Ο καιρός ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ρουμανία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που φθάνει ως την περιοχή μας, κινείται ανατολικά. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα καιρικά φαινόμενα θα σταματήσουν γρήγορα σε όλη τη χώρα και θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Β-ΒΔ άνεμοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στα βόρεια θα είναι αισθητή. Το Σάββατο (13/2), στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, πλην  Θράκης, προβλέπεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά τις βροχές και τις χιονοπτώσεις οι οποίες στη Μακεδονία και σταδιακά στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά θα κατεβούν σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου. Τοπικές βροχές αναμένονται και στην υπόλοιπη χώρα κυρίως από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. 


Την Κυριακή (14/2), στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του ανατολικού και του βόρειου Αιγαίου προβλέπεται κακοκαιρία με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά (κεντρική και βόρεια Ελλάδα) και ισχυρές βροχές κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο). 

Το τριήμερο Δευτέρα-Τετάρτη (15-17/2), η μεταφορά ακόμα πιο ψυχρών αερίων μαζών από τη Σιβηρία προς την περιοχή μας θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση του καιρού ιδιαίτερα στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, όπου θα χιονίσει ως τη θάλασσα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο είναι πιθανό να φθάσουν τα 10 μποφόρ και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός.       

98 σχόλια:

  1. οταν βρείτε χρόνο πείτε μας ποια ηταν η μεταβλητή που σας προβλημάτιζε χθες και αν σημερα αποσαφηνίστηκε!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόγνωση καιρού από αυτές που ονειρεύεται ο κάθε καιρόφιλος και περιμένει τη μία, άντε τις 2-3 φορές κάθε χρόνο το πολύ να διαβάσει/ακούσει.

    Υ.Γ. Γιατί κ. Ζιακόπουλε μου χει καρφωθεί ότι την Κυριακή δε θα εχουμε κακοκαιρία στη ΒΔ Ελλάδα, αλλά ο καιρός θα ανοίξει από νωρίς? Μακάρι βέβαια να πέσω έξω κ να χιονίσει κ την Κυριακή όπως μας είπατε!
    Σας εύχομαι καλό απόγευμα από Φιλιππιάδα Πρέβεζας.
    Σωτήρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά πιστεύεις. Μόλις ποιάσει ο βορειοανατολικός τελειώνουν τα φαινόμενα στην Ήπειρο.

      Διαγραφή
  3. Πόσα χρόνια περιμένω να βγει αβίαστα μια τέτοια πρόγνωση, χωρίς αλλά... Ήμουνα νιος και γέρασα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σού δάσκαλε με την έγκαιρη κ αναλυτική πρόγνωσή σού.
    Πολύ νερό σήμερα στη ΒΔυτικη Ελλάδα ενώ όπως βλέπω από τα 1200μ κ πάνω το έχει γυρίσει σε χιόνι τις τελευταίες ώρες.
    Τα προεόρτια πού λένε.
    Χιονιάς διαρκείας θα τον ονομάτιζα εγώ καθώς η ΒΒΑ ροή θα είναι γεγονός για μεγάλο διάστημα με πιθανές υφέσεις η υποϋφέσεις να δημιουργούνται το επόμενο διάστημα σε θαλάσσιες περιοχές τού Ιονίου κ τού Αιγαίου που αυτή τη στιγμή κανένα μοντέλο δε μπορεί να προσδιορίσει.
    Χριστόδουλε κανόνισε τι λες για το ντέρμπι γιατί αν περιμένουμε να κερδίσει ο παναθηναϊκός για να χιονιστούμε κλάφτα Χαράλαμπε😜(γαύρος βλέπετε).
    Εμείς πάντως δάσκαλε στα δυτικά της Στερεάς βλέπω ότι έχουμε κολλήσει ακόμη για να δούμε μία καλή χιονόπτωση στα πεδινά(140μ υψόμετρο η περιοχή μού) όμως νομίζω ότι από τη διάρκεια τού υετού θα εξαρτηθούν όλα,οπότε έχουμε ακόμη βάσιμες ελπίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και είχα πάντα μια απορία από πού πήρε το όνομά της η Γαυρολίμνη.Τώρα κατάλαβα!!!. Φίλε Φώτη εμείς εδώ στην παραλία θέλουμε η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από -2c και να πέσει όσο γίνεται περισσότερος υετός σε οποιαδήποτε μορφή.Σήμερα δεν πήραμε ούτε 2mm.Πρωτευόντως θέλουμε ν ε ρ ό!!----Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω από πήρε το όνομα η γαβρολίμνη (γαυρολίμνη), αλλά ο άνεμος που οι Πατρινοί αποκαλούν γαβρολιμάδα το πήρε από αυτήν!

      Διαγραφή
  5. Θα χιονίζει αλλα θα το στρώσει δίπλα στη θάλασσα? Απορία το έχω γιατι δεν είμαι σχετικος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη μου βάζετε ιδέες! Θα φτιάξω ένα μετεωρολογικό 090, όπως οι αριθμολόγοι, οι αστρολόγοι και οι μάγοι με τα ταρό και τις γυάλινες σφαίρες, για να λέω στην αυλή του καθενός πότε και πόσο θα χιονίσει και να τα κονομάω!

      Διαγραφή
    2. Κάντο δάσκαλε, καλή ιδέα. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, δώσε πόνο τώρα που έρχεται το πολικό εξπρές, μέχρι τις αυλές μας παρακαλώ!

      Τα χαιρετισματά μου. Υγεία και υπομονές.

      Νικ. Νικολάου

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα, οι "κακές" αλλαγες του Αμερικάνικου μοντέλου πρεπει να μας ανησυχούν στην Αττική πιστεύετε; υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να στρωθεί το λεκανοπέδιο;
    Τέλος θεωρείτε θα αλλάξουν τα τρεξίματα των μοντέλων πρόβλεψης καιρού και θα δούμε μια πιο δυτική μετατόπιση της ψυχρής μάζας;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σας ευχαριστούμε για την έγκαιρη ενημέρωσή σας.. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να δούμε χιόνια και στον Πειραιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Σας παρακολουθώ από τα παιδικά μου χρόνια και πάντα περιμένω την πρόγνωση σας για μια επερχόμενη χιονοκαιρία. Έζησα μαζί σας τις χιονοκαιρίες του 2002 2004 και 2008 για την πόλη μου, την Χαλκίδα. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση και αν έχετε τον χρόνο και την διάθεση μου απαντάτε: Πιστεύετε ότι κάποια από τις κακοκαιρίες που ανέφερα, ταιριάζει ως προς τα επερχόμενα για την πόλη μου την Χαλκίδα;
    Σας ευχαριστώ πολύ.
    Με εκτίμηση,
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ευχαριστουμε δασκαλε
    Ευχομαι η προγνωση σας να πεσει μεσα 100%100
    Ποσο της % δινετε αυτη την στιγμη,στη δευτερη φαση με την περαιτερω επιδεινωση του καιρου στην ανατολικη ελλαδα?Και ποσο ε πρσφορο εδαφος εχει αυτη την στιγμη,για να επιβεβαιωθει πληρως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κυριε Ζιακοπουλε τις τελευταιες ωρες βλεπουμε ενα ΄΄μαζεμα΄΄ των μοντελων τοσο ως προς τις θερμοκρασιες οσο ως προς και τον υετο (μιλωντας για το δευτερο κυμα της κακοκαιριας). Ενω τις προηγουμενες μερες σχεδον ολα τα μοντελα μιλαγαν για μια παρομοια ταση του καιρου, τωρα ξαφνικα υπαρχει ενα πισω γυρισμα.Το icon χαρακτηριστικα δινει ενα κακο σεναριο στα τελευταια τρεξιματα του.Ως προς τι αυτη η ασυμφωνια και ποια η δικη σας εκτιμηση για το ποιο μοντελο ειναι το πιο αξιοποιστο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Ζιακόπουλε κάτι ξεχάσατε να μας πείτε. Καλό τσίπουρο έχετε? Αν είναι να βάλω τον μεζέ εγώ και λίγη φορμαέλα (σαγανοτύρι) από την Αράχωβα...Τη καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα! Σε τέτοιες ερωτήσεις μου αρέσει να απαντώ!
      Χαιρετισμούς και στον Γιώργο, Νικόλα.
      Φυλαχτείτε από το απόγειο του Παρνασσού!

      Διαγραφή
    2. Νικόλα, σε καιρό lockdown τι προτάσεις πειρασμοί είναι αυτοί;;;;
      Χρήστος Παπαηλίας

      Διαγραφή
    3. Χρήστο, η προβατινα συγκαταλέγεται στο SMS 6.

      Διαγραφή
    4. Μας χωρίζει και ένας νομός φιλε μου! Άστα! Φτάσαμε να θεωρείται ταξίδι στο εξωτερικό με βίζα! Θα ξαναρθουμε, που θα πάει, να γουστάρουν και τα πιτσιρίκια!
      Χρήστος Παπαηλίας

      Διαγραφή
  12. Κύριε Ζιακοπουλε πολλά συγχαρητήρια για την τεράστια δουλειά που κάνετε. Από μικρός σας παρακολουθώ από όταν ήσασταν στην κρατική τηλεόραση. Με Μελανίτη.. Λαζάνη.. Καραμανη..10ετια 80!! Ο καιρός για τους αγρότες με 5νθημερη πρόβλεψη.. Η αγάπη για την μετεωρολογια κρατάει από τότε.. Από παιδάκι δημοτικού! (γεννηθεις.. 81) 😋 Μέχρι και βροχόμετρο είχα κατασκευάσει και κρατούσα για μια 10ετια αρχείο. (περίχωρα Θεσσαλονίκης) Μετά λόγω σπουδών δεν μπόρεσα να συνεχίσω. Περιμέναμε πότε θα μας πείτε ότι θα έρθει χιονι και ξενυχτουσαμε κοιτώντας την λάμπα του δρόμου.. 🤔🌨️💡(το γνωστό λαμπιγκ!)
    Να είστε πάντα καλά και να μας δίνετε τις πολύτιμες γνώσεις σας.(θα ήθελα να βρω και κάποιο βιβλίο σας.. Να μας δώσετε πληροφορία αν είναι εύκολο σε ποια βιβλιοπωλεία υπάρχουν).
    Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε καθηγητά θα περιμένω απάντησή σας για το τελευταίο ερώτημα στο παραπάνω..(όταν βρείτε χρόνο..!)

      Διαγραφή
    2. Πληροφορίες υπάρχουν στο πάνω δεξί μέρος της πρώτης σελίδας του μπλογκ.

      Διαγραφή
  13. Ένα ακόμα στοίχημα θα είναι το κατά πόσο θα δούνε στην υποτροπή της νέας εβδομάδας χιόνι ατόφιο οι πολύ δύσκολες δυτικές πόλεις Πάτρα και Αγρίνιο. Η Κυριακή θα δώσει πχ. στην Πάτρα χιόνια μέχρι πολύ χαμηλά προς το τέλος, αλλά μάλλον όχι μέσα στην πόλη. Για τα υπόλοιπα, εξαρτάται πώς ακριβώς θα σχηματιστούν τα νέα χαμηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρον θέμα αυτό των πρώτων ημερών της νέας εβδομάδας. Το έθιξε και ο Φώτης πιο πάνω. Η αλήθεια είναι ότι ο άξονας του πολικού αεροχειμάρρου είναι δυτικά (κυκλωνικό shear στις προαναφερθείσες περιοχές) και αυτό είναι θετικό. Σε καλύτερη μοίρα για χιόνι αρκετά χαμηλά βρίσκεται η Μεσσηνία, στα ανοιχτά της οποίας θα δημιουργηθούν υπήνεμα χαμηλά που διακρίνονται ήδη στους χάρτες. Το βασικό πρόβλημα είναι οι κατεβατοί Α-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι, ωστόσο, μπορούν σε κάποιες υποπεριοχές να νικηθούν. Θα δούμε!

      Διαγραφή
    2. Αγρίνιο θα δει ένα ωραίο χιονικό πέρασμα τη Δευτέρα ξημερώματα πρωι!

      Νικ.Νικ

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ζιακοπουλε Θυμάμαι παλιότερα σε κάποια από τις καλές μετεοσυναντησεις μας για το αβαθές χαμηλό της Μεσσηνίας, πως το είχε ανακαλύψει ένας δάσκαλός σας όταν δεν φαινόταν καν στους χάρτες επιφανείας.Τότε κατάλαβα κάποιες σοβαρές υποτροπές του καιρού στην περιοχή που είχα ζήσει μικρότερος, μετά από σοβαρές ψυχρές εισβολές, που σας έκανε τελευταία στιγμή να αλλάξετε τις προγνώσεις σας και να αναφέρετε την επιδείνωση που δύο μέρες πριν δεν είχατε αναφέρει στα δελτία σας. Μια σημαντική λεπτομέρεια σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όταν οργανωθεί το χαμηλό και μέχρι να αρχίσει να προσπαθήσει να κινηθεί ανατολικά και ελαφρώς νότια, δεν πνέουν ισχυροί ΒΑ και υπάρχουν σημαντικά φαινόμενα πρώτα στα δυτικά τμήματα του νομού με καλές χιονοστρωσεις μέχρι σχεδόν τα 100 μ υψόμετρο!!!
      Αν καταφέρει και κινηθεί ανατολικά τότε πνέουν ισχυροι ΒΑ και τα φαινόμενα είναι κάπως λιγότερα στα ανατολικά τιυ νομού, και φυσικάσστο Ταΰγετο αναλογικά μετα αντίστοιχα υυψόμετρα των Δυτικών περιοχών.
      Με εκτίμηση, Γιάννης Καραμήτσος

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ζιακοπουλε Θυμάμαι παλιότερα σε κάποια από τις καλές μετεοσυναντησεις μας για το αβαθές χαμηλό της Μεσσηνίας, πως το είχε ανακαλύψει ένας δάσκαλός σας όταν δεν φαινόταν καν στους χάρτες επιφανείας.Τότε κατάλαβα κάποιες σοβαρές υποτροπές του καιρού στην περιοχή που είχα ζήσει μικρότερος, μετά από σοβαρές ψυχρές εισβολές, που σας έκανε τελευταία στιγμή να αλλάξετε τις προγνώσεις σας και να αναφέρετε την επιδείνωση που δύο μέρες πριν δεν είχατε αναφέρει στα δελτία σας. Μια σημαντική λεπτομέρεια σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όταν οργανωθεί το χαμηλό και μέχρι να αρχίσει να προσπαθήσει να κινηθεί ανατολικά και ελαφρώς νότια, δεν πνέουν ισχυροί ΒΑ και υπάρχουν σημαντικά φαινόμενα πρώτα στα δυτικά τμήματα του νομού με καλές χιονοστρωσεις μέχρι σχεδόν τα 100 μ υψόμετρο!!!
      Αν καταφέρει και κινηθεί ανατολικά τότε πνέουν ισχυροι ΒΑ και τα φαινόμενα είναι κάπως λιγότερα στα ανατολικά τιυ νομού, και φυσικάσστο Ταΰγετο αναλογικά μετα αντίστοιχα υυψόμετρα των Δυτικών περιοχών.
      Με εκτίμηση, Γιάννης Καραμήτσος

      Διαγραφή
    5. Το χαμηλό που λες το είχαμε ονομάσει χαμηλό του Ιωάννου προς τιμή του δάσκαλου και φίλου Θεμιστοκλή Ιωάννου, που πρώτος το είχε εντοπίσει και εξηγήσει.

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε μην μας βάζεις στη "μπρίζα" εμάς τους Μεσσήνιους από τώρα. Θα χάσουμε τον ύπνο μας. Πάντως έχουν πλεονέκτημα τα Ιόνια παράλια σε σχέση με την Καλαμάτα νομίζω. Υπάρχει όμως ελπίδα! Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους!

      Διαγραφή
    7. Σε αναμενα καρβουνα ειμαστε οι μεσσηνιοι (λυκοδημος) !!

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα σε όλη την όμορφη παρέα! Ο Μπουράν λοιπόν θα το κάνει το βήμα θα επισκεφθεί τη χώρα μας και απ'οτι φαίνεται θα του καλό αρέσει! Θα μείνει για αρκετές μέρες!
    Εν αναμονή λοιπόν των καιρικών εξελίξεων και μεγάλη προσοχή στα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα τον ακολουθούν!
    Προσωπικά πιστεύω πως θα είναι μια κακοκαιρία που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα αφήσει ιστορία. Καλό είναι όλοι μας να πάρουμε τις προφυλάξεις μας, λατρεύουμε τον καιρό και αφού φέτος δε μπορέσαμε να απολαύσουμε τα χιόνια στα βουνά, αυτά θα μας επισκεφθούν στις αυλές μας!
    Φιλικά,
    Δημήτρης Δ. Ψυχικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Βλέπετε να επικρατούν ΒΑ άνεμοι Τρίτη και Τετάρτη στην Αττική; Ρωτάω περισσότερο για τη ψυχρή λίμνη αν τελικά θα μας πλησιάσει τόσο ώστε να έχουμε φαινόμενα (συγχωρέστε με για τυχόν λάθη-αστοχίες, προφανώς δεν είμαι ειδικός). Ευχαριστώ, Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαίρε διδάσκαλε ,χαίρε,και πάλιν ερώ χαίρε!Διαβάζοντας και τα έσχατα ερωτήματα,ούτε....ψύλος εις τον κόρφον σας!.Αναμένουμε με ψυχραιμία.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πιστεύετε ότι θα χιονίσει μέσα στα Γιάννενα κ. Ζιακόπουλε? Σαν να χαλάνε τα τελευταία τρεξίματα...
    Μίλτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ τζιφο βλέπεις Μιλτο μου!! Κακές παρέες!!

      Διαγραφή
    2. Μα καλά ακόμη υπάρχεις αυτή η ερώτηση?
      Είπαμε θα χιονίσει στα Γιάννενα απο το Σάββατο πριν καλά καλά νυχτώσει.

      Διαγραφή
  18. Δάσκαλε έγκαιρη και αξιόπιστη πρόγνωση στην ώρα του, πιστεύω ότι η Μαγνησία και ειδικά το Όρος Όθρυς θα δεχθεί αξιόλογες χιονόπτωσης το επόμενο διάστημα.Το άσχημο είναι ότι έχουν ανοίξει τα περισσότερα δέντρα.Αργησε αλλά ήρθε ο χειμώνας και από ότι φαίνεται θα έχει και διαρκεια.Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δάσκαλε μακάρι να έχουμε την ευκαιρία και στο μέλλον να χαρούμε και άλλες τέτοιες προγνώσεις διαβάζοντάς τες και ακόμα περισσότερο με την επαλήθευσή τους.
    Ένας μπουράν κάθε χρόνο θα ήταν το καλύτερο δώρο για όλους εμάς.
    Πάντως εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι χιονοπτώσεις στη συμπρωτεύουσα θα έχουν ασθενή και τοπικό χαρακτήρα.
    Ας χαρούμε πάντως όλοι σε κάθε άκρη της χώρας ότι μας δώσει ο καιρός γιατί τέτοιες ατμοσφαιρικές διατάξεις έχουν μεγάλη περίοδο επαναφοράς (μικρή συχνότητα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βλέπω ότι η θερμοκρασία πέφτει κάπως σταδιακά. Ήδη δεν έχει τη ζέστη των προηγούμενων ημερών. Άντε, μήπως δεν υποστεί μεγάλη ζημιά απ'τον παγετό η γεωργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κύριε Ζιακόπουλε τι βλέπετε για δυτική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα για Πύργο Και γύρω ημιορεινά θα δούμε χιόνι Δευτέρα πρωί....? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σε όλους.. Δάσκαλε βλέπω αναφερετε για ΒΒΔ ανέμους.. Τα μισά σαιτ που βλέπω δίνουν ΒΒΔ και τα άλλα μισά ΒΑ.. Τι ισχύει τελικά; Απλά ρωτάω γιατί η περιοχή μου (Λάρισα) με ΒΔ χιονιζεται, ενώ με ΒΑ δεν το βλέπουμε καν.. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, άσχετα με το αν απαντήσετε. Καλά φαινόμενα σε όλους εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια είχαμε ν'ακουσουμε τόσο ξεκάθαρη πρόγνωση.Ας ελπίσουμε κύριε Ζιακοπουλε, η πολιτεία και οι δήμοι να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να λάβουν τα μέτρα τους. Ωραίο το χιόνι αλλά το κυριότερο είναι να μην κινδυνευσουν ανθρώπινες ζωές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οτι και να γινειτο τερας της ανατολης αρχισε τον τρελλο καλπασμο του πανω στο ατι του μπουραν διασχιζοντας τις παγωμενες στεπες της ρωσιας τρεχοντας αχαλινωτα προς την μεσογειο ΦΩΤΗ ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΕΤΟΙΜΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σού φίλε Αργύρη συντοπιτη!
      Σε συνέχεια παλαιότερων σχολίων μού παρατηρώ ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισει σε ποιό σημείο ακριβώς θα εγκατασταθεί η ράχη τού αζορικού αντικυκλώνα στην ΒΔυτικη Ευρώπη.
      Με αυτά λοιπόν που βλέπω, ακόμη κ αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει η ακριβής θέση κ πορεία του χαμηλού το ΣΚ κ ιδιαίτερα μετέπειτα.
      Το καλύτερο σενάριο για πανελλαδικό χιονιά κ μετά προσηνέμο είναι η θέση του αυλώνα να έρθει ανάμεσα από Ελλάδα κ Ιταλία η ακριβώς πάνω από την Ελλάδα.
      Υπάρχει κ το κακό τρίτο σενάριο να κάτσει μεταξύ Ελλάδας κ Τουρκίας κ εκεί μπορώ να πω ότι το πέρασμα στα δυτικά κ βόρεια θα είναι μικρής διάρκειας ενώ κ τα προσήνεμα δε θα έχουν κάτι ιστορικό.
      Πάντως το τρίτο σενάριο συγκεντρώνει μικρή πιθανότητα είναι η αλήθεια κ δεν αποκλείετε τελικά να δούμε χιόνια έως πάρα πολύ χαμηλά κ στα δυτικά.
      Απλά ξανά ρίχνω την τράπουλα για να τονίσω ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα.
      Είμαστε μία ανάσα από κάτι δυνατό κ πανελλαδικό κ δύο ανάσες από κάτι μέτριο κ τοπικό(από πλευράς χιονόπτωσης μιλάω γιατί το κρύο διαρκείας έχει κλειδώσει).
      Εγώ πάντως παραμένω αισιόδοξος.
      Το βράδυ θα έχουμε κ μία καλύτερη εικόνα.

      Διαγραφή
  25. Αγαπητέ Νίκο Δαλαρουγκα,ελπίζω ο δάσκαλος να μην έχει ξεμείνει από τα ποτά που του έστειλα και δη το τσίπουρο,εάν όμως...χωράω και εγώ στην παρέα σας,τότε να φέρω...ενισχύσεις,ντόπια προβατίνα,λουκάνικα Τρικάλων ή Αργιθεας,να πάρω και τον Αλέκο Βλάχογιαννη και να κάνουμε πανηγύρι.
    Προσοχή όμως μην το μάθει ο...Χαρδαλιας...
    Τελικά εμένα κ.Δημητρη δεν μου απαντήσατε,θα δω χιόνια στην περιοχή μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χριστόδουλε,ο Αλέκος είναι αδερφός και συνάδελφος.15 χρονια συνυπηρετησαμε στα Οινοφυτα στην Πυροσβεστικη.

      Διαγραφή
    2. Χριστόδουλε;;Κι εσυ ρωτάς τον δάσκαλο;(χιόνομανα η Βοιωτια είπαμε σε τέτοια).Για δυτική ημιορεινή Φθιωτιδα δεν ρωτάω,αν θέλει κανεις μου λέει..!Λοιπον η περιοχή εδώ έχει τρία φοβερά προϊόντα.Κρασι-πρόβατα-κατσίκια.Καποια μάλιστα βοσκούν μόνο στα υψώματα. Αν τα φας το καλοκαίρι με τις ρίγανες και τα λοιπά,είναι λουκούμια.Δεν είναι σαν τα νησιώτικα αλλά καλά τα πάνε.Να είστε όλοι καλά.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Το να φοβάστε αν θα χιονίσει καλά σε Φθιώτιδα κ Βοιωτία με ξεπερνά!!
      Πιστεύω βέβαια ότι κάνετε πλάκα.
      Φθιώτιδα Βοιωτία κ Ευρυτανία θα είναι στο επίκεντρο σφοδρών κ έντονων χιονοπτώσεων.
      Όσο πιό ορεινά,τόσο περισσότερα τα εκατοστά η κ τα μέτρα...

      Διαγραφή
    4. Φώτη έγραψες χαχαχαχα.. Σταύρος από Αρκαδία

      Διαγραφή
    5. Ολοι θα πάρουν κατι όμως την μερίδα του λέοντος θα την πάρει ο Χριστόδουλος!Αλίμονο σου Χριστοδουλε αν δεν χιονίσει επαρκώς στα Γιάννενα.

      Διαγραφή
    6. Φωτη μην ταΐζεις τα τρολ(εμάς δηλαδή).Φυσικα και κάνω-φαντάζομαι και ο Χριστόδουλος-πλάκα.Αλλα θέλω να το ακούω...που λένε!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    7. Προς τους προαναφερθέντες συνονόματούς μου: Το φτυάρι είναι ένα εργαλείο για την μετατόπιση χαλαρών υλικών όπως το χώμα, η άμμος και το χιόνι!

      Διαγραφή
    8. Δυο έχω,ευχαριστουμε!καλημερα
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  26. NW Pindos
    Η Αττική νομίζω παίζει να δει το καλύτερο χιόνι γι αυτήν των τελευταίων 7-8 ετών ειδικά όταν μπουν οι Β-ΒΑ (άξονας Πεντέλης ειδικά). Έτσι νομίζω. Θεωρώ ότι ένα από τα επίκεντρα θα είναι η Εύβοια (πολλά χιόνια). Στα Β-ΒΔ κλασσική βαρυχειμωνιά από τα παλιά και βλέπω στο τέλος να σκάει και ένα δυνατό μέτωπο από δυτικά έτσι όπως θα είναι ψυχρή η ατμόσφαιρα και να φέρνει νέο κύκλο χιονοπτώσεων. Για να δούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Πίνδος μην αποκλείεις καθόλου γύρω στις 18 με 19 τού μήνα δυτικό χαμηλό.
      Με το προϋπάρχων ψύχος.... Τότε να δεις πανηγύρι.

      Διαγραφή
    2. φώτη συμφωνώ!ίσως η μηδεία φύγει από την "πορτα " που μπήκε!"θωμάς"

      Διαγραφή
  27. Θεσσαλονίκη 15+ποντους μέσα στη πόλη με τα τελευταία τρεξίματα.. Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία θα γίνετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες το στον Stavro J. παραπάνω που αψηφάει τις προγνώσεις των ειδικών και λέει τα δικά του για την Θεσσαλονίκη....έλεος πια κύριε Σταύρο με την αρνητική σας ενέργεια!!!Νισάφι!!!!!!

      Διαγραφή
  28. Καλησπέρα
    Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για το πώς θα επηρεαστεί η Σπάρτη?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ
      Τρίτο τότε θα έλεγα...
      Έκανε ένα πολύ πολύ γρήγορο ψευτοπερασματακι στην προηγούμενη κακοκαιρία...ήρθε υετός ξοφαλτσος από Καλαμάτα και βρήκε πολύ κρύα ατμόσφαιρα ένα πρωινό!!

      Διαγραφή
    2. Αν ρίξει τρία, μπορεί και τέσσερα χιόνια στη Σπάρτη σε έναν χειμώνα, τι άλλο να ζητήσουμε;

      Διαγραφή
  29. Εγω ρε παιδιά είμαι από το Κιλκίς και άσχετος . Μπορει κάποιος να με πει αν θα χιονίσει να ετοιμάσω την φουφού !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χιονίσει, να την ετοιμάσεις και να ρίξεις παχιές πανσέτες πάνω γιατί θα έχετε ολικό παγετό.

      Διαγραφή
    2. Ωραία πράγματα . Έτοιμη η Τραμιτζάνα με το τσίπουρο .Τα λουκάνικα στεγνώνουν ...

      Διαγραφή
  30. Καλησπέρα σε όλους στο φόρουμ, ο κολλητός μου που ναι αρρωστακι με την μετεωρολογια μου ανέφερε πριν από λίγο στο τηλέφωνο, ότι ο Ευρωπαίος δυστυχώς στέλνει τη κατεβασια από τη Σιβηρία αρκετά πιο ανατολικά, έτσι τα φαινόμενα δεν θα ναι τόσο έντονα όσο τα περιμέναμε...ισχύει αυτό κύριε Ζιακοπουλε; και πραγματικά όταν διάβασα τη πρόγνωση σας λέω γίναμε, 3 μέρες χιονόπτωση στα νότια (για Αθήνα μιλάω) μέχρι τη θάλασσα... Δεν λέω ότι πέσατε έξω απλά πως ενδεχομένως δεν θα ναι έτσι όπως το περιμένατε τελικά, μακάρι αύριο τα μοντέλα να δείξουν κάτι διαφορετικό ... Συνεχίστε τη πολλή δουλειά στο φόρουμ τόσο με τις προγνώσεις όσο και με τις ιστορικές αναφορές... Γιώργος Τρ. (Αθήνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά πάσα πιθανότητα, για την Αθήνα θα καταγραφούν τρεις μέρες χιονόπτωσης (Δευτέρα-Τετάρτη).

      Διαγραφή
    2. Παίζει και αυτό το σενάριο φίλε..

      Διαγραφή
  31. Δασκαλε καλησπερα! Ειναι αληθεια οτι η σημερινη εικονα των μοντελων και κυριως του ευρωπαικου δεν ειναι αυτη που θα θελαμε. Βαση της εμπειριας σας υπαρχει αυριο περιθωριο βελτιωσης? Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες περιοχές πήραν ποντάκια και κάποιες έχασαν. Άτιμη κοινωνία...

      Διαγραφή
  32. Επιτέλους ήγγικεν το ποθούμενο! αυτή είναι πρόγνωση ειδική για καιρόφιλους χιονόφιλους! ελπίζω να αποζημιωθούμε εις το έπακρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε. Θεωρείται ότι με την πάροδο του χρόνου, τα προγνωστικά μοντέλα θα βελτιωθούν περαιτέρω με την ανάπτυξη της τεχνολογίας; Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κύριε Ζιακοπουλε ακόμη έτσι το δείχνει;



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Στην Κόνιτσα σήμερα έντονη βροχή μέχρι το μεσημέρι και έχει ήδη αρχίσει ψυχρα... Χωριανε φρέσκο χιόνι σημερινό αλλά λίγο μέχρι Παψη και Λαπατα. Αη Λίας Σουσουνιτσα καθαρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλό έρχεται τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή!
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  36. Φίλε Νίκο Δαλαρουγκα το ξέρω ότι με τον Αλέκο είστε πολλά χρόνια μαζί και πολλές φορές τον "επρηζα" για να σε φέρει στα μέρη μου και να βάλουμε σταθμό,αλλά δεν έκατσε να βρεθούμε,μπορεί όμως και να έχουμε συναντηθεί καθώς δούλευα από το 1998 ως σταθμαρχης στο ΚΤΕΛ Σχηματαριου,αλλά και οδηγός στο ξτεκ Θήβας.Ελπίζω να τελειώσει κάποια στιγμή αυτό το μαρτύριο που τραβάμε όλοι και να βρεθούμε από κοντά μαζί με τον δάσκαλο και τον Αλέκο.
    Μόνο που θα πρέπει να πάρουμε και τον Χρήστο Παπαηλια γιατί τον βλέπω έτοιμο να μας "δωσει" στεγνά...😄😅😂
    Φώτη και Δημήτρη ρ,εννοείται πως κάνω πλάκα φυσικά,αν και για να πω την αλήθεια με την απάντηση του ο δάσκαλος μου...έκοψε λίγο τα φτερά μου...!!
    Τώρα βέβαια φίλε Δημήτρη με έβαλες σε πειρασμό με τα εκλεκτά εδέσματα της περιοχής σου και μου θύμισες όμορφα σκηνικά που είχα περάσει στα μέρη σου όπου έκανα διανομές σε μουστο και σε κρασί αργότερα και πήγαινα και στο χάνι του Πανετσου(Δεν ξέρω αν είσαι προς τα εκει).Όσο για αυτό που είπε ο φίλος Φραγκίσκος,δηλαδή χιόνι με αστραποβροντα νομίζω ότι εννοεί,νομίζω ότι αυτή από Θεσσαλία θα τιμήσει εσένα και μετά θα έρθει στα μέρη μου,για να την αφήσω να "περασει" θέλω να μεσολαβήσει ώστε το ντέρμπι να βαφτεί "πράσινο"...τίποτα άλλο και την στέλνω ενισχυμένη!!!
    Πολύ σωστά όσα έγραψε ο φίλος από Πίνδο,πιστεύω ότι θα έχουμε πολλές πολλές εκπλήξεις για όλους τους φίλους και ειδικά για τον Φώτη και τον Αργύρη,όσο για τους εκλεκτούς φίλους Νίκο Παπα και Γιώργο από Νομη, νομίζω πως όταν το χιόνι κοντεύει 30-40 εκατοστά μπορούν να μας ενημερώσουν...
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μ' αυτά και μ' αυτά δεν προσέξαμε τα 16 μποφόρ της Βασιλίτσας σήμερα το πρωί.
    Εννιάρι Βαρδάρη απόψε στην Καλαμαριά.
    12 βαθμ. Κελσίου πτώση από το μεσημέρι μέχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστές παρατηρήσεις Χρήστο για τη σημερινή ημέρα.

      Διαγραφή
    2. Χρήστο παράκληση για μια εξήγηση.16 μποφόρ? 12 είναι τυφώνας!.---Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα σε όλους. Παλαιότερα θεσπίστηκε η 17βαθμη κλίμακα. Σήμερα χρησιμοποιείται η 12βαθμη. Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να επανέλθει η πρώτη λόγω της συχνής πλέον εμφάνισης ακραίων ανέμων. Βασιλίτσα: μέγιστη ριπή προχθές 167,4 km/h, χθες 193,1.
      http://www.megakastro.gr/tempe/Beaufort_gr.htm

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ Χρήστο.Απίθανη ταχύτητα ανέμου!------Π.Α.

      Διαγραφή
  38. Αυτό ήταν."Ξυνελόντι ειπείν"(Θουκυδίδης).Βαστάτε Τούρκοι τάλογα.Τα περί γαύρου και γάβρου αργότερα .Τώρα προέχουν τα ....carmina burana.Καληνύκτα δάσκαλε.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  39. Λίγη αυτοσυγκράτηση από τους αυτόκλητους προγνώστες;
    Μάλλον έχουν πληγεί από το Creutzfeldt–Jakob Οscillation (CJO).


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Δασκαλε εαν υποθεσουμε οτι οι τελευταιες κακοκαιριες (2017-2021) ζουσαν ολες μαζι στο καμελοτ η Μήδεια τι αξιωμα θα ειχε..?
    Αντωνης.Πολυμυλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Στους 14,7 χθες, Πέμπτη, η ελάχιστη στη Θεσσαλονίκη και 16,1 βαθμοί στις 7 το πρωί. Απίστευτα πράγματα για Φεβρουάριο και ακόμα πιο απίστευτα σε συνδυασμό με την απότομη αλλαγή που περιμένουμε. Μέσα σε λίγες ώρες από τότε που γύρισε σε Β-ΒΔ ο άνεμος και ενισχύθηκε, έγινε ήδη αισθήτη η διαφορά με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Αναμένουμε τη συνέχεια βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στους 6,1 βαθμούς ήθελες να γράψεις μάλλον φίλε μου. Ο βαρδάρης πράγματι μπούκαρε-ήρθε παγερός!

      Διαγραφή
    2. Για εχθές Πέμπτη, λέει ο Περικλής, σήμερα είχε 2,5 βαθμούς στο κέντρο.

      Διαγραφή
  42. Κύριε Ζιακοπουλε επειδή εμείς εδώ στην Αιτωλοακαρνανία δεν βλέπουμε και συχνά χιονια τα τελευταία 15 χρόνια. Άλλωστε είναι Φεβρουάριος και τα Ακαρνανικα όρη δεν χιονιστηκαν ακόμα! Θα ήθελα να ρωτήσω εδώ στην περιοχή μου (Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανιας) στα 400 μέτρα υπάρχει περίπτωση να δούμε τίποτα?? Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κύριε Ζιακόπουλε πολλά συγχαρητήρια για την δουλειά σας.

    Φανατικός του καιρού για τους αγρότες ήμουν κ γω όπως πολλοί άλλοι φίλοι και φίλες.

    Ωραίες εποχές τότε ίσως χωρίς τα σημερινά σύγχρονα συστήματα πρόβλεψης αλλά πιο ήρεμες και χωρίς τις υπερβολές που βλέπουμε σήμερα στο διαδίκτυο. Θυμάμαι μάλιστα το καθημερινό μου τηλεφωνικό ραντεβού στο τριψήφιο της ΕΜΥ για την επικαιροποιημένη πρόβλεψη κυρίως Χειμώνα με τα κρύα και καλοκαίρι με τους καύσωνες.

    Τον χιονιά του 1987 στην Αττική ( Ήμουν 12,5 ετών τότε) τον θυμάμαι έντονα. Μάλιστα μετρούσα μέχρι χιλιοστού το χιόνι που μάζευε η βορινή βεράντα του σπιτιού μου (Μαρούσι).

    Όπως το βλέπω ίσως έχουμε στην περιοχή μου στο Μαρούσι μια αξιοσημείωτη χιονόπτωση και με πιθανή μικρή χιονόστρωση αν οι θερμοκρασίες εδάφους το επιτρέψουν βεβαίως.

    Καλή δύναμη για τη συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου εκτός απροόπτου θα έχεις τουλάχιστον 20 cm στρωμένο χιονάκι ..... τουλάχιστον.....!!!!!

      Διαγραφή
  44. Καλημέρα ο βολος νομίζω έχασε πολλά ποντάκια για καλό χιόνι τι λέτε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή