Οι διαταραχές της νέας εβδομάδας

 


Δευτέρα: Γενοβέζα και κυρίως Αφρικάνα.

Τρίτη: Πορτουγκέζα (καιρός «Π»).

Τετάρτη: Ρεπό.

Πέμπτη: Ατλαντίδα ( καιρός ενισχυμένου «Π»).

Παρασκευή: Β-ΒΔ άνεμοι και πτώση θερμοκρασίας.

Σαββατοκύριακο: Δεν βγήκε ακόμη το πρόγραμμα.

Μεθεπόμενη εβδομάδα: Ισχύουν όσα είπαμε χθες. 

Οι Χιονο-Δον Κιχώτες και ο Αζόρ:


Ως γνωστό, κυνηγός είναι ο οδηγών, ο ηγέτης, του κυνός, δηλαδή του σκύλου. Όταν ο σκύλος είναι καλός ιχνηλάτης, τα αποτελέσματα του κυνηγιού είναι καλά. Οι Χιονο-Δον Κιχώτες έχουν ένα σκύλο ιχνηλάτη τον Αζόρ (αντικυκλώνα των Αζορών), για τον οποίο πιστεύουν ότι όταν αυτός σηκωθεί, δηλαδή όταν θα ανεβεί προς την Αγγλία, θα έλθουν οι ψυχρές αέριες μάζες και θα χιονίσει στην περιοχή μας. Γελάω πάρα πολύ όταν διαβάζω προτροπές προς τον Αζόρ της μορφής: «Σήκω τεμπελόσκυλο», «Ξύπνα ηλίθιε» κ.λπ. Όμως, λυπάμαι που θα τους το πω, αλλά ο συγκεκριμένος σκύλος δεν είναι ο καλύτερος χιονο-ιχνηλάτης. Οι δάσκαλοί μου στην ΕΜΥ μάς είχαν υποδείξει ως καλύτερο  δείκτη την ανάπτυξη βαθιάς ΝΔ ροής στον Α. Ατλαντικό, εννοώντας τη διαδικασία της ανάπτυξης του κύματος που θα οδηγήσει στην επικράτηση ανώτερων Β-ΒΑ ανέμων στην κεντρο-ανατολικο-βόρεια Ευρώπη και τα χιόνια θα έλθουν στην περιοχή μας. Στο χάρτη που ακολουθεί προσπάθησα, όσο απλά μπορούσα, να αποτυπώσω τη θεωρία της λεγόμενης κατάντη ανάπτυξης. Λυπάμαι που δεν είναι εύκολα κατανοητή από όλους, αλλά δεν μπορώ εδώ να την αναλύσω περισσότερο.


Η υπόθεση της κατάντη ανάπτυξης (ανάπτυξης κατά τη διεύθυνση του ρεύματος - downstream development) έπαιξε σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες εντοπισμού των αιτίων των κακών προβλέψεων, όταν αυτές οφείλονται σε κακές αρχικές συνθήκες. Το αντίστροφο πρόβλημα, δηλαδή η εισαγωγή νέων παρατηρήσεων προκειμένου να βελτιωθεί η πρόβλεψη, βασίζεται στη λεγόμενη ομαδική ταχύτητα (group velocity) της διαταραχής. Τέλος, η δυναμική των προγνώσεων πολλαπλού δείγματος (EPS), με το οποίο εισάγονται στη βασική ανάλυση χιλιάδες «πεταλούδες», χρειάζεται να προσεγγιστεί με τη θεωρία της ομαδικής ταχύτητας για να κατανοηθεί σωστά.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου


55 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους
    Απλά υποκλίνομαι
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοίβος Παπαδόπουλος7 Φεβρουαρίου 2021 στις 12:05 μ.μ.

    Καλημέρα και καλή Κυριακή. Μακάρι να υπήρχαν σε υπεύθυνες θέσεις άνθρωποι με την επιστημονική επάρκεια σε συνδυασμό με το χιούμορ σας!
    Και και κάτι πιο χρηστικό: να συμπεράνω ότι την Τρίτη που θα ταξιδέψω αυθημερόν στα Γιάννενα θα έχω τον απόηχο της "Γενοβέζας", άρα βροχερό καιρό αλλά χωρίς ακρότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αμα τα έλεγες και κινέζικα θα τα καταλάβαινα καλύτερα . χιουμορ κάνω απλά είμαι άσχετος τελείως . στα σοβαρά τώρα σας εκτιμώ και σας διαβάζω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδια δεν βλέπετε από τα μοντέλα τι πολικό ψύχος έρχεται;O κύριος Ζιακόπουλος θα μας πει για τις λεπτομέρειες υετού.Για την θερμοκρασία έχει κλειδώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα κύριε ζιακοπουλε!!!!
    Πιστεύετε ότι υπάρχουν ελπίδες για κάτι καλό απο χιονια για το άλλο σκ θεσσαλονικη??
    Ευχαριστώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ μικρές οι πιθανότητες ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη όπως συνήθως αλλά τίποτε δεν αποκλείεται 100%.

      Διαγραφή
  6. Δάσκαλε καλημέρα.. Το διάβασα μια, το διάβασα δύο.. Αλλά, δεν κατάλαβα τίποτα ο μαύρος στην τελευταία παράγραφο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω την εντύπωση κ. Ζιακοπουλε μετά το πέρας του επόμενου Σαββατοκύριακου ανοίγει η << κερκόπορτα >> και ο νοων νοειτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα από την Συννεφιασμένη και ζεστή Μυτιλήνη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ούτε εγω κατάλαβα ακριβώς.Αυτο που νομιζω πως θέλει να μας πει ο κ.Ζιακοπουλος είναι πως αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του καιρού τόσο απλά όσο όλοι εμείς το κάνουμε. Βγαίνει ο καθένας μας και λέει το μακρύ και το κοντό του και ο επιστήμονας λέει πως για το ΣΚ δεν βγήκε ακόμη το προγραμμα.Μετα εξηγεί τους λόγους. Αλλά περιμένουμε ιστορικές καταστάσεις εντωμεταξύ,τον ιστορικό χειμώνα 2020-2021...Αυτά,σταματώ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Ζιακόπουλε δύο ερωτήσεις
    α)επί του πρώτου θέματος η ανάπτυξη ενός χαμηλού στον Αντλαντικό με πορεία βόρεια βορειανατολική (δλδ προς Ισλανδία) είναι μια σαφής ένδειξη καθόδου ψυχρών μαζών στην Ευρώπη?Αντίθετα όσο πιο ανατολικά(Γαλλία -κάτω χώρες) κινείται το χαμηλό τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν?
    β)Από την σπουδαία ανάλυση σας της καντάντη ανάπτυξης αν κατάλαβα καλά είναι μια δυναμική κατάσταση με πολλές μεταβλητές που ο προγνώστης καλείται να βρεί το αποτέλεσμα τους.Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά στον χάρτη τελικά η έξοδος ψυχρών μαζών γίνεται νότια ανδριατική-ιόνιο?"θωμάς"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφω κάποια επιπλέον πράγματα που θα βοηθήσουν και άλλους φίλους.
      α) Οι διαταραχές του σχήματος δεν είναι απλά βαρομετρικά χαμηλά. Είναι ατμοσφαιρικά κύματα, κατά μέσο όρο 4 με 7 σε κάθε ημισφαίριο, που είναι ορατά κάθε μέρα στους χάρτες της μέσης και της ανώτερης τροπόσφαιρας και είναι γνωστά ως μακρά κύματα ή κύματα Rossby ή πλανητικά κύματα. Τα κύματα αυτά έχουν λίγο - πολύ συγκεκριμένες διαστάσεις. Έτσι, αν η βαθιά ΝΔ ροή, που αναφέρω στο άρθρο γίνει, π.χ., στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, το Β-ΒΑ ρεύμα που θα προκύψει με την κατάντη ανάπτυξη θα γίνει στον Α. Ατλαντικό και όχι στην κεντρική Ευρώπη.
      β) Ο προγνώστης δεν καλείται να βρει πώς θα εξελιχθεί η κατάντη ανάπτυξη. Τη δουλειά την κάνουν τα μοντέλα (ντετερμινιστικά και πιθανολογικά), τα αποτελέσματα των οποίων εξαρτώνται πάρα πολύ από τις αρχικές συνθήκες κυρίως στις λεγόμενες βαροκλινικές περιοχές. Πιο αναλυτικά, στις περιοχές 1 και 2 του σχήματος, έχουμε ουσιαστικά αεροχειμάρρους με διακριτά μέγιστα ταχυτήτων που ουσιαστικά πηδαλιουχούν τα κύματα και τα κάτωθεν αυτών ευρισκόμενα επιφανειακά βαρομετρικά συστήματα. Αν λοιπόν στην ανάλυση (αρχικές συνθήκες), ο αεροχείμαρρος της περιοχής 1 έχει διεύθυνση 350 μοιρών, θα οδηγηθούμε σε μια άλφα εξέλιξη. Αν η διεύθυνση γίνει 348 μοίρες, στα πλαίσια της αβεβαιότητας που υπάρχει στις αρχικές συνθήκες, η εξέλιξη θα είναι διαφορετική. Εννοείται ότι στην αρχή η απόκλιση (σφάλμα) θα είναι μικρή, αλλά μετά από 5 ή 7 ημέρες θα γίνει πολύ μεγάλη. Γι αυτό το λόγο τρέχουμε πολλές φορές το μοντέλο με αλλαγμένες αρχικές συνθήκες, δηλαδή με διευθύνσεις του αεροχειμάρρου 347, 351, 352 .κ.λπ. μοιρών (τα λέω απλουστευμένα για να γίνουν κατανοητά).
      γ) Όσο για την ομαδική ταχύτητα, αυτή είναι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν υπερθέσεις κυμάτων (το ένα κύμα πάνω από το άλλο) με διαφορετικά μήκη κύματος και διαφορετικές φασικές ταχύτητες (διάδοση ενέργειας).

      Διαγραφή
    2. Ευγνώμων κύριε Ζιακόπουλε !"θωμάς"

      υ.γ. ο αζορικός σας χρωστα πολλά για την απενοχοποίηση του.

      Διαγραφή
    3. Τώρα μάλιστα δάσκαλε,κάτι καταλάβαμε.

      Διαγραφή
  11. Ο ιχνηλάτης δεν είναι καλός. Ο σκύλος δηλαδή. Πράγμα που σημαίνει ότι το κυνήγι δεν είναι καλό. Δηλαδή η πρόγνωση. Το τι θα έρθει δεν το ξέρουμε ακόμη. Αυτά κατανόησα. Συμπερασματικά, το σίγουρο είναι ότι θα έρθει πολύ κρύο. Μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες τον υετό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος κατανόησες.Σου έχει πει τι θα γίνει.Θα βγει χαμηλό στο Ιόνιο και θα χιονίσει περισσότερο στην Θεσσαλονίκη. Τέλος σου δείχνει πως έφτασε σε αυτή την εκτίμηση. Πρέπει να παρακολουθεις όλα τα άρθρα για να καταλαβαίνεις.

      Διαγραφή
    2. k Ματζαβίνο και να μη βγεί η πρόγνωση ....μαγκιά του προγνώστη είναι τουλάχιστον τολμά (τόλμη -μαγκιά ξεχασμένες λέξεις) ¨θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Και οι δύο δεν καταλάβατε τι είπα. Τόσο απλά

      Διαγραφή
    4. Και για να το πω αλλιώς, ο σκύλος δεν είναι καλός, πάει να πει ότι η προγνωσιμότητα είναι χαμηλή. Αυτό κατάλαβα. Μπορεί λανθασμένα βέβαια αλλά δεν υπονόησα απολύτως τίποτα. Ούτε μαγκιές ούτε τόλμη.

      Διαγραφή
    5. Η Θεσσαλονίκη πολύ δύσκολα να δει χιόνι και όπως συνήθως θα είναι και η τελευταία

      Διαγραφή
  12. Μπιλοζίρια οσονούπω!
    Χρήστος/Θεσσαλονίκη(300μ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και όμως, νομίζω ότι ο δεύτερος χάρτης είναι σαφής ως προς τις ενδείξεις. Για τα υπόλοιπα, αδίκως επιμένομε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δηλ. κε Ζιακόπουλε με τα σημερινά στοιχεία υπάρχει κατάντια της κατάντης για τα επερχόμενα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μετά από αυτή την ανάλυση για διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον ωκεανό, έρχεται μια διαταραχή σε έναν νόμο που βρέχεται απο τρείς θάλασσες κσι κυκλωνεται απο πεντε βουνά,θα υπάρχει το ερώτημα αν στο πάρκο απέναντι απο το σπίτι μου θα ρίχνει χιόνι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η θεσσαλονικη ευνοειτε πολύ από αυτές τις συνθήκες από το χαμηλό στο ιόνιο.. Για πολλές χιονοπτώσεις στη πόλη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο Δάσκαλος παραδίδει δωρεάν μαθήματα υψηλής μετεωρολογίας, και ο καθείς το μακρύ του και το κοντό του...
    Δεν είναι ανάγκη να σχολιάζουμε σώνει και ντε!
    Όταν δεν καταλαβαίνουμε,καλύτερα να σιωπούμε, παρά να χλευάζουμε.
    Δάσκαλε, ευχαριστούμε για τον κόπο, την ανοχή και την υπομονή σου!
    Να είσαι καλά!
    Υ.Γ. Εύχομαι να μην κατεβεί πολύ η θερμοκρασία, γιατί αυτό είναι
    που θα φέρει καταστροφή στο βιός της υπαίθρου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πρωταρχικά είναι ΔΆΣΚΑΛΟΣ και δεύτερον τεράστιος! Ευχαριστούμε πολύ κύριε ζιακόπουλε. Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σιγά-σιγά φαίνεται ο λόγος για τον οποίο ο κ. Ζιακόπουλος δεν πείθονταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ερχονται καλά νέα το επόμενο Σαββατοκύριακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο παιος τα μάζεψε πάλι τα πράγματα.. είναι νωρίς ακόμα.. κατά την Πέμπτη περίπου θα ξεκαθαρίσει το τοπιο

      Διαγραφή
  21. Στη Θεσσαλονίκη "μόλις θα παύει ένας νιφετός, θα αρχίζει άλλος". Κατά παράφραση του μυθιστορήματος "Σταχομαζώχτρα" του Παπαδιαμάντη, το οποίο μας παρέθεσε μεταξύ άλλων ο κ. καθηγητής λίγο πριν την έλευση της Αριάδνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σπαω την κορωνοκαμπαρντινα, ανεβαζω μπαρες στα διοδια και παω Σαλονικη ..... Θεσσαλονικη μου μεγαλη χιονομανα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. μαρια απο θεσσαλονικη..ετσι και σκασει χιονιας θεσσαλονικη απο ιονιο θα ειστε ο μονος που το ειδε μια βδομαδα πριν !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δωρεάν μαθήματα από Καθηγητή με μεράκι.. Πόσο σπανιο.
    Οι σοφοί απορροφούν.
    Με εκτίμηση,
    Σπύρος Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δάσκαλε ο Χάρτης τού ευρωπαϊκού στη μέση τροπόσφαιρα των 500hPa με την κίνηση των πλανητικών κυμάτων κ των αεροχειμάρρων σε συνάρτηση του σχολίου σας 4:11μμ ξεδιαλύνει όλες τις απορίες ενός ερασιτέχνη προγνώστη-καιρόφιλους.
    Να είστε καλά.
    Όσο για κάποια λίγα σχόλια πού ο καθένας γράφει ότι του κατέβει είναι καλύτερα να μη γράφονται εξ αρχής.
    Άλλο το Facebook κ άλλο το συγκεκριμένο μπλογκ.
    Καλή νέα εβδομάδα κ καλά νέα τρεξίματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη βαράτε ρε παιδιά. Τι είπα τέλος πάντων;

      Διαγραφή
    2. "Ει κακώς ελάλησα,μαρτύρησον περί του κακού,ει δε καλώς,τί με δέρεις?".------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Σωστότατη η παρατήρηση για το ότι πρέπει να σεβόμαστε τον σκοπό του μπλογκ και τον χρόνο που χρειάζεται ο δάσκαλος για απαντήσεις και παρατηρήσεις και εμείς για να γίνουμε σοφότεροι.

      Διαγραφή
  26. Αν ασπρίσουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα είναι το δώρο του μήνα αυτό για την Θεσσαλονίκη. Το προηγούμενο ήταν πριν 4 εβδομάδες, στις 16 Ιανουαρίου... λίγο, αλλά ευπρόσδεκτο. Δεν είναι και για να έχουμε και πολλές απαιτήσεις άλλωστε.
    Να ελπίζουμε και κάτι αντίστοιχο κατά την Καθαρά Δευτέρα;
    Δήμητρα - Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Υπομονή λίγες μέρες ακόμη .Ταπεινή μου γνώμη είναι δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε η ένταση ούτε η διάρκεια του κρύου ακόμη και φυσικά και ο υετος .Όταν είναι θα μας ενημέρωση ο δάσκαλος στην ώρα του αξιόπιστα και εγκαιρα .Xρηστος Οθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ονειρικά τα τρεξίματα από τα μοντέλα τις τελευταίες ημέρες,ελπίζω και εύχομαι να δούμε και εμείς εδώ στην ανατολική Φθιώτιδα άσπρες μέρες χωρίς ζημιές και προβλήματα.
    Χάθηκε και εκείνος ο Χριστόδουλος που μας έλεγε τι δείχνουν τα σημάδια της φύσης όπως και το φεγγάρι που έπεφτε μέσα.Έλπθζω πως δεν του συνέβη κάτι κακό και θα επανέλθει στην όμορφη παρέα μας.
    Δέσποινα από κόλπο Μαλλιακου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Και ένα τη Μεγάλη Δευτέρα.Μας παίρνει .....!!!Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την τελευταία 10ετία δυο φορές χιόνισε τη Μ. Δευτέρα στη Νεάπολη Κοζάνης - 670 μ. υψόμ.

      Διαγραφή
  30. Πώς μπλέξαμε έτσι με τις Δευτέρες, ρε παιδιά; Σε λίγο θα πάμε και στη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ πιθανόν να φτάσουμε σε σημείο να τρώμε τα νύχια μας μπροστά από της οθόνες των υπολογιστών μέχρι να μας κάτσει εκεί που το θέλουμε. Στο τέλος θα έχουμε φάει όλα τα νύχια μας και τα δάχτυλα μας μαζί. Καλημέρα Δάσκαλε και καλή εβδομάδα να έχουμε. Καλημέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Ξεχάσαμε και τη Δευτέρα του Πάσχα, που είναι και του Αγίου Γεωργίου φέτος. Μα, τι λέω, όποια Δευτέρα και να υπολογίσουμε ούτε χωριό έχει, ούτε εξοχή. Θα μας φάει η μαυρίλα των μεγαλουπόλεων με τον μπιιιπ-ιό.

      Διαγραφή
    3. Οι Δευτέρες.....δευτερώνουν!!.....-----Π.Α.

      Υ.Γ.Οι κυρίες πάντως ....τρίτωσαν γρήγορα! Τις καλωσορίζουμε!---Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Φίλε Φραγκίσκο εμείς θα απολαύσουμε τις ανοιξιατικες καταιγίδες του Μαϊου.
      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

      Διαγραφή
    5. Αχ αυτές οι θερμικές καταιγίδες, τις αναμένω πως και πως κύριε Δημήτρη. Με τις σταγόνες που ρίχνουν σαν μέγεθος δίευρου. Η Αθήνα Πρέπει να έχει την στάση την κατάλληλη στιγμή, για το λευκό τραίνο από την Ουκρανία. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  31. Κατα 1όν καλοσωριζουμε την Δέσποινα από την όμορφη περιοχή της ανατολικής Φθιώτιδας και κατά 2όν που είναι ο φίλος Χριστόδουλος και εξαφανίστηκε;Συνέβη κατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δέσποινα όταν λες Ανατολική Φθιώτιδα;;;;
    Εγώ είμαι απ΄την Πελασγία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Να καλωσορίσω κι εγώ με τη σειρά μου τις κυρίες της παρέας. Για τα επερχόμενα αναμένουμε τα σχόλια του δασκάλου. Μόνο σε αυτά βασιζόμαστε οι απλοί καιρόφιλοι, μιας και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται παραλληλισμοί με το 1983, το 1987 και το 2004. Άλλη μια φορά... Οι διαδικτυακές διατάξεις των χιονιάδων έχουν προκαλέσει σωρεία σχολίων στα καιρικά καφενεία, από πανηγύρια μέχρι κηδείες. Το δικό μου ένστικτο -χωρίς δηλαδή να βασίζομαι σε επιστημονικά κριτήρια- λέει εμείς οι Αθηναίοι να κρατάμε μικρό καλάθι πάντως. Έχουμε φάει ουκ ολίγες τούμπες στο 90'. Μη φάμε και τώρα κανένα πέναλτι στο 95' μέσω VAR...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ο μυστης δρυιδης.ο μαγος.και εμπειρος προγνωστης και πανω απ ολα.εξαιρετικος μου ΦΙΛΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΕΙΠΑΜΕ Για τον Χριστοδουλο μιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Από Στυλίδα είμαι κ.Άποστολη.
    Δέσποινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή