Το χρήσιμο χθεσινοβραδινό σχόλιο

 

Χθες το βράδυ, βλέποντας το πολύ πεσμένο ηθικό του στρατεύματος, ανάρτησα ένα σχόλιο αναφορικά με τους λόγους που με κάνουν αισιόδοξο για το χιονιά του διημέρου Δευτέρα-Τρίτη στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Το σχόλιο αυτό το ανεβάζω  στο.. πάνω ράφι, γιατί απαντά σε σημερινές ερωτήσεις φίλων του μπλογκ.


Οι τρεις λόγοι και ο επίλογος:

(α) Η ΒΔ συνιστώσα του ανέμου της Κυριακής εξασθενεί και σιγά-σιγά το ρεύμα γίνεται Β-ΒΑ. 

(β) Ο μεγάλης κλίμακας ψυχρός στρόβιλος, όπως έγραψα σε προηγούμενη ανάρτησή μου δεν έρχεται πάνω από την κεντρική Ελλάδα. Όμως και από τη θέση που προβλέπουν πλέον τα μοντέλα δια των περιφερειακών μικρού κυματισμού σκαφών του θα προσθέσει ένα δυναμικό αίτιο για κάτι καλύτερο και 

(γ) Θερμοκρασίες ίσες ή χαμηλότερες των μείον 38 βαθμών στη μέση τροπόσφαιρα πάνω από το Β-ΒΑ Αιγαίο ανέκαθεν τις θεωρούσα θερμοδυναμικά ικανές να προκαλέσουν σοβαρές χιονοπτώσεις τόσο πάνω από τη θάλασσα όσο και πάνω στην ξηρά που θα φθάσουν. 

Πάντα έλεγα ότι όταν κάνεις μια πρόγνωση πρέπει να μελετάς πολύ καλά τα δεδομένα και να καταλήγεις σε ένα ρεαλιστικό σκεπτικό που μπορεί να αποκλίνει ή να μην αποκλίνει από τις προτάσεις των μοντέλων. Ασφαλώς, η αποτυχία είναι πιθανή, αλλά μόνο έτσι ένας μετεωρολόγος έχει πιθανότητες να προσθέτει αξία στα αυτοματοποιημένα αποτελέσματα των μοντέλων. 

Εννοείται ότι σήμερα με τα νέα στοιχεία θα γίνει επαναξιολόγηση και οι όποιες αλλαγές θα αποτυπωθούν στην απογευματινή πρόγνωση.

Καλημέρα σε όλους.

53 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε σας αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια αφενός για τις επιστημονικές σας προγνώσεις, απόσταγμα εμπειρίας και όχι μόνο γνώσης, αφετέρου δε γιατί με μεράκι προσπαθείτε να μεταδώσετε μέρος της γνώσης σας σε εμάς τους μη γνώστες.
    Από τα λεγόμενα σας διαπιστώνω για μία ακόμη φορά πως μία πρόγνωση από τα μοντέλα μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε (και δυστυχώς φαίνεται ότι αυτό κάνουν ακόμη και επαγγελματίες συνάδελφοί σας). Η αξία όμως, όπως και σε όλες τις επιστήμες, βρίσκεται στην κριτική αξιολόγηση των δεδομένων και την αξιοποίηση της εμπειρίας, συνεπικουρούμενος αλλά όχι οδηγούμενος από τα μοντέλα προσομοιώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς φίλοι μου επανέρχομαι γράφοντας ότι και πριν δύο μέρες όταν τα σχόλια στην συντριπτική πλειοψηφία ήταν ενθουσιώδη. Λίγα πράγματα ως ελάχιστα τουλάχιστον δυτική Θεσσαλία. Έχω δει το έργο να παίζετε πολλές φορές. Έτσι αρχίζω να σκέφτομαι όπως στα παιδικά μου χρόνια χωρίς χάρτες και αναλύσεις περιμένοντας την έκπληξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε άλλη χάρη, άλλη γλύκα αυτή η όμορφη προσμονή της παιδικής ηλικίας με μόνο σύμμαχο την ελπίδα και τη θετική σκέψη...

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Δάσκαλε και σε όλους
    Ότι είναι να έρθει ας έρθει..
    Κώστας Αθήνα
    Καλη Δύναμη εύχομαι σε σας δάσκαλε
    Βλεπωντας τα 106+σχόλια;;; 😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστοτατος ο δάσκαλος με κάλυψε προσωπικά απόλυτα ας μην βιαζόμαστε λοιπόν να βγάλουμε συμπεράσματα ,όταν έρχονται χιονιαδες πάντα κρύβουν εκπλήξεις τις τελευταίας στιγμής Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα αγαπημένε μας Δάσκαλε!
    Ευχαριστούμε, που συμμερίζεσαι τις αγωνίες μας!
    Κάποιους(όπως του λόγου μου..), μας ενδιαφέρει περισσότερο το πόσο χαμηλά
    θα πέσει η θερμοκρασία, ..αφού έχουμε άμεση σύνδεση με τη φύση(αγρότες, κ.ά.).
    Αναμένουμε με αγωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα κ. Ζιακόπουλε! Σας παρακολουθώ από όταν ήμουν παιδί! Πάντα μεστός λόγος, υπομονετικός και ψύχραιμος!

    Δυστυχώς τους περισσότερους τους πιάνει η λαχτάρα και η ανυπομονησία και τα αποτελέσματα είναι ο πανικός. Σε κάθε ραν νιώθω ότι βουλιάζει ο Τιτανικός.

    Τα μοντέλα, σε όλες αυτές τις κακοκαιρίες προσηνέμων, ακολουθούν μία πάγια τακτική. Οπως τα βλέπω εγώ τα τελευταία 12 χρόνια. 7 μέρες πριν δείχνουν τον απόλυτο πανελλαδικό πανικό. 5 μέρες πριν αρχίζει και χαλάει η συνταγή σιγά σιγά για δυτικά και βόρεια και 2-3 μέρες νωρίτερα αμφιταλαντεύεται το κάθε τρέξιμο ανάμεσα σε Κυκλάδες και Αττική και ψαχνόμαστε για το χαμηλό. Οι 5 μέρες χιονοθύελλας γίνονται 2 και μετά άμα είμαστε τυχεροί έρχεται.

    To Σάββατο και η Κυριακή πλέον είναι χαμένες μέρες αλλά θεωρώ ότι Δευτέρα και Τρίτη είναι οι μέρες μας! Το πόσο και τι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα!

    Καλημέρα από Ν.Φιλαδέλφεια

    Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Δάσκαλε και σε όλους τούς φίλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα δάσκαλε. Για το πολύ πεσμένο, καταρρακωμένο θα έλεγα, ηθικό του στρατεύματος της δυτικής και της βόρειας χώρας υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε ώστε αυτό να ανέβει?
    Αριστείδης από Φιλιππιάδα Πρεβέζης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε ζιακοπουλε πιστεύετε θα επιρεαστει και η ανατολική Πελοπόννησος Δευτέρα Τρίτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Ζιακόπουλε Καλημέρα,

    Ο Ερχομός των Ντάλτον ήταν προδιαγεγραμμένος.Αυτος θα αφορά(αφορούσε) ως και τον 3ο τον william μόνο το 30%-40% της χώρας μας εδαφικά πάντα.
    Νομίζω πρέπει να κρατήσουμε δύο σχόλια

    α) 15 Ιανουαρίου 2022 - 3:17 μ.μ: Ο χειμώνας έχει ακόμα δρόμο, φίλε μου!

    β) Ζιακόπουλος 14 Ιανουαρίου 2022 - 12:51 μ.μ.
    Δύο παρατηρήσεις:
    Παρατήρηση πρώτη, συμπληρωματική: Η αντίστοιχη με τις θερμοκρασίες πρόβλεψη του υετού περιγράφεται με τις λέξεις: ελαχιστότατος, ελάχιστος, ολίγος με επιφυλάξεις βέβαια για τα μακρινά.
    Παρατήρηση δεύτερη, γενική: Στους προγνώστες συνήθως μετά τα βάγια και τα "ωσανά" έρχεται η σταύρωση. Ευχαριστώ πάντως όλους σας.

    Να πάμε να δούμε τι, και αν μπορεί να κάνει κάτι ο Averell όσο ο αντικυκλώνας στέκεται και σουλατσάρει απο Σκανδιναβία ως Ατλαντικό, μπας και βγει μία παλιού τύπου κοπής αξιόλογη κακοκαιρία για το μεγαλύτερο σύνολο της χώρας.

    Με Εκτίμηση,
    Τρίκαλα-Περτούλι
    Κιούλος Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε
    Εξαιρετικά εύστοχες οι παρατηρήσεις σας για το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων στην ανατολική χώρα. Οι μικρού μήκους κύματος διαταραχές σε τέτοιο τύπο κυκλοφορίας και με τέτοιες θερμοκρασίες έχουν δώσει και στο παρελθόν αξιόλογες χιονοπτώσεις. Εμείς εδώ στην Ήπειρο όμως για μια ακόμα φορά ελπίζουμε δυστυχώς μόνο σε ένα θαύμα.
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα κύριε ζιακοπουλε! Η ανατολική Πελοπόννησο φενετε να επιρεαζετε Δευτέρα και Τρίτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα δάσκαλε, Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Η εμπειρία σου είναι πολύτιμη στην ανάγνωση τέτοιων καταστάσεων. Μακαρι να επαληθευτείς...
    Γιάννης από καλλιθεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κρίμα, κρίμα, κρίμα. Τέτοιο ψυχος και να πηγαίνει χαμένο. Εκεί που περιμέναμε επικές μέρες, ο καιρός μας πρόδωσε. Θα βλέπουμε τα χιόνια σε Μύκονο και Σαντορίνη. Και το χειρότερο, τα σημερινά τρεξίματα καίνε όλο τον υπόλοιπο Γενάρη για τα ΔΚΒορεια. Έχει δίκιο που φωναζει ο Σπανός για την εμμονή των χιονιαδων στα προσηνεμα αλλά έχουμε και εμείς δίκιο που γκρινιάζουμε για την αχιονια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. βλέποντας το πολύ πεσμένο ηθικό του στρατεύματος 😂.... πόσο δικός μας... καλημέρα δάσκαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Ασφαλώς, η αποτυχία είναι πιθανή, αλλά μόνο έτσι ένας μετεωρολόγος έχει πιθανότητες να προσθέτει αξία στα αυτοματοποιημένα αποτελέσματα των μοντέλων".
    Κατά την άποψη μου αυτό το σκεπτικό κ μόνο σας κάνει τον καλύτερο μετεωρολόγο,πέρα από τις άπειρες γνωσεις και εμπειρία.Αυτός είναι ο μετεωρολόγος κι όχι αυτός που θα βγάλει προγνωση Παρασκευή βράδυ για Σάββατο πρωί,αφού έχουν κατασταλάξει τα μοντέλα και την έχει σίγουρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Βαγγέλη,
      Συμφωνώ απολύτως για τον καλύτερο μετεωρολόγο και βεβαίως για τις προγνώσεις του δασκάλου που εκκινούν από τα αριθμητικά μοντέλα αλλά αξιοποιούν εμπειρία, γνώση, νηφαλιότητα και άλλα πολλά καλά στοιχεία.
      Μία ένσταση γενική, τελευταία περισσότεροι προγνώστες διαγκωνίζονται να βγάλουν πιασιάρικη πρόγνωση για κλικ και δημοσιότητα. Εμένα με ενδιαφέρει ή μάλλον αυτό θέλω: να βγει πρόγνωση για την αυριανή μέρα και να είναι αξιόπιστη και χρήσιμη άντε και για τη μεθαυριανή. Ψηφίζω εγκυρότητα πάνω από όλα κι όχι ταχύτητα. Πολύ λίγο με βοηθά να ξέρω από σήμερα Πέμπτη αν θα χιονίσει πολύ την Τρίτη από τη στιγμή που βάσει επιστήμης η επαληθευσιμότητα είναι μικρή.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα σας απρόβλεπτος τελικά ο καιρός σήμερα άκουσα ότι χιόνισε στην Σαχάρα άρα μπορεί να χιονίσει και Θεσσαλονίκη!! Ευχαριστούμε κύριε ζιακοπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα φιλε δεν το βλεπω. Πλεον θα εχουμε τα ξεροβορια να μας συντροφευουν τους χειμβ=ωνες. Οσο για τα χιονια δυστηχως θα πρεπει να τραβιομαστε σε χιονοδρομικα κεντρα. Και πιστευω οτι στην Σαχαρα τα επομενα χρονια θα χιονιζει πιο συχνα απ'οτι εδω Θεσσαλονικη. Η παρανοια σε ολο της το μεγαλειο.

      Διαγραφή
  18. Ορθολογική και μεστή ενημέρωση! Ιδιαίτερα τα τελαυταία χρόνια, σχετικά εύκολα απεμπολούμε την διαίσθηση που εμπλουτίζεται από εμπειρία, στις προσεγγίσεις μας. Ευχαριστούμε δάσκαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ακόμα μια αποτυχία για τα δυτικά και βόρεια. Ξεροβόρι και άγιος ο Θεός, με τα βουνά ξέχιονα τέλος Ιανουαρίου εδώ στην Αιτ/νία (και όχι μόνο). Εντελώς απαράδεκτο. Φυσικά, καιρός είναι αυτός, ό,τι θέλει κάνει, αλλά δεν ζητάμε και να χιονίσει μέσα στο Αγρίνιο. Τα αυτονόητα ζητάμε (δηλ. μπόλικα χιόνια στα ορεινά)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πολύ ψύχος όπως αυτό των επομένων ημερών ποτέ τα δυτικά ορεινά μας δε βάζουν μεγάλες ποσότητες χιονιού συντοπίτη.
      Όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι Τ στα 850 τότε κάτι θα γίνει.
      Προς το άμεσο μέλλον χιόνια από σήμερα το βράδυ εώς Σάββατο πρωί μεσημέρι στο Παναιτωλικό και μετά ξερόπαγωνιά!

      Διαγραφή
  20. Εμείς εδώ στην Αρκαδία φέτος έχουμε δει χιόνια έστω στα ορεινά μας, θά θέλαμε να το δούμε και στην αυλή μας αλλά όλα για κάποιο λόγο γίνονται!Οι Κρητικοί και οι υπόλοιποι νησιώτες θα το δουν στην αυλή τούς, ας το χαρούν λοιπόν 🙂 Σταύρος (Μεγαλόπολη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπερα σε ολους.Για αλλη μια φορα εμμονη του καιρου να μας κραταει μονο με το ψοφοκρυο χωρις χιονια σε περιοχες κατεξοχην χιονομανες οπως εδω που μενω εγω στην ομορφη Καρδιτσα.Θα βλεπουμε τα νησια μας και πιθανον την Αθηνα να εχουν χιονια αρκετα και εμεις θα λεμε στα παιδια μας οτι ειναι φυσιολογικο....Παει χαλασαν οι εποχες.Γιαννης Καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. NW Pindos
    Καλημέρα σε όλους, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση στο σχόλιο ενός φίλου του blog σε αυτό που έγραψα χθες (ότι δηλαδή εκεί που επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από χιόνι έχουμε μόνο πασπάλισμα): Δεν γνωρίζω βέβαια τη μετεωρολογική ορολογία και προσπαθούμε να μαθαίνουμε περισσότερα από την παρούσα σελίδα, που για εμάς που παρατηρούμε τον καιρό έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Θα μιλήσω, όμως, καθαρά εμπειρικά. Έχω ζήσει επί σειρά πολλών ετών πάμπολους χιονιάδες στη ΒΔ κυρίως χώρα (σχεδόν όλους και αυτούς από το πουθενά που δεν παρουσιάζονται στα δελτία). Ξέρετε με τι θερμοκρασίες πέφτει το πολύ χιόνι; Από -4 η ελάχιστη μέχρι -2 με 0 η μέγιστη. Ποτέ μου δεν είδα αξιόλογα χιόνια με -8 ή -10 ή -12 ή -14 κλπ. Ποτέ. Αυτές οι αρνητικές (-8,-10 κλπ) άφηναν πάντα ένα πασπάλισμα 5 και κάτι πόντων χιονιού ακόμη και στα ορεινά. Και έχω ζήσει σχεδόν όλους τους χιονιάδες. Ποτέ δεν είδα αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ΒΔ με ρεύμα Β-ΒΑ. Μόνο με Δ-ΝΔ ή ΒΔ (για τα πιο χαμηλά ενδεχομένως υψόμετρα). Μπείτε στο snowreport κατά καιρούς και παρατηρείστε ακόμη και στα ΧΚ τι ελάχιστος υετός υπάρχει όταν οι θερμοκρασίες είναι πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και με τι θερμοκρασίες έχουμε πολλά χιλιοστά χιονουετού (από -4 το πολύ έως 0). Η, δε, Αττική - Εύβοια έχουν χιονοπτώσεις διότι όπως πολύ καλά γνωρίζουμε βρίσκονται δίπλα στο Αιγαίο και όταν οι θερμοκρασίες καταστούν θερμοκρασίες χιονιού (με ΒΑ ρεύμα κυρίως) χιονίζει άνετα, ανεξαρτήτως εάν τα φαινόμενα μπορεί να εντοπίζονται πιο ανατολικά στο Αιγαίο που αποτελεί άλλο θέμα. Και χιονίζει διότι λ.χ. στην Αττική αυτή η συνιστώσα ρίχνει τη θερμοκρασία σε πολύ καλά επίπεδα για χιόνι (από-3 ή -2 έως + 1 το πολύ). Παράλληλα όμως η ίδια συνιστώσα στα ορεινά της ΒΔ χώρας πάει τη θερμοκρασία σε πολύ χαμηλές αρνητικές. Οι παλιοί στα χωριά πάντα έλεγαν: Κρύο στον Βορρά, χιόνια στο Νότο (κλασικό σλόγκαν). Φυσάει κρύος «Λυμπίσιος» αέρας αχιονιά (αέρας Ολυμπίσιος δηλαδή, που έρχεται από Α-ΒΑ από τον Όλυμπο). Φυσάει «Γιαννιώτης» έρχονται χιόνια. Παρατηρήσεις δεκαετιών, που περιέχουν αντικειμενικές και αναμφισβήτητες αλήθειες. Στην επερχόμενη λοιπόν κακοκαιρία το όποιο χιονοενδιαφέρον εντοπίζεται στα χαμηλά υψόμετρα στα κεντρικά - νότια - ανατολικά τμήματα. Τώρα αν θέλει κάποιος να γνωρίσει αρνητικά ρεκόρ θερμοκρασιών (και μόνο αυτό) ας επισκεφτεί τα ορεινά της Β. Ελλάδας ή «ευπαθείς» στις παγωνιές περιοχές (υψίπεδα Φλώρινας, υψίπεδα και ποταμιές Δ. Μακεδονίας, περιοχή Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής, υψίπεδα Νευροκοπίου κλπ.). Καλά χιόνια για τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστός φίλε Πινδος σε όλα!

      Διαγραφή
    2. Αρα λοιπον τα ρεύματα κάνουν τον καιρό,που μέσα στον καιρο υπάρχουν και οι θερμοκρασίες.
      Οι παγωνιες ξαστεριάς είναι άλλο θέμα.Και εδώ στο χωριό μου κάποια πρωινά δείχνει κατι θερμοκρασίες που δεν τις δείχνει ο σταθμός των Τρικάλων.
      Κανένα χιονοενδιαφερων για τα κεντρικά.Να μη πω πως στην δυτ.Μακεδονια θα χιονίσει περισσότερο απο την δυτ.Θεσσαλία όπως και πέρυσι,αλλά αυτο για μένα δεν είναι αξιο αναφοράς.
      Κανένα χιονοενδιαφερων για τα ηπειρωτικά!
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
    3. Βίωσα σχετική εμπειρία στην Καστοριά το 1992 με θερμοκρασία μείον 10 βαθμούς. Το δελτίο της ΕΜΥ μιλούσε για χιόνια και το μόνο που είδαμε ήταν να πέφτει κάτι σαν τον πάγο της κατάψυξης του ψυγείου όταν κάνουμε απόψυξη... Μικροί κρύσρταλλοι παγωμένου νερού. Περιττό να πω πώς εκείνη τη φορά κατάλαβα αυτό που λέγεται ότι "πέφτουν αυτιά και μύτες" από το κρύο. Νιώθαμε πόνο στη μύτη και στα αυτιά... Οι ντόπιοι βέβαια ήσαν αρκετά πιο χαλαροί!

      Διαγραφή
  23. Καλημέρα κ Ζιακοπουλε. Λογικά πρόγνωση έχουμε για ως και 3 μέρες με ασφάλεια. Οπότε κανείς δεν ξέρει μετά το Σαββατοκύριακο τι θα συμβεί και αν η ψυχρή λίμνη κάνει ένα θαύμα πιο δυτικά. Συγχαρητήρια για τις προσγειωμένες προγνώσεις σας.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ γιατί όπως είπε και ο δάσκαλος έχει πέσει το ηθικό. Είμαι ο Βολιώτης που σας είχα πει ότι η κόρη μου έχει γενέθλια και της έχω τάξη χιόνι σιγά σιγά αρχίζω και της τα αλλάζω σαν τα μοντέλα της λέω να θα δούμε και κάτσε περίμενε και μπορεί, λοιπόν έχει αρχίσει την γκρίνια από τώρα κανόνισε δάσκαλε να μην χιονίσει θα στην φέρω σε εσένα να σου γκρινιάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ γιατί δεν χιονιζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. our GENERAL!...αναφέρουμε οτι το ηθικό του βορείου μετώπου..παραμένει...ακμαιότατον αναμένοντας τις διαταγές σας για την εναρξη των επιχειρήσεων και εδώ.
    Μεχρι τότε ομως αναφέρω οτι αιτουμε αδεια μετακίνησης μετά δυο διανυκτερεύσεων από ωρα 1200 της 24-1-2022 εως και την 1200 της 27-1-2022 στας Αθηνας προς αναψυχή!
    υ΄γ΄την επόμενη φορά που θα αναγγείλετε χιονια...να αποφύγουμε μπαλάντες..του τυπου "επεσε το τριαντάφυλο και δεν το πιασαμε στην βόλτα"..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "θωμά", το τραγούδι που σου αφιέρωσα στην προηγούμενη ανάρτηση, το άκουσες;

      Διαγραφή
    2. xaxaxa τώρα το άκουσα πατριώτη....αλλά αυτό ταιριάζει για το βόιο...με Ανατολικό-νοτιανατολικό και να ρίχνει "ντουρλάπια"..."θωμάς"

      Διαγραφή
  26. Και θα ρωτάνε τώρα τα παιδιά μου όπως κι άλλες πολλές φορές: καλά γιατί δεν χιονίζει αφού έχει τόσο κρύο, τόσες μέρες και έχει μόνο ήλιο;;Αφού είπες ότι θα χιονίσει!! Δυστυχώς αποτυχία πάλι! Ελπίζουμε πλέον σε κάποιο απρόβλεπτο θαύμα! Αυτό το ξεροκρυο δε χωνεύεται καθόλου πάντως!!!Χίλια κρίμα για τέτοια ψυχρή εισβολή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και μην ακούω ότι έχει ακόμη χειμώνα ως τον Μάρτιο! Όπως έχουμε καταλάβει τα τελευταία χρόνια ο Χειμώνας στην Ελλάδα ξεκίνα αρχές Ιανουαρίου και τελειώνει αρχές Φλεβάρη. Μετά ότι και να γίνει το πράγμα ξενερώνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρσι χιόνισε, πάντως, 25η Μαρτίου στην Αθήνα και πρόπερσι 7 Απριλίου στα βόρεια (ημι)ορεινά της Αττικής. Και είχαμε και άλλες ξηρές ψυχρές εισβολές Μάρτη και Απρίλη τα τελευταία χρόνια στον νομό. Γενικά έχουν χαθεί οι νόρμες του παρελθόντος. Ο χειμώνας αργεί να έρθει, αλλά αργεί και να φύγει. Το ίδιο ισχύει πάνω, κάτω για όλες τις εποχές. Π.χ. πέρσι έβρεχε κάθε μέρα στο πρώτο μισό του Ιουνίου λες και ήταν άνοιξη, ενώ κάποιες χρονιές (όχι φέτος) ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης στο ξεκίνημα του είναι "καλοκαιρινοί" και ο Δεκέμβρης "φθινοπωρινός".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  28. Καλη σας ημερα. Η εμυ μολις εξεδωσε εκτακτο δελτιο επικίνδυνων καιρικων φαινομενων και εστιαζει κυριως δευτερα και τριτη οσον αφορα την ενταση τους. Επικεντρο τα ανατολικα προσηνεμα και τα νησια. Τελικα τι ισχυει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. κ.Ζιακοπουλε καλημερα σας,αποκλειεται τη δημιουργια καποιου χαμηλου απο βδομαδα πχ στο Ιονιο; ειναι μια πιθανοτητα που τα μοντελα υπαρχει περιπτωση να μην την εχουν εντοπισει μεχρι στιγμης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δάσκαλε είσαι ένας πραγματικός επιστήμονας της μετεωρολογίας! Για ψυχολόγος όμως δεν ξέρω αν κανεις, διότι το ηθικό των δυτικών φίλων είναι πεσμένο ακόμα στα πατώματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Θέλω να ρωτήσω τούς φίλους από Θεσσαλονίκη, είμαι 30 χρόνων χιονοφιλος εννοείται, είχα διαβάσει λίγο πιο παλιά σε ένα άρθρο ότι παλιές εποχές δεκαετίες 70 και 80 γνωστοί γλετζεδες τής εποχής, στή πόλης τής Θεσσαλονίκης, πληρώναν κάποιες νύχτες του χειμώνα μηχανήματα (μπουλντόζες) για νά καθαρίσουν τούς δρόμους από τά χιόνια ώστε να πάνε νά γλεντήσουν στα μπουζούκια(να σπάσουν πιάτα). Πραγματικά τί χιόνια έριχνε τότε και πλέον διαβάζω με πικρία ότι πλέον στην Θεσσαλονίκη δεν χιονίζει. Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σύμφωνα με τον επίλογό σας, η φράση: "μόνο έτσι ένας μετεωρολόγος έχει πιθανότητες να προσθέτει αξία στα αυτοματοποιημένα αποτελέσματα των μοντέλων", κατά τη γνώμη μου, δε δίνει αξία στα μοντέλα, αλλά στον ίδιο το Μετεωρολόγο. Σε σχόλιό μου προ ολίγων ημερών, είχα πει ότι ο Μέγας Μετεωρολόγος είναι αυτός ο οποίος κάποιες φορές, αμφισβητεί ένα μοντέλο, από πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κι η ΕΜΥ για άλλη μια φορά έβγαλε το έκτακτο δελτίο της. Βρε παιδιά μόνο σε μένα συμβαίνει αυτό; Αν διαβάσει κανείς τα δελτία της δεν μπορεί να καταλάβει να ενημερωθεί σε ποιες περιοχές θα είναι πιο έντονες οι χιονοπτώσεις . Πιο άχρωμα πιο ουδέτερα πιο «ναι μεν αλλά» πιο αμφίσημα δελτία καιρού δε υπάρχουν, ΤΕΛΟΣ! Και να το έκανε μόνο στα έκτακτα οκ αλλά το κάνει και στα απλά καθημερινά δελτία που υποτίθεται ότι ανανεώνονται τρεις φορές την ημέρα… κάπου έλεος δηλαδή. Είμαστε στο 2022 και η ΕΜΥ 50 χρόνια πίσω
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Σωστό αυτό που λες αγαπητέ φίλε, κατά τη γνώμη μου αυτό μπορεί να οφείλεται και στο ότι σε κάποιες περιπτώσεις (και είναι απολύτως ανθρώπινο αυτό και δεν το κατακρίνω) καθένας μπορεί να ενδιαφέρεται να διατηρεί συγχρόνως ατσαλάκωτο το επιστημονικό του προφίλ, ειδικά όταν γνωρίζει, κατά κάποιο τρόπο, ότι η ενημέρωση του συνιστά και την επίσημη κρατική ενημέρωση. Για λόγους δηλ. διαφύλαξης του επιστημονικού του κύρους θα προτιμήσει ενδεχομένως κάποιος να κάνει μια γενικόλογη τοποθέτηση, που σε γενικές γραμμές θα πέσει μέσα. Το επιστημονικό ρίσκο ενέχει τον κίνδυνο να βρεθεί κανείς εκτεθειμένος και στο επίκεντρο οξείας κριτικής αν δεν πάνε καλά τα πράγματα. Και άντε να βγω εγώ εκτεθειμένος που είμαι ερασιτέχνης στο είδος (μετεωρολογία) δεν τρέχει και τίποτε, για φαντάσου όμως να πέσει έξω ένας ειδικός; Αυτό, περαιτέρω, οφείλεται αφενός στη νοοτροπία του κόσμου ο οποίος όσο μεγάλος επιστήμονας και να είναι κανείς, με ένα στραβοπάτημα είναι έτοιμος να του ασκήσει την πιο οξεία κριτική (στην καλύτερη περίπτωση), και αφετέρου και στον ανταγωνισμό, που υπάρχει μεταξύ των επιστημόνων. Θεωρώ δηλαδή ότι και στο χώρο της μετεωρολογίας (όπως και παντού) και αναφέρομαι στους επιστήμονες μετεωρολόγους, οι πιο αυστηροί κριτές, που «καραδοκούν» με το πρώτο «στραβοπάτημα» να ασκήσουν κριτική είναι οι του ίδιου επιστημονικού χώρου. Παντού υπάρχουν στερεότυπα και η «πεπατημένη». Σε τελική ανάλυση, όμως, αυτοί που ξεχωρίζουν είναι όσοι τα ξεπερνάνε και ανοίγουν δρόμους.

      Διαγραφή
  34. Αναμένοντας τα νεότερα, ενδιαφέρουσα είναι και είδηση του Skynews με τον κοραλλιογενή ύφαλο που ανακαλύφθηκε στα ανοιχτά της Ταϊτής στον Ειρηνικό Ωκεανό και σε μεγάλο βάθος (30-70μ.), αφήνοντας ελπίδες ότι στο απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού θα υπάρχουν ακόμα περισσότερα οικοσυστήματα ανέγγιχτα από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Τα περισσότερα κοράλλια εντοπίζονται σε βάθη μικρότερα των 25 μέτρων, καθώς έχουν ανάγκη από το φως του ήλιου για να αναπτυχθούν. Ωστόσο, αυτό έχει να κάνει και με την αδυναμία των ανθρώπων να καταδυθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη ζώνη του λυκόφωτος, άλλωστε, μόνο το 20% του πυθμένα των ωκεανών έχει χαρτογραφηθεί.

    Για την ανακάλυψη του συγκεκριμένου υφάλου, ο οποίος έχει μήκος 3 χλμ. και πλάτος 65 μ. χρειάστηκαν 200 ώρες κατάδυσης. Το βάθος των 30-70 μ. στο οποίο βρέθηκε, σημαίνει ότι προστατεύεται από την υπερθέρμανση, που είναι μία από τις αιτίες της εξαφάνισης των μισών κοραλλιογενών υφάλων τα τελευταία 70 χρόνια. Στον ύφαλο εντοπίστηκαν και κοράλλια δύο μέτρων, ενώ μπορεί να φιλοξενεί και άγνωστα θαλάσσια είδη, αλλά και βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να παρασκευαστούν από θαλάσσιους οργανισμούς και να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες για τον καρκίνο, την αρθρίτιδα και πολλές λοιμώξεις.

    Γενικά, στους κοραλλιογενείς υφάλους ζει το 25% των υποβρύχιων πλασμάτων και για αυτό θεωρούνται τόσο σημαντικοί για την υγεία των ωκεανών. Επίσης προστατεύουν παράκτιες περιοχές από κακοκαιρίες, θαλασσοταραχές, ακόμα και τσουνάμι και αποτελούν και πηγή εσόδων, χάρη στον καταδυτικό τουρισμό. Σε λιγότερο από μία παράγραφο, βλέπουμε πόσο μας ωφελούν η θάλασσα και τα πλάσματα της.
    https://news.sky.com/story/climate-crisis-newly-discovered-reef-in-ocean-twilight-zone-offers-hope-for-marine-ecosystems-12519911
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Έχω γράψει στο παρελθόν σε αυτό το μπλογκ το 1998 επισκέφτηκα το φυλάκιο στην Κατάρα όπου έμεναν οι χειριστές των μηχανημάτων αποχιονισμου και μεταξύ άλλων μου είπαν ότι δεν κοιμούνται τις νύχτες που η θερμοκρασία είναι λίγο κάτω από το μηδέν διότι τότε χιονιζει πολύ και δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν τον δρόμο.Οτι και να ταζουν τα μοντέλα κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπηρέτησα στο φυλάκιο κατάρας χειμώνα 2006-2007 και έπεσα σε ανύπαρκτο χειμώνα!η κλιματική αλλαγή φωνάζει δυνατά παρούσα .Μάκης

      Διαγραφή
  36. Γιάννης απο Μυτιληνη20 Ιανουαρίου 2022 στις 3:56 μ.μ.

    Καλησπερα απο την συννεφιασμένη Μυτιλήνη!! Το πρωΐ ειχε πέσει κάτω απο το 0 κ'δω.. Όλα άσπρα.. Δεν το συζητώ για τους κάμπους.. Μαλάκωσε καπως με το ελαφρύ νοτιοδυτικό άνεμο τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. NW Pindos
    Σωστότατος αγαπητέ φίλε!! Αυτά λέω κι εγώ κατά καιρούς και έγραψα και χθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πολύ κρίσιμα τα βραδυνά τρεξίματα των μοντέλων ως προς την κατανομή τού όποιου χιονό-υετού το διήμερο Δευτέρας-Τρίτης(για το ΣΚ νομίζω τα είπαμε γιά το γρήγορο πέρασμα δεν αλλάζει κάτι πιά).
    Το ενδιαφέρον αμείωτο για τα ανατολικά και νότια τμήματα στο πού θα κάτσει η μπίλια,ενώ το μάτι των δυτικοβόρειων στρέφεται στην πιθανή ανάπτυξη χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας με το ψύχος στην περιοχή μας να παραμένει,απλά σε μικρότερο βαθμό(οι εκπλήξεις πού περιμένω με τέτοιες διατάξεις και το έγραψα και χθες).
    Όπως και να έχει,όσοι φίλοι μας διαβάζουν από το Αιγαίο αλλά κυρίως από Εύβοια και βόρεια Κρήτη να ετοιμάζονται για σφοδρή χιονοκακοκαιρία πού πιθανόν να γραφτεί στην μετεοΐστορία της χώρας μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπέρα φίλε Φώτη και σε όλη την παρέα .Όταν λες Εύβοια εννοείς όλη την Εύβοια γιατί έχω εξοχικό έξω από το Αλιβέρι και σκοπεύουμε να ανέβουμε από αυριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Θεωρώ πάντως πως τα τελευταια χρόνια το μοτίβο του καιρού έχει ευνοήσει αρκετά την ανατολική χώρα.Στην δυτική έχει γίνει σπάνιο το χιόνι στα ημιορεινά(το πεδινό εξ ορισμού το ξεχνάμε είναι εξαιρετικά σπάνιο) και οι χιονοπτώσεις αφορούν αποκλειστικά υψόμετρα 1000μ και άνω(με εξαιρεση την Ηπειρο).Απο προσωπικη πείρα παλιότερα υπήρχαν περισότεροι δυτικοί χιονιαδες,δεν ξέρω αν άλλος έχει παρόμοια αισθηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή