Πρόχειρο διαγώνισμα!

Βλέπετε κάτι περίεργο στον πίνακα; Αν ναι, μπορείτε να το εξηγήσετε;


46 σχόλια:

  1. Το περίεργο είναι ότι το τρίτο δεκαήμερο είναι πιο ψυχρό από το δεύτερο.Εξήγηση λίγο δύσκολη δύο υποθέσεις
    α)ατο τρίτο δεκαήμερο ο αντλαντκός αρχίζει κ κοιμάται και έτσι ο αζορικός αναπτύσεται στην δυτκή ευρώπη με ψυχρές καταβάσεις σε εμάς.
    β)Έχουμε το κύκνειο άσμα του σιβηρικού σε άλλο τύπου χειμώνα όμως και φυσικά όχι της περίπτωσης (α).
    Δεν ξέρω αν επιρεάζει και το γεγονός ότι όλες οι πόλεις είναι ανατολικά της πίνδου που επηρεάζονται και στις δύο περιπτωσεις (α) και (β). “θωμάς”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε τότε γίνετσι πιο διακριτό ενώ στις προσήνεμες περιοχές η διαφορά πλησιάζει η και ξεπερνά τον έναν βαθμό στα δυτικά και βόρεια η διαφορά υπάρχει αλλά ελάχιστη,επομενως μιλάμε για προσήνεμες κακοκαιρίες και διατάξεις ,δηλαδή οι περιπτωσεις (α) και (β).'Θωμάς".

      Διαγραφή
    2. Ισως θωμά και να βρήκες την σωστή λύση στο διαγώνισμα του κ.Ζιακόπουλου.
      Σε εκείνο το σημείο πιστεύω πως βρίσκεται η απάντηση.Συμφωνώ μαζί σου σαν μια πιθανή και τεκμηριωμένη απάντηση.

      Διαγραφή
  2. Μια μικρή καθοδική διαφοροποίηση του γ΄δεκαημέρου σε σχέση με το β΄αντί για την αναμενόμενη ανοδική πορεία. Ίσως οφείλεται σε συνηθισμένες εξάρσεις χειμωνιάτικες. Β. Κουδούνης Σπάρτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μέγιστες μέσες θερμοκρασίες, είναι λίγο μειωμένες στο τρίτο δεκαήμερο.
    Εξήγηση, όπως και δραχμάς δε δίδω!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας. Το μόνο που βλέπω είναι ότι οι μέσες τιμές του τριτου(κουτσου) δεκαήμερο είναι χαμηλότερες των αντίστοιχων του δεύτερου. Φυσικά δεν μπορώ να δώσω εξηγηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aπ'ότι καταλαβαίνω το περίεργο είναι ότι το θερμότερο διάστημα του Φεβρουαρίου είναι το 2ο δεκαήμερο ενώ λογικό θα έπρεπε να είναι το 3ο.
    H εξήγηση ίσως έχει να κάνει με τη κυκλοφορία.Δηλαδή το δεύτερο δεκαήμερο είναι πιο συνηθισμένη η ζωνική κυκλοφορία απ'ότι το 3ο δεκαήμερο του μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως έτσι θα πρέπει να ερμηνεύεται το γεγονός του πίνακα.
      Ο λόγος σχετίζεται με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία,αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς τι ακριβώς επικρατεί.Ισως ο Δημήτρης Ζιακόπουλος να γνωρίζει ακριβώς τι "παιζει".

      Διαγραφή
  6. Το τρίτο δεκαήμερο έχει λιγότερες μέρες από τα δύο προηγούμενα και ως εκ τούτου δίνεται ψευδώς η εντύπωση ότι η θερμοκρασία είναι κατά τι χαμηλότερη.

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος δεν ισχύει αυτό που λες!
      Το τρίτο δεκαήμερο η διάρκεια της μέρας είναι μεγαλύτερη από αυτή του δεύτερου,άρα θα όφειλαν οι μέσες μέγιστες να είναι υψηλότερες.Στατιστικώς δεν ισχύει αυτό που αναφέρεις.
      Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία που προκαλούν τις ανάλογες μετεορολογικές συνθήκες.

      Διαγραφή
    2. Λάθος, η εξήγηση σε σχόλιό μου παρακάτω.

      Διαγραφή
  7. Πρώτον παρατηρούμε σε όλες τις περιοχές(μέσα κ η Πάτρα)πού καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της χώρας από βορά προς νότο ότι το τρίτο 10ημερο είναι ελαφρώς ψυχρότερο από το δεύτερο συνεχώς κ σταθερά.
    Επίσης βλέπουμε σε ολόκληρο το μήνα οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις είναι σχεδόν ίδιες μεταξύ τους σε όλες τις πόλεις,είτε βόρειες είτε κεντρικές είτε νότιες.
    Μάλλον αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος μήνας χαρίζει ψυχρές η θερμές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας ταυτόχρονα κ όχι κατά τόπους όπως συμβαίνει πολύ συχνά το Δεκέμβριο κ τον Ιανουάριο.
    Κάτι άλλο δεν μπορώ να παρατηρήσω αν κ ο δάσκαλος θα μας διαφωτίσει εκτενώς για το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με ότι έγραψες σαν μια ορθή απόπειρα προσέγγισης για την λύση του προβλήματος.
      Ομώς η απάντηση πρέπει να βρέθηκε από τον θωμά πιο πάνω που έγραψε πως μάλλον ο ψυχρότερος μέσος όρος των μέγιστων θερμοκρασιών πρέπει να οφείλεται στις ψυχρές εισβολές που με βάση αυτό,πρέπει να παρουσιάζουν ελαφρώς μεγαλύτερη συχνότητα κατά το τρίτο δεκαήμερο του φεβρουαρίου.

      Διαγραφή
    2. Ναι, δε διαφωνώ κ πολύ πιθανό εκτός του Θωμά να έχουν βρει κ άλλοι φίλοι κάποια σωστά σημεία στην ερώτηση.
      Εγώ απλά παρατηρώντας τις μέσες μέγιστες σε όλες τις πόλεις από βορά προς νότο πρόσθεσα συν τοις άλλοις ότι οι αποκλίσεις που υπήρχαν μεταξύ τους ήταν ακριβώς οι ίδιες στον μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι πανελλαδικά είχαμε ίδιες καιρικές συνθήκες τουλάχιστον θερμοκρασιακά.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα κι από μένα, είναι η πρώτη φορά που γράφω στο μπλοκ του κ. Ζιακόπουλου. Κατά τη γνώμη μου, το μόνο περίεργο στον πίνακα είναι οι σχεδόν ίδιες μέσες μέγιστες θερμοκρασίες, σε διάστημα ενός μήνα. Καμία μεταβολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει μια ελαφρά μεταβολή προς τα ψηλότερα μεταξύ πρώτου και δεύτερου δεκαημέρου.Το μόνο περίεργο στον πίνακα είναι πως οι μέσες μέγιστες είναι χαμηλότερες από αυτές του δεύτερου παρά το ότι μεγαλώνει σε διάρκεια η μέρα.

      Διαγραφή
  9. Η λυση ειναι πολλη απλη κυριε ζιακοπουλε. Τα 2 πρωτα 10ημερα η διαιρεση γινεται με το 10 σε αντιθεση με το 3ο 8κταημερο που γινεται με 8. Ετσι σε πιθανα ακροτατες τιμες πιο ακριβεστερη ειναι η τιμη του 1ου 2ου δεκαημερου ενω πιο χοντροειδης του 3ου οκταημερου. Μανωλης θαυμαστης σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και πάλι θα έπρεπε ο μέσος όρος να βγαίνει μεγαλύτερος στις μέγιστες το τρίτο δεκαήμερο επειδή η μέρα είναι πιο μεγάλη και η τροχιά του ήλιου διαγράφει ψηλότερη πορεία στον ουρανό.Οπότε αυτό που λες δεν έχει βάση.

      Διαγραφή
    2. Ανωνυμος γραφεις στο μπλογκ του κυριου ζιακοπουλου και θα σε παρακαλουσα ευγενικα απο σεβασμο και μονο να μην λες αερολογιες.

      Διαγραφή
    3. Καταρχάς διαιρώντας με το 8 αντί για δέκα θα έπρεπε ακόμα και αν οι θερμοκρασίες ήταν ακριβώς οι ίδιες να βγαίνει μεγαλύτερη η μέση τιμή οπότε είναι προφανές ότι οι θερμοκρασίες είναι μικρότερες και δεν έχει σχέση με αυτό που αναφέρεις.
      Το εξηγώ πιο αναλυτικά και παρακάτω.

      Διαγραφή
  10. Σήμερα είδα το πρώτο φίδι στο χωράφι. Αλμυρό Μαγνησίας. Τόσο νωρίς είχα χρόνια να δω. Δεντρογαλια ήταν. Η μυγδαλιες στο παρά ένα να ανθησουν και εκείνο που μου έκανε ποιο πολύ εντύπωση ήταν οι σφηκες που βγήκαν από μια σωλινα που χτυπούσα για να καθαρίσει. Ήταν ζωηροτατες και επιθετικές. Καμία σχέση με ζωντανά που μόλις ξύπνησαν από τον χειμερινό του ύπνο. Γιώργος-Αλμυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Φλεβάρης είναι 28αρης.ολα τα υπόλοιπα τα καταλάβαμε κούνια που μας κούναγε δάσκαλε πες μας το καιρό για θα σκάσουμε στο τέλος.ανε θες αδε θες οχιαλος. Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προφανώς το τρίτο δεκαήμερο έχουμε στατιστικά καιρό βόρειου ρεύματος. Κάτι που αναμένεται - ίσως και πιο έντονα - να έχουμε και φέτος. Η στατιστική πάντα φανερώνει το πιο πιθανό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Ζιακοπουλε βγάλτε τη φωτογραφία με την ομπρέλα γιατι δεν πρόκειται να ξαναβρεξει.Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σαφώς το δεύτερο 10 ήμερο είναι θερμότερο από το τρίτο αν αυτό προμυνειη κάτι για τον φετινό Φεβρουαρίο δεν ξέρω περιμένω τον δάσκαλο να μου λύση την απορία??? Χρήστος από ανοιξιάτικη Όθρυ σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν μας παραθετατε και τον αντίστοιχο χάρτη με τις μέσες ελάχιστες και εκεί αντιστρεφοταν η κατάσταση με τα δυτικά και βόρεια να "βουτούν" ελεώ πλακωματος αντικυκλωνα και ξαστεριας τότε θα φωτογραφίζετε το τρίτο δεκαήμερο ως το στατιστικά πιθανότερο για να ξεχαρμανιασουν οι προσηνεμοχιονοπεριορισμενοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Κ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Κ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΊΡΑ ΤΟΥ Κ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΈΝΑ ΑΡΧΕΊΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΈΤΕΙ Κ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ ΤΩΝ ΦΛΕΒΑΡΗΔΩΝ ΣΤΗΝ ΧΏΡΑ ΜΑΣ ΕΝΝΟΕΊ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΑΝΈΦΕΡΕ ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕ ΒΙΒΛΊΑ ΠΕΡΑΣΜΈΝΩΝ ΧΡΌΝΩΝ ΌΤΙ ΟΙ ΣΙΒΗΡΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΦΘΆΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΆΡΙΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΌΧΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΈΧΡΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΏΝ! ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΏ Κ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΕ ΑΠΌ ΒΌΛΟ Κ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΚΑΛΎΤΕΡΑ Κ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΉ ΣΥΓΓΡΑΦΈΑ ΒΙΒΛΊΩΝ ΑΝΑΦΈΡΟΜΑΙ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΤΟΥ Κ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΆ Κ ΤΑ ΑΡΧΕΊΑ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΌΤΙ Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΒΌΛΟ ΜΌΝΟΝ ΑΛΛΆ ΣΧΕΔΌΝ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΧΏΡΑ ΈΧΕΙ ΑΦΉΣΕΙ ΕΠΟΧΕΣ Κ ΕΠΟΧΕΣ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑΔΕΣ ΓΕΡΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τους φίλους που λένε ότι η εξήγηση είναι στον αριθμό των ημερών είναι εντελώς λάθος γιατί:
    έστω ότι Α1 το άθροισμα των μέγιστων θερμοκρασιών για το διάστημα 11-20 του μήνα και Α2 το αντίστοιχο άθροισμα για το διάστημα 21-28.
    Όμως από τον πίνακα ξέρουμε Α1/10>Α2/8=>Α1>1,25Α2 που σημαίνει ότι η το άθροισμα των θερμοκρασιών για το διάστημα 11-20 του μήνα είναι 1,25 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο άθροισμα για το τελευταίο 8ήμερο.
    Άρα προφανώς η εξήγηση έχει να κάνει με την κυκλοφορία που μάλλον γίνεται μεσημβρινή.Δε ξέρω αν ο δάσκαλος το σχετίζει με το επόμενο διάστημα αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ακόμα και να αλλάξει κάτι στην κυκλοφορία η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει ιδιαίτερη πτώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιάννης από Μυτιλήνη3 Φεβρουαρίου 2021 στις 9:41 μ.μ.

    Καλησπέρα κ Ζιακοπουλε και σε όλους τους φίλους! Κ'γω πιστεύω πως στο τελευταίο 8ημερο του Φλεβάρη επικρατέστεροι άνεμοι είναι οι βοριάδες (ΒΑ) και γι'αυτό οι χαμηλότερες μέσες μέγιστες τιμές.. Ίσως επειδή εκείνη την περίοδο εξασθενούν τα αλλαντικά χαμηλά και βρίσκει δρόμο ο Αζορικος προς τα βόρεια-Βορειοανατολικα και έχουμε ψυχρές καταβάσεις στην περιοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  19. Καλές οι απαντήσεις των περισσοτέρων συμμαθητών, το πραγματικό ερώτημα του διαγωνίσματος όμως είναι:
    Γιατί μας έβαλε σήμερα αυτό το διαγώνισμα;
    Τιιι να θέλει να μας πει;
    (δάσκαλε, μήπως χ=2008;)

    Γιώργος Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στην παρατήρηση του φίλου παραπάνω, για την ομπρέλα, η απάντηση είναι, αλλαγή χρήσης, https://el.m.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%8C%CE%BB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Με καλύπτει πέπλο μυστηρίου για το 3ο δεκαήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς Χρήστο,εκείνο το διάστημα δείχνει ικανό για όλα αλλά θέλουμε ακόμη αρκετές μέρες για να μπορούμε να βγάλουμε έστω ένα πρώτο συμπέρασμα.
      Για νωρίτερα όσοι μιλούν για ιστορικούς χιόνιαδες στα media είναι οι ίδιοι που από το Δεκέμβρη φέρνουν το ψύχος στη χώρα μας αλλά ποτέ δεν έρχεται.
      Τέλος,κάνοντας μία μελέτη στις τελευταίες ανανεώσεις των ensemble βλέπω ότι εκτός από τις βροχές που θα επιστρέψουν κυρίως στα δυτικά,υπάρχει μία σαφής τάση κάμψης τού υδραργύρου μετά τις 10 με 12 του μήνα με κάποια χιόνια να καραδοκούν σε ορεινά κ ημιορεινά τμήματα της βόρειας κυρίως χώρας αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι πολύ σοβαρό.
      Κάτι είναι κ αυτό.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα, Φώτη. Καλά, αυτά που γράφεις, αλλά εγώ λέω για το διαγώνισμα. Άλλωστε, δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει το 2ο, για το 3ο θα ψάχνω;

      Διαγραφή
    3. Αααα μιλάς για το κουίζ.
      Συγνώμη αλλά το μυαλό μού πήγε πολύ μπροστά.
      Για το κουίζ δεν έχω να προσθέσω κάτι,περιμένουμε απάντηση.

      Διαγραφή
  22. Γιάννης από Μυτιλήνη3 Φεβρουαρίου 2021 στις 10:23 μ.μ.

    Ατλαντικα ήθελα να γράψω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν μου φαίνεται περίεργη η μειωση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας το τρίτο "δεκαήμερο" του Φεβρουαρίου,ακόμη χειμώνας είναι και υπάρχει η δυναμική του και η τοποθέτηση των συστημάτων, ιδίως αν ευνοείται η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών που εμποδίζονται από τον Σιβηρικό . Είναι και αποτέλεσμα της μέγιστης χιονοκαλυψης στην Ευρώπη Ελλάδα
    καιι Ρωσία
    Το κρυο εξαπλώνεται .Ειναι αξιοσημείωτο στατιστικό. Και επαληθεύεται η ρήση " ο Φλεβρης..." . ΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δάσκαλε παρατηρώντας τον πίνακα, αυτό που νομίζω πως ξεχωρίζει πως η Θεσσαλονίκη δεν επηρεάζεται σημαντικά στο Μ.Ο. σχεδον ολόκληρο το μήνα... ΣΕ αντίθεση με τις 3 άλλες περιοχές που είναι πιο "ευαίσθητες" στις θερμές ή στις ψυχρές εισβολές - και κυρίως των Β-ΒΑ ανέμων - ΤΟ ίδιο μοτίβο ακολουθεί και η Πάτρα που είναι στη Δυτική Ελλαδα ενώ η Θεσσαλονίκη φαίνεται να μην επηρεάζεται από το ΒΑ ρεύμα και να συμπεριφερεται ως περιοχή της Δυτικής Ελλάδας... Πάντως τέτοιες ζεστές και καλές μέρες που διανύουμε στατιστικά πάντα ακολουθούνται από ισχυρές κακοκαιρίας... Για να δούμε τη συνέχεια... Καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μια πρώτη απόπειρα ερμηνείας είναι η συχνή εμφάνιση Αλκυονίδων ημερών στο πρωτο και δεύτερο δεκαήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πιο περιεργο για μηνα Φεβρουαριο οτι η μεση θερμοκρασια ειναι πανω απο 10 , απο βορα ως νοτο υπαρχει ? Τοσο απλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. καλησπέρα σας, μπορείτε να δώσετε περισσότερες πληροφορίες, όπως το μέγεθος του δείγματος των ετών και ίσως κάποια δεδομένα από ανώτερες ροπές για να μπορούμε να αποφασίσουμε αν η διαφορά είναι στατιστικά σημαντική, σε σχέση με την αναμενόμενη εξ αιτίας της αύξησης της ηλικακής ακτινοβολίας ανά δεκαήμερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θεωρω οτι εχει να κανει με τις λιγοτερες ημερες που εχει ο Φλεβαρης.Αν βαλει κάποιος μ.ο θερμοκρασιών ή μέσων μέγιστων όπως λέει το κουίζ ανα 30 έτη , θα δει ευκολα οτι στα 30 χρονια μιλάμε για 30 ημέρες που δεν λαμβάνονται υπόψιν όταν ο Φλεβαρης εχει 29 ημέρες και αλλες 7,5 ημέρες επιπρόσθετα όταν ο φλεβαρης εχει μόνο 28 ημέρες.Ολα αυτα στα τελευταία 30 χρονια.Στο σύνολο λοιπόν των 37,5 ημερών που δεν προσμετρωνται στα κλιματικά το τελευταιο δεκαημερο του μήνα διαμορφώνετσι ελαφρώς ψυχρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αν βοηθούσατε λίγο ακόμα… Αν μας δίνατε τις θερμοκρασίες μιας άλλης δυτικής πόλης , π.χ. Αγρινίου, Άρτας, Πύργου. Η Πάτρα με καιρό ΒΑ ρεύματος συμπεριφέρεται, κατά κάποιο τρόπο, όπως οι ανατολικές πόλεις που αναφέρετε λόγω του ισχυρού ανέμου που από το στενό του Ρίου- Αντιρρίου την πλήττει ρίχνοντας τη θερμοκρασία χειμώνα – καλοκαίρι. Αν και στο Αγρίνιο/Άρτα συμβαίνει το ίδιο, δηλαδή στο τρίτο δεκαήμερο πέφτει η θερμοκρασία, τότε μάλλον η εξήγηση είναι ότι στο δεύτερο δεκαήμερο λαμβάνουν χώρα) συχνές ή έντονες θερμές εισβολές (ή παρατεταμένη αντικυκλωνική άπνοια και ηλιοφάνεια, οπότε ανεβαίνουν και οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες πανελλαδικά, αδιακρίτως ανατολικών και δυτικών περιοχών – πόλεων. Αν στο Αγρίνιο/Άρτα οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν στο τρίτο δεκαήμερο, η εξήγηση είναι ότι στο διάστημα αυτό επικρατεί καιρός επίμονου ΒΑ ρεύματος: ισχυρός και ξηρός ΒΑ άνεμος (ξεροβόρι) ή πάλι ισχυρός ΒΑ άνεμος, νεφοσκεπής ουρανός και πολύ χιόνι στα ανατολικά από το Πήλιο και νοτιότερα μέχρι την Κρήτη. Σε τέτοιο καιρό στα ανατολικά κάνει ψοφόκρυο , αλλά στις δυτικές πόλεις έχει ήλιο και ήπιο, γλυκό κρύο - ζεστούλα, τουλάχιστον την ημέρα και όσο έχει ήλιο, αρκετό όμως να ανεβάζει τη μέγιστη θερμοκρασία.
    Δεν το αποκλείω βέβαια να συμβαίνουν και τα δύο: και θερμές εισβολές 10-20 και καιρός ΒΑ ρεύματος 21-28.
    Δεν καταλαβαίνω όμως το γιατί ΤΩΡΑ ένα τέτοιο διαγώνισμα. Ο Δάσκαλος θέλει να είναι πάντα επίκαιρος (βλέπε θερμοκρασίες των επόμενων ημερών) ή βλέπει κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει τα στατιστικά για το τρίτο δεκαήμερο; Οψόμεθα….
    Κουτσοσπύρος Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως προς την Πάτρα και τον Α-ΒΑ άνεμο στην Πάτρα και στο Ριο συμπεριφερεται ως καταβατης και παντα ανεβάζει τις θερμοκρασιες. Ολες οι ακραιες προς τα πανω τιμες χειμωνα καλοκαιρι ειναι με ΒΑ.

      ΚΩΣΤΗΣ

      Διαγραφή