Καιρός για… μάθημα!

 

-Η διαταραχή Δ1 της ανώτερης ατμόσφαιρας (μέση τροπόσφαιρα) πηδαλιουχεί το χαμηλό του Β. Αιγαίου που θα κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα. Προβλήματα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν: (α) οι πυκνές χιονοπτώσεις στη ΒΑ Ελλάδα και κυρίως στη Θράκη (το πάχος της χιονόστρωσης στον Έβρο είναι πιθανό να φθάσει το μισό μέτρο) και (β) οι ισχυρές βροχές στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.


-  Η διαταραχή Δ2, κινούμενη νοτιοανατολικά, θα προκαλέσει τοπικές χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά και ίσως στα κεντρικά πεδινά) στον κορμό της χώρας και κυρίως στις κεντρικές περιοχές (συνδυασμός του όποιου δυναμικού αιτίου και της ορογραφίας). Ο υετός του Ιονίου είναι αποτέλεσμα της ασθενούς μεταφοράς θετικού στροβιλισμού και της ζεστής και υγρής υποκείμενης θάλασσας.

- Η διαταραχή Δ3, όπως και ένα μεγάλο μέρος των πολύ ψυχρών αερίων μαζών της κεντρικής Ευρώπης, θα κινηθούν νοτιοανατολικά και θα προκαλέσουν υετό βασικά στο Α-ΒΑ Αιγαίο, όπου για μια ακόμα φορά τα χιόνια θα κατεβούν αρκετά χαμηλά.

- Στην Αττική, οι όποιες χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα Β-ΒΔ  του νομού (ορεινά-ημιορεινά) και βασικά τις πρωινές ώρες.

- Στην περιοχή Θεσσαλονίκης, οι όποιες χιονοπτώσεις θα πρέπει να αναζητηθούν στα ανατολικά του νομού και τη Χαλκιδική.

Καλό απόγευμα, φίλοι μου  

23 σχόλια:

  1. Χειμώνας είναι κι ας μη χιονίζει στο λεκανοπέδιο. Ακόμα και τις τελευταίες μέρες με τους νοτιάδες, όταν κάθεσαι στο μπαλκόνι για ένα τσιγαράκι, κρυώνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αιτωλοακαρνία τώρα.
    Πάνω από 110mm σήμερα έως τώρα στη περιοχή μου ενώ έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα πλημμυρών σε πολλές περιοχές.
    Η ερμίτσα που περνά πάνω από την εθνική οδό έφτασε στα όρια της, πλημμύρισε κ έχει κοπεί ο δρομος από Αγρίνιο προς Αντίρριο.
    Τελικά τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέπετε πιθανότητα χιονοπτώσεων στην Καβάλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε πολύ δάσκαλε!
    Πιο απλή κ επεξηγηματική ανάλυση δε θα μπορούσε να γίνει.
    Με λίγα λόγια σοβαρή κ αξιόλογη η κακοκαιρία για μεγάλο μέρος της χώρας με τις χιονοπτώσεις πλην της ΒΑ χώρας να έχουν τοπικό κ πρόσκαιρο χαρακτήρα ακόμη κ σε χαμηλά υψόμετρα.
    Από όσο καταλαβαίνω δεν έχουμε διάφορες εν τέλη σε αυτά που περιμέναμε από προχθές.
    Έστω κ για λίγο λοιπόν, θα το δουν το τιμημένο να πέφτει(κ μόνο αυτό) πολλές κεντροβόρειες περιοχές με χαμηλά υψόμετρα.
    Υ.Γ. Αχ αυτός ο υετός εδώ στα δυτικά, όταν καταφτάνει το ψύχος αυτός τότε εξασθενεί πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μας πήρε και μας σήκωσε στα παράλια. Φτερό στον άνεμο τα σώματα μάς κάτω στην παραλία του Μπάτη. Γεμίζει και φορτώνει ο ουρανός του Σαρωνικού. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Xαιρετίζω την προσπαθεια σας κύριε Ζιααόπουλε καθώς εσείς εισάγετε την μεταβλητή τψν διαταραχών με διαφορετικές συμπεριφορε΄ς ενώ εμείς κοιτάμε απλά το χαμηλό,προσωπικά απορούσα πως αυτό το χαμηλό δεν δίνει υετό σ ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα.
    υ,γ, 1 το μωρό απαραμένει αβάπτιστο καθώς το μισό μέτρεο χιόνι αφορά τον Έβρο αν αφορούσε μαλακάσα η θεσσαλονίκη οι "νονοί" θα κάναν ουρά.
    υ.γ. 2 μήπως το χαμηλό αυτό είναι ξαδελφάκι με το χαμηλό της προηγουμενης ψυχρής εισβολής και ξαδελφάκι της εισβολής της 1 με 2 φλεβάρη και γενικώς "σόι"?
    "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τίποτα μέχρι στιγμής στη νοτιοδυτική Μαγνησία καθόλου βροχή .Όσο για τον τίτλο του του δασκάλου καιρός για μάθημα τα λέει όλα στο γραφιμα . Χρήστος από Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Αιτωλοακαρνανία πλημμύρισε, Θράκη και ανατολική Μακεδονία ετοιμάζονται για αποκλεισμούς ορεινών και προβλήματα σε δρόμους, απαγορευτικό στο βα Αιγαίο τουλάχιστον και άλλα διάφορα.
    Ονοματάκι δεν έχει ο χαμουλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι φίλε κ τα έχουμε ξανά πει.
      Μία σφοδρή κακοκαιρία τούτη,η οποία χτυπά κ θα χτυπήσει πολλές περιοχές με έντονα φαινόμενα είτε βροχών είτε χιονοπτώσεων μαζί με ανέμους κ περνάει στο "ντούκου" από πολλούς για το γνωστό λόγο της περιφέρειας Αττικής κ την όχι κ τόσο σπουδαία αλλαγή εκεί.
      Αυτό το χαμηλό θα έπρεπε οπωσδήποτε αφού έτσι έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια να ονοματιστεί για να τονίσει στον απλό κόσμο την επικινδυνότητα της κατάστασης. Εγώ για την περιοχή μου όσο μπορούσα από χθες ενημέρωσα κ κάποιοι με κοίταζαν με απορία.
      Τι να κάνει ο κόσμος με τόση παραπληροφόρηση τα έχει παίξει κ δυσκολεύετε να πιστέψει.

      Διαγραφή
    2. οι αμερικανιές της ξέφυγαν αυτής της κακοκαιρίας.

      Διαγραφή
    3. Όπως αποδείχτηκε σωστά δεν ονοματοδοτήθηκε η κακοκαιρία αυτή, εξπρές ήταν, στη Θράκη που ήταν να χιονίσει πολύ δεν χιόνισε. Για άλλη μια φορά οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε ότι οι πολυήμερες προγνώσεις συζητήσεις προκαλούν σύγχυση στην πλειοψηφία και ότι η ημερήσια πρόγνωση που μπορεί και να ανανεώνεται εντός της ημέρας έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΞΙΑ

      Διαγραφή
  9. Και οι βόρειες Κυκλάδες σήμερα είχαν απαγορευτικό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το σήμερα ήτανε νωρίς το αύριο αργά θα είναι για εμάς τους Γιαννιωτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που θέλει να πει είναι: Παρ' τ' αβγό και κούρευ'το.

      Διαγραφή
    2. Σήμερα είχαμε υετο αλλα έλειπε το κρυο αυριο θα έχουμε κρύο αλλα όχι υετο.

      Διαγραφή
    3. Τα δυτικά ετσι κι'αλλιως είναι δύσκολα στα χιόνια.

      Διαγραφή
  11. Φώτη τώρα είδα κάποια βίντεο που κυκλοφόρησαν, μιλάμε για βιβλική καταστροφή στον νομό σου Ελπίζω κ Μυτιλήνη να μην έχουμε το ξημέρωμα ανάλογα προβλήματα,κ σε μας σε πολλές περιοχές είναι το έδαφος κορεσμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε Φώτη τάλεγες.Και να που ,δυστυχώς,επιβεραιώθηκες.Εμείς εδώ πήραμε 20mm ποτιστικου νερού.Εχω και τη γυναίκα μου που μου λέει "βλέπεις!,τι τα θέλεις τα νερά της Παραβόλας?(έχουμε εδώ έναν καλό φίλο απο εκεί).Εύχομαι για τη συνέχεια ήσυχα νερά ,με απολαυστικά χιονια.Να είστε καλά.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως φίλε Πέτρο επιβεβαιώθηκαν κ με το παραπάνω οι προβλέψεις του υετού για εδώ.
      Στα 129,6mm σταμάτησε το βροχόμετρό μου.
      Ώστε τα νερά της παραβόλας?
      Δεν το ήξερα.
      Πολλούς χαιρετισμούς από τα πάτρια εδάφη στον καλό σας φίλο κ συντοπίτη μου.

      Διαγραφή
  13. Ευχαριστούμε πολύ Δάσκαλε! Μας έκανε και το χατήρι σήμερις και είδαμε τον καλύτερό μας φίλο έστω και για λίγα λεπτά!
    (Αλήθεια, πως ονομάζονται τα συγκεκριμένα σύννεφα που μπουκάρουν στα χαμηλά του λεκανοπεδίου σήμερα?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή