Οι δύο πρώτες κρίσιμες φάσεις μιας πιθανής κακοκαιρίας


Σε συνέχεια του άρθρου που αναρτήθηκε την περασμένη Πέμπτη (κυματικό πακέτο Ρόσμπι –κατάντη ανάπτυξη), της χθεσινής περί των αδελφών Ντάλτον ανάρτησης και του σχολίου μου που αναρτήθηκε στη συγκεκριμένη ανάρτηση στις 10:44 μ.μ. επισημαίνονται τα παρακάτω:

Η πρώτη κρίσιμη φάση της πιθανής κακοκαιρίας του επόμενου Σαββατοκύριακου (η σύλληψη του William Dalton, ή επί το ελληνικότερο η κάθοδος της «Ελπίδας») αποτυπώνεται στο χάρτη της 20ης Ιανουαρίου του Βορείου Ατλαντικού, όπου παρατηρούμε το αποτέλεσμα της κατάντη ανάπτυξης που οδηγεί στη βάθυνση της σκάφης Α-ΝΑ της Αγγλίας.  

Η δεύτερη κρίσιμη φάση αποτυπώνεται στο χάρτη της 22ας  Ιανουαρίου, όπου στην κεντρο-βόρεια Ευρώπη, ο αεροχείμαρρος παίρνει Β-ΒΑ κατεύθυνση (έχω επιφυλάξεις για τη ΒΑ συνιστώσα της κίνησής του, καθώς παίζει ακόμα και η Β-ΒΔ κατεύθυνση που θα οδηγήσει το σύστημα πιο ανατολικά). Πάντως, είναι πιθανή η δημιουργία ενός ρηχού επιφανειακού βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή Ν. Ιονίου - κεντρικής Μεσογείου που θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά για να βαθύνει στη συνέχεια στο ΝΑ Αιγαίο -  Δωδεκάνησα.

Καλημέρα σε όλους

82 σχόλια:

  1. Δάσκαλε κάτι βλέπει το έμπειρο ματάκι σας δεν μπορεί ,εγώ θα προσθέσω το έδαφος έχει στρωθεί με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες και συνήθως η ιστορία στατιστικά έχει δηξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις έρχεται ο χιονιας και έτσι ξεθυμενη η φύση .Εγώ είπα ο Ιανουάριος θα βγει σαν λιοντάρι .Χρηστος από την παγερή ηλιόλουστη Όθρυ που το λίγο χιόνι που έπεσε στα ημιορεινά στέκεται παγωμένο περιμένοντας το επόμενο από εβδομάδα λέω εγώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!!Περιμένουμε με αγωνία λοιπόν τα μελλούμενα!! Ως την Τετάρτη πιστεύετε ότι θα έχει κλειδώσει η κατάσταση κύριε Ζιακόπουλε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο κοντύτερα τόσο καλύτερα. Πάντως, για το μεγάλο κύμα ως την Τετάρτη η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει.

      Διαγραφή
  3. Μαχαίρι στην καρδιά η Β-ΒΔ κατεύθυνση προς ανατολάς..βάλσαμο το χαμηλό με πορεία Δωδεκάνησα και να βαθυνει εκεί με αποτέλεσμα..οι ανατολικόπροσυνεμοι παλιότεροι ξέρουν!Περιμένουμε με αγωνία νεότερα στοιχεία και την εμπειρία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, έχουμε αγνοήσει πλήρως την μεταβολή Τρίτης Τετάρτης η οποία μπροστά στα επόμενα φαντάζει παρωδία, ωστόσο κε Ζιακοπουλε είναι δυνατόν αν βελτιωθεί λίγο να φέρει εκπλήξεις σε Ανατολοκοβοιωτία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Στάθη. Όντως, η ψυχρή εισβολή αυτής της περιόδου θα είναι πιο ιαχυρή από όσο αρχικά είχε φανεί και με το ρεύμα να γίνεται Β-ΒΑ, κάτι θα πάρουν οι περιοχές που λές και βέβαια η Κρήτη.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση. Με γοητεύουν αυτές οι πολύ μικρής κλίμακας μεταβολές

      Διαγραφή
  5. Δάσκαλε καλησπέρα. Βλέπετε έναν χιονιά παλιακό στον ορίζοντα; Όταν λέω παλιακό εννοώ σαν τους μεγάλους χιονιάδες της δεκαετίας του 2000.
    Ευχαριστώ πολύ.
    Με εκτίμηση,
    Νίκος Χαλκίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Ρόδο το θέλουμε το χαμηλό-- Στην ΡΌΔΟ και να κάτσει η μπίλια όπως πρέπει. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολοι ποντάρουμε στη ΒΒΑ κίνηση τού αεροχειμάρρου οπως ξανά είπαμε!
    Αν φύγει πάλι προς Τουρκία την κάτσαμε.
    Το ευρωπαϊκό αρχίζει να δείχνει κάτι τέτοιο και μακάρι διότι είναι νωρίς ακόμη,με την εμπειρία τού δασκάλου όμως να μας ακολουθεί επιφυλακτικά στο σωστό δρόμο.

    Δάσκαλε ερώτηση 2η καθώς σε χθεσινό σχόλιο ήδη απαντήσατε σε άλλον φίλο για την υγρότητα των ψυχρών μαζών πού έρχονται απο Ατλαντικό σε σχέση με τις πιό ξηρές της Σιβηρίας.

    Υποθέτοντας ότι ο "Μπουράν" λόγω της φύσης τού κουβαλάει μεγαλύτερο σε ένταση ψύχος σε σχέση με τις ψυχρές μάζες πού μας έρχονται από τον ΒΑνατολικό Ατλαντικό.
    Υφίσταται κάτι τέτοιο η όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Φώτη αυτή την φορά νομίζω ότι δεν θα την γλιτώσουμε ,εδώ είμαστε να παρακολουθούμε την όλη κατάσταση μέρα με την μέρα.χρηστος Όθρυς

      Διαγραφή
    2. Δεν σε καταλαβαίνω, Φώτη μου. Στην επικείμενη κακοκαιρία ή γενικά; Σε κάθε περίπτωση ρόλο παίζουν: η απόσταση, η ταχύτητα κίνησης της αέριας μάζας, η φύση της υποκείμενης γήινης επιφάνειας, η δημιουργία ή μη επιφανειακού χαμηλού κ.ά.

      Διαγραφή
  8. Πρώτα να κλειδώσει το ψύχος προς την χώρα μας και αργότερα βλέπουμε πως θα κατανεμηθει ο υετός καθώς είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για υετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...κύριε Ζιακόπουλε αν και δεν μ αρέσουν οι αμβρότητες μπράβο! κυρίως για την τόλμη σας να πιθανολογήσετε..,ακόμα καλό είναι για εμάς..να δούμε οτι οι ανάλυση σας στηρίζεται σε σκηνές/επισόδια και δεν περνάει σε γενικότητες κανόντας μας κατανοητό οτι για να προχωρήσετε στην επόμενη φάση πρέπει να είστε σιγουρος για τις πρωτες...με αυτά τα δεδομένα ξεκινάμε με την κάθοδο του Αυλωνα πόσο πιθανό ποσοστιαία είναι η επικράτηση του ΒΔ ρέυματος που θα στείλει τον Αυλωνα ανατολικά?...για τα περί Ιονίου δεν σχολιάζω ακόμα..αλλά είναι μια φαντασίωση για κάθε χιονόφιλο "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα. Στο ένα τρέξιμο ο τζίφος φέρνει τον αυλώνα να διατρέχει από τα δυτικά όλη την Ελλάδα, στο επόμενο τον στέλνει στα ανατολικά της χώρας μας. Γενικότερα, τα μοντέλα τείνουν να ανατολικίζουν όσο πλησιάζουν προς μία επίμαχη (για ψυχρή εισβολή) ημερομηνία απ' ό,τι έχω παρατηρήσει τα 2-3 τελευταία χρόνια που τα παρακολουθώ. Παρεμπιπτόντως, μόλις χθες το απόγευμα έπιασαν τον σημερινό (15/1) βοριά στον Σαρωνικό. Μέχρι και χθες (14/1) το πρωί έδιναν μπονάτσα.

    Το meteo.gr έβγαλε επίσης το πρωί ισχυρούς βόρειους ανέμους στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, αλλά είχαμε τουλάχιστον 6 beaufort και στο Θυμάρι, με "προβατάκια" στα ανοιχτά κ.λ.π. Όχι πως έχω και παράπονο. Μια χαρά ήταν ο καιρός με 14 βαθμούς, ηλιοφάνεια και κτενοφόρα, μέδουσα πελαγία και σκαθάρια (συγγενικό είδος του σαργού) στα κρυστάλλινα νερά. Σε βάθος 5 μέτρων βρήκα και ένα φαγωμένο γυαλιστερό μπλε αυτάκι, ένα από τα πιο όμορφα κοχύλια των ελληνικών θαλασσών και θα το πάω δώρο. Τι άλλο να ζητήσω;
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρυώνω και μόνο που διαβάζω για τις βουτιές σου, Βαγγέλη!

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, κ. Ζιακόπουλε, σήμερα 15/1 δεν είχε κρύο. Πάνω και από τη μέση μέγιστη του Ιανουαρίου κατά 2-3 βαθμούς είχαμε στην Αττική.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  11. Το ευρωπαικο ειναι ονειρο! Στο χθεσινο του 12z εδινε εναν ισχυρο προσηνεμο χιονια. Το 00z σημερα πηγαινει τον αυλωνα ακομα πιο δυτικα. Μπορει να χαλαει λιγο τις θερμ στα 850 στην αττικη, αλλα αυξανει και την διαρκεια και φυσικα τον υετο λογω της κυκλογενεσης. Για μενα η βα συνιστωσα που γραφει και ο δασκαλος, θα εξαρτηθει απο την αντικυκλωνικη σφηνα που ειναι προεκταση του αζορικου. Οσο πιο πολυ κινηθει ανατολικα η σφηνα, τοσο καλυτερη κλιση θα παρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, Αλέξανδρε. Ασχολήθηκα με τη θεωρία της κατάντη ανάπτυξης για να σας δείξω ότι ο παράγοντας που θα καθορίσει την ακριβή κατεύθυνση του αεροχειμάρρου στην κεντρική Ευρώπη εξαρτάται από την ενίσχυση της έξαρσης που βρίσκεται δυτικά της σκάφης, κατά ανάλογο τρόπο που η ενίσχυση της έξαρσης εξαρτάται από τη βάθυνση της δυτικότερης σκάφης. Η αντικυκλωνική σφήνα στην οποία αναφέρεσαι δρα σε δεύτερο χρόνο για την αντικυκλωνική διάσπαση της σκάφης, διαδικσία που σε παρόμοιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αποκομμένου χαμηλού.
      Άντε, να δώ πότε θα πληρωθώ για τις υπερωρίες μου!
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω ακόμα ότι οι αβεβαιότητες σε ότι αφορά την ακριβή κατεύθυνση του ανατολικού κλάδου του πολικού αεροχεμάρρου της δυτικότερης σκάφης και γενικότερα την ακρίβεια των αρχικών συνθηκών της τετραδιάστατης ανάλυσης του μοντέλου είναι αυτές που μεταφέρονται στο σύνολο των ατμοσφαιρικών κυμάτων και προϊόντος του προγνωστικού χρόνου δημιουργούν τις αποκλίσεις.

      Διαγραφή
    3. Δασκαλε σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση! Καταλαβα την αναλυση σας στους χαρτες. Η εξαρση δυτικα της σκαφης οσο βαθαινει τοσο θα σπρωχνει τον αυλωνα ανατολικοτερα. Αυτο που θελω να σας ρωτησω ειναι αν η αντικυκλωνικη σφηνα μπορει να "βοηθησει" στην μη βαθυνση και κινηση πιο βορεια αντι για ανατολικα της εξαρσης ΝΑ της αγγλιας; Με αυτο το σκεπτικο εγραψα το σχολιο για το ποια συνιστωσα πιστευω οτι θα κινηθει ο αυλωνας.

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε με τις υπεωρίες σας,τώρα ακριβώς κατάλαβα τι εννοούσατε με το προχθεσινό χάρτη.
      Είμαστε λίγο αργόστροφοι οι μαθητές😀

      Ευχαριστώ γιά την απάντησή σας παραπάνω αλλά δυστυχώς δεν έγινα κατανοητός καθώς αυτό πού ρωτούσα ήταν πολύ πιό απλό.
      Ο "Μπουράν" είναι ένας παγωμένος άνεμος πού φυσά από τη Σιβηρία και καποιές φορές μέσω τού ΒΑ ανέμου φτάνει και στην περιοχή μας τούς χειμερινούς μήνες με έντονο ψύχος και χιόνια(νομίζω η περσινή Μήδεια οπως μας είχατε αναφέρει σε άρθρο σας).
      Οι μάζες πού θα έρθουν τις επόμενες ημέρες προς τη χώρα μας είναι "προϊόν" Ατλαντικού.
      Οι τελευταίες λοιπόν,μπορούν να κουβαλήσουν εφάμιλλο φορτίο ψύχους με τον "Μπουράν" η γενικά φέρνουν ηπιότερης μορφής ψύχος?
      Ευχαριστώ και να'στε καλά για την υπομονή.

      Διαγραφή
    5. Αλέξανδρε, εγώ θα έλεγα ότι όσο πιο Β-ΒΑ μετακινηθεί η έξασρη τόσο πιο Ν-ΝΔ θα μετακινηθεί η σκάφη πηδαλιοχούμενη από τον αεροχείμαρρο που θα πάρει Β-ΒΑ κατεύθυνση.

      Διαγραφή
    6. Ψηφίζουμε σύσσωμα ΒΒΑνατολική κίνηση της έξαρσης(ridge)γιά να φέρουμε τη σκάφη(trough)πιό δυτικά,μπας και δούμε εμείς οι δυτικοβόρειοι χαΐρι...

      Διαγραφή
    7. Αυτή την περίπτωση έβγαλε μόλις τώρα το GFS των 18:00 UTC, Φώτη. Φυσικά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας για να αποκτήσουν τα όποια τρεξίματα-σενάρια αξιοπιστία.

      Διαγραφή
    8. για να την πάρει πίσω υπέρ Βαγγέλη Κ. στο πρωινό τρέξιμο (και νυν και αεί). οι δυτικοί έχουμε και τη βδομάδα #4 του 2022, για να πιάσουμε τον 4ο τον ψηλό (που και χαζούλης είναι και ξεχωρίζει).
      καλημέρα

      Διαγραφή
  12. Γιάννης απο Μυτιληνη15 Ιανουαρίου 2022 στις 2:53 μ.μ.

    Ευχαριστούμε πολυ δασκαλε για την ανάλυση-ενημέρωση!! Οτι καλό έρθει καλοδεχούμενο..! Η άνοιξη αργεί ακόμη! Την καλησπέρα μου απο την ηλιόλουστη Μυτιλήνη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Δηλαδή αν έχω καταλάβει καλά αποκλείεται ένα σενάριο κυκλογένεσης βορειότερα στο Ιόνιο, ώστε να επηρεαστούν καλά ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου? Εννοώ ένα χαμηλό που θα έντυνε στα λευκά τα Γιάννενα, παλιακού τύπου με παπλαμούδα.. Κάποια πέτσα-πρόσκαιρη χιονόπτωση, δεν αμφιβάλλω ότι είναι πιθανή να συμβεί και με τον τύπο εισβολής που περιγράψατε.
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αποκλείω τη δημιουργία ρηχών χαμηλών, Παύλο. Η δημιουργία χαμηλών ικανών για σοβαρή σύγκλιση μού φαίνεται δύσκολη.

      Διαγραφή
  14. Συγνωμη μια ερωτηση:επειδη εχω απογοητευθει και νιωθω πως οτι και να γινει η θεσσαλονικη και η βορεια Ελλαδα δεν θα χιονιστει ποτε,τι ακριβως πρεπει να γινει για να χιονισει και στην θεσσαλονικη πριν τα ανατολικα προσυνεμα??αντωνης πολυμυλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατάλληλη σύγκλιση για πολύ χιόνι και πέρασμα ενεργού ψυχρού μετώπου για σύντομη χιονόπτωση.

      Διαγραφή
  15. Βαγγέλη,τι σου έφταιξε το όμορφο κοχύλι;
    Αν το ρωτούσες θα σου έλεγε "θέλω να μείνω σπίτι μου".
    Σου γράφω καλοπροαίρετα, γνωρίζοντας τη σχετική σου ευαισθησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αφού ήταν φαγωμένο,πώς να μιλήσει?-----Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Δεν ήταν ζωντανό. Αφού έγραψα φαγωμένο, πιθανότατα από χταπόδι, που τρώει αυτά τα αυτάκια, όπως λέμε τα συγκεκριμένα κοχύλια στην αργκό (επιστημονική ονομασία: haliotis).
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  16. Παίδες, κατανοώ την αδημονία σας, αλλά ούτε μπορώ ούτε γνωρίζω να απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η επιστήμη προσέφερε-προσφέρει πολλά,αναμφισβήτητα. Παράλληλα όμως και σταδιακά,ο υπέρμετρος όγκος πληροφόρησης ενίοτε και από αμφιλεγόμενες πηγές, η μαθηματικοποιηση του τυχαίου, η αναγωγή του ονείρου σε εξίσωση, άφησε την ύπαρξη και την καθημερινότητα μας,δίχως τη μαγεία της προσμονής η την έκπληξη του απροσμενου.
    Ένα γράμμα, ένα τηλέφωνο που δεν περιμέναμε, ένα χιόνι που μύριζε πριν έρθει και μας έκανε χαρούμενους χωρίς προϋποθέσεις.
    Ακόμη και η παρουσία του πλέον, αντί να ξεκουράζει τη γη, τα μάτια μας και τις ψυχές μας,ποσοτικοποιειται και ανάγεται σε χαμενες εργατοώρες,σε χαμένο πλούτο όπως αυτός πλέον εννοείται από τις προηγμένες (κυρίως δυτικές)κοινωνίες μας.
    Αφήνει κενό στη σχέση μας με τους κύκλους της γης και ακόμη μεγαλύτερο στην ψυχή μας.
    Και είναι κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς φίλε μου, καταντήσαμε υπερφορτωμένα αρχεία πληροφοριών που μας μπερδεύουν, μας κουράζουν, μας αποπροσανατολίζουν και σε τελική ανάλυση μας εμποδίζουν να σκεφτόμαστε! Στο περιθώριο η γνώση, η αλήθεια και η βαθύτερη κατανόηση των πραγμάτων. Η εξέλιξη του είδους μας λένε κάποιοι!

      Διαγραφή
    2. Δημήτρης Θεσσαλονίκη15 Ιανουαρίου 2022 στις 8:09 μ.μ.

      Κύριε Ζιακοπουλε,σας σέβομαι απεριόριστα σαν επιστήμονα και εκτιμώ βαθιά τον πολιτισμό που προάγετε.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    3. "Τι εστίν αλήθεια?"......Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Όταν ο Πιλάτος ρώτησε τον Μεγάλο Δάσκαλο «Τι εστίν αλήθεια;», απάντηση δεν πήρε. Τι, λοιπόν, σε κάνει να πιστεύεις ότι θα μπορούσε να απαντήσει στην ερώτηση αυτή ένας μικρός «δάσκαλος»; Εγώ δεν πολυκαταλαβαίνω ούτε την α-λήθεια (απουσία λήθης) των Αρχαίων Ελλήνων ούτε τον Χάιντεγκερ που είπε ότι η αλήθεια εμφανίζεται σε αυτόν που ήδη διαθέτει έναν υπαρξιακό προσανατολισμό. Αυτό που κάνω είναι μια προσπάθεια ψηλάφησης της αλήθειας μέσα από την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη, την ποίηση και τη μουσική.

      Διαγραφή
    5. Η αλήθεια, όποια κι αν είναι, είναι μία. Μακάριος όποιος την αναζητά. Στα επιστημονικά τώρα, στην προσπάθεια ψηλάφησης της αλήθειας είναι για παράδειγμα όταν ένας Μέγας Μετεωρολόγος, βλέπει τι δείχνει το μοντέλο και κάποιες φορές το αμφισβητεί από πριν.

      Διαγραφή
    6. Απλά κ λιτά.....
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    7. Αλήθεια εξ αποκαλύψεως ("Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή") και αλήθεια ψηλαφητή(επιστήμη-διαρκής αναζήτηση).Εσύ διακονείς επαρκώς και άνευ επιτηδεύσεως τη δεύτερη.Στούς αρχαίους Έλληνες η αλήθεια ταυτιζόταν,τελικά,με την πραγματικότητα.Το ερώτημα ετέθη δίκην ....Σωκρατικού οίστρου!.Να είσαι καλά δάσκαλε.-------Π.Α.

      Υ.γ Εν όψει χιονιά παρέλκει αναφορά στον υπαρξισμό.

      Διαγραφή
  18. Όπου τηλέφωνο, τηλεφώνημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτός είναι κλασικός καιρός που χιονιζεται η περιοχή της Φωκίδας με ΝΝΔ και ΒΒΔ..Διορθώστε με αν κάνω λάθος κύριε Ζιακοπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΔΑΣΚΑΛΕ Η ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για τις υπερωρίες μην ανυσηχειτε Κύριε Ζιακόπουλε...ας μας ρίξει το χιόνι το ΣΚ και έχετε αγριογούρουνο στο λευκό(?) Τσινάρι....αν δεν χιονίσει η προσφορά περιορίζεται σε λικέρ και πάστα....."θωμάς"

      Διαγραφή
  21. Εγώ δάσκαλε έχω απαντήσει πάλι χιόνι στ Ανώγεια.ελεος Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Βαγγέλη,το κατάλαβα.
    Έχω όμως την άποψη,ότι ακόμα και έτσι,το καθετί ανήκει κάπου.
    Πάντα φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερικά κοχύλια σε σχήμα κώνου ή σαλιγκαριού δεν τα παίρνω ακόμα και άδεια από τον βυθό, διότι μπορεί να φωλιάσει κάβουρας ερημίτης μέσα τους. Πρόκειται για κάβουρα με μαλακόστρακο, που χρειάζεται ένα "σπιτάκι" για προστασία.

      Αλλά το αυτάκι, που λέγεται έτσι, ακριβώς επειδή το σχήμα του μοιάζει με ανθρώπινο αυτί, δεν χρησιμεύει πια σε κάτι αν φαγωθεί. Και είναι και ωραίο για διακοσμητικό, χάρη στο μπλε αστραφτερό χρώμα του.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  23. Ευχαριστούμε για όλα κύριε Ζιακοπουλε. Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. GEM προγνωση χιονιου εως 25/1 -- θαψιμο για Κρητη και καλα
    χιονια Ευβοια-αττικη ...εις αναμονην και του ECMWF ... https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=17&model=gem&var=25&time=180&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ευχαριστούμε για όσα κάνετε! Καλησπέρα από πύλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ας μην το κουράζουμε διότι πλεον έχει καταντήσει αηδία αυτό το επαναλβανόμενο ρεπερτόριο του τύπου θα χιονίσει-δεν θα χιονίσει.Λοιπόν,επειδή ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται και πετάει διάφορα μαργαριτάρια θα πω τα εξής με την σειρά μου:ότι είναι(όπως επίσης και αν είναι)να ερθεί θα έρθει και θα φανεί ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟ 10ΗΜΕΡΟΥ,και επιπλέον το αν χιονίσει στην γαλλία,ή στην ισπανία ή ακόμα και στο ισραήλ δεν είναι στο χέρι κανενός για να το αλλάξει και ούτε βεβαίως ούτε να δίνεται λόγος και παρουσιάσουμε αυτήν την εξέλιξη αφυσιολόγητη.Μια χαρά φυσιολογικό είναι,αν η διάταξη με κάτσει σε άλλα μέρη και περιοχές.Δεν είναι η Ελλάδα το επικεντρο του κόσμου,ούτε βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο για να έχει κάθε τρεις και λίγο χίονια και αρνητικές θερμοκρασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *ούτε να δίνεται λόγος να παρουσιάζουμε....

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε, εντελώς καλοπροαίρετα, αυτό που για εσάς είναι αηδία (η προσμονή) για άλλους είναι όνειρο. Μπορεί αυτό το "χιονίσει-δε χιονίσει" που λέτε να είναι πολλές φορές κουραστικό και επίμονο. Μην απαξιώνετε όμως τον ενθουσιασμό του κόσμου, ακόμα κι αν αγγίζει ή και ξεπερνά τα όρια της υπερβολής. Καλύτερος είναι από τη μιζέρια της εποχής μας. Προφανώς και δεν βρισκόμαστε στον αρκτικό κύκλο γι' αυτό και είναι ακριβοθώρητο το χιόνι. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει είναι γνωστά. Ας σκεφτούμε όμως πως αλλάζει και το καταθλιπτικό γκρίζο των ελληνικών πόλεων ή πως δίνει χαρά και αλλάζει τη ρουτίνα έστω για μια μέρα των παιδιών ή των ανθρώπων που ζούν υπό περιορισμούς. Και ο πεινασμένος καρβέλια θα ονειρεύεται και ο χιονοστερημένος (και μη) θα ονειρεύεται χιόνια. Άλλωστε είναι κακό να ονειρεύεται κανείς; Όσον αφορά τα μελλούμενα, προφανώς και θα κάνει ό,τι θέλει ο καιρός. Και η προσμονή καλή είναι. Άσε που κάτι μαθαινουμε κι από τις τόσες πληροφορίες που απλόχερα μοιράζει ο δάσκαλος. Να είστε όλοι καλά.

      Διαγραφή
    3. Ιπποκράτη, νομίζω ότι ο φίλος ήθελε να καταδείξει την εξάρτηση σε βαθμό εθισμού, που έχουν οι χιονόφιλοι με τα μοντέλα, τα οποία δημιουργούν πολλές και μεγάλες προσδοκίες. Και κατ' επέκταση εκνευρισμό και άγχος σε όποιον τα παρακολουθεί σε κάθε τρέξιμο. Επίσης, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι πολλές ώρες στο διαδίκτυο, στον ψηφιακό κόσμο, μπορεί να κλονίσουν ακόμα και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και σίγουρα τον απομακρύνουν από τις πραγματικές χαρές της ζωής.

      Ένας λόγος που πάω όσο πιο συχνά μπορώ στη θάλασσα είναι για να ξεφεύγω από αυτόν τον ψηφιακό κόσμο, στον οποίο ήμουν - και λόγω δουλειάς - βουτηγμένος μέσα τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, το χιόνι αρέσει στη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, η οποία αγνοεί την ύπαρξη των μοντέλων. Μάλιστα, όλος αυτός ο κόσμος μπορεί να πετάει από τη χαρά του αν χιονίσει έστω και μία φορά τον χειμώνα εκεί που μένει, ενώ κάποιος που παρακολουθεί κάθε τρέξιμο των μοντέλων μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένος και αδικημένος σε αντίστοιχη περίπτωση, επειδή δεν έγιναν πραγματικότητα, για παράδειγμα, άλλοι 4-5 ψηφιακοί χιονιάδες.

      Φυσικά, τα μοντέλα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες μετεωρολόγους, όμως για όλους τους υπόλοιπους είναι αμέτρητες ώρες ακόμα μπροστά από έναν υπολογιστή. Και χαμένος ελεύθερος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ένα πραγματικό χόμπι, όπως η κολύμβηση, το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, μία βόλτα στο βουνό, επίσης για πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση ή σκι. Η πραγματική ζωή είναι έξω από τους τέσσερις τοίχους και όχι στο κουτί ενός άψυχου υπολογιστή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  27. Ευχαριστούμε για όλα κύριε Ζιακοπουλε να είστε καλά!! Καλησπέρα από κορινθο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μετα τη θρυλικη φωτογραφια,που κατεβαινουν οι αρκουδες στην Αθηνα,περιμενω την επομενη, με το καλο να αναγγειλει,τα ευχαριστα εαν ερθουν τελικα.καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε χιονοφορουμ που παρακολουθω ποσταρε καποιος συναθλητης για τον κ. Ζιακοπουλο οτι η επομενη αναρτηση του θα ειναι https://dasarxeio.com/2019/12/18/74315/?fbclid=IwAR1vfbjaqf_R_h_OhhB6JGcfORSwvL1XF18WV-1kwd25v4sv_qa7xTpoSPM ή https://www.dinfo.gr/%ce%bf-%ce%ac%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1%ce%90%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd/?fbclid=IwAR1LhIoXjok2fb0cugY5k0Pam67MpEGdI3ua88La23Iv4z5E8KyDCzD-c0c ..... Θεου θελοντος και καιρου επιτρεποντος βεβαιως βεβαιως ....

      Διαγραφή
  29. Ένα μεγάλο ευχαριστώ κύριε Ζιακοπουλε για όλα αυτά τα χρόνια που σας έχουμε γνωρίσει.. Γνώσεις απίστευτες!! Δεκαετία 80 γεννηθείς.. Και σας θυμάμαι από μικρό παιδάκι στην ερτ. Πρόσφατα πήρα και το 1το σας βιβλίο..όσο για εμάς τους χιονοφιλους.. Με αυτά που διαβάζω από σας και την παρατήρηση των χαρτών (με όσες γνώσεις έχω αποκτήσει) η καιρικη κουζίνα έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρων από εβδομάδα.. Η ρωσική αρκουδα βλέπω να ξυπνάει και άγρια... Μακάρι να συνδυαστεί με φαινόμενα υετου... και να θυμηθούμε παλιές καλές εποχές..! Η ερώτησή μου δάσκαλε, για κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) πότε βλέπετε συνήθως μια σοβαρή επιδείνωση με υετό? - Τρύφωνας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δάσκαλε πριν λίγη ώρα είχαμε μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου στην Τόγκα στον Ειρηνικό ωκεανό πού ακόμη και στη δορυφορική φάνηκε πόσο μεγάλη σε μέγεθος ήταν.
    Οι μετεωρολογικοί σταθμοί μάλιστα εκείνη την ώρα στη χώρα μας παρουσίασαν μεταβολές στην βαρομετρική πίεση έως και 3hPa.
    Υπάρχει πιθανότητα το επόμενο διάστημα να βιώσουμε καιρικές αλλαγές παγκοσμίως και στη χώρα μας(π.χ.κάμψη μέσης θερμοκρασίας),γιατί κάτι τέτοιο ειπώθηκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διαδικασία μεταφοράς των ενώσεων του θείου στη στρατόσφαιρα, όπου θα λειτουργήσουν ως "καθρεφτάκια" ανακλώντας μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, θέλει νομίζω κάποιες εβδομάδες να πραγματοποιηθεί. Πέρα από αυτό, δεν γνωρίζω τις ποσότητες του διοξειδίου του θείου που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα.

      Διαγραφή
  31. Κάνει όνειρα ο θνητός και γελάει ο Θεός,λέμε συχνά και έρχονται στιγμές που το καταλαβαίνεις απόλυτα.
    Δυστυχώς η απώλεια στενού συγγενικού μου προσώπου δεν μου επιτρέπει να παρακολουθήσω τα δρώμενα του μπλογκ.
    Καλοί φίλοι όμως με πληροφόρησαν ότι επιτέλους φαίνεται να έρχονται όμορφες καιρικές συγκινήσεις.
    Αν σε αυτό συμφωνεί ο αγαπητός μας δάσκαλος και φυσικά (εδώ και πολύ καιρό) Η φύση και τα πλάσματα της,εγώ δεν έχω κανένα απολύτως λόγο να διαφωνήσω.
    Εύχομαι ολόψυχα να πάνε όλα όπως πρέπει και να απολαύσουμε όμορφα καιρικά φαινόμενα χωρίς ζημιές και προβλήματα.
    Να προσέχετε όσους αγαπάτε.
    Καλημέρα απο την κρύα και βροχερή περιοχή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συλλυπητήρια, Χριστόδουλε. Ζωή σε σας και να χαίρεσαι όσους αγαπάς.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  32. Αναφέρει το meteo.gr ότι η πίεση ανέβηκε απότομα κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4hPa μέχρι να σταθεροποιηθεί ξανά. Η συγκεκριμένη μεταβολή καταγράφηκε στον σταθμό του Καστελόριζου. Υπάρχουν ανάλογες καταγραφές και σε άλλους σταθμούς ανά την επικράτεια.
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2093

    Παρεμπιπτόντως, αδύνατη παραμένει η επικοινωνία με το νησί Τόνγκα όπου εξερράγη το υποθαλάσσιο ηφαίστειο και εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι 1,2 μέτρων, όπως μεταδίδει το Reuters. Αγωνία επικρατεί και στη Νέα Ζηλανδία, επειδή συγγενείς ανθρώπων που ζουν στο Τόνγκα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αφού δεν λειτουργούν τηλέφωνα και ίντερνετ.

    Οι ακτές στο μικρό νησί του Ειρηνικού έχουν εκκενωθεί, καθώς παλιρροϊκά κύματα φτάνουν μέχρι τα πρώτα σπίτια και οι 105 χιλιάδες κάτοικοι του δεν έχουν προς το παρόν καμία επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους - αν και χωρίς τηλεπικοινωνίες δεν υπάρχει και εικόνα της καταστροφής - ωστόσο, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern ανέφερε ότι πέρα από έναν πυκνό καπνό, ο οποίος έφτασε στα 12 μίλια πάνω από τη θάλασσα, σκοτεινιάζοντας το Τόνγκα, η κατάσταση είναι γενικά ήρεμη.

    Γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η υδροδότηση, όσον αφορά το πόσιμο νερό, ενώ η Ardern υποστήριξε ότι αποκαθίσταται σιγά, σιγά η ηλεκτροδότηση και κάποια κινητά έχουν αρχίσει να λειτουργούν. Λόγω του πυκνού καπνού ακυρώθηκαν, πάντως, πτήσεις, ενώ ακόμα και στις ακτές του Ειρηνικού των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έγινε σύσταση στους κατοίκους να απομακρυνθούν και έκλεισαν παραλίες της Αυστραλίας στη Νέα Νότια Ουαλία.
    https://www.rappler.com/world/asia-pacific/concerns-mount-tonga-tsunami-triggered-underwater-volcano/?utm_medium=Social&utm_source=Twitter
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Οι Κούρδοι τα πήραν όλα φέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα σε όλους!
    Προσωπικά για το επόμενο Σ/Κ προτείνω να μην βιαζόμαστε.
    Ειδικά εμείς εδώ στα ανατολικά προσήνεμα έχουμε αρκετές πιθανότητες για κάτι καλό με βάση τα ανσάμπλ του ευρωπαϊκού αλλά και του gfs. Θέλει υπομονή και παρακολούθηση η κατάσταση αλλά όχι βιαστικά συμπεράσματα.
    Την Τρίτη θα υπάρχει εικόνα κατά 80% πιστεύω. Υπομονή μέχρι τότε και ελπίδα να διατηρήσει καλά τρεξίματα και μέλη του ευρωπαϊκό που είναι και το πιο αξιόπιστο.
    Δημήτρης-Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητέ Ιπποκρατη Παππά συμφωνώ απόλυτος μαζί σου γιατί το δικαίωμα στη χαρά ο καθένας έχει το δικό του τρόπο να το ανακαλυπτη και δεν πέφτει λόγος σε κανέναν να τον κρίνει Εγώ πάντα μελετώ τον καιρό και διαβάζω ότι γραπτό κείμενο υπάρχει για αυτόν Ώρες πολλές έχω μιλήσει με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και γερό βοσκούς παίρνοντας πληροφορίες για καιρικά γεγονότα Είμαι 66 ετών και όταν ασχολουμε με αυτά νοιθω χαρά και γαλήνη Η μελέτη των μοντέλων μου δίνει εμένα προσωπικά τη δυνατότητα μέσα σε αυτό το καιρικό χάος να μπορέσω να βγάλω κάποια συμπεράσματα για τον καιρό και να τα μοιραστώ με όλους τους φίλους Είμαι καιρόφιλοςκαι το έχω
    ξαναγράψει και νομίζω ότι δεν ενοχλώ ούτε και ζητώ κάτι από κανέναν Ο κάθε άνθρωπος έχει το χόμπι του και με αυτό ευχαριστιεταιΕχω περάσει ατελείωτες ώρες στα βουνά και τα δάση τα ποτάμια και τις λίμνες έχω απολαύσει τον ήχο της βροντής το νανούρισμα της βροχής την ομορφιά του χιονιού Με έχει συνεπάρει το μουγκριτο της ανταριασμενης θάλασσας και το μπάνιο σε καταγάλανα νερά Πολλές φορές μαζί με το εγγονάκι μου τσαλαβουτουμε.στα ρυακια και τους χείμαρρους δείχνοντας του την ομορφιά της φύσης Όλα αυτά τα λέω μέσα από την ψυχή μου γιατί πιστεύω ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι μονοχνωτος ούτε απόλυτος και μπορεί πέρα από την δουλειά του να ασχολείται ως πολυσύνθετο ον με ότι τον ευχαριστεί.αρκει να μην ενοχλεί τον άλλον με αυτό Εκφράσεις πομπώδεις.οπως αηδία η σχόλια για το τι είναι καλύτερο και σωστότερο καλό θα είναι να αποφεύγονται γιατί εντέλει δεν είναι και όλες οι γνώμες σωστές Αγαπητέ Ιπποκρατη είμαι φίλος του
    Μύστη και Δρυιδη φίλου σου Χριστοδούλου και του εξαιρετικού φίλου και πατριώτη μου Φώτη.Δασκσλε σε ευχαριστούμε που μας δίνεις απλόχερα και πολύ αγάπη αυτές τις γνώσεις και πληροφορίες για τον καιρό Δεν υπάρχει άλλο μπλογκ που να έχει αυτή την ποιότητα και οικειότητα που δημιουργεί η εξαιρετική σας προσωπικότητα !!Εάν τα στοιχεία των μοντέλων.επσληθευτουν τότε το ερχόμενο ΣΚ θα έχουμε χειμωνιάτικο καιρό με πολλά χιόνια κυρίως στα μέρη Χριστοδούλου Καλημέρα σε όλους Φίλε Β Π καμιά βόλτα στο βουνό δεν θα κάνεις?Διάβαζα ΦΙΛΑΘΛΟ αλλά ως Παναθηναϊκός λάτρευα τη ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήγα Πάρνηθα τις προάλλες. Έχω στείλει και μερικές φωτό στον κ. Ζιακόπουλο, αν και δεν είχε πολλά χιόνια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  36. Καλημέρα για Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα για Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μια σημαντική διευκρίνιση γιατί βλέπω ότι εδώ και κυρίως σε άλλα σάιι ορισμένοι έχουν μπερδευτεί. Η λέξη "κατάντη" δεν σημαίνει στην κατω πλευρά του χάρτη. Σημαίνει κατά τη διεύθυνση του ρεύματος. Για παράδειγμα, όταν λέμε στα κατάντη του ποταμού εννούμε κατά τη διεύθυνση του ρεύματος του νερού, δηλαδή προς τις εκβολές του ποταμού. Αντίθετα η λέξη "ανάντη" σημαίνει προς τις πηγές του ποταμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή