Ο καιρός της εβδομάδας

Αγναντεύοντας τον Σαρωνικό από μια κορυφή του Πατέρα, 1-1-2022. Φωτ. Αφροδίτη Παλαιτσάκη  

Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης, όπου σταδιακά θα πέσει και η θερμοκρασία. Στις Ν-ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας προβλέπονται λίγες βροχές και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι (ορογραφικές) βροχές που θα σημειωθούν θα είναι ελάχιστες, οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι μόνο στα νότια πελάγη θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 5 με 7 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Την Τετάρτη (5/1), ασθενείς βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, το Α-ΝΑ Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τη Ν-ΝΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή. 

Την Πέμπτη (Θεοφάνεια), αναφορικά με την προοπτική βροχών και τις θερμοκρασίες, η εικόνα δεν θα αλλάξει σημαντικά. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. 

Το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή (7-9/1), αναμένονται αξιόλογες βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πέρα από αυτό, τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και στα ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι: στα βόρεια οι Α-ΒΑ και στα υπόλοιπα οι ΝΑ με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. 

25 σχόλια:

  1. Εκείνη την τελευταία παράγραφο τη διαβάζω και την ξαναδιαβάζω΄.Λουκούμι μου φαίνεται.Καλό θα ήταν τα χιόνια να κατέβαιναν χαμηλότερα,αλλά δεν πειράζει.Την άλλη φορά.Είδε και μίλησε ο εξόριστος ποιητής.---------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Θέλω λίγο να απαντήσω στο φίλο Βαγγέλη Σπανο σχετικά με τα χιόνια του σήμερα. Πιστεύω Βαγγέλη πέφτεις στην παγίδα της τοπικότητας.Βλεπεις τον καιρό που κάνει κυρίως στην Αττική και ξεχνάς την υπόλοιπη Ελλάδα και έτσι δημιουργούνται παρερμηνειες και παρεξηγήσεις. Συμφωνώ ότι στην Αττική και γενικά στην Ανατολική Ελλάδα έχουν πέσει πολλά χιόνια τα τελευταία 20 χρόνια σε σχέση με παλιές δεκαετίες, ταυτόχρονα όμως μειώθηκαν πολύ στην Δυτικη, κεντρική και Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των αλλαγών στη διάταξη των συστημάτων. Δεν μπορεί για παράδειγμα η Δυτική Μακεδονία να είναι αχιονη τέτοια εποχή καθώς και τα περισσότερα ορεινά χωριά της χώρας μας. Δηλαδή θέλω να πω ότι η κλιματική αλλαγή και πιστεύω θα συμφωνήσει και ο κος Ζιακοπουλος έχει πλήξει ιδιαίτερα την ημιορεινή, ορεινή ζώνη. Το πεδίνο χιονι ποτέ δεν ήταν δεδομένο στην Ελλάδα, ότι θα είναι στάνταρ κάθε χρόνο αλλά όταν χιονίζει στα πεδινά περνούμε αυτό που μας αναλογεί σαν χώρα και ίσως κάποιες περιοχές παραπάνω από το κανονικό πχ Μηδεια πέρσι στην Αττική. Εάν όμως σκεφτόμαστε έτσι χάνουμε το δάσος, την ουσία. Πρέπει δηλαδή να βλέπουμε και πέρα από το μικρόκοσμο που ζούμε και να ερχόμαστε και στη θέση του άλλου αλλιώς κινδυνεύουμε να χαρακτηριστουμε ως εγωιστές, ξεροκέφαλοι και μονοδιάστατοι.Αυτα ήθελα να πω και πιστεύω να το σκεφτείς πολύ σοβαρά και ίσως αναθεωρήσεις κάποια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, αλλά ο χειμώνας μόλις άρχισε. Θα πάρει και η δυτική Μακεδονία τα χιόνια της. Νομίζω, στη Φλώρινα χιόνισε τον Οκτώβριο και μία φορά ακόμα στη συνέχεια μέχρι στιγμής. Από την άλλη, το ότι ζω στην Αττική δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθώ να ενημερώνομαι για ό,τι συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

      Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι παρά την υπερθέρμανση, όχι μόνο δεν θα λείψουν παγκοσμίως οι χιονοπτώσεις, αλλά μπορεί να είναι και πιο έντονες από ποτέ, εξαιτίας των ανωμαλιών που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, πριν λίγα χρόνια σημειώθηκαν αρνητικές θερμοκρασίες ρεκόρ, της τάξης των -40β. μέσα σε πόλεις των ΗΠΑ, ενώ το beast from the east - το κτήνος από την ανατολή, τον Φεβρουάριο του 2018 - πάγωσε όλη την κεντρική και δυτική Ευρώπη, παραλύοντας για μέρες τις συγκοινωνίες σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία κ.λ.π.

      Εν κατακλείδι, μια χαρά χιονίζει, με χώρες και περιοχές να ευνοούνται περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση - που ξεχνάμε στην περίπτωση της Ελλάδας ότι είναι πιο κοντά στη βόρεια Αφρική από τη βόρεια Ευρώπη - αλλά και την ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Απλά, στους χιονόφιλους, επειδή έχουν όλοι το ίδιο πάθος και ανταλλάσσουν μεταξύ τους απόψεις στα blog για αυτό που αγαπούν, έχουν συχνά μία εικόνα για την πραγματικότητα, όπως θα την ήθελαν και όχι όπως είναι.

      Κατά μία έννοια, οι χιονόφιλοι είναι σαν τους οπαδούς, που πιστεύουν ότι η ομάδα τους είναι η καλύτερη, ότι θα νικήσει σε κάθε παιχνίδι, αλλά όπως έλεγε παλιότερα κι ένας προπονητής, "παίζει και ο αντίπαλος".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Α να γραψω κ γω αυτοί που λαχταρούνε το χιόνι είναι οι λεγόμενοι τσιλιμπουρδηδες κ είναι αυτοί που τρέχουνε κ στης παραλίες το καλοκαιρι.δεν υπάρχουνε χιονοφιλοι δυστυχώς υπάρχουνε μόνο τσιλιμπουρδηδες.ρωτηστε κ αυτούς που ζούνε σε περιοχές που χιονίζει τι προβλήματα δημιουργεί και τι άγχος επικρατεί για όλες αυτες τις μέρες.Γιαννης Ανώγεια κάθε χρόνο χιονίζει μόνο προβλήματα.καλη χρόνια δάσκαλε σοβαρός άνθρωπος με κεφαλαία γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη Ανωγειανέ..Ηξερα ότι το ρήμα τσιλημπουρδίζω σχετίζεται με ερωτικές αταξίες.Δεν γνώριζα ότι αφορά και στούς χιονόφιλους.Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αποενοχοποίηση πολλών.......κυνηγών!.Να είσαι καλά.------Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Αν και γεννήθηκα στην Κόνιτσα, το Δημοτικό Σχολείο το τελείωσα στον Αμάραντο, χωριό της Επαρχίας μας σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 βίωσα εκεί μεγάλους χιονιάδες, που με τον αδελφό μου τους πανηγυρίζαμε δεόντως. Τι κι αν πολλές στέγες των σπιτιών κόντευαν να καταρρεύσουν από το βάρος του χιονιού και οι νέοι άνδρες του χωριού με κίνδυνο της ζωής τους ανέβαιναν να τις ξεχιονίσουν; Τι κι αν οι δρόμοι έκλειναν και όταν κάποιος αρρώσταινε, δεν υπήρχε τρόπος να τον πάνε στο νοσοκομείο της Κόνιτσας; Τι κι αν ο παππούς μας και η μάνα μας έβλεπαν με αγωνία και φόβο το ύψος του χιονιού να ανεβαίνει επικίνδυνα; Εμείς, κολλημένοι στο παράθυρο, παρακαλούσαμε το χιόνι να μη σταματήσει και όταν ένας χιονιάς τελείωνε, κάναμε όνειρα για τους καινούργιους που μας υποσχόταν ο καζαμίας!
      Δεν ξέρω για εσάς φίλοι μου, αλλά εμένα αυτός ο χιονο-παλιμπαιδισμός πολύ μου αρέσει!

      Διαγραφή
    3. Έτσι ακριβώς κύριε Ζιακόπουλε. Και προπαντός, το χιόνι το αγαπάμε πολύ περισσότερο στον τόπο που μεγαλώσαμε και όχι τόσο εδώ που μένουμε

      Διαγραφή
    4. Συγγνώμη ρε Γιάννη από τα Ανώγεια, αλλά όλη η ορεινή περιοχή που ζεις (εάν εκεί ζεις και δεν είσαι συκαλάς), κατά τέτοιο τρόπο τοποθετημένη από τη γεωλογία, είναι προορισμένη γεωγραφικά, ορογραφικά, υψομετρικά και κλιματικά να δέχεται χιόνια. Κατά τα λοιπά και μένα η άποψή μου είναι το χιόνι στα βουνά και οι βροχές στα πεδινά. Αλλά μη μπερδεύεις τις βούρτσες με το άλλο (βλέπε παραλίες).

      Διαγραφή
    5. το χιόνι και στην πόλη είναι αυτό που αμβλύνει εξαφανίζει...ολές τις άσχημες γωνιές...είναι το μόνο που μπορεί να ξαναζωγραφίσει τον αστικό ιστό....εγώ με την αδελφή μου στο σκλήθρο φλωρίνης κλείναμε τα φώτα μοιράζαμε τα παράθυαρα και βάζαμε στοίχημα απο ποιανου παράθυρο θα χιονίσει περισσότερο.φυσικά πάντα το μάτι στην λάμπα του δρόμου..χμμ το Σκ μου φαίνεται η Συρτη μάλλον θα ξυπνήσει...οτι αυτό σημαίνει για τον υετό.."θωμάς"

      Διαγραφή
    6. Θα συμφωνήσω απόλυτα!!! Το χιόνι είναι επίσης υπέροχο στις πόλεις και τις ομορφαίνει. Πάντοτε θεωρούσα ότι η Αθήνα είναι όμορφη με χιόνι. Αλλά και σε ευρωπαϊκές πόλεις που έχω βιώσει χιονι (σε ταξίδια), πάντα είχε μαγεία! Σίγουρα έχει και πολύ μεγάλες δυσκολίες με τους πάγους και όταν πετρωνει κ δεν έχεις προλάβει να φτυαρισεις πεζοδρόμια κλπ (χώρια πιθανές ζημίες σε καλλιέργειες ειδικά αν είναι όψιμο), αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη μαγεία του. Και σημειωτέον δεν είμαι διόλου "χιονουστερικος"! Όμως όποτε το βλέπω, ξυπνάει το παιδάκι μέσα μου (αυτό περί παλιμπαιδισμου που ανέφερε ο κος Ζιακοπουλος είναι απόλυτα σωστό 🙂)

      Διαγραφή
    7. Έλα, "θωμά", πάμε Βόιο για χιονόνερο στα ημιορεινά και χιόνι στα ορεινά.

      Διαγραφή
    8. Καλημέρα, μου φαντάζει τόσο οικείος αλλά κυρίως υπέροχα γλαφυρός ο τρόπος περιγραφής του χιονο-παλιμπαιδισμου του δασκάλου. Είναι καταπληκτικό το ότι, παρότι ασχολήθηκε επαγγελματικά με το αντικείμενο, κάτι που συνήθως οδηγεί στη ρουτίνα, αποστασιοποίηση ή και αποκαθήλωση του ονείρου, παραμένει άσβεστη αυτή η φλόγα, ιδίως όταν τα χρόνια έχουν περάσει κάπως. Από τα ωραιότερα μηνύματα, ever. Εύγε.

      Διαγραφή
  4. Επιτέλους κάτι φενεται τα αλλάζει και ως φενεται και εμείς εδώ στα ανατολικά ηπειρωτικά Όθρυς που δεν καταλάβαμε χειμώνα κάτι θα γίνει . (Σήμερα κυκλοφορούσες άνετα με κοντομανικο ).Εκτιμώ ότι ο Γενάρης μπήκε σαν αρνί και θα βγει σαν λιοντάρι, παρόλο που η κλιματική αλλαγή είναι εμφανής η φύση ακόμα ξέρει να ισορροπή.χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ου με πείσεις,κάν με πείσης".Υποθετικός λόγος δ είδους.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα. Με ένα εγκαρδιο χαιρετισμό στο κύριο ζιακοπουλο και την ευχή την επιθυμία για ένα χειμώνα με όσο το δυνατό περισσότερα χιόνια. Γιατί θεωρώ ότι η ώρα που εκδηλώνεται μια χιονόπτωση είναι ένα πάγωμα στο χρόνο μια αγκαλιά της φύσης μια ένωση ουρανού και γης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνεισφέρω και τις αναμνήσεις του πατέρα μου από ένα ορεινό χωριό της Ναυπακτίας. Τα Χριστούγεννα ήταν συνυφασμένα με χιόνι. Ελάχιστες φορές αυτά ήταν άχιονα. Οι αφηγήσεις αυτές είναι διασταυρούμενες και με τον παππού μου και με άλλα συγγενικά μου πρόσωπα. Από το 2000 και μετά τα χιόνια "πήγαν πίσω" όπως έλεγε ο παππούς μου. Γενάρη και Φλεβάρη και αν.Παλια τα χιονια ξεκίναγαν κοντά στους Αγίου Νικολάου και "αμολαγαν" τον Μάρτιο.Τωρα βασικά ο Δεκέμβρης κυλάει πλέον σαν Νοέμβριος. Πάρα πολλά νερά αλλά όχι πάγος. Είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται για επιλεκτικές αναμνήσεις. Και κάτι ακόμα. Ζώντας τα τελευταία 4 χρόνια στην Αθήνα, τα τρία προηγούμενα στην Κρήτη και έχοντας μεγαλώσει ουσιαστικά στην Δυτική Ελλάδα, μπορώ να πω μετά σιγουριάς ότι στην Αθήνα επικρατεί βαρετοκαιρια. Στην Κρήτη παλευοταν η κατάσταση γιατί έχει πολλά μικροκλίματα. Αλλά η Αθήνα είναι άλλο ανέκδοτο. Ας μην κρίνει κανείς τον καιρό της Ελλάδα από αυτό το χάλι που βλέπω εγώ τα τελευταία χρόνια. Κυριολεκτικά βρέχει και είναι πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για πλήρη απουσία φαινομένων με εξαίρεση τα προσηνεμα χιόνια.

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία βαρετοκαιρία δεν έχει η Αττική και ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι 3-4 τελευταίοι μήνες. Με τα κρύα να αρχίζουν από τον Οκτώβριο, με πολλές βροχοπτώσεις μέχρι στιγμής τόσο τον Οκτώβριο, όσο και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και δυστυχώς και κάποιες εξ αυτών να αποδεικνύονται καταστροφικές, ακόμα και για ολόκληρες συνοικίες (Κολωνός κ.λ.π.). Αλλά και με τον πιο ιστορικό νοτιά των τελευταίων ετών, με κύματα 3-4 μέτρων στον Σαρωνικό, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021. Εδώ γίναμε για ένα έστω ΣΚ Χαβάη, πού τη βλέπετε τη βαρετοκαιρία;

      Και με πολλούς ακόμα νοτιάδες και με πολλούς επίσης βοριάδες και με χιονοπτώσεις το διήμερο 18-19/12 μέχρι τα βόρεια προάστια, αλλά και στον Υμηττό στα νότια. Δεν είναι η βαρετοκαιρία, αλλά η ρουτίνα, που έχει γίνει και ολίγον καταθλιπτική τα τελευταία χρόνια, αυτή που ρίχνει την ψυχολογία μας και σας το λέω ως μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Η λύση για να νιώσουμε πιο ωραία, όμως, υπάρχει.

      Γιατί στην Αττική μπορείς όχι μόνο να βιώσεις όλα τα μοτίβα καιρού, ακόμα και στο διάστημα μόνο μίας εβδομάδας, αλλά και μέσα σε μισή ώρα να ανέβεις στην Πάρνηθα ή την Πεντέλη και να δεις χιόνια και μετά σε μία ώρα να κατηφορίσεις στις πολύ όμορφες παραλίες του Νότιου Ευβοϊκού από τον Σχινιά στον Μαραθώνα και τις Ερωτοσπηλιές στο Πόρτο Ράφτη, μέχρι την Κακή Θάλασσα και το Δασκαλειό. Και συνεχίζοντας από την άλλη πλευρά να φτάσεις ως τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο και τις επίσης πολύ όμορφες παραλίες του νότιου Σαρωνικού.

      Τρεις ταινίες (Καζαντζάκης, Τζαμάικα και μία ακόμα που μου διαφεύγει τώρα) και ισάριθμες διαφημίσεις έχουν γυριστεί στην παραλία ΚΑΠΕ στα Λεγραινά και άλλες δύο ταινίες (Το νησί του χαμένου θησαυρού η μία), αλλά και επίσης 1-2 διαφημίσεις στο Θυμάρι. Την Αττική και όλοι οι καιροί την πιάνουν και όμορφα μέρη έχει για εκδρομές και για να περάσει κάποιος καλά, ξεφεύγοντας από τα ίδια και τα ίδια.

      Σας καταλαβαίνω τους χιονόφιλους, που θέλετε κάθε βδομάδα χιόνια - διότι κι εγώ έχω ένα ανάλογο πάθος και συγκεκριμένα να κολυμπάω συνέχεια στη θάλασσα και να βλέπω τον υπέροχο βυθό της - αλλά η ζωή είναι ωραία και με τα μπουρίνια της και με τις μπονάτσες της (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Και τελικά σημασία δεν έχει πώς είναι ο καιρός, αλλά πώς περνάμε εμείς τον καιρό μας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Γιάννης απο Μυτιληνη3 Ιανουαρίου 2022 στις 10:59 μ.μ.

    Καλησπέρα απο την ξάστερη Νεα Ιωνία Αττικής!! Και σε μένα μου αρέσει δάσκαλε αυτός ο παλι-χιονοπαιδισμός!! Γενικα ωραίο και αγνό πράγμα να είσαι παιδί..(Το είπε και ο Κυριος μας αυτό ο Ιησούς Χριστός!) Προπαντός στην καρδιά και στη ψυχή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχει ο κορονοιος,πρέπει να κάνουμε εμβόλιο,η κλιματική αλλαγή συμβαίνει,μειώθηκαν οι χιονοπτώσεις στην Ελλάδα η όχι;Don’t look up!!Ο ουρανός θα πέσει στα κεφάλια μας πάντως...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη, Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος, Ωκεανίδα, Ζηνοβία, Ηφαιστίωνας, Λέανδρος, Μήδεια, για να αναφέρω μόνο μερικές από τις σημαντικές χιονοπτώσεις των τελευταίων ετών, Δημήτρη. Ειδικά, στην περιοχή σου, δεν πρέπει να έχεις παράπονο. Τι να πει και ο Γιάννης Θεσπρωτός τότε; Σε θυμάμαι όλα - ανεξαιρέτως - τα προηγούμενα χρόνια να αναφέρεις με χαρά τα χιόνια, μόλις άρχιζαν να πέφτουν στα μέρη σας.

      Εντάξει, δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω άλλο για το αντίθετο. Έχω αναφέρει με ημερομηνίες για τις αρκετές χιονοπτώσεις των τελευταίων ετών και όχι λέγοντας γενικά και αόριστα ότι παλιά χιόνιζε περισσότερο. Πόσο παλιά άραγε, γιατί αν δεν είχε σκάσει το ηφαίστειο Πινατούμπο το 1991, στην Αττική δεν θα είχε χιονίσει ούτε μία φορά τη δεκαετία του '90.

      Απλά, επειδή η τελευταία εντύπωση είναι αυτή που μένει, τώρα έχετε πάθει κάτι σαν στερητικό σύνδρομο από τη βαρετοκαιρία (;), όπως τη λέτε εσείς, των δύο αυτών εβδομάδων. Τελικά, όντως, το χιόνι σε κάνει να είσαι και πάλι παιδί. Ένα παιδί που αν του πάρουν για λίγο το παιχνίδι του κλαίει, αλλά όταν του το δώσουν ξανά, φωτίζεται το πρόσωπο του από το όμορφο χαμόγελο του.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Φίλε Κρητηκαρε τέτοιου είδους εκφράσεις δεν επιτρέπονται για κανέναν και λέγονται μόνο στα καφενεία Το τι αρέσει στον καθένα είναι τελείως υποκειμενικό Έχω κάνει διακοπές στα Ανώγεια έχω επισκεφθεί την μητέρα και την αδελφή του τεράστιου Ξυλούρη Έχω καθίσει στα καφενεία του χωριού και λατρεύω τον Ψαραντώνη ενώ με συγκινεί το τραγούδι του Σκουλά Όλα αυτά το 1990 όπου ανέβηκα και στον Ψηλορείτη στο εκκλησάκι στην κορυφή Άρα αγαπώ και σέβομαι την λεβεντογεννα Κρήτη Μεγάλωσα και ζω στο Ρίον λατρεύω τα βουνά τα χιόνια τις κακοκαιρίες τα ποτάμια και τα δάση και ας ζω 200 μέτρα από τη θάλασσα Τι πάει να πει αυτό και που τσιλιμπουρδιζω Είμαι κοντά 70 ετών με παιδιά και εγγόνια και δεν νομίζω να τσιλιμπουρδιζω και στο λέω αυτό γιατί στην Πελοπόνησσο το ρήμα τσιλιμπουρδιζω αναφέρεται σε άλλες κοινωνικές καταστάσεις !! Με στενοχώρησες σήμερα φίλε και αγαπητέ Κρητηκαρε αλλά δεν πειράζει ότι είπαμε νερό και αλάτι Χαιρετισμούς στον Καμπάνο Χανίων στον φίλο μου Μαρματακη και στον Νίκο Ψυχαλακη στο Ηράκλειο Φιλικά καλά χιόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ νευρικότητα διακρίνω στο block ο θεός να μην σα σε πεψει άλλο πρόβλημα παρά μόνον το χιονιά.Γιαννης την άλλη φορά θα σα σε στείλω κ φωτογραφίες να το ευχαριστηθείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε ανώνυμε εγώ δεν το βλέπω και τόσο μεγάλο.Περισσότερο για μπλοκάκι το βλέπω.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίζουμε το κλίμα από τον καιρό στα σχόλια μας.

    Ακόμα και αν φέτος θαφτούν στο χιόνι οι κλασσικές περιοχές αυτό δεν σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι παραπάνω από εμφανής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστότατο. Άλλο κλίμα και άλλο καιρός. Αν για παράδειγμα φέτος κυλήσει ο καιρός όπως τώρα και έχουμε ένα διάλειμμα με έναν χιονιά, ισχύουν και παρά ισχύουν αυτά που έχουμε πει περί μη φυσιολογικότητας κλπ

      Διαγραφή