Ο καιρός της εβδομάδας

Ανοιξάτικα σκιρτήματα στο Σταυράκι Ιωαννίνων. Φωτ. Διονύσης Τασιόπουλος
Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται Α-ΝΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα διατηρηθούν οι νοτιάδες και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 18 αθμούς.

Την Τετάρτη (3/2), παροδικές βροχές αναμένονται στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και νωρίς το πρωί στη ΝΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τριήμερο Πέμπτη - Σάββατο (4-6/2), ο καιρός στη χώρα μας θα είναι ανοιξιάτικος με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές αλλά και τοπικές ομίχλες το πρωί κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Εκτιμάται ότι οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν και ίσως στα νότια ξεπεράσουν τους 20 βαθμούς.
  
Τέλος, η Κυριακή (7/2) θα περάσει με Ν-ΝΔ ανέμους, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ομίχλες το πρωί και μπόλικη αφρικανική σκόνη  στην ατμόσφαιρα.

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, φίλοι μου

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα και καλό μήνα , Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει κλπ κλπ ,ας κάνει και καμμιά Αλκυονίδα ...... μετά από τόσο βαρύ Γενάρη (ειρωνικό το τελευταίο) ... ότι καλύτερο σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα!
    Αυτή τη στιγμή (ώρα 12 πρωινή) στη Θεσσαλονίκη 16,5 βαθμοί ! Προφανώς ο Φλεβάρης μύρισε καλοκαίρι.
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα με υγεία στον δάσκαλο μας κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Τρελή νοτιά σήμερα στο νησί,με ριπές ανέμου να ξεπερνούν τα 65 χιλιόμετρα την ώρα.Η θερμοκρασία στους 18 βαθμούς κελσίου με συννεφιά. Απόγευμα περιμένουμε κ εμείς βροχές και καταιγίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό καλοκαίρι λοιπόν σε όλους μετά τον ανύπαρκτο χειμώνα. Όσο και αν δε θέλουμε να το πιστέψουμε στην χώρα μας έχουμε ήδη 3 εποχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα!

    Στα Γιάννενα έχει ρίξει τον πρώτο μήνα του 2021 περίπου το 50% του υετού του 2020. Αν συνεχίσει έτσι, αρχές της άνοιξης θα καλύψουμε όλο τον υετό της προηγούμενης χρονιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο καλό στην υπόθεση κοντοπατριωτη... Γιατί από κρύο και χιόνια.. Άστα βραστα!!

      Διαγραφή
  6. Παιδιά, εγώ έχω να παρατηρήσω το πόσο εύκολα τσιμπάνε τα 15αρια μην πω 20αρια μες την καρδιά του χειμώνα στην Αττική τουλάχιστον. Μετά την έλευση των (όποιων) ψυχρών συνθηκών και απομακρυνθεί το αίτιο, με τρομάζει το γεγονός ότι είμαστε εύκολα και άκοπα στη ζώνη των 15+. (καλά ότι οι ψυχρές εισβολές τα τελευταία χρόνια είναι είτε αναιμικές είτε λειψές είναι άλλο θέμα). Επίσης, αν φέτος έως 10/1 δεν είχαμε χειμώνα και στουθοκαμηλίζαμε λέγοντας ότι ο χειμώνας είναι πίσω ερχεται ο Φεβρουάριος και μας προσγειώνει....
    Κάποιος θα πει έχει ξανασυμβεί (συμφωνώ δεν είναι η πρώτη φορά). Αλλά ρε γαμώτο συμβαίνει πλέον εκνευριστικά συχνά. Τόσο συχνά που πλέον αυτό είναι το (τέως) κανονικό και το κανονικό η εξαίρεση πλέον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πούμε και εμείς στην Κρήτη που μεση μέγιστη θερμοκρασία Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου ήταν 18 βαθμοί!!! (Ενώ η φυσιολογικη είναι 14 βαθμοί)...
      Οι βροχές πληρως απούσες και τα 20αρια πλέον καθημερινά ενώ πάλι αυτή τη βδομάδα θα έχουμε ξανά 25αρια...αυτός ο νοτιαδοκαιρος είναι ότι χειρότερο για εμάς τους νότιους και φέτος η επιμονή του είναι άνευ προηγούμενου!!

      Διαγραφή
  7. Καλή εβδομάδα και καλό μήνα σε όλους και στον Δάσκαλο μας! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην Τριπολη απο πλευρας βροχων τον Δεκεμβριο ειχαμε 142χιλ. βροχης και τον Ιανουαριο 124χιλ. Απο πλευρας χιονιου ειχαμε το καλο με 15 ποντους στο κεντρο και 20 στα πιο ανοιχτα της πολης, το δευτερο 3 ποντους αλλα ασπρισαν ολα και το τριτο μια γερη πασπαλα, πολλα πρωινα με πολλες ομιχλες μεχρι το μεσημερι και πολλες μερες με πολυ αερα, για να δω τι θα κανει τον Φεβρουαριο και λιγο τον Μαρτιο για να δω αν ηταν ο πιο κακος καιρικα χειμωνας για εμας τους καιροφιλους.

    Γιαννης Τριπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!Και καλή... άνοιξη επίσης μετά από ένα ανύπαρκτο πραγματικά χειμώνα!
    Όταν Ιανουάριο και Φεβρουάριο φτάνουμε 20 βαθμούς και παραπάνω καταντάει πραγματικά κουραστικό,αν αναλογιστούμε πόσους μήνες έχουμε πάνω από 30 βαθμούς... Φοβάμαι ότι θα πρέπει να το συνηθίσουμε δυστυχώς!
    Μια ψυχρή εισβολή και μοναδική όπως φαίνεται ήρθε φέτος αλλά και σε αυτή σταθήκαμε... άτυχοι αφού χιόνισε μέχρι στην... έρημο Σαχάρα όπως έδειξαν εκείνες τις ημέρες πολλά σάιτ ειδήσεων, εκτός από πεδινές περιοχές της κεντρονότιας Ελλάδας! Θλιβερό, τραγικό αλλά υπάρχουν και χειρότερα προβλήματα... Βέβαια η κλιματική αλλαγή μπορεί και αυτή με γοργούς ρυθμούς να γίνει τραγική για τις ζωές των ανθρώπων στο άμεσο μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φθινόπωρο στην Κέρκυρα όπου χθες το βράδυ είχαμε καταιγίδα με έντονη βροχή. Σήμερα συννεφιά ως επί το πλείστον με ανεβασμένη θερμοκρασία. Περιμένουμε κι εμείς το τριήμερο της πρόωρης άνοιξης (αν και όλα πρόωρα είναι φέτος) και βλέπουμε για τη συνέχεια. Βάλτε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για να χαρούμε την οποία νιφάδα αποφασίσει να κατηφορήσει προς τα εδώ... Καλό απόγευμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω τι θα κάνει ποιο μετά αλλά μου φαινεται ότι η άνοιξη βιάζεται πολύ να έρθει. Αν αυτή η εβδομάδα κυλισει με 20αρια τα δέντρα θα ανθίσουν στον κάμπο. Ήδη οι κλιματαριες φουσκώνουν σιγά σιγά. Θα φτάσουμε να παράκαλαμε να μην έρθει καμιά ψυχρή εισβολή και μας κάνει νοικοκυραιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Σε lockdown ο χειμώνας. Χιόνι μόνο με click away πλέον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωρε οι αμυγδαλιές ανθισαν φουλ
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σφοδρές καταιγίδες αυτή την ώρα κ στο ανατολικό Αιγαίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από τον Νοέμβριο τα έλεγα για φέτος. Δεν έπεσα και πολύ έξω. Έτσι,για να ευλογήσω τα γενιά μου...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η φωτογραφία δάσκαλε τα λέει όλα η άνοιξη προ των πυλών μη εναρμονισμένος καιρός ημερολογιακά ο φετινός χειμώνας δυστυχώς.χρηστος από την αχιονιστη Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τζάμπα οι ακριβές αλυσίδες στην AutoPlus...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε. Έχω μια απορία. Το συνεχές λιώσιμο των πάγων δεν μπορεί να αλλάξει η ανακόψει το ρεύμα του κόλπου και τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό; Μία αντίθετη κλιματική αλλαγή ίσως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στα Τρίκαλα ο Δεκέμβρης έκλεισε 3,6 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά και ο Γενάρης 2,5 πάνω από το κλιματικά (θα ήταν κι αυτός 3,6 πάνω από τα κλιματικά χωρίς το πολύ ψυχρό αλλά τζούφιο για τα Τρίκαλα 4ήμερο 16-19 Γενάρη). Με άλλα λόγια, ο Δεκέμβρης συμπεριφέρθηκε σαν Νοέμβρης και ο Γενάρης σαν ήπιος Φλεβάρης. Να δούμε μήπως και ο Φλεβάρης πορευτεί σαν Μάρτης. Αρχίζουμε πλέον να διαγράφουμε μήνες από το ημερολόγιο και κάποιοι εξακολουθούν να αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα από Χαλκίδα.Αν και αισιόδοξος από την φύση μου και χιονοφιλος δεν ξέρω κατά πόσο ο υπόλοιπος χειμώνας μπορεί να δώσει κάτι κεντρονοτια..Ο δάσκαλος σε προ ημερών ανάρτηση ανέφερε και 2η βδομάδα Φεβρουαρίου να κρατάμε μικρό καλάθι..Τουλάχιστον Κ.Ζιακοπουλε ένα γρίφο βάλε μας για το υπόλοιπο Φεβρουαρίου?Καλό σας βράδυ!Γιάννης από Εύβοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σίγουρα θα κάνει ζημιά στα οπωροφόρα αν τώρα έχουμε ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και μετά έστω και για λίγο κάνει όψιμες παγωνιές, καιρός παράκαιρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μόλις βγήκε κ η μεσοπρόθεσμη του Ευρωπαϊκού κλιματικού μοντέλου EFFIS που φτάνει μέχρι τις 14 τού Μάρτη.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    Για να μη τρέφουμε αυταπάτες τουλάχιστον έως κ τα τέλη Φλεβάρη ας μη περιμένουμε τίποτα το ιδιαίτερο πλην τού ότι η θερμοκρασία μαζί κ τα γνωστά χαμηλά εκ δυσμάς, θα επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα μετά τις 15 τού μήνα.
    Οπότε πεδινό χιόνι γενικώς γιοκ.
    Αυτό μαρτυρούν άλλωστε κ όλες οι υπόλοιπες ανανεώσεις των μοντέλων κ των ensemble.
    Πάντως σαν τάση μακρινή των μοντέλων κ σαν δική μού επίμονη διαίσθηση έστω κ στο παρά πέντε(τέλος Φλεβάρη κ Μάρτιος) κάτι θα σωθεί από την χαμένη τελικά παρτίδα φέτος(από πλευράς κρύου γιατί από νερά είμαστε φουλ).
    Καληνύχτα από το για άλλη μία βραδιά βροχερό Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο δάσκαλος με επικεφαλίδα A new milestone το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, μου κίνησε την περιέργεια.... αναρωτιέμαι μήπως ο χειμώνας είναι με το δεξί πόδι στου χαντάκ? Και τελικά μάς άφησε και Μάς χαιρέτησε για φέτος? Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δύσκολη και περίεργη η πρώτη ημέρα του Φλεβάρη. Το πρωί είχαμε Μυτιλήνη 4 με 5 σεισμικές δονήσεις ,οι οποίες θυμησαν το καλοκαίρι του 2017. Θυελλώδεις νοτιαδες κ ισχυρές καταιγίδες οι οποίες ήρθαν πολύ καθυστερημένες.20:00 ξεκίνησαν τα φαινόμενα ,με ένταση, όχι όμως κ διάρκεια,22:00 είχανε τελειώσει τα πάντα. Δυστυχώς πρέπει να μάθουμε πια να ζούμε με τα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Ήπιοι πια χειμώνες με μικρές κ συντομες εξάρσεις χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Άλλος ένας ανίκανος χειμώνας τελειώνει.. Χειμώνα με διαλείμματα στην ουσία ή αλλιώς με δόσεις Που είναι οι παλιακοί χειμώνες που είχαν διάρκεια και ένταση ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή