Ο καιρός της εβδομάδας

Από το χιονιά του Φεβρουαρίου 2021 στην Αθήνα. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ψυχρό μέτωπο, που θα κινηθεί από τα Β. Βαλκάνια προς την περιοχή μας, θα προκαλέσει σύντομες τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στα ανατολικά και τα νότια. Επισημαίνεται ότι στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα δεν θα λείψουν και οι καταιγίδες. Με το πέρασμα του προαναφερθέντος μετώπου, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Β-ΒΔ άνεμοι, με συνέπεια την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. 


Την Τετάρτη (19/2), ασθενείς τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) αναμένονται στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση αρχικά ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο), αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός). 

Την Πέμπτη (20/1), τοπικές βροχές αναμένονται στη Δ. Ελλάδα και το ίσως το βράδυ στις Κυκλάδες και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν Δ-ΝΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Παρασκευή (21/1), βροχές, τοπικές καταιγίδες (θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές) και χιονοπτώσεις (ορεινά και Β-ΒΔ ημιορεινά) προβλέπονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 6, στρεφόμενοι βαθμιαία στη Β-ΒΔ Ελλάδα σε ΒΑ έως ΒΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη Β-ΒΔ Ελλάδα κυρίως από τις απογευματινές ώρες.  

Το Σάββατο (22/1), στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο, με τη σταδιακή επέκταση των ισχυρών βόρειων ανέμων και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι συνθήκες θα γίνουν χειμωνιάτικες με τα χιόνια πλέον να κατεβαίνουν και στα πεδινά. Πάντως, τις απογευματινές ώρες, στη Β. Ελλάδα και την Ήπειρο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. 

Την Κυριακή (23/1), η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα (από τη Μαγνησία και νοτιότερα) και σε όλες τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι Β-ΒΑ άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 και πιθανώς κατά τόπους τα 10 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σ όλη τη χώρα.

Υ.Γ. Με βάση τα τωρινά στοιχεία, στη Θεσσαλονίκη θα χιονίσει το Σάββατο και στην Αθήνα την Κυριακή. Τη διάρκεια και την ένταση των χιονοπτώσεων αυτών θα τις δούμε στην πορεία.  

106 σχόλια:

  1. Καλησπερα,Πατρα θα καταφερει να το δουμε αυτην τη φορα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγχαρητήρια κυριε Ζιακοπουλε...για πρώτη φορά δεν έχω καμμια ερώτηση...η μάλλον μόνο μία οι ΄χαρτες των αεροχειμάρων που μας υποδείξατε εδώhttps://www.netweather.tv/charts-and-data/jetstream?fbclid=IwAR3znhrYI7VPdutQeSLjcn4N0vhcw5-1SkDjYwi1NQnlj38Fp6wzLLpK808 ταυτίζονται με αυτους του gfs δλδ του αμερικάνικου μοντέλου και παλι συγχαρητήρια για την τόλμη και το κέφι σας "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ κυριε Ζιακόπουλε ....στα παιδιά στον νοτο προσοχή στις θερμοκρασίες..ειναι θαλάσσιες πολικες μαζες και οχι ηπειρωτικές...εμείς στην σαλονικα λιγα χιλιοστά μάλλον αλλα με πολυ καλες θερμοκρασίες.."θωμάς"

      Διαγραφή
  3. Μάλιστα. Με τα έως τώρα στοιχεία θα, έχουμε ένα κεντροβόρειο πέρασμα με δυνατη κατάληξη στα προσηνεμα με μεγαλύτερη διάρκεια. Τα περισσότερα μοντέλα αυτό λένε. Υπάρχει βέβαια και το σενάριο του τρελιαρη τζίφου που δείχνει δυτικηση του Αυλώνα, μερική αποκοπή από τη μεγάλη διαταραχη, καθυστέρηση στην κίνηση του χαμηλού και περισσότερα φαινόμενα στα κεντροβορεια. Σενάριο που ως τώρα συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Επομένως οι συνήθεις ύποπτοι χιονομανες της ανατολικής Ελλάδος θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος. Πιστεύω πάντως ότι θα χιόνισει σε Παραμυθια, Κόνιτσα και Γιαννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ είχες κάψει το υπόλοιπο του χειμώνα την περασμένη εβδομάδα...

      Διαγραφή
    2. Χιονομάνα η ανατολική Ελλάδα; Μαζί με Πειραιά ή χωρίς; Τι διαβάζουμε…

      Διαγραφή
    3. Κόψτε τις ειρωνείες και τις ψευτομαγκες μερικοί ανωνυμοι

      Διαγραφή
    4. Η Εύβοια κυρίως αλλά και η Βοιωτία είναι πράγματι συνήθεις ύποπτοι. Θα έβαζα και τη βόρεια Αττική, αλλά κινδυνεύω να εκτελεστώ διά διαδικτυακού λιθοβολισμού, φίλε Γιάννη. Πάντως εύχομαι να πάρετε κάτι κι εσείς εκεί στα πάτρια εδάφη (η καταγωγή μου από τον πατέρα είναι από τους Φιλιάτες), που είναι χιονοαδικημένο μέρος.

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστούμε για την ενημέρωσή σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και οι ψυχρές μάζες που δεν είναι πια τόσο ψυχρές όσο παλιά; Ο αντικυκλώνας των Αζορών που βαριέται να σηκωθεί, αλλά τελικά υψώνεται για 1-2 μήνες σερί κάθε χειμώνα στη δυτική Ευρώπη, στέλνοντας τον έναν αυλώνα, μετά τον άλλον στην Ελλάδα; Τα χιόνια, που δεν είναι τόσο πολλά, όσο παλιά, αλλά στην Αθήνα έχει χιονίσει το 2002, το 2004, το 2006, το 2008, το 2013, το 2015, το 2017, το 2019, το 2021 και το 2022;

    Αλλά, ας μην γίνω κι εγώ γκρινιάρης και αχάριστος. Άλλωστε, για Blue Monday, μια χαρά ήταν η Δευτέρα 17/1, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 15 βαθμούς στο Θυμάρι, λίγα σύννεφα, αρκετό ήλιο και ένα τεράστιο χταπόδι. Το έβγαλα λίγο πιο έξω να το δει κι ο αδερφός μου που κολυμπούσε εκεί κοντά και μετά το άφησα να βυθιστεί στα κρυστάλλινα νερά. Συνεχίζοντας να το φωτογραφίζω μέχρι που κρύφτηκε σε μιας ποσειδωνίας την πυκνή φυλλωσιά.

    Αυτή την εποχή μόνο μεγάλα χταπόδια μπορείς να δεις. Είναι αυτά που γεννήθηκαν (το νωρίτερο) πέρσι την άνοιξη, επιβίωσαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και στο τέλος του χειμώνα θα ζευγαρώσουν για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, κατά την άποψη σου όλα πάνε καλά με το κλίμα. Ας είναι...αλλά εγώ λέω ότι αν δεν χιονίσει στη Καλαμάτα και αυτή τη φορά - η τελευταία ήταν το 2004 - τότε κάτι έχει αλλάξει. Διότι χιόνισε με χιονόστρωση το 1967, 1979, 1987, 2004. Έκτοτε ούτε νιφάδα. Κάποτε χιόνιζε ανά δεκαετία και πλέον περιμένουμε καμιά έκρηξη ηφαιστείου για να δούμε άσπρη μέρα.

      Διαγραφή
    2. Το λάθος που κάνετε όλοι είναι ότι θεωρείτε ότι η κλιματική αλλαγή έχει να κάνει μόνο με τη ζέστη, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο πολλαπλασιασμός των καιρικών φαινομένων και με μεγαλύτερη ένταση και βιαιότητα από το πρόσφατο παρελθόν. Σε αυτά τα φαινόμενα συμπεριλαμβάνονται και οι χιονοπτώσεις.

      Πέρσι αποκλείστηκαν άνθρωποι στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Φέτος πάει να γίνει πάλι το ίδιο. Σε κάθε πλημμύρα χάνονται άνθρωποι και καταστρέφονται δεκάδες σπίτια. Με το να ψάχνουμε πού χιόνισε και πού όχι χάνουμε το δάσος, που είναι ότι η κλιματική αλλαγή μας απειλεί.

      Και μας απειλεί όλο τον χρόνο, όχι μόνο με τους καύσωνες τα καλοκαίρια, που είναι και λιγότεροι από τους χιονιάδες εδώ που τα λέμε. Μην βάζουμε, λοιπόν, την κασέτα να παίζει, διότι είναι και μια δυναμική διαδικασία η κλιματική αλλαγή. Επίσης δεν είναι ο πλανήτης που κινδυνεύει από αυτήν, αλλά εμείς οι άνθρωποι.

      Ο πλανήτης μια χαρά θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς εμάς, απλά είμαστε πολύ εγωιστές και αλαζόνες για να το παραδεχτούμε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Επίσης, δεν οφείλεται στην εμμονή της κλιματικής αλλαγής το γεγονός ότι όλες οι ψυχρόμπαλες τα τελευταία χρόνια και ειδικά από το 2019-20 και μετά, καταλήγουν να στροβιλίζονται στα ανατολικά προσήνεμα, ύστερα από ένα πολύ σύντομο πέρασμα από τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα; Με αυτό τον ρυθμό σε λίγα χρόνια θα έχουμε περισσότερα χιόνια στο Αιγαίο, απ' ό,τι στον ηπειρωτικό κορμό.

      Παρεμπιπτόντως, οι Ντάλτον μπορούν να παρομοιαστούν και με τα μοντέλα. Ο Τζόε είναι ο τζίφος που πάει συνέχεια για το μεγάλο κόλπο, αλλά τα αδέρφια του άθελα τους τον υπονομεύουν (αυτό γινόταν στον Λούκι Λουκ, τουλάχιστον). Ο Τζακ είναι το ευρωπαϊκό, όντας πιο συνεσταλμένος από τον Τζόε. Ο Ουίλιαμ το UKMO, που εξαρχής ανατολίκιζε, έτσι κι αυτός είναι λίγο πιο μακριά από τους δύο αδερφούς του. Και ο Άβερελ είναι το Icon, αφού (ξ)έχασε τη βαλίτσα με τα χρήματα (τα χιόνια).
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  6. Γιάννης απο Μυτιληνη17 Ιανουαρίου 2022 στις 4:36 μ.μ.

    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση κυριε Δημήτρη! Χρόνια πολλά στον Αντώνη Καραβατάκη και σε όσους αλλους γιορτάζουν!! Υγεία και κάθε καλό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κ. Ζιακοπουλε καλησπέρα επειδή έχω 2 παιδιά και έχουνε τρέλα με το χιόνι και η μεγάλη η κόρη μου κλείνει τα 5 την Πέμπτη και τις εχω τάξη εκτός από το δώρο της και χιόνια στον Βόλο το Σάββατο μπορώ να τις το πω πλέον με σιγουριά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, έβαλες μπροστά την κόρη σου που είναι λίγο μεγαλύτερη από την εγγονή μου. Πώς μπορώ να μην απαντήσω;
      Ετοιμάστε, λοιπόν, γαλότσες, γάντια και σκούφο!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά και καλά στις Αντωνίες και τους Αντώνηδες με πρώτο στη σειρά τον τακτικό φίλο μας Αντώνη Καραβατάκη.
    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε για τις ευχές σας Δάσκαλε, δεχόμενοι το δώρο, της- ολοένα και καλύτερης- εξαιρετικής πέννα σας!
      Να είστε καλά!

      Διαγραφή
  9. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες ουσες
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα και από μένα, με υγεία και αγάπη στον Αντώνη Καραβατάκη και σε όσες και όσους γιορτάζουν. Με την ευχή κάθε σας μέρα να είναι και γιορτή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καραβατακης Αντώνιος17 Ιανουαρίου 2022 στις 5:33 μ.μ.

    Καλησπέρα, ευχαριστώ τον δάσκαλο κ τους φίλους του μπλογκ για τις ευχές σας. Περισυ από ότι θυμάμαι,δεν ξεχνιέται βέβαια είχαμε καλή χιονόπτωση Μυτιλήνη του Αγίου Αθανασίου.Φετος πάλι με λίγη καθυστέρηση.θα μας έρθει πάλι το χιονακι .... Υγεία εύχομαι σε όλους σας κ ότι επιθυμείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλα καλά όλα ανθηρά, και προπαντός, όλα λευκά. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλή εβδομάδα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστούμε Κ.Ζιακοπουλε για την πρώτη πρόβλεψη ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας..Εμείς της Χαλκίδας μεριά να ταξουμε στα μικρά μας η να κρατήσουμε πισινή?Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δάσκαλε θα συνιστούσα....πισινή!. "Είναι η εποχή των πισινών". Μεγάλη Ρένα....----Π.Α.

      Διαγραφή
  14. Πάντα απολαυστικός ο Δάσκαλος. Ευχαριστούμε για την πρόγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα για την Θεσσαλονίκη υπάρχει περίπτωση χιονοστωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμεις απο Θεσσαλονικη , για Βολο μας βλεπω. Καλησπερα. !

      Διαγραφή
    2. Με όλο το σεβασμό και προς εσάς και προς το δάσκαλο, νομίζω ότι η πρόβλεψη για χιονόπτωση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα φτανει και περισσεύει. Από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο ερθει καλοδεχούμενο. Ετσι κι αλλιώς όποιο νεότερο στοιχείο έχει ο δάσκαλος πάντα μας ενημερώνει όταν πρέπει. Χρόνια πολλά σε ολες τις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!

      Διαγραφή
    3. Φιλε μου και περσυ τον Φλεβαρη λεγανε για χιονοπτωση στην Θεσσαλονικη και μετραγαμε ποσες νιφαδες επεφταν την ωρα. Τιποτα δεν θα κανει για αλλη μια φορα και πλεον αυτο θα ειναι ο κανονας και οτιδηποτε αλλο οσον αφορα τα χιονια η εξαιρεση. Ξεροβορι και αγιος ο Θεος. Ειδικα αν ειναι και ΒΑ ο ανεμος ουτε καν νιφαδες!!!!! Ευτυχως που εχω κρατησει βιντεακια απο την Αριαδνη και παρηγοριεμαι.

      Διαγραφή
  16. Από τις 6 του μήνα ("παλαίμαχε μετεωρολόγε ...") είχατε προβλέψει την εξέλιξη, βήμα προς βήμα ! Τι άλλο να πούμε για την τύχη μας να σας απολαμβάνομε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο "δάσκαλος" αν έχει την τύχη να έχει τέτοιους μαθητές, δεν πιάνεται!

      Διαγραφή
  17. μπορούμε να μιλάμε κ. Ζιακόπουλε για ιστορικό χιονιά τύπου 1987;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σχέση έχει το 1987 με το 2022; Τότε είχε κλιματική αλλαγή; Αλλά τότε αλλα τώρα!

      Διαγραφή
    2. εννοώ σε ένταση και χιονόστρωση, άλλο καταλάβατε

      Διαγραφή
  18. Δάσκαλε και γείτονα , πραγματικά μπράβο! Αυτά είδες , αυτά προβλέπεις! ..Χωρίς σάλτσες και συναφή!
    Εύχομαι να μας διδάσκεις για πολλά χρόνια ακόμα τη σοφία σου κάνοντάς μας πρωτίστως καλύτερους ανθρώπους και έπειτα ερασιτέχνες μετ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Περιμένω το χιόνι πως και πως κάθε χρόνο, αλλά με αυτά που είδα στα 12αρια runs, τρόμαξα.

    Ειδικά αν αυτό έχει και συνέχεια την επόμενη εβδομάδα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιας διάρκειας κακοκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλωθώ-Λάχεσις-Άτροπος.Μοίρες,καλές Μοίρες.......------Π.Α.

      Διαγραφή
    2. ...σε λίογ θα "κλώθεται" και το "μελίσσι" στην λάμπα....΄βόιο...οταν οι ανθρωποι δεν ειχαν οθόνες μια χαρά τα πήγαιναν..φτιαχνοντες τες με τις λέξεις..."θωμάς"

      Διαγραφή
  20. Χρόνια πολλά και καλά στον φίλο Αντώνη Καραβατάκη.
    Χιονιάς προ των πυλών!
    Όλη η ηπειρωτική χώρα παίζει δυνατά για χιονόπτωση έως το βράδυ τού Σαββάτου.
    Η κεντρική Μακεδονία γιά άλλη μία φορά μέχρι στιγμής άουτσάιντερ για υετό,με το χρόνο και την τύχη να παλεύουν στα επόμενα κρίσιμα τρεξίματα.
    Την Κυριακή τον πρώτο λόγο τον έχει ολυ η ανατολική ηπειρωτική χώρα!
    Μεγάλη προσοχή στην Κρήτη όπου θα έχουμε τεράστιες ποσότητες χιονιού σε ορεινά και ημιορεινά.
    Την Τετάρτη όμως οι λεπτομέρειες.
    Καλό βράδυ από το υγρό και με ψιλόβροχο σήμερα Αγρίνιο(καιρός δυτικού ρεύματος μετά απο αρκετές μέρες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εξαιρεσεις την Αριαδνη πες μου ποτε η Θεσσαλονικη τα τελευταια χρονια ηταν φαβορι για κατι καλο απο πλευρας χιονοπτωσεων. ΠΟΤΕ!!!!! Θα πρεπει να συνομωτησει το συμπαν για να δουμε κατι καλο.

      Διαγραφή
    2. Καταλαβαίνω φίλε μού είναι πολύ "σπαστικό" αυτό το μένος την κυκλοφορίας προς τη Θεσσαλονίκη και ειδικά για μία βόρεια πόλη η οποία παλαιότερα χιονίζονταν συχνά πυκνά.
      Ας ελπίσουμε ότι με τη στασιμότητα τού ψύχους πάνω από την περιοχή μας θα υπάρξουν ευκαιρίες από τη νέα εβδομάδα για κάτι καλό και εκεί.
      Έχουμε δρόμο ακόμη γιά την πλήρη κατανομή των φαινομένων,ας μη βιαζόμαστε.
      Ο υετός τού ΣΚ πάντως μειώθηκε πανελλαδικά στα τελευταία τρεξίματα ως προς την ένταση δυστυχώς.
      Σε ένα 48ωρο περίπου θα δούμε τι θα συμβεί και εάν αργότερα θα υπάρξει και αποκοπή τού αυλώνα κάνω απο την ΝΑ Μεσόγειο.
      Το ξανά λέω ας μη βιαζόμαστε για λεπτομέρειες.
      Οι βιασύνες είναι για άλλα σάιτ και στο Facebook πού πάει η κολοτούμπα σύννεφο καθημερινώς.
      Εμείς εδώ δίνουμε σωστή και μετρημένη ενημέρωση.
      Ο δάσκαλος εδωσε την αρχική τού γενική εκτίμηση,αυτό αρκεί.

      Διαγραφή
  21. Απαντήσεις
    1. Δυστηχως φιλε μου για μια ακομη φορα θα φαμε ξεροβορι αβερτα και ολο το πανηγυρι θα ειαι απο το υψος της Θεσσαλιας και νοτιοτερα, οπως εγινε και περσυ τον Φεβρουαριο. Πλεον ετσι οπως τα βλεπω αν θα βλεπουμε καμια νιφαδα να πεφτει μια φορα στα δεκα χρονια ευχαριστω θα λεμε. Και περσυ μας ειχαν ζαλισει οτι θα χιονιζει ολο το σουκου και αυτο που εγινε ηταν να πεφτουν κατι νιφαδες.

      Διαγραφή
  22. η ΕΜΥ δινει απο Σαββατο βραδυ
    χιονια στην Αθηνα κ στα δυτικοτερα (Ελευσινα-Μεγαρα) εκτος των Β.προαστειων που παντα
    προηγουνται....http://www.emy.gr/emy/el/forecast/xartis_prognosis_kairou_perioxis?region=attiki&imerominia=2022-01-22%2018:00:00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εν τω μεταξύ, έχουμε στραμμένη την προσοχή στα μακρινά (William Dalton-«Ελπίδα») και θα μας αιφνιδιάσει με το κρύο του ο Jack Dalton! Θα το πάθουμε σαν τον Θαλή τον Μιλήσιο, που, μελετώντας τα αστέρια του ουρανού, έπεσε σ’ ένα χαντάκι και η υπηρέτριά του τον κορόιδευε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 25/1 ισως εχουμε συνεχεια με περισσοτερο κρυο...https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=1&model=ecm&var=2&run=12&time=192&lid=OP&h=0&mv=0&tr=24#mapref
      https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-snowfall?base_time=202201171200&projection=opencharts_south_east_europe&valid_time=202201250600

      Διαγραφή
  24. Μόλις έπιασα στα χέρια μου σήμερα το πρωί τα βιβλία του δασκάλου για να φρεσκαρω λίγο την μνήμη μου,αμέσως άρχισαν οι...καλές ειδήσεις...γουρλιδικα πρέπει να είναι...!!
    Γιάννη από Χαλκίδα,δεν νομίζω πως είπαμε ποτέ ότι η περιοχή σου εξαιρείται από τα επερχόμενα,εδώ δεν απέκλεισα προσωπικά την Αθήνα και τα λιμάνια της,οπότε...όλα παίζουν για εσάς.
    Πιστεύω ότι με όσα βλέπει και ο δάσκαλος,όλες οι περιοχές της χώρας θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για λευκές συγκινήσεις μέχρι τέλος του μηνός.
    Πάντως το φεγγάρι που γυρίζει σήμερα δείχνει όμορφα καιρικά δρώμενα.
    Ο λόγος λοιπόν στον ίδιο τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. που θα χιονισει...ecmwf...https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-snowfall?base_time=202201171200&projection=opencharts_south_east_europe&valid_time=202201220900

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κυριε Ζιακοπουλε μενω στην τριπολη,μια πολη η οποια ηταν πρωταγωνιστρια τις περασμενες δεκατιες στις χιονοπτωσεις.τα τελευταια χρονια ο καιρος εχει αλλαξει και εχει χαθει ο δυτικος καιρος που μας χιονιζε ασταματητα.σε αυτην την κακοκαιρια εχουμε ελπιδες για κατι καλο?εχουμε πολυ περιεργο καιρο εδω που δυσκολα προβλεπεται πλεον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κ.Δημητρη!!!..τα χιονια σε ηπειρο,ηπειρωτικη χωρα το σαββατο ειναι ακομα πιθανο σεναριο? Μολις ειδα τον υετο του ευρωπαικου και τα φαινομενα τα πηγε στο αιγαιο-τουρκια κατα κανονα και ανησυχω μηπως παλι απογοητευτουμε πανω.....ακομη δεν ξεκαθαρισε η ακριβη θεση και κινηση του χαμηλου? μηπως πρεπει να κραταμε πισινη ειδικα σε θεσσαλια ,δυτικη-κεντρικη μακεδονια,ηπειρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Όλοι προσμένουνε την ώρα εμείς λέω να φύγουμε.Ανωγεια Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανέβασε και καμιά φωτογραφία, μισό μέτρο είχες προχθές.

      Διαγραφή
  29. Απ'οτι ειδα το gfs δινει Β-ΒΑ ανεμο Θεσσαλονικη οποτε καληνυχτα και ονειρα γλυκα παιδες. Εμας μας ευνοει ο ΒΔ και αυτα με κατι ψιλα που εχω δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ητε με ΒΑ ητε με ΒΔ στη Θεσσαλονίκη νομιζω ευνοεί με συνδυασμό νοτιά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
  30. Θα τρελαθώ ως Aθηναίος με τους δυτικούς.

    2 χρόνια το κέντρο της Αθήνας ούτε 340μμ δεν έχει. Εχετε κακοκαιρίες 10 μήνες το έτος. Φάγαμε ακραίο καύσωνα σερί, που κυρίως οι καύσωνας επηρεάζουν Πελοπόννησο, Αττική και κεντρική Ελλάδα και γκρινιάζετε που δεν έχετε και μία χιονοθύελλα να δέσει το γλυκό.

    Τι να πω. Ουδείς πιο αχάριστος του καταιγιθέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράπονο από βροχή δεν ειχαμε πότε εμείς οι δυτικοί.Ομως από χιόνι άστα να πάνε καλύτερα.Ουτε με το κυαλι.Γιαννης Αρτινος.

      Διαγραφή
    2. Φίλε μού δεν έχουμε πάραπονο για τις βροχες,τα χαμηλά η τούς παγετούς.
      Δόξα τω θεώ η δβδυτική χώρα πρωταγωνιστεί!
      Στα χιόνια όμως ειδικά για τα χαμηλά,με συγχωρείς αλλά είμαστε γιά ρίξιμο στο γκρεμό!
      Σε αντίθεση με εσάς.

      Διαγραφή
    3. Καταιγιθέντα ?.----Π.Α.

      Διαγραφή
  31. Μόνο τυχαία δεν είναι η φωτογραφία του άρθρου που έβαλε ο κ. Ζιακοπουλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε! Να τολμήσω να ρωτήσω για τα μόνιμα αουτσάιντερ, για τα αδικημένα στους χιονιάδες των χιονιάδων χώματα, για τα πεδινά και τα παραθαλάσσια της Ηπείρου;;
    Αν γίνομαι βλάσφημος αγνοείστε με!
    Με χιουμοριστικούς χαιρετισμούς!
    Αριστείδης από Φιλιππιάδα Πρεβέζης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αναμενόμενο για μένα το είχα τονίσει ότι ο μήνας θα βγει σαν λιοντάρι ώσπου μίλησε και ο δάσκαλος, βαρύχειμωνια προ των πυλών, πιστεύω ότι το που θα χιονίσει και πόσο θεωρώ ακριβή εικόνα θα έχουμε την Παρασκευή . Χρήστος από την κρύα για ακόμη μια νύχτα Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Εδώ στην Αρκαδία,ειδικά τις τρεις τελευταίες μέρες μιλάμε για πολύ κρύο! Μακάρι να ρίξει χιόνι κι εδώ στα πεδινά του νόμου, είναι το μόνο πού λείπει από τόν όμορφο, αυτό φετινό χειμώνα που έχει κάνει εδώ στην περιοχή. Σταύρος Μεγαλόπολη 🙂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε! Βλέπω ότι και η Τρίπολη ίσως δεχτεί το λευκό πέπλο του χιονιού! Ποια είναι η άποψη σας; Έχω και τα μικρά μου αδέλφια να με περιμένουν να πάω να τα δω! Ανυπομονούμε οικογενειακώς για πολύ χιόνι..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αιγαιο κ Κρητη οι χιονοπτωσεις κυριως 23-25/1...https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-snowfall?base_time=202201180000&projection=opencharts_south_east_europe&valid_time=202201250000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλό είναι να περιμένουμε μέχρι αύριο το βράδυ για να έχουμε πιο πλήρη εικόνα σε όσα έρχονται,υπομονή λοιπόν και ηρεμία.
    Χρόνια πολλά στον δικό μας Θάνο εκ Ρόδου και φυσικά σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.
    Φίλε Θάνο εύχομαι ολόψυχα ότι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου.
    Μην ξεχάσεις να πάρεις τηλέφωνο τον κ.Χρηστο.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θάνο Κοτταρά να είσαι πάντα καλά και χρόνια σου πολλά. Χριστόδουλε, αν μπορείς να με διαφωτίσεις σχετικά με ένα πουλί που είδα σήμερα στην παραλία, άσπρο με μακρύ ράμφος, καμπούριαζε λίγο και ένας κύριος μου είπε ότι είναι ερωδιός. Με μία αναζήτηση στα κιτάπια μου είδα ότι το λένε τσικνιά. Πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο πτηνό; Κάτι τέτοιο κατάλαβα από μία πρόχειρη και γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ. Και πάλι χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Great_Egret_Ardea_alba.jpg

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Little_Egret,_Taipei.jpg

      Βαγγέλη, γεια. Πρέπει να είναι το πρώτο. Αυτό που με ξενίζει είναι το μέρος στο οποίο το συνάντησες. Ίσως ήρθε από τον υδροβιότοπο του Σχοινιά, λόγω του υπάρχοντος και κυρίως του επικείμενου ψύχους.

      Διαγραφή
    3. Ναι, το πρώτο ήταν. Αργυροτσικνιάς. Έχει ένα ρέμα εκεί κοντά και μία μεγάλη έκταση δίπλα του, που κρατάει νερό, όταν βρέχει πολύ, προσελκύοντας και μικρούς γλάρους (ποταμογλάρονα νομίζω λέγονται) από την ακτή, αλλά μπορεί να ήρθε και από τον υδροβιότοπο του Σχοινιά, όπως λες. Ευχαριστώ πολύ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  38. Χρόνια πολλά και από μένα σε όσους σήμερα γιορτάζουν και καλημέρα σε όλους.
    Αναφορικά με τον καιρό του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες για την ατμοσφαιρική κυκλοφορία μέσης και μεγάλης κλίμακας, με αποτέλεσμα η πρόγνωση του υετού να είναι επισφαλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στην Αθληνα υπάρχει η πιθανότητα να μην χιονίσει;;;;;

      Διαγραφή
    2. ωχ ωχ ωχ. Νά, αυτά δεν μπορώ.... Πάντως, δεν ξέρω αν θα μπορώ να διαχειριστώ μια Αριάδνη νο. 2 (για Αττική μιλώντας).... Μετά τις χθεσινές υποσχέσεις στο φίλο μας, τον Βολιώτη, εγώ στον 7χρονο γιο μου έταξα χιονοπόλεμο στην Κηφισιά... Κανονίστε να με κυνηγάει με τις λεμονόκουπες αντί για χιονόμπαλες....

      Διαγραφή
    3. Άσχετο αλλά πιστεύετε οτι η έκρηξη του ηφαιστείου στην Κίνα θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το κλίμα?

      Διαγραφή
    4. Ο φυσικός - μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης ανέφερε πριν λίγο στην ΕΤ3 ότι δεν αναμένονται αλλαγές στο κλίμα επειδή η έκρηξη στην Τόνγκα δεν ήταν τόσο ισχυρή, όσο άλλων ηφαιστείων στο παρελθόν. Και τα σωματίδια που έφτασαν σε ύψος μέχρι και 40 χιλιόμετρα δεν ήταν τόσο πολλά (πυκνά).

      Οι επιπτώσεις περιορίζονται γύρω από την Ωκεανία, που από το τσουνάμι εξαφανίστηκαν ακόμα και ατόλες (μικρές νησίδες από άμμο) και καλύφθηκαν μεγάλες εκτάσεις από στάχτη. Ακόμα και ο σχηματισμός των νεφών άλλαξε στην Αυστραλία.

      Στην Ευρώπη είχαμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 50 εκατοστά στη Μαγιόρκα, λόγω της απότομης μεταβολής στην βαρομετρική πίεση, ενώ εξετάζεται αν συνέβη κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  39. Καλημερα σε ολους. Το χθεσινο 12z και το σημερινο 00z του ευρωπαικου ειναι τραγικο. Ο αυλωνας ειναι πιο ανατολικα, ειναι σαν ντολμας και δινει διαταραχες στην περιφερεια του. Αποτελεσμα οπως το βλεπω εγω, ειναι το χαμηλο να φευγει πολυ γρηγορα ανατολικα χωρις να εχει τον χρονο να βαθυνει. Η αποκοπη απο την κυκλοφορια και ο στροβιλισμος γινεται βορειοανατολικα της χωρας. Μονο μια μικρη υποτροπη 15 του μηνα δινει. Πολυ βδκος και λιακαδες τα τελευταια τρεξιματα του. Ειναι παρα πολυ μακρια ακομα και πολυ αμφιβολη η τελικη μορφη και πορεια του αυλωνα. Εχει δρομο ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες ουσες
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημερα και χρονια πολλα σε οσους γιορταζουν. Οντως ειναι νωρις για την κακοκαιρια του σουκου αλλα θα την κανω την μαντεψια μου οσον αφορα την Σαλονικα και ας μην πεσω μεσα. Σαββατο ξεροβορι , Κυριακη ξεροβορι και ετσι γι'αλλαγη την Δευτερα ξεροβορι. Για πολλοστη φορα τα τελευταια χρονια... Τωρα το να ριξει καμια νιφαδα ετσι για το ξεκαρφωμα ειναι αναξιο σχολιασμου. Καλυτερα μην κανει τιποτα( που ετσι το κοβω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Θα συμφωνήσω Με τόν προλαλησαντα.. Στο ίδιο έργο θεατές τά τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Χρόνια πολλά στούς εορτάζοντες και ιδιαίτερα στον Θάνο τον Ρόδιο.Χρόνια πολλά και στην αθανασία και ας μη μας δίνει σημασία.Κύριε Ζιακόπουλε διαμένω στον έβδομο όροφο πολυκατοικίας επί εδαφικής εξάρσεως της παραλιακής Κορινθίας.Θερμή παράκληση για πρόβλεψη χιονόστρωσης,χιονόπτωσης,ή ...νιφαδόπτωσης.Με κάτι άλλο δεν συμβιβάζομαι!!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γιάννης απο Μυτιληνη18 Ιανουαρίου 2022 στις 1:38 μ.μ.

    Καλησπέρα! Χρονια πολλα και απο εμενα στον Θάνο απο την Ρόδο και σε όσους-οσες γιορτάζουν! Υγεία και κάθε καλό ευχομαι! Εδω ειχαμε μπορες χιονονερου το πρωΐ και χιονομπόρες στα ορεινά του νησιού πάνω απο τα 300 περιπου μέτρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γειά σας κύριοι!!Δε πιστεύω να έχουμε καμία κυρία, φίλη του blog ε;; Νομίζω είναι πολύ νωρίς για να δούμε πού θα έχουμε χιονοπτώσεις και δεν είναι τίποτα σίγουρο. Γι αυτό δεν χρειάζεται ούτε απογοήτευση ούτε ενθουσιασμός!Θα έχουμε πολλές αλλαγές ως την Παρασκευή. Τα μοντέλα πρόβλεψης βλέπω ότι δε πιάνουν λεπτομέρειες της επικείμενης κακοκαιρίας. Οπότε αναμένουμε...Μακάρι να χιονίσει γερά σε κάθε σημείο της Ελλάδας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Χίλια ευχαριστώ για τις ευχές σας...Να'μαστε όλοι καλά και υγιείς πάνω από όλα. Τις καλησπερες μου από τη βροχερή σήμερα Ρόδο (πέρσι τέτοια ημέρα ο Λέανδρος είχε δώσει χιόνι μέχρι και στον Ατταβυρο). Αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επικείμενη(ες?) κακοκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύχρονος Θάνο και από εμένα για τη γιορτή σού!
      Φίλτατε Πέτρο,καί καταιγιθέντα έχετε δίκιο!

      Διαγραφή
  47. H στρατιγική μάχη θα δοθεί...στις πεδιάδες της Πρωσσίας και της Πωλονίας...όπου οι φίλιες δυνάμεις(Αζορικόε) θα κληθούν να καταλάβουν τα εδάφη...ΒΑ αυτών υπό την εποπτεία του general Ζιακόπουλου...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και με την ρόμπα δεν μας πειράζει και ο τσόρτισλ με την ρόμπα γυρισε την ιστορία....εμείς εναν αυλώνα θέλουμε....!"θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Στρατηγός με παντούφλες αλλά όχι με ψεύτικη επιβράβευση....

      Διαγραφή
  48. Αγαπητέ Β.ΣΠ ναι το πτηνό που είδες ειναιιεναι ερωδιός το επιστημονικό του όνομα αλλά στις περισσότερες περιοχές το λένε Τσικνιά .Πιο παλιά οι κυνηγοί το κυνηγούσαν μόνο και μόνο για το πολύ μαλακό πιο πολύ και από το βαμβάκι πούπουλο που είχαν κάτω από τα εξωτερικά φτερώματος κατασαρκα Με αυτό καταπολεμουσαν δερματικές μολύνσεις η το τοποθετούσαν πάνω σε πληγές για απολύμανση Το μέρος όμως που το χρησιμοποιούσαν πολύ ήταν ενδοσκελιακα και σε συγκαματα της βουβωνικής χώρας Ευτυχώς που τώρα προστατεύεται από το κυνήγι αλλά και οι περισσότεροι κυνήγι το σέβονται ΤΣΙΚΝΙΑΣ.λοιπον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Χρόνια Πολλά σε όσους εορταζουν σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καραβατακης Αντώνιος18 Ιανουαρίου 2022 στις 7:14 μ.μ.

    Χρόνια σου πολλά Θάνο από το νησί της Ρόδου. Χρόνια πολλά σε όλους, πράγματι όπως τα λέει ο συντοπίτης Γιάννης, μπόρες χιονιού σήμερα σε διάφορα σημεία του νησιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Φίλε Βαγγέλη Σπανε,ζήτω συγγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά τώρα πλέον έχω 2 σπίτια που πρέπει να φροντίζω και μόλις τώρα είδα το σχόλιο σου.
    Με κάλυψαν όμως απόλυτα τόσο ο Χρήστος Σιμουλης,όσο και ο γεροπαναχαικος.
    Εγώ αυτό που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι πολλές φορές συχνάζουν αυτά τα πουλιά στην Υλίκη και στην Κωπαιδα,με τους παλαιότερους να λένε πως όταν μαζεύονται σε μεγάλα κοπάδια αυτό δείχνει ότι έρχεται κακοκαιρία μεγάλης διάρκειας με χιόνια.
    Ίδωμεν.
    Σήμερα στην περιοχή μου παρόλο που δεν είχε παγωνιά όπως εχθές,εντούτοις ο πολύ δυνατός ΒΔ άνεμος κράτησε χαμηλά την θερμοκρασία και την αίσθησή της ακόμη χαμηλότερη.
    Αυτή την στιγμή η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδεν(0,6) με τον αέρα δυνατό ΒΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Σαββατο 22/1 επελαση σε ανατολικα ηπειρωτικα,Κυριακη 23/1 σε Αιγαιο-Κρητη,Δευτερα/Τριτη 24-25/1 πυκνα χιονι σε ηπειρωτικα(κεντρικα κ Βορεια Πελοποννησος),Τεταρτη πυκνα χιονι σε ηπειρωτικα κεντρο-βορεια....για να δουμε τι θα δουμε...update ecmwf https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-snowfall?base_time=202201181200&projection=opencharts_south_east_europe&valid_time=202201270000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εκεί που λέω πως το ευρωπαϊκό είναι σοβαρό μοντέλο,βγαίνει το βραδινό τρέξιμο. Mr Bean σταματά να παίζεις με τα κουμπιά...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Το τελευταίο τρέξιμο του Ευρωπαίου είναι απλά όνειρο...!!! Αφήστε μας εκεί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλησπέρα φίλοι μου.Και τελικά σφαλιάρες. Όπως πάντα. Πρόγνωση για Αθήνα μόνο λίγες ώρες κυριολεκτικά πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Εννοούμε για Θεσσαλονίκη;
    Γιάννης Καλύβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή