Κυριακάτικες κουβέντες

Άλσος Αγίου Νικολάου Νάουσας. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

-Με αυτά και με τα άλλα, ας μην υποτιμήσουμε τον κίνδυνο πλημμυρών από τις αυριανές ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού και του βόρειου Αιγαίου.

-Για χιόνια στα πεδινά είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε. Ας ελπίσουμε, όμως, να μη συμβεί αυτό που μας διηγείται ο Διογένης Λαέρτιος για τον Θαλή τον Μιλήσιο και τη μητέρα του: "Λένε ακόμη ότι, όταν εκείνη έκανε προσπάθειες να τον αναγκάσει να παντρευτεί, αυτός έλεγε “ουδέπω καιρός” (είναι πολύ νωρίς ακόμη), όταν όμως άρχισε να περνάει η ηλικία του και εκείνη επέμενε να τον πιέζει, αυτός είπε “ουκέτι καιρός” (τώρα πια είναι πολύ αργά)". 

–Οι Χιονο-Δον Κιχώτες καλό είναι να εφαρμόζουν και λίγο το carpe diem (άδραξε τη μέρα) του Οράτιου, όπως πολύ ωραία το ανέλυσε ο αείμνηστος Λιαντίνης: «Τρύγησε την ημέρα. Μην την αφήσεις να πάει χαμένη, την κάθε μέρα. Ό,τι χαρές είναι να σου δώσει μην τις αφήσεις, γιατί δεν θα την ξαναβρείς. Δεν είναι αναβλητή η ζωή, ούτε αναστρέψιμη». 

Καλημέρα, φίλοι μου!

18 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε τώρα τελευταία κάνετε αναφορές για τον καιρό μακροπρόθεσμα. Όχι προγνώσεις, αλλά αναφορές και τάσεις. Μήπως η τεχνολογία προόδευσε ή μήπως δυστυχώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι πιο εύκολη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις βελτίωσης της ποιότητας των υπο-εποχικών και εποχικών προγνώσεων.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα! Κατώτερα των αναμενόμενων τα σημερινά φαινόμενα, 10 και 15 χιλιοστά δεν τα λες και σοβαρά ύψη, ήδη από το πρωί έχει βγει ο ήλιος εδώ και πιάσαμε 17αρι μέγιστη, το λες και Απρίλη! Βγήκα λίγο για περπάτημα να ξεσκασω με μια φόρμα και ένα κοντομάνικο από μέσα και έσκασα. Απορώ πως μερικοί περπατάνε κουμπωμένοι στα χοντρά μπουφάν τους με μαλλινη μπλούζα από μέσα! Υποτίθεται το ημερολογιο γράφει 3 Γενάρη! Και μη χειρότερα δηλαδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τοπικότητες φίλε.
      Αντίθετα εδώ Αιτωλοακαρνία όλη μέρα βροχή,αστραποβροντα,πυκνή συννεφιά κ θερμοκρασία μέγιστη 12,5β
      Υψος βροχής έως τώρα 40mm κ συνεχίζει.
      Τα καλύτερα έρχονται τις επόμενες ώρες κ εκεί.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Τουλάχιστον μέχρι αύριο βράδυ θα πέσει πιστεύω καλό χιόνι στα πολύ ψηλά υψόμετρα (υπερορεινά και βάλε). Που φτάσαμε...Το πρόβλημα προς το παρόν είναι οι θερμοκρασίες. Όταν μιλάμε για 17 βαθμούς μέγιστη στη Θεσπρωτία άστα να πάνε. Να φανταστείς στον αυχένα (Κατάρας) χιονίζει καλά όταν η Ηγουμενίτσα παίζει με μέγιστη μέχρι +10 το πολύ. Το άλλο ΣΚ (υπόψιν σχεδόν στη μέση του Γενάρη) διαφαίνονται +5 μέγιστη στα 850hpa!! Για μετά διαφαίνεται μια αλλαγή αλλά ίδωμεν. Τουλάχιστον αύριο ας φορτώσουν με χιόνια τα ψηλά βουνά. Το λέω γιατί αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ισορροπία της φύσης.

      Διαγραφή
  3. Καλη χρονια δασκαλε και σε ολα τα παιδια! Κατι αρχιζει να φαινεται για μετα τις 13-14 του μηνα. Στα ensemple υπαρχει η ταση για πτωση στην Τ. Μακρια ακομα αλλα θεωρω πως ειναι πιθανη μια ψυχρη εισβολη προς τα τελη του δευτερου δεκαημερου του γεναρη. Εστω και μικρης διαρκειας. Καποια στιγμη θα αλλαξει η κυκλοφορια. Ειτε με καποιο ισχυρο αζορικο στην δυτ.ευρωπη, ειτε με μια προσκαιρη αντικυκλωνικη σφηνα. Ειδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς Αλέξανδρε, άστα, αναβάλλεται κι άλλο η ψυχρή εισβολή.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε σε εσάς και σε όλη την παρέα.Στην ηλικία των 50 που είμαι,έχω να πω κάτι εντελώς εμπειρικά.
    Αυτόν τον καιρό που έχει τώρα η ΔΒΔ Ελλάδα,μου θυμίζει τον παλιό καλό χειμώνα.
    Σε εμάς εδώ τους Ανατολικούς και κεντρονοτιους με αυτές τις συνθηκες ο χειμωνας ο καλός έρχεται μετά τις 20 Γενάρη.
    Να δούμε λοιπόν.
    Αυτή την εποχή η φύση θέλει οπωσδήποτε παγετό.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και τα τρία που αναφέρατε δάσκαλε στη δημοσίευσή σας είναι πολύ σωστά κ τα δύο τελευταία σοφά!
    Πάνω από 50 τόνους νερό ανά στέμμα μέχρι στιγμής τρέχουσα από χθες στην περιοχή μου κ ειδικά στα δυτικά θέλει προσοχή τις επόμενες ώρες - ημέρες.
    Πυκνή χιονόπτωση αυτή την ώρα όπως βλέπω μέσα στο Μέτσοβο(1200μ)με 0 περίπου βαθμούς κ χιονοκαταιγίδα στο Τσεπελοβο(1080μ)με +1,5β!
    Άντε να δούμε αν θα μας κάνει το χατίρι μετά τις 15 του μήνα για κάτι δυνατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νοτιοδυτική Μαγνησία ακόμη μια μέρα που θυμίζε περισσότερο άνοιξη την νύχτα που μας πέρασε είχαμε βροχουλες καλες τώρα για τα χιόνια στα πεδινά που λέει ο δάσκαλος είναι νωρίς ακόμη θα συμφωνήσω μαζί του αλλά το ξαναλέω η φύσης θα ισορροπήσει και θα φέρει χιονια θα το δούμε βέβαια και από την επόμενη εβδομάδα ο δάσκαλος θα μας ενημερώνει έγκαιρως και προπάντων αξιοπιστα.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σου Δάσκαλε με τα ωραία σου!! Φιλόσοφος ο Θαλής... Μου θύμισες με το "carpe diem" και τον υπέροχο Ρόμπιν Ουίλιαμς στην επίσης υπέροχη ταινία "ο κύκλος των χαμένων ποιητών". Αν δεν την έχεις δει, άδραξε την ευκαιρία!... Με αγάπη, Ανδρέας Παπαγγέλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαύρισε ο τόπος στη Θεσσαλονίκη και βροντάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχει μια εμμονή των ηλεκτρικών εκκενώσεων από την Ασπροβαλτα και πάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρέχει δυνατά σήμερα από Καρπενήσι μέχρι Λαμία και οι σταθμοί γράφουν πέρα από κάθε προσδοκία.(να δώσω και μια αναφορά της προκοπής,περνά ο χειμώνας...). Καλημερα!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα μοντέλα πάλι κάνουν τραμπάλα από τρέξιμο σε τρέξιμο,από τα χαμηλά στα ψηλά. Που θα κάτσει η μπίλια;
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έτσι ακριβώς είναι φίλε Δημήτρη.ρ,από Λαμία και πάνω βρήκα πολλή βροχή μέχρι το Μουζακι και Πευκόφυτο,730 μέτρα υψόμετρο από εκεί και μετά άρχισε να χιονίζει Ναι από τα 1000 μέτρα και πάνω το είχε στρώσει,
    Στην Οξυα,1600 μέτρα είχε 20 εκατοστά χιόνι και στα Πετριλια, 1100 μέτρα 5 εκατοστά.
    Έκοψε για λιγο και τώρα φόρτωσε πάλι και ρίχνει πολύ πράγμα,οπότε μετά τα απαραίτητα τσίπουρα παίρνω τον δρόμο της επιστροφής γιατί στην Οξυα δεν αστειεύεται ο καιρός...
    Καλό χειμώνα και επίσημα.
    Ελπίζω ότι θα το φέρω προς τα κάτω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τουλάχιστον βρέχει. Χειμώνας είναι, αλλά όχι αυτός ακριβώς που θα θέλαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή