Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Γένοβας κινείται βορειοανατολικά. Ένα άλλο χαμηλό στον Βισκαϊκό Κόλπο κινείται ανατολικά-νοτιοανατολικά. Με δεδομένο ότι στην Τουρκία έχουν εγκατασταθεί υψηλές πιέσεις, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), στη χώρα μας θα επικρατήσει ΝΔ ρεύμα εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στις προσήνεμες περιοχές (Δ. Ελλάδα και Α. Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κι έτσι η πρωινή παγωνιά θα υποχωρήσει παντού. 


Το Σάββατο, (23/1), αρχικά θα συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά από το μεσημέρι στη Δ. Ελλάδα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Παράλληλα, βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και στα ορεινά θα χιονίσει. Οι νοτιάδες θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα πέσουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. 

Την Κυριακή (24/1), βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στην Α-ΒΑ Ελλάδα και τις απογευματινές- βραδινές ώρες στις Δ-ΒΔ περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 14 και στα νότια τους 18 βαθμούς. 

Τη Δευτέρα (25/1), μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή, που θα κινηθεί γρήγορα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα προκαλέσει νέο σύντομο κύκλο βροχών, τοπικών καταιγίδων και χιονοπτώσεων (ορεινά) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη (26/1), αναμένεται σταδιακή επιδείνωση τους καιρού, αρχής γενομένης από τη Δ. Ελλάδα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα κατεβούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

 

41 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας κ. Ζιακόπουλε. Αφού πέρασαν οι "τυμπανοκρουσίες" (όχι φυσικά από εσάς) για τον "βαπτισμένο Λέανδρο", νομίζω ότι έρχεται η ώρα για πραγματικές κακοκαιρίες. Για ένα μικρό χιόνι, εντελώς τυπικό για μήνα Γενάρη αφού χιόνισε μεν σε αρκετές περιοχές, αλλά ελάχιστα δε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και με σχεδόν μηδαμινά προβλήματα είχαμε ονοματοδοσίες, έκτακτα επί εκτάκτων και δε συμμαζεύεται, χάλασαν τον κόσμο. Το να βρέχει επί 5 μέρες με μικρές παύσεις σε πολλές περιοχές της χώρας όπως τα Επτάνησα, όλη η δυτική Ελλάδα κλπ και να ρίξει μέτρα χιόνι στα ορεινά της Πίνδου δε νομίζω να θορυβήσει τους υπευθύνους κ να δώσουν τη δέουσα προσοχή. Κατά τη γνώμη μου ο καιρός που έρχεται είναι πολλές φορές πιο σοβαρός από τον "χιονιά της πλάκας", αν μου επιτραπεί η έκφραση.
    Καλό σας απόγευμα
    Μίλτος, Ιωάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. " Καθ εκάστην υετός",κατά το παλιό "Καθ εκάστην πατσάς"!.Για την περιοχή μου,λογω τοπικότητας,δεν αναμένεται κατι ιδιαίτερο.Κατά τα άλλα, βροχές και χιόνια,μια χαρά.Χειμώνας είναι.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του blog. Το πρόβλημα με την υπερβολή των ΜΜΕ στο να προβάλουν τον καιρο κάποια στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας. Όταν θα είναι ανάγκη να προσέξει ο κόσμος ένα πραγματικό έντονο φαινόμενο που θα έρθει κάποια στιγμή οι πολίτες θα αγνοήσουν την είδηση σαν άλλη μια υπερβολή τον ΜΜΕ. ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΕΎΒΟΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, χιονιά της πλάκας δεν τον λες,στην βόρεια Χίο για παράδειγμα έπεσε πάρα πολύ χιόνι.Δηλωσεις κατοίκων μαρτυρούν ότι είχανε να δούνε τόσο χιόνι πάνω από 25 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού οι χάρτες των μοντέλων δε δείχνουν ίχνος υετού για τις 26-1 που βλέπετε τη μεταβολή του καιρού;
    Δημήτρης.Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά η ντετερμινιστική προγνωση του gfs δεν δείχνει υετο. Αν δεις όμως τα ενσαμπλ είναι δεμένα μέχρι την Δευτέρα,μετά υπάρχει αβεβαιότητα. Το ευρωπαϊκό δείχνει αρκετά χιόνια για τα βόρεια,δεν είδα τα ενσαμπλ του τι λένε. Με το συμπάθειο ε;
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Μία χαρά υετό δείχνουν.
      Το βασικό του τζίφου μόνο λέει ότι να ναι όπως συνήθως.
      Τα ensemble του ίδιου μοντέλου δείχνουν αρκετό υετό για πολλές περιοχές όπως είπε κ ο Δημήτρης ρ

      Διαγραφή
  6. Οι κακοκαιρίες στη χώρα μας όσον αφορά το ΔΒΔυτικό κομμάτι της τώρα παίρνουν μπροστά!
    Συνεχή χαμηλά από τα δυτικά, πολλές κ έντονες βροχές, απουσία ηλιοφάνειας κ πυκνά χιόνια στα βουνά της Πίνδου που το Σαββατοκύριακο θα κατεβαίνουν κ στα ορεινά, ενώ προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας πιθανόν να έχουμε κ κέντρο βόρειο βορειοδυτικό χιονι(σενάριο ακόμη αυτό).
    Μάλιστα τα ensembles δίνουν σε πολλές περιοχές που προανέφερα πάνω από 200 με 250mm βροχής μέχρι τέλος του μήνα!(μη ξεχνάμε ότι σε αυτές τις περιοχές βρέχει σχεδόν δύο μήνες τώρα)
    Αυτό λοιπόν κ σε συνδυασμό με το απότομο λιώσιμο των χιονοπτώσεων σε χαμηλότερα υψόμετρα αποτελεί είδηση κ πληροφόρηση σοβαρή για τον καιρό κ όχι τα συνεχόμενα έκτακτα για "ψύλλου πήδημα".
    Συγνώμη για το έντονο ύφος αλλά με όλα αυτά που διαβάζω κ βλέπω στα ΜΜΕ κοντεύω να σπάσω την τηλεόραση.
    Πραγματικά όλα μα όλα για τα νούμερα κ τα κλικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε σε εσάς και σε όλη την παρέα του μπλοκ.
    Με την πορεία του καιρού,που περιγράφεται παραπάνω,η Δ.Ελλαδα φαίνεται να έχει χειμώνα του παλιού καλού καιρού.Μακαρι.Μακρια από ζημιές λόγω κορεσμένου εδάφους.
    Τώρα εμείς οι κεντροανατολικοι,με αυτόν
    τον καιρό ΝΔ ρεύματος,λίγα πράγματα θα πάρουμε.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς όμως υπάρχει πιθανότητα να πάρετε τα καλύτερα,έστω κ αν αυτό γίνετε με μικρή συχνότητα,σε χιόνι έως χαμηλά την επόμενη εβδομάδα.
      Θα το παρακολουθούμε καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα.

      Διαγραφή
  8. Δασκαλε το κλίμα φαίνεται να επανέρχεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.Η υπογραφή έπεσε "άμα τη αναλήψει". Να δούμε τη συνέχεια.....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν ακόμα αντίθετες φωνές, ευτυχώς μεμονωμένες, και κυρίως απροθυμία να αναληφθούν δράσεις από όλα τα κράτη του πλανήτη. Αυτό που με φοβίζει πιο πολύ, Πέτρο, είναι ότι προκύπτουν τυχαία γεγονότα (βλέπε πανδημία) που πάνε πίσω το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα από τη βροχερή Στοκχόλμη με το καιρό να θυμίζει φθινόπωρο με τη θερμοκρασία στους 4c.Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάσου τι διαφορά στα μετεωρολογικα στανταρντς υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Σκανδιναβίας ώστε η θερμοκρασία των 4 βαθμών να θεωρείται Φθινόπωρο φίλε Μάκη. Για εμάς εδώ θεωρείται βαρυχειμωνια! Πολύ θα ήθελα να ζήσω έναν Σκανδιναβικο χειμώνα!

      Διαγραφή
    2. Μέχρι πρόσφατα ζούσα Γιάννενα.Η Στοκχόλμη είμαι πολύ πιο κοντά στον αρκτικό κύκλο ενώ η Ελλάδα στην Αφρική ..Θα επαναλάβω ότι η κλιματική αλλαγή εδώ είναι πιο χτυπητή .Μακης Στοκχόλμη

      Διαγραφή
  10. Παιδιά, ας κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να ναι κακοκαιρία. Βαρέθηκα οι κακοκαιρίες τα τελευταία χρόνια να ναι διαλείμματα στην καλοκαιρία, ενώ θα πρεπε να ισχύει το αντίθετο, χειμώνα καιρό...
    Γιάννης, Βόλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δάσκαλε ζούμε______στην τηλεόραση να σας ξαναδούμε! Το εύχομαι! Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που μ’ έδιωξαν από την ΕΡΤ και από τότε που μ’ ανάγκασαν να φύγω από την ΕΜΥ. Ορισμένοι θα ήθελαν να κλείσουν και το παρόν μπλογκ, αλλά δεν το μπορούν. Όσο αντέχει ακόμα το σαρκίο μας και όσο υπάρχει αυτό το κάτι μεταξύ μας θα είμαστε εδώ και θα τα λέμε.

      Διαγραφή
    2. Εξυπακούεται κ ζιακοπουλε, ότι δεν θα γίνει το δικό τους, για μας είσαι ο δάσκαλος μας, ελπίζω για πολλά χρόνια ακόμη να συνεχίσετε το μπλογκ Δυστυχώς στην Ελλάδα όποιος είναι χαρισματικός κ πάει κόντρα στο σύστημα,τι εννοώ;να θέλεις να προσφέρεις περισσότερα κ να ξεχωρίσεις , γίνεσαι στόχος,εάν δεν εξυπηρετείς τα δικά τους συμφέροντα,με αποτέλεσμα γενικά τον διωγμό σου κ πάει λέγοντας. Δεν θα το συνεχίσω, απλώς στην Ελλάδα δεν υπήρχε ποτέ αξιοκρατία,42 χρόνων είμαι το έχω νιώσει στην ζωή μου για τα καλά πια.

      Διαγραφή
    3. Δεν ήσασταν ποτέ πληρωμένος λαγός κ.Ζιακοπουλε,είστε αληθινός επιστήμονας.Αυτο ενοχλεί. Εμείς θα στηρίζουμε για όσο θέλετε.Καληνυχτα..
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Δεν καταλαβαίνετε; Διώχνουν αυτούς που αξίζουν γιατί δεν αντέχουν να βλέπουν ανθρώπους να προοδεύουν. Το πνευματικό σας υπόβαθρο, οι γνώσεις σας πέρα από το αντικείμενο που σπουδάσετε, τα μετεωρολογικά ταξίδια στο παρελθόν, μακρινό και μη, που μας προσφέρετε αφειδώς μέσα από ιστορικά γεγονότα και μυθικές αναφορές, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την αξία σας. Επιπλέον, η άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας στις αναρτήσεις σας, ο λόγος, μεστός, ουσιώδης και ενίοτε χιουμοριστικός κεντρίζει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον μας ούτως ώστε να σας διαβάζουμε μετά μανίας. Συνεχίστε να κάνετε αυτό που αγαπάτε και μην ακούτε κανέναν. Καλό βράδυ από Γιάννενα! Σέργιος

      Διαγραφή
    5. Συνυπογράφω με τους φίλους του Blog. Το παρόν blog για να το κλείσουν (που δεν πρόκειται γιατί είμαστε και δηλώνουμε παρόν) αναρωτιέμαι πόσο θέλουν και Ποιοί θέλουν κάτι τέτοιο και αυτο λέγεται ΑΙΣΧΟΣ! Συγνώμη για την λέξη που χρησιμοποιώ. Εδώ θα είμαστε όλοι μας πρώτα ό Θεός. Καλό βράδυ σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο.

      Διαγραφή
    6. Ξέχασα πανω στις φούριες μου να βάλω το όνομα μου στο σχόλιο 12:54 π.μ____ Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα από Χαλκίδα!Τι ακραίο χαμηλό έδωσε ο Ευρωπαίος για 27/1..βόμβα..και είναι 6 μέρες μπροστά/πως να μην σου μπαίνει ιδέα βραδιατικα!Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Ζιακοπουλε είστε ο τελευταίος της παλιάς σχολής που έστω και μέσα από αυτό το μπλογκ μας καθοδηγειτε στα του καιρού..έστω σε σημαντικά καιρικά γεγονότα δεν μπορείτε να βγαίνετε σε κάποιο Κανάλι να δίνετε τα φώτα σας?(παράδειγμα ο Κ.Καντερες σε ιδιωτική εκπομπή ΣΚ)..η κουβέντα σας με έδιωξαν και με ανάγκασαν να φύγω ανεπίτρεπτο και έλλειψη σεβασμού από μέρος αυτών που τα έπραξαν απέναντι σας..λυπάμαι πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έυχαριστώ πολύ, φίλε μου. Όσο για την τηλεόραση, το θέμα αυτό έχει κλείσει οριστικά για μένα.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Άλλος ένας λόγος να σας θαυμάζουμε και να σας έχουμε παράδειγμα. Συμφωνώ σε πολλά σημεία με τον φίλο παραπάνω, όμως πιστεύω ότι όσα προσφέρετε μέσα από αυτόν εδώ το χώρο, δύσκολα θα τα συναντούσαμε οπουδήποτε αλλού (π.χ. στην τηλεόραση). Και πολύ περισσότερο αυτή την αλληλεπίδραση. Νομίζω, επίσης, πως υπάρχουν αρκετοί εδώ μέσα -μεταξύ άλλων κι εγώ φυσικά- που αν και είμαστε αδαείς ως προς τα μετεωρολογικά, εν τούτοις κάτι έχουμε "αρπάξει" από τις γνώσεις που απλόχερα μας προσφέρετε. Κι επειδή έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς κι άλλες ομάδες και ιστολόγια καιρικού ενδιαφέροντος, να πω ότι η δική μου εντύπωση είναι πως κάνενα δεν προσφέρει ταυτόχρονα σωστή ενημέρωση, γνώση (και μάλιστα εν πολλοίς εκλαϊκευμένη και για εμάς), σοβαρότητα, ελευθερία λόγου και κλίμα παρέας. Παράγετε σπουδαίο έργο και σας ευχαριστούμε γι΄αυτό.

      Διαγραφή
    3. Νάστε καλά, αυτή τη φράση την έλεγε ο πατέρας μου για το χιόνι που δεν λιώνει και περιμένει το επόμενο...

      Διαγραφή
  14. Τώρα εμένα γιατί μου ηρθε στον νου ο Δρ Φάουτσι (80plus).Εκεί ιατρική- λοιμωξιολογία,εδω πολιτική προστασια-επιχειρησιακή μετεωρολογία.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σας. Στον κάμπο της Ημαθίας (υψόμ. 10 μ.), ακόμη συναντά κάποιος χιόνι σήμερα - για 7η ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως περιμένει το άλλο, Χρήστο;
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δύσκολο, κ. καθηγητά, είναι πολλές οι μέρες μέχρι το άλλο. Σήμερα το σήκωσε (σ.σ. έλιωσε) κι εκεί.

      Διαγραφή
  16. Παρακολουθώ εδώ και καιρό τα προγνωστικά μοντέλα και τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα αδυνατούν να προβλέψουν έστω και την τελευταία στιγμή την κατανομή του υετού υπάρχουν αποκλίσεις αυτό πιστεύω το βλέπει και ο δάσκαλος αλλά η μεγάλη του πείρα καταφέρνει και βγάζει έγκυρες προγνώσεις.Τωρα για τις επόμενες ημέρες η Δυτική Ελλάδα θα δεχθεί πολλά νερά και χιονια όσο για την νέα αλλαγή από Δευτέρα και μετά θεωρώ είναι ακόμη νωρίς καθώς στα προγνωστικά υπάρχουν διχογνωμίες . Χρήστος από Όθρυ με τα χιόνια να λιώνουν με γρήγορους ρυθμούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Την καλημέρα μας από το Κιλκίς δάσκαλε .
    Περιμένουμε μεσοβδόμαδα χιονόπτωση .
    Για να δούμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επ' αυτού καλύτερος εμού ο Χρήστος ο Σιμούλης!

      Διαγραφή
    2. Προς Θεού, μόνο για αστείο, κ. καθηγητά. Πάντως, αυτήν τη φορά βλέπω να πιάνει τους Κιλκισιώτες στον ξύπνιο.

      Διαγραφή
  18. Κυριε Ζιακόπουλε καλημέρα και καλημερα σε όλους. Τι εξήγηση μπορείτε να δώσετε στο γεγονός οτι στη κακοκαιρία Λεανδρος η οποία ξεκίνησε στην ηπειρωτική θεσσαλία ξημερώματα Σαββάτου
    και έδωσε κάποιες χιονοπτώσεις σε καρδίτσα και λάρισα, ξεπέρασε τη περιοχή του Βόλου χωρίς να δώσει τίποτα(μόνο λίγο στο πήλιο) ενώ σε όλες τις προβλέψεις, η περιοχή του βόλου (και η πόη μέσα) έπερνε τα περισσότερα φαινόμενα? Δημήτρης απο Βόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω ψάξει το θέμα, φίλε μου. Αυτό που βλέπω με μια πρώτη ματιά είναι ότι για τη Θεσσαλία η διαταραχή Δ1 πέρασε πολύ νότια και η διαταραχή Δ2 πέρασε βορειότερα (βλέπε σχήμα ανάρτησης της 15ης Ιανουαρίου 2021).

      Διαγραφή
  19. Όσα λόγια και να πούμε για την αξία και το ήθος του δασκάλου,τόσο σαν ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ,όσο και σαν ΆΝΘΡΩΠΟΣ,πιστεύω είναι λίγα.
    Συμφωνώ σε όσα είπαν όλοι οι φίλοι του παρόντος μπλογκ και εγώ αυτό που θέλω να πω είναι,οτι αποτελεί για εμενα,μεγάλη χαρά και ιδιαίτερή τιμή που μπόρεσα να σας δω από κοντά και να σας σφίξω το χερι.
    Εύχομαι από καρδιάς ατομική και οικογένειάκη υγεία και να διαρκέσει πολλά χρόνια η επαφή μας μέσω του ωραίου αυτού βήματος και να μας χαρίζεται απλόχερα την σοφίατης ζωής σας.
    Όσο για τον καιρό,δεν νομίζω πως έχει περάσει χειμώνας αλλά έχει πολλές συγκινήσεις να μας χαρίσει ακόμη.
    Στην περιοχή μου ο τρελός ΝΔ άνεμος έλιωσε τα περισσότερα χιόνια αφήνοντάς τα μόνο σε σκιερά και απανεμα μέρη.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το μπλογκ αυτό αν κλείσει, θα αφήσει "ορφανούς" τους πραγματικούς φίλους του καιρού! Αν ενοχλεί για τις απόψεις περί της κλιματικής αλλαγής, αυτό είναι τότε λόγος για να γίνει ακόμα πιο δημοφιλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σχετικά με την ΕΡΤ,της οποίας είμαι θεατής, είναι αξιοσημείωτη η αγγαρεία που κάνει στην παρουσίαση του καιρού παρόλο που είναι και επίσημα φορέας ενημέρωσης της ΕΜΥ.
    Εξαίρεση το δελτίο της ΕΤ3 που επιμελείται απο έναν γνήσιο καιροφιλο ο οποίος όμως δεν είναι επίσημα μετεωρολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή