Χιονο-αιρέσεις και προγνώσεις

 


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στις εξαιρέσεις ανήκουν οι ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της και κυρίως το Αιγαίο, όπου οι ψυχρές αέριες μάζες πάνω από τη θάλασσα (πηγή υγρασίας και θερμότητας) θα δημιουργήσουν συνθήκες αστάθειας. Επισημαίνεται ότι στο Β-ΒΑ Αιγαίο τα χιόνια θα κατέβουν και πάλι αρκετά χαμηλά. 


Κατά τα άλλα, οι ΒΔ άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους στα βόρεια ισχυρός.

Την Παρασκευή, το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η στροφή των ανέμων σε ΝΔ, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας και την εκδήλωση βροχών στις προσήνεμες περιοχές (Δ. Ελλάδα και αργότερα ΝΔ Κρήτη και Α. Αιγαίο). Το βράδυ στη ΒΔ Ελλάδα οι βροχές θα ενταθούν και στα πελάγη οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ.

Καλό απόγευμα σε όλους


27 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Δε λέω, καλές οι βροχές αλλά κάπου άρχισε να κουράζει αυτό το μοτίβο με τους νοτιάδες, τις υψηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια στις αετόφωλιες της Πίνδου τα οποία δεν προλαβαινουν καλά καλά να παγώσουν και με την έλευση του νότια μας αποχαιρετούν. Εδώ ολόκληρο Μέτσοβο και σοβαρό χιόνι με διάρκεια και πάχος δεν έχει βάλει ακόμη. Παλεύει με πετσες που κρατούν για λίγες μέρες. Και αυτά σας τα λέει ένας δυτικός ο οποίος υποτίθεται ευνοείται με το νοτιοδυτικό ρεύμα. Και το κερασάκι στην τούρτα ποιο είναι? Η θερμή εισβολή που διαφαίνεται στα μοντέλα για τις αρχές Φλεβάρη, η οποία για φέτος θα είναι η 3η ή η 4η μέσα στο χειμώνα αν δεν με ξεγελάει η μνήμη μου. Δυστυχώς όταν η κυκλοφορία τρώει κολλήματα δύσκολο να σπάσει και μπορεί να πάει έτσι όλος ο χειμώνας. Δεν βλέπω ζωηρό Αζορικο φέτος, ούτε Σιβηρικο ο οποίος κυριαρχεί στα βάθη της Ασίας σε σχέση με άλλες χρονιές αλλά δεν κουνιέται ρούπι προς Ευρωπη. Δεν ξέρω φίλοι μου τι θα γίνει πραγματικά! Είμαι απαισιόδοξος για τη συνέχεια του χειμώνα ο οποίος έδωσε πολύ νεράκι στα δυτικά αλλά από κρύα.. Λίγα πράγματα. Με χαρά θα διαβάσω την άποψη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο δεν έβρεξε πέρυσι τον γενάρη στην ήπειρο το ρίχνει φέτος μονοκοπανιά.

      Διαγραφή
    2. Φαντάσου τι θα γινόταν αν μέρος αυτού του υετού μετατρεπόταν σε χιόνι. Τα ορεινά θα είχαν χιόνι μέχρι το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  2. Στην ανάρτηση με τον τίτλο «Πλημμύρες…» ο φίλος μας ο Νώντας από την Καλαμάτα μάς έστειλε αναφορά (09:58 π.μ.) για δύο περάσματα χιονόνερου – χιονοχάλαζου από την πόλη. Πίσω από αυτή τη σπουδαία αναφορά κρύβεται το σπάνιο, σε σχέση με το αντίστοιχο φαινόμενο του Αιγαίου, Ionian Snow Effect. Οι χαρακτηριστικοί νεφικοί σχηματισμοί είναι ακόμη ορατοί στις δορυφορικές εικόνες.
    Θυμίζω ότι οι μετεωρολογικές παράμετροι που επηρεάζουν το φαινόμενο είναι: η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και αέρα, η ταχύτητα του ανέμου, η διεύθυνση του ανέμου και η διάρκειά του, η ευστάθεια της ατμόσφαιρας, η λανθάνουσα θερμότητα και η σχετική υγρασία του ανερχόμενου αέρα. Στις λοιπές φυσικές παραμέτρους περιλαμβάνονται το μήκος της διαδρομής του ανέμου πάνω από τη θάλασσα (fetch), το μικρό καθ’ ύψος shear του ανέμου και τα χαρακτηριστικά των ακτών (εν προκειμένω οι ακτές της Δ-ΝΔ Πελοποννήσου) στις οποίες προσκρούει ο αέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά κάνετε κ το αναφέρετε αυτό δάσκαλε.
      Υπάρχει κ αυτός ο μηχανισμός το χειμώνα του Ιονίου πελάγους με την παρουσία ισχυρού ΒΔυτικού πολύ ψυχρού ανέμου κ πιο θερμών θαλασσών.
      Ionian snow effect λοιπόν κ ας μη το γνωρίζουν αρκετοί.
      Κάποιες φορές αυτός ο καιρός "περπατά" κ λίγο πιο ανατολικά επηρεάζοντας κ δυτικές ηπειρωτικές περιοχές.
      Σήμερα έφτασε έως τις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου ενώ για δεύτερη φορά εθεάθησαν χιονομπόρες Κεφαλλονιά κ Ιθάκη σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα.
      Υ.Γ. Έχω να πω ότι είμαι αδικαιολόγητος καθώς πρώτον,σαν προγνώστης δυτικής χώρας δεν ανέφερα καθόλου τα νησιά τού Ιονίου κ τη δυτική παράκτια Πελοπόννησο για χιονοπτώσεις κ φαινόμενα, όπως κ για τον περισσότερο υετό χιονιού που περίμενα γενικώς στη Θράκη κ το θρακικό,ο οποίος δεν ήρθε στο βαθμό που το περίμενα.
      Τέλος να πω,ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο για κανέναν προγνώστη να αναλύει με ακρίβεια τον καιρό συγκεκριμένων περιοχών.
      Εάν δεν το έχουν κάνει κάποιοι κ δεν έχουν φάει τα μούτρα τους δεν το καταλαβαίνουν.
      Απ'εξω απ' το χώρο πολλά λέγονται.

      Για τη συνέχεια του καιρού νομίζω δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτά που έχουμε πει στο μπλογκ.
      Προσοχή στον ισχυρό παγετό τη νύχτα κ νωρίς το πρωί αύριο κυρίως στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια ηπειρωτικά.

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω δάσκαλε από βίντεο που είδα, ότι,χωριά που βρίσκονται πιο κοντά στο Ιόνιο και με σχεδόν μηδενικό υψόμετρο, υπήρξε και αξιοπρεπέστατη χιονόστρωση. Ευχαριστούμε για την ανάλυση και για την ορθή πρόγνωσή σου αυτής της κακοκαιρίας.

      Διαγραφή
    3. Αυτά είναι τα καλά του νότιου Ιονίου δάσκαλε, αντίθετα στο βόρειο Ιονιο που να προλάβει να εμπλουτιστεί ο έρμος ο βδυτικος!!

      Διαγραφή
  3. Χιονοκουρτινες στο στενό καφηρεα κ ανοιχτά του Λαύριο μεταξύ Λαυρίου κ τζιας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους, ήρθαν τα χιόνια κ στην Λέσβο, όπως είχε προβλέψει πολύ σωστά ο δάσκαλος μας. Στις 15:00 ξεκίνησε έντονη βροχόπτωση,κ μετά τις 17:00 άρχισε χιονόπτωση.Απο τα 150 Μ κ επάνω έχουν ασπρίσει όλα.Το χωριό μου που είναι στα 100 Μ, έχουμε εναλλαγές ακόμη χιονιού κ βροχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τίποτα το ιδιαίτερο εδώ στην νοτιοδυτική Μαγνησία το μόνο στοιχείο της ημέρας ήταν οι δυνατοί άνεμοι στη στεριά.Ξυριζε που λέμε με θερμοκρασίες το μεσημέρι 3 βαθμούς με την αισθητή να είναι ακόμη χαμηλοτερη.Δηστυχως δεν βλέπω χειμώνα στον ορίζοντα αν εξαιρέσουμε τα ΒΔ με τις βροχές, θα συμφωνήσω με το φίλο Γιάννη δύσκολο να ξεκολλήσει αυτή του τύπου κυκλοφορία ίσως αλλάξει αρχές Άνοιξης και να έχουμε χιονια στα βουνά μας ως τον Μάϊο ,πάντως μέχρι στιγμής η χιοκαλυψη εδώ στην Όθρυ είναι άκρως απογοητευτική.Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχω παρατηρήσει οταν μετά απο κάποια κακοκαιρία,καθαρίζει και επικρατεί καθαρή ατμόσφαιρα χάρη του ΒΔ όπως σήμερα,ή του ΝΔ άλλες φορές,το βράδυ έχει γεμάτο φεγγάρι όπως απόψε,με αποτέλεσμα τη λαμπερή βραδιά,και οι γύρω κορυφές,ακόμα και ο Όλυμπος που είναι μακριά απο το χωριό μου,φεγγωβολουνε χάρης το παχύ στρώμα άσπρου που εχουν στις κορυφές.Ειναι απο τις βραδιές που μ'αρεσουν!
    Φανταστείτε να ηταν με τέτοια βραδιά ο κάμπος και τα βουνά μέχρι κάτω,καλυμμένα με παχύ στρώμα χιονιού πως θα ήταν αυτό το βράδυ!Καταλαβαίνετε μονοι σας δε χρειάζεται να περιγράψω.Γιατι όμως δεν μπορεί να τύχει.
    Κάποιοι σε κάποιες περιοχές σίγουρα θα το απολαμβάνουν αυτό,κυρίως της δυτ.Μακεδονίας και του Έβρου σήμερα,όμως κριμα,κρίμα για τα χρόνια που ήρθαν και που έρχονται!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα! Θα ηθελα μια διευκρίνηση αν ειναι εφικτο. Η σημερινή μέρα, με τις μια δυο χιονομπόρες, θεωρείται ημερα χιονοπτωσης για το λεκανοπέδιο Αττικής;
    Υγ. Καμια μηνιαια προβλεψη θα εχουμε για τον Κουτσοφλεβαρο; 😊😊
    Σταυρος Θαμνιδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυπικά, η σημερινή ημέρα θεωρείται ημέρα χιονόπτωσης για την Αθήνα. Ουσιαστικά, σας μεταφέρω όσα ευφυώς έγραψε ένας χιονόφιλος που είδε μια νιφάδα στην παραλία της Θεσσαλονίκης: «Τη διεκδικήσαμε εγώ κι ένας άλλος, αλλά τελικά την πήρε μαζί του ο αέρας!»
      Όσο για την άλλη ερώτηση, θυμήθηκα το τραγούδι: "Πέρασε ένα καλοκαίρι και δε μούστειλες χαμπέρι. Τι χαμπέρι να σου στείλω πούπιασα καινούργιο φίλο!"

      Διαγραφή
    2. Τιμή στις νιφάδες που πέσανε σε κέντρο Αθήνας, Πειραιά και παραλιακών προαστίων σήμερα δεδομένου του πολύ χλιαρού χειμώνα που διανύουμε φέτος στα ανατολικά ηπειρωτικά. Στα δυτικά προάστια μάλιστα η χιονόπτωση δεν ήταν ασθενική. "Σκληρή" παγωνιά απόψε άσχετα με το τι γράφουν τα θερμόμετρα, 5 βαθμούς, μιλώντας για την αίσθηση. Καλό βράδυ Δημήτρης Παπασταθόπουλος

      Διαγραφή
    3. Χα χα καλοοοό!! Φίλο ζεστό και καταβάτη...!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα και από την κρύα Χαλκίδα.Κατα το μεσημεράκι εδώ ένα χιονοχαλαζο άνευ σημασίας,πλέον ξαστεριά.Πιστευω πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου μπαίνουμε σε θερμό τομέα/ζωνικη κυκλοφορία.Υπολοιπο Φεβρουαρίου και πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου παίζουμε τα τελευταία ρέστα μας για μια έστω σοβαρή χιονοεισβολη για φέτος.Περιμενω με ανυπομονησία την μακροπρόθεσμη του Κ.ζιακοπουλου για Φεβρουάριο,η αντίστοιχη Ιανουαρίου με μικρές αποκλίσεις κατατοπιστική.Καλο βράδυ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάτι μου λέει ότι ο Φλεβάρης θα παραφλεβίσει φέτος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σας. Δεύτερη απόπειρα των μοντέλων να εμφανίσουν τον γίγαντα του Φλεβάρη. Ίδωμεν ή οψόμεθα, καθηγητά κ. Π.Α.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χρήστο.Και τα δυο,έτσι όπως χρησιμοποιούνται,στο αυτό κατατείνουν,να δηλώσουν κάτι,του οποίου θα λάβουμε γνώση αργότερα.
      Το πρωτο είναι προτρεπτική υποτακτική αορίστου β του ρηματος ορώ(οράω-ω) και το δεύτερο οριστική μέλλοντα του ίδιου ρήματος .Το ορώ εμφανίζει 3 θέματα 1)ορα- (ορα-ση), 2) ιδ-(λατ. video,αγγλ. video,ελλην.βίντεο ,δηλ,αντιδάνειο ,και3)οπ-(οπ-ή,επ-οπ- της).
      Στην Ελληνική μόνο η Οριστική δηλώνει χρονική βαθμίδα.Οι άλλες εγκλίσεις δηλώνουν "ποιόν ενεργείας". Ιδωμεν=ας δούμε ,_Οψόμεθα = θα δούμε.--------Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ κ. καθηγητά, πλήρης ανάλυση.

      Διαγραφή
    3. Είναι δύο λέξεις που τις χρησιμοποιώ συχνά χωρίς να γνωρίζω επακριβώς την αρχική τους δημιουργία.
      Ευχαριστούμε για την ανάλυση.

      Διαγραφή
  11. Να θυμηθούμε λίγο από τον ΔΆΣΚΑΛΟ___ Τον ακριβοθώρητο πλεον σιβηρικό αντικυκλώνα http://ziakopoulos.blogspot.com/2020/01/blog-post_84.html Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εκτός από τα νησιά του Ιουνίου που είχαν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις,από εικόνες που είδα εκ νέου στα λευκά η Λήμνος!
    Έτσι απλά,για να μη τα παρουσιάζουμε όλα τόσο μαύρα.
    -4β η ελάχιστη σήμερα στον κάμπο του Αγρινίου με ισχυρό παγετό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός ο Φώτης.
      Όσο για τον παγετό στο Αγρίνιο, ή μάνα μου που λάτρευε τα πορτοκάλια σας, θα έλεγε: "Πάν' τα πορτοκάλια."

      Διαγραφή
    2. Χάχα χάχα έτσι ακριβώς είναι η διάλεκτος εδώ Χρήστο, πολύ σωστάττα λες κ ευχαριστώ.
      Εκ παραδρομής διαβάστε Ιονίου στο παραπάνω σχόλιο κ όχι Ιουνίου καθώς θέλουμε πολύ ακόμη μέχρι τότες.

      Διαγραφή
    3. Φώτη εγώ ηδη είχα διαβάσει "Ιονίου" .Τώρα το πρόσεξα.Η εξήγηση.Ιουνίου και Ιονίου έχουν οπτικά το ίδιο περίγραμμα.Ο εγκέφαλος,λόγω του προηγουμένου "τα νησιά",κάνει αυτόματα επιλογή και προσαρμογή προς αυτό.--------Π.Α.

      Διαγραφή