Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου

Το Βέρμιο όπως φαίνεται από το Πολύμυλο Κοζάνης. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης καλύπτονται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την απουσία υετού και τις ικανοποιητικές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Εξαίρεση αποτελούν οι ΒΑ περιοχές της ηπείρου μας, όπου σημειώνονται χιονοπτώσεις και επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα είναι ευνοϊκές για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού αναμένεται ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τη νύχτα όμως και νωρίς το πρωί θα παραμείνει χαμηλή και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός. 


Το Σάββατο (15/1), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι μόνο στα ΝΑ θα φθάνουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο μόνο στις δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση, η οποία στα ΒΑ θα είναι αισθητή. 

Την Κυριακή (16/1), στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, το Ν. Ιόνιο και τη Β. Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών και σύντομων βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά). Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι ελάχιστες τιμές της θα είναι χαμηλές (παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά), ενώ οι μέγιστες τιμές της θα κυμανθούν κοντά στα κανονικά (μέσα) για αυτή την εποχή σε επίπεδα, τουλάχιστον στις δυτικές και νότιες περιοχές. 

Τη Δευτέρα (17/1), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη (18 & 19/1) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας θα είναι η επικράτηση ισχυρών βόρειων ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας, η οποία στα ανατολικά και τα βόρεια θα είναι σημαντική. Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικές, σύντομες και κατά κανόνα ασθενείς.      

34 σχόλια:

  1. Μάλιστα. Θα μας φάει το ξεροκρυο για μέρες δηλαδή. Κρίμα πάντως με τέτοια ευνοϊκή κυκλοφορία φέτος και να φεύγουν όλοι οι αυλωνες προς τα ανατολικά. Πέρσι με εκείνη την αισχρή κυκλοφορία με τους νοτιάδες τουλάχιστον είχαμε 3-4 καλές ψυχρες εισβολες με αποκορύφωμα την Μηδεια. Φέτος είναι σαν να ζούμε την ημέρα της μαρμοτας και το βαρελι δεν έχει πάτο σε ότι αφορά τα τρεξίματα των μοντελων. Επαναλάμβανεται κάθε μέρα η ίδια κατάσταση, δηλαδή βλέπουμε ευνοϊκά τρεξίματα να μετατίθενται για αργότερα και αργότερα και πάμε από αναβολή σε αναβολή. Κάπου αυτή η κατάσταση μας κούρασε και η υπομονή μας αρχίζει και εξαντλείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε καλό μεσημέρι. Υετός γιοκ με αυτά που μας λέτε ... Διαφαίνεται στον ορίζοντα τίποτα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είδα φωτογραφίες από το χωριό μου σήμερα (πεδινή Ανατολική Φθιώτιδα) στο facebook. Εντάξει. 10 πόντους χιόνι το είχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μπίλια έκατσε τελικά.Αερας καί ξεροβορη στο φουλ μάλιστα.
    Σ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα σας Κύριε Δημήτρη! Πολυ σεβομαι οσα λετε και μορφωνομαι στον κλαδο της μετεωρολογιας με οσα γραφεται.. Αν μπορειτε παρακαλω.Πειτε μου,με αφορμη τα νεα τρεξιματα των προγνωστικων μοντελων και επειδη ολοι οι χιονοφιλοι(κι εγω) αναμενουμε πως και πως εναν χιονια πεδινο της προκοπης..προκειται να εχουμε σημαντικες ευκαιριες το τελευταιο δεκαημερο του Γεναρη για να δουμε τον λευκο επισκεπτη? Η θα μας τα αρπαζει ολα η τουρκια-ασια? Μεχρι στιγμης ,δεν ξερω για πιο ακριβως λογο αλλα στα τρεξιματα διακρινω τον αζορικο να παρασερνετε πολυ ανατολικα και να διωχνει τους αυλωνες ανατολικοτερα μας...γιατι αυτο?ολα αυτα για τις 144 και 168 ωρες...τι να πω..μια ευκαιρια ζηταμε να μας ερθει κουτι εκει που πρεπε..να βγαλει ενα χαμηλο στο ιονιο...τοσο δυσκολο πιααα...πανω που θεωρουσα ευνοικη την κυκλοφορια αυτη μην μας βγει ξινη?!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ....κύριε Ζιακόπουλε εγώ λέω να ξεκινήσουμε την ονοματοδοσία των χαμένων Αυλωνων μπορούμε να ξεκινήσουμε...από αυτόν της πρωτοχρονιάς ας πούμε λέγοντας τον "Ζίκο" κλπ...κατά τα λοιπά αν δεν χιονίσει στο Κεντακι...δεν χιονίζει στα Γρεβενά!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάλι καλά να λέμε που έκανε ο καιροε και αυτά τα χιόνια.. τα βουνά θα το κρατήσουν για καιρο ακόμα και μπορεί να βάλουν κιαλο.οτι πρέπει για το καλοκαίρι..Η σειρά παντός έτσι είναι.βρεχομαστε καλά.χιονιζονται καλα ορεινά ημιορεινά και στο τέλος έρχεται και ένας καλός χιόνισε πεδινων..με την βοήθεια ενός σηβηρικου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλά τα λέει ο δάσκαλος στη εξαημερη πρόγνωση ,το θέμα είναι ότι θα μας φάει το ξεροβορι τις επόμενες ημέρες χωρίς να φένονται ιδιαίτερα φαινόμενα στον ορίζοντα παρά πόνο ένα κρύο ας ελπίσουμε ότι θα ξεσπάσει αυτό το συνεχόμενο ξεροκρυο που διαφενεται και θα έχουμε τον πολυπόθητο χιονουετο.χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία η φωτογραφία. Βγάλαμε κι εμείς μερικές στη Βαρυμπόμπη και στην Πάρνηθα στο ύψος του τελεφερίκ, αλλά τα χιόνια ήταν λίγα. Τα τοπία, όμως, ωραία - με εξαίρεση τα καμένα στη Βαρυμπόμπη - κι έναν μαύρο σκύλο να κλέβει την παράσταση στην Πάρνηθα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δε φαίνεται τίποτα άξιο λόγου μέχρι 20-21/1 χοντρικά πέρα από το κρύο κάποιες μέρες. Σύμφωνα με τα ανσάμπλ του ευρωπαϊκού όμως, αν και πολύ μακριά ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα, το διάστημα 22-24/1 αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Θα το παρακολουθούμε όσο πλησιάζουμε χρονικά με την ελπίδα να μην είμαστε άτυχοι για άλλη μια φορά.
    Δημήτρης-Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω αν τα Αθηναϊκά καμάκια προτιμούν γυναίκες εκ Σκανδιναβίας ή Ουκρανίας, όμως οι Αθηναίοι χιονολάτρες σίγουρα προτιμούμε τις ουκρανικές αέριες μάζες, Κοινό μυστικό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να ξέρετε πως τίποτα δεν είναι αδύνατο σ'αυτή τη ζωή! Εκεί που νομίζεις ότι όλα έχουν τελειώσει εκεί είναι που όλα αρχίζουν. Νίκος Ξυλούρης 🙂🙂 (Σταυρος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πέρα του ξεροκρυου, και του θυελλώδη βοριά, τίποτα περισσότερο στην περιοχή μου.
    Αναρωτιέμαι όμως,πως γίνεται τον καύσωνα να τον πετυχαίνουν τα μοντέλα δέκα μέρες πριν.Και πανελλαδικό παρακαλώ.Οταν όμως επρόκειτο για βροχή ή χιόνι μας βγάζουν το λάδι.Ακομη και την τελευταία στιγμή αλλάζουν πορεία στο σύστημα.
    Έχεις καί την τηλεόραση, όταν πλησιάζει κάποια κακοκαιρία ειδικά στην Αττική, τότε ψάχνουν να βρουν σε πιο μαχαλά θα βρέξει,σε ποιο μαχαλά θα χιονίσει και σε ποιο μαχαλά θα έχει Ήλιο.
    Καλό βράδυ σε εσάς κύριε Ζιακοπουλε, και σε όλη την παρέα του μπλογκ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όλα τα σχόλια εκφράζουν κ εμένα! Απογοήτευση για έλλειψη χιονιού στα πεδινά!! Αχιονια σε όλη την Ευρώπη πλην Ρωσίας κ πάλι καλά να λέμε που έχουμε πολύ χιόνι στα ορεινα κ σε πάρα πολλά χωριά κ στην πόλη μου τον Βόλο όλη μέρα νιφαδοπτωση κ πάνω από τα 200 μ το χιόνι σε όλο το Πήλιο πάρα πολύ!! Ίδωμεν μέχρι αρχές Μαρτίου φίλοι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Τζίφος μας τάισε ελπίδα. Ο Ευρωπαίος μας προσγείωσε στην πραγματικότητα. Ο κος Ζιακόπουλος μας είπε την αλήθεια : το κλίμα έχει αλλάξει! Και να είμαστε και ευχαριστημένοι που τα βουνά μας έχουν χιόνι καλό. Όσο για τα πεδινά.. αναμείνατε στο ακουστικό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, έχει αλλάξει. Και με τον αζορικό αντικυκλώνα υψωμένο κάθε χειμώνα για πάνω από ένα μήνα σερί, θα φτάσουμε στο σημείο η Βρετανία να βιώνει πιο θερμούς χειμώνες από την Ελλάδα. Το ότι ένας αυλώνας κινήθηκε τελικά ανατολικότερα και δεν χιόνισε σε ολόκληρη την Ελλάδα - όπως συνέβη με την Αριάδνη το 2017 ή με τον Ραφαήλ, τη Σοφία και τον Τηλέμαχο το 2019 ή με τον Λέανδρο και τη Μήδεια το 2021 - δεν σημαίνει κάτι.

      Οι κακοκαιρίες που βιώνουμε και φέτος - και αναφέρομαι και στις καταιγίδες και τις πλημμύρες που άρχισαν από τον Οκτώβριο κιόλας και όχι μόνο στις σερί όπως φαίνεται ψυχρές εισβολές - αποδεικνύουν ότι ο χειμώνας στην Ελλάδα όντως έχει αλλάξει. Έχει γίνει και χειρότερος - με περισσότερες καταστροφές, θύματα - και μακροβιότερος, αφού κρατάει μέχρι τέλη Απρίλη, ακόμα και στα πεδινά.

      Αναρωτιέμαι, τι θα λέγατε οι χιονόφιλοι - μην το πάρετε επί προσωπικού, απλά με αφορμή το σχόλιο σας, τα αναφέρω όλα αυτά - αν είχαμε τους χειμώνες της Ισπανίας με τα 20άρια να κρατούν ολόκληρους μήνες, με τη Βαρκελώνη, μία πόλη αντίστοιχη του Πειραιά να μην έχει δει χιόνι ποτέ. Γιατί μήπως έχει δει το Παρίσι; Το Λονδίνο; Η Ρώμη; Καλά δεν αναφέρω για Μασσαλία, Νίκαια στη Γαλλία και για Νάπολι στην Ιταλία, σε αντίστοιχα γεωγραφικά πλάτη με την Αθήνα, που τα χιόνια τα βλέπουν μόνο από φωτογραφία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Η Βρετανία φημίζεται για τις βροχές της όχι για τα χιόνια και λόγω του ρεύματος του Κόλπου. Πάντως ρε φίλε να σε ενημερώσω ότι εχω πολλούς φίλους χειμερινούς κολυμβητές στην Ηγουμενίτσα που δε γκρινιάζουν για τον καιρό και απολαμβάνουν τη θάλασσα όταν τους το επιτρέπει. Με τον καιρό δεν μπορούμε να τα βάλουμε λένε και δίκιο έχουν!

      Διαγραφή
    3. Αφού δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό, τότε γιατί γκρινιάζεις κι εσύ που δεν έχει χιόνια εκεί; Ειδικά, μάλιστα, από τη που η περιοχή σου δεν ευνοείται για χιονοπτώσεις με καμία από τις διατάξεις που επηρεάζουν την Ελλάδα. Εμένα, ένα φιλαράκι στη Ζάκυνθο που άρχισε πέρσι τα χειμερινά μπάνια και τα συνεχίζει και φέτος, μου λέει ότι δεν κάνει καθόλου κρύο εκεί, οπότε νομίζω ότι σαν άλλος Δον Κιχώτης κυνηγάς ανεμόμυλους (χιονιάδες στο Ιόνιο, δηλαδή).
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. By the way, γιατί δεν πας κι εσύ για μπάνιο με τους φίλους σου από την Ηγουμενίτσα; Έτσι, δεν θα στενοχωριέσαι τις μέρες που έχει καλοκαιρία και όταν έρχονται κακοκαιρίες θα χαίρεσαι έτσι κι αλλιώς. Win - win situation, που λένε και οι Άγγλοι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. απα απα βαγγελη μου! Το θεωρώ ταμπού και ιεροσυλία το χειμερινο μπάνιο, προσβολή προς το βασιλια Χειμώνα! Όχι ότι είμαι κρυουλιαρης αλλά λόγω ιδεολογίας καθαρά. Αλλά και να ήθελα που να πας? όταν 300μερες το χρόνο εδώ πάνω έχει συννεφιά like England!!

      Διαγραφή
    6. Εγώ πάλι, Γιάννη μου, έχω άλλο κουσούρι. Αν δεν δω στην παραλία πάνω σε μισοφαγωμένη φέτα καρπούζι 7 σφήκες, δεν μπαίνω στη θάλασσα! Θα ήμουν δε πανευτυχής αν χιόνιζε με θερμοκρασίες καμιά δεκαριά βαθμούς υψηλότερες από αυτές που η μαμά φύση όρισε να χιονίζει!

      Διαγραφή
  16. Δάσκαλε ευχαριστούμε για το χθεσινό άρθρο σας πού μας βάζει όλο ένα και σε πιό ποιοτικά μέρη της πρόγνωσης καιρού και της μετεωρολογίας.
    Θα έλεγα είστε λέκτορας,επίκουρος,πρύτανης και επίτημος καθηγητής μετεωρολογίας όλα σε ένα!
    Όπως εχουμε ξανά πεί αυτά τα πλανητικά κύματα(Rossby waves)είναι στην ουσία πού πηδαλιουχούν τον ίδιο τον πολικό αεροχείμαρρο από τα δυτικά προς τα ανατολικά φέρνωντας και τον χειμώνα μαζί με τις όποιες υφέσεις στη χώρα μας.
    Αν κατάλαβα καλά,το ζουμί για τον ερχομό χιονοκακοκαιρίας στη χώρα μας είναι το σχήμα τού χάρτη πού μας παραθέσατε,όπου μετά την υψηλή ράχη-έξαρση(ridge)της ΒΔυτικής Ευρώπης και στη συνέχεια τη χαμηλή σκάφη(τραφ)στην ανατολική ευρώπη,αυτή να βρεί δίοδο μέσα τού jetstream να κινηθεί αρχικά νότια ΝΔυτικά και μετά ΒΒΑνατολικά έτσι ώστε να περάσει πάνω από τη χώρα μας.
    Στην ουσία δηλαδή,η με διάρκεια ανύψωση τού Αζορικού(καλή ώρα όπως τώρα) απλά θέτει τις βάσεις για τακτά ψυχρά επεισόδια προς την ανατολική Μεσόγειο και μέχρις εκεί.

    Κάτι τέτοιο πάει να γίνει και στις 18-20 τού μήνα όπου γιά άλλη μία φορά ο πολικός θα φύγει διά μέσω μαύρης θάλασσας προς Τουρκία,δίνοντας σε εμάς λίγα φαινόμενα Δευτέρα Τρίτη και πιό ήπια ψυχρή μεταφορά.
    Όλα όμως δείχνουν ότι στα "καπάκια" η κίνηση τού αεροχειμάρρου θα ευνοήσει και τη χώρα μας.
    Ευκαιρίες απο δω και στο εξής(ήδη είχαμε)έρχονται πολλές,αλλά όπως ξανά είπα πρεπει να σε θέλει και λίγο...αμάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ σωστά αναφέρατε δάσκαλε,ξέχασα να προσθέσω και τη χρησιμότητα τού πολλαπλού δείγματος Ensemble των δύο κύριων μοντέλων πού αν τα έχεις δουλέψει και έχεις κάποια πείρα,θα δώσουν μία πιό αντικειμενική σκοπιά σε σχέση με ένα απλό ραν πού ίσως τάζει παπάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ολίγον αργοπορημένο, αλλά και πάλι επίκαιρο. Ψυχρότερος από τους μέσους όρους του βγήκε ο Δεκέμβριος του 2021 για την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (-0,6β.), την ανατολική Στερεά (-0,2β.), την Πελοπόννησο (-0,5β.), τα νησιά του Αιγαίου (-0,1β.) και την Κρήτη (-0,3β.). Θερμότερος από ό,τι συνήθως τη δεκαετία 2010-2019, που χρησιμοποιεί ως μέτρο σύγκρισης το meteo.gr ήταν στη Θεσσαλία (+0,7β.), τη Μακεδονία και τη Θράκη (+0,4β.).

    Δηλαδή, ήταν ένας κανονικός Δεκέμβριος, που τα είχε όλα, βροχές, νοτιάδες με τα υψηλότερα κύματα που προσωπικά θυμάμαι στη θάλασσα στις 11/12, ψυχρή εισβολή στις 18-19/12 με χιόνια σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, κάποιες κρύες μέρες με βοριάδες και κάποιες καλές μέρες που κακώς πιστεύουν κάποιοι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν επειδή είναι χειμώνας. Για το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας, μάλλον είναι και λίγες, αν κρίνουμε από τα συνεχή 20άρια στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη μεσογειακή Γαλλία και τη νότια επίσης Ιταλία. Οι καιρόφιλοι μάλλον είναι οι τυχεροί της κλιματικής αλλαγής, τελικά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, φίλε μου γκρίνια. Να σου στείλω και τον λογαριασμό της ΔΕΗ να μου τον πληρώσεις, αφού είσαι τόσο χαλαρός με το κρύο και τις μικρές μέρες του χειμώνα εσύ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  19. Τελικά καταγράφηκε θερμοκρασία 50,7 βαθμών στη δυτική Αυστραλία, ισοφαρίζοντας το εθνικό ρεκόρ της χώρας από τις 2 Ιανουαρίου 1960, σύμφωνα με update του Guardian. Άλλες δύο περιοχές στην Αυστραλία είχαν επίσης 50,5 βαθμούς, κι εδώ στην Αττική δεν λέμε να ξεπεράσουμε τους 5β. και πλησιάζει 9 το πρωί. Για να μην γκρινιάζω, όμως, κι εγώ συνέχεια, ακόμα και τα καμένα στη Βαρυμπόμπη φάνταζαν χθες λιγότερο άσχημα, καλυμμένα με το χιόνι.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα σας. Δυο παρατηρήσεις:
    - μείον 16 ελάχιστη το Μαυρολιθάρι παρότι είναι καταμεσής σε πλαγιά (χωρίς αναστροφή). Μην ξεχνάτε τα ωραία σουβλάκια του.
    - δεύτερος μέτριας έντασης παγετός φέτος στα πεδινά της Λακωνίας (εσπεριδοειδή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και οι τρέχουσες καταγραφές υετού στους σταθμούς ΕΑΑ, στο πολύ ενδιαφέρον "τώρα βρέχει", αφορούν (στην πλειοψηφία τους, τουλάχιστον) λιώσιμο χιονιού.

      Διαγραφή
  21. κυριε ζιακοπουλε πολυ χαιρομαι που βαλατε το χωριο μου σε αρθρο σας..μας τιματε..και το κοιταω το ξανακοιταω μετα διαβασα τον τιτλο κατω απο τη φωτογραγια..αντωνης πολυμυλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το ρεύμα του κόλπου ενεργεί ευεργετικά τον χειμώνα στα Βρετανικά νησιά και κυρίως Δεκέμβρη Γενάρη Φλεβάρη Ενω το καλοκαίρι κρατά την θερμοκρασία σε δροσερά επίπεδα Εάν δεν υπήρχε το ρεύμα αυτό τότε το κλίμα θα ήταν ψυχρό και πολύ σκληρό όπως και στο Καναδικό Λαμπραντορ Εάν δούμε την χάρτη παγοκαλυψης του Αρκτικού ωκεανού.θσ δούμε ότι δεν παγώνει σε κάποια εκταση μέχρι και τα νησιά Σπιτσμπεργκεν λόγω του ρεύματος του κόλπου Η μέση θερμοκρασία του Γενάρη στο Λονδίνο είναι 4 βαθμοί κελσίου περίπου αρκετά πιο υψηλή από τις περισσότερες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας ενώ του Ιουλίου ειναι17 κελσιουοσο περίπου η θερμοκρασια του Απρίλη στις περισσότερεςης νότιας Ελλάδος οπότε δεν έχουμε και τόσο ιδανικές συνθήκες για χιόνι Φίλε Σπάνε δεν νομίζω ότι το καλοκαίρι ενδεικνυτε για οικονομία στο ρεύμα όταν έχουμε τόσες ημέρες ζέστης και όταν δεν μπορούμε για διάφορες δυσκολίες αντικειμενικές η υποκειμενικεε να δροσιστούμε στην θαλασσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλοκαίρι αποκαλείται, όμως, "η χρυσή εποχή των φτωχών" και τίποτα δεν λέγεται τυχαία. Το λένε "χρυσή εποχή των φτωχών" γιατί ζεις καλύτερα με λιγότερα (ρούχα, τρόφιμα, χρήματα, φάρμακα κ.λ.π.).
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ξέχασες το νερό Βαγγέλη ...----Π.Α.

      Διαγραφή