Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου

Ο ουρανός της Αθήνας από τα Πατήσια στις 20-2-2021. Φωτ. Ιπποκράτης Παππάς


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο σταδιακά θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της εντάσεως των Β-ΒΑ ανέμων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αναφορικά με τα λοιπά μετεωρολογικά στοιχεία, αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 


Το Σάββατο (27/2), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, οι ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Πάντως, το βράδυ στη ΒΑ Ελλάδα θα συννεφιάσει και τη νύχτα δεν αποκλείεται να βρέξει στη Θράκη. 

Την Κυριακή (28/2), προβλέπεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού στη χώρα, καθώς θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση. Τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια και τη ΝΔ Πελοπόννησο. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (1-2/3), τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν κυρίως στην ανατολική και τη νότια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. 

Την Τετάρτη (3/3), αναμένεται βαθμιαία βελτίωση του καιρού, αρχής γενομένης από τις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας.  

 

26 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους/ες!
    Δάσκαλε για να μην ξεχνιόμαστε (παρόλο που έχουμε λοκντάουν) προλαβαίνω άλλους και σας θέτω τα ερωτήματα:
    α. Τι καιρό θα κάνει την Τσικνοπέμπτη; 4 Μαρτ.
    β. Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα; 15 Μαρτ.
    γ. Τι καιρό θα κάνει την 25η Μαρτίου; (Πέμπτη)
    Χειμώνα; Καλοκαίρι; Μέσες τιμές;
    Θέλω να ξέρω για να κανονίσω εκδρομές, τριήμερα, ημερήσιες αποδράσεις και άλλα τέτοια...
    ΥΓ: Στα όνειρα μου αλλά έστω κι έτσι κάτι είναι για να τη βγάλουμε καθαρή που δεν μπορούμε (όσοι τηρούμε τα μέτρα και δεν παρανομούμε) να πάρουμε μια ανάσα...
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία απορία, σε κάτι που κάνει από παλιά η ΕΜΥ. Λέτε ότι Δευτέρα κ Τρίτη ο καιρός θα παρουσιάσει κάποια μεταβολή στην ανατολική κ νότια χώρα. Στην πρόγνωση της Τετάρτης λέτε "αναμένεται βελτίωση, αρχής γενομένης από τη δυτική κ τη βόρεια Ελλάδα". Αφού σε αυτές τις περιοχές ουσιαστικά δε θα χαλάσει, πώς αναμένεται βελτίωση. Ειδική τα δυτικά, φαίνεται ότι χαμπάρι δε θα πάρουν. Άρα ίσως θα ήταν προτιμότερο να ειπωθεί "στη δυτική χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί καλός, ενώ θα αρχίσει να βελτιώνεται κ στα ανατολικά". Μου θυμίζει παλιές διατυπώσεις ΕΜΥ σε προσήνεμους χιονιάδες. Έλεγαν "Λίγες νεφώσεις στα δυτικά. Κακοκαιρία στα ανατολικά και νότια με χιονοπτώσεις". Κ στην πρόγνωση της επόμενης μέρας "στα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί κ στα ανατολικά και νότια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν" και κοιτούσαμε απ' το παράθυρο κ αναρωτιώμασταν τι εννοούν βελτίωση στα δυτικά?

    Μίλτος, Ιωάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, φίλε μου. Πέρα από το γεγονός ότι τα φαινόμενα τα εντοπίζω κυρίως στα ανατολικά και νότια, δηλαδή αφήνω περιθώρια να έχουμε και στην άλλη Ελλάδα φαινόμενα, την Τετάρτη στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, Μάρτης γαρ, θα σημειώσουν αισθητή άνοδο. Αυτά, κατά τη γνώμη μου, συνιστούν βελτίωση.

      Διαγραφή
    2. Μιλτο την απορία αυτη την είχα και εγω για περίπου είκοσι χρόνια και τελικά την έλυσα μόνος μου.

      Διαγραφή
    3. πτώση 8-10 βαθμών απ' το απόγευμα του Σαββάτου στο απόγευμα της Κυριακής, συνιστά μεταβολή (απ' αυτές που δε μας αρέσουν, τους μη προσήνεμους). λίγο κάτω απ τα σημερινά δείχνει να επανέρχεται Πέμπτη-Παρασκευή (και να το δούμε κι αυτό..)
      καλημέρα

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα Νίκο χαρά μας που διαβάζουμε σχόλια σου σε αυτό το μπλογκ!

      Διαγραφή
    5. και δική μου χαρά, Δημήτρη. όπως και να σας διαβάζω.
      δε σας ευνόησε η χιονοκατάσταση, κάπως αναμενόμενο (μετά και τα 800+ mm σε δυόμισι μήνες).
      τώρα για τον Μάρτη, μπορεί..δε λέω..αλλά είναι σα να χάνεις το πέναλτι και να περιμένεις από τις γιόμες στα χασομέρια :-)
      καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα από την ανοιξιάτικη Στοκχόλμη με μέγιστη κοντά στους 11c όταν η μέση θερμοκρασία του Φεβρουαρίου είναι -1c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλλά είχες πει ότι για ένα μήνα είχατε ολικό παγετό. Να τον χαρείτε τον ανοιξιάτικο καιρό των 11 βαθμών!

      Διαγραφή
    2. Ναι ένα μήνα παγωμένα όλα!!ειναι νωρίς ακόμη για θερμοκρασίες τέτοιες εδώ .Όντως ζεσταθήκαμε λιγάκι ωραία αίσθηση .Μάκης Στοκχόλμη

      Διαγραφή
  4. ΒΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ?ΜΟΥΡΛΑΘΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ Ο Κ.ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ,ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ?
    ΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΤΕ ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟ 2070 ΓΙΑΤΙ ΙΚΑΝΟΥΣ ΣΑΣ ΤΟ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟ ΡΩΤΗΣΕΤΕ.
    ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΑΝΟΗΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιο μου ήταν καθαρά χιουμοριστικό και σαρκαστικό.κάθε χρόνο ο δάσκαλος δέχεται πολλές τέτοιες ερωτήσεις και πιέσεις για τριήμερα κλπ κλπ. Είπα να προλάβω να ρωτήσω για τις αργίες του μάρτη. Άλλωστε αγαπητέ φίλε πουθενά δεν θα πάμε. Μόνο στα όνειρα ταξιδεύουμε προς το παρόν.. οπότε και να γινόταν «μάντης» ο δάσκαλος δεν έχει αντίκρισμα φέτος. Μένουμε σπίτι.
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να το είπες σαρκαστικά όμως κάποιοι άλλοι θα τα θέσουν στα σοβαρά τα ερωτήματα που έθεσες όπως σε κάτι ερασιτεχνικές σελίδες καιρικού περιεχομένου της κακιάς ώρας που ακούγονται κάποιες φορές του κόσμου τα κουφά.
      Όσο για το μένουμε σπίτι δεν θεωρώ πως έχει σημαντική ανταπόκριση όταν ξεχύνονται σαν ποτάμι ο κόσμος στα μαγαζιά με το παραμικρό λες και είναι το απολύτως αναγκαίο.
      Τα γενικότερα υγειονομικά μέτρα ας μην τα πειασω στην συζήτηση διότι θα χρειαστώ να γράψω σχόλιο σε μορφή άρθρου σχετικά με την μη ορθή τήρησης τους από μεριάς του κόσμου που φέρει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης ασυζητητί.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας. Στατιστικά και παραδοσιακά το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη φέρνει μια αξιόλογη κακοκαιρία με χιονόνερα κατά μέσο όρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πληρώνουμε την ΕΜΥ και οι μισοί σταθμοί της είναι εκτός λειτουργίας!
    Τι γίνεται πια τόση αδιαφορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σχόλιο του φίλου Κωνσταντίνου ήταν περιπαικτικό.Σου λείπει ένα "που",ένα "υ" και τα κεφαλαία φαίνονται τελείως άκομψα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρήστο μακάρι να κάνει κάτι,όχι ακραίο βέβαια.Εχουμε τόσο ανάγκη για νερό,και είναι τόσο δυσοίωνες οι προοπτικές,που μούρχεται στο νου η γνωστή λαική παροιμία περί αναβροχιάς και χαλαζιού!.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ.Ζιακόπουλε θα εχουμε κατι Τριτη βραδυ προς Τεταρτη?διαφαινεται
    συγκλιση wind 850hpa/500hpa αλλα με πιθανοτητα υετου (ανατολικα)..https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=36&time=123&run=0&lid=OP&h=0&mv=0&tr=3 Ιωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω τη σύγκλιση στην οποία αναφέρεσαι.

      Διαγραφή
    2. 3/3 00 UTC το τρεξιμο 06Ζ GFS εδινε Β-ΒΑ ρευμα στα 850hpa+500hpa..αυτο εννοω!

      Διαγραφή
    3. Εγώ βλέπω ΒΑ ρεύμα και πρόσκρουση στο ανάγλυφο (χαμηλά στρώματα) που μπορεί να προκαλέσει ορογραφικές βροχές. Λέμε διαφορετικά πράγματα ή όχι;

      Διαγραφή
    4. ευχαριστω κ.Ζιακοπουλε για τον χρονο σας,διαβασα ενα βιβλιο σας σχετικο με τις συγκλισεις ανέμων γιαυτο και το ανεφερα...ερασιτεχνης ειμαι..μαλλον θελω περισσότερη εμβαθυνση και φροντιστηριο...χιλια ευχαριστω και παλι..Ιωαννης

      Διαγραφή
  10. Μάλλον πάμε για το τέλος του χειμώνα αν εξαιρέσουμε κάποιες μικροψυχρες εισβολές που θα έχουμε.χρηστος από την άκρως ανοιξιάτικη Όθρυ σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή