Επίκαιρα και χρηστικά Νο 2

Ορεινή Αργιθέα, 4-1-2021
Φωτ. Χρ. Χριστοδούλου

Στα μαθητικά μου χρόνια στην Κόνιτσα τα πολλά χιόνια και τα κρύα έρχονταν συνήθως μετά τα Φώτα προς μεγάλη μας στενοχώρια γιατί άρχιζαν τα μαθήματα και δεν μπορούσαμε, με τις ιδανικές συνθήκες που διαμορφώνονταν, να κυνηγήσουμε κοτσύφια και γερακότσιχλες, στήνοντας πλάκες (παγίδες) ή αργότερα με ένα αεροβόλο που μας είχαν χαρίσει. Στα τωρινά χρόνια ο καιρός χαλάει λιγότερο συχνά και όχι τόσο πολύ, ακόμα και στο βαθύ χειμώνα. Αυτή είναι η απόδειξη για την κλιματική αλλαγή και όχι η επικράτηση ενός μεμονωμένου ακραίου (προς το κρύο ή τη ζέστη) καιρικού φαινομένου.

Στην ανάρτηση της 29ης Δεκεμβρίου με τον τίτλο «Επίκαιρα και χρηστικά» είχα γράψει για την πιθανή εξέλιξη του καιρού το 1ο δεκαήμερο του Γενάρη  και είχα εκτιμήσει ότι στη διάρκεια του 2ου δεκαημέρου του μήνα δεν θα είχαμε κάποια σοβαρή πτώση της θερμοκρασίας και ο υετός θα είχε και πάλι τη μορφή του «Π». Έχοντας περάσει από τότε αρκετές ημέρες, ήρθε η στιγμή να ανανεώσουμε εκείνη την εκτίμηση με βάση πλέον τα καινούργια δεδομένα.


Από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το επόμενο πενθήμερο, καθοριστικής σημασίας θα είναι η μετακίνηση  του υποτροπικού αεροχειμάρρου από την κανονική (μέση) χειμωνιάτικη θέση του προς την… ΑΟΖ του πολικού αεροχειμάρρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αλλά ξενίζει η ορμή και η εμμονή του. Το πόσο ψηλά θα φθάσει η μέγιστη θερμοκρασία θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και πρωτίστως από τη συννεφιά. Θυμίζω, πάντως, ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι οι 29,8 βαθμοί που σημειώθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 1-1-2010.

Τα τεράστια ποσά ενέργειας (θερμότητας) που στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουν μεταφερθεί στην περιοχή μας δεν μπορούν εύκολα να υποχωρήσουν από αυτή με την κυκλοφορία που θα επικρατεί Δ-ΒΔ της χώρας. Θα είναι σαν να προσπαθούμε να σβήσουμε ένα καλά αναμμένο τζάκι, ρίχνοντας ένα ποτήρι νερό από την καμινάδα. Με μετεωρολογικούς όρους, οι σκάφες των χαμηλών υψών που θα υπάρχουν Δ-ΒΔ της Ελλάδας θα είναι κατακερματισμένες σκάφες συρροής (confluent troughs), οι οποίες, με τις συγκλίσεις ψηλά και τις αποκλίσεις χαμηλά, το μόνο ουσιαστικό που θα καταφέρουν να κάνουν, κινούμενες ανατολικά, είναι να μεταφέρουν τα υπολείμματα της προ ημερών πανίσχυρης στρατιάς των ψυχρών αερίων μαζών της Ευρώπης προς τη χώρα μας και κυρίως προς τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της. Αναμφίβολα, η πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας θα είναι σημαντική σε σχέση με τις τιμές της θερμοκρασίας των προηγούμενων ημερών. Όμως, η ψυχρή εισβολή δεν θα είναι σημαντική σε σχέση με τα κλιματολογικά δεδομένα του Ιανουαρίου στη χώρα μας. Μην ξεχνάμε ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία αυτή την εποχή στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα είναι οι 10 και οι 13 βαθμοί αντίστοιχα.  

Από πλευράς υετού, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της ψυχρής μεταφοράς, σε γενικές γραμμές εξακολουθούν να ισχύουν τα περί μορφής «Π» που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ανάρτηση. Στα μέσα της εβδομάδας με την πρόσκαιρη επικράτηση Β-ΒΑ ρεύματος, υετός μικρής διάρκειας αναμένεται στις προσήνεμες ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Για  την εξέλιξη του καιρού στο υπόλοιπο διάστημα του 2ου δεκαημέρου του μήνα, ασφαλώς υπάρχει αβεβαιότητα. Όμως, μιλώντας με πιθανότητες, φαίνεται πολύ δύσκολο να δούμε κάποια σημαντική ψυχρή εισβολή στην περιοχή μας. Τέλος, για το 3ο δεκαήμερο του μήνα, δεν έχω να αναφέρω κάτι διαφορετικό από αυτά που έγραψα στην ανάρτηση της 29ης Δεκεμβρίου.

38 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους/ες!
    Καλή χρονιά και καλή φώτιση.
    Εφόσον περνούν Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με υψηλές θερμοκρασίες ανοιξιάτικες ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα τότε ο χειμώνας έχει χαθεί... μάλιστα η μέρα άρχισε να μεγαλώνει. Αν διαβάσουμε και τη σημερινή διαΦωτιστική ανάρτηση του δασκάλου τότε όλοι καταλαβαίνουμε πλήρως τι μας περιμένει. Δεν πειράζει, να είμαστε καλά, να ανοίξουν τα σχολεία με ανοιχτά παράθυρα -υπάρχουν και τα θετικά σε έναν ήπιο χειμώνα. Κι αν μας κάτσει και κανένα χιόνι κάποια στιγμή πχ τον Φλεβάρη θα μείνουμε ευχαριστημένοι. Άλλωστε ούτε εκδρομές επιτρέπονται φέτος..οπότε για φανταστείτε να χιονιζε και να μην μπορούσες να πας έστω και για ημερήσια βόλτα.
    Καλημέρα!
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Στο peak της πανδημίας που βρισκόμαστε, μάλλον ένας ήπιος χειμώνας που να επιτρέπει να ανοίγουμε κανένα παράθυρο και να κυκλοφορούμε περισσότερο με τα πόδια είναι το ευοίωνο σενάριο. Αυτό όμως που λίγο με προβληματίζει είναι ότι διαβλέπω απουσία γενικευμένων καλών βροχών (το Π αφήνει πολλά κομμάτια της χώρας μας απ'έξω, ενώ και εδώ στη Ρόδο που μένω συνήθως ο καιρός Π μεταφράζεται σε περαστικές μπόρες που φέρνει το ΝΔ ρεύμα). Επιπλέον είναι πολύ κακό να μην χιονιστούν τα ορεινά μας ούτε καν στα 1000-1200 μέτρα Γενάρη μήνα. Και το χιόνι χρειάζεται στα βουνά αυτή την εποχή γιατί αυτό είναι που ουσιαστικά εμπλουτίζει (όταν λιώνει) τον υδροφόρο ορίζοντα. Με άλλα λόγια ΟΚ ας είναι ήπιος ο χειμώνας φέτος, αλλά να μην το παρακάνει!

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πάντως ότι Πάρνηθα για ποδηλασία επιτρέπεται.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σας. Καλό είναι να μην κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις γιατί και το Νοέμβριο είχατε κάνει μία μακροπρόθεσμη πρόβλεψη ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα είναι ξηρό και τελικά είχαμε άφθονες βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποια ακριβώς πρόγνωση αναφέρεσαι, φίλε μου;

      Διαγραφή
    2. Μάλλον ο φίλος αναφέρεται στο κείμενο υπό τον τίτλο "διαπιστώσεις, φόβοι κι ελπίδες".

      Διαγραφή
    3. Θυμάμαι κάποια στιγμή μέσα στο Νοέμβρη που είχατε πει ότι δεν σας αρέσει να κάνετε μακροπρόθεσμες προβλέψεις αλλά όμως βλέπετε ότι και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα είναι ξηρό. Ημερομηνία και τίτλο προγνωσης δεν θυμάμαι.

      Διαγραφή
  3. Δάσκαλε τι με θυμησαται τώρα παλιές εποχές με τις πλάκες για να πιάσουμε τσίχλες και κοτσίφια μέσα στο χιόνια τώρα και αυτά τηνουν να εξαφανιστούν όσο για τα επίκαιρα και χρηστικά Νο2 θα συμφωνήσω μαζί σας και πιστεύω από την επόμενη εβδομάδα να δούμε και εμείς εδώ στην Όθρυ λίγο Χιόνακι έστω και με τα κυάλια στα ψιλά του βουνού για χαμηλοτερα δεν το βλέπω και μάλλον οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν σε κάπως φυσιολογικά επίπεδα όχι όμως ψύχος.Οι μέρες περνάνε χωρίς να φαίνεται κάτι αξιόλογο για καλό χειμώνα και όπως λέει μια παροιμία στις 15 του Γενάρη χτυπάει το άλογο το ποδάρ.καλημερα από την ανοιξιάτικη Όθρυ σήμερα και από το χωριό κοκκωτοι Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Ζιακοπουλε σήμερα έχει σημασία ακόμα και μια απλή ψυχρή εισβολή.Δεν μιλάμε για μεγάλη.Έχουμε ξεχάσει τον χειμώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε σε ευχαριστούμε για την άψογη κατ εμέ μετάφραση της τάσης του καιρού που μας παρουσιάζουν τα μοντέλα! Να υπενθυμίσω σαν 'μεγαλοδικηγόρος' σου χαχα πως μεταφράζεις αυτά που βλέπεις με το δικό σου μάτι στα μοντελάκια και υπόλοιπα συναφή εργαλεία!
    Πέρα όμως από τα μοντέλα και γενικότερα τη μελέτη της μητέρας φύσης, θύμισέ μας, πόσο καιροτρελαμένος και χιονοτρελαμένος είσαι??!!!
    Φιλικά Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο μου, η επί 40 και πλέον χρόνια διαμονή μου στην Αθήνα και γενικότερα η αποξένωσή μου από το φυσικό περιβάλλον μιας αγροτικής ή έστω μιας ημιαγροτικής περιοχής με επηρέασαν σημαντικά. Τώρα, ούτε κοτσύφια μπορώ να σκοτώσω ούτε να χαρώ το χιονισμένο Παρθενώνα, όπως χαίρομαι ένα χιονισμένο έλατο. Η δεύτερη αλλαγή με λυπεί, αλλά είναι πλέον γεγονός.

      Διαγραφή
  6. ΒΑ.Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη που είδα για 12 Ιαν , θα δούμε άσπρη μέρα στα Β.Α πεδινά. Είναι νωρίς βέβαια , πολλά θα αλλάξουν και δεν το ...δένω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kύριε Ζιακόπουλε παρόλο που διαφωνώ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής για μια ακόμη φορά τον θαυμασμό μου και τον σεβασμό μου καθώς τολμάτε να ξαναδώσετε μια πρόγνωση 10 ήμερων με την προηγούμενη μάλιστα να έχει απόλυτη επιτυχία.Σημειώνω όταν τα μοντέλα δείχναν τα δικά τους εσείς μιλούσατε για υποτροπικό και ζωνική κυκλοφορία.
    Ερώτημα όταν μιλάτε για τον νόμο των πιθανοτήτων ενοείτε μετά την κατ επίφαση "ψυχρή¨ εισβολή της επόμενης εβδομάδας είναι αντικειμένικά αδύνατο να υπάρξει και δευτερη μέσα σε διάστημα των επόμενων ημερών?
    Για τους γκρινιάριδες λέω απλά ότι μπορεί εμεις να έχουμε Μάιο το ΣΚ η ισπανία όμως θα μιλά για τον βαρύτερο χειμώνα ίσως και του αιώνα!

    Ευχομαι αυτήν στήλη σας πια να γίνει μόνιμη και να μην χρειάζεται αρίθμηση!Και για τον νόμο των πιθανοτήτων πάλι θεωρώ αντικειμενικά αδύνατο να περάσει εάνς ολόκληρος χειμώνας και τα βαλκάνια να μην έχουν μια σοβαρή ψυχρή εισβολή!Με εκτίμιση ν.Κλιάκας,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Φίλε μου «Θωμά», αν καταλαβαίνω καλά, λες: «ἐάν μή ἴδω ἐν ταῖς χερσίν αὐτοῦ τόν τύπον τῶν ἥλων, καί βάλω τόν δάκτυλόν μου εἰς τόν τύπον τῶν ἥλων, καί βάλω τήν χεῖρά μου εἰς τήν πλευράν αὐτοῦ, οὐ μή πιστεύσω». Ο τύπος των ήλων της κλιματικής αλλαγής είναι η χλιαρή θάλασσα, τα 30άρια Γενάρη παρά Γενάρη, οι συνταρακτικές αλλαγές στη βιόσφαιρα και άλλα περίεργα πράγματα. Αν περιμένουμε όλα αυτά να τα αντιληφθούμε δια των αισθήσεών μας, θα είναι πολύ αργά.
      β) Για τις «κολλητές» ψυχρές εισβολές σκέφτηκα ότι μεταξύ δύο ελαχίστων υπάρχει πάντα ένα μέγιστο υψών ή πιέσεων.

      Διαγραφή
    2. "Βλέπεις τη σουρμή,περιμένεις να δείς και το φίδι?",που θάλεγε και η γιαγιά μου.----Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Από τα παραπάνω κρατώ τα βαφτίσια μου από τον αξιοσέβαστο νονό.Μπορώ να γράψω διάφορα περί κλιματικής αλλαγής αλλά θα είναι απλά αυτά που διάβασα και κυρίως ως απλός καιρόφιλος δεν έχω νιώσει τον 'κάματο" και την "τριβή" ενός όχι απλά επιστήμονα αλλά ενός μερακλή επιστήμονα.
      Παράκληση όσο μπορείτε δώστε μόνιμη μορφή στην παραπάνω στήλη σας.Θωμάς.!

      Διαγραφή
  8. Επιστημονικά τεκμηριωμένη,λιτή, αναλυτική κ πλήρως κατατοπιστική η ανάρτηση του δασκάλου για τις επόμενες ημέρες.
    Ο καιρός λοιπόν πού ευνοεί την περιοχή μου συνεχίζετε για πολλές ημέρες ακόμη.
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά τους λόγια τον φίλο από την Πίνδο αλλά κ τον Χριστόδουλο για την επιτυχία των υψομέτρων χιονόπτωσης που είχαμε στη ΔΒΔυτική Πίνδο.
    Ο Χριστόδουλος όντως μας μετέφερε μαγειρικές εικόνες από την ορεινή δυτική Θεσσαλία κ σίγουρα όπως έλεγε, άνοιξε την κάνουλα....
    Νομίζω ότι πολλούς μήνες πριν είναι ο μοναδικός που το είχε πει ξεκάθαρα ότι φέτος είναι η χρονιά της ΔΒΔυτικής κ κεντροβόρειας χώρας κ μετά οι υπόλοιποι.
    Απλά υπάρχει όντως μια χρονική καθυστέρηση ως προς το κρύο μόνο.
    Όσο για τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του δασκάλου να πω ότι έχουν κ μάλλον θα έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας,είναι όμως λογικό όταν αναφερόμαστε σε μακρινό χρόνο(π.χ. 3ο 10ημερο του Ιανουαρίου) να υπάρξουν αποκλίσεις,οπότε μην αποθαρρύνουν κάποιοι την απόφαση του δασκάλου μετά από καιρό να μας χαρίσει τις εκτιμήσεις του.
    Καλό απόγευμα από το για άλλη μία μέρα άστατο υγρό ψυχρό κ βροχερό Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη χωρίς να θέλω να προσβάλλω τις εκτιμήσεις τις δικές σου η του Χριστοδούλου, θεωρώ πως ακόμα και στα δυτικά δεν κάνει κάτι φοβερό φέτος. Δες τα Θεωδοριανα,εχασαν την υετικη πρωτιά για το 2020.Εκανε ένα βροχερό διάστημα αλλά ξέρεις πως μπορεί να βρέξει περισσότερο σε ολόκληρη την δυτική Ελλάδα. Στα κεντρικά και βόρεια λείπουν τα χιόνια όποτε δεν είναι χειμώνας αυτός. Εγω βρίσκω πολλές ομοιότητες με πέρυσι όποτε στην καλύτερη περίπτωση να υπάρξει ένα σύντομο χειμερινό διάστημα το πιθανότερο προς τον Μαρτη. Ο χειμώνας φέτος είναι ήπιος και δεν φαίνεται να αλλάζει αυτο(αν βασιστούμε στα μέσο- η μακροπρόθεσμα προγνώστικα μοντέλα).
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Ριξτε και μια μάτια στο EFFIS.Σπουδαια μαντάτα μας φέρνει.
      Δημητρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Δημήτρη το έχω κοιτάξει ήδη το μεσοπρόθεσμο τού Ευρωπαϊκού κ πίστεψε με διαβάζω πάρα πολύ όλη τη μέρα πολλά μα πολλά δεδομένα κ στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εκτίμηση του καιρού επόμενων ημερών(η συγκεκριμένη υπηρεσία ειδικά στις θερμοκρασίες,να πω ότι πέρσι είχε μεγάλη αποτυχία οπότε δε την παίρνω κ πολύ στα σοβαρά).
      Ναι,στα δυτικά μπορεί να βρέξει αρκετά περισσότερο αλλά μου βάζεις σαν σύνολο υετού το 2020 όπου μέχρι το Σεπτέμβριο όλη η χρονιά ήταν απογοητευτική για τα δυτικά κ εντελώς άχιονη.
      Εγώ μιλάω για φέτος το χειμώνα υετικά αν παρατηρήσεις αυτές τις πρώτες 36 ημέρες του χειμώνα που έχουμε διανύσει τα ύψη του υετού είναι υπέρογκα!
      400 με 600mm μέχρι στιγμής.
      Μη λέμε λοιπόν ότι δεν έχει ρίξει πολλά νερά(τονίζω μιλάω φέτος το χειμώνα) την ίδια στιγμή που ξεχειλίζουν τα πάντα νερό.
      Όσο για τα κρύα συμφωνώ ότι είναι έως κ αστεία για την εποχή,αλλά αν με διάβασες απλά εξέφρασα την ευχαρίστησή μου γιατί στη συγκεκριμένη κακοκαιρία πέτυχα τα υψόμετρα χιονόπτωσης που αρκετοί μιλούσαν για πολύ παραπάνω.
      Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες που μου έστειλαν πολλοί φίλοι από τα μέρη μου με χιονόστρωση ακόμη κ στα 900μ.
      Επίσης να σου πω ότι εξέφρασα την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα του χειμώνα θα κάνει σίγουρα κάποια καλά πράγματα(όπως έχει πει κ ο Χριστόδουλος)ανεξαρτήτως αν επιβεβαιωθούν η όχι οι εκτιμήσεις.
      Τελειώνοντας θέλω να επιμείνω ότι το μοτίβο της φετινής κυκλοφορίας το πετύχαμε σε τούτο το μπλογκ πολύ καιρό πριν(μπορώ να βρω τις αναρτήσεις) για κατά κύριο λόγο ζωνική κυκλοφορία κ πολλά νερά δυτικά κ χιόνια στην Πίνδο.
      Αυτή λοιπόν η κυκλοφορία για να σε διορθώσω,δε νομίζω ότι έχει καμία σχέση με την κυκλοφορία που αναφέρεις πέρσι.
      Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει ο δάσκαλος.
      Αυτά τα είπα απλώς για να υπενθυμίσω κάποια πράγματα κ σαν μια απλή κ όμορφη κουβέντα μεταξύ μας.
      Μακάρι να έρθουν κ τα χιόνια στα χαμηλά, λέτε εγώ να μη θέλω?
      Υπομονή φίλοι μου.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Μα γι’αυτο είπα πριν πως δεν θέλω να κάνω κριτικη(να τω πω σωστότερα) στις εκτιμήσεις σας. Απλά ότι αξιόλογο συμβαίνει φέτος είναι τοπικό. Η συνολική εικόνα του φετινού χειμώνα δεν είναι καθόλου καλή. Να ξέρεις πως μιλάω πάντα και από την σκοπιά του αγρότη. Η έλλειψη κρύου,χιονοπτώσεων και αξιόλογων βροχοπτώσεων (πλην Κρήτης και δυτική Ελλάδας) θα έχει αντίκτυπο στις καλλιέργειες. Εύχομαι τουλάχιστον το καλοκαίρι να είναι όπως τα προηγούμενα,υποφερτό δηλαδή.Επισης, πέρα από αριθμούς και στοιχεία μιλάω και για την ευχαρίστηση που συνολικά μου έχει αφήσει ένας χειμώνας,σαν καιροφιλος που είμαι.Φετος αισθανομαι τα ίδια...με πέρυσι. Δηλαδή έχω ξεγράψει τον φετινό «χειμώνα»; Ναι θα απαντήσω...

      Διαγραφή
    5. Από Δημήτρης ρ. Ξέχασα να υπογραψω

      Διαγραφή
  9. Η θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει όπως λέει και η παροιμία , αυτή είναι η ουσία.
    Οι εκτιμήσεις- τάσεις περί των ων καιρικών εξελίξεων πέραν των 5 ημερών εξακολουθούν να είναι παρακινδυνευμένες ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες.
    Όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες- μακροπρόθεσμες αναφορες περί των καιρικών συνθηκών καλώς γίνονται περισσότερο για να υπάρχει μια συζήτηση.Βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση όταν υπάρχει η πείρα τόσων ετών είναι λογικό οι απόψεις να είναι περισσότερο σεβαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, δεν με ενδιαφέρει πλέον να αποκτήσω φήμη καλού προγνώστη (ουκέτι καιρός για μένα). Αυτό με το οποίο τη βρίσκω είναι η διάχυση των όποιων γνώσεων κατέχω προς αυτούς που αγαπούν τον καιρό και τη μετεωρολογία. Με εξοργίζει αφάνταστα το γεγονός οτι νέα παιδιά, ξετρελαμένα με τον καιρό, να προσπαθούν να μάθουν τα μυστικά του από ανίδεους ή ημιμαθείς.

      Διαγραφή
    2. πολυ σωστο αυτο!

      Διαγραφή
  10. Δάσκαλε ,η άδεια κυνηγίου εκείνης της εποχής του πατέρα μου θυμάμαι ότι στο οπισθόφυλο εγραφε " απαγορεύεται το κυνήγιον του λαγωού δια παρακολουθήσεως των ιχνών αυτού επί της χιόνος ".

    Φίλε ανώνυμε,σχετικά με την άστοχη "πρόγνωση ",συγγνώμη αλλά....."τρόχισε" λίγο τα Ελληνικά σου!.

    Συνετοί οι φίλοι Κωνσταντίνος από Θεσσαλονίκη και ΄Θάνος απο Ρόδο.

    Μου αρέσει η ντοπιολαλιά του Χρήστου από την Όθρυ ."τι θυμίσατε εις εμέ " και γίνεται " τι με θυμίσατε" (βλ.πολίτικη...."γλωσσοκουζίνα"!.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα καημένα τα πουλιά! Στους μεγάλους παγετούς στέκονται σαν μαρμαρωμένα. Θυμάμαι ένα γράμμα του Παρασκευόπουλου προς τη γυναίκα του στη διάρκεια της πολιορκίας του Μπιζανιού, στο οποίο της έγραφε ότι κάνει τόσο πολύ κρύο που πιάνουμε τις πέρδικες με τα χέρια!

      Διαγραφή
  11. Επιτέλους γεμισαν με χιόνι τα Τζουμέρκα...
    Βέβαια γλυκοπικρα τα συναισθήματα γιατί μεθαύριο έρχονται βροχές με ζέστη...
    Όποτε καί θα λιωσουν όλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν αφιερώσει κάποιος λίγο χρόνο να μελετήσει τα στατιστικά στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών της πατρίδας μας τα τελευταία τριάντα χρόνια, εύκολα θα διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. Εάν εμείς οι φίλοι του καιρού είμαστε οι πρώτοι άπιστοι Θωμάδες που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή τότε πως περιμένουμε από το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας που είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν έχει ιδέα για τις αλλαγές που συντελούνται, να απαιτήσει από τις ηγεσίες να κάνουν κάτι να σταματήσει αυτός ο "κατήφορος"! Ο χρόνος για δράση και αντιστροφή της πορείας προς το κλιματικό χάος τελειώνει. Καλή χρονιά με υγεία σε όλους!
    Νώντας Καμαρινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ημιμάθεια χείρων της αμαθείας.

    Δάσκαλε,πέρα απο τις πέρδικες,δεν νομίζω να έπαιξε κάποιο ρόλο ο καιρός στην πτώση, καλύτερα παράδοση, του Μπιζανίου.Το ονομα αυτού Ιωάννης Βελισσαρίου,ταγ/χης.ΜΕΓΙΣΤΟΣ.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αντίθετο θα έλεγα, Πέτρο. Ο καιρός δυσκόλεψε αφάνταστα τους επιτιθέμενους. Όσο για τον Βελισσαρίου, δίκαια τον είπαν ήρωα των ηρώων!

      Διαγραφή
    2. Αυτό ακριβώς είχα υπ όψιν μου δάσκαλε.Ίσως έφταιξε η διατύπωση εκ μέρους μου.--Π.Α.

      Διαγραφή
  14. Κύριε Ζιακόπουλε, επειδή πού θα πάει, θα ξαναχιονίσει κάποτε και πάλι θα δούμε ηλίθιους κυνηγούς να τουφεκίζουν μισοψόφια ζώα και πτηνά πάνω στο χιόνι, παρακαλώ να διευκρινιστεί ότι αυτό, πέρα από γλυκιά παιδική σας ανάμνηση, είναι ηθικά και ποινικά κολάσιμο.
    Γιώργος Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Ζιακόπουλε, έχω την εντύπωση, ότι το κλίμα άρχιζε να αλλάζει από τον χειμώνα του 88-89, ύστερα από τον μεγάλο πανελλαδικο χιονιά τον Δεκεμβριο του 88 με την ιστορική χιονόπτωση της Θεσσαλονίκης, η αδιανόητη μέχρι εκείνη την εποχή ξηρασία που ακολούθησε, μου δίνει την εντύπωση μελετώντας όσο τον δυνατόν το κλίμα, ότι άλλαξε τον "ρου" του καιρού και του κλίματος, ή πιο λαικά τον έφερε τούμπα και μέσα σε αυτό το διάστημα έγιναν πιο σπάνια και αραιά τα καιρικά γεγονότα που αναφέρατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ορισμένους ερευνητές ως έτη ορόσημα στην πορεία του κλίματος θεωρούνται τα έτη 1976 και 1998.
      Καλημέρα και χρόνια πολλά.

      Διαγραφή
  16. Ειχα την τιμή και την χαρά να υπηρετήσω τους τελευταίους έξι μήνες της θητείας μου και να πάρω το απολυτήριο από την σχολή Πεζικού στην Χαλκίδα που φέρει το όνομα του Ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαριου.
    Έτσι λοιπον,έμαθα,άκουσα και διάβασα ολόκληρη την ιστορία της ζωής του και πρέπει όλοι να την γνωρίσουν,όπως φυσικά και πολλών άλλων επωνύμων ή ανώνυμων ηρώων,γιατί χάρη σε τέτοιες προσωπικότητες εμείς σήμερα απολαμβάνουμε πολλά αγαθά και το υπέρτατο όλων,την ελευθερία.
    Δίκαια ονομάστηκε,όπως σωστά έγραψε και ο φίλος ο δάσκαλος,ήρωας των ηρώων.
    Αιώνια του η μνήμη.
    Υ.Γ.1:Αξίζει για όποιον δεν γνωρίζει,να διαβάσει για την ζωή και την δράση της μεγάλης Λέλας Καραγιάννη,η οποία έδωσε θυσίασε τα πάντα για την πατρίδα μας,ακόμη και την ίδια της την ζωή.Μια πολύ συγκινητικη ιστορία που όσες φορές και να την διάβασα,πάντα στο τέλος δεν συγκράτουσσ τα δάκρυα μου.
    Αυτά πρέπει να τα περάσουμε οπωσδήποτε στα παιδιά μας εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε.
    Υ.Γ.2:Αγαπητέ Πέτρο,λοκατζης δεν έχω κάνει,μου αρέσει όμως να ταξιδεύω και να απολαμβάνω την φύση σε όλες της τις εποχές.Οτσν ανεβαίνω στο οποιοδήποτε βουνό και ειδικά με τέτοιες καταστάσεις,παίρνω όλα τα απαραίτητα μέτρα και ρωτάω πάντα τους ντόπιους αν πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω ή ακόμη και να ακυρώσω το ταξίδι.
    Μακάρι να τελειώσουν όλες οι δοκιμασίες που περνάμε και θα είναι χαρά μου να σε πάρω μαζί μου στο πρώτο ταξίδι μου σε όποιο βουνό και να είναι.
    Καλημέρα και καλή φώτιση σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή