Με ρωτάτε και σας απαντώ…

 

Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για την Κυριακή και τη Δευτέρα (10-11/1) στη νότια Ευρώπη. Τα διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές και τα διαβαθμισμένα σύμβολα ροζ-μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους. Τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο / κόκκινο για τις υψηλές και σιέλ / γαλάζιο για τις χαμηλές). Εκ παραδρομής το 2021 έγινε 2020!. Συγγνώμη!

Ε:Ποια είναι τα ρεκόρ των υψηλών θερμοκρασιών τον Ιανουάριο στη χώρα μας; Ποια από αυτά είναι πιθανό να καταρριφθούν το επόμενο τριήμερο;

Α: Από το βορρά προς το νότο τα ρεκόρ των υψηλών θερμοκρασιών τον Ιανουάριο στη χώρα μας είναι τα παρακάτω: Στη Θεσσαλονίκη 20,8 βαθμοί (29-1-1987), στη Λάρισα 22,8 βαθμοί (2-1-1995), στη Λαμία 25,0 βαθμοί (2-1-1995), στην Αθήνα (Ν.Φ) 21,6 βαθμοί (1-1-2010), στο Λεωνίδιο 27,8 βαθμοί (29-1-1987) και στο Ηράκλειο της Κρήτης 29,8 βαθμοί (1-1-2010). Αναφορικά με τη δεύτερη ερώτηση, η απάντηση είναι «όχι» για τις περιοχές από τη Λαμία και βορειότερα και «θα δούμε» για τις υπόλοιπες περιοχές. Περισσότερες πιθανότητες για κατάρριψη ρεκόρ υπάρχουν για περιοχές της Β. Κρήτης, αλλά γενικά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο πυκνές θα είναι οι νεφώσεις και από άλλους πολύ τοπικού χαρακτήρα παράγοντες. Πάντως, αν πάμε στο ύψος των 1500-1600 μέτρων, οι 15 -16 βαθμοί που προβλέπουν τα μοντέλα θα είναι μάλλον οι υψηλότεροι των τελευταίων 60 χρόνων, τουλάχιστον για την κεντρική Ελλάδα.


Ε: Μπορούμε να πούμε ότι η έντονη θερμή μεταφορά του επόμενου διημέρου συνιστά απόδειξη της κλιματικής αλλαγής;

Α: Ένα μεμονωμένο ακραίο καιρικό φαινόμενο δεν συνιστά απόδειξη της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, όλα τα φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στον πλανήτη μας γεννιούνται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν σε ένα περιβάλλον που είναι θερμότερο από εκείνο των προηγούμενων δεκαετιών. Είναι επομένως βάσιμο να υποθέσει κάποιος ότι ένα μέρος της έντασής του ακραίων φαινομένων οφείλεται στην παρούσα κλιματική αλλαγή. 

Ε: Από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, η αναμενόμενη θερμή μεταφορά σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του χειμώνα; 

Α: Η αλήθεια είναι ότι τα έντονα επεισόδια μεταφοράς θερμών αερίων μαζών και σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας παρατηρούνται περισσότερο τον Φεβρουάριο και εκείνα πράγματι αποτελούν τις πρώτες κρούσεις της άνοιξης. Όμως, δεν μπορώ να πω ότι ο χειμώνας τελειώνει. Ως τα μέσα Μαρτίου οι ψυχρές εισβολές είναι στο πρόγραμμα του καιρού, αλλά όχι ως κανόνας. Πάντως, η αίσθησή μου είναι ότι σε έναν όλο και πιο πολύ θερμαινόμενο κόσμο, ο χειμώνας θα υφίσταται ήττες και από το απρόθυμο να φεύγει φθινόπωρο και από την ανυπομονούσα να έρχεται άνοιξη.

Ε: Ποια νομίζετε ότι θα είναι η εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα; 

Α: Νομίζω ότι ως τα μέσα της εβδομάδας, σε γενικές γραμμές, ισχύουν όσα αναφέρονται στην πρόγνωση που αναρτήθηκε την περασμένη Πέμπτη (7/1). Νε επισημάνω, όμως, ότι τα φαινόμενα στο χρονικό διάστημα από το απόγευμα της Δευτέρας (Δ-ΒΔ Ελλάδα) ως το απόγευμα της Τετάρτης (Θράκη, Α. Αιγαίο και Δωδεκάνησα) θα είναι κατά τόπους έντονα και ότι την Τρίτη θα επηρεάσουν σχεδόν όλη τη χώρα.

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού στο δεύτερο μισό της εβδομάδας, η αλήθεια είναι ότι η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή. Ωστόσο, κάποιες εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν από σήμερα. Συγκεκριμένα:

-             -Μεγάλο ψύχος δεν έρχεται στην Ελλάδα.

-       -Στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας διαφαίνεται άνοδος των υψών και των θερμοκρασιών με ταυτόχρονη επικράτηση Δ-ΝΔ ανέμων στα χαμηλά στρώματα.

-      -Με δεδομένο ότι στη βόρεια Ελλάδα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν αρκετά χαμηλές, η προαναφερθείσα εξέλιξη θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά. Η ύπαρξη ικανών ποσοτήτων υετού είναι το ζήτημα.

Νεότερα για τη μεσοπρόθεσμη τάση του καιρού στη χώρα μας την ερχόμενη Τρίτη.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου!


41 σχόλια:

  1. Έτσι λοιπόν, η ερχόμενη Δευτέρα δεν θα είναι τσαγκαροδευτέρα, λόγω της αρχής της πτώσεως της θερμοκρασίας των επερχόμενων χιονοπτώσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα καλή χρονιά να έχουμε... Αδιανόητη ζέστη σήμερα, βολική όμως ομολογώ λόγω lockdown... Θυμάμαι στα γρήγορα παρομοια κατάσταση το 2010 ( χαρακτηριστικά ήμουν Χριστουγεννα Καϊμακτσαλάν και στην κορυφή στον Προφήτη Ηλία στα 2000+ είχε θετική θερμοκρασία.... ). Θυμάμαι χειμώνα 2000-2001 που ήμουν στρατιώτης έναν εξαιρετικά ήπιο χειμώνα με τις διψηφιες θερμοκρασίες να κυριαρχούν και ένα χειμώνα της δεκαετίας 2010 που νομίζω χιόνισε μια φορά Πάρνηθα.... Αχ αυτή η κλιματική αλλαγή... Πάντως κάποια 20χρονα Μαδριλενικα παιδάκια πρώτη φορά βλέπουν σοβαρό χιόνι... Και είναι στα 600 μέτρα η πόλη... Πάλι καλά να λέμε δηλαδή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ.Ζιακοπουλε σας αγαπώ σας εκτιμώ αλλά δεν μπορείτε να τελειώνεται όλον τον Γενάρη από τώρα από την στιγμή που αυτές τις μέρες δεν ξέρουμε τι θα κάνει την επόμενη εβδομάδα όλα τα μοντέλα είναι χαοτικά ας περιμένουμε ως την Δευτέρα να βγάλουμε συμπεράσματα και ας μην τελειώνουμε όλον τον Γενάρη από τις αρχές του με εκτίμηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού διάβασες ότι τελειώνω τον Γενάρη, φίλε μου;

      Διαγραφή
    2. Αχ! Τα....άτιμα τα Ελληνικά!
      Δασκαλε για την περιοχή μου,και γενικότερα για την Πελοπόννησο,οι εν Αθήναις επικαλούνται ελαιοσυγκομιδή και... την κοπανάνε.Πάμε για ρεκόρ παραγωγής λαδιού!!.Για τα καθ υμάς,θα πρότεινα επίκληση ραντίσματος με χεμερινό πολτό και...βούρ για Κόνιτσα .Θυμηθείτε λίγο τον επίλογο των ωραίων εκείνων δελτίων καιρού για τους αγρότες.Καλό ταξείδι!.-------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους/ες!
      Δάσκαλε σε ευχαριστούμε για το post..
      Ειδικά η δεύτερη και η τρίτη απάντησή σας είναι τόσο πλήρεις, κατανοητές, απλές, σαφείς και διαυγείς όπως μας έχετε καλομάθει όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστούμε που μας διαφωτίζετε πραγματικά. Μακάρι τα κανάλια και όσοι ασχολούνται με τον καιρό να λάμβαναν υπόψη τους όσα απλόχερα μας διδάσκετε=εξηγείτε. Καλές οι κραυγές και οι ιαχές για δημιουργία εντυπώσεων αλλά νιώθω πολύ πιο πλήρης κι ήσυχος όταν ακούω τη φωνή της λογικής , τη δική σας φωνή.
      Καλό καλοκαίρι λοιπόν εύχομαι και καλό χειμώνα μαζί. Ο,τι καλό ας έρθει..
      Κωνσταντίνος θεσσαλονικη

      Διαγραφή
    4. Στην πρόγνωση της 5ης Ιανουαρίου 2021 (Επίκαιρα και χρηστικά Νο 2) έγραψα για την ψυχρή εισβολή του διαστήματος 11-13/1/2021: «Αναμφίβολα, η πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας θα είναι σημαντική σε σχέση με τις τιμές της θερμοκρασίας των προηγούμενων ημερών. Όμως, η ψυχρή εισβολή δεν θα είναι σημαντική σε σχέση με τα κλιματολογικά δεδομένα του Ιανουαρίου στη χώρα μας» και για το διάστημα 14-19/1/2021: «Για την εξέλιξη του καιρού στο υπόλοιπο διάστημα του 2ου δεκαημέρου του μήνα, ασφαλώς υπάρχει αβεβαιότητα. Όμως, μιλώντας με πιθανότητες, φαίνεται πολύ δύσκολο να δούμε κάποια σημαντική ψυχρή εισβολή στην περιοχή μας».
      Στις 29-12-2020 έγραψα: «Για το υπόλοιπο διάστημα του Γενάρη (3ο δεκαήμερο), τα νέα στοιχεία είναι η τάση για ζωνική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, γεγονός που θα καταστήσει αρκετά μεγάλες τις θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ευρώπης. Με αυτό δεδομένο, δεν αποκλείονται πρόσκαιρες ψυχρές εισβολές, αλλά στη Μεσόγειο κυρίαρχες θα είναι οι θερμές αέριες μάζες». Η εκτίμηση αυτή ανανεώθηκε και στις 5-1-2021.
      Για τους ένθερμους επικριτές αλλά και τους βιαστικούς κατακριτές των παραπάνω προγνώσεων μου πριν ακόμη αρχίσουν οι περίοδοι στις οποίες αυτές αναφέρονται, έχω να πω τα παρακάτω:
      1) Δεν είναι κακό να μη γνωρίζεις καλά ένα αντικείμενο που δεν αποτελεί μέρος της δουλειά σου. Κακό είναι να μη γνωρίζεις ελληνικά και να νομίζεις ότι μπορείς να γίνεις μετεωρολόγος ή π.χ. γιατρός από τις σελίδες του διαδικτύου. Ούτε αυτά θα ήταν κατακριτέα αν τα πίστευες μεν εσύ, αλλά δεν τα έβγαζες προς τα έξω (δημοσίευες), στραβώνοντας αυτούς που σε διαβάζουν.
      2) Για την ενασχόληση με τις μεσο-μακροπρόθεσμες προβλέψεις αναγκαία προϋπόθεση είναι η γνώση για το τι σημαίνουν στη μετεωρολογία οι έννοιες επικρατέστερη κυκλοφορία ή τάση και η χρήση πιθανοτήτων. Για παράδειγμα, επικρατέστερη ζωνική κυκλοφορία ή τάση δεν σημαίνει ότι σε όλο το διάστημα αναφοράς η κυκλοφορία θα είναι ζωνική ούτε ότι ένας χιονιάς αναιρεί τη συγκεκριμένη κυκλοφορία.
      3)Κατανοώ ότι το γαρ πολύ του χιονο-έρωτος γεννά παραφροσύνη, αλλά μέχρις ενός ορίου. Δεν φταίει ο ταχυδρόμος για το τι γράφει το γράμμα ούτε αυτός που δεν θέλει να σας λέει ψευτιές που ακούγονται ευχάριστα. Πέρα από αυτά, καθημερινά αποδέχεστε, θέλοντας - δε θέλοντας, τις παλινωδίες των μοντέλων, αλλά μόλις δείτε μια εκ των πραγμάτων αναγκαία διόρθωση μας ανθρώπινης εκτίμησης ξεσηκώνεστε. Παράκληση, μείνετε στα δικά σας και μην ασχολείστε μαζί μου. Ούτε εγώ θα ασχολούμουνα με σας, αν με αυτά που γράφετε και λέτε δεν κάνατε ζημιά στους καλοπροαίρετους νέους ανθρώπους που διψούν να μάθουν για τον καιρό και τη μετεωρολογία.

      Διαγραφή
  4. Γιώργος Ορεινά Τρίκαλα9 Ιανουαρίου 2021 στις 2:44 μ.μ.

    Οι αφύσικες θερμοκρασίες για Γενάρη μήνα είχαν ως αποτέλεσμα στα ημιορείνα των Τρικάλών να πετάξουν νέα καταπράσινα βλαστάρια οι βελανιδιές.
    Τα αμπέλια έχουν μικρά πράσινα φύλλα.
    Και όλα αυτά σε υψόμετρο 600μ περίπου.

    Τώρα το τι θα γίνει όταν θα έρθουν τα κρύα είναι άλλο θέμα.
    Φυσιολογικό σίγουρα δεν είναι.

    Ας ελπίσουμε να μην υπάρχουν θέματα με τους καρπούς αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοίβος Παπαδόπουλος9 Ιανουαρίου 2021 στις 2:54 μ.μ.

    Πρωτοχρονιά 2009 και 2010 βρέθηκα οικογενειακώς στην Καστοριά. Το 2009 περπατήσαμε σε παγωμένα σημεία της λίμνης, το 2010 το μεσημέρι φάγαμε έξω στον κήπο μιας ταβέρνας!! Όλοι εμείς οι καιρόφιλοι προτιμάμε από τον καιρό να παίρνουμε αυτό που περιμένουμε και όχι αυτό που τελικά έχουμε όπως μέχρι στιγμής φέτος (διαφορά μεταξύ κλίματος και καιρού!). Μακάρι να μην γίνει κανόνας αυτό που έχουμε να αποκλίνει συνεχώς από αυτό που περιμένουμε και θελουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μην ξεχνατε οτι το 1987 που ειχαμε τον Ιανουαριο πολυ υψηλες θερμοκρασιες για την εποχη τον Μαρτιο τ
    ου 1987 ειχαμε εναν απο τους μεγαλυτερους χιονιαδες απο 5 Μαρτιου μεχρι 15

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μακάρι να χιονίσει τον χειμώνα σε λογικά πλαίσια και όχι σαν την Ισπανία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Ζιακοπουλε σας ευχαριστουμε καταρχάς για το γεγονός ότι αφιερώνετε χρόνο να απαντήσετε σε απορίες αλλά και την άποψη του καθενός μας... Η αλήθεια είναι ότι Δεν είστε υποχρεωμένος να απαντάτε. Επίσης σας ευχαριστούμε που αναφέρετε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θελαμε/τε να είναι.. Αυτό λέγεται σωφροσύνη και λογικοτητα.
    Αλήθεια Μήπως έχει αλλάξει το μοτίβο και έχουμε μεσημβρινοτητα με αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές στην Ελλάδα οπότε έκανε λάθος ή πρόγνωση του κ. Ζιακοπουλου;
    Μήπως ξέρουμε τον καιρό 20 μέρες μετά;
    Μήπως απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε διαλείμματα με ψυχρό χειμωνιάτικο καιρό; Ή μια έντονη εισβολή καποια στιγμή; ας κατανοούμε τι διαβάζουμε. Στην τελική δεν υπέγραψε συμβόλαιο με την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Ας χαλαρώσουμε λίγο...
    ΥΓ1: επί τη ευκαιρία... ακόμα υπάρχουν αρνητές της κλιματικής αλλαγής;;; ... Λες όλοι αυτοί ταυτόχρονα να είναι και αρνητές του sarscov2? Και κατά του εμβολίου;; και πολλών άλλων...τυχαίο;;
    ΥΓ2. Εκείνοι που ταζουν χιόνια έχουν γίνει περιγελος πολλές φορές και με εμφατικό τρόπο... Αυτό θέλουμε σαν ενημέρωση; καλό το hopecasting αλλά και η πλάκα έχει ορια της.. 🙂
    ΥΓ3. Πότε δεν θα ξεχάσω μια ατάκα μετεωρολόγο σε δελτίο ειδήσεων... Τα χειρότερα πέρασαν... Ηταν 2008
    ... και λίγες ώρες μετά θάψιμο... Ισως φέτος δούμε κάτι αντίστοιχο ίσως και όχι... Και τότε όμως ο χειμώνας ήταν 15 ημέρες...και αν κάποιος είχε δει ήδη την εισβολή του 2008 - προφανώς ερμηνεύοντας την κυκλοφορία- ήταν ο κ. Ζιακόπουλος και το είχε αναφέρει σε συνέντευξη του από τον Ιανουάριο.. Το ότι έρχονται ακραίες εισβολές δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή ή υπερθέρμανση... Εκτός αν θεωρούμε ότι επειδή έθαψε την Μαδρίτη σημαίνει ότι μπήκαμε σε νέα εποχή παγετώνων... Μια πορεία πολλών ετών χαρακτηρίζει μια κατάσταση ή ένα pattern... Όχι ένα γεγονός..
    Συνεχιστε την καλή δουλειά και την άψογη ενημέρωση. Σας ευχαριστούμε
    ΘΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε μου μη μπερδευεις τις βιδες με τις καραβιδες,απορω τι σχεση εχουν η κλιματικη αλλαγη που ειναι οντως υπαρκτη με τα εμβολια και τους σαρς κοβιντ που αναφερεσαι.το τι θα κανει ο καθενας στο σωμα του ειναι αποκλειστικο του δικαιωμα και δεν θα δωσει λογαριασμο σε κανεναν!ειτε ειναι αρνητης ειτε οχι αφορα μονον αυτον και κανεναν αλλον! το να στοχοποιουμε ανθρωπους χρησιμοποιωντας ''κοσμητικα επιθετα''ως προς το τι πιστευουν ειναι οτι πιο χυδαιο βρωμικο ανηθικο και φασιστικο υπαρχει! αυτα τα εκαναν οι ναζι στην γερμανια και οι μπολσεβικοι στην Σοβιετια!

      Διαγραφή
    2. Ήρεμα, παιδιά. Ας μην κάνουμε το χώρο καφενείο.
      Επί της ουσίας, σε θέματα που έχουν να κάνουν με το μελλον του πλανήτη, την υγεία όλων μας και την περιφρούρηση της δημοκρατίας μας οι απόψεις μας, όταν λέγονται δημόσια, επηρεάζουν συνανθρώπους μας είτε το θέλουμε είτε όχι.

      Διαγραφή
    3. Με συγχωρείς αν με κάποιον τρόπο σε έθιξα. Δεν είχα κανένα σκοπό να χρησιμοποιήσω κοσμητικά επιθετα. Αλλά παρατηρώ αρνητές πολλών πραγματικότητων που με την άποψη τους επηρεάζουν άλλους και είναι και επιθετικοί ακραίοι όταν θίγονται οι απόψεις τους. νομίζω ότι δεν υπάρχουν χαρακτηρισμοι στο στο ποστ μου σε κάποιον σε σχέση με το είδος των επιλογων του σε ζητήματα υγείας και επιλογής θεραπειών. Τουναντίον αυτό που λέω είναι απλό: υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν διαρκώς κάποια συνωμοσία και επιλέγουν να μην βλέπουν την πραγματικότητα. Κανενα πρόβλημα αρκεί να μην επηρεάζουν τις ζωές άλλων και μάλιστα δημιουργώντας τους πρόβλημα (π.χ κινήματα κατά της μάσκας). Αυτό που έγραψα για να το διευκρίνησω αναφέρεται σε αρνητές της ύπαρξης κλιματικής αλλαγής, σε ατόμα που λένε δεν υπάρχει καμία πανδημία, ότι μέσα στο εμβόλιο θα βάλουν τσιπάκια και ποιος ξέρει τι άλλο, δημιουργώντας σύγχυση και ανησυχία σε άλλους επηρεάζοντας τις αποφάσεις τους, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστική βάση. Αυτό είναι το λιγότερο επικίνδυνο
      Φίλε μου είναι άλλο πράγμα να λες θέλω να σκεφτώ και να ζυγίσω τις επιλογές μου ειδικά σε ζητήματα υγείας, απόλυτα σεβαστό( άλλωστε τους ειδικούς πρέπει να ρωτήσεις για αυτό) και άλλο πράγμα με έλλιπεις γνώσεις, επειδή είδε κάποιος ένα βίντεο διάβασε ένα άρθρο να έχει επικίνδυνες απόψεις. Νομίζω είναι σαφές αυτό που λέω και παρακαλώ να αποφεύγουμε ακραίους χαρακτηρισμους όπως χυδαίο βρώμικο ανήθικο κλπ.. Οι λέξεις έχουν δύναμη και καλό είναι να ξέρουμε τι σημαίνουν και πότε χρησιμοποιούνται.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ ΘΝ, κατά τη γνώμη μου,εκπέμπεις σε σωστό μήκος κύματος.......Πέτρος Α.

      Διαγραφή
  10. Η ουσία δεν είναι το ασυνήθιστο του φαινομένου (για τη θερμή εισβολή μιλάω), αλλά η συχνότητα επανάληψής του. Μπορούμε να βρούμε πολλούς Ιανουάριους που έκανε μια θερμή εισβολή αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια και τείνουμε να ξεχάσουμε τι είναι χειμώνας. Από εκεί και πέρα είναι εθνικό σπορ να κάνουμε τους παντογνώστες και να υποδαυλίζουμε αυτούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε ένα επιστημονικό αντικείμενο. Από τους λοιμωξιολόγους της του fb , μέχρι τους μετεωρολόγους του διαδικτύου, αρνούμαστε να ακούσουμε και αντ’ αυτού ειρωνευόμαστε ή βρυχώμαστε. Σίγουρα πάντως δεν σκεφτόμαστε. Υ.Γ. Πριν λίγες μέρες είχαμε την επέτειο χιονόπτωσης στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας (3/1/2019). Αν και δεν τρέφω ανάλογες ελπίδες, για φέτος ,θα ήμουν ευτυχής αν βλέπαμε έστω λίγο χιόνι στην κορυφή του Παντοκράτορα (η ψηλότερη κορυφή του νησιού). Η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει τελευταία! Αχιλλέας από Κέρκυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. NW Pindos
    Συμφωνώ απολύτως με την προσέγγιση περί κλιματικής αλλαγής στο σύντομο αυτό άρθρο. Θα έλεγα μάλιστα ότι στη χώρα μας αυτή η αλλαγή είναι κυρίως καιρική υπό την έννοια ότι το κλίμα σαν κλίμα και ανά περιοχές της χώρας δεν νομιζω να έχει μεταβληθεί (δεν ξέρω κατά πόσο είναι δόκιμο αυτό που λέω). Περαιτέρω, είναι απόλυτα κατανοητή η αγάπη όλων για το χιόνι αλλά η χώρα μας ούτε ήταν ποτέ ούτε πρόκειται να γίνει είτε Οϊμιάκον Σιβηρίας είτε Αομόρι Ιαπωνίας (πρωταθλήτρια του χιονιού παγκοσμίως η Β. Ιαπωνία κατά τη γνώμη μου). Έχουμε όμως κι εμείς στην Ελλάδα αξιοπρεπή χιόνια και όσο πρέπει. Επίσης, το ότι έχουμε την πολυτέλεια να βλέπουμε μοντέλα πρόγνωσης καιρού και μωβ πεδία ψύχους, τα οποία απέχουν μερικά εκατοστά στο χάρτη από την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες να κατέβει τέτοιο μωβ ψύχος στη χώρα. Το -8 όμως ή -10 στα 1500 είνα σχετικά σύνηθες στην Ελλάδα. Προσωπικά παρακολουθώ ανελιπώς την επίσημη πρόβλεψη της παρούσας σελίδας, η οποία είναι πάντοτε ακριβής και επαληθεύεται φυσικά κάθε φορά. Απλά, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει κανείς να ξέρει να αξιοποιεί την εκάστοτε επίσημη καιρική πρόβλεψη της παρούσας σελίδας για να κάνει περαιτέρω εκτιμήσεις ειδικές για την περιοχή του και με βάση την εμπειρία, που διαθέτει (ύψη βροχής, χιονιού, ιδιάζουσες θερμοκρασίες κλπ. κλπ.) και ανάλογα με την ορολογία που χρησιμοποιείται κάθε φορά (π.χ. οι όροι σποραδικές βροχές ή παροδικές βροχές παραπέμπουν ως επί το πλείστον σε άστατο καιρό με τοπικά χαρακτηριστικά ως προς τον υετό, ενώ οι εκφράσεις βροχές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά υποδηλώνουν γενικευμένη κακοκαιρία και αυξημένο υετό). Επίσης, η γεωγραφική περιοχή προέλευσης ενός χαμηλού (Μεσόγειος, Β. Ιόνιο, Αδριατική κλπ.) δίνει στίγμα σε ποιες περιοχές κυρίως θα χτυπήσει μία κακοκαιρία. Για τα επερχόμενα από τα μέσα της εβδομάδας θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας αισθητή και δεδομένου ότι τα επίπεδα παγοποίησης θα κατέβουν σταδιακά στα 350μ. αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε χιονοθερμοκρασίες και σε περιοχές πεδινές, ωστόσο όμως ο μεγάλος γρίφος είναι πράγματι ο υετός.
    Καλή χρονιά και χρόνια πολλά και πάλι σε όλους και σε όσους γιόρταζαν αυτές τις ημέρες (Φώτη, Χρήστο κλπ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επιτέλους...ο κύριος Ζιακόπουλος μιλά...για πιθανο σημειο συνάντησης ψυχρών θερμών αερίων μαζων στην Βόρεια Ελλάδα αν κατάλαβα καλά(φυσικά είναι ακόμα εκτίμηση)...ουφ..φθάνει αυτό κύριε Ζιακόπουλε...την Τρίτη παριμένουμε..υποθέτω ότι ο προβληματισμός σας για τον υετό είναι γιατι βλέπετε βορειοδυτικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. η μεγαλυτερη παρακμη που περνα ο τοποσ τα τελευταια 20 χρονια ολοι ξερουνε τα παντα κ αναθεμα στον ενα που γνωριζει απο που ξημερωνει.κυριε ζιακοπυλε ειστε απο τουσ πιο σοβαρουσ ανθρωπουσ τησ χωρασ αυτη τη στιγμη μπραβοσ σασ κ για τησ αναλυσησ σασ και για τα αρθρα σασ στην χωρα που ζουμε πρεπει να λεσ μπουρδολογιεσ για να εχεισ περασει κ εσεισ δεν ειστε τετοιοσ ανθρωοποσ τα συγχαρητηρια μου για αλλη μια φορα.Γιαννησ ανωγεια κρητη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ερώτημα 1). "Γιγνώσκεις ά αναγιγνώσκεις ?".
    Απάντηση.Χμ.....!

    Ερώτημα 2).Γιατί ο Τραμπ έκανε αυτά πού έκανε στο Καπιτώλιο?.
    Απάντηση. Γιατί είναι μεγάλος τραμπ-ούκος!.

    Ερώτημα 3).Γιατί ο Καντάφι έκανε πολλές επεμβάσεις στο γειτονικό Τσαντ ?.
    Απάντηση.Γιατί ήταν μεγάλος τσαντ-άκιας!. ---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για άκομη μια φορά δάσκαλε διαφωτιστικότατος θα πω όμως ότι εγώ βλέπω τα χιόνια να κατεβαίνουν κάι ποιο χαμηλά στην κεντρική Ελλάδα και σε πεδινές περιοχές βέβαια είναι ακόμη λίγο νωρίς και μια καλή εικόνα θα έχουμε την ερχόμενη Τρίτη,τώρα όσο για την σημερινή ημέρα ήταν άκρως ανοιξιάτικη αφού κόπασε και ο δυνατός αέρας των προηγούμενων ημερών και το λυπηρό είναι ότι μετά από μια μακρά περίοδο πολύ ήπιου καιρού έχουν αρχίσει και ανοίγουν μουριές αμπέλια δυστυχώς ας ελπίσουμε δεν θα τα κάνει ζημιές ο καιρό.Χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εκτός από τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του Ιανουαρίου και τα αξέχαστα χιόνια του Μαρτίου του 1987, αν δεν με απατά η μνήμη μου, είχαμε και έναν από τους χειρότερους καύσωνες την ίδια χρονιά...άντε να δούμε τι ακόμα μας επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή για φέτος!
    Νώντας Καμαρινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απορώ γιατί η κριτική που γίνεται εδώ είναι, έστω και σε ελάχιστες περιπτώσεις, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που γίνεται προς την ΕΜΥ, την οποία κανείς δεν αγγίζει, περιέργως. Στα δελτία της ΕΜΥ μάλιστα οι ανορθογραφίες δεν είναι μόνο προγνωστικές αλλά και γραμματικές και πολύ συνηθισμένες. Πάντως θεωρώ ότι τα σχόλια είναι αποτέλεσμα του άγχους για τον καθυστερούντα χειμώνα και δεν αξίζει να λαμβάνονται υπόψη τοις μετρητοίς, παρόλο που το ύφος δεν είναι σωστό. Σχετικά με τους χειμώνες, θα προσέθετα και εγώ ότι και ο χειμώνας 2002/2003 άρχισε τέλη Γενάρη και τελείωσε τέλη Μάρτη, ωστόσο - ειδικά ο Φεβρουάριος - χαρακτηρίστηκε ως ο ψυχρότερος ίσως από το 1929.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάποια σχόλια αναγνωστών,οι οποίοι με την πρώτη ευκαιρία, προσπαθούν να μειώσουν το κύρος του κ ζιακοπουλου,,μου θυμίζουν την παροιμία. Σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι.Εκαστος στο είδος του και ο κ ζιακοπουλε στην μετεωρολογία κ όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχω τη γνώμη ότι ο κ. Δημήτρης σε αυτά που λέει κ όπως τα λέει είναι ξεκάθαρος κ μέχρι τώρα τα έχει πάει εξαιρετικά στις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις του.
    Καλό είναι όταν διαβάζουμε κάτι, να το ξανά διαβάζουμε εκ νέου εάν δε μπορούμε να ερμηνεύουμε ακριβώς τις λέξεις κ να μην βάζουμε "σάλτσες" με ότι συμφέρει τον καθέναν.
    Στα μελλούμενα τώρα,έχω την εντύπωση ότι το επόμενο διήμερο θα σπάσουν πολλά ρεκόρ(εάν δεν έσπασαν ήδη) στην ανατολική κ νότια ηπειρωτική κ νησιωτική χώρα.
    Βαρβάτη κ επίμονη αποδεικνύεται για εκεί κυρίως,αυτή η θερμή μεταφορά.
    Στην περιοχή μου σήμερα οι πυκνές νεφώσεις του ΝΔ ανέμου ευτυχώς κράτησαν τη μέγιστη τιμή στους 18β ενώ τα βράδια έχουμε κ τις μπόρες.
    Τα χιόνια στο Παναιτωλικό έχουν σχεδόν λιώσει πλην της κορυφής.
    Από Δευτέρα έρχονται πολλά φαινόμενα κ πάλι κυρίως στα δυτικά κ βόρεια ενώ όπως το έχουμε ξανά πει πάρα πολλές φορές οι περιοχές φέτος που δίνουν μεγαλύτερη υποψηφιότητα για χιόνια έως χαμηλά η κ πεδινά είναι οι βόρειες κ ΒΔυτικές.
    Ένα καλό διάστημα μεταξύ 14 κ 19 του μήνα έρχεται για πολλές περιοχές με αρκετή δυναμική όπως κ επαρκή υετό που θα δημιουργηθεί στην ανατολική μεσόγειο με την κάθοδο των ψυχρών μαζών.
    Από τις 20 κ μετά συνεχίζει κ επιμένει ημιζωνική κυκλοφορία με δυτικούς νοτιοδυτικούς ανέμους στην ανώτερη ατμόσφαιρα, με τη μόνη διαφορά όμως,πως αυτή τη φορά το ψύχος θα καραδοκεί λίγο πιο πάνω από τα κεφάλια μας(Βαλκάνια)οπότε κ πάλι στις βορειότερες περιοχές όλα παίζονται!
    Καλή Κυριακή σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σύντομα θα έχουμε γιορτή και στον δικό μας δρόμο,αυτό είχε πει ο Στάλιν λίγες μέρες πριν την έναρξη της επιχείρησης uranus, της περικύκλωσης της 6ης στρατιάς του Πάουλους στο Στάλινγκραντ τον Νοέμβριο του 1942.Kάπως έτσι νοιώθουμε και εμείς οι χιονο δον κιχώτες σε όλη την επικράτεια της χώρας μας.Λέτε να δικαιωθούν προσωρινά έστων οι ευσεβείς πόθοι μας μετά τις ήττες που έχουμε υποστεί? Χρήστος Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή χρονιά με υγεία σε όλους. Από το 1971 διάβασα είχε να κάνει στην Μαδρίτη τέτοιο χιονιά. Πάντως από αυτά που είδα στην τηλεόραση στην περιοχή μου τα Τρίκαλα έχω δει αρκετους τέτοιους χιονιαδες τις τελευταίες δεκαετίες και μερικοί με πολύ περισσότερο χιόνι.Άρα υπάρχει πάντα και η τάση υπερβολής στα ρεπορτάζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Kύριε Ζιακόπουλε βλέποντας την εκτίμιση σας ,για την επίδραση της ψυχρής κατάβασης διαπιστώνω ότι διακρίνετε ένα χαμηλό δυτικά μας και μια γραμμή συγκλίσεως στο ύψος της κεντρικής Ελλάδας το αρκετό κρύο για την Βόρεια Ελλάδα πιστεύω ότι είναι ένα -4 ,-5 στα 850hpa φυσικά δεν ρωτάω αν θα χιονίσει στα βόρεια...αλλά αυτο που ρωτώ είναι αν διακρίνετε έστω και σαν εκτίμιση ότι ο πρωταγωνιστής του υετού θα έιναι η κεντρική βόρεια ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά το θέμα είναι ότι εκτός από τη ζέστη και την ατελείωτη ηλιοφάνεια εδώ στην Κρήτη εδώ και ένα μήνα δεν έχει πεσει σταγονα βροχής και ούτε προβλέπεται κάτι αξιόλογο μέσα στον Ιανουάριο...και μην ξεχνάτε πως εδώ δεν έχουμε ούτε ανοιξιάτικες ούτε καλοκαιρινές βροχές...αν δεν πέσουν βροχές και χιόνια τον χειμώνα τη βάψαμε...δεν ξέρω ποιος μας γρουσούζεψε φέτος. Η κατάσταση είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά φίλε ηρέμησε κ εσύ λίγο.
      Μένεις στη Κρήτη,πέρσι βάλατε 2000 συν χιλιοστά σε πολλούς σταθμούς κ επειδή τώρα δε βρέχει έχετε παράπονο?
      Τότε τι να πουν οι βορειοελλαδίτες που τα τελευταία δύο χρόνια τούς πήγε χάλια παρότι έχουν κ πιο υγρό κ ηπειρωτικό κλίμα?
      Σειρά πήραν άλλοι τώρα τι να κάνουμε, κάποια στιγμή θα ξανά έχει φαινόμενα κ η Κρήτη.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φιλε δεν είναι το ιδιο...η βόρεια Ελλάδα έχει καλοκαιρινές καταιγίδες και δεν είναι νησί...επίσης τα 2.000 χιλιοστά πέφτουν στα βουνά όχι στις πόλεις...
      Επίσης δεν έχει υπάρξει ποτέ Γενάρης στα χρονικά που να είχε ΜΗΔΕΝ βροχοπτώσεις...διότι όλα τα συστήματα που προβλέπονται τις επόμενες ημέρες δεν μας βρέχουν καθόλου.
      Εάν δεν γνωρίζεις το κλίμα της περιοχής καλό θα ήταν να μην εκφέρεις άποψη.

      Διαγραφή
    3. Γνωρίζω πολύ την κλιματολογία της Κρήτης κ γενικά όλης της χώρας διότι διαβάζω συνεχώς πάνω σε αυτό το θέμα.
      Τον καιρό της περιοχής δε ρισκάρω να τον προβλέψω γιατί πολύ απλά δεν έχω κάτσει να ασχοληθώ συστηματικά με την πρόγνωση της Κρήτης.
      Επειδή λοιπόν ξέρω τα στατιστικά του νησιού,να σου ξανά πω ότι τα τελευταία 2 χρόνια τα έχετε πάει πολύ καλά από πλευράς υετού κ χιονιού!
      Από εδώ κ πέρα δεν ξέρω τι θα συμβεί κ μπορεί να έχεις δίκιο.
      Εάν επιμένεις ότι η Κρήτη τα πήγε χάλια καιρικά μπορώ να αρχίσω να σου παραθέτω στατιστικά από τους σταθμούς των τελευταίων 10 χρόνων κ θα δεις εάν ήσασταν τόσο χάλια όσο λες.
      Μάλλον εσύ φίλε δε με ξέρεις καλά κ όχι εγώ την περιοχή σου όπως λες.

      Διαγραφή
  24. 10 Ιανουαρίου σήμερα κ είδα την πρώτη ανθισμένη αμυγδαλιά. Περισυ από ότι θυμάμαι, είχανε ανθίσει κάποιες αμυγδαλιές στο νησί, τέλη Ιανουαρίου. Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. NW Pindos
    Η πρόβλεψη του κ. Ζιακόπουλου (και η μεσοπρόθεσμη - μακροπρόθεσμη) θα επαληθευθεί για άλλη μία φορά. Όπως άλλωστε επαληθεύεται κάθε φορά ακόμη και όταν επικρατούν διχογνωμίες μεταξύ μετεωρολόγων. Θα θυμάστε για παράδειγμα τότε που πολλοί έβλεπαν μίνι «τυφώνα» πάνω από τη νότια Ελλάδα πριν δυο χρόνια. Ήταν ο μόνος, αν θυμάμαι καλά, που είχε πει τότε ότι τέτοια συστήματα της Μεσογείου όταν βρίσκουν ηπειρωτικό ανάγλυφο εξασθενούν και ουσιαστικά μετατρέπονται σε έντονα μεν καιρικά φαινόμενα αλλά όχι της έκτασης ενός μίνι τυφώνα (κυκλώνα δεν θυμάμαι τον όρο). Και επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, που δεν είναι του παρόντος να απαριθμήσουμε. Και δεν τα λέω αυτά επειδή συμμετέχω στο παρόν φόρουμ αλλά επειδή έτσι είναι και οι αλήθειες πρέπει να λέγονται. Σε ότι αφορά την πρόβλεψη των επόμενων ημερών είναι γεγονός ότι θα έχουμε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, και είναι επίσης γεγονός ότι μια πτώση της τάξης λ.χ. των 15 βαθμών θεωρητικά είναι μια μεγάλη πτώση. Όμως όταν το αφύσικο για την εποχή 20άρι ή 22άρι γίνει (λόγω της παραπάνω πτώσης της θερμοκρασίας) 7άρι ή 5άρι ή ακόμη και 0, οι τελευταίες αυτές θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές για την εποχή και δεν συνιστούν ακραίο ψύχος. Αυτό εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος στην πρόβλεψη του και σωστά. Όχι ότι θα έχουμε το αντίστροφο, ψύχος δηλαδή δυσανάλογο με την εποχή. Ακραίο ψύχος θα είχαμε για παράδειγμα αν υπήρχε πρόβλεψη π.χ. για Θεσσαλονίκη -5 ή -7 που έχει συμβεί ελάχιστες φορές στο παρελθόν, αν δηλαδή η Θεσσαλονίκη είχε σήμερα +8 (και όχι +19) και την άλλη εβδομάδα έπεφτε στα μείον που προανέφερα. Κοντολογίς η επερχόμενη πτώση θα φέρει τις θερμοκρασίες στα ίσια τους, στα φυσιολογικά δηλαδη για χειμώνα επίπεδα και ειδικώς για μέσα Γενάρη. Οι προγνώσεις του καιρού αποτελούν αποτέλεσμα συνεχούς επιστημονικής έρευνας και πρέπει να διαβάζονται προσεκτικά από τους αναγνώστες. Τέλος, νομίζω ότι είναι μάταιο να αναλώνει κανείς φαιά ουσία ψάχνοντας μοντέλα και διάφορες μηνιαίες προγνώσεις με την προσμονή χιονιού στα μηδενικά υψόμετρα. Ας το κάνει, δεν λέω, αλλά αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει όσους αγαπάμε τη φύση σε ότι αφορά το χιόνι είναι να φορτώνουν πάνω από όλα τα βουνά και τα ορεινά, πράγμα που έχει επίδραση στη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων γενικότερα. Και η χώρα μας έχει παντού ορεινά που μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί ανά πάσα στιγμή για να απολαύσει χιόνι (σε συνθήκες κανονικότητας εννοείται και όχι τώρα με τις απαγορεύσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου....Πίνδ-αρε!.Ωραία δημοσίευση.----Π.Α.

      Διαγραφή
  26. Νομίζω πως η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση του κου Ζιακοπουλου βάζει πραγματικά κάποια πράγματα στη θέση τους. Γιατί ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ώρες η καιρικη παραπληροφόρηση οργιάζει από πάρα πολλούς "χιονολαγνους προγνωστες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Β.Α, Οταν κατεγραφα καθημερινα τα καιρικα δεδομενα του τοπου μου , με τα πρωτογονα μεσα που διεθετα, δεν θυμαμαι Ιανουαριο με μέγιστη πάνω απο 16 βαθμους . Αλλά θυμάμαι καποιον Ιανουαριο που απο 15 β. την μια μερα να πέφτει στον -1 βαθμο , μεγιστη, την επομενη ! Εντυπωσιακο. Κάτι παρόμοιο (όχι τόσο έντονο) νομιζω θα γίνει και τωρα μάλλον απο Τετάρτη προς την Πέμπτη και γενικοτερα τις μερες που ακολουθουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή