Καιρός κυκλοθυμικός και ατίθασος!

Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Τρία πράγματα που μπαγιατεύουν πολύ γρήγορα είναι: η σαρδέλα, η εφημερίδα και η πρόγνωση του καιρού. Αυτός είναι ο λόγος που τα μετεωρολογικά κέντρα ανανεώνουν τις προγνώσεις τους 2 με 4 φορές το εικοσιτετράωρο, δηλαδή ισάριθμες φορές με τα τρεξίματα των μοντέλων. Είναι λογικό μεγάλες αλλαγές στις προγνώσεις να χρειάζονται όταν περιγράφουμε τον καιρό π.χ. της 6ης ημέρας με τις λεπτομέρειες που περιγράφουμε τον καιρό της 2ης ημέρας ή όταν η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή. Μια τέτοια περίπτωση έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτές τις μέρες.


Για τον καιρό του επόμενου διημέρου (Πέμπτη και Παρασκευή) οι αλλαγές που προκύπτουν από τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων δεν είναι πολλές ούτε σοβαρές. Κάποια «μαζέματα» των χιονοπτώσεων ως προς την έκταση, την ένταση ή και τη διάρκεια στη Β-ΒΔ Ελλάδα είναι οριακά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι λίγο πιο ανεβασμένες θερμοκρασίες στη χαμηλή τροπόσφαιρα που στα παραθαλάσσια της βόρειας χώρας ίσως μετατρέψουν τις χιονοπτώσεις σε βροχή ή χιονόνερο.

Οι «εκπλήξεις» των μοντέλων αρχίζουν από το βράδυ της Παρασκευής από τη Δ-ΝΔ Ελλάδα, αποτέλεσμα της κίνησης κάποιων περιφερειακών διαταραχών από την κεντρική προς την ανατολική Μεσόγειο και των αλλαγών που αυτές θα επιφέρουν στα θερμοδυναμικά χαρακτηριστικά της χαμηλής τροπόσφαιρας στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Στη βόρεια Ελλάδα ρόλο θα παίξουν και οι μικρού κυματισμού σκάφες των χαμηλών υψών που θα κινηθούν από τα Β-ΒΔ προς τα Ν-ΝΑ. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, χιονοπτώσεις θα υπάρξουν, αλλά μου φαίνεται δύσκολο και παρακινδυνευμένο να γράψω σήμερα για το πού, πότε και πόσο θα χιονίσει.

Καλό απόγευμα, φίλοι μου

33 σχόλια:

  1. Κατατοπιστικοτατος ο Δάσκαλος.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Δάσκαλε! Αναφορικά με την τελευταία παράγραφο που αναφέρεστε σε εκπλήξεις των μοντέλων θέλω να ρωτήσω.Πρόκειται για εκπλήξεις τις οποίες θέλουμε, ή απευχόμαστε?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...αν αποκαλύψετε από που είναι η φωτογραφία, εγώ θα το εκλάβω σαν κρυφό μήνυμα για τα επερχόμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αττική τι θα έχει από 200 μέτρα υψόμετρο και πάνω;

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και απο μένα! Τέλεια εν αναμονή λοιπόν του χιονιά και στην Αττική! :)

      Διαγραφή
    3. Καλά το άρχισες ανώνυμε φίλε, αλλά δεν το προχώρησες. Δε με ρώτησες αν είχα φωτογραφία με την Ακρόπολη χιονισμένη και δεν την έβαλα!

      Διαγραφή
  4. κ Ζιακοπουλε καλησπέρα ρώτησα χθες την γνώμη σας για το ΕΛΚΕΘΕ και θα ηθελα να σας ζητάω συγνώμη για την άκομψη ερώτηση και το εαν σας έφερα σε δύσκολη θέση γιατι δεν ειναι σωστό να κρίνεις δημόσια συναδέλφους, απλα επειδή παρακολουθώ το ΕΛΚΕΘΕ ηθελα την γνώμη σας πάντως στον χάρτη χιονοκάλυψης επαληθεύετε πολυ συχνά ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας βλέπω να βγάζετε πρόβλεψη κάθε 6 ώρες κύριε Ζιακόπουλε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους κ κυρίως στον δάσκαλο με τη συνεχή κ σοβαρή ενημέρωση που μόνο αυτός ξέρει να την κάνει μοναδική!
    Ευχαριστώ τον συντοπίτη Αργύρη από το Παναχαϊκό για τα καλά του λόγια αλλά εντάξει... Νομίζω υπερβάλει.
    Καθαρά χειμωνιάτικη μέρα σήμερα στην Αιτωλοακαρνία με ψιλόβροχο κ χιονάκι στα ορεινά μας με τη θερμοκρασία σταθερά στους 10 με 12β μέγιστη στην πόλη.
    Το βράδυ κάποια φαινόμενα θα ξανά έχουμε με χιόνια πιο χαμηλά αλλά σε καμία περίπτωση κάτι αξιόλογο.
    Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που έγραψε ο δάσκαλος έως την Παρασκευή, παρά μόνο σε αυτούς που βιάστηκαν να ξεγράψουν τον υετό το Σαββατοκύριακο στη χώρα έχω να πω να μη βιάζονται σε τέτοιες δύσκολες καιρικές καταστάσεις.
    Ακόμη κ σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει κάτι, με τα κεντρικά κ νότια να είναι φαβορί αλλά να μην αποκλείονται εκπλήξεις.
    Τέλος να πω κ εγώ ότι ο σταθμός στα Θεοδωριανα Άρτας λειτουργεί μία χαρά κ ναι φίλοι μου, σε πολλές περιοχές στα ΒΔυτικα έχουν πέσει μέσα σε 42 ημέρες πάνω από 800mm!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε, Φώτη! Να βγείτε κι εσείς σε κανένα ύψωμα να το χαρείτε!
      Όσο για τον Βορειοελλαδίτη αντιπρόεδρο, τον βλέπω αμίλητο και σκεφτικό! Για να δούμε!

      Διαγραφή
    2. Ακόμη σκέφτεται ο αντιπρόεδρος βορείου Ελλάδος δάσκαλε κ καλά κάνει καθώς ακόμη τα σενάρια παίζουν για το ΣΚ ενώ κ αύριο τη νύχτα ακόμη δε ξέρουμε την αξιόλογη ένταση η μη των χιονοπτώσεων στη κεντρική Μακεδονία.
      Αναμένουμε εκτίμησή του.
      Παρεμπιπτόντως ξεκίνησε μία αξιόλογη βρόχουλα αυτή τη στιγμή στο Αγρίνιο με λίγα ηλεκτρικά κ θερμοκρασία στους 7β. με χιονάκι στο Παναιτωλικό άνω των 800μ προς το παρών.
      Μακάρι αύριο να έχουμε θετικές ανανεώσεις.

      Διαγραφή
    3. Mια βολτούλα το πρωί προς Λαμπίρι και θα δεις χιονάκι φίλε μου! 4-5οC ως το πρωί η Τ σημαίνει ότι πάνω από την καλλιθέα θα χιονίζει.
      Νικ Ν.

      Διαγραφή
    4. Τι να πω αγαπητοί μου, κοντεύω να έρθω σε παράκρουση. Ένα γνωρίζω, ότι το χιόνι στη Θεσσαλονίκη θα μας πιάσει όλους στον ύπνο!

      Διαγραφή
  7. Κύριε Ζιακόπουλε καλή χρονιά και καλές προγνώσεις! Πραγματικά η αβεβαιότητα η οποία επικρατεί στην πρόγνωση των επιμέρους χαρακτηριστικών της κυκλοφορίας στην περιοχή μας και σχετίζεται με την κατανομή των χιονοπτώσεων στη χώρα το Σάββατο είναι εντυπωσιακή και η ανάλυσή σας είναι πολύ εύστοχη. Εμείς εδώ στα Γιάννενα αγωνιούμε όπως πάντα για τις χιονοπτώσεις. Είμαστε μεν ρεαλιστές, αλλά δε χάνουμε εύκολα την ελπίδα μας! Σας χαιρετώ. Χ. Λώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου, Χρήστο. καλοδεχούμενες οι ευχές σου. Ευχαριστώ και αντεύχομαι νε έχεις καλή και ευλογημένη χρονιά με υγεία και προκοπή. Για τα χιόνια τι να πω; Μας παιδεύουν από τότε που ασχοληθήκαμε ερασιτεχνικά και επαγγελματικά μαζί τους. Χαιρετισμούς στον Άρη και τα άλλα παιδιά.

      Διαγραφή
  8. Έχουμε τα μοντέλα να μας βασανίζουν με τα τρεξίματα τους,έχουμε το κάθε σάιτ να δίνει ότι θέλει,περιμένουμε από τον δάσκαλο να μας πει χαρμόσυνα νέα αλλά αυτός είναι και καλά κάνει,συγκρατημένος και έρχεται από κοντά ο φίλος Χριστόδουλος και μας κόβει τα φτερά με αυτά που γράφει και δεν μας λέει τουλάχιστον τι λέει και αυτό το φεγγάρι επιτέλους.Απο που να πιαστούμε και εμείς οι τρελαμένοι χιονοφιλοι που καρτερικά περιμένουμε μήπως και δούμε άσπρη μέρα;
    Αυτά τα λέω καλοπροαίρετα και με όλο τον σεβασμό σε όλα τα πρόσωπα που αναφέρθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εύγε στους αναδόχους του "ΛΕΑΝΔΡΟΥ".Μας παραπεμπουν σε μια φλογερή νεανική ερωτική ιστορία.Στον Ελλήσποντο υπήρχαν δύο παραλιακές πόλεις,απέναντι η μια απο την αλλη,η Σηστός και η Άβυδος.Στη Σηστό υπήρχε η Ηρώ,ιέρεια της Αφροδίτης.Στην Άβυδο ζούσε ένας νεαρός ευειδέστατος,ο Λέανδρος.Κάποια μέρα συναντήθηκαν,η Ηρώ κεραυνοβολήθηκε,και "ηράσθη εμμανώς αυτού".Ο Λέανδρος ανταποκριθηκε.Απο τότε κάθε μέρα διέσχιζε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να συναντήσει την ερωμένη του και να χαρούν τον έρωτά τους.Μια μέρα ο Λέανδρος πνίγηκε και η Ηρώ ,στην απελπισία της, αυτοκτόνησε.!
    Ισως οι νονοί κάτι να θέλουν να σηματοδοτήσουν.Άλλωστε καιρό είχαν να κάνουν βαφτίσια!!

    Υ.γ. Αγαπητέ Αντώνιε το διαδίκτυο θέλει λίγη προσοχή.Το όνομα ετυμολογείται απο το λέων+ανήρ.Εγώ θα το απέδιδα,λίγο ελεύθερα, Λεοντόκαρδος.Να εισαι καλα..........Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ερωτική ιστορία μου είναι λίγο διαφορετική. Ο πατέρας (Βορέας) παρακολουθούσε την κόρη του (Χιόνη) από τα ΒΑ και ο φίλος της (Ποσειδώνας) ερχόταν από τα ΝΔ για να συναντηθούν στη νότια Ελλάδα. Η κόρη για να κρυφτεί αναγκάστηκε να αφήσει τους κάμπους και να ανεβεί στα ψηλώματα. Πληροφορίες λένε ότι θα πάει στην πατρίδα του Ησίοδου και του Χριστόδουλου κι εκεί θα συνέλθει καλά!

      Διαγραφή
    2. Να στε καλά κ Π.Α.Καλο βράδυ από Μυτιλήνη.

      Διαγραφή
    3. Σοφός ο δάσκαλος μας,τι άλλο πια να μας πει!

      Διαγραφή
    4. Σοφός ο δάσκαλος ναι, το εντελώς αντίστροφο οι του ΕΑΑ, που έχουν χάσει το μέτρο, τα αυγά, αλλά και το καλάθι!

      Νικ Ν.

      Διαγραφή
    5. Φίλε Νίκο, δεν θα ήθελα τέτοιου είδους κριτική στο μπλογκ.

      Διαγραφή
  10. Για αστείο είπα πως μόνο στο Μαυροματι θα έχει βαρύ χειμώνα φέτος αλλά να που το επιβεβαιώνει και ο γρίφος του γέροντα...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία χαρά χειμώνα θα έχουμε όλοι Δημήτρη,εγώ αυτό πιστεύω.
      Άλλοι λίγο λιγότερο κ άλλοι περισσότερο.
      Κάποιοι θα έχουν κ ρεκόρ βροχών, κάποιοι πολλά μειων κ κάποιοι πιο πολύ χιόνι, πράγματα νορμάλ δλδ.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα! Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει άραγε ο καιρός το επόμενο τριήμερο στα Γιάννενα, αν και τα τελευταία χρόνια συνεχώς απογοητευόμαστε και αυτό που μένει τελικά είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γιάννενα πρέπει να είχαν χιόνια προπέρυσι και το '17.Όχι με πολλούς πόντους αλλά είχαν χιόνια.

      Διαγραφή
  12. Φίλε ανώνυμε,δεν κόβω τα φτερά και δεν αποκλείω τίποτα,απλά,παρόλο τρελός χοονοφιλος,έχω μάθει να είμαι ρεαλιστής,δεν γίνεται να μην έχει βάλει χιόνι το αγαπημένο μου βουνό του Ελικώνα και να περιμένω να χιονίσει πιο χαμηλά.
    Αν βέβαια βάλει αύριο ή μεθαύριο έστω μια πασπαλα,τότε την άλλη στιγμή το κατεβάζει άνετα.
    Τον ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας,πρώτα θα βάλει χιόνι ο Κιθαιρώνας και η Διρφυς και μετά πιο χαμηλά.
    Τώρα βέβαια ο δάσκαλος με "πρόδωσε" άθελά του γιατί οι πληροφορίες αυτές ήταν καλά...κρυμμένες αλλά μάλλον εγώ έκανα λάθος και στο κρασί που του έστειλα πρέπει να εκανα λάθος και έβαλα μέσα τον "μαγικο" ζωμό που βάζω στο δικό μου και ερμηνεύω τους χρησμούς του Μαντείου...😁😁😅😅
    Ας περιμένουμε όμως λίγο το γύρισμα του φεγγαριού που θα μας δείξει τι μέλλει γενέσθαι,αν και προσωπικά δεν αποκλείω χιονοεκπληξεις σχεδόν παντού.
    Αγαπητέ Δημήτρη.ρ,δίκιο έχεις σε όσα λες, αλλά εγώ συνεχίζω να σε βλέπω μέσα σε όλα τα σενάρια.
    Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δάσκαλε,το έχω ξαναπεί.Τρελαίνομαι για τον υπαινικτικό, έμμεσο πλήν σαφή,λόγο.Μια χαρά και μορφή και περιεχόμενο.Καλό δράδυ.
    Υ.Γ. Ο γείτονάς μου λέγεται Χιόνης.....------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα..εύχομαι να συνέλθει η κόρη δάσκαλε εκεί που θα πάει μήπως πάει καμιά βόλτα και στους κάμπους αργότερα..καλό βράδυ από Χαλκίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χριστόδουλε νομίζω πως στα αλήθεια πρέπει να ξέρεις να κάνεις μαγικά αφού βλέπω ότι τραβάς πάλι το χιόνι στην περιοχή σου.
    Πλάκα κάνω φυσικά φίλε,μακάρι να είσαι και εσύ τυχερός να το απολαύσεις και να μας στείλεις ωραίες φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα, ρε παιδιά το ΕΑΑ δεν κάνει κάτι άλλο από το να οπτικοποιεί το GFS. Καλώς ή κακώς είναι ελαφρώς κυκλοθυμικό το τελευαταίο και εκθέτει και το ΕΑΑ όπως και πολλούς άλλους. Π.χ. το πρωί έθαβε Αττική, απόψε τάζει ξερόκρυο... Το κακό είναι ότι η κλεψύδρα τελειώνει και το ματς δε γυρίζει πια... Σε κάθε περίπτωση, παρότι απογοητευμένος καθώς είμαι κάτοικος Αττικής ας χαρούμε ο,τι έρθει. Είναι η πρώτη χειμερινή κακοκαιρία που επισκέφτεται τη χώρα, και άργησε και πολύ μάλιστα, μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες. Σε ό,τι αφορά την Αττική, έχω να πω ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Τη δεκαετία 2000-2010 η μπίλια καθόταν σκανδαλωδώς στη μεριά μας καθώς η συντιπτική πλειοψηφία των χιονιάδων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο τέλος γύρναγαν σε προσήνεμοι. Εδώ και χρόνια συμβαίνει το αντίστροφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή