Ο καιρός της εβδομάδας

Βασιλίτσα 3-1-2021. Φωτ. Δημήτρης Νάκος

Το ψυχρό μέτωπο που προκαλεί στη χώρα βροχές, τοπικές καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες αναμένεται να κινηθεί προς την Τουρκία – Μαύρη Θάλασσα, ενώ ένα βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο θα κινηθεί αργά Α-ΒΑ. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το πρωί στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 15 και στα νότια τους 18 βαθμούς. 


Την Τετάρτη (Θεοφάνεια), προβλέπεται βελτιωμένος καιρός, με εξαίρεση τη Δ-ΒΔ Ελλάδα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι ήπιος με τοπικές βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και ίσως στο Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. 

Τέλος, το Σαββατοκύριακο (9-10/1), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην περιοχή μας θα είναι οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Εκτιμάται ότι στη νότια Ελλάδα οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν και κατά τόπους θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 20 βαθμούς.  

26 σχόλια:

  1. Καλημέρα κ καλή εβδομάδα, άιντε να δούμε που θα πάει αυτή η καιρική κατάσταση, σταματημό δεν έχει.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε κ καλή χρονιά! Ο καιρός είναι άκρως χειμωνιάτικος στην Άρτα από χθες με συνεχή βροχή και θερμοκρασία στους 8.8 βαθμούς. Σύμφωνα με το σταθμό του αστεροσκοπείου έχουν πέσει 55 χιλιοστά σήμερα και 37 εχθές. Υπέροχος καιρός, να δούμε πόσο χιόνι έβαλαν τα βουνά μας, όταν αποκαλυφθούν. Με αγωνία αναμένουμε το ... μετά της ανόδου της θερμοκρασίας του Σαββατοκύριακου!

    Να είστε καλά,
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη εβδομαδα φιλοι μου Επιτελους ας περασουμε ακομα μια θερμη μεταφορα απο την κεντρικη ΣΑΧΑΡΑ με πανω απο 20 βαθμους μεγιστη εν μεσω ιανουαριου και απο την αλλη εβδομαδα ας καλοσωρισουμε μια σοβαρη ψυχρη εισβολη που θα μας την στειλει η παγωμενη ΑΡΚΤΙΚΗ Φιλε Σιμουλη ετοιμασε μπουφαν και ξυλα για το τζακι το κρυο καταφθανει καβαλλα στο ατι του βορειου πολου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου κι εσένα λεβεντογεροπαναχαϊκέ. Εγώ πάλι, γιατί φοβάμαι ότι όπως κατεβαίνει θα κάνει στροφή αριστερά και θα πάει στον Ερντογάν;

      Διαγραφή
    2. Οχι μόνο εσυ Χρήστο το ίδιο φοβάμαι και εγω ή θα επηρεαστούν μόνο οι ανατολικονοτιοι.

      Διαγραφή
    3. έχουμε 2 μήνες γεμάτους ... ελπίζω να δουμε άσπρη ήμερα, μετα απο τόση κλεισούρα το έχουμε ανάγκη

      Διαγραφή
    4. Καλησπερα σας. Χρηστο και τα σημερινα στοιχεια ειναι ενθαρρυντικα. Ειμαι αρκετα αισιοδοξος. Δεν θα παρει παραταση πιστευω.

      Διαγραφή
    5. Φοβάμαι γιατί είναι πολλές οι ώρες, Αλέξανδρε.

      Διαγραφή
    6. Εγώ πάλι κεντροβόρειο βορειοδυτικό αρχικά το βλέπω αν κάνει κάτι καλό παρά ανατολικονότιο που λέτε παιδιά.

      Διαγραφή
    7. κύριε Χρήστο, έτσι όπως βλέπουμε τον χάρτη, ο Ερντογάν είναι στα αριστερά μας ή στα δεξιά μας;

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμε φίλε, ο χώρος αυτός είναι χώρος αμφιθεάτρου που οι παρευρισκόμενοι σέβονται τις διαδικασίες και τους άλλους και ταυτόχρονα αίθουσα διδασκαλίας ενός μετεωρολογικού κύκλου χαμένων ποιητών που λέει ο φίλος μας ο Ανδρέας.
      Καλημέρα σε όλους, παρεκτραπέντες και μη!

      Διαγραφή
  4. Eπι τέλους!.Παρά πάσαν προσδοκίαν,δική μας και των μοντέλων,βρέχει ικανοποιητικά απο τις 8 το πρωί αδιαλείπτως και συνεχίζει.Για τα δικά μας πτωχοπροδρομικά υετικά δεδομένα,τα 25mm πριν λιγη ώρα είναι πολύ καλά.Τα βουνά γύρω,πρέπει να βάζουν πολύ χιόνι.Ολα τέλεια!!---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα μας αρρωστησουν αυτες οι μεγαλες διαφορες θερμοκρασιας.. θελει προσοχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φοβερή η φωτογραφία από την ΒΔ Πίνδο που δείχνει πόσο μεγάλο ύψος χιονιού έχουν φέτος τα συγκεκριμένα μέρη.
    Επιτέλους μαθαίνω για πανελλαδική κακοκαιρία σήμερα με πολλά κ έντονα φαινόμενα απ'ακρη σ'άκρη κ αυτό μόνο θετικό μπορεί το πει κανείς.
    Κεντρική Μακεδονία, Κορινθία κ Αττική επίσης πολλά χιλιοστά.
    Για την περιοχή μου δεν έχω να πω πολλά καθώς συνεχίζει κ κάνει κακό χαμό συνεχόμενα από χθες με τα βροχόμετρα στο σπίτι μου αλλά κ από άλλους επίσημους σταθμούς του νομού να καταγράφουν τρέχουσα τριημέρου από 110 μέχρι 180mm.
    Ακόμη κ αυτή τη στιγμή που το μέτωπο έχει φύγει πολύ ανατολικά συνεχίζει να αστράφτει κ να ρίχνει καθώς το ρεύμα έγινε δυτικό από νοτιανατολικό κ ο καιρός δύσκολα ανοίγει εδώ.
    Τέλος,προς επιβεβαίωση των χιονοπτώσεων από την περιοχή μου αλλά κ με όσα μας μεταφέρει ο Χριστόδουλος από τα δυτικά της Πίνδου χιονίζει πολύ πυκνά κατά μέσο όρο πάνω από τα 1000 με 1200μ. ενώ αργότερα δεν αποκλείετε να χιονίσει κ λίγο χαμηλότερα.
    Ότι ακριβώς λέγαμε δλδ.
    Η καλή αρχή έγινε κ προσωπικά εκτιμώ ότι όλα αρχίζουν κ βαίνουν θετικά το επόμενο διάστημα,πρώτα πάντα για την ΒΔ χώρα κ μετέπειτα για όλη την επικράτεια.
    Υ. Γ. Από παντού "ξεβράζουν" ποτάμια στους δρόμους τους κάμπους κ τα ορεινά της Αιτωλοακαρνιας.
    Στην Αμφιλοχία θάλασσα κ λάσπη έγιναν ένα.
    Νομίζω ότι το έδαφος πια είναι αρκετά κορεσμένο κ στα όρια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Καλησπέρα φίλε Φώτη, πολύ καλά χιόνια είχαμε και σε ποιο χαμηλά υψόμετρα τελικά όπως έλεγες (σαν χιονόπτωση όμως περισσότερο) αλλά η καλή χιονόστρωση είναι στα υπερορεινά (80+ τουλάχιστον). Από εβδομάδα πως βλέπεις την εξέλιξη; γιατί εγώ σε κάποια μοντέλα βλέπω κάτι απίστευτα πράγματα -8 με -10 στα 1500 πάνω από Ελλάδα και με διαρκές χειμερινό σκηνικό. Περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επίσημη πρόγνωση γιατί συνηθως στα μοντέλα είμαστε επιφυλακτικοί αν και αυτά που παρακολουθώ στατιστικά είναι αξιόπιστα και σε μακροπρόθεσμες πιάνουν την τάση.

      Διαγραφή
  7. NW Pindos
    Πολύ χιόνι στα βουνά ειδικά πάνω από τα 1500μ. - 1600μ. (όλος ο άξονας της Ηπείρου). Σχετικά καλές χιονοστρώσεις και στα 1400μ. (χιόνι γύρω στους 40π. στα 1400μ.) και με σημαντικές διακυμάνσεις χιονόστρωσης όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα και ανά περιοχή. Το επίκεντρο από ότι διαβάζω (το μάτι της κακοκαιρίας) η περιοχή της Θεσσαλίας (κυρίως Τρίκαλα - Καρδίτσα, στην περιοχή Αγράφων πρέπει να έχει γίνει χαμός από χιλιοστά). Η θερμοκρασία πέφτει και θα χιονίζει όλη νύχτα αλλά με πιο μειωμένο υετό. Τις επόμενες δύο - τρεις μέρες λόγω πτώσης θερμοκρασίας και ελαφριών χιονοπτώσεων το χιόνι θα κρατήσει καλά, θα υπάρξει μια πρόσκαιρη άνοδος το ΣΚ αφύσικη για την εποχή, που δεν θα επηρεάσει τη χιονόστρωση σε μεγάλα υψόμετρα και από Δευτέρα - Τρίτη μπαίνουμε σε σοβαρό από ότι δείχνουν τα πράγματα χειμερινό σκηνικό. Για να δούμε. Πάντως η γη έχει κορεστεί από νερά ειδικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό νερό αλλά πολύ γρήγορο πέρασμα και στην Ανατολική Κορινθια.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια εβδομάδα ακόμα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.Σημερα έπεσε αρκετό νερό στο Όρος Όθρυς Μαγνησίας περίπου 50mm το αρνητικό είναι βέβαια το βουνό που έχει υψόμετρο 1726 μέτρα δεν έχει καθόλου χιόνι πρώτη φορά το θυμάμαι τουλάχιστον εγώ αχιονιστο αυτή την εποχή αλλά πιστεύω από εβδομάδα κάτι θα γίνει.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μόνο η φετινή χρονιά κακή από πλευράς χιονοπτώσεων στην Όθρυ.γενικα την τελευταία δεκαετία μην σου πω από το 2007 οι χιονοπτώσεις έχουν λιγοστέψει και από πλευράς ποσότητας αλλά και από πλευράς συχνότητας.υπαρχουν βέβαια και κάποιες χρονιές που δέχτηκε μεγάλους όγκους χιονιού το βουνό.το 2007 αν θυμάμαι καλά δεν είχε ρίξει καθόλου χιόνι.ειταν μια πολύ άσχημη χρόνια και από πλευράς βροχοπτώσεων.παρατηρηθηκε μεγάλη ξηρασία στον νομό και είχαν γίνει μέχρι και λιτανείες από τις ενορίες.

      Διαγραφή
  10. Το'πε και το 'κανε ο Χριστόδουλος είπε θα ρθει και θα ανοίξει την κάνουλα και την άνοιξε.Να πω πάντως οτι η χιονόστρωση στα ορεινά των Τρικάλων δυτικότερα του Κόζιακα ξεκινά απο τα 900μ.που ακόμα διατηρείται,νωρίς το πρωί ίσως να ήταν και χαμηλότερα.Ολα αυτά όμως είναι πολύ προσωρινά όπως φαίνεται και απο τις προβλέψεις.
    Συμφωνώ πάντως με το Χ.Σιμουλη μήπως τα κρύα που θα κατέβουν ευνοήσουν την Τουρκία και τότε εμείς εδώ θα λησμονούμε το ωραίο Φθινόπωρο που επικρατεί εδω και μέρες!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα! Πολύ καλή μέρα για την Ήπειρο σήμερα, παρόλο που το ψυχρό μέτωπο έχει απομακρυνθεί προς Αιγαίο μεριά, το δυτικό ρεύμα συνεχίζει και δίνει ακόμη κάποιες τοπικές έστω εξασθενημενες βροχές! Δεν ξέρω μήπως τη νύχτα έχουμε τίποτα εκπλήξεις με χιόνια σε πιο χαμηλα υψομετρα!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περιμέναμε πως και πως την ψυχρή εισβολή και μας προέκυψε... θερμή και μάλιστα ισχυρή για τα δεδομένα της εποχής! Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς αποφυγή απογοήτευσης για τον λευκό επισκέπτη, ας κρατήσουμε χαμηλά τον πήχη. Ο καιρός καραδοκούσε και καραδοκεί εκ δυσμάς. Καλη εβδομάδα να έχουμε. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το τερπνόν μετα του ωφελίμου,αποδείχθηκε η χθεσινή μου "καταδρομικη" (όπως λέει ο φίλος μου, Νίκος Παπας)επίσκεψη σε Τρίκαλα,Καρδίτσα και ορεινή Αργιθεα, που συνδυάστηκε(πέραν της δουλειάς)και με πολύ ωραίο χειμωνιάτικο σκηνικό "γεμίζοντας"με μεχρι το κόκκαλο από ευχαρίστηση και ηδονή που μόνο ένας χοονοφιλος μπορεί να καταλάβει(Δεν υπάρχει κανεις εδώ στο μπλοκ ετσι;...!!!).
    Όλο τον δρόμο από Λαμία και πάνω,έβρεχε καταρρακτωδως και τα πάντα ήταν γεμάτα νερό.
    Φθάνοντας Τρίκαλα και μετά Καρδίτσα και εν συνεχεία Μουζακι,ακόμη ήταν όλα σκοτεινά αν και η ώρα 9,30.
    Την ώρα αυτή με πήραν τηλέφωνο από τα ορεινά της Αργιθεας για να μην ανέβω πάνω καθώς χιονιζε πολύ και μέσα στο χωριό είχε 5 εκατοστά.
    Έγινε τους λέω,θα ανέβω μέχρι Πευκόφυτο(730 υψόμετρο)και βλέπω.Όταν έφθασα εκεί μου λένε ότι έφυγαν μπροστά τα μηχανήματα οπότε λέω συνεχίζω.Και πραγματικά αξιζε τον κόπο,γιατί Ναι μεν βασανιστικα να ανέβω αλλά το τοπιο ήταν υπέροχο,στον "αυχενα" της Οξυας(1600 μέτρα) το χιόνι ήταν 20 εκατοστά και πλέον.
    Όμορφες χειμερινές εικόνες και μέσα στο χωριό με υψόμετρο από 1000-1200 μέτρα.
    Σθτο όμως που βρήκα κατα Την επιστροφή μου ήταν το κάτι άλλο,όταν ξεκίνησε να χιονίζει πυκνά και να ρίχνει "χαρτοπετσετες" στο χωριό,με "εδιωξαν" γιατί δεν θα μπορούσα να περάσω από την Οξυα και είχαν δίκιο,αφού εκεί συνάντησα χιονοθυελλα και αν δεν ήταν μπροστά μου ,εκχιονιστικο και αλατιερα,δύσκολα θα πέρναγα,αφού την ώρα αυτή είχε μπει τι ψυχρό μέτωπο και ότι έπεφτε παγωνε αμέσως.
    Αυτός που ήταν τυχερός και είδε λαιβ αυτή την εικόνα, είναι ο λεβεντοπαναχαικος που λέει και ο Σιμουλης.
    Εδώ να τονίσω για άλλη μια φορά την ακριβή πρόγνωση που μου έδωσε ο αγαπητός φίλος Φώτης Ματραλης για την περιοχή της Αργιθεας χωρίς καν να γνωριζει τις ιδιαιτερότητες της.
    Επίσης έπεσε διάνα και στο γεγονός ότι χιόνισε και κάτω από τα 1000 μέτρα και σε μερικές περιοχές είχε και χιονοστρωση.
    Λογικά τα νέα που θα μου μεταφέρουν σήμερα από την περιοχή πρέπει να είναι ακόμη καλύτερα.
    Και μιας που είπα για καλύτερα νέα,πάμε να δούμε τι "έπιασαν" οι "κεραίες" του Χριστόδουλου,μιας και ειχα την ευκαιρία να δω από κοντά όλα τα "φρεσκα" νέα της φύσης.
    Για μένα τίποτα δεν έχει τελειώσει, απεναντίας ο χειμώνας πιστεύω ότι τώρα αρχίζει και θα μας χαρίσει αρκετές συγκινήσεις πολλές ή λίγες ανά περιοχή,όπως ήδη έχει ξεδιψάσει όλη η Ελλάδα.Φυσικα η μερίδα του λέοντος ανήκει στην ΔΒΔ Ελλάδα εν συνεχεία η Θεσσαλία και μέχρι το ύψος της Λαμίας, τα σημάδια είναι ξεκάθαρα ότι ο χειμώνας έρχεται.
    Όπως έχω ξαναγράψει,στο παράπονο δεν θα μείνουμε ούτε εμείς οι ανατολικοί και νότιοι αλλά θα πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή και να περιμένουμε την...σειρά μας.
    Παρόλο το φεγγάρι στο γύρισμα του δεν ήταν τόσο καλό για εμάς τους ΝΝΑ,έχουμε πάρει και εμείς λίγο νεράκι και θα περιμένουμε το επομενο γυρισμα του φεγγαριού που πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο.
    Για τους υπόλοιπους όμως το φεγγάρι έδειξε καθαρά ότι θα είναι άκρως ευνοημένοι και έτσι γίνεται.Πθστευω ότι τα καλύτερα έρχονται.
    Εάν πέσω έξω στις εκτιμήσεις που από καιρό έχω κάνει και επιμένω ξανά,τότε θα το παραδεχθώ δημόσια και δεν θα ξαναασχοληθω με άλλην περιοχή εκτός της δικής μου και μάλιστα μόνο σε φίλους μου.
    Και φυσικά θα πρέπει να δω σίγουρα την όραση μου και την ακοή μου,καθώς τα "μαντατα" θα παραπέμπουν σε...γεράματα...
    Ελπίζοντας πως δεν σας κούρασα στέλνω την καλημέρα μου σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ θα ήθελα να ήμουν συνεπιβάτης σε μια ορεινή διαδρομή ,με εναλλασσόμενα καιρικά φαινόμενα,και με έναν οδηγό....ΛΟΚατζή!!

    Αρχίσαμε και εμείς εδώ να απομακρυνόμαστε κάπως από τον αστερισμό της.....λακέρδας.Χθές ποτιστική 30mm(ας είναι καλά ο τοπικός ΝΑ).Προσμένουμε τα αυτά και για το προσεχές μέλλον.Σειρά έχουν τώρα και τα καλα χιόνια.Άλλωστε χειμών και χιών συνδέονται και γλωσσικά,αφού έχουν άμεση ετυμολογική συγγένεια!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή