Οι διαμορφωτές των τάσεων του καιρού και οι δημιουργοί του


Τα ημισφαιρικά πρότυπα του καιρού των μέσων πλατών (23,5 - 66,5ο) κυβερνώνται από τους δυτικούς ανέμους (westerlies), οι οποίοι κινούνται με τη μορφή μεγάλων (μακρών) κυμάτων που είναι γνωστά ως πλανητικά κύματα ή κύματα Rossby. Τα πλανητικά κύματα κινούνται πολύ αργά από τα δυτικά προς τα ανατολικά, αλλά περιστασιακά γίνονται στάσιμα ή και οπισθοδρομούν (κινούνται από τα ανατολικά προς τα δυτικά). Στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε ότι στο μεγάλο κύμα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου είναι ενσωματωμένες οι μικρού κυματισμού διαταραχές (σκάφες) Δ1, Δ2 και Δ3. Οι διαταραχές αυτές είναι μικρά (βραχέα) κύματα, τα οποία θα τα συναντήσετε με τα ονόματα: μέγιστο στροβιλισμού, θύλακας ψυχρού αέρα, θύλακας ενέργειας,  ανώτερη διαταραχή κ.ά.


Οι μικρού κυματισμού διαταραχές κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη εκείνης του μεγάλου κύματος. Οι κινήσεις αυτές προκαλούν παραμορφώσεις και αλλαγές του σχήματος των μεγάλων κυμάτων, όπως το βάθεμα της σκάφης τους και η ισοπέδωση της ράχης τους. Οι μικρού κυματισμού διαταραχές παίζουν σπουδαίο ρόλο στην δημιουργία και την ενίσχυση ενός βαρομετρικού χαμηλού και γενικότερα είναι πολύ σημαντικές για την πρόγνωση του καιρού. Αν τα μεγάλα κύματα θεωρηθούν οι διαμορφωτές των τάσεων του καιρού, οι μικρού κυματισμού διαταραχές είναι οι δημιουργοί του. 

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τον ήπιο καιρό των Θεοφανείων θα διαδεχθεί ο βροχερός καιρός του τριημέρου Παρασκευή - Κυριακή (7-9/1). Όσο για τις λεπτομέρειες, είναι προφανές ότι τη χωρική και τη χρονική κατανομή του υετού καθώς και την έντασή του θα καθορίσουν οι μικρού κυματισμού διαταραχές, η σύγκλιση των αερίων μαζών στη χαμηλή τροπόσφαιρα και η ορογραφία. Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, το σχετικά βαθύ χαμηλό που θα δημιουργηθεί στην κεντρική Μεσόγειο και ο αντικυκλώνας που θα εγκατασταθεί στα Β-ΒΑ Βαλκάνια θα προκαλέσουν αρκετά και έντονα φαινόμενα στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. 

Χρόνια Πολλά, φίλοι μου


20 σχόλια:

  1. Ολοταχώς να γράψουμε μπόλικα χιλιοστά βροχόπτωσης με την καινούργια χρονιά. Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα χιόνια στα βουνά μόνο.. Και πιο χαμηλά μόνο στη βόρεια Ελλάδα... Οι άλλοι όλοι μόνο βροχή και τίποτα άλλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα βουνά και πουθενά αλλού!

      Διαγραφή
    2. Έχει δίκιο ο κύριος. Τα βόρεια είναι ψυχρότερα σε κάθε περίπτωση. Μπορεί να δουν χιόνι.

      Διαγραφή
  3. Αναλυτικοτατος ο δάσκαλος δεν έχω κάτι να προσθέσω ,εκτός από την πολύ ανοιξιάτικη μέρα που είχαμε εδώ στην Όθρυ.Χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καραβατακης Αντώνιος5 Ιανουαρίου 2022 στις 8:13 μ.μ.

    Χρόνια πολλά Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. respect κυριε Ζιακόπουλε...τπτ αλλο για την ωρα..,η περιοχή μας θα πρωταγωνιστεί τις επόμενες μέρες..εστω και χωρίς πεδινό χιόνι..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαν...τα χιόνια!!! Η μεγάλη επιστροφή του συνδυασμού βαρομετρικό χαμηλό στην Κεντρική Μεσόγειο με αντικυκλώνα στα Βαλκάνια! Ο αυθεντικός χειμερινός τύπος καιρού που μπορεί να βρέξει επαρκώς όλη τη χώρα και να χιονίσει κεντρικά και βόρεια ημιορεινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιάννης απο Μυτιληνη5 Ιανουαρίου 2022 στις 10:05 μ.μ.

    Ευχαριστούμε δάσκαλε!! Καλά Θεοφάνεια σε σάς και σε όλους τους φίλους του μπλόκ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι άλλο , από ένα μεγάλο "ευχαριστούμε" Δάσκαλε, για την πληθώρα γνώσεων που μας προσφέρετε συνεχώς!
    Να είστε καλά, να σας απολαμβάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη και λοιποί Κορίνθιοι συντοπίτες με αυτόν τον τύπο καιρού φαίνεται να θέτουμε και εμείς σοβαρή υποψηφιότητα για καλά νερά στα πεδινά και χιόνια στα βουνά μας.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα και χρόνια πολλά στον Φώτη και όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα 6/1, αλλά και αύριο του Αϊ Γιαννιού. Και όπως λένε ότι δεν θα είναι κάθε μέρα του Αϊ Γιαννιού, έτσι αναμένεται σταδιακά επιδείνωση του καιρού, που για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια ήταν, πάντως, καλός σε όλη την εορταστική περίοδο από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και μέχρι τα Φώτα. Το ίδιο συνέβη το 2018, αλλά και πέρσι το 2021.

    Το 2013 είχα βουτήξει με 19 βαθμούς και λιακάδα στις 5/1 στη Σαλαμίνα, αλλά ακολούθησαν νοτιάς με ψιλόβροχο ανήμερα τα Φώτα και νιφάδες πρόσκαιρα στην Καλλιθέα και το Φάληρο του Αϊ Γιαννιού. Το 2018, πάλι του Αϊ Γιαννού είχε το μεγαλύτερο κύμα με δυτικό άνεμο που θυμάμαι και δεν κατάφερα να μπω στη θάλασσα στο Θυμάρι, οπότε πήγα Π. Φώκαια. Το 2017 είχαμε επίσης ισχυρούς νοτιάδες και μεγάλα κύματα στον Σαρωνικό τα Θεοφάνεια και από την επομένη επηρέασε και την Αττική η Αριάδνη. Τα πιο κρύα Θεοφάνεια ήταν το 2020 με τον Ηφαιστίωνα, αν και προσωπικά είχα παγώσει και το 2015, επειδή έκανα κακή αποκατάσταση μετά τη βουτιά, χωρίς ζεστό ντους χωρίς να έχω πολλά ρούχα, πέρα από μία ζακέτα και μία κολεγιακή και τρώγοντας μόνο κάτι κρύα φρούτα, επειδή ήμουν κάπου καλεσμένος αργότερα.

    Τέλος, μου άρεσε και μένα η τοποθέτηση του κ. Ζιακόπουλου για τα μερομήνια, διότι δείχνει ότι όσο ψηλά κι αν φτάσει κάποιος, μπορεί να διατηρήσει την απλότητα και την ευγένεια του ως άνθρωπος. Και πάλι χρόνια πολλά σε όλους.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλλά μιας και έγινε λόγος για τα μερομήνια, θυμήθηκα ότι δύο από τις πιο επιτυχημένες μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις που έχω διαβάσει, ήταν του κ. Ζιακόπουλου. Η πρώτη τον Ιανουάριο του 2017 με την Αριάδνη και την παγωνιά μετά, όταν είχε αναφέρει ότι ο Φεβρουάριος θα βγει θερμός (για τα δεδομένα του μήνα) και η δεύτερη τον Δεκέμβριο του 2017, όταν είχε προαναγγείλει τον ήπιο χειμώνα του 2018.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλημέρα.Χρόνια πολλά σε όλους. Σήμερα τα Φώτα κι ο φωτισμός.Καλή φώτιση σε όλους μας, ΄για να καταστούμε πεφωτισμένοι ,illuminati,άνευ αποκρυφισμών και αιρέσεων του ημίφωτος.

    Ιδιαίτερες ευχές σε σένα Φώτη της Αιτωλίας.Να έχεις υγεία και προκοπή με την οικογένειά σου.Καλή περαιτέρω φώτιση περί τα καιρικά και κλιματικά.Να απολαμβάνεις πάντα τη μαγεία αυτής της ιδιαίτερης ενασχόλησης.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά στο Φώτη, αλλά και σε όσους γιορτάζουν σήμερα και αύριο. Χρόνια πολλά κ ευλογία για όλους μας. Πολλά νερά θα χαρούμε όλοι μας (ήδη παίρνουμε μια μικρή γεύση εδώ στο νησί με θερμοκρασίες κ υγρασία εκτοξευμενες στο Θεό βέβαια). Μια μικρή επισήμανση για το φίλο Β.ΣΠ. Δε νοιώθω καθόλου ότι ήταν ήπιος ο καιρός όλο το διάστημα των εορτών. Εάν εξαιρέσουμε την εβδομάδα από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα που την λες ενδεχομένως κ Αλκυωνιδες, η εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα (18 με 25) ηταν πολύ ψυχρή (και με χιονοχαμηλο το ΣΚ 18 με 19), ενώ αν εξαιρέσουμε την 26η κ 27η Δεκεμβρίου που ήταν ήπιες από 28 έως 31 σαπισαμε στη βροχή (με νοτιά) εδώ στη Ρόδο, αλλά αν είδα καλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τώρα αν κάνω τόσο λάθος, διόρθωσε με. Οι απόλυτα ήπιες γιορτές που θυμάμαι ήταν οι περσινές (Χριστούγεννα 2020, Πρωτοχρονιά με Φώτα 2022)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!!
    Ιδιαίτερα σε όσους γιορτάζουν σήμερα !!!
    Ευχές, με την αποχώρηση των καλικατζαρέων, να επιστρέψουν οι καιρικές κανονικότητες και συγκινήσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά δε όσους εορτάζουν, καλή φώτιση σε όλους εμάς τους υπόλοιπους.....και επίσης, και προεόρτια σε εμάς τούς αυριανούς , χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φώτη, φίλε μας, πολύχρονος και ό,τι επιθυμείς να πραγματοποιηθεί.
    Εκτεταμένη σύγχυση παρατηρώ στα μοντέλα την άλλη εβδομάδα. Μικρή η προγνωσιμότητα, μεγάλες τοπικά οι προσδοκίες. Ο καιρός είναι ικανός για το καλύτερο ή για το χειρότερο - εξαρτάται σε ποιο στρατόπεδο ανήκει ο καθείς. Πάντως κάποιοι θ' απολαύσουν έντονα καιρικά φαινόμενα, κάποιοι άλλοι θα περιοριστούν σε ψιχάλες ή άχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή