Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Από την επίσκεψη της "Ελπίδας" στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ στην κεντρική πλατεία των Μεγάρων. Η  πολύ όμορφη φωτογραφία στάλθηκε από τον Χρήστο Παπαηλία. 

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου θα επεκταθούν προς την χώρα μας, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών σχεδόν σε όλες τις περιοχές της, την εξασθένηση των ανέμων και τη μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Πάντως, αν και εξασθενημένος, ο παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα συνεχιστεί. 


Το Σάββατο (29/1), μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς το Ν. Ιόνιο θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στις νότιες περιοχές και χιονοπτώσεις, οι οποίες στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα κατέβουν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Πάντως, στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και στη βόρεια χώρα τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ. Οι άνεμοι, Β-ΒΑ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και Α-ΝΑ στις υπόλοιπες περιοχές, θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Κυριακή (30/1), οι βροχές, οι τοπικές καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις (ορεινά Κρήτης) θα περιοριστούν στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση και η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει μικρή άνοδο. Όμως, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα είναι αρκετά χαμηλή και κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. 

Τη Δευτέρα (31/1), μόνο νωρίς το πρωί στα Δωδεκάνησα και αργά το βράδυ στη ΒΔ Ελλάδα θα σημειωθούν λίγες βροχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Δ-ΝΔ με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Τρίτη (1/2), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.     

18 σχόλια:

  1. Τη φωτό,για την ακρίβεια, την κατέβασα από την επίσημη σελίδα του Δήμου τραβηγμένη από έναν εκ των αντιδημάρχων,τον κύριο Πολυχρόνη Ιερόθεο, αλλά είναι τόσο μοναδική που δε μπορούσα να μην τη μοιραστώ μαζί με τη μετεοπαρέα του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς η δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα τη βγάλει πάλι με ψίχουλα από τη διαταραχη του Σαββάτου καθώς το χαμηλό αποφάσισε σήμερα στα μοντέλα να κινηθει πιο νότια προς την Πελλοποννησο. Ίσως τα Γιάννενα προλάβουν να δούνε μια πασπαλα. Πραγματικά μεγάλη απογοήτευση ο χειμώνας φέτος για τα ΔΚΒορεια και δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με εμμονή στα ανατολικά και νότια. Την τριτη μπαίνει Φλεβαρης ο οποίος τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει ανοιξιάτικος, δεν ξέρω αν εμείς οι Βδυτικοι προλαβαίνουμε να σώσουμε την παρτίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί φίλε Γιάννη ο προηγούμενος δεν ήταν? Πριν 2 χρόνια? Πριν 3 χρόνια? Δυστυχώς είμαστε ήδη στην εποχή των πέτρινων χρόνων που έχουμε να ζήσουμε όσον αφορά τα χιόνια από εδώ και πέρα. Θα πρέπει να παίρνουμε τα βουνά για να δούμε άσπρη μέρα.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα δασκαλε θα έχουμε χιονοπτώσεις καί στην ν πόλη του Βόλου το Σάββατο; Γιώργος βολος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τους 12 μεγαλύτερους χιονιάδες της Αττικής - με κριτήριο τη χαμηλότερη θερμοκρασία, τα εκατοστά του χιονιού και τη διάρκεια της χιονόπτωσης στο Θησείο - αναφέρει το meteo.gr. Οι πέντε σημειώθηκαν μετά το 2002 και θα ήταν εφτά αν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα η Αριάδνη (2017) και ο Τηλέμαχος (2019), καθώς και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε χιονόστρωση σχεδόν σε όλο τον νομό. Δηλαδή, τα 20 τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί ίσοι σε αριθμό χιονιάδες (7) με τα προηγούμενα 90 από το 1911 ως το 2001. Άντε τα προηγούμενα 90 χρόνια να ήταν οκτώ οι μεγάλοι χιονιάδες, καθώς το meteo.gr δεν έχει συμπεριλάβει και τον χειμώνα 1991-92, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία, που είναι ότι η Αττική μάλλον έχει περισσότερα χιόνια, όσο βαθαίνει η κλιματική αλλαγή.
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2113
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα είχε ενδιαφέρον, αφού όλοι μιλάμε για κλιματική αλλαγή, να γνωρίζαμε τι συμβαίνει συνολικά στην κατανομή των μέσων θερμοκρασιών. Όλοι δεχόμαστε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική αύξηση των μέσων θερμοκρασιών. Το κλίμα δεν είναι μονο μία παράμετρος.
      Τί στοιχεία υπάρχουν για παράδειγμα για τη διασπορά τους; Που θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες για παρατηρήσεις μετεωρολογικών σταθμών σε βάθος πχ 40ετιας;
      Ειδικά στο κέντρο της αθήνας, μετά το 2004 νομίζω δεν έχουν παρατηρηθει θερμοκρασίες πολύ κάτω του 0, ίσως ένα μέρος αυτής της παρατήρησης μπορεί και να εξηγηθει από την αστικοποίηση του περιβάλλοντος τοπικά, ένα άλλο μέρος μπορεί να εξηγηθεί από την αύξηση των θερμοκρασιών συνολικότερα.
      Είχα διαβάσει σε προηγούμενη ανάρτηση εδώ, ότι με το καθεστώς της κλιματικής απορρύθμισης θα βλέπουμε ολο και πιο συχνά στάσιμες συνθήκες στην παγκόσμια κυκλοφορία, με οτι αυτο συνεπάγεται για κάθε περιοχή. Η ελλάδα είναι ανατολικά (ευτυχώς νότια) στην ευρώπη και η επίδραση του ρεύματος του κόλπου περιορίζεται απο τα δυτικά προς τα ανατολικά.
      Σχετικά με αυτόν τον γενάρη μάλλον θα ειναι ο τρίτος ψυχρότερος για στην αθήνα με βάση τις παρατηρήσεις του θησείου από το 2009 και μετά.

      Διαγραφή
  5. Κυριε ζιακοπουλε περιμενω τον μακρυποδη η ακομη καλυτερα τα ντερεκια σοι απο την χωρα του μπουραν,αυτα που ερχονται δεν τα κοβω για σοι...οπως οι νταλντον "θωμας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλιστα..οπότε πάπαλα πάλι εδώ στα βόρεια! Δε θέλει φέτος να έρθει το χιόνι! Αντε να έρθει ο Μάιος να ησυχάσουμε! Γιατί μπορεί να χιονίσει προς τον Απρίλιο όπως πέρυσι και να καταστρέψει πάλι τα φυτά! Άτιμη κλιματική αλλαγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Κωστή ούτε φέτος θα έρθει, ούτε του χρόνου, ούτε ποτέ. Έτσι όπως έγινε το κλίμα πιο πιθανό είναι να χιονίζει στις ερήμους (ήδη συμβαίνει αυτό) κάθε χειμώνα παρά να δούμε άσπρη μέρα εμείς εδώ πάνω. Τέτοιου είδους χειμώνες δεν τους θέλω με τίποτα. Χίλιες φορές ήπιο καιρό όλο τον χειμώνα παρά άσκοπα και ανούσια ξεροβόρια.

      Διαγραφή
  7. Τα ξανά είπαμε και χθες,πεδινά χιόνια δεν υπάρχουν το επόμενο διάστημα.
    Από βδομάδα μάλιστα η ζωνική κυκλοφορία θα είναι το κυρίαρχο γεγονός στην ΝΑνατολική Ευρώπη.
    Αυτό σημαίνει ήπιος καιρός γενικά,βροχές κατά διαστήματα κυρίως στα δυτικά και κάποια χιόνια μόνο στην Πίνδο.
    Το Σάββατο πρόσκαιρα θα χιονίσει σε βόρεια Στερεά, Ηπειρο,δυτική Μακεδονία,Θεσσαλία σε ημιορεινές ίσως και σε ημιπεδινές περιοχές,ενώ καλό χιόνι θα βάλουν και τα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ορεινά.

    Έκπληκτος άκουσα σήμερα από επαγγελματία μετεωρολόγο να τάζει χιονιάδες σε Αττική και και και...
    Ο κόσμος έχει τα προβλήματα τού πού είναι άπειρα(δυστυχώς θρηνήσαμε 2 ανθρώπους από το χιονιά στην Αττική),έχει και τούς τρομολάγνους.
    Ντροπή!
    Ευτυχώς σε βάθος 10ημέρου δεν αναμένεται τίποτα ιδιαίτερο από πλευράς ψυχρής εισβολής στη χώρα μας.
    Ο καιρός μάλιστα θα μαλακώσει στα ανατολικά και νότια περισσότερο από την υπόλοιπη χώρα.
    Λίγο προσοχή μόνο σε πιθανά πλημμυρικά επεισόδια λόγω των όποιων βρόχων και τού απότομου λιώσιμου τού χιονιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι έχουν πάθει και έχουν φαγωθεί για 2-4 του μήνα Φεβρουαρίου. Μου φαίνεται μας επηρέασε η ελπίς και βλέπουμε όνειρα θερινής νυκτός. 😁😂 Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα υπάρξουν προβλήματα με το απότομο λιωσιμο των χιονιων στην αττικη απο τις βροχες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η φωτογραφία απλά τέλεια σε μαγεύει με την πρώτη ματιά έχει και τα καλά του το χιόνι αρκεί να είναι τόσο όσο να μην δημιουργεί προβλήματα.Τωρα για τον καιρό του επόμενου πενθημέρου δεν έχω να πω κάτι τα ανέφερε ο δάσκαλος παραπάνω δεν επεκτάθηκε ας πούμε στον καιρό του επόμενου εξαημερου.Νομιζω δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα από τις δύο του μηνός και μετά . Χρήστος από την κρύα Όθρυ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως πάει ο καιρός σέ λίγο,στην κεντρική Μακεδονία, θά μιλάμε για ανομβρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. στα λευκα θα ξυπνησει το Σαββατο η Δ.Μακεδονια..

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/dytiki-makedonia/precipitation-totals-24h-snow/20220129-0600z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 1/2 η Δ.Μακεδονια θα δει ασπρη μερα επισης!

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/dytiki-makedonia/precipitation-totals-24h-snow/20220201-1800z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. με ξαστερια εχει 7 β. κεντρο αθηνας!ο ΒΑ ανεμος λογικα την κραταει ψηλα...θα λιωσουν χιονια και τη νυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και τώρα το κρίσιμο ερώτημα κ. Ζιακόπουλε, για το οποίο η απάντηση είναι πάντα επισφαλής κι αβέβαιη. Θα χιονίσει ξημέρωμα Σαββάτου στα Γιάννενα;
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή