Ο καιρός της εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται νοτιοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει σταδιακά τη χώρα μας. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας επιδείνωσης του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις που τη νύχτα στη ΒΑ Ελλάδα θα κατεβούν σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου και οι θυελλώδεις ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι από τις προμεσημβρινές ώρες και από τη ΒΔ Ελλάδα αναμένεται στροφή των ανέμων σε ΒΔ, με συνέπεια την εξασθένηση των φαινομένων και τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. 


Την Τετάρτη (27/1), στην Α. Μακεδονία τη Θράκη και το Αιγαίο προβλέπονται βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις, οι οποίες στα ΒΑ θα κατεβούν και σε πεδινές περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με λίγες σκόρπιες βροχές μικρής διάρκειας ή και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά και κεντρικά και βόρεια πεδινά), βασικά εκεί που βοηθάει το ανάγλυφο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. 

Την Πέμπτη (28/1), λίγες βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται κυρίως τις πρωινές ώρες στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Στα νησιά του ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να χιονίσει και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα πνέον Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Πάντως, νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που στη Β. Ελλάδα κατά τόπους θα είναι ισχυρός.  

Την Παρασκευή (29/1), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η στροφή των ανέμων σε ΝΔ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας. Λίγες βροχές θα σημειωθούν στα δυτικά. 

Το Σάββατο (30/1), τοπικές βροχές μικρής διάρκεια είναι πιθανό να σημειωθούν στη Δ. ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στις κεντρικές και τις νότιες περιοχές της χώρας.

  

33 σχόλια:

  1. Θα δει καμιά νιφάδα η Θεσσαλονίκη άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κάτι παραπάνω, όμως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη Θράκη όπου είναι πιθανόν να κλείσει η Εγνατία οδός λόγω της χιονοθύελλας. Οι χιονοπτώσεις στο Β. Αιγαίο πιστεύω ότι δεν θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπου τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι βροχές και οι θυελλώδεις νοτιάδες αρχικά.

      Διαγραφή
  2. Ισχυρές καταιγίδες με ηλεκτρικά κ δυνατούς ριπαίους ανέμους είχαμε όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί στην περιοχή μου.
    54mm από χθες το βράδυ κ τρέχουσα 5ημέρου 137mm κ συνεχίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο φίλε Φώτη.Πλούσια τα υετικά ελέη,και χωρίς καταστροφές.Εμείς,σαν τον Λάζαρο,τα ψιχία που πέφτουν από το τραπέζι σας.Προχθές 17mm και εχθές 2mm.Mήπως μπορείς να κάνεις κάτι και αύριο εδώ,εστω και για λιγο,να επικρατήσουν ΝΑ άνεμοι?-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Πέτρο θα πάρετε κ εσείς καλό νεράκι από αύριο το απόγευμα μέχρι κ Τετάρτη πρωί κυρίως,κ χιόνια στα ορεινά σας από τη νύχτα της Τρίτης έως το μεσημέρι της Τετάρτης γιατί πιο πριν οι θερμοκρασίες εκεί θα είναι απαγορευτικές για χιόνι ακόμη κ στα πολύ ψηλά.
      Το κακό είναι ότι ακόμη κ στη δυτική Πίνδο ενώ πέφτουν μεγάλες ποσότητες χιονιού στα ορεινά,με τα συνεχή σκαμπανευάσματα των θερμοκρασιών που έχουμε κ θα έχουμε,αυτά λιώνουν σε χαμηλότερα κατοικίσιμα χωριά κ μετά πάλι από την αρχή.

      Διαγραφή
    2. Σε συνέχεια του σχολίου μου να πω ότι ευτυχώς δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα στην Αιτωλοακαρνία,όμως οι κατολισθήσεις κ η απάντληση υδάτων από περιοχές ακόμη κ τού Αγρινίου σήμερα ήταν γεγονός.
      Σε αυτό το σημείο να πω ότι η περιοχή μου είναι από τις καλύτερες πανελλαδικώς στο υδροαποχετευτικό σύστημα κ γι αυτό είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος.
      Στα μελλούμενα να συμπληρώσω στην ανάρτηση του δασκάλου μας ότι εκτός των πρόσκαιρων χιονοπτώσεων που θα έχουμε στην αρχή της Τετάρτης ακόμη κ σε πεδινές περιοχές από βόρεια Στερεά κ πάνω,πολύ πιθανό να προλάβει να χιονίσει την Τρίτη απόγευμα-βράδυ κ σε ημιορεινές πόλεις της Ηπείρου(άλλωστε το είχε αναφέρει ως πιθανότητα από προχτές αυτό ο δάσκαλος) ενώ εκτιμώ ότι εκτός από το πολύ νερό στη ΒΑ χώρα το επόμενο διήμερο,οι Θρακιώτες(πιθανόν κ η Λήμνος εκ νέου για κάποιες ώρες) θα πρέπει στην κυριολεξία να πνίγουν στο χιόνι έως μηδενικά υψόμετρα!(ο Χρήστος Σιμουλης είναι πιο κατάλληλος να πει)
      Τέλος να τονίσω ότι λόγω του απίστευτου νερού που έχει πέσει ήδη στη δυτική Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα,το ισχυρό χαμηλό που έρχεται χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς εάν επιβεβαιωθούν κ τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα πρέπει να πέσουν μέσα σε ένα 24ωρο εκεί,πάνω από 45 με 50mm.
      Μάλιστα στον ηπειρωτικό κορμό της νότιας Ηπείρου της ΒΔυτικης Πελοποννήσου κ ιδιαίτερα στο κεντρικό κ ανατολικό κομμάτι της δυτικής Στερεάς ίσως πέσουν κ πάνω από 70 με 80mm!
      Ολο αυτό στα ορεινά κ από το βράδυ της Τρίτης κ στα ημιορεινά μεταφράζεται σε χιόνι.
      Για τη συνέχεια από τις 29 του μήνα μαλακώνει πολύ ο καιρός ιδιαίτερα στα ανατολικά κ νότια με κάποιες βροχές στα δυτικά ενώ για το 1ο 10ήμερο του Φλεβάρη η δυτική κυκλοφορία μάλλον παραμένει με τις οποίες πιθανές ψυχρές εισβολές που θα έρχονται να επηρεάζουν περισσότερο τα ΔΒΔυτικα της χώρας.
      Καλές καιρικές απολαύσεις λοιπόν από αύριο(εκείνοι που θα τις έχουν) κ με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

      Διαγραφή
    3. NW Pindos
      Ο καιρός αυτός που έχουμε Φώτη είναι ο κλασσικός καιρός που εμμένει σε Δ-ΒΔ, δεν σταματάει εύκολα και μπορεί να συνεχίσει έτσι (με διακυμάνσεις όπως λες) ακόμη και ένα μήνα (χωρίς υπερβολή). Σήμερα βράδυ και αύριο στα ορεινά πάνω από τα 1500μ. (σε χιονόστρωση αναφέρομαι γιατί χιόνια θα πέσουν σε πιο χαμηλά υψόμετρα) το ύψος του χιονιού θα φτάσει σχεδόν τα δύο μέτρα συμπεριλαμβανομένου και αυτού που έπεσε χθες προχθές και νομίζω αξιοπρεπείς χιονοστρώσεις θα έχουμε και στα 1000μ. Η Πίνδος θα φορτώσει με όγκους χιονιού, που θα κρατήσει καλά κυρίως στα πολύ ορεινά γιατί Τετάρτη - Πέμπτη θα έχει παγωνιές. Η θερμοκρασία ανεβαίνει το ΣΚ και τανάπαλιν χιόνια από Κυριακή πρώτα στα υπερορεινά και βλέπω και μια καλή ψυχρή εισβολή το Φλεβάρη με γενικευμένα χιόνια, κάπως έτσι εξελίσσονται κάτι τέτοιες καταστάσεις. Για να δούμε. Πάντως ο υδροφόρος ορίζοντας ειδικά στα δυτικά είναι στο φουλ. Πολλά χιόνια θα έχουν τα ΒΑ γιατί το σύστημα είναι ισχυρό θα ξεπεράσει τον κορμό της Πίνδου και θα ενισχυθεί φτάνοντας στα ΒΑ-Α με σωστό συγχρονισμό με την πτώση της θερμοκρασίας.

      Διαγραφή
    4. Σωστός ο φίλος NW Pindos.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα. 100χιλ βροχής έπεσαν τη νύχτα στην Παραμυθια με μεγάλες ζημιές σε δρομους, κατολισθησεις, διακοπές ρεύματος, ζημιές σε αγωγούς νερού και πλημμύρες σε Αχέροντα και Καλαμα... Και έπεται συνέχεια απόψε. Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνολικά Γιάννη πόσα ml έχουν πέσει στην Ήπειρο από το Δεκέμβριο και μετά?

      Διαγραφή
    2. Στα Γιάννενα 241mm τον Δεκέμβριο και 356mm τον Ιανουάριο(μέχρι σήμερα) δηλ.597mm.

      Διαγραφή
    3. Αυτό δεν μπορώ να στο απαντήσω γιατί δεν έχω στοιχεία. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι για παράδειγμα ότι τα Θεοδωριανα Άρτας έχουν μαζέψει το Γενάρη 765χιλιοστα παρακαλώ βροχής!!!!! Όσα πέφτουν σε ένα χρόνο δηλαδή σε μια περιοχή της ανατολικής Ελλάδος.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Γιάννη Θεοδώριανε εύχομαι,όσο γίνεται,όχι αλλες ζημιές.Μούρχεται στο νου το γκρέμισμα του ιστορικού γεφυριού σας πριν λίγα χρόνια.Πάντως, εάν εδω στη ΒΔ Κορινθία παίρναμε αυτά χιλιοστά σε ένα χρόνο, θα πανηγυρίζαμε και θά χορεύαμε ....τα καγκέλια!.----Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Πέτρο! Μήπως μπερδεύτηκατε ολίγον? Εγώ είμαι ο Γιάννης ο θες-πρώτος που λέτε και εσεις, όχι ο Θεοδωριανος! Σε λίγο θα μου πείτε ότι είμαι ο Θεοδωριχος ο Βησιγοτθος που νίκησε τον Αττίλα!!!

      Διαγραφή
    6. Θεοδώριανος είναι ο άλλος φίλος Βασίλης Πουρσαλίδης.
      Πάντως πάνω κάτω ίδιες περιοχές είναι με τον ίδιο καιρό πλην του υψομέτρου που υπερτερούν τα Θεοδωριανα.

      Διαγραφή
  5. Μάζευε.....και ας είναι και Ρώγες. Να αρπάξουμε χιλιοστά βροχής να ανέβουν οι δείκτες τού κοντέρ. Άλλοι βγάζουν την μπέμπελη το καλοκαίρι, εγώ την έβγαλα το φθινόπωρο με τόση φρίκη που έφαγα από απουσία γενικευμένων βροχών στην χώρα μάς. Ο χειμώνας εφέτος πάει περίπατο μέχρι στιγμής. Ζήτημα χωρίς υπερβολές' στο σύνολο των μηνών και στο αθηναϊκό κλίμα για εφέτος, να φόρεσα μπουφάν για 10 ημέρες. Αύριο Τρίτη έχει χάζι τα κύματα κάτω στον Μπάτη, και ύστερα περίπατο μέχρι τον φάρο της μαρίνας Φλοίσβου. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Καλή εβδομάδα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα στον κύριο Ζιακοπουλο,και σε όλη την παρέα.
      Θα συμφωνήσω με το φίλο τον Πέτρο για τα ψίχουλα.Ας ελπίσουμε και εμείς για κάποια πιο γενικευμένη κακοκαιρία και με διάρκεια.
      Μέχρι τώρα εδώ στην Ανατολική Πελοπόννησο έχουμε κάποιες βροχές σύντομης όμως διάρκειας.
      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

      Διαγραφή
    2. Ορθά τα λέει ο κύριος Πέτρος για τα ψιχία. Θα σας ρίξει καλό νεράκι αύριο κύριε Δημήτρη. Ευελπιστούμε χωρίς ζημιές. Καλησπέρα σας! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Φραγκίσκο,εάν έρθει καλό νερό εδώ στην Κορινθία,τότε σε λίγη ώρα θα έρθει και στην Αθήνα.Ετσι γίνεται τις περισσότερες φορές.
      Εσύ ξέρεις τι σημαίνει να σκοτεινιάσει ο Σαρωνικός για την περιοχή σου.
      Βέβαια όπως είπες μακριά από ζημιές.
      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

      Διαγραφή
    4. Λίγο-πολυ γνωρίζουμε το μικροκλίμα της περιοχής μας κύριε Δημήτρη. Μιας και αναφέρατε Σαρωνικός.....εχω τύχει να βλεπω καταιγίδες εντός του Σαρωνικού κόλπου απο την ταράτσα μου, να βροντάει και να μπουμπουνάει, και η καταιγίδα να έχει κάτσει μπάστακας μέσα στον Σαρωνικό και να μην λέει να κουνηθεί προς τα εμάς. Το χειρότερο είναι για εμένα να βλέπεις Αίγινα αγκίστρι μαυρίλα και ξαφνικά να μπαίνει ενα βόρειο ρεύμα και να τεμαχίζει τις καταιγίδες πριν μπουν ενδότερα. Κουλό το κλίμα της Αττικής. Πάντως θα την φάμε την μπούκα....και εσείς και εμείς αύριο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα από τη χιονισμένη σήμερα Στοκχόλμη όχι πάνω από 10 πόντους ως τώρα.Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά τα απότομα σκαμπανεβασμα στις θερμοκρασίες τι μια κάτω από 10 και την άλλη γύρω στους 20 με συχνές αλλαγές νοτιαδων και βοριάδων που στο τέλος υπερισχύουν οι νοτιαδες είναι γεγονός για το φετεινω χειμώνα μέχρι στιγμής .Τώρα για την αυριανή ημέρα χρειάζεται προσοχή γιατί οι βροχές θα είναι έντονες και βλέπω η περιοχή μου να επιρεαζεται από αξιόλογα φαινόμενα ελπίζω να μην δημιουργήσουν προβλήματα.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα! Τουλάχιστον υπάρχει κάποιο καιρικό ενδιαφέρον και κάνουμε το χόμπι μας! Νέα κακοκαιρία από αύριο και αρκετές πιθανότητες για χιόνια αρχικά στην βορειοατολική Ελλάδα και Τετάρτη πρωί μπορεί να κρύβονται εκπλήξεις και χαμηλότερα στην Στερεά ακόμα και στα βόρεια προάστεια της Αττικής. Ωστόσο ταχύτατη η εξέλιξη και απομάκρυνση της κακοκαιρίας...Για τα μετέπειτα...Το ευρωπαϊκό πριν λίγες ημέρες έβγαλε κάποια σενάρια για εμφάνιση Σιβηρικού...και το gfs είχε εμφανίσει κάτι παρόμοιο - σήμερα όμως βγάζει πολύ δυνατά σενάρια (με υποστήριξη από αρκετά ensembles). Είναι πολύ μακριά όμως...Θα φανεί στην συνέχεια αν το σήμα ειναι τόσο ισχυρό..Η αλήθεια είναι όμως, ότι από μόνος του ο ακριβοθώρητος πια Σιβηρικός, μπορεί να ευνοήσει κυρίως την κεντρική και δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με παρατεταμένο ψύχος. Για εμάς πιο δύσκολα τα πράγματα στα πιο νότια αλλά με καλή θέληση και την βοήθεα του αζορικού ( που φέτος βαριέται λίγο) και κανένα χαμηλό στο νότιο Ιόνιο με αργή κίνηση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο κάτι κάνουμε (λέγεται και hopecasting αυτό)
    Επι τη ευκαρία...Ποιά είναι η άποψη σας σχετικά με τους, δείκτες ΑΟ και ΝΑΟ; Μπορούν να μας δείξουν μία δαιφαινόμενη τάση ή είναι αλληλένδετα με τα τρεξίματα των μοντέλων και επομένως προσαρμόζονται σε αυτά;-ΘΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εντυπωσιακή όσο και αποκαλυπτική η προσφάτως ανακοινωθείσα έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίντς σχετικά με την κλιματική αλλαγή.......!.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ρυθμός απώλειας του πάγου είναι πολύ μεγάλος και όπως λέει η έρευνα οφείλεται περίπου κατά 2/3 στην αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόοφαιρας και κατά 1/3 στην αύξηση της θερμοκρασιας του νερού των ωκεανών. Γνώμη μου είναι ότι οι χάρτες παγοκάλυψης των πολικών περιοχών του πλανήτη δεν δείχνουν την πραγματικότητα, καθώς δεν αποτυπώνουν τη μείωση του πάχους του πάγου.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε ΔΙΆΝΑ. Προχθές διάβαζα ώρες για την παγοκάλυψη της Ανταρκτικής, και αυτό που λέτε εσείς. Πράγματι.... οι πάγοι έχουν χάσει σε πάχος και υπάρχει λέπτυνση τους. Παρακάτω δίνω τον σύνδεσμο》 https://cpom.org.uk/ice-thickness-changes-in-antarctica-and-their-consequences-for-global-sea-level/ Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  10. -Αγαπητέ Γιάννη Θες-πρωτε συγγνώμη.Στην ανάρτηση σου ,πάνω από τα 765mm,υπάρχουν τα Θεοδώριανα και ο εγκέφαλος παρασυρθηκε και έδωσε λάθος εντολή στο χέρι.Πάντως Θεοδώριχος ποτέ, αφού ανήκει μεν στους νικητες της "μάστιγας του Θεού",εφονεύθη δε. (τι μάχη και αυτή!!!). _Φώτη πρωί-πρωί απο τη βεράντα μου βλέπω τη μαυρίλα πίσω απο τη Ναύπακτο.Εχω την αίσθηση ότι εκεί υετικά το στέμμα το έχει η Γαβαλού.Διατελούμε εν αναμονή μήπως πάρουμε και μεις καμια΄φετούλα και όχι....ψιχία.Να εισθε καλά.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΒΑ Ελλαδα, πεδινα. Οι περισσοτερες προβλέψεις λενε αρκετο χιονι στα πεδινα ,πρωτη φορά φέτος, έως χιονονερο οι πιο απαισιοδοξες . Για να δουμε τι θα γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει χιονόνερο εκεί, μόνο χιόνι και πολύ!

      Διαγραφή
    2. Άγνωστε φίλε Χρήστο Σ, εδώ δεν χιόνισε τελικά. ΒΑ πεδινά. Σε κοντινές πεδινές περιοχές,ναι! Επαληθεύτηκαν οι απαισιόδοξοι.

      Διαγραφή
    3. Δεν πειράζει φίλε μου, την άλλη φορά. Έτσι είναι τα φυσικά φαινόμενα, άλλες φορές επαληθεύονται οι απαισιόδοξοι, ενώ άλλες οι αισιόδοξοι.

      Διαγραφή
  12. Είχαμε διάφορα "διαλείποντα",από διαλείπουσα εργασία έως διαλείπουσα χωλότητα,αποκτήσαμε και "διαλείπουσες χιονοπτώσεις".Πηγή Ε.Α.Α.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή