Ο καιρός της εβδομάδας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Κύπρο, με συνέπεια την επικράτηση ανέμων βόρειων διευθύνσεων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Καρπάθιο Πέλαγος). Αναφορικά με τις βροχές και τις χιονοπτώσεις, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση σχεδόν σε όλες τις περιοχές, Όμως, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Επισημαίνεται ότι ο παγετός θα είναι ισχυρός όχι μόνο στη βόρεια χώρα αλλά και στις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές, όπου το έδαφος είναι χιονοσκεπές. 


Την Τετάρτη (20/1), στη Δ. Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Πέμπτη (21/1), αναμένεται μεταβολή του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά την επικράτηση ΝΔ ανέμων, την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας και τα τοπικές βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (22-23/1), οι ΝΔ άνεμοι θα ενισχυθούν ως τα 7 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά και τις ανατολικές νησιωτικές περιοχές της χώρας.  

Καλό απογευμα, φίλοι μου

41 σχόλια:

  1. Καλημέρα δάσκαλε και Καλή εβδομάδα. Κάποια λευκή τιμητική την είχαν περιοχές της Αττικής. Κάτι είναι και αυτό από το τίποτα. Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα. Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καιρός ακολουθεί κατά γράμμα τις χθεσινές προβλέψεις, Φραγκίσκο!
      Χρόνια Πολλά στις Αθανασίες και τους Θανάσηδες!

      Διαγραφή
    2. "Ο κ. Ζιακόπουλος είναι ντεφορμέ τον τελευταίο καιρό..." Τάδε έφη χθες νεαρός (μάλλον) χιονολάτρης στη ζωντανή ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων σε γνωστό ιστοχώρο ερασιτεχνών μετεωρολόγων. Είχε μόλις διαβάσει τη λέξη "μιζέρια" στη χθεσινή πρόγνωσή σας για την Αθήνα και δεν το άντεξε ο δόλιος... Ονειρευόταν πολύ περισσότερα χθες...
      Χαμογέλασα πικρά, επειδή δεν είχα δει ακόμα την πρόγνωσή σας αλλά κατάλαβα αμέσως τι μας περίμενε σήμερα. Για την περιοχή μου, το Χαλάνδρι, ήταν τα εξής με τη σειρά: νωρίς το πρωί λίγες σκόρπιες νιφάδες αρχικά και δυο μικροεξάρσεις τρίλεπτες αργότερα , στη συνέχεια χιονόνερο και στο τέλος βροχούλα... Πλήρης επιβεβαίωσή σας δηλαδή!
      Όσο για τον νεαρό χιονολάτρη και το σχόλιό του νομίζω ότι πρέπει να ταυτίζεται με την τελευταία στροφή του γνωστού τραγουδιού του Σαββόπουλου ελαφρώς παραλλαγμένη:

      Αφού δεν είχε νέα για χιόνια να μας πει
      καλύτερα να μη μάς πει κανένα!

      Έχει να ζήσει πολλές απογοητεύσεις ακόμα για να μάθει να τις υπομένει στωικά...
      Σας ευχαριστούμε άλλη μια φορά για την ακριβή πρόγνωση!

      Νίκος (φιλόλογος)

      Διαγραφή
    3. Τα σέβη μου δάσκαλε. Εκδηλώθηκαν τα φαινόμενα κατά γράμμα όπως τα είπατε εχθές (τοπικές χιονοπτώσεις, κατά κανόνα ασθενείς, αναμένονται βασικά στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού.) Και να επαληθεύσω τα γραπτά σας.....στην Αθήνα μιζέρια όπως και συνέβη. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    4. Νίκος (φιλόλογος) καλημέρα σας. Ομολογώ ενώπιον όλων ότι είμαι από τα γεννοφάσκια μου λάτρης των καιρικών καταιγίδων. Ο λευκός επισκέπτης αν και χρειάζεται, δεν τον είχα ποτέ σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Είμαι του τροπικού καιρού προσωπικά και λατρεύω από παιδί τις εκρηκτικές καταστάσεις των βαρομετρικών χαμηλών εκ δυσμάς και των θερμικών καταιγίδων. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    5. Πάρ'ολα αυτά στον Άγιο Στέφανο είχαμε αξιόλογη χιονόπτωση και σε διάρκεια και σε ένταση, η οποία δεν προβλεφθηκε στα χθεσινά δελτία. Και δεν αναφέρομαι στον Κύριο Ζιακοπουλε προσωπικά, προς Θεού. Ούτε το αναφέρω σαν μομφή. Κάποιες φορές οι προβλέψεις πέφτουν έξω. Φυσικό είναι, καλό είναι όμως να το αναγνωρίζουμε και να επιχειρούμε να προσδιορισουμε το αίτιο που οδηγησε στην οποία αστοχία. Ευχαριστώ και καλή χρονια

      Διαγραφή
    6. @2:47
      Φαίνεται δεν άρεσε σε πολλούς ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια από τις προβλέψεις του κ.Ζιακόπουλου.
      Καταλαβαίνω βεβαίως απόλυτα την επιθυμία και την κάψα για τα χιόνια αλλά όμως καλό είναι να βλέπουμε και λίγο γύρω μας τι δυνατότητες και πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει κάτι.Βέβαια τι να το κάνεις το κοίταγμα όταν είσαι στην τύφλα φορόντας παρωπίδες και ταυτόχρονα το θέλω να μην αφήνει το μυαλό λιγάκι να δουλέψει.
      Χρειάζεται πολύ προσοχή και στο θέμα του καιρού ότι διαβάζουμε καθώς κυκλοφορεί πολύ φέικίλα σε όλους τους τόνους και τις μορφές.
      Ο παρών χώρος από τους λίγους που ασχολούνται με το θέμα του καιρού που χρησιμοποιούν την μετριοφροσύνη,το μέτρο και την σύναιση στα λόγια των προγνώσεων.Όσοι βεβαίως επέμεναν στο δικό τους βιολί που προσδοκιών τους διαψεύστηκαν για εκατομμυριοστή φορά όπως πχ λόγου χάριτος και όσοι περιμένουν κάθε χρόνο να γίνει ξανά ελληνική η κων/πολη.

      Διαγραφή
    7. Φίλε Unknown των 04:16 μ.μ. μια φορά κι εγώ πήρα άριστα στη δύσκολη πρόγνωση της Αττικής και συ υποβάλεις άδικη ένσταση. Έγραψα "τοπικές χιονοπτωσεις, κατά κανόνα ασθενείς, αναμένονται βασικά στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού". Στις εξαιρέσεις του κανόνα είναι ο Άγιος Στέφανος!

      Διαγραφή
    8. Ουδεμία ένσταση κύριε Ζιακοπουλε. Και επαναλαμβάνω δεν έκανα προσωπική αναφορά και κριτική. Με τι προσόντα άλλωστε! Σας ευχαριστώ για την φιλοξενια

      Διαγραφή
    9. Έλα, αστειεύομαι. Ο κουβάς μου είναι γεμάτος ως επάνω με αποτυχημένες προγνώσεις!

      Διαγραφή
    10. Καλημέρα κύριε Ζιακοπουλε. Οι αποτυχημένες προγνώσεις όπως λέτε είναι ένα επαναλαμβανόμενο παράδειγμα που δείχνει το πραγματικό μας μέγεθος μπροστά στη δύναμη της φύσης ( ή του θεού για όσους πιστεύουν).

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά στον Θάνο .Χρόνια πολλά και στην Αθανασία.Με την ευκαιρία μπορεί κανείς να ανατρέξει στον ομώνυμο δίσκο του Μάνου Χατζιδάκί.Οι στίχοι είναι του Νίκου Γκάτσου. Δύο ονόματα,νομίζω,εγγύηση.---------Π.Α.
    Υ.Γ. Ερωτηθείς κάποτε από μία νεαρή δημοσιογράφο,ο Μάνος Χατζιδάκις,γιατί γράφει το όνομά του με γιώτα,απάντησε " γιατί με αδυνατίζει κοπέλα μου"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλη την παρέα. Χρόνια πολλά στους χθεσινούς και τους σημερινούς εορτάζοντες! Υγεία και κάθε καλό! Αναφορικά με την κακοκαιρία που πέρασε, η πλέον έγκυρη και ακριβής πρόγνωση ήταν η δική σας, κύριε Ζιακόπουλε. Έχω την αίσθηση ότι λίγες προγνώσεις βρέθηκαν κοντά στην πραγματικότητα και πολύ περισσότερες ακολούθησαν την τακτική της προβολής και της κλικοθηρίας. Τα συγχαρητήριά μου, λοιπόν, γιατί αυτό είναι το πραγματικό νόημα της επιστήμης. Να προσπαθείς να βρίσκεσαι κοντά στην πραγματικότητα, να τη μελετάς και να την ερμηνεύεις. Φυσικά, η κακοκαιρία αυτή για το λεκανοπέδιο της Αθήνας και τους χιονόφιλούς του υπήρξε μια μεγάλη απογοήτευση (προσωπικά δεν κράτησα ούτε μικρό καλάθι με αυτά που διάβασα και από τα ελάχιστα που καταλαβαίνω). Ο χιονοδον-κιχωτισμός μας υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα, σε μια περίοδο που το χιόνι δεν μπορούμε να το κηνυγήσουμε και θα έδινε την ευκαιρία να σπάσει η θλιβερή μονοτονία της καραντίνας. Αυτή ήταν για μένα η πραγματική ευκαιρία που χάθηκε. Παρηγοριά στον άρρωστο, οι υπέροχες εικόνες από πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τις πιο εντυπωσιακές κατά τη γνώμη μου εκείνες από τη Λήμνο. Φυσικά, χιονοηγέτης του blog μέχρι στιγμής και για φέτος ανακηρύσσεται δίκαια ο Χριστόδουλος. Όσο για τις σημερινές "χιονοπτώσεις" πέριξ του λεκανοπεδίου, "να 'χαμε να λέγαμε" όπως είπε και ο δάσκαλος εχθές. Να είστε όλοι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά στον Θάνο από την Ρόδο κ σε όλους τους εορτάζοντες κ εορταζουσες του μπλογκ. Το σημερινό πρωινό μαγικό κ εντελώς διαφορετικό από την καθημερινότητα μας. Όλα χιονισμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο ντεφορμέ δεν ήταν ο κ. Ζιακόπουλος στη χτεσινή πρόβλεψη του, τουλάχιστον με αυτά που είδα με τα μάτια μου σήμερα. Ότι υπάρχει γύρω από τη πόλη της Καλαμάτας, με υψόμετρο μεγαλύτερο των τετρακοσίων μέτρων "άσπρισε" αξιοπρεπώς και μάλιστα το μεσημέρι, με την τελευταία έξαρση είδαμε νιφάδες στις παρυφές της πόλης κάτω από τα τριακόσια μέτρα. Και εις άλλα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάει κι αυτό. Τουλάχιστον είναι Χειμώνας. Στον ορίζοντα φαίνεται κάτι χαρμόσυνο για Αττική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες ουσες
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε, μήπως είναι χαμηλές οι πιέσεις στην Κύπρο , και όχι υψηλές όπως γράψατε;
    Αν ναι, ας το διορθώσετε.
    Μην αναρτήσετε το σχόλιο, ξέρω ότι φταίει ο "δαίμων" του πληκτρολογίου..
    Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χίλια ευχαριστώ για τις ευχές σας όλους. Ωραίο δωράκι μου έκανε κ ο καιρός εδώ που ασπρισαν οι κορυφές των βουνών του νησιού μετά από 2 χρόνια 🙂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θάνο, χρόνια πολλά για τη γιορτή σου χθες. Πες μας σε παρακαλώ, από πότε έχει να χιονίσει στην πόλη της Ρόδου;

      Διαγραφή
    2. Χίλια ευχαριστώ για τις ευχές σου. Αν και στη Ρόδο ζω τα τελευταία 8 χρόνια (Αθήνα έχω γεννηθεί και μεγαλώσει, αλλά έχω καταγωγή από το νησί ως ένα βαθμό από την πλευρά του πατέρα μου), με μια πρόχειρη μελέτη που έκανα νομίζω πως ή τελευταία καταγεγραμμένη χιονοστρωση στην πόλη της Ρόδου παρατηρήθηκε το Μάρτιο του 1987. Από τότε μόνο στα ημιορεινά και ορεινά του νησιού. Βρήκα πάντως κ βίντεο που δείχνει κάποιες νιφάδες να πέφτουν σε παραθαλάσσιο χωριό λιγο έξω από την πόλη (Καλλιθέα) στις 8 Ιανουαρίου 2013, αλλά εικάζω θα ήταν για λεπτά.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για την απάντηση, εντυπωσιακό το απόλυτο -3,9 β. Κελσίου στις 19-01-1964 που βρήκα στα αρχεία.

      Διαγραφή
    4. Χμμμ ως προς αυτό το -4 θα πρέπει εδώ να επισημάνω πως τότε τα μετεωρολογικά δεδομένα τα έπαιρναν από τους σταθμούς της ΕΜΥ που ήταν κυρίως στα αεροδρόμια. Εκείνη την εποχή το αεροδρόμιο της Ρόδου δεν ήταν στο σημείο που είναι σήμερα το ΔΙΑΓΟΡΑΣ (στο παραθαλάσσιο χωριό Παραδείσι), αλλά κοντά στο μεσόγειο χωριό Μαριτσά (το σημερινό αεροδρόμιο χτίστηκε αργότερα το 1976). Και στα μεσόγεια πεδινά χωριά της Ρόδου γενικά μπορούν και καταγράφονται πιο εύκολα τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίε. Ίσως να έπαιξε και κάποιου τύπου αναστροφή τότε (Θα το ψάξω)

      Διαγραφή
  10. Τσουχτερό το κρύο εδώ στην Όθρυ σήμερα με εναλλαγές ηλίου και ασθενής χιονόπτωση το πρωί λίγη η χιονόπτωση αλλά ισχυρός παγετός τώρα για την μετέπειτα που του καιρού τα είπε ολα ο δάσκαλος επανέρχεται σιγά σιγά από μεσοβδόμαδα και μετά το νοτιοδυτικό ρεύμα . χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας γίνω λίγο σπιούνος να βάλω λίγο λάδι στην φωτιά στους χιονόφιλους. Να φύγουν τα κρύα και τα χιόνια να μας έρθει και καμιά καταιγίδα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα, τίμια η σημερινή μέρα. Περαν του ιστορικού του θέματος ( προσκαιρη χιονόπτωση σε Ναυπλιο και Σπάρτη τουλάχιστον) στην Αττική έδωσε ο,τι καλυτερο είχε. Χιόνι αρκετό ανά διασργματαρ στα βόρεια προαστια, χωρίς κάποιο δυναμικό αίτιο (ακόμα δίνει ανά διαστήματα). Κρίμα να χάνεις υετο το Σάββατο πριν μπει καλά το ψυχος, σήμερα να δίνει από το πουθενα αλλά να έχεις χάσει υποστήριξη στα ψηλά και τη μέρα που έπρεπε να έχεις τον υετο να έχεις ήλιο... Λίγο timing να είχαμε θα μπορούσε να παει σαφώς καλυτερα. Δεν πειράζει, σήμερα ήταν μια καλή μέρα έστω και χωρίς ιδιαίτερες χιόνοστρωσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τώρα αυτό με τη χιονόπτωση ανά......ρούγα και ραχούλα, μου έφερε στο νου τον Γκόρτσο της γνωστής ταινίας.Έλαβον "Πάνω Παναγιά---Δώθε Παναγιά----Κείθε Παναγιά..........".Συγχωρέστε με,αλλά έχει κάποια στοιχεία φαιδ........!--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χιονονερο και στην κερατεα 200 μετρα υψομετρο με καποιες νιφαδες αε εξαρσεις. Ομολογω και το ειχα γραψει στο blog, πως περιμενα οτι πεφτει να ειναι χιονι εκτος των παρακτιων. Απουσια δυναμικου αιτιου το -6 με -7 δεν ηταν ικανο να δωσει καθαρο χιονι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα,τέλος και αυτού του χιονιά..διαπιστώσεις..έρχεται χιονοαρμαγεδων ακούγαμε από διάφορα Μ.Μ.Ε και όχι μόνο..μόνο ο κ.ζιακοπουλος στην πρώτη ανάρτηση για τον απερχόμενο χιονιά εγραψε''θα απαγοητευσω μερικούς φιλους''.. το προτιμώ να προσγειωνομαι στην πραγματικότητα από το να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα από τυχάρπαστες προβλεψεις..να ξέρετε η εμπειρία μετράει και στην μετεωρολογία( πόσους και πόσους χιονιαδες έχει δει στα κιτάπια του ο κ.ζιακοπουλος..ευχομαι αν υπάρχει επόμενη ανάρτηση για επόμενο χιονιά ενόψει χειμώνα ο δάσκαλος να μας ανταμείψει με την μαγική κουβέντα ιστορικός χιονιάς ενόψει...καλό βράδυ από Χαλκίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τελικά η αρχική γενική εκτίμηση του δασκάλου ήταν ότι πιο εύστοχο ειπώθηκε!
    Η μίνι κακοκαιρία της κεντρικής κ νότιας χώρας φτάνει στο τέλος της αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση για κάποιες περιοχές της χώρας.
    Ιστορική χιονόπτωση είχαμε όπως αναμέναμε στην Τρίπολη όπως κ γενικότερα στο νομό Αρκαδίας.
    Στην Αιτωλοακαρνία ελάχιστα έως καθόλου πράγματα(όπως το είχα προβλέψει) με κάποιες σκόρπιες νιφάδες για λίγο που έκαναν την εμφάνισή τούς αργά τη νύχτα.
    Στο ταξίδι μου σήμερα παρατήρησα την μεγάλη τοπικότητα των φαινομένων, όπως για παράδειγμα τις μπόρες χιονιού που βρήκα από το Ρίο προς το Αίγιο κ ξανά το μεσημέρι μπαίνοντας στα δυτικά προάστια του λεκανοπεδίου Αττικής.
    Νωρίς το πρωί πληροφορήθηκα ότι Χιόνισε για λίγο κ μέσα στο Αίγιο στην Κόρινθο όπως κ στη Σπάρτη.
    Μεγάλη έκπληξη ήταν οι χιονοπτώσεις στην Κεφαλλονιά που έφτασαν σχεδόν έως το κύμα.
    Απίστευτες χιονοπτώσεις είχε κ η Λέσβος.
    Χρόνια πολλά κ με υγεία στον φίλο Θάνο Κοταρα από Δωδεκάνησα.
    Καληνύχτα σε όλους από την παγωμένη σήμερα Αττική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λόγοι ανώτατης βίας δεν με άφησαν να χαρώ όπως ήθελα τόσο το χιόνι του Σαββάτου(20-25 εκατοστά και κοντά το μισό μέτρο στα ορεινά του Ελικώνα)οσο και την χθεσινή "υπέροχη" ημέρα που χιονιζε σε όλη την διάρκεια της(με εξάρσεις που ήταν περίπου σαν χιονοθυελλα)αφήνοντας ακόμα λίγα εκατοστά φρέσκου χιονιού,παρόλο που ήμουν συνεχώς στους δρόμους.
    Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις κατάλευκο τον Παρνασσό και "σοβατισμενο" απ'ακρη σε άκρη τον Ελικώνα και τα ορεινά-ημιορεινά μέχρι τον κάμπο κάτασπρα.
    Δεν μπορώ να έχω κανένα παράπονο καθώς για άλλη φορά ήμουν από τους τυχερούς.
    Έστω και καθυστερημένα εύχομαι χρόνια πολλά στους Αντώνηδες και τους Θανάσηδες του μπλογκ και σε όλους-ες που γιόρταζαν τις 2 προηγούμενες ημέρες.
    Λευτέρη από Δολο,δέκτη η πρόταση σου και τελειώνοντας αυτή η περιπέτεια που όλοι ζούμε,το κανονίζουμε οπότε θέλουν και μπορούν και οι υπόλοιποι.
    Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χριστοδουλε δεν είναι μόνο θεμα τύχης που χιόνιζεσαι συνεχώς. Είναι κανόνας να χιονιζεται εύκολα η βοιωτια λόγω της θέσης της, έχει να κάνει με το μικροκλιμα της περιοχής. Όσο εύκολα βρέχεται η Ηγουμενίτσα με ένα συννεφάκι για παράδειγμα, άλλο τόσο εύκολα χιόνιζεσαι εσύ. Η κάθε περιοχή έχει τα καλά και τα κακά της. Καλημέρα σας!

      Διαγραφή
  18. Νομίζω ότι από τώρα και μετά έχει μεγάλη σημασία το ύψος του υετού στις περιοχές που δεν είχαν καλή τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εδώ στην Άνδρο σήμερα από το πρωί έως τώρα έχουμε κλειστό καιρό.με χιονόνερο κ στα ορεινά χιόνι..τα ορεινά είναι 3 μέρες με χιονοκαλυψη.πολυ καλά!μακάρι να το ξαναδούμε πάλι φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παγωσε σημερα η αναστροφικη Νεα Φιλαδελφεια με σχεδον -1c (-0,9c για την ακριβεια). Αυριο θα δουμε τι ακριβως κατεγραψε και ο σταθμος της ΕΜΥ. Απο τον Γεναρη του 2019 ειχα να καταγραψω αρνητικη ελαχιστη και πριν απ αυτο το περιβοητο 2017. Πως αλλαζουν οι καιροι. Καποτε ειχα παρει τα μετεωρολογικα στοιχεια του σταθμου ΝΦ για την περιοδο 1955-1999. Καθε χρονο σχεδον και τους τρεις χειμερινους μηνες καταγραφονταν αρνητικες θερμοκρασιες (συνηθως το πολυ μεχρι -2,5 αντε -3c... υπηρχαν και κανα δυο -5 με -6 την δεκαετια του '80 ομως). Θα μου πεις απο τοτε η Αθηνα επεκταθηκε πολυ, γεμισε τσιμεντο αρα ανεβηκαν και οι ελαχιστες αλλα οπως οι περισσοτεροι αισθανομαστε δεν ειναι μονο αυτο. Ελπιζω αυτο το κρυο 3ημερο να μην ηταν μια απλη φωτοβολιδα του φετινου χειμωνα. Καλημερα και ευχες και χρονια πολλα στους εορταζοντες των δυο προηγουμενων ημερων και πολλα συγχαρητηρια στον κ. Ζιακοπουλο για την λητη και ευστοχη προγνωση για τον χθεσινο μιζερο χιονια. Δημητρης Παπασταθοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε Γιάννη Θεσπρωτε,ίσως να είναι κανόνας,όπως λες,να χιονιζεται η Βοιωτία λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά να ξέρεις πως δεν χιονιζεται εξ ολοκλήρου και αυτό οφείλεται τόσο από που έρχεται το κάθε σύστημα και τους επιφανειακους ανέμους,όσο και από την θέση της κάθε περιοχής μέσα στο νομό,κάτι αντίστοιχο με την Αττική.
    Στην κακοκαιρία που προηγήθηκε η Βοιωτία χωρίστηκε σε πολλές κατηγορίες,αν το πω έτσι,δηλαδή το πολύ ΑΝΑ τμήμα διορίστηκε μεν μέχρι την θάλασσα αλλά εκτός το Σχηματάρι που είχε χιονοστρωση τα υπόλοιπα δεν είχαν παρά μόνο τα πιο ημιορεινά(Κλειδί, Αγ.Θωμας,Ασωπια,Καλλιθέα κλπ),τα βόρεια τμήματα είχαν χιονοστρωση όχι όμως ιδιαίτερη,το ίδιο και τα ΒΔ τμήματα,μέσα και η Λιβαδειά(αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει ο αγαπητός Νίκος Παπας)ενώ τα ΝΔ τμήματα(Ξηρονομη,Δομβραινα)πήραν ελάχιστα πράγματα και μάλιστα εχθές που στην περιοχή μου χιονιζε όλη μέρα εκεί είχαν ήλιο...!!,λόγω ότι "βλέπουν" προς Κορινθιακό κόλπο.
    Με αυτά και αυτά λοιπόν μένουν όλα τα τμήματα γύρω από την οροσειρά του Ελικώνα,που εκεί πάλι βάση την έλευση του συστήματος και ιδιαίτερα των επιφανειακών ανέμων,οι περιοχές που είναι ευνοημένες ποικίλουν.
    Στην κακοκαιρία που προηγήθηκε όλα τα ορεινά ημιορεινά του Ελικώνα πήραν την μερίδα του λέοντος,ενώ πέρυσι το πολύ χιόνι το πήρε η ανατολική πλευρά του,η περιοχή μου δηλαδή,ενώ όλα τα δυτικά τμήματα πήραν ελάχιστα ή τίποτα παρόλο που είχαν το διπλάσιο ή τριπλάσιο υψόμετρο από την περιοχή μου.
    Προκαλεί μεγάλη εντύπωση σε κάποιον που δεν γνωρίζει την Βοιωτία, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό.
    Φίλοι όπως ο Χρήστος Παπαηλιας που έχει κάνει πολλάκις την διαδρομή από Αθήνα προς βόρεια Ελλάδα το έχει διαπιστώσει με τα μάτια του.
    Αυτός είναι ο λόγος που η περιοχή μου(Ανατολική πλευρά του Ελικώνα)δέχεται πολλά χιλιοστά υετου είτε σε βροχή,είτε με την μορφή χιονιού.
    Γι αυτό επανελλειμενα έχω γράψει ότι η περιοχή μου είναι σε πολύ καλή τοποθεσία και εννοείτε "προκλητικά".
    Όσο για τα χιόνια της Τρίπολης και της Λήμνου,έχω να πω ότι χαρηκα διαιρερα γι'αυτό καθώς έχω υπηρετήσει και στα δύο μέρη και έχω πολλές αναμνήσεις από χιονοπτώσεις που έρχονται στην μνήμη μου.
    Ωραία και αξέχαστα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με τον Χριστόδουλο όσον αφορά τη Βοιωτία.
      Είναι με λίγα λόγια Γιάννη σαν την Αττική από πλευράς τοπικοτήτων.
      Ακόμη κ σε γενικευμένη κακοκαιρία υπάρχουν περιοχές στο νομό που διαφέρουν ποσοτικά σε υετό είτε με τη μορφή νερού είτε χιονιού.
      Οι περιοχές πέριξ του Ελικώνα όπως έχω καταλάβει πάντα παίρνουν τη μερίδα του λέοντος.
      Στα δυτικά μόνο συστήματα με νοτιοδυτικούς ανέμους, τότε η δυτική Βοιωτία μόνο υπερπηδά σε υετό αυτές τις περιοχές.
      Αυτά έχω καταλάβει από την επαφή μου με τον Χριστόδουλο κ την μελέτη στο ανάγλυφο της περιοχής.
      Να πούμε βέβαια ότι τα ύψη υετού που βάζει η ΔΒΔυτική χώρα είναι τεράστια μεταξύ φθινοπώρου κ χειμώνα(πολλές φορές ακόμη κ καλοκαίρι λόγω θερμικών καταιγίδων)κ εννοείτε ότι δε μπορούν να συγκριθούν όχι μόνο με τη Βοιωτία αλλά με μεγάλο κομμάτι της χώρας πλην λίγων εξαιρέσεων.
      Μιας κ το έφερε η κουβέντα,η δυτική ΒΔυτική χώρα κυρίως,να ετοιμάζεται εκ νέου για πολλές κ συνεχόμενες βροχές κ χιόνια στα ορεινά της Πίνδου,νε τον ήλιο να γίνετε κ πάλι ακριβοθώρητος για μεγάλο διάστημα.
      Καλό απόγευμα από την ψυχρή κ ηλιόλουστη σήμερα νότια Αττική(από αύριο στα πάτρια εδάφη).

      Διαγραφή