Εν Αράχθω δοξαζομένου σου, Κύριε!

 

Φωτ. Παύλος Γρηγορίου 

Χρόνια πολλά, φίλοι μου! Εύχομαι το Άγιο Πνεύμα να φέρει ειρήνη στον κόσμο και το Φως της Επιστήμης να διαλύσει τα μέσα και τα έξω μας σκοτάδια.

34 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν Ιορδάνη και εν Αράχθω και εν Ευρώτα και εν παντί ποταμώ της δεσποτείας Αυτού.

    Χρόνια πολλά δάσκαλε.Προσυπογράφω και τα δύο σκέλη της ευχής.Και ως ελάχιστος προσβλέπων εις τα αφορώντα μετά την Φυσικήν,αλλά και ως ...Καρτεσιανός.Βεβαίως υπό την Πλατωνική πάντοτε αίρεση "Πάσα Επιστήμη ,χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής,πανουργία και ου σοφία φαίνεται".

    Χρονια πολλά σε όλους τους φίλους.Ιδιαίτερα στον άγοντα τα ονομαστήριά του Φώτη τον Αιτωλό.Φώτη απο καρδιάς ό,τι επιθυμείς.Αξιος "βοηθός παρά τη έδρα".Εύχομαι σύντομα και καθηγητής.Με τόσο διάβασμα και τόση επιμέλεια κοντά είσαι!.-------Πέτρος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης6 Ιανουαρίου 2021 στις 12:20 μ.μ.

    Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους απο τη χιονισμένη Ζυρίχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά, καλο Φωτισμό
    Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά κ. καθηγητά και ιδίως στον Φώτη τον Ματράλη και σε όλους τους/τις εορτάζοντες-ουσες του blog και μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, χρόνια πολλά και καλή φώτιση σε όλους! Μετά τα μυρμήγκια στη βόρεια Ελλάδα, φίδι εθεάθη χτες στην Παραμυθια Γενάρη μήνα να κάνει βόλτες στην εξοχή, κατά τα άλλα κάποιοι αρνούνται ακόμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο οικοσύστημα! Χρόνια πολλά στον καλό φίλο Φώτη Ματραλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην σου φαίνεται καθόλου περίεργο κ Μυτιλήνη ένα απο τα ίδια.Δυστυχως μέχρι στιγμής απουσιάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες θερμοκρασίες, είναι αναμενόμενο.......

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Δάσκαλε! Καλή φώτιση με υγεία κ ευημερία σε όλους! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και πρώτα από όλους στον μελετηρό και πολλά υποσχόμενο αντιπρόεδρο της Δυτικής Ελλάδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά κ καλή φώτιση σε όλο τον κόσμο.
    Ευχαριστώ πολύ όλους για τις όμορφες ευχές σας.
    Μπορεί να μη μου έκανε το χατίρι ο καιρός φέτος χαρίζοντας μου ένα χειμωνιάτικο σκηνικό,όμως τη μουνταδα κ τη βρόχουλα του την έχει κ σήμερα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Φώτη,υγεία και ευτυχία εύχομαι.Πολύ βροχή έριξε (και συνεχίζει ) σε εμάς αυτές τις μέρες και το ποτάμι του χωριού μου (πηγές του Δρίνου ) βογγάει ,το ακούς τη νύχτα και σε πιάνει τρόμος .Τα βουνά είναι άσπρα μέχρι κάτω .Λίγο χιόνι θέλουμε τώρα να κατέβει.Ευχές και σήμερα στους Γιάννηδες. Λευτέρης Δολό

      Διαγραφή
  10. Φώτη πολύχρονος να είσαι,σου εύχομαι ότι καλύτερο. Χρόνια πολλα και σε όσους εορτάζουν.
    Σήμερα πήγα στα αμπέλια να δω που βρίσκομαι και είδα περίεργα πράγματα όπως:
    Βελανιδιές με πράσινο ακόμη φύλλωμα.
    Άγριο τριανταφυλλιές με νέα βλάστηση,καταπράσινα βατά,ανθισμένες κουτσουλιές,ελιές με νέα αφράτη βλάστηση,λουλούδια και μονοετή φυτά που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται ανάμεσα μας.
    Τα αμπέλια είναι μισό κοιμισμένα,κάποια έχουν χυμούς και πράσινο το εσωτερικό ξύλο. Για μένα η βλάστηση,δείκτης της κάθε εποχής,είναι δυο μήνες μπροστά. Η κατάσταση είναι απογοητευτική.
    Τέλος εύχομαι να φωτιστούν κάποια στιγμή όλοι οι εγκέφαλοι αυτής της χώρας,μπας και ξεμπλέξουμε από τοιν ιο,που δεν το βλέπω, αν κρίνω από τις συμπεριφορές πολλών ανθρώπων. Να είστε όλοι καλά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά Φώτη με υγεία και καλές καιρικές αναλυσεις όπως συνηθίζεις να κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημήτρη Ρ,σε ποια περιοχή είσαι;κ εδώ Μυτιλήνη έχει αρχίσει η φύση να έχει σημάδια άνοιξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυτική φθιωτιδα,δυτικότερα της Σπερχειάδας,400μ υψόμετρο είναι τα χωράφια.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  13. 400 Μ υψόμετρο; έχει ξεφύγει η κατάσταση.Το παρηγορο είναι ότι είναι νωρίς ακόμη κ με την πρώτη παγωνιά πιστεύω ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, πάντα βρίσκει η φύση να εξισορροπεί τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ δεν έχει πολλές κλίσεις εχει υψόμετρο 300 με 400 ανάλογα την τοποθεσία(εκεί που είναι τα αμπέλια μου). Η κοιλάδα του Σπερχειού όσο πάμε δυτικά προς Ευρυτανια ανεβαίνει σε υψόμετρο και πιο πολύ μετά την νοητή Σπερχειάδας-Μακρακωμης.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  14. Χρόνια πολλά Φώτη,οτι επιθυμείς με υγεία!Είδα χτές φωτογραφίες απο την ορεινή Ναυπακτία χιονισμένη.Τετοιοι νοτιαδες είναι οτι καλύτερο θα μπορούσε απλά να ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.Ας ελπίσουμε εαν έρθουν οι ψυχρές εισβολές να μη ξυπνήσει η Τουρκία και οι θάλασσες.Καλυτερα που βλέπουμε τα χιόνια στην Ιταλία.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αα ρε Άραχθε... Το φράγμα του πουρναριου σε κατάστρεψε...
    Δεν τρέχουν ελευθερα τα νερα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη τα φράγματα δεν αποτελούν κατ ανάγκην πάντα αρνητικές παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση.
      Ο Αραχθος ειναι μάλλον ο ορμητικότερος ποταμός της χώρας΄.Τον εχω επισκεφθεί πολλές φορές,καθώς και πολλά από τα γεφύρια του ,τις γύρω περιοχές,και όλα τα Τζουμερκοχώρια.Ολα πανέμορφα.
      Η ετυμολόγηση που γίνεται του Αράχθου από το ρήμα αράσσ(ττ)ω=συντρίβω,δεν ισχύει .Το τοπωνύμιο είναι προελληνικό,αγνώστου ετύμου.--Π.Α.

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα σας. Χρόνια Πολλά στους/στις εορτάζοντες/ουσες, Γιάννη Θεσπρωτό κλπ.
    Τις επόμενες μέρες διαφαίνεται θάψιμο των κεντροβόρειων Βαλκανίων. Εμείς, ξέρετε τι, ...μπιιιπνοτιάδες, άντε και καμιά βροχούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και θάψιμο Ιβηρικής χερσονήσου θα προσέθετα. Τα χρόνια μου πολλά και από εμένα στο Φώτη από Αγρίνιο, αλλά και σε όλους τους Γιάννηδες του forum

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους του μπλογκ που γιόρταζαν εχθές και γιορτάζουν σήμερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες όπως επίσης κ στον κοντινό συντοπίτη Γιάννη Θεσπρωτό.
    Τα καλύτερα να έχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα.Χρόνια πολλά σε όλους τούς Γιάννηδες(με δυο ν),και στους σαράντα! Ιδιαίτερα σε σένα Γιάννη,που θές να είσαι πρώτος και γιαυτό υπογράφεις ως θεσπρωτος (θες+πρωτος)!!.
    Στην ιστορία πολλές φορές γελοίοι ηγέτες κατέστησαν πιο επικίνδυνοι από τους κακούς. Αυτό επιβεβαιώθηκε και εχθές. Αυτός ο τύπος,μεταξύ πολλών άλλων κρίσιμων θεμάτων,είχε άποψη και για την κλιματική αλλαγή.Ευτυχώς πάει στα.....τσακίδια.!
    Δάσκαλε τώρα,μικρό μεν καλάθι,αλλά έχουμε κάτι να περιμένουμε και σε κάτι να ελπίζουμε.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όλα έχετε και μια ερμηνεία κύριε καθηγητά! Ευχαριστώ για τις ευχές σας!

      Διαγραφή
  20. Ιωάννης Γώγος (από Μυτιλήνη)7 Ιανουαρίου 2021 στις 1:45 μ.μ.

    Καλημέρα και χρόνια πολλά! Πολυχρονος Φώτη για εχθές! Χρόνια πολλά και σε όσους εορτάζουν σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή χρονιά,χρόνια πολλά σε όλους για δώσω και εγώ με την σειρά μου τις ευχές μου.
    Όσο για τον παλμό και το κλίμα της χθεσινής μέρας θα πω,ελπίζω καλή φώτιση και κυρίως στους αμερικανούς που με την γυφτιά τους διαπιστώθηκαν ως εντελώς τσαρλατάνικες κατευθυνόμενες μάζες που χρησιμοποιήθηκαν για τα πολιτικά καπρίτσια του τραμπ και ύστερα πετάχτηκαν σαν τρίχα απ'το ζυμάρι.
    Τέλειωσε το show,οι περίφημοι μαχηταράδες τραμπομάχοι της κακιάς ώρας ξεβρακώθηκαν,διαπομπεύτηκαν,εκτέθηκαν και απομένει να ορκιστεί στις 20 γενάρη ο μπάιντεν για να ολοκληρωθεί έτσι κατά αυτόν τον τρόπο το σήριαλ που έχει καταντήσει ξεχειλωμένο λάστιχο.
    υγ:Αποδείχθηκε η μεγαλύτερη ωριμότητα του ελληνικού λαού συγκρίνοντας την κατάσταση με τις διαδηλώσεις και τους αγώνες τον καιρό των μνημονίων που για να σημειώθει δεν υπήρξε ούτε μια φορά εισβολή μέσα στην βουλή.Ίσως και αυτό να χαρακτηρίζεται σαν κάτι αρνητικό μιας και όλοι πλεον γνωρίζουμε σε ποιο σημείο οδήγησαν τη κατάσταση τα μνημόνια πράγμα που σημαίνει πως όντως να υπήρχε και πράγματικος λόγος να μπουν διαδηλωτές στην βουλή.Διότι άλλο να το παίζεις επαναστάτης για τα θέλω του "είδωλου"σου και άλλο όταν οι αποφάσεις που λαμβάνονται χειροτερεύουν το επίπεδο της διαβίωσης σου όπως και την υπονόμευση του μέλλον του δικού σου όπως και των παιδιών σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθάνατοι Αρχαίοι Έλληνες! Κάτι τέτοιους θα τους έγραφαν στο όστρακο και θα τους ξαπόστελναν, πριν διεκδικήσουν αξιώματα! Όλα τα είχαν βρει, όλα τα είχαν προβλέψει! Λίγη παραπάνω μαγιά μονάχα να μας άφηναν!

      Διαγραφή
    2. Παίζεται χοντρό παιχνίδι αδερφέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν φτάνει το γυαλί της τηλεόρασης για ενημέρωση. Και δεν έχει να κάνει με πρόσωπα αμερικανών προέδρων που ούτως ή άλλως είναι αναλώσιμοι...

      Διαγραφή