«Ασιτία και ψύξις» Μέρος 3ο (τελευταίο), ο χειμώνας του 1941-42 σε άλλες περιοχές της χώρας

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Ιανουαρίου 1942 από τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1900-1939.   Πηγή: Goddard Space Flight Center.


Το χειμώνα του 1941-42 δεν επλήγη μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ολόκληρη η χώρα βρέθηκε στο έλεος σφοδρής κακοκαιρίας που είχε μεγάλη ένταση και μεγάλη διάρκεια. Όπως θα δούμε στις επόμενες παραγράφους, σε πανελλήνια κλίμακα, τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας ήταν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα μεγάλα ύψη του υετού, ο οποίος στις περισσότερες περιοχές είχε τη μορφή χιονιού.


Ο Απόστολος Φλόκας, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο την απόκλιση από τη μέση θερμοκρασία των χειμωνιάτικων μηνών (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος), βρήκε ότι στη Λάρισα, με κανονική (μέση) θερμοκρασία του συγκεκριμένου τριμήνου 6,13οC, ο πιο δριμύς χειμώνας της περιόδου 1899-1973 ήταν ο χειμώνας 1941-42 με μέση θερμοκρασία 3,2οC και 10 ημέρες ολικού παγετού. Ακολουθούν ο χειμώνας 1931-32 (2ος), ο χειμώνας 1928-29 (3ος)  και ο χειμώνας 1904-05 (4ος).  Ψυχροί χειμώνες ήταν οι χειμώνες 1908-09, 1939-40 και 1948-4910.

Πληροφορίες για το βαρύ χειμώνα του 1941-42 υπάρχουν και για πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις της 1ης και της 2ας Ιανουαρίου 1942 ήταν σφοδρές, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Από τον Δεκέμβριο του 1941 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1942 το νερό που έπεσε στο νησί ήταν τόσο πολύ, ώστε γίνονταν δεήσεις να σταματήσουν οι βροχές.11

 Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η μαρτυρία που καταγράφεται σε προσωπικό ημερολόγιο για τον καιρό της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με συγκεκριμένη μαρτυρία, τη νύχτα της 23ης προς την 24η Ιανουαρίου 1942 «χιόνισε πάρα πολύ, πράγμα παράξενο, πράγμα σπάνιο, για την πόλη της Μυτιλήνης».12

Ιδιαίτερα βαρύς ήταν ο πρώτος κατοχικός χειμώνας και στην Ήπειρο. Στις αρχές Ιανουαρίου του 1942 στην περιοχή των Ιωαννίνων τα χιόνια, οι πάγοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες έκαναν τις συνθήκες διαβίωσης εξαιρετικά δύσκολες. Γράφει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Τζιόβας: «Το έτος 1942, την παραμονή των Φώτων, ημέρα Δευτέρα, ολόκληρη η πόλη και οι δρόμοι είναι παγωμένοι. Επάγωσε και η λίμνη. Δριμύτατο ψύχος 17 υπό το μηδέν. Τα πάντα παγωμένα και σκεπασμένα από χιόνια. Οι άνθρωποι τρέμαν από το ανυπόφορο κρύο».13 

Στην επαρχία της Κόνιτσας το χειμώνα του 1941-42 οι κάτοικοί της υπέφεραν πολύ όχι μόνο από την πείνα αλλά και από το δριμύ ψύχος. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν εξαιρετικά δύσκολες κυρίως για τους κατοίκους των ορεινότερων χωριών, πολλοί από τους οποίους έμεναν σε σπίτια χωρίς ταβάνια και με τις χιονοθύελλες νιφάδες τρύπωναν και μέσα στα δωμάτια. Η μοναδική πηγή θερμότητας ήταν το τζάκι, το οποίο βέβαια ήταν αδύνατο να ζεστάνει όλο το σπίτι. Ακόμα και η λιγοστή  μπομπότα (ψωμί από καλαμποκάλευρο) που φυλασσόταν στα ντουλάπια πάγωνε συχνά από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Από τη μελέτη των διαθέσιμων μετεωρολογικών χαρτών προκύπτει ότι το χειμώνα του 1941-42 στην Ευρώπη κυριάρχησε ένα σχεδόν στάσιμο ατμοσφαιρικό κύμα που τροφοδοτούσε το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου μας με πολικές αέριες μάζες (βλέπε αρχικό χάρτη). Οι εξαιρετικά ψυχρές αυτές μάζες, που κατευθύνονταν από τις Β-ΒΑ προς τις Ν-ΝΔ περιοχές της Ευρώπης, επηρέασαν και τη Ελλάδα. Η πρώτη ψυχρή εισβολή εκείνου του δραματικού χειμώνα παρατηρήθηκε την 1η εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αλλά οι δύο τρομερές επελάσεις του ψύχους και του χιονιά, που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στο λιμοκτονούντα ελληνικό λαό, ήλθαν αργότερα και ήταν πολυήμερες. Η πρώτη από αυτές παρατηρήθηκε μέσα στις γιορτές του Δωδεκαημέρου (27/12/41-5/1/42) και η δεύτερη, που επηρέασε περισσότερο τη Β. Ελλάδα, έλαβε χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1 Ευγενία Μπουρνόβα, Θάνατοι από πείνα. Η Αθήνα το χειμώνα του 1941 – 1942. Αρχειοτάξιο, τ. 7, Μάιος 2005. 

2 Χρήστου Λούκου, Η πείνα στην Κατοχή: δημογραφικές, κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις. Ομιλία σεμιναρίου 6ης Μαρτίου 2015 στην Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού. Διοργανωτές: ΑΣΚΙ-ΚΙΚΠΕ.        

 

3 Βασιλείου Α. Σακαλή,  Το κλίμα της πόλεως: συμβολή εις την μικροκλιματικήν έρευναν των Αθηνών και γενικώς των μεγαλουπόλεων, 1951. Δεύτερη έκδοση, σ. 206.

4 ΕΜΥ, Κλιματικά Στοιχεία του Ελληνικού Δικτύου περιόδου 1930-1975. Διεύθυνση Κλιματολογίας, 1978.

5 Βασιλείου Α. Σακαλή,  Το κλίμα της πόλεως: συμβολή εις την μικροκλιματικήν έρευναν των Αθηνών και γενικώς των μεγαλουπόλεων, 1951. Δεύτερη έκδοση, σ. 207. 

6 Αποστόλου Φλόκα, Winter and Summer indices in Athens, 1975. ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ Ν0 53. Εκδόσεις Μετεωρολογικού Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

7 G. Livadas and Ang. Arseni-Papadimitriou, Meteorological Observations of the German Weather Station in Thessaloniki 1941-1944. Publications of the Meteorological-Climatological Institute of the University of Thessaloniki, 1972.

8 G. Livadas and A. Stergiou, Snow in Thessaloniki, 1975. ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ Ν0 54. Εκδόσεις Μετεωρολογικού Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

9 Σ. Μπαρσάκη και Τ. Μακρογιάννη, Κλιματική και Θερμοδυναμική Ανάλυση του Φαινομένου της Χιονόπτωσης στην Περιοχή της Θεσσαλονίκης, 2000. Πρακτικά 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας-Φυσικής της Ατμόσφαιρας.  

10 Αποστόλου Φλόκα, Winter and Summer indices in Thessaloniki and Larissa, 1975. ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ, Ν0 50. Εκδόσεις Μετεωρολογικού Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

11 Δημητρίου  Γαλάνη, Καταγραφή ιστορικών στοιχείων και επεξεργασία μετεωρολογικών δεδομένων Μ. Σ. Χανίων περιόδου 1933-1940. Πτυχιακή εργασία. Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Παράρτημα Χανίων, Τμήμα Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Τομέας Μετεωρολογίας, 2010. Οι πληροφορίες προέρχονται από το αρχείο του Γιώργου Στυλιανάκη,

 12 Εσπεντίτο Ντάνκα, Ημερολόγιο Κατοχής της Μυτιλήνης 1942-1944.

Πηγή:  http://www.lesvosoldies.gr/gr/1183982148/1300229795.html.

 13 Παναγιώτη Τζιόβα, Τα μικρά χρονικά των Ιωαννίνων (1879-1946),1995. Ηπειρωτικό Ημερολόγιο, ΕΗΜ.

15 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε Δάσκαλε!
    Φοβερές καταστάσεις, σε εποχές που ούτε ξύλα για φωτιά δεν έβρισκε ο κοσμάκης..
    Άραγε, είναι πιθανό να υπάρξουν ξανά τέτοιοι χειμώνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα και καλη χρονια σε ολους Αγαπητοι φιλοι του μπλογκ ολα τα στοιχεια των μετεωρολογικων μοντελλων και παρα τις αστοχιες τους λογω των χαοτικων προβληματων που παρουσιαζονται στην προγνωση του καιρου μας αναδεικνυουνσε γενικες γραμμες ορισμενες διαπιστωσεις Αρχικα εως και τις οκτω περιπου του μηνα θα εχουμε βροχες αρκετς και μετρια πτωση της θερμοκρασιας κυριως στα δυτικα κεντρικα και βορεια Χιονια αρκετα κυριως πανω απο τα 1200 μετραΠροσοχη αυριο στην αρκετα ισχυρη επιδεινωση του καιρου με μεγαλα υψη βροχης κυριως στην δυτικη και κεντρικη Ελλαδα αλλα δεν θα λειψουν οι βροχες και απο την υπολοιπη χωρα Και τωρα τα ωραια!!!!!Απο τις οκτω του μηνα εως και δεκα παρα τις οποιες βροχες εντυπωση μο κανει η ανοδος της θερμοκρασιας απο τα νοτιοδτικα προς τα ανατολικα με 16 βαθμους κελσιου στα 1450 μερα η στα 850hρ Αυτο συνεπεγεται οτι σε ορισμενες ευπαθεις στην ζεστη περιοχες θα εχουμε μεγιστες γυρω στους 20 βαθμους Ετσι θα παει μεχρι και τις 10 του μηνα Τα στοιχεια αυτα πολυ δυσκολα θα ανατραπουν γιατι υπολειπονται μεχρι τοτε 7 ημερες οποτε η προγνωση ειναι σχεδον σιγουρι και πληρης Το σπουδαιοτερο ομως σημειο το τριτο και καλυτερο ειναι μετα τις10του μηνα οπου αρχιζει πλεον ο πραγματικος χειμωνας με δυο σοβαρες χιμερινες ψυχρες εισβολες και σιγουρα κατω απο-4 στα 1450μ μεοτι αυτο συνεπαγεται Ομως για αυτη την μεταβολη του καιρου εχουμε χρονο για να ξαναμιλισουμε ποιο σχολαστικα Ολα αυτα τα γραφω με το θαρρος της ανθρωπινης γνωμης μου και οχι απο προγνωστικο εγωισμο Φιλε Σιμουλη μη με παρεξηγεις και μην μαλωνεις ολους εμας που εχουμε το ιδιο παθος με εσενα για τον χεμωνα το κρυο τα χιονια και τις καταιγιδες Ολοι εμεις στο ιδιο καιρικο καζανι βραζουμε!!!!!!!! Να ειστε ολοι καλα Δασκαλε και παλι σε ευχαριστουμε για τις γνωσεις πανω σε πολλα ενδιαφεροντα που μας προσφερεις απλοχερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή χρονιά λεβεντοπαναχαϊκέ. Μαζί σας, όπως λες, συμφωνώ, γιατί εγώ λίγες φορές την έχω πατήσει; Έχεις δίκιο, έπρεπε να βάλω και τον εαυτό μου στην ανάρτηση στην κατηγορία των αιθεροβαμόνων στατιστικολόγων με μπόλικη πρόβλεψη με βάση την ελπίδα. Το τελευταίο διάστημα όμως, προσπαθώ να το αποβάλλω.

      Διαγραφή
  3. Όπως ανέφερε και ένας φίλος σε προηγούμενο σχόλιο η Αφρική είδη έχει ξυπνήσει με βάση τα τελευταία τρεξίματα και νομίζω ότι όσοι περιμένουμε ακόμα να κάνει χειμώνα είμαστε αρκετά ρομαντικοί κάτι που δεν συνάδει και με το γενικότερο κλίμα της εποχής.Μακαριφυσικα να πέσει έξω το αμερικάνικο.
    Ι.Σταυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο πιθανό είναι να βιώσει ξανά τέτοιο χειμώνα η Ελλάδα; Και δεν το λέω απαραίτητα ως ευχή αλλά και ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σχέση έχει η όποια κλιματική αλλαγή γι αυτό που λέτε; Ευλογία είναι, μπορεί να έχουμε και αύξηση τα επόμενα χρόνια σε κρύα, χιόνια και φαινόμενα (αυτα τα έχουμε ήδη). Για δείτε την τελευταία 20ετία σχεδόν πόσους ιστορικούς έκανε στην Αθήνα πχ; 2002, 2004, 2006, 2008, 2010-11, 2015 (σε πολλε΄ς ημέρες)!

      ΝικΝικ

      Διαγραφή
    2. 0/100 και όπως πάνε τα πράγματα θα πέσει κι άλλο
      Γιώργος

      Διαγραφή
  5. Ενoς κακού αρχομένου,μύρια έπονται.Η φύση δεν συν-αισθάνεται.Ο άνθρωπος συν-αισθάνεται. Δυστυχώς όμως homo homιni lupus.
    Η περιγραφή της περιοχής Κόνιτσας ανατριχιαστικά ρομαντική!
    Ο επισυναπτόμενος χάρτης "ομιλεί".
    Χαιρετίζω τον προσεκτικό και επιμελή Φώτη.Μιάς και μίλησες για αδικημένους,σήμερα Γαβαλού 25mm,εμείς 0,2mm.Για αύριο πολλές οι υποσχέσεις,αλλά με αυτή την κυκλοφορία για εδώ κρατώ...κάνιστρον!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε ,και για το δεύτερο μέρος του άρθρου σας.Μονο με επιμονή, υπομονή κ αρκετό προσωπικό χρόνο βγαίνει αυτό το ωραίο αποτέλεσμα στα άρθρα σας. Μακάρι να συνεχίσετε για πολύ καιρό ακόμη να μας δίνετε τα φώτα σας κ το έναυσμα για την μετεωρολογία κ την απασχόληση με αυτή,σε προσωπικό επίπεδο για τον καθένα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επίσης παρατηρούμε και την υπερθέρμανση της εποχής εκείνης που ξεκίνησε από το 1910 και κορυφώθηκε το 1945 χωρίς φυσικά με τη βοήθεια του διοξειδίου του άνθρακα. Και τότε οι χάρτες όλα στο κόκκινο οπως και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. NW Pindos
    Καλή χρονιά σε όλους με υγεία! Ευχαριστούμε, καταρχήν, για τις κατά καιρούς ενδιαφέρουσες ιστορικές και καιρικές ενημερώσεις του παρελθόντος, που πάντοτε διαβάζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στα του καιρού, το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας, που διανύσαμε ήταν οι παροδικές χιονοπτώσεις στα υπερορεινά που έδωσαν συνολικά 40 cm+ χιόνι (στα υπερορεινά πάνω από τα 1600μ.). Σχετικά με τον αποψινό και αυριανό καιρό (σε ότι αφορά τα χιόνια και καθαρά εμπειρικά): Λόγω της αστάθειας που επικρατεί στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των σχετικά υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού ειδικά καιρού θα είναι οι σημαντικές διακυμάνσεις στα υψόμετρα χιονόπτωσης ακόμη και σε σχετικά κοντινές υψομετρικές διαφορές (αναφερόμστε εννοείται σε υπερορεινές περιοχές της χώρας). Έτσι, στη Δ-ΒΔ Πίνδο και ειδικά στα ΒΔ τμήματα αυτής (Σμόλικας, Βασιλίτσα, Αυγό, Μόσια, περιοχή Ανηλίου κλπ.) και στα υψόμετρα που η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους -2 ή -3 βαθμούς, που αυτά θα είναι από τα 1750μ. και πάνω, θα έχουμε αξιόλογες χιονοπτώσεις, που θα δώσουν ένα τουλάχιστον μέτρο χιονόστρωσης ίσως και άλλα εκατοστά παραπάνω κατά τόπους (ειδικά πάνω από τα 1900μ). Με τη στροφή, δε, των ανέμων από Ν σε ΝΔ-Δ τα υψόμετρα αυτά θα κατέβουν ενδεχομένως και μέχρι τα 1450μ. - 1500μ. Τώρα, από κει και κάτω και μέχρι τα 1350μ. παίζει να έχουμε κάποιες οριακά και πρόσκαιρα καλές χιονοπτώσεις, τα υψόμετρα δηλαδή από 1350μ έως 1450μ. ξεκινάνε με βροχή, που θα γυρίσει σε χιονόνερο - χιόνι κλπ. πράγμα, που σημαίνει ότι ίσως θα έχουμε κάποια εκατοστά χιονιού και υπό προϋποθέσεις και αυτό αν έχει δυναμική ο καιρός. Αν θερμοκρασιακά είχε εδραιωθεί ο χειμώνας, ή αν είμασταν στο Φλεβάρη - Μάρτη (που η ατμόσφαιρα είναι κρύα) αυτός ο καιρός θα έφερνε χιόνια μέχρι τα ημιορεινά. Άρα καλό χιόνι θα πέσει στις υπερορεινές μη κατοικήσιμες περιοχές. Θα έχουμε δε το φαινόμενο (που έχω συναντήσει πολλές φορές) στα 1500μ. να έχει π.χ. 40 πόντους χιόνι και 200-300 μέτρα παραπάνω να έχει πάνω από ένα μέτρο, ενώ τα 1200μ θα παίζουν με τις βροχές και πρόσκαιρα χιονόνερα. Αυτή είναι η εκτίμηση μου. Όπως έχω συναντήσει και το φαινόμενο, λόγω φλάτ αρνητικής θερμοκρασίας από τα 500μ. μέχρι τα 1.500μ., το ύψος του χιονιού να είναι σχεδόν το ίδιο σε όλη σχεδόν την υψομετρική διακύμανση (ακόμη και περισσότερο στα 500μ.). Άρα χιόνια θα έχουμε για τους λάτρεις του αλπινισμού. Οι χιονοπτώσεις δε αυτές θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πολύτιμες διότι το πιο βασικό όλων (για όλες τις εποχές του χρόνου) είναι να φορτώσουν με χιόνια τα βουνά μας.
    ΥΓ. Η φωτό των προηγούμενων ημερών της Βασιλίτσας είναι στο σημείο της τελευταίας στροφής πριν την Ελιμεία. Η πλαγιά στο σημείο εκείνο βλέπει προς Β-ΒΑ και λόγω των ΝΔ δημιουργούνται ανεμοσούρια που τον χειμώνα του 1999 (και 2002-2003, 2005-2006 και άλλους) το ύψος του χιονιού ανήλθε στο ύψος σχεδόν διώροφης οικοδομής και καταβάλονται κάθε φορά προσπάθειες για να μενει ο δρομος ανοιχτός (έστω ο μισός σε δύσκολους χειμώνες). Ειδικά τους προαναφερόμενους χειμώνες (και άλλους βέβαια) το καθαρό ύψος του χιονιού σε απάνεμα σημεία της περιοχης είχε φτάσει σχεδόν τα 5 μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε συντοπίτη από βόρεια Πίνδο, μην αποκλείεις καθόλου πάρα την εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι, με τη στροφή των ανέμων σε δυτικούς είναι πολύ πιθανό τα χιόνια έστω κ πρόσκαιρα να πέσουν αρκετά χαμηλότερα από τα υψόμετρα που αναφέρεις.
      Οι καλές χιονοστρώσεις βέβαια κ τα χιόνια που μένουν είναι τα υψόμετρα που προ είπες.

      Διαγραφή
  9. Αγαπητέ κ. Ζιακόπουλε, μια επισήμανση : Τα στοιχεία που αναφέρει ο κ. Γαλάνης με την επίβλεψη του κ. Λέκκα σχετικά με την Κρήτη τα έχει λάβει από τα δικά μου δημοσιεύματα που δημοσιεύτηκαν στο creteweather.blogspot.com το έτος 2008, άλλωστε με αναφέρει στη βιβλιογραφία που ο ίδιος παραθέτει στην εργασία του. Εκ των υστέρων ζήτησε συγνώμη και επανόρθωσε. Σημειώνω ότι από τα στοιχεία του Κρητικού τοπικού τύπου της περιόδου εκείνης άντλησα ουσιαστικά μόνο το στοιχείο για τις συνεχείς βροχές του χειμώνα 1941-42 και το ότι την Πρωτοχρονιά 1942 χιόνισε μέσα στο Ηράκλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη, Γιώργο. Θα επανορθώσω.
      Καλή χρονιά να έχουμε!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ ιδιαίτερα κ. Ζιακόπουλε. Δεν είστε ο μόνος που παρασύρθηκε. Από καιρό θα ήθελα να σας ρωτήσω αν σας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε σε ένα πόνημα για τα δεδομένα - άμεσα και έμμεσα - που υπάρχουν εδώ κι'εκεί για τις καιρικές συνθήκες και τα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Κρήτη ανά τους αιώνες, που χρόνια ετοιμάζω και όλο πιο πίσω πηγαίνει. Αν μπορώ να απευθυνθώ σε σας μέσω κάποιου e-mail διαφορετικού από τούτο εδώ, θα ήμουν ευτυχής. Το βασικό δικό μου είναι styliag@yahoo.com. Ευχαριστώ και καλή χρονιά.

      Διαγραφή