Η ανύψωση του αντικυκλώνα των Αζορών δεν αρκεί για να χιονίσει ικανοποιητικά στην Ελλάδα

Στη μετεωρολογική πιάτσα η ανύψωση του αντικυκλώνα των Αζορών συνδέεται με διαταραχές που φέρουν κρύο και χιόνια στην Ελλάδα. Όμως, η προαναφερθείσα κίνηση του Αζορικού αντικυκλώνα δεν αρκεί για να σημειωθούν αξιόλογες και ευρείας έκτασης χιονοπτώσεις στην περιοχή μας. Αυτό γιατί οποιαδήποτε επέκταση του εν λόγω αντικυκλώνα δεν συνεπάγεται τη Β-ΒΑ κατεύθυνση του πολικού αεροχειμάρρου στην ανατολική Ευρώπη που είναι κρίσιμη παράμετρος για τη χώρα μας. Η αναγκαία Β-ΒΑ κατεύθυνση του αεροχειμάρρου συνήθως είναι επακόλουθο ενός Κυματικού Πακέτου Ρόσμπι που θα δημιουργηθεί στον Α-ΒΑ Ατλαντικό.

Τα Κυματικά Πακέτα Ρόσμπι (Rossby Wave Packets - RWPs) είναι κύματα Ρόσμπι στα οποία το πλάτος έχει τοπικό μέγιστο και διασπάται σε μικρότερες τιμές σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτή η θεώρηση  επικεντρώνεται σε παροδικά (μεταβατικά) RWPs της ανώτερης τροπόσφαιρας κατά μήκος του αεροχειμάρρου των μέσων πλατών.  Κεντρικό χαρακτηριστικό τους είναι η διάδοση στην κατεύθυνση της ζώνης των ανέμων καθώς και η μεταφορά της κυματικής ενέργειας από μια μεμονωμένη σκάφη (trough) ή έξαρση (ridge) στον κατάντη (κατά τη διεύθυνση του ρεύματος) γείτονά της (κατάντη ανάπτυξη).

Για την κατάντη ανάπτυξη έγραψε πριν από αρκετές δεκαετίες ο εκπληκτικός Μετεωρολόγος του 20ού αιώνα Tor Bergeron: «Η ενέργεια σε ένα συρμό κυμάτων διαδίδεται, όχι με την ταχύτητα της φάσης τους, η οποία είναι μικρότερη από την ταχύτητα του ανέμου, αλλά με την ομαδική ταχύτητα, που είναι μεγαλύτερη. Η προσοχή επικεντρώνεται σε αυτή τη νέα γραμμή. Όχι στη διάδοση της ύλης, για παράδειγμα με τη μορφή εστιών ψυχρού και θερμού αέρα, αλλά στη διάδοση των κυμάτων και των ατμοσφαιρικών καταστάσεων, και επομένως της ενέργειας, μέσω της ύλης».

Συμπερασματικά και όσο απλά γίνεται, στην από τα δυτικά προς τα ανατολικά διάδοση των κυμάτων Ρόσμπι (βλέπε αρχικό χάρτη) ένας ενεργειακός παλμός είναι εκείνος που θα βαθύνει τη σκάφη του Α-ΒΑ Ατλαντικού, στη συνέχεια θα ενισχύσει την έξαρση της Δ-ΒΔ Ευρώπης και μετά θα βαθύνει τη σκάφη της Α. Ευρώπης - Βαλκανίων για να πάρει στην τελευταία περίπτωση ο πολικός αεροχείμαρρος Β-ΒΑ κατεύθυνση. Ο μόνιμος αντικυκλώνας των Αζορών είναι απλά οι υψηλές πιέσεις υποβάθρου πάνω στις οποίες θα αναπτυχθεί δυναμικά η έξαρση της Δ-ΒΔ Ευρώπης.

Στις μέρες μας, τα προαναφερόμενα προσομοιώνονται επαρκώς από τα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού, αλλά σε τέτοιες δυναμικές καταστάσεις υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις αρχικές συνθήκες που ως ένα βαθμό οριοθετείται, αν θέλετε περιορίζεται, με το Σύστημα των Πολλαπλών Προγνώσεων (ENS). Όμως, η γνώση όσων προαναφέρθηκαν, και όχι μόνο, είναι ένα ποιοτικό εργαλείο που δίνει στον Μετεωρολόγο - Προγνώστη τη δυνατότητα να διακρίνει ποια από τα μέλη του Συστήματος των Πολλαπλών Προγνώσεων έχουν περισσότερες πιθανότητες να επαληθευθούν. 

26 σχόλια:

  1. εξαιρετικό κυριε Ζιακόπουλε...επομένως πάμε πάλι στο νοτιοδυτικό ρεύμα του Βόρειου Αντλαντικού που και αυτό με την σειρά τους πρκαλείται από την καθοδο Αυλώνα στην βόρεια Αμερική κάτι που απουσιάζει από την παρούσα εβδομάδα και επομένως..την επόμενη δεν έχει χιόνι...στις αρχές της τουλάχιστον...υπόχρεος..."θψμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα από την πιο κρύα από την αρχή του χειμώνα Χαλκίδα.Ευχαριστουμε Κ.Ζιακοπουλε για τα σημαντικά άρθρα που ανεβάζετε.Αν και βλέποντας την επόμενη βδομάδα τον αζορικο εκεί που πρέπει να είναι(μεταξύ Αγγλίας και Σκανδιναβίας) αναπτερώθηκαμε για πιθανή κατάβαση αλλά..το παίρνω σαν προοίμιο το άρθρο σας για μη έλευση ψύχους.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παλιά βλέπαμε το Υ στη Βρετανία και θεωρούσαμε σχοινί κορδόνι ότι θα κάτσει χιονιάς. Λίγο η ασχετοσύνη μας και η πρώτη γνωριμία με τα μοντέλα, λίγο η Κ@λ@φαρδία του πρωτάρη μιας και τη δεκαετία 2000-2010 μας κάθονταν τα συστήματα όπως θέλαμε, το θεωρήσαμε κάπως σαν θέσφατο.

    Προφανώς χρειάζονται πολλά πολλά πραγματάκια ακόμα, αλλά θέλεις και το Υ κάπου εκεί μεταξύ μας. Αν σουλατσάρουν χαμηλά στην ευρύτερη περιοχή, κλάφτα Χαράλαμπε.

    ΥΓ. Ελπίζω αυτός ο μήνας να μην αποδειχθεί ο Ιανουάριος ο μήνας των χαμένων ευκαιριών. Η όλη κατάσταση δείχνει ελπιδοφόρα τις προσεχείς 15 ημέρες, πρέπει να μας κάτσει η μπίλια μια φορά γιατί μετά θα γυρίσει ο τροχός και πάει ο χειμώνας.... Δεν μας έκατσε τόσο καλά τώρα, δεν κάθεται πάλι καλά σε λίγες ημέρες αλλά έχουμε κι άλλες ευκαιρίες μάλλον. Τι διάολο, δε είμαστε Ρονάλντο μπροστά να θέλει μια ευκαιρία για να το βάλει, και ο Μασούρας καλός είναι 3-4 ευκαιρίες και θα το βάλει. Άμα όμως χαμηλώσουμε τον πήχη και θέλουμε 20 φάσεις για γκολ μέχρι να μπει, καλή Άνοιξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα από την χιονισμένη Όθρυ με το χιόνι να έχει κατέβει στα χαμηλά 300μ,μας την έκανε την έκπληξη από χθες το βράδυ χιονίζει ως αυτή τη στιγμή . Βέβαια μας τα κόψατε τα φτερά δάσκαλε με την ανάρτηση σας που πολύ σωστά τα αναλύεται να δούμε ένα καλό χιόνια .Σαφώς θα έλεγα στα μοντέλα φέτος υπάρχει μια αβαιβεοτητα και βλέπω να υπάρχει και την επόμενη εβδομάδα.Ας χαρούμε όσοι ήμασταν τυχερή από αυτή την κακοκαιρια και είδαμε έστω και λίγο χιονακι και έχει ο Θεός . Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίγο από κυματική θεωρία λοιπόν, πολύ ενδιαφέρον. Έτσι καταδεικνύεται και το παροδικό ευτυχώς, μιας τέτοιας καταστασης: διαρκεί μέχρι να περάσει το κύμα.
    Στη wikipedia υπάρχουν μερικές κινούμενες εικόνες με κυματοπακέτα, με διαφορετικές ταχύτητες φάσης/ομαδικές ταχύτητες που βοηθάνε στην κατανόηση
    https://en.wikipedia.org/wiki/Group_velocity

    Κάνουμε υπομονή, μαθαίνουμε μετεωρολογία, χειμώνας είναι, θα περάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με απλά λόγια, το είπα και λίγες μέρες πριν, αν έχουμε έναν αξιόλογο χιονιά, δε θα τον δούμε έστω λίγες μέρες νωρίτερα, ξεκάθαρα; Εφόσον υπάρχει αμφιβολία, πάει να πει ότι δε θα έρθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο! Μόλις πέρυσι στον ιστορικό ΑΘηναϊκο χιονιά θυμίζω τις "κηδείες" Παρασκευή βράδυ (με τα φαινόμενα να ξεκινάνε Κυριακή μεσημέρι στα βόρεια του νομού).

      Διαγραφή
    2. Μα πέρυσι φάνηκε πολύ νωρίτερα. Δε θυμάσαι το εικονίδιο με 10 to 12 days;

      Διαγραφή
    3. Νομίζω έχει δίκιο ο Βαγγέλης. Από τα λίγα που καταλαβαίνω, νομίζω ο δάσκαλος εξηγεί ότι δεν είναι ευνοϊκές όλες οι συνθήκες στις επικείμενες ψυχρές καταβάσεις. Το ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας δεν σημαίνει ότι δεν υπαρχουν πιθανότητες. Πάντως ο χειμώνας εξελίσσεται με ενδιαφέρον. Ας το λάβουμε υπόψη και αυτό.

      Διαγραφή
  7. Ακούει ο κόσμος στις τηλεοράσεις και διαβάζουν στα ιντερνετικά νέα για εμποδιστή ωμέγα μπλοκ και νομίζουν ότι έρχεται η παγωμένη σοβιετική αρκούδα 🐻 πάνω στα κεφάλια μας και θα μας ρίξει χιόνι ένα δύο μέτρα. >>Στην μετεωρολογίκη πιάτσα<<Και εγώ κάποτε πίστευα ότι έτσι πρέπει να κάτσει η ατμοσφαιρική διάταξη για να ανοίξει ο δρόμος για τον λευκό επισκέπτη προς την περιοχή μας αλλά υπάρχουν και προϋποθέσεις. Ευτυχώς έχουμε τον Δάσκαλο και λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Έχουμε να μάθουμε πολλά, πάρα πολλά ακόμα. Καλημέρα σε όλους και στον Κύριο Ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα δεν είναι αυτό Φραγκίσκο, αλλά ότι ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι ο Ω εμποδιστής είναι όνομα κακοκαιρίας. Για αυτό ευθύνονται τα ΜΜΕ, που κάνουν copy paste αναρτήσεις μετεωρολόγων, χωρίς να μπουν στον κόπο να ρωτήσουν και να μάθουν μερικά απλά πράγματα. Θυμάμαι πριν δύο χρόνια, που θα κάλυπτε την περιοχή μας αντικυκλώνας για μερικές μέρες και τα σάιτ έγραφαν ότι έρχεται κακοκαιρία με αντικυκλώνα τέρας κ.λ.π.

      Παρεμπιπτόντως, να είχαμε κι εμείς έναν αντικυκλώνα, όπως οι Ισπανοί τον Αζορικό, καλά θα ήταν. Αφού μόλις 6 βαθμοί ήταν η θερμοκρασία (η αισθητή 4,2β.) σήμερα Πέμπτη 13/1 και παρά τον ήλιο στην αχανή του Μπάτη ακτή. Να μας έδινε λίγους από τους 50,7 βαθμούς της η Δυτική Αυστραλία, που ισοφάρισε το ρεκόρ όλων των εποχών για τη χώρα της Ωκεανίας, το οποίο κρατούσε από τις 2 Ιανουαρίου 1960, όπως αναφέρει ο Guardian. Θερμοκρασίες άνω των 50,5 βαθμών καταγράφηκαν επίσης σε άλλες δύο περιοχές και μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία της Αυστραλίας, ενώ σημειώθηκαν στο φινάλε ενός κύματος ζέστης που έπληξε τα βορειοδυτικά της χώρας τις τελευταίες μέρες.

      Το 2021 ήταν, εξάλλου, το πέμπτο θερμότερο έτος και το πιο ζεστό όλων των εποχών σε χρονιά με φαινόμενο La Nina. Όταν ο Ειρηνικός Ωκεανός απορροφά περισσότερη θερμότητα απ' ό,τι συνήθως, τότε εκδηλώνεται το φαινόμενο La Nina. Θερμοκρασίες κοντά στους 49 βαθμούς και πολλές περισσότερες άνω των 40 καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές και πόλεις της Αυστραλίας, με εξαίρεση το Περθ που είχε 26.

      Την ίδια στιγμή ο κυκλώνας Tiffany προκάλεσε καταιγίδες και πλημμύρες στη Βόρεια Περιοχή και το Κουίνσλαντ και αναμένεται να πλήξει και την ανατολική Αυστραλία, εξασθενημένος, όμως, σε βαθύ τροπικό χαμηλό, αν και οι άνεμοι, που θα το συνοδεύουν, θα ξεπεράσουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Καλά τέτοιες ταχύτητες πλησίασαν οι βοριάδες και το διήμερο 12-13/1 στην Αττική, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά κάθε χειμώνα στην αγαπημένη μου ακτή.
      https://www.theguardian.com/australia-news/2022/jan/13/hottest-day-on-record-in-parts-of-western-australia-as-temperature-reaches-50c
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ειλικρινά Βαγγέλη μου μην ακούω για Αυστραλία. Έζησα το κλίμα του Σίντνεϊ και Το κλίμα της Μελβούρνης. Το κλίμα του Σίντνεϊ τρώγεται, της Μελβούρνης είναι Παναγία φίλα. Πολύ σπαστικός ο καιρός της Μελβούρνης. Το μόνο που μου έμεινε σαν ανάμνηση είναι τα αξιοθέατα και το Grand Prix F1 και τα χρήματα που έβγαλα. Τίποτα παραπάνω. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Στον κοραλλιογενή ύφαλο πήγες; Λέγεται ότι διακρίνεται και από το διάστημα και είναι ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Δυστυχώς όχι Βαγγέλη μου δεν πήγα. Πήγα στον ζωολογικό κήπο του Σίδνεϊ όπου μου έμεινε αξέχαστη εμπειρία. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    5. Παίδες, εκεί που εγώ έπαθα πλάκα ήταν στο Sea Life Sydney Aquarium. Τι απίθανος κόσμος κρύβεται στους ωκεανούς του πλανήτη μας! Ίσως ένα μέρος από την πεποίθησή μου ότι αυτός ο θαυμαστός κόσμος κινδυνεύει και πρέπει πάση θυσία να τον κρατήσουμε ζωντανό να χτίστηκε εκεί!

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε τα σέβη μου! Θυμάμαι που συζητούσαμε με τους θείους μου στην Αυστραλία για το συγκεκριμένο θέμα όσον αφορά την προστασία του. Μου έλεγαν ότι δεν έχουν δώσει την απαραίτητη έμφαση το κράτος της Αυστραλίας στο θέμα της περιβαλλοντικής μόλυνσης και κοντεύει να γίνει ζημιά μεγάλη (αν δεν έχει γίνει μέχρι τώρα) Τρέμουν κυριολεκτικά την Κλιματική αλλαγή οι ενδιαφερόμενοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τον θαλάσσιο κόσμο. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι πολύ ευαίσθητοι στην κλιματική αλλαγή. Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    7. Ναι, διότι παθαίνουν λεύκανση τα κοράλλια λόγω της ζέστης και πεθαίνουν. Αποχρωματίζονται, δηλαδή, και μένει μόνο ο εσωτερικός λευκός σκελετός τους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Δηλαδή τέλεια κ παύλα! Όσο αισιόδοξοι κ να είμαστε όσο το χιόνια δες θα υπάρχουν δεν βλέπω φως.. Πως γίνεται συνέχεια κ στο τέλος τζίφος χρονάκια τώρα είναι εξοργιστηκα ανεξηγητο!! Έχουμε αρκετό χειμώνα ακόμη όμως με τέτοια απογοητ ευση τι να ελπίζεις πλέον......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα στην παρέα! Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση του κυρίου Ζιακόπουλου αν και δύσκολη η κατανόηση! Στο δια ταύτα, πότε νομίζετε ότι θα κλειδώσει η κατάσταση για την χώρα μας και θα έχουμε σίγουρη πρόβλεψη; Ή θα είναι κατάσταση now casting!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο μεταξύ, χιονίζει στην Ανθούσα, στα βόρεια της Αττικής; Έτσι λένε οι πληροφορίες μου και φορτώνει στα νότια πάλι ο ουρανός με σύννεφα που έρχονται από τα βορειοανατολικά. Και πάνω που είχε ξεπεράσει τους 7 βαθμούς (και τους 5 η αισθητή) η θερμοκρασία στο "καυτό" Π. Φάληρο.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο φίλος από το Βόλο πήρε λίγο κουραμπιέ, αλλά το βούτυρό του ήταν φυτικό. Του εύχομαι την επόμενη φορά να είναι ζωικό και δη στακοβούτυρο. Οι Θεσσαλονικείς δεν πήραν ούτε την άχνη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα κάνω μια απλοϊκή παρατήρηση και αν δεν ισχύει με διορθώνετε.. Παρατηρώντας τους βασικούς χάρτες ( που κοιτάζουμε εμείς οι αδαείς - πλην βέβαια κάποιων εξαιρέσεων-), ποτέ δεν πρόκυψε κατάβαση δυνατού ψύχους στην Ελλάδα , ειδικότερα χιονιάς ανατολικών προσήνεμων, όταν ο Αζορικός ήταν επί πολλές ημέρες ανυψωμένος όπως είναι τώρα. Νομίζω πάντα υπόβοσκε χαμηλά και με ένα ξαφνικό ridge μέσα σε 24 ώρες έστελνε τις πολικές μάζες σε εμάς. Κάτι τέτοιο συνέβη και πέρισυ και το 2004 ( πιο χαρακτηριστικά)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιάννης απο Μυτιληνη13 Ιανουαρίου 2022 στις 3:12 μ.μ.

    Καλησπερα δασκαλε.. Καλησπέρα σε ολους!! Ευχαριστουμε για την αναλυση κυριε Ζιακοπουλε! Κ'γω δεν τα επιασα ολα αλλα καταλαβα πως δεν ειναι παντα οι διαταξεις ευνοϊκές για χιονιά και ας εχουμε δυνατό αζορικο και με καλο ριτζ.. Παντως καποιες νυφαδες απο λιγα συννεφακια τις ειδαμε στην Καλογρεζα.. Πιστευω Θα εχουμε τις ευκαιριες μας φετος στην Ελλαδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε.. Μετά τις απανωτές απογοητεύσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς, καθαρά διαισθητικα(μιας και πρόγνωση για το τόσο μακρυά δεν μπορεί να γίνει προφανώς), πιστεύετε ότι θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τα πεδινά της κεντροβορειας χώρας.. Εμένα η άποψη που έχω από το Φθινόπωρο ακομα, καθαρά διαισθητικα το τονίζω, είναι ότι φέτος στην Λάρισα δεν θα το δούμε το τιμημένο και δυστυχώς μέχρι στιγμής δικαιώνομαι. Ευχαριστώ εκ των προτέρων είτε απαντησετε, είτε όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέλεια ανάρτηση, ευχαριστούμε Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εγω παλι γιατι βασει της τελευταιας παραγραφου βλεπω ''θετικο'' κλεσιμο ματιου, αφου αυτη τη στιγμη το συνολο των τρεξιματων δεν μας ευνοει στέλνοντας ολες τις καταβασεις Ανατολικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή