Διαπιστώσεις και προβλέψεις

Λυκαβηττός, φωτογραφία παρελθόνων ετών του Σπύρου Μπαλαδήμα

- Οι προγνώσεις του χιονιά επαληθεύτηκαν ως προς την έκτασή του και τα υψόμετρα. Κατώτερα από τα αναμενόμενα ήταν τα ύψη της χιονόστρωσης στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.


- Τα παραδοσιακά ΜΜΕ λειτούργησαν για μία ακόμα φορά ως πολλαπλασιαστές της έκτασης και της έντασης του χιονιά και βέβαια των εντυπώσεων.

- Παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές των υψομέτρων χιονόπτωσης εντός του ίδιου νομού. Υπεύθυνες οι διαφορές της θερμοκρασίας και της υγρασίας που δημιουργούν τα παιχνίδια των ανέμων με το ανάγλυφο.

- Την προ της κλιματικής αλλαγής εποχή η φράση: «τον δέχτηκαν σαν τα χιόνια του Γενάρη» δήλωνε ψυχρότητα και αποστροφή, γιατί τότε το συγκεκριμένο μήνα χιόνιζε συχνότερα και περισσότερο, με αποτέλεσμα τους αποκλεισμούς, τις παγωνιές και γενικότερα τις ταλαιπωρίες των ανθρώπων! Τώρα, μόνο κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό δεν άκουσα!

- Αναφορικά με της εξέλιξη του καιρού στην Αθήνα: (α) αύριο το πρωί θα ψάχνουμε τα ίχνη του περάσματος της διαταραχής Δ4 (βλέπε χθεσινή ανάλυση) από την πόλη και (β) τη Δευτέρα δεν βλέπω αξιόλογο χιονιά. Περισσότερα όμως γι αυτό το θέμα αύριο.

Καλό απόγευμα, φίλοι μου


31 σχόλια:

  1. Για την πόλη της Θεσσαλονίκης έγιναν όπως τα γράψατε κύριε Ζιακοπουλε, μία αξιοπρεπής χιονόπτωση και χιονόστρωση μερικών εκατοστών. Καλά ήταν, δεν θα δημιουργηθούν και πολλά προβλήματα έτσι. Το κρύο ήδη τσουχτερό και έπεται συνέχεια. Ας ελπίσουμε σε μία ανάλογη λευκή επανάληψη και κάποια στιγμή στο υπόλοιπο του χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς φίλε μου.. ωραίο το χιόνι ειδικά όταν δεν δημιουργεί προβλήματα

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Θάνο,ναι πράγματι, Αγιάσος, Πολιχνίτος, Μανταμάδος (Ταξιάρχης) έριξε πολύ χιόνι, όχι όμως ακραία φαινόμενα. Καλό απόγευμα σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν φαντάρος στον Πολιχνίτο το 2003.Δύσκολη η θητεία εκεί αλλά αγάπησα το μέρος και το νησί.Πέτυχα χίονι στο φυλάκιο της Βρίσας,όπου κάναμε υπηρεσία.Κρίμα που έπαθε τόσες ζημιές το χωριό.Έκανα και δυο μπανάκια στα Βατερά.Είναι υπέροχη η Λέσβος.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Σήμερα το απόγευμα Αντώνη το έστρωσε και στα ψηλά του Ατταβυρου (του βουνού εδώ στη Ρόδο). Λίγα πράγματα βέβαια. Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου που μόλις 'ήρθε'

      Διαγραφή
  3. Kύριε Ζιακόπουλε ξεχωρίζω
    Την προσπάθεια σας από το βράδυ της Τετάρτης να μας πέιτε τι ακριβώς θα συμβεί .
    Την προσπάθεια σας να μας εξηγήσετε το γιατί...δείχνοντας μας ότι το κρύο δεν "ξύνει " αρκετά θάλασσα.
    Το ότι τελικά η κυρίαρχη τάση του τελευταίου δεκαημέρου θα έιναι η ζωνική.
    Για τα χιόνια του γενάρη ως "θωμάς" δεν λέω τπτ...απλά μάλλον ηταν υπερβολή γιατί πρωτη φορά τα ΜΜΕ μετά από δύο χειμώνες κληθηκαν να διαχειριστούν μια ψυχρή εισβολή και της άλλαξαν τα φώτα."θωμάς'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Ταύγετος είχε το πρωί χιονόστρωση από τα 1.100 μέτρα και πάνω...θα ήταν δυνατός χιονιάς αν βρισκόμασταν στις αρχές Δεκέμβρη. Μα οι "καιροί" αλλάξανε και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα νέα δεδομένα. Ας ελπίσουμε ότι τα της Δευτέρας θα είναι καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας. Για το σχόλιό σας "Τα παραδοσιακά ΜΜΕ λειτούργησαν για μία ακόμα φορά ως πολλαπλασιαστές της έκτασης και της έντασης του χιονιά και βέβαια των εντυπώσεων", έχω να προσθέσω ότι σε αυτά τα ΜΜΕ, μιλούν μετεωρολόγοι. Ισχύει και για αυτούς αυτό το σχόλιο. Όχι μόνο στους δημοσιογράφους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοί οι μετεωρολόγοι, λίγοι οι Μετεωρολόγοι...

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ Απόλυτα. Γι αυτό εμπιστεύομαι μόνο τρία μέσα ενημέρωσης για τον καιρό όπως προείπα προχθές

      Διαγραφή
  6. Δάσκαλε για ακόμη μια φορά οι προγνώσεις σας είχαν επιτυχία έτσι και εδώ στην περιοχή μου λίγα τα χιόνια στο Όρος Όθρυς και όπως λέτε θα συμφωνήσω πολλοί οι μετεωρολόγοι λιγοι οι Μετεωρολόγοι.Χρηστος από Οθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Πολλοί μεν εισί κλητοί,ολίγοι δε εκλεκτοί".--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Yπερβολικό σας βρίσκω κ.Ζιακόπουλε. Επρεπε να γίνει χιονοαρμεγεδών για να σας πείσει ο συγκεκριμένος χιονιάς; Μια χαρά αξιοπρεπής ήταν σε μεγάλη έκταση της χώρας, με πολλά χιόνια και είδα αμέτρητες φωτογραφίες, από πολλα διαμερίσματα και νομούς της χώρας. Και παρακαλώ μην κάνετε κι εσείς το λάθος που κάνουν πολλοι. Ειχαμε αποκλεισμένα χωριά παλιότερα, γιατί δεν υπηρχαν υποδομές, δρόμοι και μηχανηματα. Τώρα κάθε χωριό σχεδόν έχει και 3-4 μηχανήματα. Και 5 μέτρα χιόνι να ρίξει, καθαρίζουν και οι κεντρικοί δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί. Και ας μην χρησιμοποιούμε τέλος την κλιματική αλλαγή ως νεοτρομοκράτη σε ολα τα καιρικά, έχει παραγίνει αυτό το κακό!

    Ν.Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, ομολογώ ότι απορώ με όσους αμφισβητούν την ένταση ή ακόμα και την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Δεν ξέρω σε ποια περιοχή μένεις, αλλά όσοι ζούμε πέριξ της κεντρικής και βόρειας Πίνδου διαπιστώνουμε ήδη με θλίψη εμφανέστατες μεταβολές στο καιρικό μοτίβο σε σχέση με 20 χρόνια πριν. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, δεκαετία του '90, ανέβαινα με τον πατέρα μου στη Σαμαρίνα Μάρτιο μήνα (ήταν σχεδόν αδύνατο να φτάσεις Γενάρη - Φλεβάρη) και μπαίναμε στο σπίτι από τον πρώτο όροφο. Το ισόγειο ήταν θαμένο. Τώρα υπάρχουν χειμώνες που ρίχνει περισσότερο χιόνι στη Θήβα και στα Βίλια παρά στη Σαμαρίνα. Και το κυριότερο, τότε ο χειμώνας είχε διάρκεια, δεν ήταν μία φωτοβολίδα δύο ημερών μέσα σε ένα ατελείωτο φθινόπωρο.

      Διαγραφή
  9. Πολύ όμορφες εικόνες από όλους τούς φίλους.
    Ο φίλος Χριστόδουλος το χάρηκε για άλλη μία φορά!
    Συνοπτικά αυτό που έχω να τονίσω είναι πώς είχαμε έναν χιονιά μέτριας έντασης για όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα, ενώ πεδινό χιόνι με κάποια υποτυπώδης χιονόστρωση είχαμε από νότια Θεσσαλία κ πάνω.
    Αοο Στερεά κ κάτω οι προβλέψεις τού μπλογκ έπεσαν μέσα καθώς αν κ παρατηρήθηκε χιονόπτωση σε πολλές πεδινές περιοχές κυρίως της Βοιωτίας κ της Φθιώτιδας, αυτές ήταν για λίγη ώρα κ μέσα στην ημέρα περιορίστικαν άνω των 200μ με 250μ.
    Αυτό που έρχεται να μας μείνει από τη νύχτα σε όλη την ηπειρωτική χώρα είναι η ξαστεριά κ η παγωνιά.
    Ήδη στα δυτικά έχουμε ξαστεριά με τον κάμπο στο Αγρίνιο στις 8 το απόγευμα να έχει κατρακυλήσει στους 0β κ έπεται η συνέχεια.
    Όσο για την αλλαγή της Δευτέρας από τα ΝΔυτικα, μάλλον κρατάμε μικρό καλάθι,ακόμη κ για περιοχές από Στερεά κ κάτω αλλά ότι κ να βγάλει θετικό είναι,τουλάχιστον μπορούμε να λέμε πως έχουμε χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά τις 20 του μηνός βλέπω κάτι δυνατό για τη Πίνδο.

      Διαγραφή
    2. Στις 21 του μήνα κ με τις προϋπάρχουσες συνθήκες ψύχους στα ΒΔυτικα έρχεται σύστημα εκ δυσμάς.
      Παρόλο που η θερμοκρασία στα 850hPa θα ανέβει αρκετά(από -7 θα πάει περίπου στο 0), λόγω του καλά παγωμένου εδάφους μπορεί να χιονίσει κ σε περιοχές ημιορεινές κατά τόπους.
      Όλα αυτά όμως πρόσκαιρα, καθώς παρότι η ΒΔυτικη χώρα θα είναι η πιο ψυχρή γωνία της χώρας μετά τις 20 του μήνα, οι θερμοκρασίες για κάτι καλό χαμηλά θα είναι απαγορευτικές.
      Η Πίνδος όμως όπως ανέφερες άνω των 900 με 1200μ(ανάλογως τις ακριβείς συνθήκες εκείνων των ημερών που θα τις δούμε τότε)θα συνεχίσει να βάζει μεγάλες ποσότητες χιονιού λόγω συνεχών υφέσεων από τα δυτικά.
      Για μετά τις 26 του μήνα ο καιρός παραμένει γρίφος για δυνατούς λύτες.
      Υπάρχει πιθανότητα για κατέβασμα πιο ψυχρών αερίων μαζών από τα Βαλκάνια,με το σενάριο δύο να θέλει μία γρήγορη κ απότομη άνοδος του υδραργύρου που θα μας έρθει από την υπόλοιπη κεντρική κ δυτική Ευρώπη.
      Εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί το σενάριο δύο καθώς έχουμε μπροστά μας ακόμη πολλές ημέρες.
      Υ.Γ. Το χαμηλό νυφίτσα που θα έρθει αύριο τη νύχτα σε περιοχές από Στερεά κ κάτω από τα δυτικά ΝΔυτικα, αν κ θα έχει μικρή διάρκεια λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ίσως δουν πολλές περιοχές χιονόπτωση που μέχρι τώρα δεν είδαν.
      Καλή νύχτα από τον παγωμένο κάμπο τού Αγρινίου(βάρδια νυχτερινή γαρ) με - 4β ήδη αυτή τη στιγμή!

      Διαγραφή
  10. Καλησπερα σε ολους! Την δευτερα πιστευω πως πλην των παρακτιων, η αττικη θα δει καθαρο χιονι. Οπως λεει και ο δασκαλος οχι κατι σπουδαιο, αλλα θα ειναι χιονι. Παντως σε γενικες γραμμες ηταν μια αξιολογη χιονοκακοκαιρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σας. Στους φίλους από την Πελοπόννησο έχω να πω ότι μπορεί να δουν μεγάλες χιονοεκπλήξεις ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι σύντομα, αλλά έντονα. Κι εγώ σήμερα περίμενα 2-3 εκατοστά χιόνι στην Καλαμαριά και είδα 8.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του δασκάλου ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένες! Όποιος έχει μια στοιχειώδη επιστημοσυνη καταλαβαίνει ότι σε τέτοιο διάστημα εκτιμήσεων η επικρατέστερη κυκλοφορία ήταν αυτή που κατανεμει τον υετό σε "Π" και όντως εκτός από Ιόνιο και ανατολικό Αιγαίο σήμερα πήραν αξιόλογο γενικευμένο υετο οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας! Η σύντομη ψυχρή εισβολή ήταν στις εκτιμήσεις του και θα είναι σύντομη! Η ζωνικη κυκλοφορία έρχεται για καθολική επικράτηση στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη! Οπότε δεν αλλάζει η γενική εικόνα του μήνα που το πιθανότερο θα είναι να βγει ζεστός και με ελαφρώς υποδεέστερο υετό εκτός από τις περιοχές του λεγόμενου "Π". Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε να χαρούμε ότι προλάβει να μας χαρίσει αυτό το τριήμερο! Όσο για τα της κλιματικής αλλαγής, αυτή είναι πασιφανεστατη! Πριν από 25 περίπου χρόνια ο σημερινός καιρος περνούσε τουλάχιστον 6 με 7 φορές κάθε χειμώνα ακόμα και αν έμενε η Αθήνα αχιονιστη για δύο τρεις συνεχόμενους χειμώνες! Μάλιστα ήταν χαρακτηριστικός του Μαρτιατικου χειμώνα! Και πάλι χιόνιζε τουλάχιστον μέχρι το μέγιστο υψωμα της εθνικής οδού Αθηνών Κορίνθου αμέσως μετά τα διόδια Ελευσίνας πού ήταν το στανταρακι, τώρα με το ζόρι χιονιστηκε ο Πατέρας λίγο πάνω από τα 600μ! Μια φυσιολογική χειμωνιάτικη μέρα έφτασε να μας εντυπωσιάζει στην καρδιά του Γενάρη! Ακόμα κι αν κάνει μια πασπάλα το ξημέρωμα της Δευτέρας, καλοδεχούμενη βέβαια, ότι αρπάξουμε οι χιονοφιλοι, δεν αλλάζει τα δεδομένα και θα κάνουμε μαύρα μάτια να ξαναδούμε αυθεντικο χειμώνα!
    Σας ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσφέρετε δάσκαλε και κυρίως για την αγάπη και το σεβασμό που δείχνετε στον αναγνώστη σας και στους καιροφιλους και στους ερασιτέχνες προγνωστες αλλά και το βήμα έκφρασης απόψεων και αποριων! Να είστε βέβαιος ότι υπάρχουν ευηκοα ώτα!
    ΥΓ. Ελπιζω για το Φεβρουάριο να έχετε εκτιμήσεις που να μας είναι ευχάριστες και να πραγματοποιηθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο,ο δάσκαλος για την εκτίμηση που είχε δώσει εδώ κ καιρό για το 3ο 10ημερο(δλδ ζωνική κυκλοφορία)επέμενε συνεχώς(αν θυμάσαι κ εγώ το είχα γράψει από καιρό σε εκτιμήσεις) την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι διαφωνούσαν σθεναρά κ είχαν πολλές αμφιβολίες.
      Να που τελικά αυτή η εκτίμηση όπως έγραψα κ παραπάνω έρχεται να επιβεβαιωθεί στο 100%.

      Διαγραφή
  13. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου θέλω να επισημάνω και την είδηση ότι για πρώτη φορά τάνκερ διεσχισαν χωρίς συνοδεία παγοθραυστικο το βόρειο Παγωμένο Ωκεανό μήνα Ιανουάριο! Όσο για το μέτρο των χειμωνων όπως το έζησα ταξιδεύοντας με τρένο συστηματικά 1998-2007, θυμάμαι ότι κανονικός χειμώνας ήταν τα μέρη του Χριστοδουλου κάτω από το νερό με το τρένο να μοιάζει με πλοίο στην Κωπαΐδα και ο βαρύς χειμώνας ήταν μόνιμες χιονουρες με τακτικά στρωσιματα στα ίδια μέρη και φαινόταν το χαμηλό όρος Σαγματα μόνιμα άσπρο! Δε βάζω στη σύγκριση το χειμώνα 2001/2002 που αυτές οι περιοχές ήταν καλυμμένες με χιόνι όλο το χειμώνα και το λιώσιμό του είχε αφήσει μεγάλες λίμνες μέχρι τον Ιούνιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα, μετά το πέρας της πρώτης καθαρά χειμερινής κακοκαιρίας, έχοντας διανύσει το 2/5 του χειμώνα βγάζω το συμπέρασμα για την Αττική τουλάχιστον ότι αναλώσαμε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο άξιζε. Τι θέλω να πω; Μιλάμε για μια απλά αξιοπρεπή κακοκαιρία που αφορούσε τα ορεινά και ημιορεινά (άντε για μια ώρα και από Κηφισιά και πάνω) με διάρκεια 8 ώρες. Είναι τόσο σημαντική; (καλά οι συγκρίσεις με νέο 2002, από επαγγελματίες μάλιστα, μόνο κλαυσίγελο προκαλούν αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Ίσως είναι μοναδική στον τρέχοντα χειμώνα, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι μια κακοκαιρία από τις δεκάδες που συνέβαιναν τα προηγούμενα 30 χρόνια και περνούσαν στο ντούκου. Ακόμα και τη δεκαετία του 2010 είχαμε άπειρες ανώτερες ψυχρές εισβολές. Προσωπικά, θυμάμαι κάθε χρόνο να χιονίζει περισσότερο δύο ή και περισσότερες φορές και δεν αναφέρομαι σε αξιοσημείωτες χρονιές σε χιόνι. Μάνι μάνι τα πέτρινα χρόνια 1992-2002 κάθε χρονιά ένα στρωσιματάκι το είχαμε και αναφερόμασταν σε κακή δεκαετία. Σαν γενική εικόνα, το να έχεις 3-4 τέτοιες τυπικές χειμερινές επισκέψεις (βασικά καλύτερες) ήταν μάλλον δεδομένο και περίμενες το κάτι παραπάνω.
    Προφανώς, κάτι έχει αλλάξει πλέον. Πλέον, νιώθω ότι τέτοιες ψυχρές εισβολές είναι κοντά στο καιρικό όριο μας και για να γίνει το κάτι παραπάνω πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα.
    Σήμερα, ας πούμε, μιλάμε για σημαντική ψυχρή εισβολή και στην περιοχή μου (Πολιτεία, 360 μέτρα) είχαμε 1 βαθμό στην περίοδο της έξαρσης του χιονιού και 1,5 βαθμό τώρα. Ε, δεν είναι και κάτι τόσο συγκλονιστικό.
    Μακάρι, το υπόλοιπο του χειμώνα να με διαψεύσει και αυτή η γκρίνια να είναι γουρλίδικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Όταν λέτε ότι δε βλέπετε κάτι αξιόλογο, δηλαδή κατά τη γνώμη σας τη Δευτέρα δεν θα δει ούτε μισή νιφάδα η Αθήνα; Γιατί τις τελευταίες ώρες ακούγεται για υποτροπή και εκπλήξεις στο λεκανοπέδιο...
    Νικος12

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα κ. Ζιακόπουλε, πολύ ενδιαφέρουσες οι διαπιστώσεις σας και οι προβλέψεις σας. Χαιρόμαστε πολύ να σας διαβάζουμε και κάθε φορά να μαθαίνουμε και λίγο από κάτι. Ήθελα να σας ρωτήσω, προσωπικά πως ορίζετε έναν αξιόλογο χιονιά στην Αθήνα? Δημήτρης Παπασταθόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν υπάρχουν αυστηρώς καθορισμένα κριτήρια για το αν ένας χιονιάς είναι ασθενής, μέτριος ή ισχυρός. Συχνά καταφεύγουμε στους υποκειμενικούς χαρακτηρισμούς αξιοπρεπής, αξιόλογος ή σημαντικός που ως ένα βαθμό είναι χρήσιμοι. Αν κάνουμε χαρακτηρισμό ενός χιονιά με βάση τους χιονιάδες του παρελθόντος, το ύψος της χιονόστρωσης είναι αντικειμενικό κριτήριο, αρκεί να έχουν γίνει σωστά οι μετρήσεις. Το μεγάλο πρόβλημα με το παρελθόν βρίσκεται στη συχνότητα του φαινομένου, καθώς η ανθρώπινη μνήμη είναι επιλεκτική.
    Αυτό με το οποίο διαφωνώ είναι η προσπάθεια να χαρακτηρίζουμε ένα χιονιά του παρόντος περισσότερο ισχυρό από όσο είναι μόνο και μόνο για να αποδείξουμε ότι δεν τρέχει τίποτε με το κλίμα. Δηλαδή, να λέμε και να πιστεύουμε ότι μια χαρά είναι οι τωρινοί χιονιάδες και γενικότερα οι χειμώνες. Η θέση αυτή είναι λαθεμένη γιατί δεν στηρίζεται στη σωστή στατιστική. Με άλλα λόγια, οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με το μέσο (κανονικό) αριθμός ημερών χιονιού και με την μέση (κανονική) θερμοκρασία του χειμώνα.
    Η αγωνία μας ότι στους επερχόμενους χειμώνες θα βλέπουμε λιγότερο συχνά το αγαπημένο μας χιόνι είναι κατανοητή, αλλά η λύση δεν είναι να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο!
    Καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απολυτα κατανοητο κ. Ζιακοπουλε και ευχαριστουμε πολυ για την απαντηση σας. Δυστυχως η κλιματικη αλλαγη ειναι εδω και ειτε θελουμε να την πιστεψουμε ειτε οχι αυτη θα συνεχισει να εξελισσεται κανονικα και τα αποτελεσματα της θα ειναι, ηδη ειναι, εις βαρος μας απο πολλες αποψεις. Ευχομαι καλα χιονια και στην Αθηνα αυριο, μεχρι τις βαρκες του Πειραια οπως λεγαμε παλια. Δημητρης Παπασταθοπουλος

      Διαγραφή
  18. Αν και δεν μας χιόνισε η παρούσα κακοκαιρία , δεν θα μας ξεχάσει ο καιρός καθώς στο τέλος του μήνα κάτι ελπιδοφόρο προμηνυεται για να καλύψει το λευκό κενο..στα ΒΑ. Αυτή τη φορά κρατάω πιο μεγάλο καλάθι..αν και πολύ νωρίς. Η φύση δεν ξεχνα. Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα. Αυτό με τη συχνότητα των κακοκαιριών πονάει πραγματικά. Το χωριό μου βρίσκεται στη Φθιώτιδα σε υψόμετρο αστείο. 180 - 200 μέτρα. Κι όμως οι παλιοί λέγανε πως στη δεκαετία του 50, του 60 έριχνε 4-5 χιόνια τουλάχιστον κάθε Χειμώνα. Και μάλιστα, χαρακτηριστικά λένε, όχι να το στρώσει στα κεραμίδια το πρωί και το μεσημέρι να λιώσει. Μιλάμε για χιόνι μέχρι τα γόνατα ή μέχρι τη μέση. Αυτό ήταν συνηθισμένο. Τώρα σας λέω ότι η τελευταία χιονόστρωση πραγματοποιήθηκε το 2017!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όμορφες οι νιφάδες και το χιόνι αλλά καλύτερα να μένουν στα βουνά. Μέσα στην πόλη το χιόνι και το πολύ κρύο είναι πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή