Επίκαιρα και χρηστικά Νο 4

Η κυρά-Μάρω
του Χριστόδουλου

 -Οι καταιγίδες στη χώρα μας παρουσιάζουν ελάχιστο στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, αλλά μερικές φορές το ημερολόγιο (αστρονομικά δεδομένα) δεν επαρκεί για την ατμοσφαιρική ευστάθεια. Οι (παρατεταμένοι) νοτιάδες αποσταθεροποιούν την ατμόσφαιρα και όπως βλέπουμε αυτές τις μέρες, σημειώνονται καταιγίδες σαν να είναι Νοέμβριος.

- Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, ως το Σάββατο αναμένονται αντικυκλωνικές συνθήκες κυκλοφορίας κι έτσι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι η ηλιοφάνεια, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές της, οι τοπικές ομίχλες το πρωί, οι ασθενείς άνεμοι, οι υψηλές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας και το μεγάλο ημερήσιο θερμομετρικό εύρος. Οι παραπάνω συνθήκες ευνοούν τις πρωινές θερμοκρασιακές αναστροφές, με συνέπεια την αύξηση της συγκέντρωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως το λεκανοπέδιο της Αττικής. Την Κυριακή, το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση ΝΔ ανέμων, οι οποίοι αργά το βράδυ στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ.

 

-Είναι γνωστό ότι μου αρέσουν οι παροιμίες, τα αινίγματα  και οι αθώες αλεπουδίστικες πονηριές. Αυτά που δεν μου αρέσουν είναι τα φίδια, όχι μόνο τα πραγματικά, αλλά κι εκείνα που μερικές φορές βλέποντας μπροστά σε «ζώνουν». Αναφέρομαι στις τάσεις οψιμότητας του χειμώνα. Όπως έχω πει και άλλες φορές, τα χιόνια τα καλοδέχομαι ως τα τέλη του Φλεβάρη. Μετά δεν μου αρέσουν. Όχι μόνο γιατί τα μαρτιάτικα χιόνια είναι πρόσκαιρα (Ο Μάρτης του 1987 έχει χρόνο επαναφοράς τα 150 χρόνια), αλλά κυρίως γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες που τα συνοδεύουν προκαλούν καταστροφές, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί παρατεταμένη καλοκαιρία και πολλά φυτά και δέντρα έχουν μπει στη διαδικασία του νέου βλαστικού κύκλου.

 

39 σχόλια:

  1. Συμφωνώ. Καταρχάς ο Μάρτιος του 1987 ήταν η εξαίρεση, των εξαιρέσεων, ώ εξαίρεση. Δεύτερον, τα Μαρτιάτικα χιόνια μου θυμίζουν το γεφύρι της Άρτας στο αντίθετο (Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν). Από παιδάκι θυμάμαι να ρίχνει στούπες, να στρώνει δύσκολότερα και βεβαίως με την πρώτη ακτίνα του ήλιου να πέφτει εξαφανιζόλ με συνοπτικές διαδικασίες. Last but not least, εδώ μέσα στην καρδιά του χειμώνα τη βγάζουμε με άνετα 15αρια και οι όποιες ψυχρές εισβολές μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού... Είναι ουτοπικό να στηριζόμαστε στο Μάρτιο. Εντάξει, θεωρητικώς όλα γίνονται, αλλά εδώ Γενάρη και Φεβρουάριο έχεις 20αρια, τι είναι ποιο πιθανό ένας Μάρτιους 1987 ή ένα μεγαλοπρέπες 25αρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Τα λόγια σου είναι ψεύτικα σαν του Μαρτιού το χιόνι, που το ρίχνει από βραδύς και το πρωί το λιώνει»

      Διαγραφή
  2. Κ.Ζιακόπουλε όσον αφορά το Μάρτη αναφέρεστε σε κάποια μακροπρόθεσμη τάση μοντέλου ή απλά θέλετε να εκφράσετε τη διαφωνία σας με κάποιους αναγνώστες;
    Γιώργος Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Ερμηνεύω την τελευταία παράγραφο. Λοιπόν, σας ανησυχεί που ο Χειμώνας παρατείνεται που μάλλον αυτό θα συμβεί φέτος αλλά όχι με την ένταση του 1987.
    Στο σημείο αυτό θα σας πω ότι το 1987 ήμουν πολύ μικρός αλλά θυμάμαι πόσο απεγνωσμένος ήταν ο πατέρας μου. Μπαίνει ένα βράδυ στο σπίτι και λέει στη μάνα μου: μεγάλη καταστροφή. Οι ελιές κάηκαν μέχρι τον πάτο που λένε. Τις ξερίζωσαν και φύτεψαν καινούργιες. Σχεδόν καμία δεν άντεξε. Από τους 25 βαθμούς πήγαμε σε πανίσχυρο χιονιά μέσα σε 48 ώρες. Καθαρή Δευτέρα με κοντομάνικα παίζαμε και την Τετάρτη ξημέρωσε με 80 πόντους χιόνι το οποίο συνεχίστηκε για μέρες, ανέβηκε η χιονόστρωση κι άλλο, ξεπέρασε το μέτρο και στη συνέχεια πάγωσε με τις ξαστεριές και έκανε σχεδόν ένα μήνα να λιώσει. Τι να κάνουν και οι έρμες οι ελιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας, έχετε κάποια στοιχεία προγνωστικά διαθέσιμα για τον καιρό του μαρτίου που σας κάνουν να αναφέρεστε σε τάσεις οψιμότητας του χειμώνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να φανταστώ Κ.Ζιακοπουλε για τον Φεβρουάριο επικρατέστερη κυκλοφορία ζωνικη?Καλό μεσημέρι από ηλιόλουστη Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας μην υποτιμάμε το Μάρτη τόσο πολύ με τα δεδομένα των παλαιών μέσων όρων! Θυμάμαι ότι το 1987 προηγήθηκε ζεστός Φλεβαρης και Γενάρης σαν το φετινό! Επίσης δεν ξεχνώ την ακραία χειμερινή ζέστη του 1998 και πόσο χειμώνα έβγαλε μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη! Επίσης ο μέσος αριθμός ημερών χιονοπτωσης ήταν από τους μέγιστους για την Αθήνα πριν το 2000! Τώρα, ο μέσος όρος των χειμερινών μηνών ξεπερνάει τους παλιούς ήπιους Μαρτίους οπότε το θέμα είναι η θερμότερη ατμόσφαιρα της κλιματικής αλλαγής! Και οι εμμονές κατά συνέπεια σε λάθος ατμοσφαιρικες κυκλοφορίες! Ο Μάρτιος κάποτε χιόνιζε γιατί η εύρυθμη ατμοσφαιρική κυκλοφορία το επέτρεπε! Όταν βρισκόμαστε στο Γενάρη και το Φλεβάρη και βλέπουμε τους σκονονοτιαδες να φθάνουν Σιβηρία τότε για ποιο κλίμα και ποιες εποχές μιλάμε;
    Χρήστος Παπαηλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θυμάμαι το Γενάρη κα το Φλεβάρη του 87 όμως ο Δεκέμβρης του 86 είχε κάνει χειμώνα βαρύ. Ανήμερα τα Χριστούγεννα είχαμε 70 πόντους χιόνι και καθαρίζαμε τις σκεπές. Χαιρετισμούς σε όλους. Λευτέρης Δολό Πωγωνίου

      Διαγραφή
  7. Όχι άλλο νοτιοδυτικό ανεμο θα πνιγούμε εδω στα Γιάννενα τα βατράχια θα κάνουν βολτα στην πόλη αν συνεχίσει να βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς τζίμυ θα στεγνώσουμε για ένα πενθήμερο από αύριο.
      Καιρός ήταν καθώς τα πάντα αναβλύζουν νερό!

      Διαγραφή
  8. Παιδιά μη πάμε μακριά! Τα ξεχάσαμε τα περσινά? Με τον ανύπαρκτο χειμώνα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, με την αχιονη Πίνδο? Όπου φτάσαμε Μάρτη και Απρίλη να δούμε χιόνια στα βουνα και μάλιστα χιόνισε και Φλώρινα τον Μάρτη! Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα τα βλέπουμε συχνότερα τα τελευταία χρόνια, δηλαδη οψιμους χειμώνες και οψιμα καλοκαίρια, καλή ώρα το φετινο καλοκαίρι που έφτασε μεχρι τελη Νοέμβρη στα δυτικά... Καλησπέρα σε όλους, συνεχίζονται και σήμερα οι έντονες βροχές στην Ήπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδιά, αν μπορείτε να διαβάζετε κ τα σχόλια που αναρτούμε κάποια λινκ για να τα ανοίγετε κ να βλέπετε τη μακροπρόθεσμη τάση όπως από τη χθεσινή ανάρτηση του δασκάλου όπου ανέβασα την ανανέωση του EFFIS έως κ 14 Μάρτη.
    Θεός δεν είναι κανένας να ξέρει τι καιρό θα κάνει το Μάρτη,όμως είναι αρκετά πιθανό βάση αυτών των εκτιμήσεων κ βάση την εμμονή της παγκόσμιας κυκλοφορίας φέτος,από τα τέλη Φλεβάρη κ μετά να έχουμε αλλαγή διατάξεων.
    Προσωπικά αυτό με αφήνει αδιάφορο πρώτα πρώτα ως νορμάλ άνθρωπο(σαν καιρόφιλο μπορεί να τη βρίσκω όσο να ναι)καθώς μόνο κακό μπορεί να κάνει στη φύση τα δέντρα κ τα άνθη δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον κλάδο της γεωργίας.
    Οι κακοκαιρίες κ τα χιόνια του Μάρτη κ του Απρίλη έχουν κατά το πλείστον ανεμικό χαρακτήρα.
    Αν δε μπει τώρα το χιόνι να κάτσει κ να στεριώσει στα βουνά κ ορεινά όπου βοηθούν οι συνθήκες(π.χ. μεγάλη διάρκεια νύχτας,αναστροφές ηπειρωτικών,μικρότερη ψαλίδα διακυμάνσεων πεδινών κ Τ850)τι να περιμένει κανείς από τον Μάρτη κ τον Απρίλη?
    Το ρεζουμέ είναι ότι περνά ένας χειμώνας αρκετά ήπιος αλλά με πολλές βροχές κ πλημμυρικά επεισόδια επιβεβαιώνοντας την δυτική εμμονική κυκλοφορία που θα είχαμε φέτος ανεξάρτητα εάν εγώ περίμενα περισσότερα χιόνια στα βόρεια κ ΒΔυτικα της χώρας(καθαρά θέμα συγκυριών κ ατυχίας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη τη γνώμη σου θέλω,τελικά το EFFIS το εμπιστευόμαστε η όχι γιατί σε παλαιότερο σχόλιο κατάλαβα πως δεν του δίνεις πολύ αξία. Εγω νομιζω φέτος τα πήγε καλά. Για τα φετινό δεν έχω κάτι άλλο να πω,όπως τα περίμενα έγιναν,ο χειμώνας 20-21 μπαίνει στο κουτάκι να κάνει παρέα και με αλλά καλά παιδιά όπως ο 06-07,12-13,14-15,19-20 ,για τους πιο πρόσφατους μιλώντας. Εύχομαι να μην μας κάψει πάγος τον Μάρτιο και πιο πολύ ελπίζω η θερινή περίοδος να μην έχει παρατεταμένους καύσωνες και έντονη ξηρασία.Ας βοηθήσει το σύμπαν...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη το παρακολουθώ το συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο από τότε που δεν ήταν ελεύθερο για όλους να φανταστείς.
      Να σου πω τι γίνετε.
      Από το 2019 κ πίσω γενικά είχε καλό ποσοστό επιτυχίας(έως κ 65%),αλλά από κάπου εκεί κ μέχρι το τέλος του 2020 σαφώς μικρότερο ποσοστό(όπως τα έχω δει γύρω στο 45 με 50%).
      Μάλλον είναι κ ο παράγοντας καιρόφιλος-χιονόφιλος που επηρέασαν την άποψή μού κατά του μοντέλου.
      Πάντως σίγουρα,παρότι έχουν γίνει βήματα μπροστά στη εξελιξιμότητα αυτών των υπό εποχικών μοντέλων κ πάλι εξπρές ψυχρές η θερμές εισβολές δε μπορούν να ανιχνευθούν.
      Με λίγα λόγια μπορούμε να το εμπιστευτούμε όσο μπορεί να επιτραπεί σε τέτοια μοντέλα αλλά είναι κ άλλοι παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχία η όχι του συγκεκριμένου μοντέλου.
      Για το επόμενο διάστημα λοιπόν πολύ πιθανόν να έχει αυξημένο ποσοστό επιτυχίας βάση της δικής μου κρίσης.

      Διαγραφή
    3. Εντάξει.Κοιτα, προφανώς δεν λειτουργεί όπως τα υπόλοιπα μοντέλα αριθμητικης πρόγνωσης καιρού διότι δίνει τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας και του υετου από κάποιον ορισμένο μέσο όρο,όποτε δεν περιμένει κανεις ακριβή προγνωση καιρού. Με ενδιαφέρει πάντως σαν αμπελουργός να ξέρω την τάση των προαναφερθέντων παραμέτρων για 2-3 εβδομάδες μπροστά. Εγω φέτος το πήρα χαμπάρι μετά από ανάρτηση του αγαπημένου μας δασκάλου.(Θα έχουμε χειμωνιάτικες εκπλήξεις δηλαδή κύριε Ζιακοπουλε στα πισω-πισω;Δεν κρατηθηκα...)
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  10. Δάσκαλε προσυπογράφω απολυτως.Ο Μαρτης του 87 σε πολλες περιοχές ήταν καταστροφικός.Σε μεγάλο τμήμα της Λακωνίας ειχε χαρακτηριστικά....Αλάσκας.Για μέρες δεν ήξερα αν ζουν οι γονεις μου,αφού στην τελευταία μας επικοινωνία μου είπαν ότι η σκεπή του σπιτιού μάλλον δεν θα αντέξει .Και μιλάμε για 350 μ.υψ.Τελικά δεν υπήρξαν θύματα αλλά οι καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο τεράστιες.Ειδικά οι ελιές "miserabile visu".Άσε την ψυχική οδύνη.Τέτοιος Μάρτης "να πάει στον αγύριστο",που έλεγε και η γιαγιά μου.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μία ανασκόπηση σε έναν από τούς τρεις θα μπορούσα να πω,πιο υετοφόρους χειμώνες μέχρι στιγμής στα ΔΒΔυτικα από τότε που φυλάσσονται αρχεία.

    Δεκέμβριος-Ιανουάριος
    Άρτα 847mm
    Θεοδώριανα Άρτας 1010mm!!
    Ιωάννινα 665mm
    Κέρκυρα 600mm
    Παραμυθιά Θεσπρωτίας 1327mm!!!!!!
    Λεπιανά Άρτας 1222mm!!!!
    Τσεπέλοβο Ιωαννίνων 1085mm!!
    Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνίας 692mm
    Μακρυνεία Αιτωλοακαρνίας 641mm
    Αγρίνιο(ιδιωτικός μού σταθμός) 684mm

    Ασύλληπτα ύψη βροχής μέχρι στιγμής το τελευταίο δίμηνο με ραγδαιοτητες που παραπέμπουν σε φθινοπωρινούς μήνες.
    Ενδεικτικά για να καταλάβουμε το νερό που έχει πέσει είναι σαν να λέμε ότι έπεσαν για παράδειγμα 1000 τόνοι νερό ανά στρέμμα η να βάλουμε ως μέτρο το μέσο ύψος υετού των σταθμών της Αττικής πού όλο το χρόνο δεν ξεπερνούν εκεί τα 600mm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ πατρίδα Παραμυθια!! Χαλασιά σου τι κάνεις όταν έχεις όρεξη!!

      Διαγραφή
    2. Το Καρπενήσι επίσης δεν τα πήγε άσχημα!Κριμα που τόση βροχή χανεται με την απορροη.Δυστυχώς μόνο το χιόνι εμπλουτίζει επαρκώς τα εδάφη και όχι τόσο η βροχή.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Τα Θεοδώριανα έχουν 1480mm για το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου!

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ για τη διόρθωση!
      Έκανα λάθος πρόσθεση στον μήνα Ιανουάριο όπου τα 915,4mm με τύφλωσαν!
      Άρα πρωταθλητής τα Θεοδώριανα με 1480mm!!

      Διαγραφή
    5. Δημήτρη ναι,κ το Καρπενήσι ως βόρεια βορειοδυτική Στερεά τα πήγε αρκετά καλά,αλλά ως μία ορεινή περιοχή δε θεώρησα να την βάλω καθώς θεωρώ ότι έχουν ξανά βάλει εκεί παρόμοιο υετό(543mm φέτος το δίμηνο Δεκεμβρίου Ιανουαρίου)

      Διαγραφή
  12. Πόσο δίκιο έχετε Κ ζιακοπουλε! Έχω την τύχη να ζω μέσα στην φύση κ αυτά που βλέπουν τα μάτια μου δεν είναι καθόλου αισιόδοξα.Η φύση καλπάζει με γρήγορους ρυθμούς, τρέχει να προλάβει,τι άραγε; Όταν όλα τα φυτά κ δέντρα,μπουν στην αναπαραγωγική διαδικασία, πολλά από τώρα δυστυχώς είναι έτοιμα,η ζημιά έχει γίνει.Τα σημάδια φαινότανε από τα Χριστούγεννα,που έβλεπες ακόμη κ φίδια να κινούνται μέσα στα χόρτα.Εαν φύγει κ Φλεβάρης, όπως δείχνουν τα μακροπρόθεσμα, μαύρο φίδι στον κόρφο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παντως εγω στην Τριπολη που βλεπω καιρο 30 χρονια αν με ρωτησεις ποια ειναι τα 10 αγαπημενα σου χιονια τα 3 ειναι Μαρτιο. Το πρωτο αρχες Μαρτιου 1996, πολυ χιονι στουπα 20-30εκ. και το κρατησε 2 ημερες, το δευτερο τελη Μαρτιου 1998 με χιονοθυελλα 2 ημερων με 40εκ. και μετα το κρατησε αρκετα 3 ημερες και σε καποια σημεια μεχρις αρχες Απριλιου και το τριτο τελη Μαρτιου του 2003 με στουπαρα και κακαπι ξαστερια με 25εκ. και το παγωσε και το κρατησε 2 ημερες.Εγω πιστευω δεν ειναι τοσο αδυναμος ο Μαρτιος απο πλευρας χιονιου στα πιο ημιορεινα αλλα εχει γινει αδυναμος τα τελευταια 20 χρονια λογω αλλαγη κλιματος.

    Γιαννης, Τριπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΒΑ. Αξέχαστος Μαρτης 87, χιονόστρωση και συνεχής παγετος μέχρι τις 20 περίπου ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Tα όψιμα χιόνια πράγματι δεν έχουν να προσφέρουν τπτ ,φέτος μετά από μία κύρα ανοιξη ανέβηκα στον Σμολικα από την ανατολική πλευρά του και βρήκα μεν χιονούρες αλλά ήταν πιο χαμηλά από ότι συνήθως, δεν είχαν όμως την λάμψη ενος βαρύ χειμώνα αλλά περισσότερο εμοιαζαν με βουρκο...ηταν πράγματι ενα σοκ.
    Τώρα κύριε ζιακόπουλε τον Μαρτιο γιατί να σας ζώσουν τα φίδια?μια αντε δυο κακοκαιρίες θα κανει....και τελος και αν τις κανει.!εξαλου η ατμόσφαιρα είναι τόσο κακοποιημένη που δεν ξερουμε πως θα αντιδράσει σε μια ψυχρή κατάβαση.
    Χαιρετίζω τα επίκαιρα και χρηστικα vol 4.΄Θωμάς'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φώτη μου νομίζω έχεις κάποιο λάθος....τα Θεοδώριανα το Δεκέμβριο είχαν 564,1mm και στο Γενάρη 915,4mm....δλδ σύνολο χειμώνα 1479,5m επομένως προηγούνται της Παραμυθιας😊😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στην δυτική Φθιωτιδα,στους ορεινούς όγκους που είναι εκτεθειμένοι στον βοριά και σε υψόμετρο ας πούμε 700μ,η συνολική χιονοστρωση(που δεν είναι μόνιμη) μπορεί να φτάσει και τα δυο μέτρα σε έναν κανονικό χειμώνα. Είναι πολύ εύκολο σε μια κακοκαιρία να πέσουν και πάνω από 60εκ σε 36 ώρες.Φετος έριξε εως τώρα 15εκ και πέρυσι 10εκ. το σύνολο. Στο Καρπενήσι που προανέφερα έχει ρίξει περίπου 600mm βροχής περίπου αλλά το Βελουχι πάλι αδειάζει από χιόνι.Ολη αυτή η κατάσταση που συμβαίνει φέτος με τον καιρό για μένα είναι εντελώς ανώμαλη.Το φωνάζει η φύση ολόγυρα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα παιδιά.
    Ο Μάρτης του 1987 μη δώσει και έρθει.
    Καλοδεχούμενα τα νερά στη Δ.Ελλαδα και οι φίλοι εκεί να αισθανθούν δικαίωμενοι γιατί εμπλουτίστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας με πολιτικό νερό.Οπωσδηποτε σέβομαι και τους ζημιωμενους από τις πλημμύρες.
    Εμείς εδώ αν δεν βρέξει αρκετά το υπόλοιπο του χειμώνα,δύσκολα θα τη βγάλουμε φέτος από νερά.
    Ήδη μέχρι τώρα ποτίζουμε τα χωράφια από γεωτρήσεις μέχρι 240-260 μέτρα.Πως θα γεμίσει ο υδροφόρος ορίζοντας σε τόσο βάθος;Με μπόρες και πασπαλες δε είναι δυνατό.
    Κάπου λοιπόν εδώ βλέπεις περισσότερο το πρόβλημα και μετά το χόμπι.
    Και εγώ καιροφιλος είμαι. Δεν τα λέω αυτά για να ειρωνευτω το χόμπι κανενός.
    Η κλιματικη αλλαγή δυστυχώς μας βραχυκυκλωσε!!!
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα φιλε!
      Κάποιοι εδώ δε λένε να καταλάβουν τη καταστροφή είναι για εμάς τους νότιους αυτή η εμμονή των νοτιάδων φέτος...όχι μόνο ζέστη αλλά και απόλυτη ξηρασία...εδώ στην Κρήτη αν δεν πεσει βροχή το χειμώνα δεν θα πεσει ΠΟΤΕ άλλοτε μέσα στην άνοιξη η στο καλοκαίρι...όποτε η λογική του τύπου «εσείς πέρυσι φάγατε βροχές οποτε ας μην φάτε φέτος» είναι εντελώς ηλιθιωδης...
      Αυτός ο τύπος καιρού που κάποιους τους πνιγεί στη βροχή και άλλους τους τρελαίνει στην ξηρασία είναι καταστροφικός για όλους μας!

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου μάλλον λες ότι σε συμφέρει.
      Προσωπικά,μιλάω πάντα με κλιματικά στοιχεία παρελθόντος κ όχι με ότι με συμφέρει.
      Ακριβώς αφού αυτός ο τύπος καιρού όπως λες είναι καταστροφικός κ άθλιος ακριβώς άλλο τόσο ήταν κ ο Νοέμβριος που όλη η χώρα είχε ανομβρία κ η Κρήτη πνίγηκε στην κυριολεξία στο νερό.
      Εγώ θα το ξανά πω γιατί τα είχαμε ξανά πει κ ας γράφεις ανώνυμα,ότι η Κρήτη τα τελευταία 2 χρόνια(2019 2020)τα έχει πάει πολύ καλά από πλευράς υετού κ χιονιού βάση πάντα των κλιματικών δεδομένων της.
      Άρα το ξανά λέω ότι εάν εσείς είστε τόσο απελπισμένοι από τον καιρό στην Κρήτη που ούτως ή άλλως εννοούνται ανέκαθεν οι νοτιάδες κ η σκόνη,τότε τα ανατολικά κ τα βόρεια τι θα πρέπει να πουν?
      Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ,όμως ας μην τοπικίζουμε όταν αλλού συμβαίνουν σημεία κ τέρατα κ αυτό το λέω σε παγκόσμιο επίπεδο κ ούτε καν πανελλαδικό.

      Διαγραφή
  19. Νομίζω ότι θα πρέπει να οργανωθούμε ως κοινωνία για αυτά που έρχονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Να φτιάξουμε φράγμα, τεχνιτές λίμνες κλπ, να κρατάμε το πολύτιμο νερό που χάνεται από τις ραγδαίες βροχές που τις ακολουθούν ανομβρίες. Ο φετινός χειμώνας νομίζω είναι ένα δείγμα αυτών που όλο και πιο συχνά θα έχουμε στο άμεσο μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σήμερα το απόγευμα συζητούσα με έναν παλιό αγρότη και η συζήτηζη μοιραίως περιεστράφη και γύρω από την προοπτική άρδευσης και ύδρευσης κατά το καλόκαίρι στην περιοχή μας.Όταν του είπα ότι απο τον Οκτώβρη μέχρι τώρα έχουμε πάρει περίπου 180 χιλ.βροχής ,μου απάντησε "Καλά!!,με πορδές δεν βάφονται αυγά"!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα από τη παγωμένη -χιονισμένη Στοκχόλμη.τουκαχιστον 10-15 εκατοστά φρέσκου χιονιού σήμερα.θα ήθελα να στείλω και φωτογραφικό υλικό αλλά δε γνωρίζω τον τρόπο .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Μάκη αν έχεις email μπορείς να στείλεις φωτογραφίες στο email του δασκαλου

      Διαγραφή
    2. ziakopoulos@gmail.com,στέλνεις με mail το υλικό σού κ μετά ο δάσκαλος μπορεί να το ανεβάσει στο blog.

      Διαγραφή
  22. Διόρθωση.
    Μη σωσει...
    ...πολιτιμο νερό.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ένας χειμώνας ανύπαρκτος πολύ φοβάμαι θα τον έχουμε από τέλος Φεβρουαρίου και μετά όπως πέρυσι στην Όθρυ έριχνε χιόνια μέχρι τον Μάϊο με ότι συνεπάγεται αυτό στο φυτικό βασίλειο . Όσο τώρα για τις βροχές εδώ η νοτιοδυτική Μαγνησία πολύ λίγα πράγματα μέχρι στιγμής έχει να βρέξει καλα από τον Νοέμβριο δυστυχώς.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή