Φωτογραφίες...




Στις όχθες της Παμβώτιδας,12-1-2017. Φωτ. Δημήτρης Νάκος



Στα μονοπάτια του Ελικώνα, Ιανουάριος 2021. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Παπαγαλάκια στη Ν. Φιλαδέλφεια, 22-1-2021. Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα παπαγαλάκια που λένε ό,τι ακούν ή ό,τι τους λένε να πουν και γράφουν ό,τι βλέπουν, παριστάνοντας τις σοφές κουκουβάγιες και καμαρώνοντας σαν παγώνια!

Καλημέρα σε όλους

30 σχόλια:

  1. Ωραιες φωτογραφίες.Και της λίμνης και του Ελικώνα.Τα παπαγαλάκια ελεύθερα ξενίζουν κάπως.Χριστόδουλε τα γίδια θα αναζητήσουν τροφή κάτω απο το χιόνι?
    Αίγες .Αίξ-αιγός.Υποκοριστικό αιγίδιον-γίδιον-γίδι. Κουρόγιδο,δηλ.κουρεμένο γίδι(προς διαπόμπευση γυναικός...),και εξ αυτού το κορόιδο!.
    Δάσκαλε το "παπαγαλίζειν" διαχρονική και διαδεδομένη παθογένεια και της εκπαιδεύσεως,όλων των βαθμίδων.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μη δεν εκμεταλλευόμουν την ασίστ!Οι Αρχαίοι Έλληνες με τον όρο καταιγίδες εννοούσαν τους ψυχρούς και ορμητικούς κατεβατούς ανέμους. Η λέξη καταιγίς παράγεται από το ρήμα αΐσσω που σημαίνει κινούμαι με ορμή, πηδώ, σηκώνομαι όρθιος. Από το ίδιο ρήμα παράγεται και η αίξ = γίδα, κατσίκα. Κατά πάσα πιθανότητα, η σημασία της λέξης προέρχεται από την ασπίδα του Δία, που παριστανόταν ως αιγίδα, ένα χιτώνα από δέρμα κατσίκας και πιστευόταν ότι όταν την έσειε δυνατά, προκαλούσε θύελλα. Στις μέρες μας η λέξη αιγίδα μεταφορικά σημαίνει προστασία. Νομίζω ότι από την ίδια ρίζα παράγεται και η λέξη Αιγαίο.

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκιο. Το ίδιο υποστηρίζει κι ο Ντούμας, ανασκαφέας στο Ακρωτήρι της Θήρας και καθηγητής μας στο ΕΚΠΑ (εξαιρετικό μάθημα με πολυπληθές ακροατήριο).
      Ολόκληρο το εξαιρετικό άρθρο του στην Καθημερινή https://www.kathimerini.gr/culture/344615/o-politismos-sto-foyrtoyniasmeno-aigaio/ και το απόσπασμα που μας ενδιαφέρει: "Πιο πειστική φαίνεται η ετυμολογία της λέξης αιγαίον από το αιξ (κατσίκα), παράγωγο του ομηρικού ρήματος αΐσσω (πηδώ). Από τα αρχαιότερα εξημερωμένα ζώα η αίγα είναι αυτό που κατ’ εξοχήν αναρριχάται, σκαρφαλώνει στους βράχους πηδώντας. Οι αρχαίοι Ελληνες συνεκδοχικά συνήθιζαν να αποκαλούν «αίγες» και τα κύματα, προφανώς επειδή κι αυτά… πηδούν όταν η θάλασσα είναι αγριεμένη. Ο παραδοξογράφος Αρτεμίδωρος ο Δαλδιανός από την Εφεσο (2ος αι. μ.Χ.) είναι σαφής, όταν γράφει: «…τα μεγάλα κύματα αίγας εν τη συνηθεία λέγομεν… και το φοβερώτατον πέλαγος Αιγαίον λέγεται» («Ονειροκριτικόν» II, 12). Με παρόμοια συνεκδοχή σημερινοί νησιώτες του Αιγαίου αποκαλούν «πρόβατα» τα μεγάλα κύματα, ακριβώς όπως οι Γάλλοι («moutons»), ενώ οι Αγγλοι τα αποκαλούν «άσπρα άλογα» (white horses). Τι πιο ταιριαστό όνομα θα μπορούσε, λοιπόν, να δοθεί σε μια θάλασσα σχεδόν μονίμως φουρτουνιασμένη, γεμάτη «αίγες», παρά αυτό που την περιγράφει; Προφανώς για τον ίδιο λόγο η ακτή, όπου καταλήγουν πηδώντας «οι αίγες της αλός» (τα θαλάσσια κύματα), ονομάστηκε αιγιαλός (σημ. γιαλός)."

      Νίκος

      Διαγραφή
    3. Θα ζηλέψει ο γνωστός Παναγιώτης για τις εκπληκτικές assist σου δάσκαλε...! έξοχη ετυμολογία, για άλλη μια φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Πως βλέπω την επικείμενη μεταβολή του καιρού:
    α) εξαιρετικά χαμηλή προγνωσιμότητα ακόμα και για 3 ημέρες
    β)αποκλείονται τα χιόνια στα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας
    γ)Το μόνο σίγουρο είναι οι βροχές στα δυτικά
    δ)οι ψυχρές αέριες μάζες δε θα προλάβουν ούτε καφέ να πιούν ερχόμενες στην περιοχή μας καθώς πολύ γρήγορα θα διαλυθούν από τις συμπληγάδες πέτρες Αφρικής και Ανατολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανέμορφες φωτογραφίες και εκ δυσμάς και εκ ανατολάς.Δυστηχως παιδιά φτάσαμε τέλη Γενάρη και λίγα πράγματα ο φετινός χειμωνας-απαγοητευση,αυτή είναι η πραγματικότητα.Ας ελπίσουμε στις φωτοβολίδες Φεβρουαρίου και στον γδαρτη.Καλο ΣΚ από ανεμοδαρμένη Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ιδιο χιονι με τις φωτο ειχε και η Τριπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα όρια μεταξύ ετυμολογείν και παρετυμολογείν αρκετές φορές είναι ασαφή.Το Αιγαίο αβεβαίου ετύμου.Μέχρι και προελληνικής προελεύσεως.... ,ίσως σε χρόνους που ήταν ακόμα ξηρά.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι βλέπω τώρα!.Πράμαντα 4c και 153 mm!!Δηλαδη η Στρογγούλα πόσα μέτρα χιονι? Με τα εδω δεδομένα ,αυτά μου φαντάζουν......ονειρικά.Ναστε καλά εκεί πάνω,χωρίς άσχημες συνέπειες.Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θερμοκρασία των 4β ισχύει, όπως κ το ότι βρέχει δυνατά.
      Τα 163mm μέχρι στιγμής κ τα 411mm τρέχουσα είναι σφάλμα του σταθμού καθώς αν κοιτάξεις αναλυτικά δίπλα στο πινακάκι με τις ραγδαιότητες είναι αφύσικο αυτές να παρουσιάζουν 1000 κ βάλε στιγμιαία.
      Λογικά θα το φτιάξουν.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σας! Άραγε για ποιον χτυπάει η καμπάνα δάσκαλε? Στα δικά μας τώρα η κακοκαιρία ξεκίνησε.. Στο Πληκατι Ιωαννίνων χιονίζει και η Παραμυθιά ήδη έφτασε τα 75χιλιοστα από σήμερα τα ξημερώματα. Τι σιανουμε χαλασιά μας εμείς οι Ηπειρωτες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δάσκαλος μίλησε (μέσω της...Παμβώτιδας) για την επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων στη ΒΔ Ελλάδα και όχι μόνο και την περασμένη Πέμπτη έγραψε πρόγνωση για την Τρίτη (26/1) που σε γενικές γραμμές is still in force που λένε στο χωριό μου! Για τις χιονοπτώσεις, από τις οποίες το μυαλό σας δεν ξεκολλάει όσο και να προσπαθείτε να το κρύψετε, αναμένονται εκπλήξεις!

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή να μείνουμε πάλι άυπνοι περιμένοντας να μας πείτε που και πως.Οχι ότι έχω ελπίδες στην Φθιωτιδα αλλά θα περιμένω...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα!

      Άραγε οι φωτογραφίες από τα χιονισμένα Γιάννενα να υποδηλώνουν-προμηνύουν κάτι για την περιοχή; Πάντως τόση βροχή σήμερα στην πόλη θα είχε μετατραπεί σε χιόνι αυτή την περίοδο, αν πηγαίναμε 15-20 χρόνια πίσω. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στα τέλη Γενάρη του 2005, όταν μετά από ραγδαίες βροχοπτώσεις χιόνιζε για αρκετές μέρες, άλλοτε ασθενώς άλλοτε έντονα. Τι μέρες και εκείνες; Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    4. Δεν θα ξεκολήσει ποτέ κύριε Ζιακόπουλε !!....στόχος μας μια νέα Μαδρίτη!"θωμάς"

      Διαγραφή
  8. 30mm μέχρι στιγμής στην περιοχή μου αλλά κ στην ευρύτερη Αιτωλοακαρνία κ συνεχίζει με τη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή στους 9β.
    Μεγάλη καταιγίδα επηρεάζει τις τελευταίες ώρες τα δυτικά ενώ στην περιοχή μου λόγω ηλεκτρικών εκκενώσεων είχαμε κ προβλήματα ηλεκτροδότησης.
    Όπως παρατηρώ η δυτική Πίνδος βάζει πολύ χιόνι αυτή τη στιγμή ακόμη κ πάνω από τα 1000 με 1100μ κ ίσως τη νύχτα πέσουν κ λίγο πιο χαμηλά αυτά.
    Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ημέρες καθώς όπως είχα ξανά πει θα πέσουν σε πολλά μέρη της ΔΒΔυτικης χώρας άλλα 200 πλας χιλιοστά!
    Φαντάζομαι το ύψος χιονιού σε αυτά τα μέρη μόλις καθαρίσει ο καιρός....
    Καλό βράδυ κ καλή απόλαυση στους τυχερούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη ευχαριστώ για την επισήμανση΄.Δ-ΒΔ πολλές και δυνατές βροχές,και πυκνα χιόνια πιο ψηλα. Εύχομαι χωρίς προβλήματα.Εδώ τώρα ριχνει μια καλη βροχη,αλλα δεν θα κρατησει.Εγω θα είμαι ευχαριστημένος εαν ξεπεράσουμε τα 100mm τον Γενάρη .------Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Ξέχασα να συμπληρώσω της απαράμιλλης ομορφιάς φωτογραφίες που έστειλαν όλοι οι φίλοι του μπλογκ.
    Μαγευτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν γνωρίζω αν τα παπαγαλάκια στην τελευταία φωτογραφία στην νέα Φιλαδέλφεια από τον κύριο κακανιάρη , έχουν σχέση με τα παπαγαλάκια που βλέπουμε και εδώ στο παλαιό Φάληρο. Ακριβώς στο ρεμα της πικροδάφνης στο σημείο πηγαίνοντας προς παραλία και κατά καιρούς, έχω αντικρίσει παρόμοια παπαγαλάκια. Μπορεί να είμαι και λάθος όμως αν πρόκειται για το ίδιο είδος . Ίσως να ειναι και η διασπορά των παπαγάλων από το ατύχημα και η ελευθέρωση τούς που έγινε στο ελληνικό αεροδρόμιο πριν χρόνια. Τούτα θα έχουν αυγατίσει. Οι φωτογραφίες εκπληκτικές. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ένας ανύπαρκτος χειμώνας μέχρι στιγμής εδώ στη νοτιοδυτική Μαγνησία αν εξαιρέσουμε την μια εβδομάδα με κρύο που είχαμε και λίγα χιονακια . Σήμερα είχαμε ένα ΝΔ άνεμο δυνατό και τα χιόνια να έχουν λιώσει. Προσωπικα δεν βλέπω χειμώνα αν εξαιρέσουμε το σχετικό κρύο που έρχεται από εβδομάδα για λίγο για να μας θύμιση λίγο χειμωνα εδώ στη περιοχή μας.Τελος να πω ωραίες φωτογραφίες η καθεμία με την δική της ομορφιά.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχατε όμως πολλές βροχές.Η Μεσσηνία βροχές έχει.Δεν έχει χειμώνα

      Διαγραφή
  12. Υπάρχει περίπτωση αλλαγών της τελευταίας στιγμής ώστε η 3η διαταραχή να προκαλέσει χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις στη Θεσσαλονίκη ή μόνο η Θράκη πάει για χιονοθάψιμο δάσκαλε κ λοιποί αναλυτές?ευχαριστώ, καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα στοιχεία είναι πολύ ρευστά φίλε μου, όπως λέει και ο κ. καθηγητής αναμένονται χιονοεκπλήξεις, που βέβαια δεν αφορούν μόνο τη Β. Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Aκόμα και η Θράκη λίγα πράγματα θα δει.Γενικά χιόνια δε θα δούμε

      Διαγραφή
  13. Πράγματι κατά τον Σαραντάκο σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία η λέξη αιγιαλός προέρχεται από συγχώνευση σε μία λέξη της αρχαίας φράσης «εν αιγί αλός». Πανάρχαια λέξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από την μια μεριά οι δουλειές όλη μέρα και από την άλλη η οικογένεια που προηγείται των πάντων,δεν με άφησαν να γράψω νωρίτερα.
    Λοιπόν φίλε Πέτρο,τα γίδια δεν χρειάζεται να σκάψουν μέσα στο χιόνι για να βρουν τροφή αφού μπορούν κάλλιστα να πατήσουν πάνω σε αυτό και να φθάσουν οτιδήποτε δεν έφθαναν πριν και να το φάνε.
    Θυμάμαι που μου το έλεγε ο πεθερός μου σαν ιστορία και το είδα με τα μάτια μου για να το πιστέψω για τα καλά.Σε μια από τις αναβάσεις μου στο αγαπημένο μου βουνό την άνοιξη,είδα πολλά έλατα να έχουν τα κάτω και τα πολύ πάνω κλωνάρια και στην μέση να είναι λες και κάποιος τα είχε κλαδεψει,μου φάνηκε παράξενο και ρώτησα έναν τσοπανο την άλλη μέρα για να δω τι είχε συμβεί στα έλατα.
    Εκείνος μου είπε ότι τον χειμώνα το βουνό είχε παρά πολύ χιονίζει τα γίδια μη βρίσκοντας να φάνε κάτι άλλο έτρωγαν τα κλωνάρια από τα έλατα και φυσικά αυτά που εξεχαν πάνω από το χιόνι.
    Όσα για όλα αυτά που γράψατε,εσύ ο Νίκος και ο δάσκαλος,έχετε απόλυτα δίκιο και συμφωνώ μαζί σας και πιστεύω ότι έχει δίκιο ο δάσκαλος σε αυτά που λέει για την ασπίδα του Δία και την σημασία της.
    Ο καιρός στην περιοχή μου τώρα,πέρα από τον τρελό και παλαβό ΝΔ ανεμο που μας βασανίζει,σήμερα έβρεχε στο χωριό μου από τις 4,30 το απόγευμα και μια ώρα μετά έφθασε στον κάμπο.
    Τα καλύτερα ήρθαν το βράδυ που για 1,5-2 ώρες έριξε καταιγίδα μαχι με αστραποβροντα και πολλούς κεραυνούς...Γεναρη μήνα...αφήνοντας 15,7 χιλιοστά όταν στα ορεινά του Ελικώνα ξεπέρασε τα 25 χιλιοστά.
    Καθόλου άσχημα αν και μη συγκρίσιμα με αυτά της ΔΒΔ Ελλάδας.
    Για να δούμε ποιοί θα είναι οι...τυχεροί τις επόμενες ημέρες που θα απολαύσουν τον λευκό επισκέπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαγεια.... οχι μαυρη, ασπρη στην περιπτωση των φωτογραφιων...
    μπραβο στους φωτογραφους πρωτα απο ολα...
    αλλα και στον Δημητρη Ζιακοπουλο που τις ανεβασε...
    σε ευχαριστουμε, εγω προσωπικα της χαρηκα παρα πολυ... !

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Ή στραβός είν ο (αι)γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε".Ακλόνητη πίστη του Νεοέλληνα ότι πάντα είναι στραβός ο γιαλός!.
    Και μια άλλη "αιγιαλίτις" παροιμία "κάνε το καλό και ρίξ το στο γιαλό".Ασμένως την ασπάζομαι!. Καλημέρα σε όλον τον Ζακοπούλειο όμιλο.--------Π.Α.









    ΑπάντησηΔιαγραφή