Συγκρίσεις του τωρινού χιονιά με τους χιονιάδες των ετών 2002, 2004 και 2008 στην Αττική

Κερατέα, 24-1-2022. Φωτ. Αλέξανδρος Μήτσης
Ως προς την ένταση των χιονοπτώσεων: Συγκρίσιμος  με τους χιονιάδες του 2002 και του 2004 στα ανατολικά και τα βόρεια και του χιονιά του 2008 στα δυτικά και τα νότια.

Ως προς τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία: Συγκρίσιμος  με τους χιονιάδες του 2002 και 2004 στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην εθνική οδό Αθηνών –Λαμίας και ταλαιπωρήθηκαν στους δρόμους εντός του αστικού ιστού. Στον τωρινό χιονιά αντί της εθνικής οδού είχαμε την Αττική οδό.


Ως προς το ύψος των χιονοστρώσεων εντός της Αθήνας: Πάνω από το χιονιά του 2004 και γενικά συγκρίσιμος με τους χιονιάδες του 2002 και του 2008. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κυψέλη - Πολύγωνο, ο τωρινός χιονιάς ήταν ανώτερος όχι μόνο του χιονιά του 2002, αλλά και του χιονιά του 2008 που κρατούσε ως χθες τα σκήπτρα. 

Ως προς το ψύχος: Μακράν πίσω από του χιονιάδες του 2004 και 2002 και συγκρίσιμος με το χιονιά του 2008.

Υ.Γ. Αναφορικά με τη Μήδεια (14-16/2/2021), σε ανάρτησή μου μετά το πέρας της, την είχα κατατάξει πίσω από τους χιονιάδες των ετών 2002, 2004 και 2008. Πιο πίσω από τη Μήδεια βρίσκεται η Αριάδνη (6-12/1/2017). 

Εννοείται ότι από πλευράς χιονοκαταιγίδων, η τωρινή κακοκαιρία είναι μακράν πρώτη!


81 σχόλια:

  1. Έχοντας ζήσει όλους Αθηναϊκούς χιονιάδες της δεκαετίας του 2000 και κρίνοντας μόνο από όσες πληροφορίες και εικόνες βρήκα στο internet για την "Ελπίδα", αυτή την εντύπωση σχηματίζω κι εγώ.
    Πέρα από τις ζημιές και την όποια ταλαιπωρία, είμαι τελικά χαρούμενος, καθώς είδαμε επιτέλους χιόνι κι εμείς στα νότια της Λακωνίας ακόμα και στα 100μέτρα υψόμετρο - Το πρώτο μετά το 2008 (το οποίο το έζησα στην Αθήνα).
    https://www.facebook.com/ioannistsimpidis/posts/4924702600898940

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απιστευτη δυναμικη, κεντρο κ στα περιξ διηρκησε οχι παραπανω απο 8-10 ωρες, ισως λεω και πολλες αλλα αρκουσαν για να δημιουργησουν προβληματα. Αν το ψυχος ηταν καλυτερο το κεντρο θα εβλεπε, τον καλυτερο χιονια τα τελευταια 100+ χρονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως προς τη διάρκεια του παγετού και της χιονόστρωσης μετά, θα τους έβαζα με την σειρά από αυτόν που διατηρήθηκε περισσότερο, ως εξής :2004 2002 2008. Αν βάζαμε στο παιχνίδι και το 1987 θα καταλάμβανε την πρωτιά με διαφορά (από τότε υπάρχει και το ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας στα Σπάτα με - 7 βαθμούς αν δεν κάνω λάθος)
    Μεγαλο ερωτηματικό πια θεση θα λάβει ο φετινός χιονιάς. Τι πιστεύετε Κε Ζιακοπουλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νέα Φιλαδέλφεια το 2002 δεν το φτάνει κανένας χιονιάς ακόμα. Αλλα συγκρίσιμος με 2004 ίσως! 20-25cm μέσα στο άλσος σε αρκετά σημεία σίγουρα 30-35cm.

    Αλλά και τον περυσινό χιονιά τον έχω στους αγαπημένους μου από άποψη διάρκειας και πυκνότητας χιονιού και ας μην το έστρωνε εύκολα με 0.5c.

    Αρα για την περιοχή της Φιλαδέλφειας θεωρώ 2002, 2004, 2022, 2021, 2008, 2006.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2002--- 2004 Το ψύχος τότε μακράν πιο έντονο και δεν συγκρίνεται με το τωρινό. Το θυμάμαι πολύ καλά. Τα είχε κοκκαλώσει όλα. Τα δέντρα είχαν καεί όλα εδώ στο Παλαιό Φάληρο. Ειδικά το ψύχος του 2004 ήταν το κάτι άλλο. Σχετικά με την Ελπίδα, το timing και η έναρξη των φαινομένων δεν ήταν και το καλύτερο σχετικά για να στρωθεί το χιόνι και να έχουμε το ζενίθ της χιονοκάλυψης. Εάν ξεκινούσε από αργά το απόγευμα θα είχαμε πολύ σοβαρά προβλήματα εντός του λεκανοπεδίου. Έτσι πιστεύω. Το βράδυ εδώ στα παραθαλάσσια το γυρνούσε και σε χιονόλυτο που επιβάρυνε το χιόνι με αποτέλεσμα να σπάσουν και κλαριά μεγάλων πεύκων και έγιναν και ζημιές σε αυτοκίνητα. Έβλεπα την δορυφορική που περνούσε το σύστημα και παράλληλα είχαν κόψει και τα φαινόμενα και έλεγα να μην έχουμε κλάματα στο τέλος και λιώσει το περισσότερο χιόνι. Μια χαρά χιονιάς ήταν και εγώ προσωπικά διένυσα αρκετά χιλιόμετρα υπό την σκέπη του λευκού πέπλου και μαζί με τίς αστραπές ήταν εκπληκτικό θέαμα. Το ευχαριστήθηκα!! Το 20004 θυμάμαι αστραπές με την μπούκα που έκανε τότε η χιονοκαταιγίδα και από τότε μέχρι εχθές δεν είχα ξαναδεί. Συγχαρητήρια Δάσκαλε για όλα και σας ευχαριστούμε και επίσης να είμαστε όλοι δυνατοί με υγεία να τα λέμε. Γενικά ένα μεγάλο μπράβο και στους μαθητές σας και φίλους του blog. Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύμφωνος σε όλα κύριε Ζιακόπουλε το μόνο που εχω να προσθέσω...είναι αυτό που μας είχατε πει το πρωί...δλδ οτι στην Αττική οδό...ίσως να εφταιγε και η πρόωρη έναρξη των φαινομένων, εδώ...να προβληματιστούν ολοι...για το αν λειτουργεί ο μηχανισμός λήωης αποφέσεων...και ειναι έτοιμος για το απρόβλεπτο..μεγάλη κουβέντα..ομως για άλλο χρόνο..
    Ως παρατηρητής πάντως διαπίστωσα με χαρά οτι οι αθηναίοι σεβάστηκαν τον χιονιά και ετσι συμπεριφέρθηκαν κραταω μια καθαρίστρια στο μετρό..που σκουπιζε το χιονι να μην γλυστράν οι ανθρωποι...καθόμουν και την χάζευα..
    Ας αφήσουμε τώρα τον κυριο Ζιακοπουλο να ξεκουραστεί καθώς εχουμε το μακρυπόδη μπρόστα μας...ελπίζω να είναι Παοκτζής...ο Αβερελ αποδείχθηκε παναθηναικός..πάντως..μυγες πεφτανε στον Πειραιά..."θωμας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NW Pindos
    Ερώτηση: Με κάθε επιφύλαξη (εννοείται), μήπως από 1 Φεβρουαρίου και μετά έχουμε χαμηλό από Αδριατική - Ιόνιο και ξανά κατεβασιά ψύχους; Είδα κάτι χάρτες (cfs) και μου έκανε εντύπωση. Δεν ξέρω τι είναι αυτό. Παρατήρησα, πάντως, ότι το ίδιο είχε πιάσει σταθερά τον καιρό των τελευταίων ημερών μέρες πριν. Επαναλαμβάνω, με κάθε επιφύλαξη. Είδα επίσης πιο μεσοπρόθεσμα κάτι μωβ χρώματα (ψύχους) ξανά. Κάτι έγραψε χθες, σε γενικές γραμμές, πάνω κάτω και ο Φώτης, δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως γείτονα φαίνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία να κατεβαίνει ένας αυλωνας από τη βδυτικη Ευρώπη με πολύ χαμηλά γεωδυναμικά, αλλά όχι με τόσο έντονο ψύχος, και να κινείται από Αδριατική προς βόρειο Αιγαίο. Με αυτά τα, δεδομένα χιονιζονται αυστηρά τα πεδινά Μακεδονίας, Θράκης και τα ημιορεινά της υπόλοιπης Ελλάδος.

      Διαγραφή
  8. Άντε σιγά σιγά να φύγει η ΕΛΠΙΔΑ και ότι άφησε πίσω καλά ή κακά και να φύγουν μαζί και οι περιστασιακοί περαστικοί περίεργοι που μας ... @@@ τόσες ημέρες ! που ? πότε ? πόσο ? αν ? επειδή ! Συγνώμη , αλλά εκφράζω προσωπική άποψη , και για αυτό που ζήσαμε σε αυτό το Blog. Ευχαριστώ και πάλι συγνώμη έως ότου επέλθει και πάλι ηρεμία καιρική και Blog-ιακή.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Που να είναι άραγε οι λιγοστοί περίεργοι χαιρεκακοι!!! Πήγαν Σαχάρα μεριά τσαντ η στα εμιράτα??? 😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα.
    Το 2004 ειχε παρομοιο χιονι στην Κηφισια, παλι με αστραπες, αλλα πιο πολυ κρυο.
    Το 2002 και το 2008 ειχαν μεγαλυτερη διαρκεια.
    Η Ελπιδα θα εβγαινε πρωτη εαν συνεχιζε για ενα 12ωρο ακομα και ειχε 1 βαθμο πιο κατω στα 850.
    Παντως ειχε εντυπωσιακες χιονοκαταιγιδες με ελαχιστη ορατοτητα και τρομερη χιονοστρωση.
    Μπαινει στους ιστορικους χιοναδες.
    Θυμαστε κε Ζιακοπουλε πότε ξαναείχαμε 2 χρονιες συνεχομενες τετοιο χιονι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χιχχι ο κυριος Ζιακόπουλος το είχε απάντήσει αυτό παλιότερα...αλλά καλό ειναι να ψάξει τα αρχεία του...για το ποτε χιόνισε αξιόλογα δυο φορές στην αθηνα...τον ιδιο χειμωνα..μπορεί να χρειασθούν..!"θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Φεβρουάριος 1991 (ο χιονιάς σκακιέρα) και Δεκέμβριος 1991 με Φεβρουάριο 1992.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλους και φυσικά στον δάσκαλό μας!
    Χωρίς να είμαι κάποιος ειδικός, πιστεύω ότι αυτή η κακοκαιρία ήταν πιο επιλεκτική, στις χιονοστρώσεις, από τις κακοκαιρίες του 2002,2004,2008.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aτενίζοντας τη Ρούμελη από τη Δυτική Κορινθία.Ευρύτερος ορεινός όγκος Ελικώνα(το καμάρι του Χριστόδουλου) χιόνι μέχρι τη θάλασσα.Διπλανός ευρύτερος ορεινός όγκος Παρνασσού χιόνι από μεγάλο υψόμετρο και πάνω.Να δούμε τι θα ξημερώσει αύριο,αφού τώρα επικρατεί ξαστεριά.Φίλοι διπλανοί του Άργους μακάρι να τη γλυτώσουμε.-------------Πέτρος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αλέξανδρε ωραία φώτο!
    Το ζήσατε και εσείς το τιμημένο.
    Τις επόμενες ώρες παρόλη τη βελτίωση στην Αττικοβοιωτία από πλευράς φαινομένων, στην ανατολική Αττική κυρίως δείχνει εμμονή των χιονοπτώσεων με τα τελευταία στοιχεία έως και τις βραδυνές ώρες περίπου.
    Αρνείται να εγκαταλείψει εύκολα η Ελπίς!
    Τα μελλούμενα όπως έγραψα και χθες ξανά στο ενδιαφέρον.
    Νομίζω όμως ότι ο δάσκαλος από αύριο θα ασχοληθεί με αυτά,λόγω τού ότι ακόμη ζούμε το τωρινό ψύχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλα φωτη! Ιστορικος χιονιας. Περιπου 25 ποντους βαλαμε με εντονη χιονοπτωση 8 ωρων περιπου. Απο τις 20:00-21:00 αρχισε το on-off. Πραγματικα αν συνεχιζε με την ιδια ενταση για λιγες ωρες ακομη, θα μιλουσαμε για νεο 2002 σε υψη χιονιου. Αυτο που περιμενα εγω και επεσα εξω, ηταν οι θερμικρασιες. Πιστευα σε 2 βαθμους χαμηλοτερα. Το διαστημα 1-5 φλεβαρη εχει πολυ ενδιαφερον! Και για αιτ/νια πιστευω φιλε...

      Διαγραφή
    2. τι βλεπεις Φωτη?

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα.Η άποψη μου καθαρά σε ότι έχει να κάνει με την περιοχή μου.Ανω Αμπελόκηποι νέα Φιλοθέη στα 200 μετρ υψόμετρο με βορειοανατολικό προσανατολισμό και σε ανηφορικό δρόμο.Απιστευτος όγκος χιονιού μεγαλύτερος ίσως και από του 2002.Στα απάτητα μπορεί και 40 πόντοι.Στο ψύχος καμία σχέση με το 2002,πολύ λιγότερο.Η Μήδεια μπροστά στο φετινό μικρή αδελφή.Προσοχη στον πάγο.
    Γιάννης Καλύβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μετά από πολλά χρόνια είδαν στρωμένο χιόνι και παραθαλασσιες περιοχές της Ρόδου, κάτι που είχε να συμβεί από το 1987. Ωραία αίσθηση να ξυπνάς το πρωί, να έχεις αργία, και να πίνεις αχνιστό καφέ βλέποντας χιόνι. Σιγά σιγά λιώνει, αλλά στα πιο ορεινά χωριά κρατάει ακόμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σε ο,τι αφορά τη συγκριση των χιονιαδων δε θα συμφωνήσουμε ποτέ πολύ απλά γιατί ο κάθε χιονιάς συμπεριφέρθηκε διαφορετικά στην Αττική (πχ 2004 ανατολική Αττική, βλέπε πχ Ραφήνα-Πικερμι ή 2008 Πειραιας) και βεβαίως δε θα συμφωνήσουμε στα κριτήρια.

    Στην περιοχή μου (Κηφισιά) σε χιονοστρωση κρατάει τα σκήπτρα τα κρατάει το 2002 ακόμα. Ψυχος, μακράν 2004.
    Σφοδρότητα 2004 και φέτος.

    Ο φετινός χιονιάς ήταν φανταστικός αλλά μπορουσε και καλυτερα για την Αττική γενικότερα αν αυτό το 12ωρο ήταν πχ 8μμ με 8πμ και αν καθόταν η σύγκλιση που έφυγε Κόρινθο... Σε κάθε περίπτωση είναι ιστορικός για την περιοχη μου γιατί συνδυασε χιονοστρωση (60-70 εκατοστά) και σφοδρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από την άλλη πλευρά, αν και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να επεκταθώ πολιτικά, να βλέπω στις ειδήσεις να μην περνάει ούτε ένα εκχιονιστικο στη Μεσογείων (το δρόμο που βρισκεται το Πεντάγωνο παρακαλω), στην Κηφισίας η στη Βασ.Σοφιας. Μιλάμε για κεντρικές κ ζωτικες αρτηριες της πρωτεύουσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για τα υπερβόρεια Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Βαρνάβας, Καπανδρίτι μακράν πρώτο το 2002 και το 2004, σε όλα (χιονόστρωση, κρύο), μετά ακολουθεί 2008 και Μήδεια (σε χιονοστρώσεις) και τέλος η Ελπίδα (πολλές χιονοκαταιγίδες, καλύτερη θερμοκρασιακά από Μήδεια, λιγότερο όμως στρωμένο χιόνι από Μήδεια). Και ο Τηλέμαχος πάντως ήταν εντυπωσιακός για τις λίγες ώρες που κράτησε. κ. Ζιακόπουλε θα ήθελα κάποια στιγμή επειδή ανεβάζετε πολύ ενδιαφέροντα άρθρα και μας ιντριγκάρετε, να συμπεριλάβετε και το 1991, για να μαθαίνουν και οι νεώτεροι. Το 1991-92 πέρα από τις ατελείωτες ημέρες χιονόπτωσης και χιονόστρωσης, περιοχές όπως Καπανδρίτι και Άγιος Στέφανος (και τα λοιπά υπερβόρεια) είχαν πάνω από 1 μέτρο χιόνι, αυτό το ρεκόρ από τότε έχει να καταρριφθεί και χωρίς -40 στα 500! Για τότε τα ρίξαμε στο Πινατούμπο, όμως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας λείπουν τέτοιοι χειμώνες..

    Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με τον κ. Θανάση και ως προς την περιοχή της Μαλακάσας.
      Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Ζιακόπουλε, για την εγκυρότητα των προγνώσεών σας και για την ποιότητα του τρόπου γραφής σας. Γιώργος

      Διαγραφή
  19. Σε καλή κατάσταση, απλά με νερά η Ποσειδώνος και ακόμα καλύτερη η Σουνίου, κι έτσι κατάφερα να πάω δύο σάντουιτς, ραβιόλια που μαγείρεψα, τραχανά που μαγείρεψε μια φίλη μου, τσάι, καφέ και εμφιαλωμένο νερό στη μητέρα μου στο Θυμάρι, όπου δεν μπορούσε να πιει ούτε από τη βρύση, διότι ήταν πολύ παγωμένο. Της είπα να την πάρω μαζί, αλλά θα μείνει απόψε σε μια γειτόνισσα, στην οποία ήρθε το ρεύμα, όπως και στο μισό Θυμάρι, ενώ το υπόλοιπο είναι ακόμα στο σκοτάδι. Και μέσα στα χιόνια, καθώς είχε αρκετά σε Σαρωνίδα, Ανάβυσσο κ.λ.π.

    Πολλά χιόνια και στη Γλυφάδα, περισσότερα από το Φάληρο, αλλά καμία σχέση φυσικά με τα βόρεια προάστια, όπου χιόνισε και σήμερα 30-45 λεπτά στο Μαρούσι προς Πεντέλη και δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους χωρίς να σκάψουν κυριολεκτικά. Αντίθετα, το κομμάτι από τη Βάρη και τη Βάρκιζα και μέχρι και λίγο πριν από την Αγία Μαρίνα ήταν το πιο στεγνό που είδα αυτό το διήμερο.

    Προσοχή θέλει πάλι τη νύχτα, διότι μπορεί να παγώσουν τα νερά και τα χιόνια, ενώ είδα πεσμένα δέντρα ή μεγάλα κλαδιά σε Φάληρο, παραλιακή, Σουνίου, ακόμα και 2-3 παρατημένα αυτοκίνητα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αρνακι με πατατες στον φουρνο συνοδευομενο απο κοκκινο κρασι. Περα απο την πλακα οτι γινει θα γινει -που αλλου- στους προσηνεμους. Δυτικη, Κεντρικη και Ανατολικη Μακεδονια και Θρακη θα εχουμε ενα ''καταπληκτικο'' ξεροβορι σαν κι αυτο που εχουμε....Ακομα.... Κια δεν λεει να φυγει.... ΑΝΟΙΞΗ ΧΘΕς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα με αυτόν τον τρόπο, αγαπητέ φίλε, οι όποιες "ελπίδες" εξανεμίζονται από το ξεροβόρι, στο οποίο αναφέρεστε διαρκώς. Κρατήστε και λίγη θετική σκέψη. Έχω την αίσθηση ότι πράγματι η βόρεια Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει άνυδρες και άχιονες περιόδους ειδικά την τελευταία δεκαετία. Έχω παράλληλα όμως την εντύπωση ότι οι χειμώνες του 2016-2017 και 2018-2019 είχαν ενδιαφέρον από άποψη χιονιού, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα χιονίσει ποτέ σε μια περιοχή.

      Διαγραφή
  21. Δεν έχουμε αναφέρει την χιονοκαταιγίδα στις 26 ή 27 Δεκεμβρίου του 2016.

    Δεν υπήρχε σύγκριση σε ποσότητα χιονιού και διάρκεια, ωστόσο η διαταραχή αυτή και η πορεία της, ήταν μια μίνι Ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σε όλους! Ζώντας ως παιδί στην περιοχή στα όρια Αθήνας - Νέου Ψυχικού και τώρα στα όρια Νέου Ψυχικού - Χαλανδρίου νομίζω ότι η τωρινή κακοκαιρία δεν ήταν η πιο ψυχρή, σίγουρα όμως υπερτερεί σε ποσότητα χιονιού οποιασδήποτε άλλης θυμάμαι! Χτες μέτρησα στην περιοχή στο δρόμο σε διαφορετικά σημεία 37 - 42 εκατοστά χιονιού και πάνω στα αυτοκίνητα ως 55 εκ. Να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι σε χιονιάδες από το 1987 και μετά, δηλαδή από τα γυμνασιακά μου χρόνια...

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα στην παρέα.
    Για Χαλκίδα δεν έχει καμία σχέση με τους χιονιάδες της δεκαετίας του 2000.
    Η ελπίδα ήταν ένας αξιόλογος χιονιάς (περίπου 10-15 πόντους στις εύκολες επιφάνειες εντός πόλης), όπως ήταν η Αριάδνη, ο Τηλέμαχος και η Μήδεια.
    Ο τελευταίος ιστορικός χιονιάς ήταν του 2008 (40 εκατοστά στα νότια της πόλης).
    Με σειρά από το μεγαλύτερο στο μικρότερο χιονιά για Χαλκίδα: 2002 (70-80 εκατοστά), 2004 (50-60 εκατοστά), 2008 (30-40 εκατοστά), 2006 (20-25 εκατοστά). Όλοι οι υπόλοιποι είναι χιονιάδες της σειράς, ο ιστορικός αγνοείται από το 2008...
    Δημήτρης-Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εν τω μεταξύ στο 12αρι βλέπω άλλο ένα (κατάντη)μα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Από την δορυφορική εικόνα φαίνεται ότι το Aegean snow effect παράγει υετοφόρες λωρίδες νεφώσεων. Κάτι μπορούν να δώσουν στην Αττική. Εάν και εφόσον καταφέρουν, θα φτάσουν και λεκανοπέδιο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Όλοι οι χιονιαδες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό κλείνουν οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας και μαλώνουν κυβέρνηση με αντιπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, που εγώ δεν είμαι : Στους χιονιάδες της δεκαετίας '00, η χιονόπτωση έπληξε την παραλιακή Κρήτη μετά την Αττική, με μερικές ώρες διαφορά, μάλιστα στη χιονιά του 2004 χιόνισε στις παραλιακές πόλεις (ιδίως Χανιά, όπου έσπασαν και μερικά δένδρα, κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά τον Φλεβάρη 1956). Διαβάζοντα και ακούγοντας τις προβλέψεις για θάψιμο της Κρήτης, ήμουν σίγουρος ότι το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Δεν καταλαβαίνω τι μεσολάβησε και στην τωρινή κακοκαιρία χιόνι (στούπα, όχι χιονοχάλαζο, χιονόλυτος ή χιονοσφαιρίδια κλπ) δεν έπεσε σε καμιά από τις παραλιακές πόλεις και σε ύψος κάτω από 400 μέτρα. Ούτε τα προβλήματα στο εσωτερικό ήταν ανάλογα των προβλέψεων ή ασυνήθη, άσχετα αν τα κανάλια για εντυπωσιασμό μεταδίδουν σκανδαλώδεις ανακρίβειες. Θα μείνω με την απορία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O μοναδικός χιονιάς της πρώτης δεκαετίας που έπληξε την παραλιακή Βόρεια Κρήτη ήταν αυτός του 2004 με πολύωρες χιονοπτώσεις με στούπα στις πόλεις Χανίων και Ρεθύμνου. Το 2004 η κάθοδος του ψύχους ήταν άμεση (χιόνιζε στα Χανιά ήδη κάποιες ώρες μετά την έναρξη της χιονόπτωσης στην Αθήνα και στο Ρέθυμνο ήδη το πρωί) ενώ τώρα τέτοια κάθοδος δεν υπήρξε με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τον εκφυλισμό της ψυχρής μάζας πάνω από το Αιγαίο που μάλιστα γυροβόλησε και λίγο προς τα ενδότερα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όμως και το ψύχος δεν είναι (τώρα) της ίδιας έντασης. Εγώ θα έλεγα ότι πολύ περίεργη χιονόστρωση για την παραλιακή βόρεια Κρήτη ήταν του Ρεθύμνου με την Αριάδνη το 2017 όταν οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές (για χιονόπτωση και χιονόστρωση).

      Διαγραφή
  28. Τελικά τα περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα επίκεντροθηκαν Αττικοβοιωτία ,αν και εμείς εδώ στη νοτιοδυτική Μαγνησία είχαμε καλή χιονοπτωση ,αλλά το χειρότερο είναι ο παγετός και το ψύχος που επικρατεί ,παρόλο την ηλιοφάνεια σήμερα ,στα πεδινά μόλις έφτασε η θερμοκρασία τους 2 βαθμούς, αυτά για τα τωρινά τώρα όντως για αρχές Φλεβάρη κάτι φενεται πάλι θα το δούμε στη πορεία όμως και ο δάσκαλος θα μας τα πει στην ώρα του.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Στα Μέγαρα, Δυτική Αττική, εξαφάνισε το 2008 ως προς την ένταση και τα ποσά του χιονιού, αλλά κατώτερος όλων σε ψύχος αν και το ψύχος ήταν εντονότερο από τη Μήδεια! Σε ελάχιστες θερμοκρασίες το 2008 παραμένει μακράν πρώτο, αλλά το 2004 είχα ολικό παγετό αλλά χωρίς χιόνι στην περιοχή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καμιά 15αρια πόντους χιόνι στο χωριό μου (850υψομετρο), εδώ στην κεντρική Κορινθια.Αλλού είχε ανεμοσουρια, και αλλού ξεχιονο.Η θερμοκρασία κατέβηκε στους -5.Σημερα είχαμε ήλιο με δόντια.
    Πέτρο τα Δυτικά του νομού μας ελπίζω κάτι να έριξε.
    Πάντως,εάν δεν έρθει κατεβασιά κρύου μαζί με βαρομετρικό από το Ιόνιο, πανελλαδικό χιονιά δε θα δούμε.Καλο βράδυ σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη τίποτα το ιδιαίτερο.Τζιφος΄.Στα πολύ ορεινα κάτι έρριξε,αλλά δεν αρκεί.Μας λείπει νερό,πολύ νερό,όπως και συ έχεις τονίσει πολλές φορές.Με αυτές τις κυκλοφορίες δεν βλέπω προκοπή.Πού είναι ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό από τα Ν-ΝΔ,με αργή κίνηση,ανεμο ΝΑ,προσβολή αρχικά του "μαλακού υπογαστρίου"και φανταστική συνέχεια ,για να κάνουμε δουλειά μας!!.Προέχει η επαρκής ενυδάτωση και έπονται τα υπόλοιπα.Να είσαι καλά εκεί στα ορεινά.-----------------Πέτρος Α.

      Διαγραφή
  31. μια εκτιμηση-σχολιο σας Κε Ζιακοπουλε για την κυκλοφορια (500hpa wind) στις 2/2 00UTC...προμηνυει βαρυχειμωνια??
    https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=36&time=180&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κύριε Ζιακόπουλε πείτε κάτι για τα επερχόμενα! Θα καμία άσπρη μέρα και εδώ στα Βόρεια;!;Ζηλεύουμε!!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. 2/2 φαινεται η Βορεια Ελλαδα να έχει την τιμητικη της...εις αναμονην ενημερωσης του δασκαλου ΠΑΝΤΑ!!
      https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/greece/precipitation-totals-24h-snow/20220202-0600z.html

      Διαγραφή
  32. Επίσημη πρόγνωση της ΕΜΥ αύριο γιά τα δυτικά πεδινά:από +02 έως +09β
    Εντωμεταξύ αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Αγρινίου 8 κ μισή το απόγευμα ήδη η θερμοκρασία βρίσκεται στο 0!
    Ότι να ναι,δυστυχώς.
    Αύριο λοιπόν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής πεδινής χώρας να υπολογίσουν κοντά στους -4 έως -7β κατά μέσο όρο.
    Σε ορεινά ημιορεινά και εκεί πού έχει χιονίσει πολύ, υπολογίστε 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερες.
    Δυτική Μακεδονία Θράκη ακόμη χαμηλότερα.
    Προσοχή στον πάγο και στο παγωμένο χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τ'άλλα και σύμφωνα με την ηγεσία της ΕΜΥ είχαν ενημερώσει ακριβώς ακόμα και για την ώρα ...

      Διαγραφή
    2. Αυτό είναι το θέμα.
      Όλοι λέγαμε(ο Χριστόδουλος ξέρει που τα είπαμε λάιβ)ότι από το πρωί θα μπει η πρώτη δυνατή μπούκα,ενώ οι επίσημοι φορείς ακόμη κ στην νυχτερινή τούς ανανέωση στη σελίδα έγραφαν ότι οι έντονες χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι κ μετά.
      Ανεξαρτήτως δελτίου επικίνδυνων φαινομένων, ως προς τις ώρες απέτυχαν.
      Αποτέλεσμα η κυβέρνηση(πού κακώς δεν έκλεισε μαζί με τα σχολεία και τον δημόσιο τομέα και να απαγορεύσει όλα τα μεγάλα οχήματα σε Αττική οδό)να δώσει σε όλους τούς εργαζόμενους αποδέσμευση στις 12 το μεσημέρι,με τα τραγικά επακόλουθα.

      Διαγραφή
    3. Όσο λιγοστεύουν τα εργαλεία, λιγοστεύει και η ακρίβεια της πρόγνωσης. Χρειαζόταν ραντάρ μετεωρολογικό και δεν υπήρχε διαθέσιμο για το λεκανοπέδιο. Δεν μπορεί το μοντέλο να σου προσομοιώσει την ανάσχεση των φαινομένων πάνω στην Εύβοια. Το ένα τρέξιμο θα τα επιταχύνει, το άλλο θα τα καθυστερήσει.

      Διαγραφή
  33. Καλησπέρα φίλοι μου.Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε όσο γίνεται καλύτερα μετά από την επέλαση του Αβερελ και της φίλης του της Ελπίδας.Μόνο ένα σχόλιο θέλω να κάνω Αυτόν τον άγιο άνθρωπο που όλοι μας εδώ τον ακούμε με σεβασμό και τολμώ να πω δέος δεν τον γνωρίζει κανείς απο την κυβέρνηση ? Κανένας δεν έβλεπε και δεν άκουγε το δάσκαλο εδώ και μέρες που μίλαγε και μίλαγε και αυτοί τίποτααα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σαν να μην πέρασε μια μέρα!
    Χιονιάς 4-6/1/2002. Κάποιοι Φορείς του Δημοσίου απέδωσαν τις χρόνιες αδυναμίες της Πολιτείας στην ΕΜΥ, η οποία μίλησε για βελτίωση και αυτή άργησε μια μέρα. Ειπώθηκε ακόμα και το εξωφρενικό ότι είχαν ανακληθεί τα εκχιονιστικά από τους δρόμους λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης του καιρού (αν είναι δυνατό με τόσο πολύ χιόνι που είχε παγώσει στους δρόμους!).
    Ως προϊστάμενος προγνώσεων της ΕΜΥ, απέφυγα κάθε αντιδικία με άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες που βλάπτουν την εικόνα όλων. Τις αντιδράσεις τους και την πικρία που μου προκάλεσαν τις ξέχασα πολύ γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στην θεση σας θα ενημέρωνα και με e-mail ή επίσημη επιστολη την πολιτεια για τις προβλέψεις πριν απο τοσο σημαντικα καιρικά φαινόμενα περαν του blog σας που θα όφειλε η πολιτεια να το παρακολουθεί και γιατι οχι να σας εχει ως συμβουλο ειδικό για μετεωρολογικά θέματα.Οποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβάζουν ας το μελετήσουν σοβαρα.

      Διαγραφή
    2. κύριε Ζιακόπουλε...δεν ειναι μόνο αυτό...νομίζω ότι ο πολιτικός προιστάμενος της ΕΜΥ είναι πάντα το εύκολο θυμα καθώς...οτι και να του χρεώσουν δεν έχει κανένα κόστος..αντίθετα...ιδιώτες..αιρετοί κλπ τα πράγματα είναι δύσκολα...οταν γίνονται "πιστώσεις",όπως και εσείς ετσι και ο σημερινός προιστάμενος της ΕΜΥ..δεν θέλω να είμαι γκρινιάρης...αλλά οταν βλέπεις μια χιονοθύελλα να εκδηλώνεται μπροστά σου...περιμένεις να ειναι και "πιστοποιημένη" για να αντιδράσεις?..."θωμάς"

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα σε όλους!!

    Για τον περσινό χιονιά άκουγα για 20 και 25 cm στο ΚΕΝΤΡΟ της Αθήνας και νομίζω ότι μιλάγαμε για τη μεγαλύτερη χιονόστρωση εδώ και 70 - 80 χρόνια τουλάχιστον.

    Στον φετινό χιονιά πόσο ύψος χιονιού έπεσε στο κέντρο της Αθήνας σε ανοιχτό χώρο και πρασινάδα.

    Στη συνέχεια εγώ θα το μετατρέψω στα πραγματικά εκατοστά που έπεσαν αλλά καλό είναι να έχουμε και αρκετές υποκειμενικές απόψεις από κατοίκους της Αθήνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Βασίλη, για την μακροπρόθεσμη εκτίμηση του Ιανουαρίου, που είχε σχεδόν απόλυτη επιτυχία. Τουλάχιστον 10 εκατοστά χιονόστρωσης είχαμε στο Φάληρο, λίγο περισσότερο στη Γλυφάδα, που ήταν - μάλλον λόγω εγγύτητας στον Υμηττό η βασίλισσα των νοτίων προαστίων σε αυτόν τον χιονιά. Ακολούθησαν η Βούλα και η Βουλιαγμένη στο πόντιουμ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  36. Το πώς λειτουργεί ο περίφημος κρατικός μηχανισμός είναι κάτι το διακομματικό. Τα κανάλια εστίασαν στην Αττική οδό μόνο. Δεν είναι έτσι. Κεντρικοί δρόμοι της ανατολικής Αττικής, παρέμειναν και παραμένουν απροσπέλαστοι ακόμα και τώρα που γράφω. Το αυτοκίνητό μου είναι ακόμα παρατημένο στη λεωφόρο Σπατών. Η λεωφόρος Πεντέλης το ίδιο. Δεν είμαστε στα χωριά μας ρε γαμώτο. Στην Αθήνα είμαστε. Εδώ στο Γέρακα, μίλησα με πολλούς και κανένας δεν είδε με τα μάτια του ένα γκρέιντερ. Και μιλάω για κεντρικούς δρόμους. Δε μιλάω για τα στενά. Δε θέλω να σας κουράσω άλλο.
    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο μπαλκόνι μου, με πλήρη έκθεση στη χιονόπτωση, 25εκ. Περιοχή Λ. Αλεξάνδρας.
      Νίκος

      Διαγραφή
  37. Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βασίλη.
      Στην περιοχή των Δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων το ύψος του χιονιού ήταν 25 με 30 εκατοστά. Μεγαλύτερο από το 2002 και το 2008.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Αντίστοιχη χιονόστρωση που κυμαίνονταν μεταξύ 20 και 30 εκ. (ανάλογα την επιφάνεια) υπήρξε στο Παγκράτι (Άγιος Αρτέμιος). Αναφορές από φίλους και εικόνες που είδα από την περιοχή του Ζωγράφου που βρίσκεται σχετικά κοντά, μαρτυρούσαν ακόμα μεγαλύτερες χιονοστρώσεις. Υποθέτω ότι θα ήταν στα ψηλά της περιοχής που γειτνιάζουν πιο πολύ προς τον Υμηττό.

      Διαγραφή
  38. Κύριε Ζιακοπουλε πείτε μας αν θέλετε τι συνέβη τελικά όσο αναφορά τον θετικό στροβιλισμού. Ήταν παρών για τις υπηνεμες ανατολικές περιοχές; Και αν όχι τελικά κάλυψε το έδαφος το aegean lake effect; Μήπως η "δυτικη" ενυσχησε το lake effect και έτσι είχαμε κάποια "ισοφάριση"; Κ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να απαντήσει κάποιος στις ερωτήσεις σου πρέπει να κάνει μελέτη-έρευνα, η οποία πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γίνει από μεταπτυχιακούς φοιτητές, επαγγελματίες μετεωρολόγους, ερευνητές κ.ά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ όπως και να έχει για τον κόπο σας να απαντήσετε.Κ.Μ.

      Διαγραφή
  39. Έχω την αίσθηση ότι ο Χρυσοχοΐδης βλεποντας την κατάσταση στην Αττική θα κρυφογελαει (θυμίζω το προληπτικό κλείσιμο της εθνικης από κάτω Κηφισιά στη Μήδεια και το κράξιμο που έφαγε. Πάντως ρουθούνι δεν άνοιξε τότε... Τώρα η Αττική οδός, στο βωμό του κέρδους, άφησε αβέρτα τριαξονικα να σουλατσάρουν... Βάλε και την ανυπαρκτη οδηγική παιδεια (εγώ πάντως ήμουν ο μοναδικός με αλυσίδες στη δουλειά σε σύνολο 30-40 ατόμων) και μικρή εμπειρία σε χιόνι των οδηγών. Ε δε θέλει και πολυ... Νομίζω ότι η πολιτική προστασια υποτίμησε το γεγονός (δεν πίστεψαν ότι θα δημιουργούσε τόσα θέματα στον κεντρικό ιστό) γιατί εκεί που το φοβήθηκαν πηγαν καλά (βλέπε σχολεία (ευτυχώς θα πω, σκεφθείτε κάποια εκατοντάδες σχολικά στην Αττική οδό...) και Αθηνών Λαμίας (απαγόρευση βαρέων οχημάτων από Κηφισιά, έπεσε μισό μέτρο χιόνι με λίγα αναλογικά προβλήματα). Αντίθετα, στην Αττική οδό και σε λιγότερο υποπτα σημεία (Μεσογείων, ανατολική Αττική) τα κάνανε σαλάτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα και από μένα, το δικό μου σχόλιο έχει να κάνει με την ιδιαιτεροτητα που παρατηρώ στους τελευταίους χιονιαδες και χει να κάνει σε σχέση με τους παλιακους ας τους πούμε περιόδων δεκαετίας 80-90-00ς...μου κάνει εντύπωση πώς γίνεται στη Καλλιθέα - Τζιτζιφιές που μαι τα τελευταία 15 χρόνια, στο χιονιά αυτό εμείς να μην έχουμε τις πρωινές ώρες καθόλου χιονοστρωση και στη Νέα Σμύρνη(πατρικό μου) και Φάληρο, δίπλα μας δηλαδή να υπάρχει χιονοστρωση... Μιλάμε για αποστάσεις 5 λεπτά με το αμάξι όχι παραπάνω... Η γέφυρα της Αμφιθέας από Λάμπρου Κατσώνη, Καλλιθέα δηλαδή χωρίς χιονοστρωση και η από κει πλευρά της Αμφιθέας που ναι Φάληρο με χιονοστρωση... Οι παλιακοι χιονιαδες δεν είχαν θεωρώ τέτοιες ιδιαιτεροτητες σε τόσο μικρές αποστάσεις ήταν εξίσου παντού τα φαινόμενα τα ίδια,δεν συγκρίνω φυσικά Κηφισιά με Καλλιθέα αλλά Καλλιθέα με Φάληρο και Γλυφάδα ενδεχομένως που χε χιονοστρωση από το πρωί μέχρι τη θάλασσα... Σε μας η χιονοστρωση ξεκίνησε από τις 17.00 και μετά όπου ένα γερό μπάσιμο 4ωρων τουλάχιστον έδωσε 10 πόντους στα αμάξια και 5 πόντους στα πεζοδρόμια, φυσικά στη Μήδεια είχαμε τα διπλάσια νούμερα σε χιονοστρωση... Και στον επόμενο να μάστε καλά και χωρίς προβλήματα όσο γίνεται... Γιώργος Τρύπας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Μια παρατηρηση.
    Ως προς το ψυχος σε σχέση με αυτόν του 2008.
    Αν δεν κανω λαθος τότε είχαμε -12 στα 850? Ομως σιγουρα θυμάμαι οτι η επιφανειακή θερμοκρασια ηταν χαμηλοτερη σε πολλες περιοχές και σιγουρα πολυ χαμηλοτερη στις δυτικές περιοχες του λεκανοπεδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τουλάχιστον χιονιαδες υπήρχαν κ θα υπάρχουν του κ Ζιακοπουλου επιβεβαιβεωνεται κ αυτό όπως κ όλες οι άλλες επισημάνσεις του!! Πόσο καιρό τώρα ορισμένοι γκρίνιαζαν πάνε τα χιόνια δεν θβα ξανάρθουν οι λιγοστοί χαιρεκακοι γελούσαν κλπ! Τώρα μετράμε εκατοστά χιονιαδες συγκρίνουμε οι χιονοφιλοι να λέμε δόξα τω θεώ που την τελευταία εικοσαετία παρατηρούμε όπως κ φέτος αχιονιστη κεντρική Ευρώπη ηλιόλουστη κ ξερή ιβηρικη επιτέλους φέτος κανονικός χειμώνας στην Ρωσία που πέρυσι κ πρόπερσι παραμιλοουσε για την εξαφάνιση του κ ψίχουλα στις ΗΠΑ σε σύγκριση με φοβερό ψύχος κ χιονι σε Σικάγο Ντένβερ Ν Υόρκη κλπ!! Ελπίδα ευχαριστώ στον Θεό κ την φύση για την Ελλάδα μας κ με θρησκευτική ευλάβεια προσοχή στις αναρτήσεις αναλύσεις του φοβερού κ Ζιακοπουλοςυ!!!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ιδιαίτερη κακοκαιρία για την Αττική, μέτρια σε διάρκεια φαινομένων, καλή χιονόστρωση σε πολλές περιοχές μέχρι και το κέντρο των Αθηνών. Θυμάμαι καλά όλες τις χιονοπτώσεις στην Αττική από το 1983, κρατάω και ημερολογιακές σημειώσεις αλλά επειδή η ανάλυση του κ. Ζιακόπουλου τα λέει όλα θεωρώ άσκοπο να κάνω κάποιες αναφορές.

    Στο κομμάτι της στατιστικής όμως θα ήθελα να τολμήσω πως θα δούμε και άλλες μέρες με χιονοπτώσεις στην Αττική τουλάχιστον.

    Κάτι φαίνεται από τις 4 Φεβρουαρίου αλλά είναι εξαιρετικά νωρίς για να πούμε αν θα είναι η αρχή μιας νέας χιονοπεριπέτειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σου φτάνει αυτό που είχατε και φέτος αλλά και πέρσι? Πόσο αχαριστία πια σ'αυτη την χώρα....

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι το θέμα αν φτάνει σε εμένα αλλά αν φτάνει στον φετινό Χειμώνα. Αν έχει να δώσει και άλλο είναι καλοδεχούμενο,ελπίζω χωρίς τα προβλήματα της Ελπίδας που μας άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 15 ώρες.

      Διαγραφή
  44. Όντας κάτοικος Ολλανδίας, απλώς να πω ότι δεν φαίνεται ίχνος για πιθανότητα νιφάδας στην Ολλανδία για τις επόμενες 2 εβδομάδες, ενώ και μέχρι τώρα ο χειμώνας είναι ήπιος, με καθημερινή βροχή το Δεκέμβριο και συννεφιες - ομίχλη τον Ιανουάριο. Άρα αν αναλογιστουμε πόσο εύκολα χιονίζει στην Αθήνα για το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται, μάλλον θα πρέπει να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί.. Τελικά ίσως το μόνο θετικό της κλιματικής αλλαγής να είναι το πιο θερμό Αιγαίο το χειμώνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ένταση των χιονοπτώσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, τώρα η κλιματική αλλαγή είναι καλή; Πάντα ήξερα ότι το ενδιαφέρον των περισσότερων για το κλίμα και το περιβάλλον ήταν υποκριτικό. Δυστυχώς, αυτές οι χιονοπτώσεις για τις οποίες χαίρεστε, θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για την Ελλάδα, η οποία είναι ένα διαλυμένο κράτος και ακόμα δεν έχει ρεύμα η μισή Αττική, ενώ μέχρι χθες το απόγευμα απεγκλώβιζαν οδηγούς και κάποιοι έπαθαν εμφράγματα και εγκεφαλικά μέσα στα μάτια τους.

      Δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σπίτι θανούσης λόγω του χιονιά, δεν είχαν οξυγόνο οι πτέρυγες Covid 19 στο Σωτηρία, δεν μπορούσαν να μεταφέρουν ασθενείς από το ένα κτίριο στο άλλο για θεραπείες, δεν είχαν να τους δώσουν ούτε φαγητό. Αλλά τι να περιμένεις, όταν υπάρχουν τύποι που παρακαλάνε να σκάνε ηφαίστεια μήπως και πέσει η παγκόσμια θερμοκρασία, μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό τους. Δυστυχώς, ακόμα να πάρουν χαμπάρι οι περισσότεροι ότι κάθε κακοκαιρία θα είναι και μία καταστροφή, που μπορεί να χτυπήσει το σπίτι του καθενός από μας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. @Β. ΣΠ. Άρα εσύ δηλαδή δεν ήθελες να χιονίσει έτσι? Άσε τα προβλήματα που λες. Αυτά υπήρχαν και θα υπάρχουν σε τέτοιες καιρικές καταστάσεις. Αλλά αυτό που μου γυρνάει το μυαλό είναι πως πολλοί θέλουν κάθε χρόνο να χιονίζει στην Αθήνα και όταν ο καιρός τους κάνει το κέφι, βγαινουν μετά και γκρινιάζουν για κλειστούς δρόμους κτλ. Αποφασίστε επιτελούς τι θέλετε. Όσον αφορά αυτά που λες για το κράτος συμφωνώ και επαυξάνω. Δεν πρόκειται να φτιάξει αυτό το πράγμα ούτε σε 50 χρόνια. Δυστυχώς φίλε μου.

      Διαγραφή
  45. Δύσκολη ημέρα η χθεσινή καθώς μετά το πέρας της ισχυρής χιονοκαταιγιδας κατά τις 8 το πρωί,συνεχισε να χιονίζει μέχρι περίπου τις 12 με αυξομειώσεις οι οποίες δυσκόλεψαν πολύ το άνοιγμα των δρόμων μέσα στο χωριό μου,το οποίο έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού το χιόνι ήταν πάνω από 70-80 εκατοστά,αλλά τα ανεμοσουρια ξεπερνούσαν και το 1,5 μέτρο.
    Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης αλλά και στην συνέχεια παρόλο την βελτίωση του καιρού(Δεν ξεπέρασε το μηδεν) έκαναν το έργο ακόμη δυσκολότερο και φυσικά σταμάτησε κάθε επιχείρηση μετά τις 8 το βράδυ, αφού η θερμοκρασία ειχε πεσει ήδη στους -6 βαθμούς και τα πάντα πάγωσαν.
    Βλέπω να περνάμε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές αφού ο πάγος φαίνεται να δημιουργεί πολλά προβλήματα ειδικά σε ανθρώπους που χρήζουν άμεσης φροντίδας και σε αυτό δώσαμε προτεραιότητα σαν δημοτική αρχή.
    Βάση συνθηκών πιστεύω ότι τα πήγαμε αρκετά καλά, σε αντίθεση με την Περιφέρεια μας,που παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις της, δεν κατάφερε να δώσει στην κυκλοφορία ούτε καν την εθνική οδό Θήβας-Λιβαδειάς.
    Ήθελα να ήξερα που επιχειρούσαν τα 55 μηχανήματα που με στόμφο διακήρυξαν.
    Το άνοιγμα των δρόμων μεταξύ των 5 χωριών του πρώην Δήμου θεσπιεων έγινε από τον δήμο μας.
    Νομίζω πως τα λόγια περισσεύουν.
    Φαντάζομαι τι γίνεται σε Θήβα Ερυθρές Πλαταιές κλπ που είχαν περισσότερο χιόνι από εμάς.
    Ευχαριστούμε ακόμη μια φορά τον αγαπητό μας δάσκαλο για όλα απλόχερα μας προσέφερε με τις αστείρευτες γνώσεις του,όπως και με την διορατικότητα του που από πολλές ημέρες πριν τα είχε δει όλα όσα έρχονταν,
    Ευχαριστώ επίσης τον καλό φίλο Φώτη Ματραλη για τις ακριβείς προγνώσεις του για την περιοχή μου,όπου πετυχε ακομη και την έναρξη και λήξη των φαινομένων,σε περιοχή μάλιστα που δεν έχει γνωρίσει από κοντά.
    Πολλές φορές έχω γράψει για εκείνον πόσο πολύ διαβάζει και μελετάει πάνω στην όμορφη επιστήμη της Μετεωρολογίας και τα αποτελέσματα τα βλέπετε στα σχόλια του στο μπλογκ.
    Εγώ θα του ευχηθώ άλλη μια φορά,και επαγγελματίας φίλε...
    Χαιρετίζω και τον φίλο μου τον λεβέντη τον Αργύρη τον γεροπαναχαικο.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Στη Νέα Ζωή στο Περιστέρι,σύνορα με Χαϊδάρι,δεν έστρωσε καθόλου.Ούτε μισό πόντο..Μόνο στ΄αμάξια είχε λίγο...Τις άλλες χρονιές και πέρσι είχε πολύ χιόνι.Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί!Και είμαι 1χλμ από την κορφή του Ποικίλου όρους σε ευθεία γραμμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλημέρα σας. Τα μοντέλα μεσομακροπρόθεσμα διατελούν πάλι εν πλήρη συγχύσει. Όπως και πριν 15 ημέρες. Ο καιρός είναι ικανός για το καλύτερο ή το χειρότερο, εξαρτάται σε ποιο στρατόπεδο ανήκει κανείς. Θα έχουμε "προβλήματα" ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Για τη ευρύτερη περιοχή Νίκαιας Κερατσινίου Δραπετσώνας τα σκήπτρα κρατά το 2008 με διαφορά αμέσως μετά 2004 2002 και πέρσι η Μήδεια. Η Ελπίς πέρασε και ακούμπησε ελάχιστα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Για τα δυτικά προάστια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο χιονιάς του 2008 ήταν με διαφορά ο πιο ισχυρός λόγου τού Δυτικού τόξου με πάνω από 40 πόντους σε όλες τις περιοχές θυμάμαι ακόμα ότι έκαναν 2 βδομάδες να λιώσουν .. η ελπίδα ήταν απογοήτευση για τα δυτικά προάστια .. οπότε για δυτικά προάστια 2008 2002 2004 2021 2022...

    ΑπάντησηΔιαγραφή