Πρώτες σκέψεις για την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου

Βλέποντας  τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων, κατέληξα σε μερικές σκέψεις αναφορικά με  την εξέλιξη του καιρού στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τις οποίες θα μοιραστώ μαζί σας αν και πολλοί από σας θα στενοχωρηθείτε λίγο.


Από πλευράς μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, η αποκοπή από τη γενική κυκλοφορία του ψυχρού στροβίλου της Α. Ευρώπης, είναι το αίτιο που το σύστημα αυτό χάνει τη δυναμική του να κατεβεί ατόφιο προς την περιοχή μας. Διάχυση του ψύχους προς τις κεντρικές και κυρίως προς τις βόρειες περιοχές της χώρας μας θα υπάρξει, και ασφαλώς το κρύο εκεί θα είναι δριμύ, αλλά δεν  είναι το ίδιο πράγμα.

Από την άλλη πλευρά, την αδυναμία του ψυχρού στροβίλου να κινηθεί αποφασιστικά προς την περιοχή μας «εκμεταλλεύονται» οι περιφερειακές διαταραχές της δυτικής και της κεντρικής Μεσογείου για να κινηθούν προς τα ανατολικά και να επηρεάσουν την περιοχή μας με τον τρόπο που ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση.

Με αυτά τα δεδομένα, το Σάββατο, τα χιόνια στα πεδινά της Πελοποννήσου και των νοτιότερων περιοχών της Στερεάς δεν είναι καθόλου πιθανά. Όταν την Κυριακή κατεβούν ψυχρότερες αέριες μάζες δεν θα έχουμε αξιόλογο υετό. Στη Β. Ελλάδα, οι θερμοκρασίες θα είναι καταλληλότερες για χιόνι, αλλά δεν θα υπάρχουν οι άλλες συνθήκες για αξιόλογες χιονοπτώσεις, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές της.

Στην Αττική, το Σάββατο, νομίζω ότι είναι δύσκολο να χιονίσει σε περιοχές κάτω των 300 μέτρων. Την Κυριακή, οι θερμοκρασίες θα είναι καλύτερες, αλλά δεν θα υπάρχει υετός. Το ΒΑ ρεύμα δεν θα κάνει πολλά πράγματα, δεδομένου ότι δεν θα είναι ισχυρό και προϊόντος του χρόνου στην κατώτερη τροπόσφαιρα οι άνεμοι θα γίνουν ΒΔ.

Καλό βράδυ σε όλους

Διευκρινίσεις-διορθώσεις-συμπεράσματα

Με τα σημερινά πρωινά προγνωστικά στοιχεία ολοκληρώνεται η παραπάνω πρόγνωση που αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ. Επιγραμματικά:

α) Για το αποψινό πέρασμα του χιονιά ισχύουν όσα προ ημερών είχαμε γράψει. Σύντομες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές της Β-ΒΔ Ελλάδας.

β) Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τόσο στην Ήπειρο όσο και στη Β. Ελλάδα (κυρίως στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία). Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές σε ορισμένες από τις προαναφερθείσες περιοχές θα είναι τελικά αξιόλογες. Μένει να το δούμε και στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων.

γ) Για την εξέλιξη το καιρού στην Αττική, δεν υπάρχουν ουσιώδεις αλλαγές.

δ) Συμπερασματικά, ο επικείμενος χιονιάς θα είναι σημαντικός για τις κεντρονότιες περιοχές της χώρας και ίσως ορισμένων νησιών του Β-ΒΑ Αιγαίου. Στις εξαιρέσεις οι πεδινές περιοχές κυρίως της νότιας Στερεάς και της Πελοποννήσου.  

ε) Ο παγετός στα ηπειρωτικά είναι δεδομένος και μάλιστα την Κυριακή στα βόρεια θα είναι ισχυρότατος.

Καλημέρα, φίλοι μου


50 σχόλια:

  1. Δηλαδή αντί για Λέανδρος θα είναι Βίκυ Λέανδρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη Λέανδρος για Αττική (ήτοι τσάμπα κρύο).

      Διαγραφή
    2. Πάντως και ή Αριάδνη στις καθυστερήσεις (9 Ιανουαρίου) έβαλε γκολ στην Αττική με χιονοστρωση και στο λεκανοπέδιο

      Διαγραφή
    3. δεκτό, το θέμα ήταν να κάτσει μια διάταξη της προκοπής. Δεν έκατσε, τι να λέμε... Αν τώρα πάρουμε κανένα πέναλτυ τραβηγμένο από τα μαλλιά, εννοείται είναι καλοδεχούμενο, αλλά στη νέα εποχή υπάρχει και το VAR και δε μας το δίνουν εύκολα ούτε αυτό!
      ΥΓ Θέλω να δω τους λαλίστατους μετεωρολόγους που έταζαν 2002 πώς θα το μαζέψουν...

      Διαγραφή
  2. Δε πειράζει, ότι έρθει καλό είναι, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το ξεροβορη..
    Στέφανος Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καιρός μας τρολάρει κανονικότατα...
    Ο χειμώνας δεν μας έχει επισκεφτεί φέτος, η καλή μέρα από το πρωί φάνηκε... καθόμαστε και ασχολούμαστε με μια κακοκαιρία που είναι να έρθει, που έρχεται, που θα έρθει αλλά θα προσπεράσει, που θα κινηθεί γρήγορα, που δεν ήρθε ποτέ...κοντεύουμε να χάσουμε το δάσος και κοιτάμε το δέντρο. Τα γεγονότα είναι αμείλικτα: χιόνισε ως τώρα (ώρα 2 ξημερώματα πέμπτης) σε φλώρινα και Μέτσοβο. Πρώτη φορά για φέτος κανονική χιονόπτωση και τα περισσότερα βουνά μας άχιονα. Πολλά λόγια αλλά στο ταμείο ψίχουλα θα μαζέψουμε.
    Το κείμενο απλά αποτυπώνει την απογοήτευση και το δυστοπικό παρόν.
    ΥΓ: Δεν επιτίθεμαι σε κανέναν απολύτως, δεν ψέγω ούτε επιπλήττω και προφανώς όχι τον δάσκαλο και τους φίλους του μπλογκ, εδώ είναι ο χώρος αυτών των συζητήσεων και σωστά γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαφεστατος ο τιτλος για Σαββατοκυριακο ωστοσο τρεφω και καποιες πενοιχρες ελπιδες για Δευτερα προς Τριτη νυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε καλημέρα!! Ωραία νέα για Ήπειρο μας έδωσες! Θα το δω το τιμημένο στην Παραμυθια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν δύσκολο μου φαίνεται Γιάννη για Παραμυθιά.

      Διαγραφή
    2. Εάν κι εφόσον χιονίσει στην Παραμυθιά, θα χιονίσει και στη Θεσσαλονίκη και το αντίθετο.

      Διαγραφή
    3. και το αντίστροφο θες να πεις

      Διαγραφή
  6. Λεανδρος λοιπον ξεκιναει σιγα σιγα το ταξιδι του.......ελπιζουμε μονο να μην πνιγει οπως μας εξυμνησε ο ποιητης Μουσαιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Καιρική ερωτικη ιστορία" ,"καιρός κυκλοθυμικός και ατίθασος¨" ,"π ρ ώ τ ε ς σ κ έ ψ ε ι ς για......" .Οι λεξεις έχουν τη δική τους ιστορία.....καλημερα.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπερβόρεια προάστια εστω όπως Διονυσος-Αγιος Στέφανος θα ρίξει η ούτε εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χαράλαμπε ο Διόνυσος και ο Άγιος Στέφανος έχουν υψόμετρο πάνω από 300μετρα οπότε σύμφωνα με τα λεγόμενα του δασκάλου θα χιονιστουν το Σάββατο!

      Διαγραφή
    2. Δε ξέρω τι λέει ο δάσκαλος αλλά επειδή μένω στις προαναφερεθείσες περιοχές, δεν έχω μεγάλες προσδοκίες για τα μέρη μου, ίσα ίσα θα το δω να πέφτει..όταν έχεις άχιονη τη Πάρνηθα μέσα Γενάρη (σήμερα κάτι ψευτοέριξε) δε μπορεί να περιμένεις κάτι για υπερβόρεια. Οι καλοί χειμώνες έρχονται από νωρίς, πάντα έτσι ήταν και αυτό δεν αλλάζει, το 2018-2019 που τα κρύα ήρθαν από Σεπτέμβρη, επαληθεύτηκε αυτό με τον Τηλέμαχο και μας θύμισε χειμώνα παλαιάς κοπής. Τουλάχιστον ας σπάσει αυτή η μονοτονία της ζέστης και ας καταλάβουμε όλοι επιτέλους ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ όπως λέει και ο δάσκαλος.. οι ψυχρές αέριες μάζες έχουν αρχίσει και μας σνομπάρουν, εγώ αυτό βλέπω..που είναι οι παλιοί καλοί αυλώνες που μας σκέπαζαν..

      Διαγραφή
    3. Άστα να πάνε φίλε παλιά έκανε κάτι χιόνια θυμαμαι καμία σχέση με τώρα όσο το 19 τότε όντως είχαμε θυμηθεί παλιές εποχές με πανω από 40 εκ χιόνι

      Διαγραφή
    4. Μακάρι έστω να προλάβει να μας ψηλοστρωσει αύριο βράδυ πριν το ξερω -4

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα κ. Ζιακόπουλε! Ευχαριστούμε για την κατατοπιστική ανάλυση. Τα Ιόνια παράλια της Πελοποννήσου να ελπίζουν σε lake effect την Κυριακή λόγω ΒΔ ανέμου μήπως και πάρουν κάτι σπάνιο, όπως έγινε και στην Αριάδνη?
    Νώντας Καμαρινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Νωντα ο δάσκαλος είναι σαφής! Δεν βλέπει χιόνι στα πεδινά της Πελοποννησου το Σάββατο.. Ενώ την Κυριακή θα έχει αποχαιρέτησει ο υετός!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Γιάννη, στη Καλαμάτα περιμένουμε για να δούμε μια νιφάδα από τις 13 Φεβρουαρίου 2004! Με την κλιματική αλλαγή φοβάμαι πως δύσκολα θα ξαναδούμε. Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
    3. Κι εμείς εδώ @Unknown στα πεδινά/ημιορεινά του ανατολικού ποδιού της Πελ/σου έχουμε λίγο λιγότερο Φεβ. 2008. Αν και στην Αριάδνη κάτι πέρασε από μερικές περιοχές από τα 400-500μ, την τελευταία μέρα πριν τη λήξη της. Είχε κάποιες προηγούμενες χρονιές και η Μάνη την τιμητική της... πέσανε κάποια χιονάκια εκεί.

      Πάντως, πιτσιρίκος όταν ήμουν το έβλεπα όχι μόνο τακτικά αλλά και ήταν και ποιοτικό - δεν μιλάω για τίποτα φοβερές χιονοστρώσεις στα πεδινά, αλλά για τα δεδομένα της περιοχής ήταν υπεραρκετό.
      Έχω θυμηθεί και περιόδους όπου παίρναμε το χιονάκι μας και χρόνο παρά χρόνο.

      Για τα ορεινά της περιοχής δεν κάνω λόγο, έχω δει και ζήσει απίστευτα πράγματα (κορυφαία χρονιά το 1991-92 (αν θυμάμαι καλά), αλλά και οι χρονιές μετά.

      Από τα πρόσφατα χρόνια, ο τελευταίος καλός χειμώνας παλιάς κοπής ήταν ο 2011-12 που αφορούσε και πιο χαμηλά υψόμετρα.
      Ωστόσο συγκεκριμένα για τα πιο βόρεια του Πάρνωνα και για υψόμετρα πάνω από τα 1400-1500μ ο χειμώνας του 2018-19 ήταν απρόσμενα καλός μέχρι και εντυπωσιακός από θέμα χιονιού (μέρες χιονόπτωσης, διάρκεια χιονόστρωσης, ποσότητα χιονιού).

      Πάντως, κάθε χρόνο και χειρότερα μου φαίνονται, όλο και πιο αναιμικοί χειμώνες, όλο και πιο δύσκολα, και τα υψόμετρα του χιονιού όλο και πιο ψηλά.
      Πλέον, ακόμα κι ο Ταΰγετος είναι επισφαλής ως προς το χιόνι.

      Το πρώτο σοκ με τον Ταΰγετο το πήρα το 2006. Ζούσα στην Αθήνα τότε και ήρθα για Χριστούγεννα στο χωριό. Μπορεί να ήταν κάτι που να μην είχα παρατηρήσει στο παρελθόν, αλλά προσωπικά δεν είχα θυμηθεί πότε τον Ταΰγετο γυμνό από χιόνι τα Χριστούγεννα. Ο κανόνας ήταν ότι από Νοέμβρη/τέλη Νοέμβρη ο Ταΰγετος θα ήταν φορτωμένος.
      Από αρχές Δεκέμβρη ξέραμε ότι χειμώνιαζε και περιμέναμε εισβολές με ΒΑ και για τα ανατολικά μας. Πλέον αυτές οι ΒΑ εισβολές σπάνια μας αγγίζουν κι έχουν να δώσουν κάτι σε εμάς. Μέχρι Αττική και Εύβοια μένουν πλέον.

      Τέλος πάντων μακρηγόρησα μου φαίνεται... οπότε σταματώ εδώ!

      Ας φέρει ότι θέλει να φέρει ο καιρός.

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστούμε Δάσκαλε, που μας ενημερώνεις διαρκώς!
    Ο χειμώνας είναι φανερός πια, καθώς οι θερμοκρασίες είναι καθαρά χειμωνιάτικες.
    Ε, όσο για το χιόνι, όποιοι είναι τυχεροί.
    Στην Ελλάδα ζούμε, όχι στην Σκανδιναβία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχω την αισθηση οτι κ η Αθήνα θα δει κάτι στο τέλος..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστούμε δάσκαλε. Μην ξεχνάμε και το φαινόμενο της θερμικής νησίδας στην Αθήνα που δυσκολεύει αρκετά τις χιονοπτώσεις και επηρεάζει την ατμόσφαιρα. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προτωφανες τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μου να κοντεύει 15 Ιανουαρίου και να ασπρίσουν για πρώτη φορά τα βουνά μας εννοώ το Όρο Όθρυς.Τωρα όπως τα λέει και ο δάσκαλος από τα μοντέλα και βεβαίως την μεγάλη πείρα που έχει θα έχουμε χιονακια και έρχεται να κλειδώσει σε αυτό που ελεγα μέρες τώρα ότι η φύση θα ισορροπήσει μετά από τέτοιο μεγάλο διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες.Ελπιζω να μην δημιουργηθούν προβλήματα γιατί έχω την αίσθηση με τα ζεστά νερά των θαλασσών θα έχουμε ανατροφοδότηση και μεγάλα ποσοστά χιονιού τουλάχιστον στην Μαγνησία . Χρηστος από Οθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι απίστευτο πως έχουν μειωθεί οι ημέρες χιονοπτώσεις στην περιοχή μου. Ζω στο Μαρούσι και από εκεί που χιόνιζε πάντα και στη χειρότερη περίπτωση κάθε χρόνο από 4 έως και 10 φορές ανά χειμώνα πέρσι δεν χιόνισε ούτε μία φορά για πρώτη φορά στα 30 χρόνια που ζω εδώ και το πιο απίστευτο είναι ότι το πάει και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστα πάνε φίλε Άγιο Στέφανο να δεις τι έκανε παλαιότερα...

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα Δάσκαλε,

    "Αττικές Καιρικές Επισημάνσεις":

    1.Την Παρασκευή κατεβαίνει μια κρύα μάζα της τάξεως του -3,-4 στα 850hpa με βορειοδυτικό άνεμο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψην ο εγκλωβισμός της ψυχρής μάζας ,φαίνεται σε κάποιο στρώμα της ατμόσφαιρας 925-950hpa να λιμνάζει και ο βορειοδυτικός μαζι της(στα 850hpa εχει ΑΒΑ άνεμο). Επίσης θα υπάρχει και κάποια συννεφιά την Παρασκευή κατά την διάρκεια της ημέρας που θα βοηθήσει σε αυτό μετά το πρωινό πέρασμα του μετώπου ,ενώ από αργά το βράδυ θα έρθει και η επόμενη συννεφιά από το χαμηλό στο νότιο Ιόνιο.

    2.Το Σάββατο θα περάσει το συνεσφιγμένο μέτωπο οπότε και το πρωί προς το μεσημέρι θα έχουμε ένταση του υετού .Εάν υπάρξει ο εγκλωβισμός θα δούμε χιόνι στην Βορειοανατολική Αττική μέχρι τα 400-500μέτρα ενώ στην βορειοδυτική Αττική ενδεχομένως και χαμηλότερα +-100μέτρα.
    3. Η θέση της ψυχρής μάζας αλλά και η θέση του χαμηλού έχει δείξει οτι ακόμα και κρύα μάζα κάθεται με τέτοιο τρόπο στον ηπειρωτικό κορμό που μπαίνει το κρύο πιο εύκολα στην δυτική βορειοδυτική Αττική λόγω του ανάγλυφου.
    4. Νέα πιθανή υποτροπή βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή ξημερώματα μετά από ένα μικρό διάλειμμα ίσως το απόγευμα αργά του Σαββάτου.
    5.Την Κυριακή γυαλί ηλίου
    6.Άγνωστο τι θα γίνει Κυριακή βράδυ προς Δευτέρα και έπειτα(Τρίτη) ,την ώρα που θα αποχωρεί ο αυλώνας και θα περνάνε οι μεσογειακές κυκλογενέσεις. Εκεί ίσως είναι η ευκαιρία για πεδινό Αττικό χιόνι που ακόμα είναι νωρίς-"μπορεί να μην βγεί τίποτα και το χαμηλό να είναι αβαθές και να κινηθεί νοτίως της Κρήτης" .

    Ι.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε αν θα υπάρξει χαμηλό απο δυτικά εκ νέου την Δευτερα! Κάτι αχνοφαίνεται! Αυτό θα μπορόυσε να κάνει την μεγάλη εκπληξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από το να περιμένουν κάποιοι να δούν στρωμένο χιόνι στα δυτικά παράλια της Πεολοποννήσου, καλύτερα να πανε να παίξουν τζόκερ. Καμιά νιφαδούλα παρασυρμένη από τον βοριά ισως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σε όλους.
    Η δική μου τελική εκτίμηση βγήκε μόλις,για τον καιρό των επόμενων ημερών κ μπορώ να πω ότι ο δάσκαλος έχει δώσει μέχρι στιγμής των πιο αξιόλογη αντικειμενική πρόγνωση από όλους τους επαγγελματίες προγνώστες μέχρι στιγμής.
    Εν ολίγοις:
    1ον Ανέλπιστα καλός ο υετός της χθεσινής νύχτας σε πολλά δυτικά νησιωτικά κ ηπειρωτικά τμήματα με χαλαζόπτωση κ πολλά ηλεκτρικά που στην περιοχή μου οι βροντές θύμιζαν καλοκαίρι
    Πολύ χιόνι το Παναιτωλικο από τα 700μ κ πάνω.
    Υπάρχει σαφής εξήγηση για ποιο λόγο τα μοντέλα υποτίμησαν τον υετό σε αυτές τις περιοχές(κυρίως για ένταση μιλώ γιατί όντως διάρκεια δεν υπήρξε)αλλά δεν είναι της παρούσης.
    2ον Το σύστημα που ήδη επηρέαζει τη δυτική κ βόρεια χώρα με βροχές κ χιόνια αποδεικνύεται κατώτερων των περιστάσεων για κάτι καλό,καθώς το δυτικό ΝΔ ρεύμα που επικρατεί κρατά τις T στα 850 σχετικά υψηλές για κάποιες ώρες ακόμη,με αποτέλεσμα όταν έρθει αργά τη νύχτα ο παγωμένος ΒΔ άνεμος ο υετός να έχει πια εκλείψει.
    Εννοείτε πως από Στερεά κ κάτω, μέσα κ η Αττική δεν υπάρχει περίπτωση για χιόνι έστω κ κάτω των 700μ(στην Αττική ίσως κ πιο ψηλά) ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά τα φαινόμενα λόγω του δυτικού ανέμου θα είναι πολύ σύντομης διάρκειας.
    3ον Από αύριο το βράδυ αρχίζει κ κλειδώνει η μεταβολή,που τον τύπο της τον φωνάζαμε σε αυτό τον μπλογκ εδώ κ πολύ καιρό.
    Καθαρός κεντροβόρειος χιονιάς με πυκνές χιονοπτώσεις για ένα περίπου 24ωρο σε όλα τα πεδινά από βόρεια Στερεά κ πάνω(βράδυ Σαββάτου,ο φίλος Χριστόδουλος στο χωριό του θα το δει το τιμημένο).
    Από νότια Στερεά κ κυρίως Πελοπόννησο ενώ θα υπάρχει μπόλικος υετός τα υψόμετρα θα εντοπίζονται εκτιμώ άνω των 600 με 800 μέτρων.
    4ον Θεωρώ την Κυριακή κ τη Δευτέρα τις πιο παγωμένες ημέρες για όλη σχεδόν τη χώρα αλλά τότε ο υετός δείχνει προβληματικός.
    Εάν το νέο "χαμηλάκι" που θα δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο τη Δευτέρα,κινηθεί λίγο πιο βόρεια από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής,ίσως υπάρξουν κεντρονότιες εκπλήξεις.
    5ον κ τελευταίον, η τάση για δυτική κυκλοφορία από τις 20 κ μετά συνεχίζει να ισχύει με τον καιρό να μαλακώνει αρκετά σε όλη τη χώρα κ κυρίως στα ανατολικά κ νότια με τη δίοδο των χαμηλών από την κεντρική Ευρώπη να ξανά ανοίγει με αποτέλεσμα εκ νέου πολλά νερά κ πολλά χιόνια στα βουνά της δυτικής Πίνδου.
    Ελπίδες για νέα κατάβαση ψύχους για τις βορειότερες κ πάλι περιοχές της χώρας προς τα τέλη του μήνα.
    Υ.Γ. Δυστυχώς ο καιρός δε γίνετε να μας κάνει το χατίρι όλων για να δούμε χιόνια σε όλες τις πεδινές αυλές των σπιτιών μας κ αυτό νομίζω είναι λογικό,ας είμαστε ρεαλιστές.
    Το ότι ο καιρός έγινε σε μεγάλο κομμάτι της χώρας αμιγώς χειμερινός εμένα με ευχαριστεί, ενώ κ τα νερά μέρος του χειμώνα είναι,αρκεί να μη ξανά γίνει το χάλι των θερμοκρασιών των προηγούμενων ημερών.
    Ας μη κουράζω άλλο, καλές απολαύσεις σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα λες αδερφέ αλλά δεν μπήκες στην ουσια😊Τελικά θα χιόνισει Αγρίνιο αύριο βράδυ?

      Διαγραφή
    2. Σε εσάς φίλε μου αύριο τη νύχτα-Σάββατο πρωί πολύ πιθανό.
      Σε εμάς νομίζω ότι βάση αυτών που προείπα το ξεκαθάρισα πως αν κ θα υπάρχει αρκετός υετός τα πεδινά της Αιτωλοακαρνιας θα έχουν βροχή-χιονόνερο κ χιόνια στα ορεινά ημιορεινά.
      Δυστυχώς όχι λοιπόν στο Αγρίνιο αλλά δε με χαλάει όπως τόνισα παραπάνω.

      Διαγραφή
    3. Φωτη στο αρχοντοχωρι στα 450 εδωσα χιονονερο στους συγγενεις. Δεν το πιστευω φιλε ουτε για την βορεια αιτ/νια κατω απο τα 500-600.

      Διαγραφή
    4. Αλέξανδρε καλημέρα.
      Καλά έκανες κ έδωσες αν κ οριακά.
      Αν ο αυξημένος υετός που θα υπάρξει κρατήσει λίγο παραπάνω αύριο σε ώρες, τότε πολύ πιθανό να κατέβουν κ στα 400μ οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά κ βόρεια του νόμου.

      Διαγραφή
  19. Κύριε Ζιακόπουλε, το αβαθές χαμηλό-νυφιτσα της Δευτέρας Τρίτη που θα υπάρχουν χιονοθερμοκρασίες -8 και -9 στα 850hpa, βλέπετε να επηρεάζει Αττική Εύβοια;;

    Ν.Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπραβο.Φωτη ετσι απλα.τολμας.και κανεις προβλεψεις και δεν φοβασαι αρνητικες κρητικες Και εγω μαζι σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα σας.Θα ήθελα,αν είναι εφικτό,την εκτίμησή σας για την περιοχή του Αργολικού κάμπου σχετικά με τον πιθανό παγετό.Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω απο το -2 την νύχτα Κυριακής και Δευτέρας τότε θα κάνει ζημιές στους πορτοκαλεώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εδώ που έχουμε φτάσει να λέμε δόξα τω Θεώ που θα δουν χιόνι τα περισσότερα ορεινά (αν όχι όλα) της χώρας γιατί ως τώρα είχαμε ένα πασπάλισμα και αυτό στην ΒΔ Πίνδο! Ο χειμώνας είναι μπροστά και ως και τα μέσα Μαρτίου, έχουμε να δούμε πολλά ακόμα! Προσεύχεστε και γρηγορείτε, που λέει και ο κος Ζιακόπουλος! Άλλωστε η φύση ξέρει καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εν αναμονή του χιονιά κ εδώ στην Λέσβο, οριακά, όπως λέει ο δάσκαλος μας,κ αυτά που βλέπω στα συστήματα. προσωπικά περιμένω με αγωνία κ λαχτάρα χιονοφιλου την αυριανή σας
    πρόγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θεσσαλονίκη δεν χιόνισε ελάχιστη βροχή στο ΚΕΝΤΡΟ ( στη ΔΕΘ σταθμος 0,6mm)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μετά την(για μια ακόμη φορά)μεστή πρόγνωση του δασκάλου και περιμένοντας την αυριανή του ανάρτηση,μπορώ να πω ότι οι εκτιμήσεις τόσο του Φώτη Ματραλη,όσο και του φίλου Ι.Κ,είναι πολύ ωραίες και πιστεύω ότι θα πέσουν μέσα σε μεγάλο βαθμό.
    Το γύρισμα του φεγγαριού επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω.Θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο,αλλά δεν είναι και άσχημο,δηλαδή,ίσως να μην έχουμε τον κλειστό καιρό με συνεχόμενα φαινόμενα(ισχύει για όλη σχεδόν την Ελλάδα),αλλά κατά περιόδους και ειδικά στην αρχή και το τέλος της περιοδου(14-28 του μηνός)θα έχει αρκετά και κατά περιοχή περισσότερα.
    Για το επομενο 5θημερο,οι χιόνοεκπληξεις θα είναι αρκετές για να μην πω πολλές.
    Για την περιοχή μου εκτός από τους "μετεωρολογους" μου,που επιμένουν,ωραία "τραγουδια" έλεγαν σήμερα και τα αγαπημένα μου γεράκια,ελπίζω πως θα τα συνεχίσουν και αύριο,οπότε...
    Για την Εύβοια πιστεύω ότι θα έχουμε όμορφες συγκινήσεις,ενώ όσο αναφορά την Αττική,τα είπε όλα ο φίλος Ι.Κ,πιστεύω ότι ανάλογα με τους επιφανειακους ανέμους,θα δουν η όχι περισσότερα φαινόμενα αρκετοί φίλοι μας.
    Συνεχίζω να βλέπω τον φιλο Δημήτρη.ρ,να απολαμβάνει ωραία φαινόμενα και εννοείται πως από αυτόν και πάνω όλοι λίγο πολύ θα δουν τον λευκό επισκέπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δάσκαλε, μας είχατε πει πέρυσι σε κάποιο σχόλιο, την αντιστοιχία υετού-ύψους χιονόστρωσης(περίπου), αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω το σχόλιο...
    Μήπως μπορείτε να το ξανα-αναφέρετε;
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα! Στα Γιάννενα περιοριστήκαμε σε ένα ψιλόβροχο εχθές το βράδυ. Τόσα νερά έχουν πέσει το τελευταίο 20ήμερο στην περιοχή. Που θα πάει, κάποια στιγμή θα το γυρίσει και σε χιόνι. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αξιοσημείωτο γεγονός με τα -11 στη βόρεια ορεινή Ελλάδα και το +19 την ίδια ώρα που έπιασε ο Άγιος Νικόλαος οι θερμοκρασίες διαφορά 30 βαθμών στην Ελλάδα...ας το αναφέρουμε εδώ και ας το κλέψουν όσοι μας διαβάζουν...χαλαλι τους. Συγχαρητήρια κύριε Δημήτρη για τις αναλύσεις που είναι και κατατοπιστικες και αντικειμενικές και φυσικά πάντα επιστημονικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή