«Ασιτία και ψύξις» Μέρος 2ο, ο χειμώνας του 1941-42 στη Θεσσαλονίκη

Την περίοδο της Κατοχής τα αρχεία των μετεωρολογικών παρατηρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν κενά. Διασώζονται όμως οι παρατηρήσεις του Ναυτικού Μετεωρολογικού Σταθμού που εγκατέστησαν στη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί κατακτητές σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων Ν-ΝΑ του Μετεωρολογικού Σταθμού του Πανεπιστημίου.7 Με το συγκεκριμένο Μετεωρολογικό Σταθμό συνέδεσε την τύχη του ο Γερμανός ταγματάρχης Γκέοργκ Έκερτ, ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί τον Ιούλιο του 1941 ως αξιωματικός - μετεωρολόγος και δεκατέσσερις μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1942, έγινε διοικητής του Σταθμού. Ο Έκερτ δεν ήταν μόνο ένας αξιόλογος επιστήμονας. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, όπως φαίνεται από αυτά που ακολουθούν.  


Ο Γκέοργκ Έκερτ, στέλεχος της νεολαίας του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) από τα μαθητικά του χρόνια, είχε αναπτύξει αξιόλογη αντιστασιακή δράση εναντίον των Ναζί, όταν αυτοί πήραν την εξουσία. Όταν στη διάρκεια του πολέμου τοποθετήθηκε στη Θεσσαλονίκη, κατόρθωσε να μαζέψει γύρω του σημαντικό αριθμό Γερμανών αντιναζιστών στρατιωτικών και με προσωπικές, επικίνδυνες πολλές φορές, πρωτοβουλίες προστάτεψε χωριά της περιοχής και μεμονωμένα άτομα από τις αυθαιρεσίες των κατακτητών. Πέρα από αυτά, μοίραζε κρυφά υλική βοήθεια στους δεινοπαθούντες, έβγαζε παράνομα άδειες μετακίνησης και ταυτότητες σε όποιους τις χρειάζονταν και φρόντισε να απελευθερωθούν από το στρατόπεδο «Παύλου Μελά» Έλληνες αντιστασιακοί κρατούμενοι. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών από τη χώρα ο Έκερτ με την ομάδα του προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ και τον Φεβρουάριο του 1945 παραδόθηκαν στους Βρετανούς.

Τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από τη μελέτη του αρχείου των παρατηρήσεων του Γερμανικού Μετεωρολογικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης για το χειμώνα 1941-42 είναι ανά μήνα τα παρακάτω:

Δεκέμβριος 1941

Παρατηρήθηκαν 8 ημέρες βροχής, 2 ημέρες χιονόπτωσης και 13 ημέρες παγετού, από τις οποίες οι 2 ήταν ημέρες ολικού παγετού (29 και 31/12). Με βάση τα κλιματολογικά στοιχεία της τελευταίας 50ετίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη οι αριθμοί ημερών με μερικό και ολικό παγετό είναι 7,56 και 0,03 αντίστοιχα. Η χαμηλότερη μέγιστη θερμοκρασία (-2,1οC) σημειώθηκε στις 31/12 και η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία (-7,2οC) σημειώθηκε στις 30/12. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 9,3 βαθμοί (καν. τιμή 11,1 βαθμοί) και η μέση ελάχιστη θερμοκρασία ήταν 0,8 βαθμοί (καν. τιμή 2,9 βαθμοί).

Αναφορικά με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία του Δεκεμβρίου του 1941, η βόρεια Ελλάδα επηρεάστηκε από δύο πολυήμερα ψυχρά κύματα: ένα στο πρώτο δεκαήμερο και ένα άλλο, το σημαντικότερο, στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Για την κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Β. Ελλάδα τις τελευταίες μέρες του 1941, η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ έγραψε στο φύλλο της 31ης Δεκεμβρίου 1941: «Ενέσκηψε βαρύτατος χειμών και πίπτει άφθονος χιών από της μεσημβρίας της Κυριακής (28/12). Εις την πόλιν της Θεσσαλονίκης το θερμόμετρον εδείκνυε 10 υπό το μηδέν, ενώ εις την Κοζάνην και την Φλώριναν η χιών υπερέβη το μέτρον και το θερμόμετρον εσημείωσε 15 βαθμούς υπό το μηδέν»! Η θερμοκρασία των -10 βαθμών δεν επιβεβαιώνεται από τις παρατηρήσεις του σταθμού των Γερμανών. Ωστόσο, ο σταθμός των κατακτητών ήταν πολύ κοντά στη θάλασσα και δεν αποκλείεται λίγο πιο μακριά από τις ακτές να σημειώθηκαν χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Ιανουάριος 1942

Παρατηρήθηκαν 15 ημέρες βροχής, 6 ημέρες χιονόπτωσης και 20 ημέρες παγετού, από τις οποίες οι 7 ήταν ημέρες ολικού παγετού (21-26/1 και 28/1). Μεταπολεμικά το ρεκόρ του αριθμού των ημερών με ολικό παγετό στη Θεσσαλονίκη (περιοχή αεροδρομίου) είναι 5 ημέρες και σημειώθηκε το 2017 (7-11/1). Το 1963 είχαμε 3 ημέρες ολικού παγετού (23-25/1). Με βάση τα κλιματολογικά στοιχεία της τελευταίας 50ετίας, τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη οι αριθμοί ημερών με μερικό και ολικό παγετό είναι 11,99 και 0,29 αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες του Ιανουαρίου του 1942 ήταν οι -5,5 και -5,0οC και σημειώθηκαν στις 28/1 και 24/1 αντίστοιχα, ενώ τα μεταπολεμικά ρεκόρ είναι οι -4,9 και -4,8οC που σημειώθηκαν στις 7-1-2017 και στις 25-1-1963 αντίστοιχα. Τον Ιανουάριο του 1942 η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία (-8,0οC) σημειώθηκε τρεις φορές: στις 22, 24 και 25/1. Πληροφορίες από εφημερίδες της εποχής και διάφορες άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι στις 24 Ιανουαρίου του συγκεκριμένου μήνα το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε ελάχιστη θερμοκρασία -13 βαθμών.

Με βάση τις παρατηρήσεις των Γερμανών, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Ιανουαρίου του 1942 ήταν 3,8 βαθμοί (κανονική τιμή 9,2 βαθμοί) και η μέση ελάχιστη θερμοκρασία ήταν -1,5 βαθμοί (κανονική τιμή 1,1 βαθμοί). Από τα προηγούμενα συνάγεται ότι ο Ιανουάριος του 1942 ήταν εξαιρετικά ψυχρός για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Φεβρουάριος 1942       

Παρατηρήθηκαν 24 ημέρες βροχής και  καμιά μέρα χιονόπτωσης, αν και από 1 έως 7/2 η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 3,2 βαθμούς. Δεν καταγράφηκαν επίσης ημέρες παγετού. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 8,4 βαθμοί (καν. τιμή 11,0 βαθμοί) και η μέση ελάχιστη θερμοκρασία ήταν 4,2 βαθμοί (καν. τιμή 2,1 βαθμοί). Από τα προηγούμενα συνάγεται ότι ο Φεβρουάριος του 1942 ήταν πολύ υγρός με σχετικά μικρό μέσο Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος. 

Οι Λιβαδάς και Στεργίου σε έρευνά τους για τα χιόνια στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1945-1975  βρήκαν ότι ο μέσος ετήσιος αριθμός ημερών χιονόπτωσης είναι 8,07 με τυπική απόκλιση 4,9.8 Τον ίδιο μέσο αριθμό ημερών χιονόπτωσης βρήκαν και οι Μπαρσάκης-Μακρογιάννης9, χρησιμοποιώντας τα αρχεία της περιόδου 1950-1998. Το χειμώνα του 1941-42 ο αριθμός ημερών χιονόπτωσης ήταν 8 ημέρες, δηλαδή όσος είναι και ο μέσος ετήσιος αριθμός. Επομένως, από αυτή την πλευρά δεν υπήρξε απόκλιση από την κανονικότητα. Οι μεγάλες αποκλίσεις βρίσκονται στις μέσες ελάχιστες και μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, στον αριθμό ημερών παγετού και στο συνολικό αριθμό ημερών υετού.

Ο Απόστολος Φλόκας, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο την απόκλιση από τη μέση μηνιαία θερμοκρασία των χειμωνιάτικων μηνών (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος), προχώρησε στην κατάταξη των χειμώνων της Θεσσαλονίκης σε πέντε κατηγορίες (δριμύς, ψυχρός, κανονικός, ήπιος και γλυκύς). Η έρευνα έδειξε ότι στην πόλη, στην οποία η κανονική (μέση) θερμοκρασία του τριμήνου Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος είναι 7,0οC, ο πιο δριμύς χειμώνας της περιόδου 1892-1973 ήταν ο χειμώνας του 1941-42 με μέση θερμοκρασία 3,8οC. Σημειώνεται ότι ο χειμώνας 1941-42 την πρώτη θέση της κατηγορίας «δριμύς» τη μοιράζεται με το χειμώνα 1931-32 και ακολουθούν ο χειμώνας 1953-54 (2ος), ο χειμώνας 1928-29 (3ος)  και ο χειμώνας 1908-09 (4ος).10

Συνεχίζεται

20 σχόλια:

  1. Καλημερα Αξιαγαπητε δασκαλε αυτα ειναι αρθρα που θα τα χαρακτηρισω με ολο το σεβασμο ΒΑΡΒΑΤΑ που λεμε στη πελοπονησσο Στιβαρα καιτεκμηριομενα επιστημονικα πολυτιμα και πραγματικα αρχεια γνωσης Σε ευχαριστουμε για ολα Αναμενω ψυχρη εισβολη δασκαλε που σιγα σιγα επιβεβαιωνεται επιτελους ΙΔΩΜΕΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θα έλεγα ότι η ψυχρή εισβολή το πάει από αναβολή σε αναβολή φέτος. Σχεδόν όλοι, εκτιμητές, προγνώστες, ερασιτέχνες, μερομηνιάδες, φυσιοδίφες, στατιστικολόγοι, καζαμίες, μάντες, φακίρηδες, μάγοι, τσαρλατάνοι, κομπογιαννίτες ακόμη και ανυπόμονοι επαγγελματίες μετεωρολόγοι έχουν πέσει καντάρια έξω. Μόνο οι σώφρονες πραγματικοί επιστήμονες-μετεωρολόγοι που κρατούν πισινή, δεν εξετέθησαν.
    Όσο για το "ασιτία και ψύξις", συγκλονισμένος, ό,τι και να πω είναι λίγο μπροστά στο μεγαλείο της επιστημονικής γνώσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα κύριε Ζιακοπουλε Πιστεύω η αναφορές σας στο παρελθόν να είναι ο πρόλογος για το τη θα έρθει μετά της 10 του μηνός.Περημενουμε το κρύο σαν μάνα εξ ουρανού.Ειμαι Αγρότης.Κωστας από Τυρναβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κώστα και καλή χρονιά. Έχεις δίκιο. Το φυτό πρέπει να "κοιμηθεί" το χειμώνα για 40 περίπου ημέρες για να δώσει καλή σοδειά. Τους χαιρετισμούς μου στον Κώστα τον Καρδάση.

      Διαγραφή
  4. Μυρμήγκια αρχές Γενάρη 2021 στη Βόρεια Ελλάδα!

    Φίλες και φίλοι καλησπέρα! Το ότι είναι ανύπαρκτος μέχρι στιγμής ο φετινός χειμώνας το γνωρίζουμε όλοι! Το ότι υπήρχανε χειμώνες στο παρελθόν επίσης πολύ ηπιοι κι αυτό το έχουμε βιώσει. Μυρμηγκοφωλιές όμως και μυρμήγκια να κουβαλούν ακόμα τροφή στις φωλιές τους αρχές Γενάρη στη Βόρεια τουλάχιστον Ελλάδα δεν έχω ξαναδεί!!! Υπάρχει κάποιος φίλος εντομολόγος να μας πει αν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο?

    Από αναφορά στο ΦΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Ιανουάριο του 1942 είναι σίγουρο πως δεν κυκλοφορούσαν μυρμήγκια Β. Ελλάδα!

      Διαγραφή
    2. Όχι μόνο γιατί τους είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία, αλλά και γιατί δεν υπήρχε τίποτε να κουβαλήσουν. Ιωάννη, όχι εδώ τέτοιες αναρτήσεις!

      Διαγραφή
    3. Έχεις δίκιο δάσκαλε! Δεν το πραξα καλά που λέει και το δημοτικό άσμα. Ώρες ώρες με πιάνει η ανυπομονησία, ο ενθουσιασμός και το πάθος για τον καιρό.. Κοινώς η αντράλα που λέμε και στην Ήπειρο!

      Διαγραφή
    4. Επειδή ήταν ανάρτηση απ'το Facebook; Συγνώμη που ρωτάω ξανά αλλά μου έκανε εντύπωση

      Διαγραφή
    5. Όχι φίλε μου Αποστόλη... Επειδή είναι άσχετο με το άρθρο του δασκάλου για τον χειμώνα 41-42

      Διαγραφή
  5. Καλή χρονιά να ευχηθώ σε όλους μας με υγεία πάνω απ'όλα. Πολύ ωραία και τεκμηριωμένα μετεωρολογικά δεδομένα μας παραθέτει ο κος Ζιακοπουλος, από αυτά που πραγματικά εμπλουτίζουν τις μετεωρολογικες μας γνώσεις. Ως προς τα καιρικά δεδομένα, βλέπω φέτος να επιβεβαιώνεται το accuweather που προέβλεπε για παρέλαση βροχοχαμηλων στη λεκάνη της Μεσογείου με ήπιες θερμοκρασίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aπό ότι κατάλαβα κύριε Ζιακόπουλε ο χειμώνα ηταν προσύνεμος!και η 'Αριάνδη' ανταγωνίστηκε στα ισα πολλους χειμώνες!

    Κάντε όποτε μπορείτε και ένα αφιέρωμα στο χειμώνα 62-63!!όπως και για την "αναμπουμπούλα " στις αρχές της δεκαετίας του 70!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε ζιακοπουλε και τα δύο μέρη εξαιρετικά να πω και εγώ κάτι μια ιστορία που με διηγούνταν ο παππούς τοτε με την ασιτία είχε λίγα προβατακια και τα βοσκουσε στο γρασίδι που είχε φυτέψει και ξαφνικά λέει φτάνει ένα 15 αγόρι από το Βόλο και τον βλέπει να γονατίζει και με το στόμα αρχισε να τρώει χόρτα.Τωρα όσο αφορά το καιρικό έχω την αίσθηση και όχι πρόγνωση ότι μετά την παρατεταμη σχεδόν ανοιξιάτικη περίοδο πιστεύω ότι η φύση θα ισορροπήσει φέρνοντας απότομο χειμώνα άλλωστε όπως έχω πει τα έλατα στο Όρος Όθρυς και τα αρκουδορπουνια είναι φωρτομενα φέτος προμηνύοντας χειμώνα χώρις ακόμα να έχει έρθει ίσως έρθει καθυστερημένα και βαρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σημερινό διαδικτυακό αλίευμα."Από την παγκόσμια απάτη του κορονοιού,στην παγκόσμια απάτη της κλιματικής αλλαγής.Αν οι λαοί δεν αποτινάξουν τους σατανικούς σιωνιστές,η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη". Το προσπερνώ.Βεβαίως και στέκομαι σε ανθρώπινα υποδείγματα,όπως αυτό που μνημονεύει στη σημερινή ανάρτησή του ο δάσκαλος.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλο τον κόσμο.Υγεια πάνω από όλα.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κ.Ζιακοπουλε εξαιρετικά τα άρθρα σας και σας ευχαριστούμε για αυτά.
    Όσον αφορά την καιρική επικαιρότητα έχει ήδη αρχίσει να ξυπνάει η Αφρική ή είναι νωρίς πιστεύετε για να πούμε κάτι τέτοιο;
    Πέτρος Μαργαριτοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα κ καλή χρονιά κ πάλι σε όλους.
    Εξαιρετικά τα δύο άρθρα του δασκάλου για τις παγωμένες καιρικές συνθήκες του 1941-42.
    Στα του καιρού τώρα θα ήθελα να γράψω δυο πραγματάκια επειδή πολλοί φίλοι είναι μπερδεμένοι κ λόγω βομβαρδισμού πληροφοριών από διαφορετικές πηγές σχηματίζουν γνώμες εκτιμώ λανθασμένες.
    Έχουμε λοιπόν,τη μίνι ψυχρή "γλώσσα" που θα επηρεάσει τη ΔΒΔυτική μόνο χώρα στις 4 με 5 του μήνα με - 1 στα 850hpa κ με τον αυξημένο υετό που θα υπάρχει εκεί θα πρέπει οι πυκνές χιονοπτώσεις της Πίνδου να κατέβουν κοντά στα 1000 με 1200μ μόνον εκεί.
    Μετέπειτα είναι σαφής η άνοδος της θερμοκρασίας σε ανοιξιάτικα επίπεδα μαζί με νοτιάδες κυρίως όμως στα ανατολικά κ νότια στο διάστημα 7 με 11 του μηνός.
    Τα ΔΒΔυτικα όμως θα έχουν πιο κλειστό καιρό με κάποια φαινόμενα καθημερινώς(ΝΔ ρεύμα) κ λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες συγκριτικά.
    Ουσιαστική κατάβαση ψύχους όμως ικανή να επηρεάσει μεγάλο κομμάτι της χώρας δε φαίνεται πριν τις 14 του μήνα καθώς οι χαμηλές πιέσεις μαζί με τις ψυχρές μάζες θα συνεχίσουν να εντοπίζονται στα κεντρικά κ δυτικά της Ευρώπης.
    Όταν με το καλό ανέβει ο αζορικός κ επεκταθούν οι υψηλές πιέσεις μετά τις 14 του μήνα σε όλη σταδιακά τη δυτική Ευρώπη τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για κάτι αξιόλογο πανελλαδικό.
    Υ.Γ.1 Δεν υπάρχει για μένα περίπτωση με αυτά που παρατηρώ στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία να μην έρθει ο χειμώνας έστω κ καθυστερημένα στην περιοχή μας στο 2ο 15ήμερο του Ιανουαρίου.
    Υ.Γ.2 Ισχυρές βροχές θα συνεχίσουν να πέφτουν κ το επόμενο διάστημα στα δυτικά με μέσο όρο για κάποιες περιοχές πάνω από 200mm έως κ τις 10 περίπου του μήνα κ θέλει προσοχή καθώς ήδη έχουν πέσει το τελευταίο μήνα 300 με 500mm.
    Υ.Γ.3 Προς μεγάλους κ μη μετεωρολόγους να παρακαλέσω να δίνουν περισσότερη προσοχή για τον καιρό της δυτικής Ελλάδος αφού αυτή έχει ενδιαφέρον το τρέχων διάστημα.
    Δε μπορεί να αναφέρουν για βελτίωση του καιρού κ καλές καιρικές συνθήκες από την παραμονή πρωτοχρονιάς το μεσημέρι κ τελικά η αλλαγή του χρόνου να μας βρίσκει με μπόρες σε πολλές περιοχές κ ο καιρος να παραμένει μουντός κ βροχερός μέχρι το μεσημέρι της πρωτοχρονιάς!
    Όταν έχει προηγηθεί χαμηλό κ το ρεύμα γίνετε δυτικό τέτοια εποχή, όλοι ξέρουν ότι αυτό δημιουργεί συμπύκνωση υδρατμών δυτικότερα της οροσειράς της Πίνδου κ ο καιρος δεν ανοίγει τόσο εύκολα.
    Αυτά τα "πολλά" ήθελα να πω κ να συστήσω υπομονή λίγο ακόμα για τούς αδικημένους μέχρι στιγμής.
    Καλό ξημέρωμα από την ανεμώδη κ βροχερή Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή