Κατάθεση ψυχής!

Σας μεταφέρω αυτούσιο το μήνυμα που μου έστειλε φίλος του μπλογκ, λάτρης του καιρού και προπάντων του χιονιού: 

«Από πολύ μικρός λάτρευα το χιόνι. Το περίμενα πώς και πώς να έρθει στην Αθήνα, στην Κυψέλη, στο διαμέρισμα που έμενα…Ήταν τόσο σπάνιο και έτσι ήταν ακόμη πιο συναρπαστικό.

Στηνόμουν στην τηλεόραση να ακούσω τους τότε μετεωρολόγους, τον Ζιακόπουλο, τον Καντερέ, τον Μελανίτη. Τότε δεν υπήρχε η ιδιωτική τηλεόραση, ούτε το διαδίκτυο. Ένα δελτίο καιρού υπήρχε και ο καιρός για τους αγρότες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, που έκανε πρόγνωση για πέντε ημέρες.


Πόσο δύσκολο ήταν να έρθει το χιόνι στην Αθήνα. Πόσες προγνώσεις δεν επιβεβαιώνονταν… Πήγαινα από το ένα μπαλκόνι στο άλλο τα βράδια και κοιτούσα τον ουρανό, αν είχε συννεφιάσει, αν έπεφταν οι πρώτες νιφάδες. Έβγαζα τα θερμόμετρα έξω να δω αν έχει θερμοκρασία χιονιού…

Και όμως, και όταν είχε τέτοια θερμοκρασία, ήταν πολλές οι απογοητεύσεις. «Χαλούσε ο κόσμος» στο Χαλάνδρι, στο Ψυχικό, και δεν έφτανε στην Κυψέλη! Αλλού γινόταν χαμός και από την Κυψέλη και κάτω λιακάδα… Να τρελαίνεσαι πραγματικά. Να έχει θερμοκρασία χιονιού και τα σύννεφα να μην κατηφορίζουν στο κέντρο!!

Από την άλλη, επειδή και η Μετεωρολογία δεν είχε κάνει τόσες προόδους, ήταν και αυτές οι σπάνιες στιγμές που έπεφτε έξω! Και εκεί που δεν το περίμενες καν, γινόταν η τεράστια έκπληξη.

Όταν λοιπόν ερχόταν το …τιμημένο, ήταν νύχτα γιορτής, Ξενύχτι. Ευχή να μη σταματήσει. Απίστευτες στιγμές. Βέβαια δεν ήμουν ο μόνος. Έβλεπες τη νύχτα να είναι αναμμένα τα φώτα στα μπαλκόνια, ανοιχτά τα παντζούρια και οι Κυψελιώτες να το περιμένουν. Και όταν, ….όταν σπάνια ερχόταν, να το χαίρονται, να βγαίνουν νυχτιάτικα στους δρόμους…., απλά και μόνο για να το δουν, να το αισθανθούν να πέφτει στο πρόσωπό τους.

Και όταν ξεκινούσε, ευχόσουν να μη σταματήσει, να μη το γυρίσει σε χιονόνερο.

Ήταν αυτή η άσπρη μέρα που ερχόταν στην Αθήνα και σε ταξίδευε… Η πόλη μεταμορφωνόταν. Οι ρυθμοί άλλαζαν.

Το χειμώνα του 1986-1987, σε εκείνη την απίστευτη κακοκαιρία του Μαρτίου, κάθε μέρα η ΕΜΥ προέβλεπε χιόνι στην Αθήνα και αυτό δεν ερχόταν. Μέχρι που ένα πρωινό ήρθε και έπιασε στους δρόμους, παντού. Πήγαμε στο σχολείο πρωί ίσα ίσια για να το χαρούμε. Κι ας μην είχαμε σχολείο.

Τα χρόνια πέρασαν. Η αγάπη για το χιόνι δεν πέρασε. Και στη Χαλκίδα το αποζητούσα. Και μετά το 2000 ήρθαν απανωτά χιόνια. Το 2000, το 2002, το 2004 κ.λπ.

Όμως με το πέρασμα το καιρού, το χιόνι δε χάθηκε, αλλά χάθηκε η ανεμελιά. Χάθηκε η αίσθηση της ασφάλειας των γονέων, που υπήρχε στην Κυψέλη. Και έτσι, όσα μεγάλωνα, έβλεπα και άλλα πράγματα. Ο νους και η καρδιά φόρτωναν από εμπειρίες, ευθύνες. Αλλιώς τα βλέπεις σαν παιδί κι αλλιώς σαν γονέας.

Πριν από χρόνια, που ζούσε ο πατέρας μου και κάναμε γιορτές στην Κυψέλη, άκουσα τον Ζιακόπουλο να λέει σε ένα καιρικό διαδικτυακό ραδιόφωνο: Καλό το χιόνι, αλά μην ξεχνάμε και τους άστεγους, μην ξεχνάμε και τα προβλήματα που φέρνει.

Κάποτε δεν το σκεφτόμουν αυτό. Ή για να πω την αλήθεια, και να το σκεφτόμουν, το έκρυβα κάπου βαθιά στο μυαλό μου, για να μη χαθεί η μαγεία του υπέροχου.

Τώρα όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχουν άστεγοι κ.λπ. κ.λπ. Υπάρχουν και τα αδέσποτα ζώα.

Δεν ξέρω, ίσως άλλαξαν και οι εποχές. Τώρα, φαντάζουν όλα εκείνα του παρελθόντος πιο αυθεντικά, πιο «χειροκίνητα». Όχι τόσο αυτοματοποιημένα. Ακόμη και σήμερα βέβαια, στην εποχή της διαδικτυακής πλέον επικοινωνίας, βλέπεις τα πανηγύρια που στήνουν οι απανταχού «καιρόφιλοι», όπως λέγονται, στην αναμονή ενός χιονιά. Τα sites με τους ερασιτέχνες προγνώστες παίρνουν φωτιά. Εύχονται ο ένας στον άλλον «καλή χιονοκακοκαιρία», ζουν γι’ αυτό.

Η αγάπη για το χιόνι δεν πέρασε ποτέ. Μόνο που στην Κυψέλη ήταν παιδική αγάπη, αθώα αγάπη, ρομαντική προσμονή. Τώρα δεν είναι η ίδια. Τώρα είναι λίγο μουντή. Τώρα δεν ξεχνώ ότι οι νιφάδες είναι υπέροχες, ότι το λευκό τοπίο είναι μαγευτικό, αλλά….. Αυτό το αλλά…. βαραίνει το συναίσθημα. Και δεν είναι μόνο τα προβλήματα που φέρνει το πανέμορφο χιόνι. Είναι γενικότερα τα προβλήματα, οι ανασφάλειες, είναι η ίδια η ζωή που σε προσγειώνει… Είναι η πραγματικότητα αυτής της ζωής η χαρά να αντιπαλεύει τη λύπη, είναι ο ανθρώπινος πόνος, είναι ο θαυμασμός του ανθρώπινου μεγαλείου και στον αντίποδα η απέχθεια της ανθρώπινης «απανθρωπιάς».

Το τραγούδι που θα ανεβάσω κάποια στιγμή, το «Χιόνια στην καρδιά», ήταν πριν από χρόνια το αποτέλεσμα της επιθυμίας μου να αποτυπώσω σε στίχους αυτή την αγάπη μου για το χιόνι (και η φωτογραφία του χιονάνθρωπου είναι από την αυλή του σπιτιού στο χιονιά του 2004, αν θυμάμαι καλά). Τον παιδικό αυτό έρωτα. Δεν είναι δυνατόν, έλεγα, να μην έχω γράψει δυο στίχους για τον παιδικό μου έρωτα. Και η φανταστική ιστορία που περιέχει για μία αγάπη που χάθηκε είναι ο προβληματισμός πλέον για έναν παιδικό έρωτα που δεν τελείωσε ποτέ αλλά που έχει λιγάκι (έως πολύ) απομυθοποιηθεί.

Και το κατάλαβα ακόμη καλύτερα όταν ένα βράδυ τα παιδιά μου πριν από λίγα χρόνια, σε ένα χιόνι που έπεφτε γενναιόδωρα στη Χαλκίδα και το είχε στρώσει για τα καλά στους δρόμους, μου είπαν: «Δεν σε βλέπουμε να ενθουσιάζεσαι και τόσο, μπαμπά….».  

 

Μια ρομαντική εικόνα οδηγεί

μια παλιά κιθάρα, μια φωνή

κι έχει το τραγούδι κάτι από ψυχή

κάτι από παιδιού την προσευχή…

 

Αφιερωμένο στις παιδικές ψυχές όλου του κόσμου»

 

Χαράλαμπος (Χάρης) Αλεξίου

41 σχόλια:

  1. Κάπως έτσι μεγαλώσαμε όλοι μας με αυτόν τον έρωτα με αυτήν την τρέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ξέχασες φίλε μου τον συγχωρεμένο Ανδρέα Λαζάνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μπορούσα να το ΄΄εχω γράψει και εγώ,εν πολλοίς......!-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aυτη η καταθεση ψυχης ισχυει κ. Ζιακοπουλε κ νομιζω ειναι σχεδον ολων εδω μεσα! Απο κει κ περα οσον αφορα τους αστεγους κ τα ζωακια κ οτι αλλο, προσωπικα θεωρω οτι δεν πρεπει να ριχνουμε τα οποια λαθη της πολιτειας κ τα δικα μας στο να υπαρχουν καλυτερες συνθηκες διαβιωσης για ολους τους ανθρωπους,στα καιρικα φαινομενα! Οπως ειπε κ καποιος σε ενα τετοιο "ερασιτεχνικο site" δεν ειδα πολλοι να σκεφτονται τους αστεγους κ τα καημενα τα ζωακια οταν εχει καυσωνα η οταν εχουμε πλημμυρες! Ελαχιστοι ισως, αλλα καμια ιδιαιτερη αναφορα τοτε σ αυτους, τους μη εχοντες! Με εκτιμηση κ σεβασμο, μια γενικη τοποθετηση που δεν αφορα προσωπικα εσας κ τον συγκεκριμενο αναγνωστη του οποιου την ιστορια διηγηθηκατε! Γιωργος απο Λαμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...... και την Ευριδίκη ,και την Ευριδίκη........ έρωτας-φαντασίωση της εφηβείας μου,Καραμανή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω τον Παύλο Κώτση και στους εκλιπόντες, εκτός του Ανδρέα Λαζάνη, να συμπεριλάβω τους επίσης αλησμόνητους συναδέλφους και φίλους Παναγιώτη Γιαννακόπουλο, Γιάννη Βερρόπουλο και Πέτρο Ξηράκη.

      Διαγραφή
    2. Βεβαίως...και οι μετεωρολόγοι της ΥΕΝΕΔ Γιαννακόπουλος και Βερρόπουλος και Ξηράκης (αυτός πιο πολύ νομίζω στη μετέπειτα ΕΡΤ 2 ήταν αν θυμάμαι καλά), ήταν κύριοι και αξιοπρεπέστατοι ομοίως. Κρίμα που για κάποιον λόγο τείνουμε να τους ξεχνάμε. Μάλλον για κάποιο λόγο οι της ΕΡΤ ήσασταν λίγο πιο iconic (με συγχωρείται κιόλας για την αγγλική λέξη που ενστερνίζομαι από τον ανιψιό μου). Κάτι παρόμοιο συμβαίνει παραδόξως και με τις παλιές τηλεπαρουσιάστριες. Για κάποιο λόγο όλοι θυμόμαστε τη Νάκυ Αγάθου και τη συγχωρεμένη τη Σακάκου της ΕΡΤ, αλλά λίγοι θυμόμαστε τα ονόματα των τηλεπαρουσιαστριών τςη ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ 2

      Διαγραφή
  6. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάτι και να δω αν υπάρχει κι άλλος "ανώμαλος" σαν εμένα. Τη μέρα που γεννήθηκα είχε στο χωριό πολύ χιόνι. Τόσο που ο μεγάλος αδερφός του πατέρα μου, έδεσε το τρακτέρ του με το αυτοκίνητο του πατέρα μου για να τον πάει μέχρι την εθνική οδό με τη μάνα μου μέσα ετοιμόγεννη. Μπορεί η τρέλα μου για το χιόνι να οφείλεται εκεί. Θα ήθελα λοιπόν να πω και να ρωτήσω κάτι. Δε μου λέει κάτι να πάρω το αυτοκίνητο και να ανέβω σε ένα βουνό για να δω, να πατήσω χιόνι. Το θέλω στο μέρος που ζω. Στην αυλή μου που λένε. Αυτή την ανωμαλία την έχετε κι άλλοι; Δε βαριέμαι να πάω στην Πάρνηθα, απλά δε με μαγεύει το ίδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Αποστόλη δεν είναι το ίδιο.

      Διαγραφή
    2. Α, ρε Αποστόλη! Νομίζεις ότι εμένα με συγκινούν το ίδιο οι χιονοκουρτίνες του Υμηττού και οι χιονοκουρτίνες της Γκαμήλας;

      Διαγραφή
    3. Αφού το άρχισα, ας το ολοκληρώσω: Από τα μαθητικά μου χρόνια θυμάμαι πόσο ζηλεύαμε άλλες περιοχές της χώρας που αποκλείονταν από το πολύ χιόνι κι εμείς ζούσαμε τις ατελείωτες μισητές ξεροπαγιές. Στη διάρκεια των ημερών με αίθριο ουρανό και παγωνιά, τα πρώτα σημάδια της έλευσης του χιονιά ήταν η απουσία της πρωινής πάχνης και η εμφάνιση στον ουρανό αρχικά των θυσάνων και στη συνέχεια των θυσανοστρωμάτων. Το επόμενο βήμα ήταν η πύκνωση και το κατέβασμα της νέφωσης στον ουρανό (τα θυσανοστρώματα γίνονταν υψιστρώματα) και η εμφάνιση χιονοκουρτινών στα γύρω βουνά. Γεμάτοι αγωνία παρατηρούσαμε το κατέβασμα των χιονοκουρτινών και το ερώτημα που μας βασάνιζε πλέον ήταν αν ο υετός, που φαινόταν βέβαιος, ερχόταν στην πόλη ως βροχή ή ως χιόνι. Όταν εμφανίζονταν οι πρώτες νιφάδες, ιαχή θριάμβου έβγαινε από τα στήθη μας: «Μυγίζει!». Είχαμε κερδίσει την πρώτη μάχη. Η δεύτερη μάχη είχε να κάνει με το αν θα το στρώσει και πόσο. Μεγάλη ήταν και η χαρά μας όταν έβρεχε και σιγά-σιγά το γυρνούσε αρχικά σε βροχόχιονο και στη συνέχεια σε χιόνι. Είναι βέβαια περιττό να πούμε πόση πίκρα και απογοήτευση αισθανόμασταν στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή όταν το χιόνι γινόταν βροχή. Η τρέλα μας για το χιόνι άρχιζε το Νοέμβριο και σταματούσε στα τέλη του Φλεβάρη. Με τον ερχομό του Μάρτη όλα άλλαζαν. Λες και το «μαρτίτσι» στο χέρι είχε τη μαγική δύναμη να εξαφανίζει τη λαχτάρα της προσμονής του, να αλλάζει τα συναισθήματα. Η μαγεία είχε πια χαθεί από τον αμετάκλητο ερχομό της άνοιξης που έκανε όλα τα χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά του μαρτιάτικου καιρού εφήμερα και μάταια.

      Διαγραφή
    4. Εννοείται πως συμβαίνει αυτό σε όλους. Είπαμε,είμαστε «είδος» οι χιονοφιλοι.Επισης έχει να κάνει και με αυτό που περιγράφει πολύ ωραια ο κ.Αλεξιου.Το χιόνι είναι πιο ωραίο στο σπίτι μας διότι είναι ένας τρόπος να νιώσουμε πάλι το ανέμελο παιδί που ήμασταν κάποτε. Έστω για λίγο...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    5. Kύριε Ζιακόπουλε υπάρχουν και αυτοί...που μόλις ξεκινούσαν οι 'μύγες" τις χαιρετούσαν αμέσως μετά....για να υποδεχθούν τον ...βαρδάρη."θωμάς'

      Διαγραφή
  7. Ναι, έχετε δίκιο. Τον αείμνηστο Ανδρέα Λαζανη. Ήταν τόσο συμπαθής και εκείνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την κυρία Χριστίνα Σούζη Ξεχάσατε βρε συντοπίτες. Την κυρία καραμανή Ευρυδίκη οταν την είδα σε φωτογραφία πραγματικά με γοήτευσε. Συμπτωματικά σήμερα ανέβασα στο προφίλ του φατσοβιβλίου μου, για τότε που έλεγαν τον 》καιρό 》ΜΕΤΕΩΡΟΛΌΓΟΙ《 στην τηλεόραση《 με τα προαναφερόμενα ονόματα που έγραψαν οι φίλοι του blog και φυσικά τον δάσκαλο μας Κύριο ζιακόπουλο. Έπεσα σε μια φωτογραφία στο διαδίκτυο σχετικά με τους χάρτες ανάλυσης που έψαχνα , και είδα τότε που έλεγαν τον καιρό στο Δελτίο, στον χάρτη της Ελλάδος ζωγράφιζαν συννεφάκι και από πάνω τον ήλιο Η συννεφάκι και βροχή και πως απεικόνιζαν τον καιρό της αυριανής ημέρας και τι καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν. Η Κατάθεση ψυχής που δόθηκε, αξίζει σεβασμό! Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σαν να κάνουνε μνημόσυνο στα χιόνια αισθάνομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας προσέχουμε μην τυχόν και γίνει καμία βαρβάτη ανάσταση Μάρτιο μήνα και καούμε και εμείς και τα φυτά μαζί. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  10. Θυμάμαι το μακαρίτη το Λαζάνη που είχε πάει προσκεκλημένος σε δελτίο ειδήσεων παραμονές αναμενόμενου χιονιά και περιμέναμε να ακούσουμε. Εκείνος όμως πήγε πιο πολύ για να τα "χώσει" στους δημοσιογράφους παρά να ενημερώσει. Χαρακτηριστικά:
    Τι πολικές θερμοκρασίες λέτε στον κόσμο; Πολικές θερμοκρασίες είναι-40!
    Πολύ γέλιο. Καλά να είναι εκεί που είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω όλοι έχουμε νοιώσει τα συναισθήματα του φίλου Χαράλαμπου. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, ενώ μικρός ήταν κυρίως το χιόνι και η προσμονή του που με ξετρέλαιναν, τώρα πια τρελαίνομαι ομοίως για καταιγίδες και γενικά για όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Ίσως να φταίει και η ηλικία μου πια, αλλά έχω αρχίσει να αντιπαθώ τις ακραίες θερμοκρασίες είτε λέγονται ξερόκρυα, είτε καύσωνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ομορφες αναμνήσεις ειδικά σε όσους έχουν βιώσει χειμώνες στην επαρχία με βαριά χιόνια και πολλές μέρες χιονοκάλυψης, και επίσης οταν χιονίζει αυτή η υπέροχη ηρεμία απομονώνει κάθε θόρυβο, αξέχαστοι και οι μετεωρολόγοι της τότε ΥΕΝΕΔ που έδειχναν το δελτίο καιρού μια βέργα δείκτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατάθεση ψυχής από τον Χαράλαμπο! Σ΄ ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατάθεση ψυχής από τον φίλο μας που εκφράζει και εμένα..τι και αν πάτησα τα σαράντα..το χιόνι είναι μαγεία..να μην ξεχάσουμε και τον αείμνηστο Λινάρδο..θυμάμαι παραμονές χιονιά Φεβρουαρίου 2004(τσικνοπέμπτη) τότε στην ιδιωτική τηλεόραση ο Λινάρδος να λέει θα χιονίσει Αθήνα και με χιονόστρωση/φανταστείτε δυναμική του συστήματος τότε να λέει εγκεκριμένος επιστήμονας τα παραπάνω(νομίζω είχε διατελέσει και διευθυντής ΕΜΥ)..ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ(Τότε) και μετεωρολογοι(τώρα)..με όλο τον σεβασμό..Γιάννης από Χαλκίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι, τότε που η τηλεόραση είχε δύο κανάλια και το αγαπημένο πρόγραμμα ήταν ο καιρός για τους αγρότες
    Τότε που δεν υπήρχε η τεχνολογία και η πρόσβαση σε όλες αυτές τις πηγές ενημέρωσης που σήμερα όλοι οι τυχεροί καιροφιλοι-χιονοφιλοι και ερασιτέχνες προγνωστες διαθέτουν.
    Τότε που η πρόγνωση γινόταν με το μολύβι πάνω στον χάρτη για να ενωθούν όλες οι περιοχές με την ίδια πίεση...
    Τότε που όλοι εμείς οι λάτρεις του καιρού και του χιονιού πιτσιρίκια κρατούσαμε τετράδια με τις καθημερινές ενημερώσεις των μετεωρολόγων στην τηλεόραση.
    Τότε που η πρόγνωση ήταν δυσκολότερη... αλλά κι εμείς είμασταν νεότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σας από τη Στοκχόλμη όπου χιονίζει εδώ και λίγες ώρες αλλά η βροχή αναμένεται να επιστρέψει και να μαλακώσει ο καιρός (3-4c) μέχρι το Σάββατο που θα αρχίσει και πάλι η κατηφόρα .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Ζιακόπουλε, μάλλον εσείς θα μπορείτε να συγκεντρώσετε, ή ίσως και να διαθέτετε ήδη ανέκδοτο τηλεοπτικό υλικό από δελτία ειδήσεων της εποχής εκείνης (σε VHS ή άλλη κασέτα).
    Να προτείνω ψηφιοποίηση και άμεση ανάρτηση;
    Το σχετικό υλικό που τώρα υπάρχει online είναι ελάχιστο και χαμηλής ποιότητας, όσο για το αρχείο της ΕΡΤ...εδώ γελάμε!
    Μεγάλο το project, αλλά θα βρεθούν και εθελοντές ψηφιοποιητές να βοηθήσουν...

    Γιώργος Σ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σε όλους τους χιονοφιλους. Συντοπίτης ο αείμνηστος Λινάρδος,ο ένας αδελφός του ήταν λυκειάρχης μου. Ο καθένας μας κρύβει ένα παιδί μέσα του αρκεί να μην αφήνουμε τα προβλήματα κ την καθημερινότητα της ζωής,να μας καταβάλει.. Πάντα πρέπει να αφήνουμε ένα παραθυράκι ανοιχτό, αισιοδοξία κ χαμόγελο φίλοι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παλιές ωραίες αναμνήσεις πόσα χρόνια μας γυρίσατε πίσω δελτίο καιρού για τους αγρότες όπως λεγόταν Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. NW Pindos
    Δεν χάναμε επεισόδιο σχετικά με τον καιρό για τους αγρότες επειδή η πρόγνωση ήταν και πιο μακροπρόθεσμη. Θυμάμαι ότι πιο παλιά (και τώρα βέβαια όσο έχουμε χρόνο) περιμέναμε δελτίο χιονιού για να ανέβουμε στα ψηλά βουνά. Δεν υπάρχει ωραιότερο και πιο υγιεινό πράγμα από το να περπατάς χιλιόμετρα σε χιόνι τριζάτο με άπνοια, -3 και γαλανό ουρανό και να αναπνέεις αυτόν τον κρύο φρέσκο αέρα της φύσης με χιόνι γύρωθεν. Παρεμπιπτόντως από Παρασκευή - Σάββατο και τουλάχιστον για ένα 4ημερο θα ρίξει πολύ χιόνι στη ΒΔ χώρα και ειδικά στα ορεινά. Τα προγνωστικά στοιχεία δίνουν ΝΔ και συνολικό υετό όλες τις ημέρες πάνω από 150 χιλιοστά. Κάτι, βέβαια, δεν πρέπει να πάει καλά με τη διακύμανση των θερμοκρασιών στα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας αλλά δεν μπορώ να το αναλύσω δεν είμαι ειδικός, μπορεί να κάνω και λάθος. Γενικώς, πάντως, κάτι δεν πάει και τόσο καλά με τις θερμοκρασίες, έχω την εντύπωση ότι το κλασσικό υψόμετρο χιονιού των ημιορεινών όπως το ξέραμε 500μ. έχει ανέβει λίγο (ως προς το χιόνι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εγώ θα διατυπώσω αλλιώς το ίδιο πάθος, πιο ακραία : Είμαι 70 ετών, αλλά αισθάνομαι ότι όλη μου η ζωή ήταν όλη κι'όλη 50 ημέρες. Καταλαβαίνετε ποιες ήταν αυτές ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο φίλος Χαράλαμπος έδωσε ρέστα με την κατάθεση ψυχής που έκανε στα γραφόμενά του.
    Από τα παιδικά του χρόνια έως τώρα που μεγάλωσε,όλα αυτά που περιέγραψε ήταν ακριβώς τα βιώματα ενός χιονόφιλου που στο πέρας των χρόνων άλλαξαν πολλά!
    Στην επιστροφή μου τώρα προς τα πάτρια εδάφη σήμερα(Αιτωλοακαρνία), χαρακτηριστικό ήταν η άνοδος του υδραργύρου στα ανατολικά ηπειρωτικά, κ η ηλιοφάνεια έως περίπου κ την περιοχή του Ρίου.
    Από εκεί κ μετά τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν κ μάλιστα προς το Μεσολόγγι κ μετά κ μέχρι την περιοχή μού το ψιλόβροχο έκανε την παρουσία του αισθητή κατά διαστήματα.
    Αρκετή ψυχρά(5β) με αυξημένη υγρασία τώρα το βράδυ παρόλη τη συννεφιά.
    Από αύριο στον αστερισμό των νοτιάδων κ των βροχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ξέχασα να τονίσω τέλος,ότι έχει σχεδόν κλειδώσει η άνοδος του αζορικού αντικυκλώνα στα τέλη του μήνα σε όλη τη δυτική Ευρώπη με την Ισπανία να δέχεται ιδιαίτερα θερμές μάζες για την εποχή.
    Αποτέλεσμα αυτού η χώρα μας εκτός του αυξημένου υετού,να δίνει σοβαρή υποψηφιότητα για οργανωμένη ψυχρή κατάβαση μεταξύ 27 κ 29 του μήνα κ ίσως κ λίγο παραπέρα καθώς είναι νωρίς ακόμα.
    Τα κεντρικά κ βόρεια βορειοδυτικά έχουν αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τι να πρωτοθυμηθουμε; Ειχα καθε χρονο ημερολογιο οπου εγραφα καθημερινα τι καιρο εκανε και μεγιστες ελαχιστες θερμοκρασιες. Ετσι σιγα σιγα καταλαβα πώς χιονιζεται η Αττικη βλεποντας τα παλια ημερολογια. Επισης για το Χαλανδρι, δεν υπηρχε χρονια τνν δεκαετια του 80 που να μην εχω κανει χιονανθρωπο στο μπαλκονι μου... Αρε χιονι που επεφτε τοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπέροχο άρθρο νομίζω ότι εκφράζει τη πλειοψηφία των φίλων αυτού του μπλογκ!
    Καλούς καιρούς να έχουμε και να τους απολαμβανουμε όλους! Μη μου πείτε πως δεν εκτιμήσατε τον σημερινό γλυκό ήλιο και τη ζεστασιά του νοτιά; Αν και λάτρης του χιονιού πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον καιρό με όλα τα πρόσωπα του.
    Χαιρετισμούς σε όλους!
    Δημήτρης Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εγώ μιλούσα στο τηλέφωνο πολύ με την ΕΜΥ. Η μάνα μου με νόμιζε ότι είναι η καινούργια μου κοπέλα...Πριν από κακοκαιρίες ιδιαίτερα μιλούσαμε πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολύ όμορφη και αυθεντική εξιστόρηση... όλοι μας εδώ την ίδια περίπου "τρέλλα" κουβαλάμε! Συνθέσατε όλοι εδώ κομμάτια και δικών μου εμπειριών. Όντως θυμάμαι τους συβηρικούς αντικυκλώνες που με μολύβι προεκτείνονταν προς το Αιγαίο για να φέρουν, σε συνδυασμό με οργανωμένο χαμηλό που προσέγγιζε από τα δυτικά, τις πολυπόθητες χιονοπτώσεις. Μεγάλωσα στον Χολαργό Αττικής και θυμάμαι κάποια μέρα, τη δεκαετία του 80 η θερμοκρασία είχε πέσει στους -5 και όποια νιφάδα έπεφτε στεκόταν αναλοίωτη εκεί. Ακόμα και στη ράχη της γάτας μου! Επίσης θυμάμαι μια μοναδική φορά (δεκαετία 90 ή 2οοο)που χιόνισε πρωί με θερμοκρασία 2 βαθμούς πάνω από το μηδέν και οι νιφάδες ήσαν απίστευτα μεγάλες και πυκνές. Η συγκοινωνία στη λεωφόρο Μεσογείων γινόταν πολύ δύσκολα και τα διπλά λεωφορεία (φυσαρμόνικες) είχαν ακινητοποιηθεί. Όταν κόπασε η σφοδρή χιονόπτωση, ανέβηκα στην Πεντέλη που είχε μαζέψει ενάμισυ μέτρο χιόνι! Δεν μπορώ να θυμηθώ τη χρονιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χαρη αγγιξες τον καθε χιονοφιλο!! Καπως ετσι μεγαλωσαμε ολοι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Διαβάζοντας το συγκινητικό αφιέρωμα και κατόπιν τα σχόλια, ένιωθα ότι ταυτίζομαι έντονα. Από μικρό παιδί παθιασμένος με τον καιρό, περίμενα πώς και πώς να γυρίσω από το σχολείο, να βάλω τηλεόραση και να γράψω τον καιρό σε μια κόλλα χαρτί. Μια φορά θυμάμαι είχε αργήσει να με φέρει το σχολικό και είχα βάλει τα κλάματα επειδή έχασα το μεσημεριανό δελτίο. Χαχαχα! Όταν μαζεύονταν συγγενείς και φίλοι σε γιορτές, όλοι μου έλεγαν: "Γιάννη πες μας τον καιρό". Ήμουν ο οικογενειακός μετεωρολόγος! Χαχαχαχα! Όσον αφορά τα χιόνια, όλοι εσείς που γράψατε, ακόμα κι αν δεν σας ξέρω, κατάλαβα από αυτά που διάβασα ότι οι εμπειρίες και τα συναισθήματα παιδιώθεν για το χιόνι είναι κοινά. Μεγαλωμένος στην Ηλιούπολη, ζήλευα όταν έβλεπα στις ειδήσεις παιδιά να παίζουν χιονοπόλεμο σε άλλες πόλεις και ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Από το 1992 μέχρι το 2002, τη λεγόμενη "χιονοξηρασία" στο λεκανοπέδιο περίμενα πώς και πώς να κατέβει ο λατρεμένος... Ώσπου το 2002 έγινε το μπαμ! 15 εκατοστά στη βεράντα! Τόσα και τόσα χιονοπαιχνίδια στη γειτονιά! Δεν ξεχνιούνται αυτά. Και μετά ήρθαν κι άλλοι όμορφοι χιονιάδες. Και εννοείται πως συμφωνώ με τον φίλο που του αρέσει να ρίχνει στην αυλή του. Είναι σαν να σηκώνεσαι το πρωί και να βρίσκεις έτοιμο ένα πλουσιοπάροχο πρωινό να σε περιμένει. Άλλη φάση! Να είσαστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή