Εναλλαγές του μαΐστρου με το γαρμπή (ζωνική κυκλοφορία)

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη Ν-ΝΑ Ευρώπη θα γίνουν ευνοϊκές για την επικράτηση νοτιοδυτικού ρεύματος στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία υποχώρηση της παγωνιάς και την εκδήλωση τοπικών βροχών κυρίως στις προσήνεμες περιοχές (Δ. Ελλάδα και αργότερα Ν-ΝΔ Κρήτη και Α. Αιγαίο). Επισημαίνεται, πάντως, ότι τις πρωινές ώρες στα ορεινά-ημιορεινά της Ηπείρου, της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, της Δ. Θεσσαλίας και των κεντρικών περιοχών Στερεάς και Πελοποννήσου θα σημειωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις. 


Το Σάββατο (30/1), στη Δ. Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α. Αιγαίο προβλέπονται βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές, αλλά γενικά τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Η Κυριακή (31/1) θα αρχίσει με σχετική καλοκαιρία, αλλά μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από τη Β. Ιταλία προς την περιοχή μας θα προκαλέσει νέο κύκλο βροχών και καταιγίδων, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι έντονα, ως αργά τη νύχτα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα, εκτός των Ν-ΝΑ νησιωτικών περιοχών της. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ με ένταση αρχικά 4 με 6 και αργότερα 7 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. 

Τη Δευτέρα (1/2), τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη Β-ΒΔ Ελλάδα. 

Την Τρίτη (2/2), ο καιρός γενικά θα είναι ήπιος, χωρίς να λείψουν οι τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.     

Υ.Γ. (1) Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και τουλάχιστον για 4 με 5 μέρες οι καιρικές συνθήκες στη χώρα μας θα είναι ανοιξιάτικες. Αν, βέβαια, κάποιοι θέλουν να ονομάσουν τις μέρες αυτές αλκυονίδες ή χελιδόνιες, έξω δεν θα πέσουν!  

(2) Για την εξέλιξη του καιρού τη δεύτερη εβδομάδα του Φλεβάρη, είναι λογικό κάποιος να περιμένει «εξορθολογισμό» της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και κάποιος χιονόφιλος να ονειρεύεται πιγκουινίδες μέρες (ποιητική αδεία γιατί στο Β. Πόλο δεν υπάρχουν πιγκουίνοι). Όμως, οι διαθέσιμες υπο-εποχικές προγνώσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη δεύτερη περίπτωση.

51 σχόλια:

  1. Οκ, μήνυμα ελήφθη για τη 2η εβδομάδα του Φλεβάρη χαχαχα. Πάντως η κακοκαιρία που ουσιαστικά σήμερα τελείωσε άφησε τελικά αρκετά χιόνια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (ειδικά Λέσβο και Χϊο), στη Θράκη, την ανατολική Εύβοια, αλλά και σε ορεινές περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά φίλε Θάνο έστω κ αν δεν έπεσαν σε ηπειρωτικές περιοχές όσα χιόνια περιμέναμε επιβεβαιώνεις κ εσύ ότι ήταν αρκετά αξιόλογα τα χιόνια που έπεσαν σε ΑΒΑ Αιγαίο Θράκη κ ΝΔυτικη χώρα.
      Εν τέλη μία αξιόλογη πανελλαδική κακοκαιρία φτάνει σήμερα στο τέλος της με αρκετή επιτυχία προβλέψεων από το μπλογκ για τις περισσότερες περιοχές.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα από τη χιονισμένη Στοκχόλμη που σήμερα χιονίζει ξανά αρκετέ έντονα.Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι ήξερες φίλε Μάκη και έφυγες από Γιάννενα για Σουηδία. Αν επιστρέψεις κάποτε, φρόντισε να φέρεις μαζί σου και το χιόνι. Σου εύχομαι να το απολαύσεις όσο μπορείς! Καλή συνέχεια! Σέργιος

      Διαγραφή
    2. Και συνεχίζει να χιονίζει έντονα ...Αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές μέρεςκατω από -10c (φυσιολογικές όμως για την εποχή και τη περιοχή ).Γιαννενα Σέργιο σημαίνουν βροχή και ομιχλη.

      Διαγραφή
    3. 4:21
      προφανώς για οικονομικούς λόγους θα έφυγε και όχι επειδή δεν χιονίζει στα γιάννενα

      Διαγραφή
  3. Δηλαδή με άλλα λόγια, αποχαιρέτα το χειμώνα που χάνεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kύριε Ζιακόπουλε το υστερόγραφο 2 είναι δικιά σας εκτίμιση η μεταφορά αυτών που βλέπετε στις υποεποχικές πρωγνώσεις για τις οποίες κάνετε μνεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ...Δύσκολη απάντηση. Με τα μοντέλα έχω περίεργη σχέση. Ώρες-ώρες μαζί τους αισθάνομαι κάτι σαν αυτό που αισθάνεται ο Χρήστος του Βορρά με το δάσος του, ο Χριστόδουλος με μια ελιά του, ο διπλανός του Χρήστος με την Όθρυ και ο Π.Α. με τον Όμηρο! Κάποιες φορές κλείνω τα μάτια μου να μην τα βλέπω, γιατί τα θεωρώ καταστροφικές σειρήνες. Άλλες φορές τα κανακεύω και άλλες τα μαλώνω. Προφανώς, στις κοντινές μέρες με επηρεάζουν στις αποφάσεις μου, αλλά στα πιο μακρινά η επίδραση είναι ασθενέστερη και κάποια πράγματα λειτουργούν διαισθητικά.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε ,αφήστε με να πιστεύω ότι βασική μεταβλητή για σας είναι η κυρίαρχη κυκλοφορία(και σωστά) που δείχνει 'δυτικά'.'Θωμάς'

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Κ.Ζιακοπουλε φαίνεται πως πάμε σε ζωνικη τις επόμενες ημέρες τουλάχιστον μέχρι της 9 Φλεβάρη όμως δείχνει βορειότερα από μας να συσσωρεύεται αρκετό κρύο κανείς δεν ξέρει μετά την πορεία του αν έρθει και σε μας προς το 2ο δεκαήμερο του Φλεβαρη έχουμε μέλλον ακόμα καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την δεύτερη εβδομάδα του Φλεβάρη κάτι φαίνεται καλό από ΣΙΒΗΡΙΑ πλευρά με άγριες διαθέσεις
    Φυσικά μην πετάμε στα σύννεφα γιατί έχει πολλές μέρες μπροστά μας και τρώμε πολλές ήττες εμείς οι χιονοφιλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να μην τα πολυλογούμε φθινοπωρινός Χειμώνας που κατά διαστήματα που και που θυμάται ότι είναι χειμώνας με light ψυχρές εισβολές. Ενας από τους χειρότερους χειμώνες που έχω δει άν όχι ο χειρότερος σε περίπτωση που δεν κάνει κάτι δυνατό ο Φλεβάρης και αυτος με τά τώρα στοιχεία αν κάνει κάτι θα το κάνει μετά τις 10 του μήνα τότε δηλαδή που θα τελειώνει ο χειμώνας και ο ήλιος θα είναι ψηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο περσινός ήταν χειρότερος από τον φετινό.
      τουλάχιστον φέτος υπάρχουν πολλές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας όπως ταιριάζει για γενάρη μήνα.
      έστω και αυτό κάτι είναι από το περσινό απόλυτο μηδέν.

      Διαγραφή
  8. Συμφωνώ απόλυτα δάσκαλε στο ίδιο μοτίβο τα βλέπω και εγώ να εξελίσεται ο καιρός των επόμενων ημερων ζωνικη κυκλοφορία δυστυχώς για εμάς στα ανατολικά ηπειρωτικά ένας ανύπαρκτος χειμώνας και στη νοτιοδυτικη Μαγνησία αν εξαιρέσουμε το κρύο μέχρι στιγμής που έκανε 9 μέρες όλες και όλες.Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα αλλάξει μετά τις 15 του μηνός έστω και στο παραπέντε,κατά τα άλλα τσουχτερό το κρύο και σήμερα εδώ στην Όθρυ με μέγιστη θερμοκρασία 6 βαθμούς.Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δε θα μου κάνει καθόλου εντύπωση αν το ξημέρωμα αύριο κ για κάποιες πρωινές ώρες περιοχές της Ηπείρου όπως τα Γιάννενα, δουν πρόσκαιρη χιονόπτωση λόγω του παγωμένου εδάφους που θα συναντήσει η αυριανή διαταραχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, Φώτη. Πέρασα το μήνυμα με τα "ορεινά-ημιορεινά" μη θέλοντας να καλλιεργήσω μεγάλες προσδοκίες. Θα εξαρτηθεί από το πάχος και τις θερμοκρασίες του κατώτερου ψυχρού στρώματος. Παίζουν ακόμα τα χιονοσφαιρίδια και η παγοποιούμενη (πηγνυόμενη) βροχή κυρίως στις ανατολικά της Πίνδου περιοχές.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε τώρα διάβασα όλο σας το άρθρο κ ακριβώς αυτό εννοείτε κ εσείς.
      Όμως να σας ρωτήσω κάτι?
      Πιστεύεται ότι θα προλάβει να έρθει υετός έως τις πρωινές ώρες(έστω κ πρώτες μεσημβρινές το πολύ)σε περιοχές της κεντροδυτικής Μακεδονίας κ της Πελοποννήσου,γιατί εγώ νομίζω ότι εκεί δε θα υπάρξει καθόλου υετός έστω κ για νιφάδα.
      Στις υπόλοιπες περιοχές συμφωνώ κ επαυξάνω.

      Διαγραφή
    3. Σίγουρος δεν είμαι, αλλά κάτι μπορεί να βγάλει.

      Διαγραφή
    4. Οψόμεθα λοιπόν(να τη κ η λέξη φίλε Πέτρο)για να δούμε τι θα δούμε...

      Διαγραφή
  10. Φίλε Φώτη, ωραίο το μήνυμά σου αλλά αυτό το "πρόσκαιρη" τι ήθελες και το έγραψες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς θα το γυρίσει σε βροχή μέσα στην ημέρα.
      Υπάρχει μία πιθανότητα εάν είστε τυχεροί εκεί στα Γιάννενα,να μην ανέβει η θερμοκρασία μέχρι τις προ μεσημβρινές ώρες ενώ παράλληλα να σταματήσει κ ο όποιος υετός εκείνες τις ώρες για να ξανά ξεκινήσει πιο έντονος από το βράδυ με τη μορφή βροχών κ καταιγίδων.
      Εάν λοιπόν το παγωμένο έδαφος αντισταθεί στους όχι κ ιδιαίτερα ισχυρούς νοτιάδες, τότε ότι πέσει μέχρι εκείνες τις ώρες ίσως να είναι χιόνι κ με την παράλληλη απουσία του υετού από το μεσημέρι σας το κρατήσει κ το χαρείτε κάποιες ώρες.
      Όλα αυτά βέβαια θα καθοριστούν από το μικροκλίμα της περιοχής εκείνες τις ώρες κ τις αντιστάσεις που θα βρει ο θερμός αέρας ψηλά με το παγωμένο έδαφος χαμηλά.
      Εύχομαι το καλύτερο σενάριο.

      Διαγραφή
  11. Mετά τον ανύπαρκτο "χιονιά" που μας άφησε έρχεται και η Άνοιξη με θερμοκρασίες Μαϊου.
    Όπως είχε πει και ο Δάσκαλος ο χειμώνας πετσοκόβεται πλέον και από τις 2 πλευρές του...άραγε πόσο θα αργήσουν να συναντηθούν τα 2 μαχαίρια;
    Ρητορικό το ερώτημα αν και δε φαίνεται να είμαστε πολύ μακριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιατι το λετε αυτο κυρια Ζιακοπουλε?οτι δηλ δεν φαινονται πιγκουινιδες,ενω πολυ ξεκαθαρα φαινονται στο βαθος .παλι θα πεσετε εξω στην προβλεψη σας οπως κανατε και με την γενικη προβλεψη για τον Ιανουαριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις, φίλε μου. Δεν έχω διάθεση να σου χαλάσω τη διάθεση. Μόνο που για να είσαι πιο κοντά στην πραγματικότητα πρέπει να υπογράφεις ως προκατειλημμένος και όχι ως ελέυθερος.

      Διαγραφή
    2. Γιωργο με λενε ,δεν προσεξα που καποτε ειχα μπει με αυτο το ονομα σε καποιο τσατ και εμεινε,Παντως εγω ευχομαι να πεσετε εξω και να ερθουν οι Πιγκουινιδες,προς οφελως ολο μας,και δικου σας γιατι ξερω ποσο χιονοφιλος ειστε

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε σε κάκοιες περιπτώσεις η καταφυγή στον΄ Πιραντέλλο είνα μία διέξοδος.Πάντως μου κάνει εντύπωση που κάποιοι δείχνουν λιγότερη "κατανόηση" στούς μετεωρολόγους (και γενικά στους επιστήμονες),από τους.....αστρολόγους!.-----Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Λέτε φίλτατοι σε ένα καιρικό μπλογκ όπως είναι τούτο να μη θέλουμε χιόνια μέχρι τις βάρκες?
      Ο δάσκαλος όμως έχει δίκιο κ επειδή ποτέ δε κρύβομαι πίσω από σχόλια να πω ότι προ ημερών που διαφωνούσα για την έκβαση του 1ου 10ημερου του Φεβρουαρίου όπου περίμενα να κυλήσει πιο ψυχρό, τελικά επιβεβαιώνεται η πλήρη ζωνική κυκλοφορία με ήπιες έως υψηλές θερμοκρασίες μεταξύ 4 κ 7 του μήνα.
      Άλλωστε η μεσοπρόθεσμη του EFFIS ευρωπαϊκού κλιματικού μοντέλου όπου νομίζω ότι αντλεί ο δάσκαλος στοιχεία,δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το Φλεβάρη πλην κάποιων ήπιων ψυχρών εισβολών στο δεύτερο μισό του μήνα με τις βροχές κ τα χαμηλά να συνεχίζουν να κάνουν πάρτυ έως αρχές Μαρτίου κυρίως στα δυτικά κ όχι μόνο,με βάση πάντα την εκτίμηση αυτού του κέντρου εκτιμήσεων.
      Μακάρι λόγω της μεγάλης συσσώρευσης ψύχους στην ΑΒΑ Ευρώπη μετά τις 10 του μήνα να έρθει ένας χιονιάς πανελλαδικός μέχρι τις βάρκες έστω κ για μία μέρα!
      Πάντως η παρούσα κυκλοφορία για να σπάσει οριστικά άμεσα μην το περιμένετε, κ αυτό ισχύει για τους φίλους που ευελπιστούν ακόμη σε καιρό ανατολικών προσηνέμων με καιρό ΒΑ ρεύματος. Αυτός ο τύπος καιρού παραδόξως κράτησε όλη τη χρονιά πέρσι κ μάλιστα ξανά επέστρεψε κ όλον το Νοέμβρη ανεξαρτήτως αν έδωσε χιόνια κ νερά περισσότερα στην Κρήτη κ την Εύβοια κ όχι σε άλλες περιοχές.
      Οπότε ας μη περιμένουμε άμεσα τον ίδιο τύπο καιρού κ ειδικά φέτος το χειμώνα.

      Διαγραφή
    5. Έχεις δίκιο, Π.Α. Και μένα δεν μου αρέσει να καταφεύγω στον Πιραντέλλο. Όμως, με το πέρασμα των δεκαετιών, άρχισα να ξεμένω από υπομονή και οι εμμονές μου δύσκολα πλέον υποχωρούν. Από παλιά θεωρούσα ότι όταν οι προβλέψεις μου έπεφταν έξω, η έκφραση λύπης γιατί ταλαιπωρήθηκαν ή απογοητεύτηκαν κάποιοι από τους χρήστες των προγνώσεων ήταν υποχρέωσή μου. Όμως, το να ζητώ συγγνώμη γιατί μετά από ατελείωτες ώρες προσπαθειών να βρω άκρη με τον καιρό ήλθαν τα πάνω κάτω στην εξέλιξή του και οι προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν μού φαινόταν υπερβολικό και μη αναγκαίο. Ένοιωθα και εξακολουθώ να νοιώθω ότι είναι σαν να κατακρίνεις ένα γιατρό γιατί δεν μπόρεσε να σώσει έναν ασθενή από μια ανίατη ασθένεια ή επειδή δεν μπόρεσε να προβλέψει μια ξαφνική επιπλοκή της υγείας του. Δεν μιλώ για ολιγωρίες, αβλεψίες ή λάθη. Για αντικειμενικές αδυναμίες της επιστήμης μιλώ και αυτό ισχύει σε κάθε είδους πρόβλεψη που γίνεται στους διάφορους κλάδους. Μπορεί να μην έχω δίκιο σε ό,τι λέω, αλλά εγώ έτσι βλέπω τα πράγματα και καλό είναι αυτό να το γνωρίζετε.

      Διαγραφή
  13. Χιόνισε στην Καλαμάτα...γιατί να μην ελπίζουμε και εμείς οι Γιαννιωτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΥΡΙΕ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΕΓΡΑΨΑ ΚΥΡΙΑ,Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΚΡΟΛΟΓΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν ανατρέξουμε στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση του Κ.Ζιακοπουλου για τον Ιανουάριο δεν είχε αποκλείσει ψυχρή εισβολή αλλά είχε επισημάνει ότι θα είναι σύντομη/όπως και έγινε.Να είμαστε δίκαιοι με όλους και με ολα,οι παταγωδεις αποτυχίες ανήκουν στα λεγόμενα άλλων(έρχεται επανάληψη 2004 ειπώθηκε για τον Ιανουάριο)...Καλό βράδυ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε οχι και συντομη? Απο την πρωτη εισβολη στα μεσα του μηνα εχουμε Και αλλη μια ισχηρη που εδωσε και ακομα δινει χιονια ακομα και στις θαλασσες.Ενω η εκτιμηση ηταν για μαλακο καιρο και συνεχως με νοτιαδες.

      Διαγραφή
  16. Δάσκαλε βάρδα ο περί ου ο λόγος "εξορθολογισμός" να μην έρθει αρκετά ετεροχρονισμένα και αφού έχουν προηγηθεί τα της οιονεί Ανοίξεως.Θα πρόκειται περί ανορθολογισμού,με καταστροφικές συνέπειες.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι απευκταίο, αλλά με έναν μήνα που τον αποκαλούν Μεθυσμένο και με τον επόμενο αυτού μήνα που του έχουν προσάψει το χαρακτηρισμό Παλουκοκάφτης, πρέπει να μην απκλείσουμε τίποτε!

      Διαγραφή
  17. Φίλε μου ελεύθερε σύντομες ψυχρές εισβολές είχαμε και ανισχυρες μέχρι τώρα(μιλάω για ανατολικά προσηνεμα,κατοικώ Χαλκίδα),θα εξαιρέσω την Βοιωτία.Δυστηχως πάτησα τα σαράντα και εν σύγκριση με ΧΙΟΝΙΑΔΕΣ 2002,2004,2006,2008 και 2019 είχαμε ψευτοχιονιαδες φέτος.Ο Παππούς μου φοβόνταν πολύ τα χιόνια Φεβρουαρίου...μακάρι και ειδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω εν μερη φιλε μου ,εχω καποιες μικροδιαφωνιες ομως,χαχα!!Ιδωμεν,πιστευω σε σπουδαια πραγματα τον φετινο Φλεβαρη,μετα απο πολλα πολλα χρονια άχρωμων φλεβαρηδων

      Διαγραφή
  18. Σπυρίδων Μπαλαδήμας28 Ιανουαρίου 2021 στις 10:16 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε, αγαπητοί φίλοι της σελίδας,
    Παρακολουθώ τις προγνώσεις και τις συζητήσεις σας καθημερινά,καθώς η αγάπη μου για το καιρικό γίγνεσθαι υπάρχει μέσα μου από μικρό παιδί και στη σελίδα αυτή νομίζω πως είμαι στα "λημέρια" μου.
    Αποφάσισα να καταθέσω την άποψή μου επηρεασμένος από την επερχόμενη τρίτη θερμή εισβολή σε αυτόν τον 《χειμώνα》 Η εκτίμηση μου είναι πως οι χειμώνες των παιδικών μου χρόνων πλέον δεν υπάρχουν καθώς είμαι ήδη στα 54 και έχω δεί και ζήσει χειμώνες κσνονικούς.
    Η διατάραξη των εποχών λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανής. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τον Σεπτέμβρη ως αμιγώς καλοκαιρινό μήνα, τον Δεκέμβριο φθινοπωρινό,τον Φλεβάρη καθαρά ανοιξιάτικο μήνα.Οι όποιες λίγες κρύες μέρες του Γενάρη δεν μπορούν με τίποτα να θεωρηθούν κανονικότητα κοκ.
    Όποιος δεν θέλει να δει την πραγματικότητα απλά εθελοτυφλεί.
    Κλείνω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Ζιακόπουλε, αφενός γιατί μοιράζεται με όλους εμάς τις επιστημονικές γνώσεις του, την αγάπη του για τον καιρό και τα καιρικά φαινόμενα, τις ανησυχίες του για τα μελλούμενα και αφετέρου για την "υπομονή"του και για την φιλοξενία του.
    Υ,Γ.1 Πάντα θα με συναρπάζουν οι Μαγιάτικες καταιγίδες
    Υ.Γ.2 λυπάμαι πραγματικά που λόγω της καταντίνας δεν έχω να μοιραστώ μαζί σας φωτογραφικό υλικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλογκ. Σήμερα στις 7 το πρωί, είχαμε αστραπές, βροντές κ μπουρίνια χιονιού.2 ώρες περίπου κράτησαν τα φαινόμενα.Μετα έσπασε ο καιρός κ είχαμε άστατο,με ήλιο κ εναλλαγές χιονόνερου αυτή την φορά. Για Μυτιλήνη φέτος δεν έχουμε παράπονο μέχρι στιγμής. Οκ ο Δεκέμβρης μπορεί να είχε υψηλές θερμοκρασίες όμως μας αποζημίωσε υετικα,το ίδιο κ ο Γενάρης με ακόμη περισσότερες βροχές κ ,2 ψυχρές εισβολές αρκετά αξιόλογες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λίγο να φύγουμε από την εξώσφαιρα της Γης και να πάμε στον ΉΛΙΟ__ το μητρικό μας άστρο κοιμάται του καλού καιρού https://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/hmi_igr/1024/latest.html Καληνύχτα σε όλους και στον Δάσκαλο. Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Βρε παιδιά... εκείνο τον σιβηρικό αντικυκλώνα τον είδε κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δυστυχώς το αγαπημένο μας χιόνι είναι η αιτία θανάτου δύο ιατρών του ΠΓΝΛ που καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα στον Όλυμπο σήμερα νωρίς το μεσημέρι .Ήταν ιδιαίτερα λαμπερός σήμερα ο Όλυμπος αφού οι τελευταίες χιονοπτώσεις κάλυψαν επαρκέστατα τα όποια κενά προκάλεσαν οι νοτιάδες νωρίτερα.Χωρίς να έχω ανέβει στον Όλυμπο καταλαβαίνω πως αν εδώ στα 80 μέτρα της Λάρισας έχουν πέσει περίπου 90mm υετού τις τελευταίες 28 ημέρες στο Ξερολάκι του βουνού όπου συνέβει το ατύχημα,έχουν πέσει πολλαπλάσιες ποσότητες που ήταν μοιραίες για τους δύο συναδέρφους.Από τον χάρτη ορειβατικού σκι που κοίταξα προκύπτει υψομετρική διαφορά περί τα 500 μέτρα από τα 1500 έως τα 2000 περίπου .Καλό παράδεισο,όπου επισκοπεί το φως του προσώπου του Χριστού να βρίσκονται.Κρίνουμε το χειμώνα από τα δεδομένα των πολεών μας τα βουνά μας όμως έχουν άλλη άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κατώτερος των περιστάσεων ο υετός τις επόμενες πρωινές ώρες τελικά ακόμη κ στη ΔΒΔυτική χώρα όπως φαίνεται.
    Οπότε ψίχουλα οι όποιες νιφάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λίγα πράγματα Φώτη σήμερα το πρωί χιονοχαλαζο λίγες νιφάδες και χιονόνερο...Αυτό ήταν όλο.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδα Δημήτρη,0β είχε το πρωί κ 0,4mm υετό οπότε κάτι τέτοιο θα είχε παιχτεί.
      Παρόλα αυτά υπήρξε μία υποτυπώδης χιονόπτωση κ χιονοχάλαζο χωρίς όμως να καταφέρει να στρώσει κάπου.
      Ο υετός στη συνέχεια όπως το περίμενα σταμάτησε αλλά δεν ήταν αρκετός για κάτι καλό.
      Και ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά κ τα νότια σήμερα όπως παρατηρώ από τους σταθμούς η μέγιστη θερμοκρασία εκτοξεύθηκε, στην ηπειρωτική πεδινή Αιτωλοακαρνία κ το Αγρίνιο μετά βίας η θερμοκρασία άγγιξε τους 8β μέγιστη,με συννεφιά κ ψιλόβροχο κ πολύ αυξημένη υγρασία.
      Ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό δλδ.
      Από το βράδυ βέβαια κ εδώ το φθινοπωρινό σκηνικό επιστρέφει με βροχές κ καταιγίδες.

      Διαγραφή
  25. Β.Α. Μετα την αδυναμια χιονοπτωσης στην πεδινη ΒΑ περιοχη όπου κατοικω, την Τεταρτη που μας περασε,αρχιζω να πιστευω ότι και φετος ο χειμωνας κάπως ετσι θα περασει. Προβλεψεις δεν κανω, αλλά λογω καποιας εμπειρίας αυτο διαισθάνομαι... Οι ερχόμενοι δυο μηνες μπορουν να φερουν και κρυο και χιονια (στα πεδινα πάντα) αλλα αφου δεν καταφερε ο Γενάρης να κάνει μια "εισαγωγη" (νιφαδες) με τις θερμοκρασιες που μπορεί να κρατησει, θα ειναι πιο δυσκολο μετά.Και τα 200+χιλιοστα βροχης που εριξε ως τωρα αυτον τον μηνα , όπως και πέρυσι, με κάνουν να τον συγκρίνω με παλιους Γεναρηδες, όταν τότε είχαμε συνήθως πιο λιγη βροχη, πολυ κρυο, βορρια ισχυρό ωστε όταν χιονιζε το χιονι έπεφτε οριζοντια, αλλά το εστρωνε λογω ποσοτητας. Πάλι θεωρω θα δημιουργηθούν οι προϋποθεσεις, στο επομενο διμηνο, με απότομες εισβολες ψυχους, αλλά πιθανολογω ότι δεν θα επιτευχθεί το ζητούμενο/ποθούμενο και φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν γράφεις Β.Α., σε ποια περιοχή αναφέρεσαι;

      Διαγραφή
  26. Ο φετινός χειμώνας είναι ο χειρότερος που έχει υπάρξει ποτέ ειδικά για την Κρήτη!
    Τετοια εμμονή σε θερμές εισβολές (συνεχόμενα πάλι από τις 4 έως τις 10 του Φλεβάρη) και τους τρεις μήνες του χειμώνα ας με διαφωτίσει κάποιος δεν ξαναθυμάμαι ...τζούφιες ψυχρές εισβολές ελάχιστες βροχές και χιόνια στα βουνά και αρκετή ηλιοφάνεια...ένα χάλι...άσε που αν ακολουθήσει και η άνοιξη στο ιδιο μοτίβο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας...μήπως είναι μια πρόγευση για το πως θα είναι οι χειμώνες μας στο μέλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή