Όταν οι Βαυαροί έφεραν το ψύχος στην Ελλάδα!

Τους νεότερους χρόνους οι πρώτες συστηματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις στη χώρα μας έγιναν την περίοδο 1833-1836 από τον Γάλλο λοχαγό Πεϊτιέ, ο οποίος είχε σταλεί από τη Γαλλική Κυβέρνηση στην Ελλάδα μαζί με άλλους συναδέλφους του για να βοηθήσουν τον Καποδίστρια στην ανοικοδόμηση της χώρας. Ο Πεϊτιέ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών του για τον καιρό και το κλίμα του τόπου μας στην Ακαδημία των Επιστημών του Παρισιού με διατριβή που έφερε τον τίτλο: «Επί του κλίματος της Ελλάδος»


Στη διατριβή του ο Γάλλος στρατιωτικός ανέφερε ότι οι χειμώνες 1828-29, 1829-30 και 1830-31, τους οποίους πέρασε τον πρώτο στην Κόρινθο και τους άλλους δύο στο Ναύπλιο, ήταν σχετικά γλυκείς. Αντίθετα οι χειμώνες 1833-34, 1834-35 και 1835-36 της Αθήνας, για τους οποίους είχε κάνει παρατηρήσεις, ήταν δριμείς. Το θερμόμετρο είχε πέσει ως τους 4 βαθμούς κάτω από το μηδέν και ειδικότερα το χειμώνα του 1835-36 το χιόνι έμεινε μερικές μέρες στρωμένο στην Αθήνα. Και προσθέτει ο Πεϊτιέ: Οι κάτοικοι των Αθηνών εθεώρουν τους τρεις αυτούς χειμώνας ως εκτάκτους, και έλεγον, ότι οι Βαυαροί είχον φέρει το ψύχος εκ του τόπου των» (Δ. Αιγινήτη, Το Κλίμα της Ελλάδος,1908).

Καλημέρα, φίλοι μου.

9 σχόλια:

  1. Οι Βαυαροί φέρανε το ψύχος στην Ελλάδα και οι πολιτικοί που μας κυβερνάνε κάνανε τη χώρα Ουγκάντα και μας φέρανε τον υποτροπικο μόνιμα από πάνω μας!! Καλημέρα σε όλους!! Πρόλαβε και έριξε μια πέτσα τα ξημερώματα σε χωριά της Δωδωνης και μάλιστα με Παπλαμουδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μάλλον το πίστευαν.Οπως κάποιοι σημερα για τον κορονοιό.Με τη διαφορά ότι έχουν παρέλθει κάπου 200χρόνια.Κατά τα άλλα ο Καποδίστριας ενδιαφέρθηκε ΚΑΙ για το κλίμα.Καλημέρα σε όλους.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα το πίστευαν και με το παραπάνω μάλιστα...χαχα

    στην τελευταία δεκαετία πάντως η τάση της θερμοκρασιας είναι επικίνδυνα αυξητική και κάνει εντύπωση ότι 2 χειμωνιάτικοι μήνες σε γενικές γραμμές κυλούν ήπια και με ανεβασμένες θερ/σιες (Δεκέμβριος & Φεβρουάριος). Και Άντε τον Δεκέμβριο στην Αττική δεν τον θεωρούμε ιδιαίτερα χειμωνιάτικο, αλλά φθινοπωρινό μήνα... Ο Φεβρουάριος;; ο παλιότερα αγαπημένος μήνας μας με τροχιές χαμηλών ποιο νότια και με έντονες ψυχρές εισβολές, πλέον θυμίζει Άνοιξη... Στο ίδιο μοτίβο φαίνεται να κυλάει τουλάχιστον στις πρώτες 10 ημέρες του... Με τάση για +12,+15 στα 850hpa.. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η σχεδόν μόνιμη παρουσία του υποτροπικου σε μεγαλύτερα γ.π... Δείχνει μια τάση εδραίωσης τον χειμώνα (απόρροια, ενός αρνητικού για εμάς, jetstream?) Πιστεύω όμως (ή μάλλον θα ήθελα να πιστεύω) ότι μια δυνατή κατεβασια ψυχους θα υπάρξει.. Ισως αλλαγή σε μεσημβρινοτητα μετά τις 10-15/2... Τον πρώτο λόγο βέβαια τον έχει η κεντροβορεια Ευρώπη (αν πάει δυτικα μάλλον game over) και μετά εμείς.. Αλλά όσο υπάρχει ψύχος και όχι ρεταλια τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν ξέρω τι άποψη έχει ο υποτροπικος για αυτό...ΘΝ
    ΥΓ: ευχαριστουμε πάντως τον κ Ζιακοπουλο που φροντίζει να μας προσγειωνει και να μας επαναφερει στην τάξη.. Είμαστε παρορμητικοί οι χιονοφιλοι και πιστεύουμε εύκολα τα σενάρια των 300 ωρών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ.Ζιακόπουλε υπάρχει περίπτωση η εξασθένιση του αεροχειμάρου και η επακόλουθη μείωση του πλάτους του ατμοσφαιρικού κύματος να είναι μια από τις αιτίες που δε βλέπουμε πλέον έντονη μεσημβρινή κυκλοφορία στη περιοχή μας και άρα έχουμε εξασθενημένες ψυχρές καταβάσεις; Αναφέρομαι στη κλασσική διάταξη με τη θέση του ridge στον ατλαντικό που συχνά έφτανε αρκετά βορειότερα από την Ισλανδία ενώ πλέον κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα από τη παγωμένη -χιονισμένη Στοκχόλμη .Φυσιολογικα δηλαδή πράγματα για τη περιοχή και το μέρος .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Ζιακοπουλε σάς θαυμάζω από μικρό παιδί όταν σάς έβλεπα στα δελτία καιρού μαζί με τόν αείμνηστο κύριο Λαζάνη.Εσεις έχετε ζήσει κρύους χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια όλα αυτά τα χρόνια.ο Παππούς μου μου έχει μιλήσει για πολλά χιόνια παλιότερα στα μέρη μας Αρκαδία και συγκεκριμένα τουρκολεκας Αρκαδίας με σημαντικές αναφορές στον Μάρτη του 1987 αλλά με πιο σημαντική χρονιά το Φεβρουάριο τού 1956 όπου χιόνιζε από 2 μέχρι 11 τού μήνα ασταμάτητα.φυσικα τέτοιους χειμώνες δύσκολα να δούμε πάλι.παντως στα μέρη μας φέτος Αρκαδία έχει κάνει πραγματικό χειμώνα με χιόνια και πολλές βροχές.σταυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στις 23 Ιανουαρίου 1833 (με αναγωγή στο νέο ημερολόγιο) σημειώθηκε πρωτοφανής χιονόπτωση σε όλη την Κρήτη (ακόμη και στα νησάκια που την περιτριγυρίζουν) με δριμύτατο ψύχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρακινήθηκα από την αναγραφή σας κ. Ζιακόπουλε και βρήκα και διάβασα το έργο του λοχαγού της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του γαλλικού στρατού Jean-Pierre Eugène Félicien Peytier "Mémoire sur la Grèce» που έγραψε στις 20-3-1838. Πράγματι έμεινε στην Ελλάδα την περίοδο 1828 έως 31-7-1831 και από 28 Μαρτίου 1833 μέχρι Μάρτιο 1836. Για την ακρίβεια αναφέρει ότι "οι τρεις χειμώνες των ετών κατά τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι παρατηρήσεις ήταν δριμείς ("très rigoureux" για τη χώρα". Αναφέρει επίσης ο Peytier ότι στους έξη χειμώνες που έμεινε στην Ελλάδα χιόνισε μόνο δύο φορές στην Αθήνα και στην Κόρινθο ("Je n'ai vu que deux fois de la neige à Athènes et à Corinthe sur six hivers que j'ai passés en Grèce"). Δεν είναι πάντως σαφές ότι σαν "δριμείς" εννοεί ειδικά τους τρεις τελευταίους χειμώνες επειδή παρατηρήσεις έγιναν και κατά την πρώτη περίοδο (1828-1831), ούτε βρήκα κάποια φράση που να αντιστοιχεί στο σχόλιο του Δ. Αιγινήτη σχετικό ειδικά με τον χειμώνα 1835/36, πράγμα όμως που δεν αποκλείεται να προέρχεται από άλλη πηγή του αείμνηστου κ. καθηγητή.
    Ζητώ επίσης συγνώμη επειδή το σχόλιό μου για τον Ιανουάριο 1833 ήταν εκτός χρονικού πλαισίου της δικής σας ανάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σου, Γιώργο. Καλήμερα στην Κρήτη!

      Διαγραφή