Μην κιοτεύετε!

Σε συνέχεια της πρωινής ανάρτησης, θέλω να πω ότι η «ζήλεια» μεταξύ των κατοίκων των διάφορων περιοχών της χώρας γιατί κάποιοι χιονίζονται και κάποιοι άλλοι όχι έχει μια αντικειμενική διάσταση. Αναφέρομαι στις μέρα με τη μέρα αλλαγές των μοντέλων όσο πλησιάζουμε την “D-Day”, που όχι μόνο διαφοροποιούν τις ώρες έναρξης και τη φύση των φαινομένων στις διάφορες περιοχές, αλλά με τις νέες συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που δημιουργούνται δίνουν την εντύπωση ότι «κλέβουν» χιόνια από κάποιες περιοχές και τα δίνουν στις άλλες. Για παράδειγμα, αν ο πυρήνας της ψυχρής αέριας μάζας δεν «έσκαγε» στην ευρύτερη περιοχή του Β. Ιονίου, αλλά διέτρεχε τη χώρα από τα Β-ΒΔ προς τα Ν-ΝΑ και πήγαινε στον Ν. Αιγαίο, θα χιόνιζε λίγο στην Ήπειρο και τη Μακεδονία και πολύ περισσότερο στην Αττική.

Αναφορικά με τις επικείμενες χιονοπτώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, θεωρώ πολύ πιθανή την παρακάτω εξέλιξη:


-    -Στις ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, τις παραθαλάσσιες περιοχές της Μακεδονίας την Α-ΝΑ Θεσσαλία και τα ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς θα υπάρξουν καθυστερήσεις -όχι της ίδιας διάρκειας- στην έναρξη των χιονοπτώσεων του Σαββάτου. Όμως, σταδιακά και ως αργά το βράδυ τα χιόνια θα αντικαταστήσουν τις βροχές και τα χιονόνερα. Στη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Κυριακής η ένταση των χιονοπτώσεων θα είναι μεγάλη.

-      -Τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα τα χιόνια θα κατεβούν σε χαμηλά υψόμετρα σε όλες τις δυτικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και το Ιόνιο.  

-      -Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας στη Δ-ΝΔ Ελλάδα είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές.

-      -Στην Αττική, από τη Δευτέρα ως το μεσημέρι της Τετάρτης ο καιρός θα είναι χιονιάς με εξάρσεις και υφέσεις και στρωσίματα ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (150 με 200 μέτρα) Εννοείται ότι: (α) στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού οι χιονοστρώσεις θα είναι αξιόλογες, (β) χιονοπτώσεις θα παρατηρηθούν σε όλες τις περιοχές και (γ) στην Αθήνα και τα νότια προάστια θα υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα του καιρού.  Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι η μη ύπαρξη δυναμικού αιτίου δυσκολεύει το στρώσιμο του χιονιού στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχει βέβαια και η γνωστή σύγκλιση των ΒΑ με τους ΒΔ ανέμους, για την οποία όμως θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμη λίγο για να την αξιολογήσουμε.

40 σχόλια:

  1. Μήπως είστε υπερβολικά αισιόδοξος για Τρίτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να έχετε δίκιο, αλλά εκείνα τα stratocumulus του Β-ΒΑ ρεύματος όσες φορές τα υποτίμησα με εκθέσανε!

      Διαγραφή
  2. ειναι λυπηρό να βλέπεις την τόλμη από εναν άνθρωπο που στο κάτω κάτω..δεν έχει κάτι να αποδείξει...και δυστηχώς να μην βλεπεις διαδόχους νέους ανθρωπους που να τολμάνε... μιλάω για την πρόγνωση σας για τα δυτικά και νότια νομίζω ότι πουθενά δεν φαίνεται.

    θεωρείτε κάποιο στοιχείο ακόμα ευμετάβλητο που μπορεί να ανατρέψει κάτι ? και αν ναι ποιο? "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Θράκη και οι δύσκολες και απρόβλεπτες πόλεις, Κομοτηνής Ξάνθης, θα δούνε καμια πετσούλα ή να μετακομίσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς θα φύγετε; Θα χρειαστείτε αλυσίδες.

      Διαγραφή
    2. Πατριώτη,κάτι θα γευτούμε κι εμείς,πιστεύω. Οχι όπως άλλου και άλλοτε βέβαια..Θα δούμε το πρωί. Β.Α.

      Διαγραφή
  4. Το (γ) στα της Αττικής μαχαίρια στο λαιμό!Πάντα σε χιονιαδες προτιμούσα κλειστό καιρό/γεμάτο χιονοκαιρο.Κ.Ζιακοπουλε λόγω ανώτερα βίας(θέμα υγείας) από Δευτέρα έως Τετάρτη μεριά Χαλκίδα θα υπάρχει περισσότερο θέμα?Ευχαριστώ εκ των προτερων.Καλα Χιονιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελα φτανουν τα γαβγισματα ολοι θα φαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν κιοτευουν τα παλληκάρια δάσκαλε! Σε ευχαριστούμε για την όμορφη και εμπεριστατωμενη ανάλυση, καλή επιτυχία και καλά χιόνια σε όλους τους φίλους ανά την Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη ετοιμαστείτε για καλό χιόνι από αύριο τη νύχτα κ μετά στην Παραμυθιά!
      Ζωντανοί στο όνειρο ακόμη κ εμείς οι κεντροδυτικοί πεδινοί από Κυριακή βράδυ έως Δευτέρα πρωί βάση αυτών των στοιχείων.
      Δάσκαλε ευχαριστούμε πολύ για την αναλυτική νέα πρόβλεψη.
      Υ. Γ. Να μην υποτιμηθεί ο έντονος υετός τελικά από αύριο κ έως την Κυριακή το πρωί σε όλη την κεντρική κ δυτική Ελλάδα λόγω σύγκρουσης ακριβώς πάνω από αυτήν,θερμών κ πολικών αερίων μαζών.

      Διαγραφή
    2. Φώτη, δεν ξέρω αν συμφωνείς, αλλά νομίζω ότι η ημιορεινή Ήπειρος (Παραμυθιά, Γιάννενα, Κόνιτσα) και η δυτική Θεσσαλία θα δουν περισσότερο χιόνι ακόμα και από περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου η χιονόπτωση θα ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα. Εύχομαι τα καλύτερα και σε σας. Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    3. Θα βάλει καλό χιόνι κ η Μακεδονία κ η Θράκη έως τα παράκτια σε αρκετές περιπτώσεις.
      Νομίζω όμως κ το είχα ξανά αναφέρει ότι η ορεινή κ ημιορεινή Ήπειρος(μέσα κ οι περιοχές που ανέφερες)η δυτική Θεσσαλία κ η Βόρεια Στερεά(γειτονική Ευρυτανία,Φθιώτιδα κυρίως κ όχι μόνο) τη Δευτέρα το πρωί θα κάνουν τον απολογισμό σε πολλά εκατοστά κ στα πιο ορεινά ακόμη κ μέτρα!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα από Άνοιξη λογικά θα το περιμένουμε από νύχτα Κυριακής είδωμεν...καλό σας βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο μετεοκλαμπ μιλούν για χιονοστρωση κέντρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Ζιακοπουλε βλέπετε κάποια τάση για το άλλο Σαββατοκύριακο να κατέβει κι άλλη ψυχρή εισβολή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την παρέμβαση! Η εν λόγω κατάβαση ψύχους που αναφέρεται, έχει πάρει παράταση για την καθαρά Δευτέρα και Οι χάρτες χιονοστρώσεων λογικά θα βγουν αύριο απόγευμα. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο.

      Διαγραφή
    2. Με την άδεια του κ. καθηγητού, κάτσε ρε λεβέντη να νιώσουμε πρώτα αυτή και βλέπουμε για την επόμενη.

      Διαγραφή
  10. Κάνεις δεν ξέρει τι θα κάνει τελικά με απόλυτη ακρίβεια.. Όμως και μόνο η προσμονή για την επόμενη ανανέωση των μοντέλων, η εναλλαγή των συναισθημάτων και γενικά όλο αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες, είναι και ο λόγος που αξίζει κάνεις να ασχολείται με τη μετεωρολογία, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά! Η ουσία τελικά δεν είναι τόσο να βρεις την αλήθεια - διότι αυτή ποτέ δε θα είναι απόλυτη-αλλά όλο αυτό που κανεις για να την βρεις! Νομίζω ότι σε αυτή τη βάση, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κο Ζιακόπουλο και σε όλους τους φίλους που με τις αναρτήσεις τους έβαλαν το δικό τους λιθάρι στην καλύτερη δυνατή πρόγνωση της επερχόμενης κακοκαιρίας. Σήμερα στην Κέρκυρα είχαμε ήλιο με σύννεφα και σχετική ψύχρα. Αύριο περιμένουμε, να υποδεχτούμε, πρώτοι πανελλαδικά, την "Μήδεια" με βροχές και καταιγίδες και, αν είμαστε τυχεροί, ας ελπίσουμε ότι θα μας αφήσει και καμιά νιφάδα σουβενίρ φεύγοντας...Χαρείτε το χιόνι, όσοι θα έχετε τη χαρά να το δείτε στην πόρτα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αχιλλέα, κάτι θα δείτε κι εσείς, μάλλον λίγο περισσότερο από όσο λένε τα μοντέλα.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι! Την τελευταία φορά που χιόνισε στο νησί ήταν το διήμερο 3-4/1/2019, με καλή χιονόστρωση στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, κάτι που είχε να συμβεί για δεκαετίες! Ο, τι και να έρθει τώρα , καλοδεχούμενο!

      Διαγραφή
    3. 4/1/19!
      Ακριβώς το ίδιο βράδυ είχαμε πυκνή χιονόπτωση κ μέσα στην πόλη του Αγρινίου που έπιασε θυμάμαι στο τσακ μπαμ 5 κ βάλε εκατοστά χιόνι!
      Κατέβαινα από την ορεινή Ευρυτανία με 40 πόντους χιόνι κ χιονόπτωση σε όλη την διαδρομή(αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο) κ μόλις έφτασα στην άχιονη πόλη,ξεκίνησε ξαφνικά ισχυρή χιονόπτωση.
      Τι καλύτερο να ζητήσει ένας καιρόφιλος από αυτό που συνέβη εκείνη τη βραδιά!

      Διαγραφή
  11. Ό παππούς μου μου έλεγε πως, όταν ένας χιονιας λήγει με stratokumulus ,τότε επίκειται νέος χιονιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χριστόδουλε προχτές σε κάποιο σχόλιο ανέφερες για μπουμπουνιτά της Θεσσαλίας και μου έβαλες ιδέες.Πρεπει αυριο να κάνουμε κάποιο κουμάντο να ξεκουραστούμε γιατί τη νύχτα θα πέσει ξενύχτι.Και τα φτυάρια και τα δύο έτοιμα στη βεράντα.
    Αλλά παρόλο και τις προβλέψεις του δασκάλου,εγω γιατί φοβάμαι τη θερμοκρασία για εδώ για τα 100μ.της περιοχής μου.Μου φαίνεται οριακή εως αργά τη νύχτα,δεν ξέρω ίσως αδίκα ανησυχώ αύριο θα τα δούμε ολα.Για τα ορεινά πάντως φοβάμαι απο την αναποδη!Αργιθέα ωχ,ωχ...!
    Για τη Μαγνησία κατι θέλω να πω θα το γραψω σε άλλο σχόλιο.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μετράμε ώρες εδώ στην Θεσσαλονίκη για να έρθει το αυριανό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εάν μετά και από αυτή την ανάλυση του δασκάλου έχουν μείνει απορίες σε κάποιους φίλους,τότε δεν ξέρω τί άλλο πρέπει να πει.
    Εγώ ένα έχω να πω και το έγραψα πάλι,θα υπάρξουν παρά πολλές εκπλήξεις για όλους.
    Κατα δεύτερο το κρύο ήρθε και θα μείνει καιρό οπότε ποτέ δεν ξέρεις τι άλλο έρχεται και για να μιλήσω λίγο εκλογικά,ίσως κάποιοι να είναι πιο τυχεροί στην 2η ή στην 3η κατανομή ή ακόμη και στο ...εκλογοδικειο...
    Αυτό που με στεναχωρεί είναι που διαβάζω από φίλους για τα ανθισμένα δέντρα και δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει για τα αμπέλια και στην Κορινθία ίσως να το πίστευα,αλλά και στον Τύρναβο;
    Στην περιοχή μου εκτός από τις αμυγδαλιές και τις ελιές που δυστυχώς δουλεύουν,κανένα άλλο δέντρο δεν έχει "ξεγελαστει" να φουσκώσει,ίσως μόνο κοντά στην θάλασσα.
    Δύσκολα πάντως θα αποφευχθούν ζημιές το επόμενο διάστημα,εύχομαι όσες το δυνατόν λιγότερες.
    Να μην ξεχνάτε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και φυσικά τα αδέσποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το ότι τη Δευτέρα το πρωί ενδέχεται να χιονίσει πρόσκαιρα στα ΝΔ είναι λουκούμι δωράκι για μας τους Μεσσήνιους ! Ότι κι αν γίνει ευχαριστούμε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βασίλειος Σωμαράκης13 Φεβρουαρίου 2021 στις 12:22 π.μ.

    Στο Αιγαίο και στην Κρήτη πώς θα κυλήσουν τελικά τα πράγματα κ. Ζιακόπουλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έτσι δάσκαλε βάλτε τα πράγματα στη θέση τους γιατί πονεσανε τα ματάκια μας και τα αυτάκια μας με όλα αυτά που ακούμε τις τελευταίες μέρες και ώρες!
    Προτείνω όλοι να σταματήσουν να ασχολούνται με το αν και πόσα εκατοστά θα ρίχνει στις αυλές τους και να ζήσουν τη μαγεία του καιρού και των απροβλεπτων καταστάσεων που μας δημιουργούν! Γιαυτό το λόγο τον αγαπάμε και μας μαγεύει!
    Τέλος θα ήθελα να επισημάνω πόσο χρήσιμα είναι τα άρθρα σας και πόσο μας επεξηγείτε αυτή τη "μαγεία" που λέγεται καιρός και φυσικά φαινόμενα.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους!
    Δημήτρης Δ. Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια καλησπέρα (καλημέρα δηλαδή) σε ολη την παρέα και φυσικά στον οικοδεσπότη.
    Εύχομαι να έρθει το χιονάκι (που θα έρθει) και να το απολαύσουμε όλοι.
    Κριμα που το σύστημα εχασε λιγο την δυναμική του αλλα εξακολουθεί να ειναι ενας καλος χιονιάς και νομίζω θα ικανοποιήσει ολους τους χιονόφιλους.
    Δάσκαλε εχω την εντύπωση οτι το Β.Αιγαιο θα μας δώσει ωραία πράγματα... ευτυχώς αυτη την φορα θα απουσιάζει αυτος ο καταραμένος Μαΐστρος νοτια των Σποραδων.
    Εγω προσωπικά τον εχω ονομάσει "φονέα χιονιάδων λεκανοπεδίου"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μνημες απο το Φλεβαρη του 83 οπου ειχαμε και το ναυαγειο του Χρυση Αυγη στον Καβοντορο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την πρόγνωση του δασκάλου έτσι όπως τα λέει συγκλινω και εγώ .Χρήστος από την ημιορεινή βροχερή Όθρυ μέχρι στιγμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καταρχην αγαπω ζιακοπουλο...τον θυμαμαι νεος με αγωνια να βλεπω τον καιρο βεβαια εχουν πεσει και αρκετα καντηλια...μερικες φορες..φυσιολογικο ειναι χαχα καιρος ειναι αυτος ζωντανος σε αμεση αλληλοεξαρτηση μετα παντα προκαλει χαρες λυπες θυμους και πολλα αλλα..ναι καταλαβαινω την αλλαγη αυτη που ευνοει καποιοιυς περισσοτερο τελευταια στγμη αλλα αυτη ειναι η μαγεια που το ξερει ο ζιακοπουλος βεβαια αλλα σας νταντευει λιγο παραπανω οπως ο οπατερας τα παιδια του...αρκετους...εμενα μαρεσουν αυτες οι αλλαγες η ξαφνικες και μην προβλεπωμενες πολλες φορες γιατι δειχνουν οτι κλιμα ο καιρος ειναι ενας ζωντανος οργανισμος...μια οντοτητα με δικους της κανονες και εκφραση,....επιπλεον η μετεορολογια δεν ειναι μονο χιονι βροχη και καταιγιδες υπαρχει μια μεγαλη επιστημονικη και κοσμογονικη προσεγγιση του καιρου που επηρεαζει πολλους αλλους τομεις και επιστημες πολυ σημαντικες αλλωστε οι αρχαιοι φιλοσοφοι δεν ενδιαφερθηκαν για την μετεορολογια για να εξηγησουν μονο βεβαια τι ειναι βροχη η χιονι..καλο ξεμερωμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα στην ομάδα σας.Μολις ξεκίνησε να χιονίζει στον Τύρναβο Λαρίσης.Ο καιρός μιλάει αυτή τη στιγμή όταν τα μοντέλα έδιναν μετά της 12 το βράδυ προς τα ξημερώματα χιονοπτωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είναι γνωστό το ρητό "η σαφήνεια σε μια πρόγνωση είναι αντιστρόφως ανάλογη της λεπτομέρειάς της. Η λεπτομέρεια σε μια πρόγνωση, είναι αντιστρόφως ανάλογη της επιτυχίας της". Μη ζητάμε λοιπόν υπερβολικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι τα κάναμε πανω μας λιγάκι... 😂. Εκεί που σου τάζουν προφιτερολ, κλείνεις τα μάτια και εμφανίζεται αγελαδιτσα φαγε 0%. Ξενερώνεις. Θα βολευτούμε με μπάρα σοκολάτας τελικά, καλά είναι...
    Σε ο, τι αφορά τη χθεσινή - λυπηρή λόγω σχολίων - ημέρα, έχω την αίσθηση ότι κάποιοι νομίζουν ότι γράφουν σε τίποτα παιδαρελια στο Facebook και όχι με τον πιο έμπειρο συγχρονο Έλληνα μετεωρολόγο, που μόνο τιμή μας κάνει που μας δίνει βήμα εδώ! Απλά τους αγνοουμε αυτούς τους τοξικους ανθρώπους.
    Υγ2 εγώ συνεχίζω να πιστευω οτι για τη μισή Αττική μπορεί στο τέλος να βγει πολυ καλή η φάση. Μια συγκλιση 5 ωρών προ διετίας, θυμάστε τι έκανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σπυρίδων Μπαλαδήμας13 Φεβρουαρίου 2021 στις 9:12 π.μ.

    Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε
    Καλημέρα σε σας και στους φίλους της σελίδας.
    Πριν λίγες μέρες είχαμε καιρικές συνθήκες που θύμιζαν προχωρημένη Άνοιξη και άχιονους τους περισσότερους ορεινούς όγκους και τώρα που η καιρική "κανονικότητα" επανέρχεται,γκρινιάζουμε γιατί δεν θα υπάρξει χιονόστρωση στην γωνία Ιπποκράτους με την Σόλωνος....Με τίποτα!δεν είμαστε ευχαριστημένοι.
    Ευχαριστώ για την "φιλοξενία", ευχαριστώ για όλα όσα μοιράζεστε μαζί μας,αλλλα ειδικά για τις προγνώσεις σας ,οι οποίες αντιλάμβανομαι πως απαιτούν κόπο και προσπάθεια.
    Ας απολαύσουμε ότι έλθει, αλλά ας μην ξεχνάμε τους συμπολίτες μας που "δυσκολεύονται",τα αδέσποτα ζωάκια και τα πουλιά.
    Φιλικότητα
    Σπυρίδων Μπαλαδήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα ο βολος θα δει καθόλου χιόνι και αν ναι από ποτέ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον από Κυριακή βράδυ μέχρι Δευτέρα πρωί, ΑΝ μας κάτσει η σύγκλιση. Θερμοκρασίες φαίνεται να έχουμε από Κυριακή μεσημέρι.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε, η πόλη της λαμίας θα δει χιονόπτωση - χιονόστρωση στην επερχόμενη κακοκαιρία? ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή