Τα νεότερα για την εξέλιξη του καιρού

Τέσσερις είναι οι μετεωρολογικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τον καιρό του Σαββατοκύριακου στη χώρα μας. Οι παράγοντες αυτοί, που δεν είναι μεταξύ τους ανεξάρτητοι, είναι: (α) η μεταφορά στροβιλισμού που συνδέεται με τις διαταραχές Δ1, Δ2, Δ3 και Δ4 του σχήματος (μέση τροπόσφαιρα, περί τα 5.500 μέτρα), (β) η θερμή μεταφορά σε ικανό πάχος της τροπόσφαιρας που σε πρώτη φάση θα παρατηρηθεί στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας, (γ) οι επιφανειακοί άνεμοι και (δ) οι ψυχρές αέριες μάζες που είναι ήδη εγκατεστημένες στην περιοχή μας.


Μία λεπτομερής ανάλυση για το ρόλο καθενός από τους παραπάνω παράγοντες και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι ανέφικτη για πολλούς λόγους. Επιγραμματικά μπορούμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

-Η αποψινή έναρξη του υετού στη Δ-ΒΔ Ελλάδα σχετίζεται με τη συνδυαστική δράση των διαταραχών Δ1 και Δ2. Οι μεγάλες ποσότητες του υετού στις Δ-ΝΔ περιοχές οφείλονται στην ύπαρξη μεγάλων ποσών υγρασίας.

-Αύριο, από πολύ νωρίς στο παιχνίδι θα μπει και η διαταραχή Δ3, αλλά προϊούσης της ημέρας στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Μακεδονία ο υετός θα περιοριστεί, καθώς θα  ενισχυθούν πολύ οι Β-ΒΔ άνεμοι.

-Το πρωί της Κυριακής το πέρασμα της διαταραχής Δ4, με την επικράτηση των ισχυρών Β-ΒΔ ανέμων που θα σηματοδοτήσει, θα σημάνει και το τέλος του υετού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Στο Αιγαίο ο υετός θα κρατήσει περισσότερο και σε αυτό ρόλο θα παίξει και η από βορρά προς νότο σύγκλιση των ΒΔ και των ΒΑ ανέμων.

Συμπερασματικά, πιστεύω ότι στην κεντρική Ελλάδα (εκτός των δυτικών και νότιων πεδινών περιοχών της Στερεάς)  και στα ορεινά - ημιορεινά της Πελοποννήσου οι χιονοπτώσεις θα είναι σημαντικές. Στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη χιονοπτώσεις θα υπάρξουν. Ελπίζω για τα Γιάννενα και νομίζω για τη Θεσσαλονίκη ότι αυτές θα είναι αξιοπρεπείς. Στην Αττική πιστεύω ότι τα 300 μέτρα που ανέφερα προχθές ως όριο εξακολουθούν να ισχύουν. Ίσως, όμως, η διαταραχή Δ4 να κατεβάσει τα υψόμετρα το πρωί της Κυριακής στο σύντομο διάστημα του περάσματός της. Τέλος, τοπικές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν στο Β-ΒΑ Αιγαίο.

Καλό απόγευμα, φίλοι μου

86 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι για τα Γιάννενα η κατάσταση είναι από τις "πονηρές". Δηλαδή κάτι θα ρίξει, αλλά δύσκολα να είναι αξιοπρεπές και να το στρώσει πέρα από τις ευαίσθητες επιφάνειες. Είναι από τις φορές που η πόλη μας αφήνει με την απορία "πώς δε χιόνισε καλά, αφού όλες οι προγνώσεις με το έδιναν"!.
    Καλό απόγευμα κ. Ζιακόπουλε
    Μίλτος, Γιάννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας είναι και αξιοπρεπείς οι χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη.. έστω!
    Δάσκαλε τι ωραία έκφραση
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μα γιατί μιλατε συνέχεια για διαταραχή και όχι για Λεανδρο?
    Θα θυμώσει ο νονός του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα υπαρχει και χιονοστρωση μεσα στην πολη της θεσσαλονικης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξιοπρέπεια χωρίς τουλάχιστον μια πάσπαλη (γανούδα) δεν υφίσταται!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα η Βοιωτία θα έχει χιονόστρωση τελικά; Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση..Εδώ και πολλά χρόνια εσάς εμπιστευόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την άδεια του κ. καθηγητού, δεν πιστεύω να χιονοστρωθεί ολόκληρη η Βοιωτία.

      Διαγραφή
    2. Την άδεια μου την έχεις εν λευκώ. Μόνο συμπεριέλαβε στις περιοχές που θα χιονιστούν το Μαυρομμάτι, γιατί αλλιώς χανόμαστε!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ κ. καθηγητά, οπωσδήποτε το Μαυρομμάτι!

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε που δίδασκες... Διάβαζε "συμπερίλαβε" και όχι συμπεριέλαβε. Ευχαριστώ τον Γιώργο που σε παρακάτω σχόλιό του με διόρθωσε.

      Διαγραφή
  6. Δάσκαλε στο τελευταίο ραν ο υετός μειώθηκε στο μισό περίπου στο Ευρωπαϊκό για Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τη νυφιτσα της Δευτερας δασκαλε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ώρα της. Είναι σαν να αντιμετωπίζεις τον Ολυμπιακό και συ να σκέφτεσαι τον αγώνα με τον Απόλλωνα που ακολουθεί!

      Διαγραφή
    2. οι 3 βαθμοί είναι πάντα 3 βαθμοί όμως... Μπορεί το ματς με τον Απόλλωνα να σου δώσει το πρωτάθλημα.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα για Βόλο τι πιστεύεται θα υπάρξει χιονόπτωση-χιονοστρωση??? Ευχαριστώ εκ τον προοτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλός ο υετός, οριακές οι θερμοκρασίες. Ωστόσο, κάτι θα γίνει!

      Διαγραφή
    2. Βόλο θα ρίχνει κατά διαστήματα "πατσαβουρες" αλλά με τις θερμοκρασίες που θα έχει (1-3 βαθμούς) θα είναι σαν να βρέχει.
      Με άλλα λόγια η πόλη θα δει χιόνι για κάποιες ώρες αλλά πολύ δύσκολα χιονόστρωση.
      Αντίθετα,στη Θεσσαλονίκη θα ρίξει ελάχιστα ποσά υετού αλλά ένα ελαφρύ πασπαλισμα θα προλάβει να το κάνει.

      Διαγραφή
    3. Το Πήλιο πάντως φαίνεται οτι θα θαφτεί!Αυτο έχει σημασία φίλε απο το Βολο.Καλη χιονόπτωση στο Βολο!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία κύριε Ζιακόπουλε, σας ευχαριστούμε για μια ακόμα αναλυτικοτατη ενημέρωση, πιστεύω πως εδώ στην Αττική όπως αναφέρατε το ξημέρωμα της Κυριακής θα το δούμε το τιμημένο έστω και για λίγο σε χαμηλότερα υψόμετρα!
    Καλή συνέχεια και εύχομαι σε όλους ένα υπέροχο χιονισμένο ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Βλέπετε την πιθανότητα χιονόπτωσης από αύριο βράδυ Χαλκίδα μέχρι Κυριακή ξημερώματα; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για την τοποθέτηση σας. Ο βορειοδυτικος άνεμος θα μπορούσε να μας βοηθήσει ; Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μοντέλο από Κυριακή στις 00:00 και όλη την ημέρα έχουμε θερμοκρασίες επιφανείας 0,1,2 βαθμών κελσίου.

      Διαγραφή
  11. Τελικά η γκρίνια πιάνει.Θα το καθιερώσω.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Καλό σας απόγευμα κ. Ζιακόπουλε και ευχαριστούμε για άλλη μία φορά για την ανάλυση! Τελικώς όπως τα είχατε προβλέψει εξελίσσονται τα πράγματα. Από αυτόν βέβαια τον καιρό νομίζω πρέπει να κρατήσουμε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν κυρίως και Κυριακή και Δευτέρα σε χιονοσκεπές έδαφος (έστω και με λίγους πόντους χιονοσκεπές) και ειδικά σε επιρρεπείς σε αναστροφικό κρύο ημιορεινές περιοχές (οροπέδια κοντά σε ποτάμια ή στον κάμπο της Φλώρινας), που ενδεχομένως να φτάσουν και το -18 ίσως και πιο κάτω. Επίσης, το ισχυρό παγερό ΒΔ ρεύμα και με τον χιονοκαιρό, που θα έχει η Δ. Μακεδονία (ακόμη και με λίγους πόντους χιόνι) ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στον άξονα της Εγνατίας οδού σε σημεία εκτεθειμένα στον ΒΔ.
    Κατά τα λοιπά αυτός ο καιρός για την περιοχή της Ηπείρου δεν είναι ευνοικός για χιόνια, κρίμα. Πρέπει να ανέβει η θερμοκρασία και η ελάχιστη στα 1500μ. να μην πέσει κάτω από το -5 για να δούμε καλό χιόνι. Μακάρι να έρθει στη συνέχεια ένα καλά οργανωμένο κύμα που θα δώσει καλό υετό τουλάχιστον για ένα 3ημερο - 5ημερο (κλειστό καιρό με συνεχή φαινόμενα). Σε ότι αφορά την Αττική για να δει καλό χιόνι χρειάζεται ή πολύ καλό (και μόνο) ΒΑ ρεύμα ή σύγκλιση Β με χαμηλό ΝΑ της Ρόδου (νομίζω αυτό είχε γίνει το 2001). Έχω μάλιστα παρατηρήσει (στατιστικά επί χρόνια) ότι για να ρίξει καλό χιόνι στη ΒΔ χώρα - Ήπειρο πρέπει να είναι μαλακός ο καιρός και να εισέλθει οργανωμένο χαμηλό από δυτικά, την Ήπειρο δεν την ευνοούν πολύ οι συγκλίσεις διότι σε μία τέτοια περίπτωση ο υετός είναι άστατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι φαίνεται για την Ήπειρο με τα τις 20 του μηνός.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που φαίνεται είναι βροχές και πάλι βροχές.

      Διαγραφή
    3. Από τις 21 βροχές κ χιόνια στα πολύ ορεινά.
      Αυτό μόνο.
      Αλλά από το να έχει ήλιο χίλιες φορές το πρώτο.

      Διαγραφή
    4. Αν μαλακώσει ο καιρός,σε ποια υψόμετρα θα δούμε καλο χιόνι στην Ήπειρο φίλε απο NW Pindos;

      Διαγραφή
  13. Καλό απόγευμα από Μυτιλήνη,εν αναμονή λοιπόν........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Δάσκαλε με τα vorticity σου και τα "τραφάκια" .Συγχαρητήρια για την πρόγνωση. Ενδιαφέρον έχει που τα τελευταία χρόνια ο δάσκαλος μπαίνει σε τοπικού επιπέδου προγνώσεις περιοχικές ,για μένα εκεί είναι η ουσία στον προγνώστη μετεωρολόγο. Βαρεθήκαμε τις στείρες εκφράσεις τύπου ΕΜΥ νότια ηπειρωτικά ορεινά και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο,γενικότητες που καλύπτουν τα πάντα και κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ένα έμπειρος επαγγελματίας μετεωρολόγος πρέπει πέρα των αστείρευτων γνώσεων του(φυσική επιστήμη) να εκμεταλλεύεται και τις περιοχικές γνώσεις των ερασιτεχνών μετεωρολόγων ,γιατί μόνο να πάρει αυτήν την γνώση και εμπειρίες γίνεται καλύτερος ο ίδιος. Το νούμερο ένα στην μετεωρολογία σαν ερασιτέχνης για μένα είναι το observation(παρατήρηση ) στον καιρό ,μόνο έτσι θα μάθεις το πρακτικό κομμάτι της πρόγνωσης. Ωραία η φυσική και οι χάρτες στο τέλος όμως μιλάει ο καιρός και η εμπειρία πολλές φορές του προγνώστη.

    Καλή επιτυχία και καλά χιόνια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Όχι άλλες κόντρες επαγγελματιών μετεωρολόγων στα κανάλια και όχι άλλες "χιονόμάχες" βορείων&νοτίων. .

    Ι.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τουρκοβούνια Γαλάτσι - Ψυχικό θα χιονίσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα στη Λήμνο θα έχουμε χιονόπτωση και χιονοστρωση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τιμημένο-ξετιμημένο,να πέσει με το τουλούμι εκεί που δεν θα ΄κάνει ζημιές.Θα πάμε να το βρούμε,και μάλιστα τη στιγμή που το ρίχνει .Είναι μαγευτικό.Αν είναι να΄πέσει μέχρι την παραλία(Δ.Κορινθία) και μάλιστα με θερμοκρασία κατω από -2c,και να καταστρέψει όλα τα εσπεριδοειδή, "ερρέτω ες κόρακας".---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύριε Ζιακόπουλε όλοι εστιάζουν στα χιόνια, αλλά η δική μου ερώτηση είναι: στο λεκανοπέδιο θα δούμε καλή βροχούλα (με διάρκεια) αύριο Σάββατο; Ή ακόμα και σε ό,τι αφορά στις βροχές πάλι ψόφια θα είναι τα πράγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολυ ωραια αναλυση για αλλη μια φορα Δασκαλε!Για την Τριπολη που βλεπω στα 850hpa δειχνει 0 για την νυχτα και το πρωι και μετα με το ζορι -1,-2 μαλλον βροχη και σταδιακα χιονονερο ή υγρο χιονι.Εσεις που ξερετε τις λεπτομεριες τι νομιζετε;Για την δευτερα απο πλευρας θερμοκρασιας βλεπω θα ειναι για καθαρο χιονι αν ερθει ο υετος, ευχαριστω πολυ.

    Γιαννης Τριπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα φώτα σας Δάσκαλε για Τρίπολη γιατί είμαστε σε αναμονή. Όταν λέτε ημιορεινή Πελοπόννησο για σημαντικές χιονοπτώσεις ελπίζουμε οτι θα δούμε κάτι αξιόλογο αλλά όπως ειπώθηκε και στην προηγούμενη ανάρτηση λόγω Τ φαίνεται δύσκολη η χιονόστρωση στην πόλη αλλλά περισσότερο σε χιονόνερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές χιονοστρώσεις-χιονοπτώσεις στην Τρίπολη αύριο κυρίως μετά το μεσημέρι ενώ νωρίτερα θα το παλεύει με χιονόνερο.
      Εκ νέου πιθανή υποτροπή τη Δευτέρα,όπου εκεί ότι πέφτει θα στρώνει ακαριαία.
      Προσωπική εκτίμηση.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα Δάσκαλε Για Τύρναβο να ελπίζουμε?Η απορία μας είναι πόσο θα κατρακυλήσει η ελάχιστη με ξαστερια Κυριακή και Δευτέρα αν είναι παντού χιονισμενα?Θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις καλλιέργειες?Ηδιος στις πρώιμες που ήτανε φουσκομενες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την άδεια του κ. καθηγητού. Στον Τύρναβο θα χιονίσει, θα επακολουθήσει παγετός αρκετά ισχυρός, αλλά δεν νομίζω να έχετε πρόβλημα γιατί τα δένδρα δεν βλάστησαν ακόμη.

      Διαγραφή
  22. Κ. Ζιακοπουλε! Συγχαρητήρια! Πειτε μας την εκτίμηση σας , για τα Γιαννιτσά του Νομού Πέλλας...πολύ δύσκολα χιονιζόμαστε και στσ 20 χλμ από εμάς , θάβονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την άδεια του κ. καθηγητού, πράγματι κοντοπατριώτη, στην Αλεξάνδρεια ρίχνει το διπλάσιο χιόνι από εσάς, παρότι αυτή βρίσκεται νοτιότερα και χαμηλότερα. Τα Γιαννιτσά "προστατεύονται" από το χιόνι λόγω του όρους Πάικο. Εν κατακλείδι, θα το πάρετε το χιονάκι σας.

      Διαγραφή
  23. Καλησπρερα . Φαινεται οτι στο Αιγαιο Κυριακη πρωι πως θα εχουμε ανεμους τετοιους που ευνοουν με υετο την ανατολικη ευβοια !!! Ειμαι απο Αλιβερι και θα θελα την γνωμη σας αν θα χιονισει σε μηδενικα υψομετρα στην ανατολικη και νοτιο Ευβοια.
    ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα από τη χιονισμένη και παγωμένη Στοκχόλμη !!!Μακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου, Μάκη. Φαντάζομαι να μην υπομειδιάτε, όταν κάποιοι από εμάς εδώ βαφτίζουμε μέγα ψύχος το κανονικό κρύο του Γενάρη μας!

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς εδώ η κλιματική αλλαγή είναι ακόμη πιο εμφανής .Τουλαχισυον φέτος δείχνει να πάμε σε πιο φυσιολογικό χειμώνα .Διακυμανση θερμοκρασίας σήμερα -7 με -9 περίπου .Ελπιζω η πατρίδα μου τα Γιάννενα να δουν αξιόλογη χιονόπτωση

      Διαγραφή
    3. Μάκης Στοκχόλμη

      Διαγραφή
    4. Κανονικό ψύχος κ.Ζιακόπουλε με 8-10οC κάτω από τα κανονικά θερμοκρασιακά; Καθόλου αδιάφορο ψύχος και χιονιάς, σχεδόν μιας εβδομάδας στη χώρα μας!

      Διαγραφή
  25. κύριε Ζιακόπουλε, σε ποια παράμετρο του μετεωρολογικού χάρτη φαίνονται οι διαταραχές που αναφέρεστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Οι διαταραχές Δ1, Δ2 κ.,λπ. του σχηματος είναι σκάφες χαμηλών υψών (troughs) ή μέγιστα του πολικού αεροχειμάρρου (jet streaks) που συνδέονται με καιρικότητα (βροχές, χιόνια, ισχυρούς ανέμους) στην επιφάνεια του πλανήτη, με βάση τους νόμους της δυναμικής και της συνοπτικής μετεωρολογίας. Λυπάμαι που εδώ δεν μπορώ να προχωρήσω περισσότερο το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σας ευχαριστώ για την απάντηση. Θα το ψάξω περαιτέρω σε σχετική βιβλιογραφία. Καλή επιτυχία στην πρόγνωσή σας.

      Διαγραφή
    2. Τώρα, φίλε μου Παναγιώτη, ό,τι προβλέψαμε, προβλέψαμε! Είναι η ώρα για κανένα τσιπουράκι, καμιά πέρδικα ή ο έκαστος κατά διάνοιαν έχει!

      Διαγραφή
    3. Ακόμη πίνω καφέ διότι το θερμομετρο κόλλησε στο +5 και δεν μπορώ να χαλαρώσω.

      Διαγραφή
  27. Μόνο όταν επίκειται χιονιάς, το "καλό θάψιμο" είναι ευχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σου είναι το μυαλό! Θυμήθηκα πάλι το «O Captain! My Captain!» του Walt Whitman της ταινίας Dead Poets Society (Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών)!

      Διαγραφή
  28. Το πρώτο χιόνι έπεσε στην Όθρυ επειτε και συνεχεια καιρός για κανένα τσιπούρακι όπως λέει ο δάσκαλος και ψημένο ντόπιο λουκάνικο στα κάρβουνα με κρασάκι προσθέτω εγώ . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ξεκίνησε ελαφριά χιονόπτωση στα ημηορεινά της δυτικής Φθιώιδας,με μισό βαθμό κάτω του μηδενός.Έριξε και σήμερα το ξημέρωμα μια πασπάλη.Έγω έβαλα κρασί.Άυριο θα σας πω τι έχει κάνει.Καλό βράδυ..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "ημιορεινα",ο δαίμων του τυπογραφείου
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Μη σκας Δημήτρη, εσύ τουλάχιστον το διόρθωσες.
      Μας έχουν ήδη βγει τα μάτια με τις Ελληνικούρες ορισμένων λαλίστατων εδώ μέσα.
      Εδώ μέχρι και ο δάσκαλος, του οποίου ο γραπτός λόγος είναι υποδειγματικός, παρασύρθηκε με αυτά που βλέπει και λίγο πιο πάνω έβαλε αύξηση σε προστακτική (συμπεριέλαβε).
      Γιώργος Σ.


      Διαγραφή
    3. Εξαιρούνται οι ποιητές."Επέστρεφε,αγαπημένη αίσθησις......".Το "επίστρεφε" ο Καβάφης ίσως το έκρινε.....ανοργασμικό!-------Π.Α.

      Διαγραφή
  30. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την αξία του αυριανού πολυπόθητου χιονιά, δεν μπορώ να μη σκέφτομαι πόσο κρίμα είναι που το διαφαινόμενο ψύχος του τριημέρου Κυριακή-Τρίτη θα πάει τελείως χαμένο στα κεντροβόρεια, χωρίς ίχνος υετού. Και τι δεν θα έδινα για ένα χαμηλό φορτωμένο υγρασία που θα έμπαινε Δευτέρα πρωί από το Ιόνιο... Για χορταστικό χιόνι η δυτική πεδινή Θεσσαλία χρειάζεται συνδυασμό εγκλωβισμένου ψύχους με εισερχόμενο χαμηλό από τα δυτικά. Όνειρα χειμερινής νυκτός...
    Νίκος, Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έστω και το χαμομηλάκι της Δευτέρας Νίκο..οτι έπρεπε θα ήταν γιατί θα πατούσε πάνω στο προηγούμενο και θα είχαμε δυνατή χιονόστρωση κατευθείαν..αλλά όπως είπες..
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
    2. Χαμηλακι γράψτε λάθος.Η θερμοκρασία στους 4β.τωρα.Βλεπω τον ας πούμε καλο υετο να τον περνάμε με βροχή η χιονόνερο,και οταν θα υπάρξει η κατάλληλη θερμοκρασία ο υετος γεια σας.Αρα χιονόστρωση νομίζω δεν!Αυριο το πρωί θα τα δούμε γιατί σιγά μη ξενυχτισω γι'αυτο.Μακαρι ομως να διαψευστώ.
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
  31. Κύριε Ζιακόπουλε θα ήθελα να ρωτήσω για την πόλη της Λαμίας υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης / χιονόστρωσης?? ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε φίλε ότι κ στη Λαμία θα υπάρξει χιονόπτωση-χιονόστρωση.
      Από τα ξημερώματα κ μετά κυρίως,ότι πέφτει θα στρώνει με πιθανότητα για σχετικά καλό στρώσιμο μάλιστα,ακόμη κ μέσα στην πόλη!
      Οι γύρω ημιορεινές ορεινές περιοχές θα θαφτούν!

      Διαγραφή
    2. Με την άδεια του κ. καθηγητού, βέβαια υπάρχει!

      Διαγραφή
  32. Καλησπέρα σας Κ.Ζιακοπουλε πιστεύετε ξημερωμα Κυριακής να καταφέρει το χιόνι να στρώσει σε βπ η έστω στα ποιο υψηλά βπ σας ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την άδεια του κ. καθηγητού, στα υψηλότερα ναι. Βέβαια να πω την αμαρτία μου, μ' αρέσει η Δευτέρα περισσότερο.

      Διαγραφή
  33. Κύριε Ζιακοπουλε πολλά συγχαρητήρια για την τεράστια δουλειά που κάνετε. Από μικρός σας παρακολουθώ από όταν ήσασταν στην κρατική τηλεόραση. Με Μελανιτη.. Λαζανη.. Καραμανη..10ετια 80!! Η αγάπη για την μετεωρολογια κρατάει από τότε.. Από παιδάκι δημοτικού! Να είστε πάντα καλά και να μας δίνετε τις πολύτιμες γνώσεις σας.( *αν είναι εύκολο να κάνετε και κάποιον λογαριασμό fb να βλέπουμε πιο εύκολα τα άρθρα σας. ** θέλω να βρω και κάποιο βιβλίο σας.. Να μας δώσετε πληροφορία σε ποια βιβλιοπωλεία υπάρχουν.
    Εύχομαι ολόψυχα να έχετε καλή χρονιά με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Για να καταλάβω και εγώ, από αυτό το πράγμα που τώρα (Παρασκευή 23:00) περιστρέφεται στη SAT πάνω από τη Σικελία, ποιος είναι να χιονιστεί και πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς απόψε και αύριο, ο Ερντογάν αύριο και μεθαύριο και ο Πόντος τη Δευτέρα.

      Διαγραφή
  35. Άρα αυτό δεν είναι για Αθήνα
    ...εκτός από Δ3, Δ4 μήπως τελικά θα έχουμε και Δ5, Δ6, Δν;
    Δάσκαλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δάσκαλε,οι υφηγητές Χρήστος Σιμούλης και Fotis Matralis άψογοι!!.Αξιοι της εμπιστοσύνης.Η προθυμία τους με εντυπωσίασε!.Να είναι πάντα καλά.........Π.Α.
    Υ.Γ.Εγώ αύριο για εδώ περιμένω ~35-40mm βροχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πήρατε τα χιλιοστάκια σας καθηγητά κ. Π.Α. Εμείς πήραμε το χιόνι μας 8 cm. Τη Δευτέρα τα ευχάριστα και για σας. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

      Διαγραφή
  37. Ώρα μία κ μισή τη νύχτα κ η κακοκαιρία μπαίνει στην Αιτωλοακαρνία με δυνατό ανεμόβροχο, χιόνια πυκνά σε ορεινά κ ημιορεινά κ θερμοκρασία στους 6β αυτή τη στιγμή με περαιτέρω πτώση τις επόμενες ώρες.
    Όπως βλέπω στις κάμερες ξεκίνησε ο χιονιάς κ στην υπόλοιπη χώρα.
    Φίλε Πέτρο από Κορινθία έχω την εντύπωση ότι αυτό το τριήμερο ο καιρός θα σε αποζημιώσει για όλη την περασμένη βαρετοκαιρία της περιοχής σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Προς το παρόν στην κοιλάδα του Σπερχειού δεν υπάρχει χιονόστρωση ενώ στα ημιορεινά έχουμε 10εκ χιόνι.Περίμενα κάτι καλύτερο,για να πω την αλήθεια.Καλημέρα..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μια πραγματική χειμωνιάτικη ημέρα η χθεσινή(έβρεξε καλά την νυχτα)με την θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 4,3 βαθμούς και το κρύο το ένιωθες έντονα.
    Από αργά το βράδυ ξεκίνησε να ρίχνει αυτή την "αχνη" και μετά τις 1 χιονόνερο που ενίοτε ανακατευοταν με νιφάδες χιονιού.
    Από τις 3-3,15 ξεκίνησε να χιονίζει συνεχόμενα,μια ψιλά και μία πιο χοντρά.
    Όλες οι ευαίσθητες επιφάνειες(κεραμίδια-αυτοκινητανκλπ) γέμισαν χιόνι και από τις 5 άρχισε να το πυκνώνει πολύ και άσπρισαν τα πάντα,με τον δρόμο να έχει 2-3 εκατοστά χιόνι.επόμενο ήταν να πάω εγώ την γυναίκα μου για δουλειά στο νοσοκομείο της Θήβας.
    Ενώ ο κάμπος είχε πολύ λιγότερο χιόνι,ή έκπληξη ήταν στην Θήβα που ήταν και εκεί όλα κάτασπρα.Στο νοσοκομείο ακόμη περισσότερο αφού είναι σε ύψωμα.
    Κατά την επιστροφή μου αυτό που συνάντησα ήταν απίστευτο και μου θύμισε παλιές καλές εποχές.
    Ενώ και στην Θήβα έριχνε πολύ χιόνι στα μισά σχεδόν του δρόμου και προς Αλίαρτο,ξαφνικά "εχασα" τον δρόμο από ένα απίστευτης ορμής και παρά πολύ πυκνό χιόνι το οποίο ήταν σαν την παπλαμουδα που λένε στην ήπειρο.
    Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει κόψει ούτε λεπτό 8νεσα στην πόλη του Αλιάρτου με υψόμετρο κάτω των 200 μέτρων.
    Κάποιοι που τα γύρω χωριά που ήταν να πάνε για δουλειά προς Λιβαδειά γύρισαν πίσω άρον άρον.
    Άσπρισε ακόμη και όλος ο κάμπος της Κωπαιδος,ενώ στα ημιορεινά-ορεινά του Ελικώνα το χιόνι ίσως φθάνει η ξεπερνά τα 20 εκατοστά.
    Και έπεται συνέχεια.
    Λευκές καλημέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Τελικά, άλλος ένας χιονιάς συστημένος για ανατολική Στερεά. Στα Τρίκαλα χιόνισε για μιάμιση ώρα όλη κι όλη, 2:30-4:00 τα ξημερώματα, που μας άφησε μια ιστορική χιονόστρωση ενός εκατοστού. Απλή συννεφιά έκτοτε, δεν αναμένουμε κάτι άλλο εδώ. Τελικά, όποτε η ΕΜΥ λέει "από το απόγευμα στα ΒΔ τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν", αυτό για την περιοχή μου μεταφράζεται σε "ό,τι κάνει νωρίς το πρωί, μετά τίποτα, αν θέλετε χιόνι μετακομίστε στην Εύβοια". Ασφαλώς, σε σχέση με το προηγούμενο Σάββατο που είχαμε 20 βαθμούς, είναι κι αυτό μια βελτίωση.
    Νίκος, Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Το ίδιο και στα Γιάννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή