Όσο στη μέση τροπόσφαιρα (5,5 χιλιόμετρα) οι θερμοκρασίες παραμένουν στα επίπεδα των -15 και -20 βαθμών, η αστάθεια θα συνεχίζεται!


Οι ψυχρές αέριες μάζες που παραμένουν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από τη χώρα μας εξακολουθούν να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι μόνο στη Θάλασσα Κυθήρων και το Δ. Κρητικό θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς. Το Σάββατο (30/5), οι απογευματινές βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στη Β. Ελλάδα καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Κυριακή (31/5), τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τη Δευτέρα (1/6), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Τρίτη και την Τετάρτη (2-3/6), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.


Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το μεσημέρι - απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το μεσημέρι -απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 23 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το μεσημέρι - απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στο Β. Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανές βροχές το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 22 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. αστάθειας συνέχεια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν,το σχόλιό μου σημερα θα το γράψω σαν να είμαι 15-20 χρονων,και δεν ξέρω τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα,μονο οτι βλέπω με τα μάτια μου εδώ.
    Ωραία Μαγιάτικη μέρα σήμερα,με ωραίο δυτ.ανεμο,πολύ δροσιά,πεντακάθαρη ατμόσφαιρα,ωραίες αναπτύξεις νεφών,συνδυασμός χρωμάτων,και τα νέφη αυτά έδωσαν στο χωριό μου δυο μπόρες του 5λεπτου και δεκαλέπτου,χωρίς αστραπές,με χοντρές σταγόνες και δυνατό ανεμο.Ο ήλιος τώρα παίζει κρυφτούλι μ'αυτά τα ωραία σύννεφα,και στα βουνά έχει ωραία λιακάδα(πτος το παρων να μη παρεξηγουμε).Ετσι είναι ο Μάιος εδω στα ηπειρωτικά με μπορουλες..και ωραίες λιακαδες στα βουνά..!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα να συμφωνήσω κ να επαυξάνω στα της πεντακάθαρης ατμόσφαιρας που λες.
      Έτσι είναι κ εδώ τις τελευταίες ημέρες κ με πολύ όμορφες αναπτύξεις Πυργοσωρειτών.

      Διαγραφή
  3. Ο τίτλος του άρθρου του δασκάλου αποτυπώνει ακριβώς την κατάσταση που θα επικρατεί τίς επόμενες ημέρες στην χώρα μας.
    Σωστότατος!
    Ούτε μία ούτε δύο αλλά τρεις διαδοχικές μπόρες είχαμε σήμερα στη πόλη του Αγρινίου εκ των οποίων η δύο ήταν μικρής διάρκειας κ τοπικού χαρακτήρα,με την τρίτη όμως να είναι κ φαρμακερή δίνοντας πολλή βροχή, χαλάζι τοπικά κ πολλά δυνατά αστραπόβροντα με τον Χριστόδουλο να επιβεβαιώνετε ο φόβος του για έντονα φαινόμενα σήμερα τοπικά.
    Από ότι έμαθα είχαμε κ τίς πρώτες ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής.
    Η ψύχρα καλά κρατεί με τη θερμοκρασία αυτή την ώρα (7 το απόγευμα) στους 16β με πυκνή συννεφιά κ υπόκωφες βροντές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους από την περιοχή της Μακρυνείας.
    Φίλε Παναχαϊκέ νομίζω ότι επιτέλους η Αιτωλοακαρνανία σας κάνει τη χάρη κ υπερπηδά τον Πατραϊκό κόλπο όλη αυτή η αστάθεια του νομού οπότε αναμένουμε νέα σου.
    Τέλος να πω ότι εκτός της Κυριακής όπως είπε κ ο δάσκαλος,κ η Τρίτη με Τετάρτη με τα τελευταία στοιχεία δείχνει να συνδυάζεται με δυναμικό αίτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το δυναμικό αίτιο με φοβίζει.Οι κεντρονοτιοι θαλάσσιοι και παραθαλάσιοι να ετοιμάζονται για ωραία πράγματα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα εδώ στο Διακοπτό δεν μας θέλει.καθε μεσημέρι συννεφιαζει ρίχνει μια ψιχαλα για ένα 2λεπτο και μετά ανοίγει ο καιρός.για να δούμε τις επόμενες ημέρες.. Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατά τη γνώμη μου οι χθεσινές και προχθεσινές βροχές και καταιγίδες χειμερινού τύπου ήταν, για αυτό είχαμε και χιόνια, άλλωστε. Αστάθεια ήταν μόνο η σημερινή στην πραγματικότητα. Έτσι κι αλλιώς η ζημιά έγινε, βέβαια, με το χαλάζι και όπως μου είπε παραγωγός τα αχλάδια πλέον ή τα μαζεύουν άγουρα ή τα βλέπουν να καταστρέφονται. Lose - lose situation, δηλαδή - χαμένοι και στις δύο περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ βροχή στην Άρτα.. Χορτάσαμε και ξεδιψασαμε συνάμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε Φωτη ευχαριστω για το δωρο της Αιτωλοακαρνανιας στη ΒΔ πελοπονησσοΕπιτελους ειμαι64 ετων και μια καταιγιδα με κανει και αισθανομαι παιδακι.Για 55περιπου χρονια ασχολουμαι με την παρατηρηση του καιρου και λατρευω τα βουνα τα ποταμια και τα δαση Αυτο το παθος μου δινει.ζωη.καιελευθερια στην σκεψη μου Ετσι αισθανονται και οι δυο μου.κορες!!!Χτες βραδυ εκατσα περιπου 3.τεταρτα κοντσ σε ενα χειμαρο που ετρεχε καθαριο.γαργαρο νερακι και συντροφια.μου εκανε με τραγουδι του ενα αηδονακι!!! Σημερα το απογευμα πριν στειλης σχολιο σου ειχα στειλει2 σχολια στξν σελιδα οπου ο δασκαλοςμιλα για την μειωση της ασταθειας Αγαπητε Χριστοδουλε.ειχες σε ολα.δικιο οπως και ο κυριος Ζιακοπουλος και ο φιλος Φωτης Αυριο θα σου στειλω καποια στοιχεια για εμπειρικη.προγνωση.που τα εχω.γνωρισει απο τους.γεροαγροτες της.περιοχης μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δύο μπόρες,η μια 20 λεπτά με πολλά αστραποβροντα και η 2η 10λεπτη που συνέχισε κοντά στην ώρα με ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης.
    Παραδίπλα όμως έριξε μέχρι χαλάζι που ευτυχώς και στις δύο περιπτώσεις δεν έφθασε στον κάμπο.
    Το απόγευμα που κατέβηκα στα αμπέλια μου,ένα νέο κύμα ερχόμενο ανάμεσα Παρνασσό και Ελικώνα,όσο πλησίαζε αλλαζε σχημα και χρώμα και από εκεί που όλα ήταν μαύρα έγιναν κάτασπρα με τις χοντρές σταγόνες βροχής να ανακατεύουν με χαλάζι,ευτυχώς όμως "ανοιξε" στα δύο και το ένα κινήθηκε προς εθνική οδό Αθηνών Λαμίας και το άλλο προς Ελικώνα.
    Στα 300 μέτρα πιο κάτω χτύπησε ξανά χαλάζι.
    Το φεγγάρι δεν έκανε λάθος σε αυτά που έδειξε χθες το βράδυ,το "κακο" είναι ότι δείχνει τα ίδια για αύριο.
    Ελπίζω ξανά χωρίς ζημιές για όλο τον κόσμο της αγροτιάς.
    Χάρηκα πολύ που έβρεξε σε Άρτα και Πάτρα και ελπίζω να βρέξει ικανοποιητικά παντού χωρίς ζημιές,για να αντέξουν στις ζέστες του καλοκαιριού.
    Γιώργο από Νομη,μου είπαν οι δικοί μου στα Τρίκαλα ότι έριξε χαλάζι το μεσημέρι,ενώ Πατουλια και Γλινος,ούτε σταγόνα.
    Χαλάζι έριξε και στο Λαύριο όπως μου είπε ο αδελφός μου που πέρασε από εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμμεριζομαι τη χαρα του αγαπητου γ.παναχαικου στο τελευταιο του σχολιο .Μπορω να τον καταλαβω.Καπου ο Ο.Ελυτης γραφει "....να υμνησω την υγεια της καταιγιδας".Φιλε το ηθελες τοσο πολυ ,ωστε ολο το συμπαν νυνωμοτησε και εγινε πραγματικοτητα (P.Coelio).
    Mετα ανετρεξα στο δικτυο του Ε.Α.Α. για να δω τι εγινε συνολικα στην Αχαια .Εκει ειδα στους εννεα σταθμους καταγραφες απο 0mm εως 2,6mm (και αυτο στο Παναχαικο).Η εκπληξη μου παραμενει.........Π.Α.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως άλλαξε η μέρα σε Παρασκευή κ δεν είδες κάτι φίλε Π.Α.?
      Αν κ πάλι σε σχέση με την Αιτωλοακαρνανία τα φαινόμενα ήταν λιγότερα στην Αχαΐα νομίζω ότι γενικά κάτι έκανε καθώς είχαμε
      Ρίο 2.0mm
      Ρίο Καστελόκαμπος 2,4mm
      Πάτρα 0,8mm
      Πάτρα λιμάνι 2,0mm
      Πάτρα Δροσιά 1,0mm
      Οπότε σίγουρα λόγω εποχής τοπικά θα έριξε κ παραπάνω.
      Από το τίποτα καλά ήταν, έγινε μία καλή αρχή.

      Διαγραφή
  11. Οχι Φωτη.το προσεξα.Θα ελεγα,καθ υπερβολην βεβαιως,οτι το καλο νερο το ερριξε τοπικα ad hoc στη στενοτερη περιοχη του γ.παναχαικου (λεω τωρα....!) .Παντως φιλε φωτη σε ευχαριστω για το σχολιο σου.Παντα παρακολουθω τις εκτιμησεις σου,επικουρικα προς τις του δασκαλου .Σοβαρος και μετρημενος .Να εισαι καλα .(Εγω απο προβλεψη δεν κατεχω ουτε το φεγγαρι!).Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή