Πρόχειρο διαγώνισμα: η απάντηση!


Οι βασικές παρατηρήσεις από την κατανομή των ανά δεκαήμερο μέσων μέγιστων θερμοκρασιών του Φεβρουαρίου είναι οι παρακάτω: (α) Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δεκαημέρου παρατηρείται (μεγάλο) άλμα της τάξεως περίπου των 1,5 βαθμών σε όλες τις περιπτώσεις και (β) Υπάρχει σαφής πτώση  της θερμοκρασίας μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου δεκαημέρου του μήνα, παρόλο που ο Ήλιος κερδίζει συνεχώς ύψος στον ουράνιο θόλο. Πέρα από αυτά, παρατηρούμε ότι η πτώση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη καθώς κινούμαστε από τη Θεσσαλονίκη προς την Κρήτη και από την Πάτρα προς την Αθήνα. Η έρευνα έδειξε ότι και οι μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες, που δεν παρουσιάζονται στον πίνακα, παρουσιάζουν ανάλογη συμπεριφορά με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη (Μίκρα), όπου η μέση ελάχιστη θερμοκρασία του τρίτου δεκαημέρου είναι κατά 0,2 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση ελάχιστη θερμοκρασία του δευτέρου δεκαημέρου. Για να βρούμε τις πιθανές αιτίες του «περίεργου» αυτού φαινομένου, είναι ανάγκη να δούμε πώς δουλεύει η μηχανή του καιρού και του κλίματος στην ευρύτερη γειτονιά μας.


Από το χειμερινό ηλιοστάσιο ως τις αρχές Φεβρουαρίου έχει ήδη διανυθεί ο μισός δρόμος για την εαρινή ισημερία. Καθώς οι μέρες του Φεβρουαρίου κυλούν, λαμβάνουν χώρα σημαντικά γεγονότα στη Β. Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Ν. Ασία, με πρωτεργάτη τον Ήλιο (το ηγεμονικό αίτιο κατά Αριστοτέλη). Αυτός δίνει το σύνθημα για τη μετατόπιση της Ενδοτροπικής Ζώνης Σύγκλισης  (ITCZ) προς το βορρά και αυτός είναι που αρχίζει να υπερθερμαίνει τη Σαχάρα, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, υποσκάπτοντας, στην τελευταία περίπτωση, το μαλακό υπογάστριο του σιβηρικού αντικυκλώνα (έτσι εξηγείται γιατί στην Ινδία το καλοκαίρι αρχίζει από τον Μάρτιο).


Η υπερθέρμανση της Σαχάρας από τον Ήλιο είναι η αιτία για αλλαγές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη συγκεκριμένη περιοχή που επηρεάζουν σημαντικά και την πατρίδα μας. Οι σαχαριανές υφέσεις (βαρομετρικά χαμηλά) είτε ως υποτροπικά φαινόμενα (οι υφέσεις δημιουργούνται σε περιοχές ισχυρής επιφανειακής θέρμανσης και απόκλισης ψηλά σε συγκεκριμένες περιοχές ενός μεγίστου του υποτροπικού αεροχειμάρρου) είτε ως εξωτροπικά φαινόμενα (οι υφέσεις δημιουργούνται με την κίνηση μιας ανώτερης διαταραχής προς τη Σαχάρας και βασικό παράδειγμα στην περίπτωση αυτή είναι οι υφέσεις στα υπήνεμα της οροσειράς του Άτλαντα που σχηματίζονται με την προσέγγιση μιας διαταραχής από τη Δ-ΒΔ Ευρώπη) έχουν κάτι κοινό. Και στις δύο περιπτώσεις οι νεαρές υφέσεις βρίσκουν ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ισχυρή βαροκλινική ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, παράλληλα προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου. Με άλλα λόγια, κάθετα προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου παρατηρείται ισχυρή θερμοβαθμίδα με το αντάμωμα των βορείως ευρισκομένων κρύων αερίων μαζών με τις υπερθερμαινόμενες αέριες μάζες της ερήμου. Αυτός είναι ο λόγος που οι σαχαριανές υφέσεις παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα και ένταση την άνοιξη και με τους νοτιάδες που πνέουν στο θερμό τομέα τους μεταφέρουν θερμότητα και σκόνη από τη Β. Αφρική προς τη χώρα μας. Αν έτσι εξηγείται η άνοδος της θερμοκρασίας τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, πώς εξηγείται η πτώση της το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα;  

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, ας δούμε λίγο το μηχανισμό των καλοκαιρινών μελτεμιών από την πλευρά της Φυσικής. Γιατί πνέουν οι Β-ΒΑ άνεμοι το καλοκαίρι στην περιοχή μας και κυρίως στην Α. Ελλάδα; Γιατί απλούστατα σπεύδουν να καλύψουν το κενό που δημιουργεί ο ανυψούμενος θερμός αέρας στα υψίπεδα της Μικράς Ασίας (δευτερεύον θερμικό χαμηλό), στην περιοχή της Α. Μεσογείου (θερμικό χαμηλό της Κύπρου) και ανατολικότερα στις περιοχές χαμηλών πιέσεων της Μέσης Ανατολής. Μήπως με το διαρκώς εντεινόμενο σχηματισμό χαμηλών στη Σαχάρα και ανατολικότερα ως την Αραβική Χερσόνησο στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης δημιουργείται στις προαναφερθείσες περιοχές κενό αέρα που σπεύδουν να καλύψουν και πάλι Β-ΒΑ άνεμοι από την Α-ΒΑ Ευρώπη; Η απάντηση είναι θετική και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν εκείνοι που πρώτοι είχαν παρατηρήσει τους συγκεκριμένους ανέμους, τους Ορνιθίες, όπως τους αποκαλούσαν. 

Ο Αριστοτέλης είχε παρατηρήσει την περιοδικότητα των Β-ΒΑ ανέμων στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης και είχε επισημάνει ότι η περιοδικότητα αυτών των ανέμων είναι ασθενέστερη της περιοδικότητας των Ετησίων (μελτεμιών). Χρονικά, οι Αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν τους Ορνιθίες στο διάστημα από το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ως τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου. Μάλιστα, τους Ορνιθίες που έπνεαν στο πρώτο διάστημα της συγκεκριμένης περιόδου τους αποκαλούσαν προ-Ορνιθίες, όπως ακριβώς έλεγαν προδρόμους Ετησίες τους Ετησίες που έπνεαν από τις 20 Μαΐου ως τις αρχές Ιουλίου. Όσο για το όνομα Ορνιθίες που τους δόθηκε, νομίζω ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι τα αποδημητικά πουλιά που ξεκινούσαν από την Αφρική για να ξεκαλοκαιριάσουν στην Α-ΒΑ Ευρώπη εκμεταλλεύονταν τους Ν-ΝΔ ανέμους των σαχαριανών και όχι μόνο υφέσεων, αλλά με την πνοή ισχυρών και επίμονων Β-ΒΑ ανέμων αναγκάζονταν να σταματήσουν στη χώρα μας, περιμένοντας ευνοϊκότερες συνθήκες. Η θέαση μεγάλου πλήθους πουλιών στην πατρίδα μας την  εποχή που έπνεαν οι ακατάλληλοι για αυτά Β-ΒΑ άνεμοι, ήταν ο λόγος που οι συγκεκριμένοι άνεμοι ονομάστηκαν Ορνιθίες. 

Πλησιάζοντας προς το τέλος του άρθρου, να διευκρινίσουμε ότι: (α) Όσα προαναφέρθηκαν για την επίδραση του νότου στον καιρό και το κλίμα της χώρας μας τη μεταβατική εποχή των προ-Ορνιθίων και Ορνιθίων ανέμων, ως ένα βαθμό, είναι ανεξάρτητα από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία που παρατηρείται στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας, αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν στις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις μας και (β) Στη διάρκεια των τριών δεκαημέρων του Μαρτίου δεν παρατηρείται πτωση των μέσων θερμοκρασιών, καθώς η ένταση και η διάρκεια της ηλιακής ακτινοβολίας είναι τέτοιες που δεν αφήνουν περιθώρια για αντίθετες επιρροές. Όταν όμως οι συνθήκες ευνοούν τη μεγάλης κλίμακας μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη Β ή τη ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας, τότε το κλίμα παραμερίζεται και για κάποιες μέρες τον πρώτο λόγο έχει ο καιρός.

Συμπερασματικά, η πτώση της μέσης μέγιστης και εν πολλοίς της μέσης ελάχιστης θερμοκρασίας του τρίτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου είναι ένα άξιο λόγου κλιματικό στοιχείο του τόπου μας που το εντοπίσαμε και προσπαθήσαμε να το εξηγήσουμε. Είναι προφανές ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε, αν δεν υπήρχε το πολύ καλά οργανωμένο και αξιόπιστο κλιματολογικό αρχείο της ΕΜΥ, το DATCLIM. Αρχιτέκτονας του DATCLIM, όπως και πολλών άλλων εκπληκτικών εφαρμογών, ήταν ο Γιώργος Κορνάρος, φίλος και δάσκαλος για τους μετεωρολόγους της ΕΜΥ, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Σε αυτόν το σπουδαίο άνθρωπο και εκλεκτό επιστήμονα αφιερώνεται το παρόν άρθρο. Καλό σου ταξίδι, Γιώργο.

Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τη συμμετοχή στο κουίζ. Μικρή σημασία έχει ο βαθμός που ο καθένα σας πήρε!

35 σχόλια:

  1. Άψογο άρθρο που εξηγεί σε γενικές γραμμές την αιτία του quiz.
    Όμως μια καινούρια απορία γεννάται.
    Γιατί η υπερθέρμανση της νότιας Ασίας έως την Σαχάρα να ευνοούν την επικράτηση των βόρειοανατολικών ανέμων όταν σπρώχνουν τις ψυχρές αέριες μάζες από κάθε πλευρά βορειότερα;
    Επιπλέον στα μελτέμια πρωτεύον ρόλο παίζουν και οι υψηλές πιέσεις στα βαλκάνια ως ένα απαραίτητο από τα δύο γεγονότα(με το θερμικό χαμηλό της τουρκίας)για την δημιουργία των μελτέμιων.
    Εδώ τι παραλληλισμός μπορεί να υπάρξει αφού όπως προηγουμένως εξήγησα σπρώχνονται οι ψυχρές μάζες προς τα πάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Μήπως το ερώτημά σας απαντάται διά της 4ης παραγράφου της ανάρτησης;
      Κατά τα άλλα κανανκαιρίσιος (παλιακός) χειμώνας στη Σκανδιναβία και γουστάρουμε. Μήπως πάγωσε η θάλασσα στον Βοθνικό και στον Φιννικό κόλπο; Τι ενημέρωση μπορείτε να έχετε επ' αυτού, φίλε μας κ. Μάκη Αγγελή; Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Επί των αποριών του ανώνυμου φίλου (αλήθεια δεν θα πρέπει κάποτε να χρησιμοποιούμε όλοι τα ονόματά μας;) που είναι χρήσιμα για όλους τους φίλους του μπλογκ:
      -Τα κόκκινα βέλη του σχήματος δεν βλέπουν προς τον Β. Πόλο. Βλέπουν προς τον ουρανό.
      -Αν δούμε το μέσο επιφανειακό χάρτη του καλοκαιριού (κλίμα), η τιμή της ατμοσφαιρικής πίεσης στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο είναι σχεδόν η ίδια. Με τον συγκεκριμένο χάρτη όμως βγάζουμε συμπεράσματα γιατί την αυξημένη συχνότητα του μαΐστρου στο Ιόνιο και των μελτεμιών στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι από τη Νάξο και «νοτιοανατολικότερα» οι Β-ΒΔ άνεμοι είναι παρόντες, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει η όχι ισχυρός αντικυκλώνας στα Β. Βαλκάνια (η ένταση είναι διαφορετική). Η εγκατάσταση ισχυρού αντικυκλώνα στα Β. Βαλκάνια, που συνήθως παρατηρείται με το πέρασμα ψυχρού μετώπου από τη συγκεκριμένη περιοχή (καιρός), συνδέεται με τα λεγόμενα ξεσπάσματα του Ετησία.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η υπερθέρμανση της νότιας ασίας όπως και της σαχάρας με τους βορειοαναστολικούς ανέμους;
      κανονικά θα έπρεπε να έχουμε νότιους από την στιγμή που δείξατε στα βελάκια τις θερμές αέριες μάζες να μετακινούνται βορειότερα με το ψύχος από τον σιβηρικό αντικυκλώνα να περιορίζεται και να συρικνώνεται ολοένα και περισσότερο.Αν έχετε όρεξη θα ήθελα να μου το εξηγήσετε αναλυτικότερα διότι δεν το πολυκατανόησα.

      Διαγραφή
  2. Στην εξήγηση που δώσατε δάσκαλε,σωθήκατε αν περιμένατε να τη βρούμε,τουλάχιστον μιλώ για τον εαυτό μου.
    Αυτό που κρατώ είναι ότι συνήθως το 3ο 10ημερο τού Φεβρουαρίου οι βοριάδες ξυπνούν κ ανοίγει η πόρτα των Βαλκανίων για τη μεταφορά ψύχους από τα βορειανατολικά της Ευρώπης.
    Παρόλα αυτά ευχαριστούμε πολύ που για άλλη μία φορά μας μαθαίνετε νέα πράγματα για την ατμοσφαιρική κυκλοφορία κ τη συνήθης συμπεριφορά αυτής τον Φεβρουάριο.
    Τέλος,μαζί με τα μακροπρόθεσμά κλιματικά μοντέλα,μάλλον κ ο Μάρτης θα δείξει φέτος τα δόντια τού.
    Τα στατιστικά από τέτοιους τύπους καιρού με παρόμοιους χειμώνες σαν το φετινό έχουν δείξει ότι μετά πάμε σε όψιμο χειμώνα.
    Όλα αυτά βέβαια μένει να τα δούμε στην πορεία.
    Ευχαριστούμε κ πάλι για το άρθρο σας(θα το διαβάσω πέντε έξι φορές να το εμπεδώσω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κατά δύναμιν, Φώτη μου. "Πουλάω βιβλία και λέω για τους εξωγήινους", όπως πρόσφατα είπαν κάποιοι!

      Διαγραφή
    2. Σε τέτοια απλά κωφεύουμε κ συνεχίζουμε....

      Διαγραφή
  3. Στη βόρεια Κρήτη πάντως έχω την εντύπωση ότι η πλέον ανεμώδης περίοδος του έτους τοποθετείται στο τέλος Φλεβάρη-αρχές Μάρτη, ενώ σχεδόν όλες οι περιπτώσεις σφοδρότατων βόρειων ανέμων και ζημιογόνας θαλασσοταραχής παρατηρούνται διαχρονικά μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου (23-2-2013, 23-2-1929, 22-2-1940, 29-2-1968, 23-2-1983, 24-2-1992, 25-2-2019 κ.ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμπληρώνω το προηγούμενο σχόλιό μου με την παρατήρηση ότι σε όλες τις περιπτώσεις που ανέφερα συνέβαλε αποφασιστικά βαρομετρικό χαμηλό από τη Σύρτη, η συχνότητα των οποίων, όπως επισημαίνετε στο άρθρο σας, αυξάνεται σημαντικά από το τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kύριε Ζιακόπουλε συγχαρητήρια και πάλι για αυτό που μας δώσατε,αλλά αυτήν η ανάλυση προυποθέτει σιβηρικό,αντέχει πια σε εναν σιβηρικό με "εκπτώσεις" τουλάχιστον στα νοτιοδυτικά κράσπεδα του? "θωμας"

    υ.γ.ενδιαφέρον είναι να υποτυπώσετε την παραπάνω ανάλυση και στα μελλούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο πραγματικά, που εξηγεί το ότι ειδικά στα ανατολικά στα τέλη Φλεβάρη και στις αρχές Μάρτη το καιρικό μοτίβο είναι συνήθως χειμερινό και συχνά αρκετά βροχερό λόγω συνεπακολουθων χαμηλών εκ Συρτης (όπως πολύ σωστά είπε και ο κος Στυλιανακης πιο πάνω). Διαφαίνεται κάτι τέτοιο και για φέτος αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NW Pindos
    Από όσα καταφέραμε να καταλάβουμε έτσι εξηγείται προφανώς το γεγονός ότι ο Μάρτιος είναι μια προέκταση του χειμώνα. Ο Μάρτιος μάλιστα είναι πιο κρύος μήνας από το Νοέμβριο σίγουρα, και ενδεχομένως και από τον Δεκέμβριο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ανάλυσης είναι πόσο εξασθενημένος είναι ο Σιβηρικός αντικυκλώνας στα νότια κράσπεδα του αν κατάλαβα καλά.
    ΥΓ. Πρακτική, δε, απόδειξη της κλιματικής αλλαγής αποτελεί το γεγονός ότι στην τελευταία κακοκαιρία που είχαμε (αυτή με τον πολύ υετό εννοώ), ενώ υπό τις συνθήκες του παρελθόντος η κακοκαιρία αυτή θα έδινε 15 πόντους χιόνι στη Θεσσαλονίκη, 30-50 πόντους στις πόλεις της Δ. Μακεδονίας, ένα μέτρο+ στα 1000μ., ενάμισι μέτρο+ στα 1350 μ. και από κει και πάνω το χάος, αντί όλων αυτών είχαμε: βροχές και χιονόνερα μέχρι τα 800μ, κανένα 30ποντο πάνω από τα 1000μ με το ζόρι, ένα 50 ποντο - 70ποντο στα 1600μ. κ.ο.κ. και δυστυχώς αυτό έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και γι αυτό παρατηρούνται και οι απότομες πλημμύρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η απάντηση που δώσατε δάσκαλε πολύ δύσκολη να την έβρισκα δεν υπήρχε περίπτωση.Σαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου το 91 συνετρίβη στο Όρος Όθρυς το C 130 παρασύροντας στο θάνατο 63 παλικάρια Αθάνατοι, πέρα από αυτό το τραγικό γεγονός που είναι ακόμη στη μνήμη μας ζωντανό θυμάμαι ότι τότε στην Όθρυ είχε 7 μέτρα χιόνι και το ψάχναμε επειδή επικρατούσε κακοκαιρία επί μέρες, σήμερα αλλάξανε οι εποχές και δεν έχει ούτε για δείγμα τώρα πιστεύω ότι κάτι διαφενεται γύρω στις 15 και μετά αλλά η ένταση και αν θα έχει υετό θα το δούμε από εβδομάδα.Χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. NW Pindos
    Μπείτε παρακαλώ στο youtube και στην αναζήτηση πατείστε: extrem schnee Bettmeralp + Reederalp 22-1-2018. Πρόκειται για Δήμους στις Ελβετικές Άλπεις. Αυτά τα χιόνια βλέπαμε πριν κάποια χρόνια στα ορεινά χωριά της Πίνδου με υψόμετρο 1350μ. τέτοια εποχή. Σχόλιο ουδέν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιάννης από Μυτιλήνη5 Φεβρουαρίου 2021 στις 3:54 μ.μ.

    Καλησπέρα από την ηλιόλουστη Μυτιλήνη! Ευχαριστούμε για την απάντηση-εξηγηση κύριε Ζιακοπουλε!! Κάτι έπιασα κ'γω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην πατρίδα μου, τη Καλαμάτα, στις 17 Μαρτίου 2003 καταγράφηκε βόρειος άνεμος με ριπές 120 km/h, που είναι και το ρεκόρ για τον μήνα αυτό πανελλαδικά! Ήταν άραγε Ορνιθίες? Ευχαριστούμε δάσκαλε για το "μάθημα", και για την ομορφιά του καιρού και του κλίματος που μοιράζεσαι μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και για να τιμήσω την ιδιαίτερη πατρίδα του δασκάλου, να συμπληρώσω ότι στις 25 Μαρτίου 1998 οι ριπές το βόρειου ανέμου στα Ιωάννινα έφτασαν τα 108 km/h!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να σαι καλά Δάσκαλε! Πολύ ωραίο μάθημα μετεωρολογίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ καλό το άρθρο σας. Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα και από εμένα!
    25 Μαρτίου 1998 θυμάμαι απίστευτη χιονοθύελλα στην Αράχωβα με πολλές ζημιές.Στις 26 τα ανεμοσούρια έκλεισαν πόρτες και παράθυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπημένα μου μοντέλα,σας γράφω πάλι από ανάγκη και σας λέω πως δεν τσιμπάμε πια!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και ενώ οι Τ στα 850 αγγίζουν σήμερα το +12 στα ανατολικά κ νότια κ το +10 στα δυτικά ΒΔυτικα,στα ορεινά τα χιόνια στην κυριολεξία "πετσοκόβονται" με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενώ την ίδια ώρα σε κλειστές ηπειρωτικές ακόμη κ πεδινές περιοχές το σκηνικό είναι πιο φθινοπωρινό.
    Εκτός του νομού Ιωαννίνων αλλά κ άλλων περιοχών,στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία κ στον κάμπο(κ όχι μόνο) τού Αγρινίου η ολοήμερη αυξημένη υγρασία,η περιορισμένη ορατότητα που διήρκησε μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αλλά κ οι αραιές συννεφιές, κατάφεραν να κρατήσουν τον υδράργυρο στους 16β το μεσημέρι κ στους 6β το πρωί.
    Ας πούμε λοιπόν ότι εδώ κάτω,κρατά κάποια προσχήματα ο καιρός.
    Όλα τα μάτια των καιρόφιλων είναι στραμμένα στο δεύτερο μισό τού Φεβρουαρίου κ στο τι θα δείξει το σύνολο των μοντέλων στα επόμενα run τούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φώτη εδώ εμείς το αντίθετο με το κοντομανικο και στον ήλιο δεν κάθεσαι ο υδράργυρος δε να φλερτάρει στους 20 βαθμούς ίσως και παραπάνω ,τώρα θα συμφωνήσω και εγώ για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το δεύτερο 15 του Φλεβάρη πολλά τα σενάρια και περιμένω και μήπως κάνει και ο δάσκαλος καμία μακροπρόθεσμη προβλεψη και μας διαφωτίσει.χρηστος από οθρυ

      Διαγραφή
  18. Μετά από όλα αυτά,πως να μην πεις ΔΑΣΚΑΛΟ τον κύριο Ζιακοπουλο.
    Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Ζιακοπουλε.
    Τα εξηγειτε τόσο απλά,που και άσχετος να είσαι όπως εγώ,κάτι κάτι καταλαβαίνω.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ καλά για να είναι αληθινά όσα δείχνουν τα παγκόσμια μοντέλα.Πάντα κάτι στραβωνει στο τελος!Πιστεύω ο Κ.Ζιακοπουλος έως την Κυριακη θα δώσει ένα σημάδι προσανατολισμου..Γιάννης από Χαλκίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων παρουσιάζουν μια κατάσταση... ονειρική! Ας την απολαύσουμε στην οθόνη για όσες ώρες θα υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι κάτοικοι της ΔΒΔυτικής χώρας μετά από ένα μικρό διάλειμμα να ετοιμάζονται για νέες αξιόλογες βροχές κ καταιγίδες από την Δευτέρα το πρωί κ τουλάχιστον για ένα πενθήμερο συνοδεία δυνατών ΔΝΔυτικών ανέμων κ πολλά χιόνια στα πολύ ορεινά όμως αρχικά τμήματα της δυτικής Πίνδου.
    Κάποιες βόρειοανατολικές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές όπως κ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πάρουν κ εκεί σε δεύτερη φάση κάποια φαινόμενα με τη μορφή τοπικών καταιγίδων.
    Αυτό είναι το σενάριο πού δείχνει να έχει κλειδώσει μέχρι τις 12 με 13 τού μήνα.
    Από εκεί κ έπειτα όλα είναι ανοιχτά κ όπως έχει εννοηθεί σε τούτο το μπλογκ το δεύτερο μισό τού Φλεβάρη πιθανόν να κρύβει εκπλήξεις για πολλές αυτή τη φορά περιοχές της χώρας μας.
    Υπάρχει αυτή τη στιγμή ομοφωνία των μοντέλων μαζί κ των ensemble ευρωπαϊκού κ αμερικανικού για μία αξιόλογη ψυχρή εισβολή,όμως είναι τόσα πολλά τα σενάρια στην πανευρωπαϊκή κυκλοφορία που για όποιον σκαμπάζει τα βασικά,θα δει ότι ο κινητήριος μοχλός της έκβασης του δικού μας καιρού είναι το μέγεθος των αντικυκλώνων που θα ενισχυθούν στην περιοχή της Ρωσίας κ της Σκανδιναβίας.
    Εκεί λοιπόν,
    δεν έχει ξεκαθαρίσει στα τρεξίματα το μέγεθος(πλάτος κ βάθος hPa)κ η στάση αυτών των υψηλών πιέσεων που θα κρίνουν την ακριβή πορεία κ την ένταση του ψύχους στην περιοχή μας.
    Όλα είναι ανοιχτά!
    Απορώ λοιπόν πως κάποιοι ήδη στα sosial media εξαπολύουν δηλώσεις κ αναρτήσεις για χιόνια έως τις βάρκες κ τους βαφτίζουν ήδη μάλιστα κεντροβόρειους η ανατολικό προσηνέμους.
    Υπομονή θα πρότεινα λίγες μέρες ακόμη κ ας μην προτρέχουμε.
    Πάμε για τα σίγουρα κ εδώ θα είμαστε για την ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο δεύτερο μισό τού μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συμπληρώνοντας την παραπάνω ανάρτησή μού κ για να αποδείξω πόσο μπερδεμένα ακόμη είναι τα πράγματα,αυτές λοιπόν οι θηριώδης υψηλές πιέσεις στη βόρεια κ ΒΑ Ευρώπη όπου θα ευνοήσουν την ψυχρή κατάβαση σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, βλέπουμε ότι στα τελευταία run των χαρτών μέσης στάθμης της θάλασσας το κάθε μοντέλο για εκείνη την περίοδο δίνει διαφορετική προσέγγιση ως προς την κίνηση αλλά κ την πίεση αυτών των αντικυκλώνων.
    Άρα καταλήγω κ πάλι,πως κάποιοι έχουν βγάλει από τώρα συμπεράσματα για το πού κ αν θα χιονίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μιλαμέ για γνήσια Μετεωρολογία και για ΔΆΣΚΑΛΟ με κεφαλαία! Με λίγα λόγια απλά λιτά και όμορφα...... Κύριε ζιακόπουλε έχετε βγάλει δυνατούς μαθητές και συνεχίζουμε. Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα σας. Ερωτήματα:
    1) Από πότε έχει να χιονίσει στη Γαύδο;
    2) Από πότε έχει να χιονίσει ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
    3) Πώς προστατεύουν οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών τα δένδρα τους και την παραγωγή τους;
    4) Πώς προστατεύουν οι καλλιεργητές πατάτας την παραγωγή τους στην αποθήκη;
    5) Πώς προστατεύονται οι εξωτερικοί καυστήρες θέρμανσης και οι σωληνώσεις τους, οι βρύσες, οι αντλίες, ψυγεία αυτοκινήτων, τροφοδοσίες πετρελαιοκινητήρων κλπ;
    6) Τι εννοούσε το Γενάρη του 2017 ο δήμαρχος Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη όταν δικαιολογιόταν ότι πάγωσε το αλάτι στις αλατιέρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με το φίλο μου Χρήστο Πετρόπουλο, στη Γαύδο έχει να χιονίσει από τις 13-2-2004 και έχει να χιονίσει ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τον Ιανουάριο του 2017.
      Γαι το τρίτο ερώτημα έχω γράψει πολλά στα βιβλία μου, αλλά για τα υπόλοιπα ερωτήματα καλύτερα είναι να απαντήσουν άλλοι, αρμοδιότεροι εμού!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ κ. καθηγητά για τις απαντήσεις, το πρώτο το ήξερα, για το δεύτερο δεν ήμουν σίγουρος, για τα 3ο, 4ο και 5ο γνωρίζουν αυτοί που τα έχουν στην ιδιοκτησία τους, όσο για το 6ο, δικαιολογιόταν άκομψα για το πάγωμα του πετρελαίου των αλατιέρων, των οποίων οι οδηγοί δεν είχαν φροντίσει να αποτρέψουν.
      Όλα τα ερωτήματά μου έχουν χαρακτήρα εγρηγορητικό, είναι εν μέρει ρητορικά και κυρίως επαγρυπνητικά.

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα σε όλους. Υπάρχει κάποιο λίνκ για τις μέσες μέγιστες ανά δεκαήμερο για την Αθήνα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή