Έχουμε και λέμε...

Δ. Φθιώτιδα, 25-2-2019.
Φωτ. Δημήτρης Ρόζης
Για την εξέλιξη του καιρού το επόμενο τριήμερο στη χώρα μας, έχουμε και λέμε…

Δευτέρα (25/1)

-Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Δ. Ελλάδα, το Α. Αιγαίο και πιθανώς στις ΒΑ περιοχές της χώρας. Στη ΒΔ Ελλάδα τα φαινόμενα θα αρχίσουν από απόψε.

- Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας (κρίσιμο υψόμετρο τα 800 μέτρα).

- Οι ΝΔ άνεμοι θα φθάσουν τα 9 και πιθανώς στο Β. Ιόνιο και το ΒΑ Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

 

Τρίτη (26/1)

-Πέρασμα ισχυρών βροχών και καταιγίδων σχεδόν από όλη τη χώρα.

- Μικρό χρονικό παράθυρο για την εκδήλωση τοπικών χιονοπτώσεων σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Β. Ελλάδας και ίσως της Ηπείρου και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας στην αλλαγή των καιρών (απογευματινές-βραδινές ώρες).

-Πυκνές χιονοπτώσεις τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στην Α. Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη, ακόμα και στα πεδινά.

- Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις ΝΔ άνεμοι, οι οποίοι σταδιακά και από τα ΒΔ θα παραχωρήσουν τη θέση τους σε ανέμους του βόρειου τομέα, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας.  

 

Τετάρτη (27/1)

-Έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στη ΒΑ Ελλάδα, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

- Χιονοπτώσεις και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των νησιών του ΒΑ Αιγαίου.

-  Πιθανές χιονοπτώσεις-εκπλήξεις μικρής διάρκειας ακόμα και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου κυρίως στην κεντρική Ελλάδα λόγω αναγλύφου ή και πρόσκαιρων επιφανειακών συγκλίσεων στο πεδίο των ανέμων.

Καλή Κυριακή σε όλους

32 σχόλια:

  1. Εψαξα και βρήκα Συλλεκτικά βίντεο με τον ΔΆΣΚΑΛΟ. Δάσκαλος από ανέκαθεν της Κόνιτσας λεβέντης. Πρωτο βίντεο στο 17:13 λεπτό. Δελτίο καιρού https://youtu.be/IDpNxFsWrzc Δεύτερο βίντεο στο 15:04 λεπτό https://youtu.be/z0Hdz7rS4zU Τρίτο βίντεο ο καιρός για τους αγρότες στο 0:48 λεπτό https://youtu.be/Hmj8t79IMeI Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θύμισες, Φραγκίσκο!
      Το Δελτίο Καιρού για τους Αγρότες είχε κερδίσει σε θεαματικότητα την Τόλμη και τη Γοητεία και ήταν η μόνη εκπομπή που σταματούσε το τάβλι και τη δηλωτή στα καφενεία της χώρας!
      Σ' ευχαριστώ πολύ, φίλε μου.

      Διαγραφή
    2. Παρακαλώ Δάσκαλε! Τα σέβη μου! Θυμάμαι μικρός, με φώναζε ο πατέρας μού (που είχε καταλάβει τότε ότι είμαι λάτρης των καιρικών φαινομένων) και μου έλεγε...... έλα είναι (ο καλός ο μετεωρολόγος) και αρχίζει το δελτίο καιρού. Στην οθόνη της τηλεόρασης έβλεπα εσάς και περίμενα πως και πως να δω το συννεφάκι με την καταιγίδα στην Αθήνα για να παρω το ποδήλατο να την κοπανήσω από το σπίτι και να πάω στην παραλία να καμιά καταιγίδα να έρχεται. Φυσικά τις ώρες που επιτρέπονταν για μικρό παιδί που ήμουν. Ωραία χρόνια ότι πρόλαβα από την δεκαετία του 90 και πέρασαν τα χρόνια και τώρα ομιλώ με εσάς κύριε ζιακόπουλε και πριν χρόνια παρακολουθούσα. Το απολάμβανα και είχα την έννοια του καιρού και αυτο με έκανε ειλικρινά ευτυχή. Καλή Κυριακή να έχουμε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Πολυ ωραια βιντεο Φραγκισκο. Ξυπνανε αναμνησεις και συναισθηματα ομορφα απο την αγνη μας παιδικη ηλικια. Ευγε. Εγω παλι κ. Ζιακοπουλε το ονομα σας μαζι με το ονομα του Γιωργου Μελανιτη τα ειχα συνδεσει με κακοκαιριες στα πενθημερα δελτια. Του αειμνηστου Λαζανη και κυριως της κας Καραμανη με καλοκαιριες. Με το που εβλεπα το ποιος θα εκανε το δελτιο καιρου μεσα μου ηξερα οτι ειχαμε κατι "καλο" η "κακο" να περιμενουμε εμεις οι καιροφιλοι :))) Τωρα το αν τοτε επεφτε μεσα κ. Ζιακοπουλε μη με ρωτατε, μικρο παιδι ημουν. Δημητρης Παπασταθοπουλος

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ κύριε παπασταθόπουλε. Είμαι 32 ετών και με τον δάσκαλο μεγάλωσα βλέποντας τα δελτία καιρού για τους αγρότες για χρόνια. Καλησπέρα σας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    5. Αρκετά χρόνια είχα να ακούσω την μουσική πριν αρχίσει ο καιρός για τους αγρότες μας θύμησες πολλά Φραγκισκο.

      Διαγραφή
    6. η πλάκα κύριε Ζιακόπουλε έιναι ότι τα δελτία αυτά...είχαν εξαιρετική ακρίβεια στις προγνώσεις τους!...τύφλα να χουν τα μοντέλα του 2020!Πιστέυω ότι ε΄δω επαιζε παρισσότερο ο παράγοντας Άνθρωπος,εσείς θυμάμαι είσασταν εξαρετικά ακριβής και όποτε μπορούσατε μας "κλείνατε" το μάτι στα χιόνια.Ο πιο τσιγγούνες ήταν ο σχωρεμένος Λαζάνης.'Θωμάς'
      Υ.Γ. εγώ πάντως δεν αποκλέιω την τετάρτη να δούμε μια γενικεύμένη κακακαιρία κεντρικά βόρεια και πάλι συγχαρητήρια για την στήλη επίκαιρα και χρηστικά.

      Διαγραφή
    7. Άφησε εποχή τούτη η μουσική nakiosjim_ καλησπέρα σας και πάλι από την συννεφιασμένη Αθήνα. Περιμένοντας τις καταιγίδες από εβδομάδα, να χορτάσει λίγο το μάτι και το αυτί από κάνα αστραπόβροντο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  2. Καλή Κυριακή δάσκαλε και φίλες και φίλοι!
    Έρχεται πάλι κρυουλάκι για λίγες μέρες οπότε ας χαρούμε τις σημερινές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες με μια βόλτα στην παραλία, στη φύση ή όπου αλλού.
    15 βαθμοί στο κέντρο την Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ωραία μέρα! (Σταθμοί γκάζι και ΔΕΘ )
    Απολαύστε υπεύθυνα! ( λόγω πανδημίας)
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Μάλιστα... Χιονιας ΒΑ Ελλάδος δυστυχώς για εμάς τους Ηπειρωτες, αν και τα στοιχεία σήμερα σε κάποια μοντέλα βελτιώθηκαν κάπως. Είναι τέτοια η θέση του χαμηλού και η κίνηση του που δεν μας βολεύει. Άσε που κινειται πολύ γρήγορα και δεν προλαβαίνει να συνδυαστεί με το κρύο. Βλέπω πάλι να χιονιζεται η Λήμνος και η Λέσβος συν τη Θράκη βέβαια. Τέλος πάντων καλά χιόνια να έχουν όσοι είναι τυχεροί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα στον δάσκαλο μας κ σε όλη την παρέα του μπλογκ. Ποιο ευχάριστα καιρικά νέα για εμάς του βορείου ανατολικού Αιγαίου δεν γινότανε, αναφορικά με τον χιονιά της Τετάρτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η βόρεια Ελλάδα με εξαίρεση τη Θράκη δε βλέπει χιόνι ούτε με το κιαλι κάτι που φαίνονταν από την αρχη στους χάρτες εκτός από ένα δύο τρεξίματα.
    Απορω τι μοντέλα διαβάζουν οι φίλοι που βλέπανε εκτεταμένες κακοκαιρία στα βόρεια.
    Καλή Κυριακή σε όλους και ας χαρούμε έστω και το κρύο για κάποιες ώρες γιατί αν κάνουμε ένα ταπεινό υπολογισμό για φέτος ο χιεμωνας πλέον μας κάνει συντροφιά για 7 μέρες το χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταύρο μου, νομίζω ότι απαξιώνεις πολύ τη διαταραχή.

      Διαγραφή
    2. Κ.Ζιακόπουλε μπορεί να φταίει και το γεγονός ότι στη περιοχή μου(Ημιορεινά Κ.Μακεδονίας-Πέλλα) από τις 10-15 ημέρες χιονόπτωσης που είχαμε τη δεκαετία του 2000 τώρα έχουμε πάει στις 0 ημέρες.

      Διαγραφή
    3. «Κάηκε η μπάμπω στο κουρκούτι, φυσάει και το γιαούρτι»!

      Διαγραφή
    4. Aκριβώς έτσι δάσκαλε...χρησιμοποιήσατε και τη ντοπιολαλιά της περιοχής!

      Διαγραφή
  6. Κύριε Ζιακόπουλε σήμερα το βραδύ τι υψόμετρα χιονόπτωσεις πιστεύεται ότι θα έχει η Ήπειρος. Διότι βλέπω 4 στα 850, δηλαδή βροχές εώς τα 2000 μέτρα.
    κρίμα να λοιώσει το χιόνι που έπεσε έχθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Σωστο Βασιλη και ποτε δεν ξερουμε τι μπορει να φερει αλλα τα πατηματα του τα εχει δειξει πολυ νωρις φοβαμαι ο καιρος για φετος... ας ελπισουμε κατι να αλλαξει

      Διαγραφή
    2. Αυτό φίλε μου δεν είναι χειμώνας.. ψοφια πραγματα

      Διαγραφή
    3. 2:35
      Εντάξει κύριος,όμως ακόμα και αυτό κάτι είναι από την περσινή ξεραίλα που μόνο ο παγετός θύμιζε την εποχή που επικρατούσε και εκείνος(ο παγετός)μόνο στα ηπειρωτικά.
      Και στο κάτω-κάτω προτιμώ να πέσουν κάποια νερά από το να κάνει πχ μια ψυχρή εισβολή με χιόνια έως τις βάρκες και ύστερα να έρθει το.....τίποτα.
      Όσο για τον από πάνω σχολιαστή συμφωνώ διότι κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα ακολουθήσει ακόμα και αν τίποτα απολύτως να μην γίνει από πλευράς χιονιών.

      Διαγραφή
    4. Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει... ξέρω και την παροιμία για τον μάρτη αλλά ό, τι και να λέμε φέτος έκανε χειμώνα χειμώνα για μια βδομάδα και πολύ λέω

      Διαγραφή
    5. Άμα τύχει και κακιωση μες το χιόνι θα μας χωσει..

      Διαγραφή
    6. Φίλοι του μπλογκ, φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια (ας ελπίσουμε όχι άμεσα) θα χρησιμοποιούμε μόνο το πρώτο σκέλος της παροιμίας στο λόγο μας. Βλέπω το δεύτερο να πηγαίνει περίπατο σιγά σιγά.

      Διαγραφή
    7. σωθηκες φιλε μου..

      Διαγραφή
    8. 1:22
      Βεβαίως "σώθηκα".
      Ακόμα και να μην γίνει τίποτα δεν μπορεί ο καθένας να ξέρει από τώρα δα,να γνωρίζει τι θα συμβεί στον καιρό μετά από 10 μέρες.Αλλιώς θα έβγαινε ο κάθε επαγγελματίας μετεορολόγος από την σούζη τον καλλιάνο και τον αρνιακό μέχρι τον ζιακόπουλο να πει πως τέρμα τα χιόνια στα πεδινά για φέτος.τολμούν να πουν κάτι αντίστοιχο?
      Η απάντηση είναι φυσικά όχι διότι αν τύχει και πέσουν έξω θα γίνουν ρεζίλι μπροστά στα μάτια των θεατών αλλά και μεταξύ των υπόλοιπων συναδέλφων.Εννοείται πως εξαιρούνται οι ερασιτέχνες μη επαγγελματίες σαν και αυτούς που βρίσκονται στο meteoclub.Απλώς απορρίπτονται ως μη αξιόπιστοι αν θέλω να μάθω για κάτι στα σοβαρά για τον καιρό.
      Από χιονοπροφητείες και τελεσίδικα χορτάσαμε.Ωρα να ακούσουμε πραγματική ενημέρωση για τον καιρό.

      Διαγραφή
  8. Για την απήχηση του τότε δελτίου για τους αγρότες δεν χρειάζεται να προστεθεί κάτι. Δάσκαλε ο Ν. Γκάλης έλεγε επιγραμματικά "Όποιος τα φέρνει ,τα παίρνει"!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα συμφωνήσω με το φίλο ανώνυμο τουλάχιστον εδώ στα ανατολικά προσηνεμα μιας εβδομάδας χειμώνας και τίποτα περισσότερο και δεν βλέπω κάτι μέχρι αρχές Φεβρουαρίου πέρα από σποραδικές βροχές κατά διαστήματα φέτος την τιμητική τους είχαν και έχουν τα ΝΔ.Χρηστος από Οθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιμητική έχουν σε Φθινόπωρο τα δυτικά οχι σε Χειμώνα.Δεν είναι Χειμώνας αυτος.

      Διαγραφή
    2. Χρηστο απο Οθρυ, γενικοτερα τα ανατολικα ηπειρωτικα εχουν μεινει εκτος φετος. Μετα απο ενα εφιαλτικο φθινοπωρο περασαμε σε ενα ανυπαρκτο χειμωνα. Δυστυχως φετος εχουμε απ "αυτους" του νοτιαδες που δεν αφηνουν τιποτα εδω. Κι αλλες χρονιες ειχαμε πολλους νοτιαδες (2013, 2014, 2018 απ αυτα που θυμαμαι τωρα) που εφερναν ηπιους χειμωνες αλλα και πλουσιες βροχες, απο τα πιο υετοφορα ετη, στην Αττικη τουλαχιστον. Οχι φετος και δεν ξερω ποσο μπορει να αλλαξει ροτα ο φετινος χειμωνας. Την καλημερα μου. Δημητρης Παπασταθοπουλος

      Διαγραφή
  10. Ο Νοτιάς τρελάθηκε στο νησί.40 χιλιόμετρα με ριπές προς το παρόν 54 κ περιμένουμε αύξηση.Ειμαι 90 κιλά περίπου, περπατάω κ ειλικρινά φύλλο στον άνεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. NW Pindos
    Ο καιρός, που περιμέναμε!! Καιρός με εμμένουσα τάση στα Δ-ΒΔ ήδη εδώ και δυο μέρες αλλά και το επόμενο διάστημα, που μπορεί να διαρκέσει με διακυμάνσεις και εναλλαγές ακόμη και ένα μήνα, το έχουμε δει πολλές φορές το έργο. Κλασσική για τα ορεινά χιονομέρα η σημερινή (αργότερα) και κυρίως η Τρίτη όπου στα ορεινά της Ηπείρου πάνω από τα 1500μ. (σε χιονόστρωση αναφέρομαι όχι σε υψόμετρα χιονόπτωσης που θα είναι χαμηλότερα) το ύψος του χιονιού συμπεριλαμβανομένου και αυτού, που ήδη έριξε χθες θα ξεπεράσει το ενάμισι μέτρο. Ο άξονας Σμόλικας - Τύμφη - Βασιλίτσα - Αυγό - Ανήλιο κλπ. θα καλυφθεί από όγκους χιονιού αλλά και όλη η Πίνδος. Λόγω ανέμων θα σχηματισθούν ανεμοσούρια κυρίως στα εκτεθειμένα στον ΝΔ - Δ σημεία. Το χιόνι θα κρατήσει καλά διότι από Τετάρτη νομίζω αναμένεται νέα πτώση θερμοκρασίας και παγωνιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή