.Καλη συνέχεια σε όλους!

      Διαγραφή
  42. Καλημέρα Δάσκαλε, ο λαός στα Βόρεια "απαιτεί" άρθρο σας που να αναφέρεται στο γιατί είναι τόσο δύσκολο πλέον να χιονίσει στα Βόρεια και ιδιαίτερα στη Κ.Μακεδονία όπου αν θυμάμαι καλά υπάρχει και μια χαρακτηριστική ομβροσκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σταύρο,
      Έχει απαντήσει ο δάσκαλος άλλοτε αναλυτικά(παλιότερα αν θυμάμαι)και άλλοτε συνοπτικά (πρόσφατα την περασμένη βδομάδα). Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να ψάξω τώρα στις αναρτήσεις. Ίσως κάποιος άλλος φίλος του μπλογκ να βοηθήσει.
      ΥΓ: Υπομονή μέχρι να χιονίσει. Ως μαθητής Γ Λυκείου πριν είκοσι χρόνια θυμάμαι ακόμη το πόσο πολύ είχε χιονίσει στη Βέροια και πριν τα Χριστούγεννα και μετά και είχα χάσει τουλάχιστον δυο βδομαδες μαθήματα . Οι αναμνήσεις μένουν. Ειδικά που 20 χρόνια τώρα ζω στη Θεσσαλονίκη και το χιόνι είναι λιγοστό
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
    2. Εγώ θυμάμαι και καποιο σχολιο(δε θυμάμαι απο ποιόν)οτι πρέπει να χιονίσει για 5 ημέρες στη Δ Μακεδονία ώστε να το γυρίσει σε χιόνι και στη Θεσσαλονίκη.Και οτι ο Θερμαϊκός δε παίζει κανένα ρόλο για την χιονόπτωση της Θεσσαλονίκης.
      Ο δάσκαλος πάντως τα είχε πει παλιά απλά και κατανοητά.Και τώρα πρόσφατα αναφέρθηκε πάλι.

      Διαγραφή
  43. Καλημέρα σε όλους και όλες.Καλο μήνα έστω και στις δύο του μηνός.Ολη τη νύχτα βροχή κατά διαστήματα εδώ στην περιοχή μου.Πρωι πρωί μάλιστα είχε και σύντομη καταιγίδα με αστραπές.
    Στην βραδυνή αγανάκτηση που εξέφρασα το βράδυ, εξαιτίας της δολοφονίας του παιδιού στην Θεσσαλονίκη, χαίρομαι που ακούω ανθρώπους να μιλούν για ΠΡΟΣΕΥΧΉ! Δυστυχώς ζούμε σε ένα βαθύ σκοτάδι που μεγάλο μέρος του κόσμου δεν ξέρει τι θέλει και τι ζητά από την ζωή.
    Το βαθύ σκοτάδι όμως είναι λίγο πριν την αυγή.(ο νοων νοητω).Η προσευχή στον Θεό είναι το υπερόπλο του ανθρώπου.
    Την καλημέρα μου σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Τοπική γιορτή και σχόλη η Υπαπαντή σήμερα για την Καλαμάτα, με 60mm βροχή έως τώρα, στρωμένο χαλάζι και πολύ χιόνι στο Ταύγετο από τα 1.000 μέτρα και πάνω...όλα όπως το επιβάλλει η μέρα, αν και τα τελευταία χρόνια δεν ήταν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Mόνον αυτό! Ο λαός απαιτεί ο δάσκαλος στη.....βουλή!.Χρόνια πολλά σε όσους/ες γιορτάζουν σήμερα.Χρόνια πολλά στην Καλαμάτα, το Γύθειο ... " Νυν απολύοις τον δούλον σου Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη....". " Συν Αθηνά και χείρα κίνει".--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλησπέρα ομάδα χιόνια 300 μετρα αν. Λάρισας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Δεν επιβίωσε τελικά ο ζιφιός, που είχαν βοηθήσει τις προάλλες δεκάδες επιστήμονες, δύτες και εθελοντές, παρέχοντας του κάθε δυνατή βοήθεια στα παγωμένα νερά του Φαλήρου και της Σαλαμίνας, όπου και εντοπίστηκε νεκρό το άτυχο αυτό πλάσμα, που είναι κάτι ανάμεσα σε φάλαινα και δελφίνι. Και πάλι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όσοι προσπάθησαν να το σώσουν και το βοήθησαν μένοντας για ώρες μαζί του στη θάλασσα. "Κάποιες φορές προσπαθείς κι αποτυγχάνεις, όμως, η μοναδική αποτυχία είναι να σταματήσεις να προσπαθείς". Αυτή την ατάκα έχω συγκρατήσει από μία ανάλαφρη ταινία με μάγισσες που είχα δει πριν χρόνια.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσετε... Όποιος μπορει..(ανεκτίμητη θα ήταν του Δασκάλου).. πώς είναι δυνατόν τα δύο κύρια προγνωστικά μοντέλα στις 10 11 Φεβρουαρίου να προβλέπουν με εξαιρετική απόκλιση τον αντικυκλώνας στη Γροιλανδία!!! Το μεν ευρωπαϊκό δίνει 1020 πίεση... Και το gfs!!! 1.082!!.. αλήθεια ποιο είναι το ρεκόρ πίεσης?.. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υψηλότερη ατμοσφαιρική πίεση (SLP): 1083,3 hPa στις 31 Δεκεμβρίου 1968, στο Αγκάτα της Σιβηρίας

      https://gr.k24.net/articles.aspx?a=5

      Διαγραφή
  49. https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=1&time=354&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6

    το προοιμιο ασπρων ημερων για τους πεδινους στις 18/2??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι το έβγαλαν τα μοντέλα από τώρα, είναι και η ασφαλέστερη ένδειξη ότι δεν θα συμβεί. Να σημειωθεί ότι ούτε στην Ελπίδα έπεσαν μέσα τα μοντέλα, καθώς αρχικά έδιναν την ψυχρή εισβολή να κρατάει μέχρι το τέλος Γενάρη και μετά να χιονίζει και την Τρίτη 25/1 και τίποτα από τα δύο δεν συνέβη. Όσο για τις βροχές που έδιναν ότι θα κρατήσουν ολόκληρη την Τετάρτη 2/2, στην Αττική δεν έβρεξε για πάνω από ένα τέταρτο σερί.

      Παράλληλα, η άνοιξη θα αρχίσει να παίρνει σταδιακά το πάνω χέρι - στα πεδινά τουλάχιστον - από τον χειμώνα, μετά τον ψυχρό Ιανουάριο, αυτό λέει η λογική. Και όπως είχε πει και ο Πάμπλο Νερούντα: "Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει". Και για να βάλω και μερικούς στίχους από τον αξέχαστο Μίκη: "Λίγο ακόμα θα ιδούμε τις αμυγδαλιές να ανθίζουν... Τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο... Κι η θάλασσα να κυματίζει...".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Πάντως, ο Ιανουάριος βγήκε αισθητά ψυχρότερος (από -0,7 ως -1,2β.) από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας μόνο για τα ανατολικά προσήνεμα, σύμφωνα με το meteo.gr. Για τα νησιά του Αιγαίου ήταν, μάλιστα, ο τρίτος ψυχρότερος Ιανουάριος (-0,9β. η απόκλιση) από το 2010. Στη Θεσσαλία (+0,4β.), τη Μακεδονία και τη Θράκη (+0,3β.), τη δυτική Ελλάδα (-0,1β.) και την Πελοπόννησο (-0,4β.) ο Ιανουάριος του 2022 κυμάνθηκε σχεδόν στα κανονικά θερμοκρασιακά του επίπεδα.
      https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2125
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  50. να περιμενουμε κατι απο το αιγαιο αυριο στην αττικη (aegean rain effect) με δεδομενα Τ850=-4/-5οC και Τ-αιγαιου=15oC??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Εγώ λέω να αφήσουμε τον αγαπημένο δάσκαλο μας να ξεκουραστεί, γιατί σα να ξαναέρχονται "υπερωρίες". Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. καλα χιονια και στα ψηλα των Χανιων(λευκα ορη)

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022020212/kriti/precipitation-totals-24h-snow/20220204-0600z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Πνιχτηκαμε πάλι στην Θεσσαλονίκη δυο μέρες τώρα ασταμάτητη βροχή ποτάμια οι δρόμοι. Γιάννης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, σύνολο 10 χιλιοστά μηνιαίο τις δύο πρώτες ημέρες του τρέχοντος. Πρέπει να είστε δυστυχισμένοι.

      Διαγραφή
  54. ----Oιωνοί-οιονεί .Απολύτως ομόηχα.Σε γρήγορο ρυθμό και στιγμιαία ο εγκέφαλος τα συγχέει και δίνει μηχανικά λάθος εντολή στο χέρι.
    -----Μετά βίας πήραμε σύνολο περίπου 6μμ.Αυτά τα δυτικότροπα βαρομετρικά δεν μας πάνε.Βλέπεις εμείς δεν"ανήκομεν εις την Δύσιν"."Προτιμώμεν να ανήκομεν εις τους Έλληνας!".------------Π.Α.

    Υ.γ. Αγαπητέ Φώτη ευχαριστώ για την επεξήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Και εδώ κλείνει η αυλαία ,σχεδόν ενός μηνα κρύου στη Θεσσαλονίκη.
    Παράλληλα κλείνει υποθετω, και η αυλαία της προσδοκιας για χιόνι. Του χρόνου πάλι.
    Ίσως εάν η πόλη μεταφερθεί στα γεωγραφικά ύψη της Αλγερίας η του Μαροκο, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πιάσει ξανά το μέσο όρο της πρίν το 2006 (8ημερες χιονόπτωσης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Tώρα το προσέχω.Σήμερα έχουμε 2-2-2022,δηλαδή 5 δυάρια.Οι αριθμολόγοι ή και οι Πυθαγόρειοι κάτι έχουν να πουν γιαυτό.Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε φουλ του δύο με δυάρια!!.Τώρα θα μου πεις η τράπουλα έχει τέσσερα δυάρια.Ε,καλά.Το πέμπτο το βγάζω απ το μανίκι!.Καλή νύχτα σε όλους.Καλή υπομονή εν όψει εκτεταμένου και παρατεταμένου αντικυκλώνος.------------Π.Α.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Γιάννης απο Μυτιληνη2 Φεβρουαρίου 2022 στις 10:32 μ.μ.

    Καλησπέρα απο την βροχερή Μυτιλήνη! Κύριε Ζιακόπουλε πολύ καλή η χιουμορίστικη ιστορία που αναφέρατε.. Πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Χωρίς να υπάρχει χρόνος ούτε να διαβάσω σχόλια και λοιπά,επιγραμματικά αναφέρω.
    Αλίμονο αν έχω παράπονο για την περιοχή μου,καθώς μετά τα 70 Και πάνω εκατοστά χιονιού(Η Θήβα και τα πέριξ αυτής ακόμη περισσότερο)πήραμε 12 χιλιοστά βροχής-χιονιού το Σάββατο και αλλά 25+χιλιοστά(ρίχνει ακόμη)βροχής-χιονόνερου εχθές και σήμερα.
    Προσωπικά δεν βλέπω τον αντικυκλωνα να μας επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό και πιστεύω ότι θα έχουμε κατά διαστήματα και κατά περιοχή,λίγα ή περισσότερα φαινόμενα.
    Όσο για την συνέχεια,θα μιλήσω σε γλώσσα ποδοσφαιρικη.
    Πιστεύω ότι το 2ο ημίχρονο(Φεβρουάριος)ίσως να μην είναι τόσο δυνατό όσο φαίνεται,αλλά να κρύβει πολλές εκπλήξεις για όλους όσο πάει προς την λήξη του.
    Να θυμίσω βέβαια ότι ένας αγώνας ποδοσφαίρου δεν λήγει πάντα με την λήξη του 90λεπτου αλλά μπορεί να ακολουθήσει παράταση(Μάρτιος)ακόμη και η διαδικασία των πέναλτι(Απρίλιος).
    Επιμένω ότι έχουμε ακόμη πολύ δρομο(χειμώνα)να διανύσουμε.
    Καλημέρα σε όλους σας και καλό μήνα έστω και αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Εγω την ξερω αλλιως ο αμερικανος ρωταει τον ταξιτζη για την ακροπολη ποσο καιρο κανανε να την φτιαξουνε κ λεει ο ταξιτζησ ααα πολλα χρονια εμεις στο αμερικα σε μια εβδομαδα το εχουμε φτιαξει.περνανε απο τον παρθενωνα ποσο καιρο κανανε να το φτιαξουν ααα πολλα χρονια του λεει ο ταξιτζησ α του λεει ο αμερικανος εμεισ σε 5 μερεσ το εχουμε φτιαξει.περνανε απο το παναθηναικο σταδιο τι ειναι αυτο ρωταει ο αμερικανος δεν ξερω του λεει ο ταξιτζης εγω εχθες το βραδυ που εξαναπερασα δεν ητανε παε.Γιαννης ανωγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννης απο Μυτιληνη3 Φεβρουαρίου 2022 στις 11:17 π.μ.

      Χαχαχα! Και αυτη πετυχημένη!! Εμα πιά.. Με τα Αμερικανάκια..

      Διαγραφή
  60. Χειμωνιάτικη η Πέμπτη 3/2 με ξεροβόρι που έφερε συννεφιά και μονοψήφιες αισθητές θερμοκρασίες ξανά, αλλά τουλάχιστον φάνηκε και ο βυθός, με έναν μεγάλο κέφαλο και ένα ολιγάριθμο κοπάδι σάλπες να ξεχωρίζουν στα ρηχά. Κάπως έτσι, νομίζω να κυλήσει ο Φεβρουάριος με κάποια κρύα από δω κι από κει, αλλά χωρίς τη μεγάλη ψυχρή εισβολή. Αυτή την έκανε ο Ιανουάριος για φέτος, ενώ με δεδομένο ότι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είχαν βγει πέρσι πολύ ψυχρότεροι από τους μέσους όρους τους, βάσει διόρθωσης πρέπει να είναι θερμότεροι φέτος. Για να ζήσουμε και μία άνοιξη μετά από χρόνια. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Καλό θα είναι όσον αφορά τις χιονοπτώσεις όταν αναφερόμαστε σε ημιορεινά ή χαμηλότερη υψόμετρα να αναφέρουμε και τα ενδεικτικά υψόμετρα... όσο παρακινδυνευμένο κι είναι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή