Σταράτες κουβέντες

Όταν δεν υπάρχουν παρατηρήσεις για το ύψος των χιονοστρώσεων με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, οποιαδήποτε εικασία γίνει περί του ακριβούς ύψους των χιονοστρώσεων εφάμιλλων χιονιάδων μπορεί να έχει βάση. Προσωπικά, νομίζω ότι στο κέντρο της Αθήνας στο χιονιά του 2008 το ύψος της χιονόστρωσης ήταν μεγαλύτερο από το ύψος της χιονόστρωσης του τελευταίου χιονιά, αλλά δεν θέλω να σταθώ στο θέμα αυτό. Το ζήτημα είναι άλλο και έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των επιπτώσεων μιας σοβαρής ψυχρής εισβολής.


Η τελευταία ψυχρή εισβολή δεν προκάλεσε έντονα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, γιατί, πέρα από τα όποια προληπτικά μέτρα, ήταν λιγότερο ψυχρή από τις προηγούμενες και δεν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί το παγωμένο χιόνι. Από την άλλη όμως πλευρά, προέκυψε πρόβλημα με τις πτώσεις πολλών δένδρων που ως προς το μέγεθός του δεν υπήρξε στο παρελθόν. Κατά τη γνώμη μου, πέραν όλων των άλλων λόγων, το χιόνι που έπεσε στα βόρεια προάστια δεν ήταν μόνο πολύ. Λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών ήταν και πιο βαρύ από το χιόνι των προηγούμενων μεγάλων χιονιάδων.  

Παρακολουθώντας επί δεκαετίες τα διαδραματιζόμενα μετά από μια σοβαρή κακοκαιρία στον τόπο μας, θλίβομαι γιατί οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις κατηγορούν τις κυβερνήσεις για αβελτηρία και ανικανότητα και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν με επιχειρήματα που συχνά δεν πείθουν. Όταν ενσκήψει σοβαρή κακοκαιρία, ακόμα και τα πιο οργανωμένα κράτη του κόσμου θα δοκιμαστούν και τις περισσότερες φορές δεν αποφεύγονται ούτε οι μεγάλες καταστροφές ούτε, δυστυχώς, τα ανθρώπινα θύματα. Είναι καιρός τα πολιτικά κόμματα από κοινού να καθίσουν και να οργανώσουν την άμυνα της χώρας απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η αποσταθεροποίηση του κλίματος που δημιουργεί η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μας φέρει όλο και πιο συχνά μπροστά σε ακραίες καιρικές καταστάσεις.  

24 σχόλια:

  1. Συχνά σκεπτόμουν κατά το παρελθόν ότι δεν ήταν λογικό ένα κράτος όπως η Ελλάδα να επενδύσει χρήματα για την έντονη χιονόπτωση που θα προκύψει μια φορά στα δέκα - δεκαπέντε χρόνια. Αντίστοιχα η Γερμανία δεν χρειαζόταν να επενδύσει στην αντιμετώπιση καυσώνων. Αντίστοιχο επιχείρημα είχε χρησιμοποιήσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών (νομίζω ο Σκανδαλίδης ήταν) στο χιονιά του 2002 για να αντιμετωπίσει την τότε ασκηθείσα κριτική.
    Τώρα πια όμως με τη συχνότητα ακραίων φαινομένων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές μάλλον πρέπει να αλλάξουμε τακτική. Η πρότασή σας για διακομματική συνεννόηση είναι η μόνη ρεαλιστική για να αποφύγουμε μελλοντικές συμφορές και καταστροφές , αλλά, δυστυχώς, τη βλέπω ανεφάρμοστη. Η διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό λ.χ. θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση ως πράξη προστασίας του ιδιώτη αναδόχου. Παλαιότερα η νυν κυβέρνηση ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση και νυν αντιπολίτευση για ολιγωρία λ.χ. στη Μάνδρα…
    Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και στο εξωτερικό…Στην Γαλλία, όπου έχω ζήσει αρκετά χρόνια (παλαιότερα κατά τη δεκαετία του ΄90), προβλήματα που γεννούσαν πλημμύρες ή έντονες χιονοπτώσεις αποτελούσαν πεδίο αντιπολιτευτικής κριτικής.
    Δυστυχώς, θα κληθούμε σύντομα ως ανθρωπότητα να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ομόνοιας και αμοιβαίων υποχωρήσεων…

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς κύριε ζιακοπουλε,μια ζωή οι Έλληνες τρώγονται μεταξύ τους. Είναι παράλογο,σε όποια τραγωδία κ εάν συμβεί,να βάζουν γνώμονα το πολιτικό συμφέρον κ όχι το συμφέρον του απλού πολίτη που τους ψήφισε κ τους έφερε στην πολιτική θέση που βρίσκονται. Μακάρι κάποια στιγμή να συμφωνήσουν,σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, προσωπικά δεν το βλέπω ούτε σε 100 χρόνια από τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνω οι απόψεις κύριε ζιακοπουλε. Οταν εδω στην Ελλάδα μάθουμε να μην ζούμε σαν τα καβούρια στο βαρέλι τοτε ίσως μπορέσουμε να καθησουμε και να δουμε γενικός όλα τα πράγματα ποιο σοβαρά. Γιωργος Βολος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι κρατικοί μηχανισμοί είναι προετοιμασμένοι για καιρικά και φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν συνήθως...και στην Ελλάδα αυτές οι χιονοπτώσεις και γενικά οι χιονοπτώσεις στα πεδινά δεν είναι συνηθισμένες. Η κλιματική αλλαγή όμως απαιτεί ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε ακραία φαινόμενα όλων των ειδών. Μετά το τσουνάμι, η Ινδονησία εγκατέστησε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, π.χ. Κοιτάξτε και το μπάχαλο που δημιουργήθηκε στο Ν.Τέξας, στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού μετά τις ανευ προηγουμένου χιονοπτώσεις. Ή με τους καύσωνες και τις πυρκαγιές-τέρατα στη Σιβηρία...Οι κακοκαιρίες χειμερινού τύπου μειώνονται σε συχνότητα στη χώρα μας, αλλά αυτό δεν μειώνει την ένταση και τα προβλήματα που δημιουργούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Ζιακόπουλε, προφανώς συμφωνώ απόλυτα σ'αυτά που αναφέρετε. Απ'ότι θυμάμαι, η συμπεριφορά της εκάστοτε αντιπολίτευσης δεν έχει διαφοροποιηθεί ούτε μία φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια (46, αν βγάλω την περίοδο της Χούντας). Το ίδιο υποκριτικά επικριτική ήταν σε όλες τις πολιτικές περιόδους σε όμοιες καταστάσεις και τα ξεχνούσε όταν έπαιρνε την εξουσία. Μου άρεσε εξαιρετικά η εξήγηση που δώσατε στο θέμα που τώρα δημιουργήθηκε με τις επιπτώσεις των πεσμένων δένδρων στην ηλεκτροδότηση, που δυστυχώς θα καταλήξει σε εκατόμβη του πράσινου. Το ίδιο ακριβώς θέμα δημιουργήθηκε (και την ίδια επίπτωση στο πράσινο είχε) με τα δένδρα που ξερριζώθηκαν κατά εκατοντάδες στη μεγάλη θύελλα της 5/6 Ιανουαρίου 1978 στην Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά πεύκα είχαν ξεριζωθεί στη διαχωριστική νησίδα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και όχι μόνο το διήμερο 25-26/3/1998.

      Διαγραφή
    2. Ούτε η συμπεριφορά της εκάστοτε κυβέρνησης έχει διαφοροποιηθεί.Η αποποίηση ευθυνών,μας έχει γίνει συνήθεια.Το σωστό είναι να υπάρχει μια κοινή πολιτική ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Απίστευτη η κακοκαιρία του διημέρου 25-26 Μαρτίου του 1998 σε πολλά μέρη της χώρας μας Δάσκαλε και κυρίως Στερεά και Πελοπόννησο. Αν θυμάμαι καλά εκείνος ο Μάρτης είχε και 2 ή 3 ημέρες χιονόπτωσης στο κέντρο της Αθήνας, σωστά θυμάμαι?

      Διαγραφή
  6. Και σταράτα και "ολικής αλέσεως" δάσκαλε.Βασική αρχή το Ιπποκράτειο "κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν.Κάποια είναι εφικτά ,κάποια μας υπερβαίνουν.Κάποια απαιτούν πολύ κόπο και πολύ κόστος,κάποιων η λυση βρίσκεται στο "αυγό του Κολόμβου".Προσφάτως διεφάνη ότι μάλλον είναι δυσχερέστερη η διαχείριση του πευκιά παρά του χιονιά.Εχω ζήσει τις δυσκολίες αποχιονισμού ορεινών οδων και οικισμων στον μεγάλο χιονιά του 2004(η σύζυγος ήταν υπεύθυνη αντιδήμαρχος).Σε αρκετά σημεία είχε χαθεί εντελώς το ανάγλυφο.Εν όψει και της κλιματικής αλλαγής,ας επιστρατευτούν οι ειδικότεροι και πρακτικότεροι.Δάσκαλε ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν .Το "ουκέτι καιρος" ανίσχυρο!.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο, δεν μου τα λες καλά. Την άρνησή σου μετά τη Γεσθημανή τη συγχώρεσα, αλλά τώρα υποπίπτεις σε μεγαλύτερο αμάρτημα, προτρέποντάς με να πάω στο ναό και να συνεργαστώ με «τοὺς πωλοῦντας βόας καὶ πρόβατα καὶ περιστεράς καὶ τοὺς κερματιστὰς»! Δεν γλυτώνουμε το μάλωμα από τον Παπα-Σταμάτη με τίποτε. Και με το δίκιο του!

      Διαγραφή
    2. ---Ο Παπα-Σταματης σίγουρα θα έλεγε ότι "Πασα αμαρτία και βλασφημία αφαιρεθήσεται τοις ανθρώποις,πλην της βλασφημίας (αμαρτίας) κατά του Αγίου Πνεύματος".Νομίζω ότι απέχουμε....!.

      ---Ουδεμία σχέση με κερματιστές,αργυραμοιβούς ,σαράφηδες και τους ομοίους.
      ---Με ενδιαφέρουν οι αριστείς του πνεύματος και της επιστήμης.Μια τέτοια Πολιτεία ονειρεύτηκε ο Πλάτωνας.Σαυτήν "Οι βασιλείς φιλοσοφούν ή οι φιλόσοφοι καθίστανται βασιλείς".

      ---Ειναι γνωστόν ότι στο πρόσφατο παρελθόν εδιώχθητε. Αλλά "μακάριοι οι δεδιωγμένοι....".
      ---Η προτροπή-ευχή μου αφορούσε στη συμμετοχή σε ένα team ειδικών επιχειρησιακών αρίστων στο είδος τους.--------Π.Α.

      Υ.γ. Επειδή το σύμπλεγμα θσ είναι ξένο προς το γλωσσικό μας αίσθημα,υπέστη αντιμετάθεση σε σθ ,το οποίο είναι γλωσσικά οικείο,και έτσι στην καθημερινή χρήση το Αραμ. Γεθσημανή έγινε Γεσθημανή.-----Π.Α.

      Διαγραφή
    3. "Γηράσκω δ’αεί πολλά διδασκόμενος".

      Διαγραφή
  7. Εγώ έχω την αίσθηση ότι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός σπασμενων κλαδιών ή και δέντρων έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα δέντρα μεγάλωσαν, ουδείς τα φρόντισε και η κακοκαιρία έδωσε τη χαριστική βολή. Η θερμοκρασία στας βόρεια προάστια τουλάχιστον ήταν μια χαρά, οπωσδήποτε όχι ακραία χαμηλή όπως το 2004 ή 2008 αλλά χαμηλή (χαρακτηριστικά από Κυριακή βράδυ έως Τετάρτη πρωί ήταν μόνιμα αρνητική, στην πλατεία Πολιτείας υψηλότερη -0,2 σε ένα διάλειμμα Δευτέρα πρωι, μικρότερη -2,1 και στο μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ-1 και-1, 5), ενώ η ποιότητα του χιονιού εξαιρετική και το χιόνι εξαιρετικά αφράτο. Θεωρώ βέβαιο ότι μετά την αποψίλωση που συνέβη, αν αυριο είχαμε ακριβώς την ίδια κακοκαιρία (πω πω θα ήταν φανταστικό) τα προβλήματα θα ήταν πολυ λιγοτερα, ακριβώς γιατί ο, τι "περιττό" κόπηκε.

    Νομίζω ότι η πρόληψη (δηλαδη κλάδεμα) σε κεντρικό επίπεδο (κυβέρνηση) ή τοπικό (δήμος) αλλά ακόμα και σε επίπεδο κάθε πολιτη (χαρακτηριστικά ένα δέντρο του γείτονα έπεσε στο δικό μας οικόπεδο συνθλιβοντας (ευτυχώς μόνο) τη μάντρα και κλείνοντας τη μια εκ των δυο εξόδων προς το δρόμο), είναι το κλειδί.
    Επίσης, θεωρώ ότι το ότι έκλεισε η εθνική ήταν μια σωστή κίνηση, διαφορετικά θα είχαμε σκηνικά ΓΑΠ να χαιρετάει αυτοκίνητα χωρίς οδηγους στη Μαλακάσα....
    Σε κάθε περίπτωση ήταν μια δύσκολη κακοκαιρία που σφυροκοπησε την Αττική. Αν ήταν νο1, 2 ή 3 λίγη σημασια εχει. Οπωσδήποτε όμως δοκίμασε τα όρια της και το αποτέλεσμα δεν ήταν κολακευτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να κλείσει η εθνική για να μην "κλείσει" είναι ένα θέμα.Ο δρόμος Λαμία-Καρπενησί πάντως δεν έκλεισε ποτέ.Ακόμη και τη νύχτα που έριξε 30εκ(όλα με αρνητικές θερμοκρασίες) έμεινε ανοιχτός,ενώ έχει μήκος 80 χιλίομετρα κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε υψόμετρο.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Εδώ δεν έκλεινε η Κατάρα Ιωαννίνων στα 1700 μέτρα υψόμετρο (το ορεινότερο οδικό σημείο της Ελλάδας) με 2 και 3 μέτρα χιόνι και φοβερούς ανέμους. Εδώ στα Γιάννενα ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας κάνει φοβερή δουλειά. Μάλιστα, τα τοπικά κανάλια τις τελευταίες ημέρες έλεγαν χαρακτηριστικά για τα προβλήματα της Αθήνας πάντα χαριτολογώντας: ε ρε Μαυρογιωργος που σας χρειάζεται.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Δημήτρη, ισχύει αυτό που λες. Όμως: 1) άλλη η οδηγική παιδεία των ανθρώπων περιοχών αυτών εκεί και άλλη των Αθηναίων σε συνθήκες χιονιού (πάμε στοίχημα ότι εδώ οι μισοί θα ήταν χωρίς αλυσίδες και μετά θα λέγανε πού είναι το κράτος; Εδώ οι μισοί πατάνε τη ΛΕΑ χωρίς κανένα λόγο όταν πάνε στο χωριό το Πάσχα, στις αλυσίδες θα κολλήσουν;) 2) άλλο μια εθνική οδός που χρησιμοποιείται ως βασική αρτηρία από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου καθημερινά και άλλο μια εθνική οδός που χρησιμοποιειται μόνο ως τέτοια...

      Ήταν ολόσωστη απόφαση να κλείσει η εθνική στην Κηφισιά κι ας διαφωνούμε μέχρι ...τον επόμενο χιονιά με τις επιλογές της κυβέρνησης. Ήταν μαθηματικά βέβαιο τι θα συνέβαινε από Κηφισιά μέχρι Οινόφυτα μετά από λίγες ώρες....

      Διαγραφή
    4. Καταλαβαίνω πως το θέτεις.Μάλλον είναι η λογική "πονάει χέρι-κόβει χέρι".Περίπου...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    5. Το θέτω στην εξής βάση: Όταν έχεις αφήσει τη συγκεκριμένη εθνική ανοιχτή και απλά ζητάς από τον κόσμο να βάλει αλυσίδες, όλες, μα όλες, τις φορές έχει δημιουργηθεί τεράστιο χάος. Γιατί να περιμένουμε κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά; Από τη στιγμή που περιμένεις σφοδρά φαινόμενα και αναμένεις ίδια οδηγική συμπεριφορά από τους οδηγούς νομίζω ότι η κοινή λογική οδηγεί σε αυτό το μονόδρομο. Έτσι προστατεύεις και το μέσο πολίτη που θα εγκλωβιστεί και αυτός εκεί παρότι έχει τις ελυσίδες του και τον άμυαλο οδηγό που θα εγκλωβιστεί από χαζομάρα αλλά και την πρόσβαση ενός ασθενοφόρου πχ στα Κιούρκα αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη που σε διαφορετική περίπτωση δε θα συνέβαινε γιατί η ΛΕΑ θα ήταν και αυτή κλειστή!

      Φυσικά, θα ήθελα να ακούσω μια οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση. Κι επίσης, να σημειώσω ότι μου είναι παντελώς αδιάφορο ποιος πήρε μια τέτοια απόφαση. Την κρίνω ως λογική, ορθή και πρακτική.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα από Χαλκίδα,συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τα λεγόμενα του Κ.Ζιακοπουλου.Σιγουρα ευθύνες βαραίνουν τους αρμόδιους είτε αυτοί λέγονται τοπική αυτοδιοίκηση είτε λέγεται ΔΕΔΗΕ είτε δασαρχείο κτλ..απάντηση δεν θα πάρουμε.Ομως κατ'εμε ευθύνες έχουμε και οι ίδιοι πολίτες/άκουσα στα πληγέντα Β.Προαστια κατοίκους να λένε δεν είχαμε ξύλα,δεν είχαμε νερό κ δεν είχαμε τροφή..εσύ προνοήσες ενόψει χιονιά(ποτέ δεν ξέρεις τι ένταση θα βγάλει) να εφοδιαστείς με τα απαραίτητα για την οικογένεια σου?ΥΓ:Δεκαετία 90 σε ορεινό χωριό της Εύβοιας(Στενή) ζούσε ο παππούς μου/όταν ενεσκηπτε χιονιάς κάναν τα κουμάντα τους από πριν(ξύλα,φαγητό,γεννήτρια(ρεύμα) κ.τ.λ και το χιόνι έφτανε ως τα μπαλκόνια τους και κράταγε μέρες,προνοουσαν τώρα η δική μου γενιά(40 ετών) πιο αφελείς και το πληρώνουμε σε πολλά ζητήματα!Καλό βράδυ.Γιαννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. NW Pindos
    Να τα δούμε ένα ένα: α) Οδικό δίκτυο: Δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα και ήταν σωστή η απόφαση που έκλεισε η Ε.Ο. (μερικώς) για ένα 24ωρο αφ΄ ης στιγμής δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα αποχιονισμού και θα εγλωβιζόταν σίγουρα κόσμος. Αυτό που πρέπει να δει το κράτος είναι ενδεχομένως η οργάνωση πλήρους συστήματος αποχιονισμού διότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον με συχνότητα, β) πτώσεις δένδρων: είναι αυτονόητο ότι αυτό συνιστά απρόβλεπτο φυσικό γεγονός. Να σημειωθεί ότι η κοπή ειδικά πεύκου και ελάτης, που αποτελούν τα πλέον προστατευόμενα είδη, όταν βρίσκονται σε ιδιόκτητο χώρο επιτρέπεται (η κοπή) μόνο κατόπιν άδειας και για συγκεκριμένο λόγο και όταν βρίσκονται σε δημοτική ή κοινοτική έκταση μόνο κατόπιν απόφασης των αρμοδίων οργάνων των ΟΤΑ κατόπιν γνωμοδότησης της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας (γεωπόνων κλπ.). Και τι έπρεπε να κάνουν οι ΟΤΑ; να έχουν ήδη βγει στους δρόμους από πριν στο πλαίσο προγράμματος «μεγάλο πριόνι» (!!!) και να κόβουν αβέρτα δένδρα; και με ποιο κριτήριο; (ρητορικά τα ερωτήματα βέβαια) διότι πολλά από αυτά που έπεσαν δεν έδιναν την εικόνα ότι θα πέσουν. Είναι προφανές ότι είναι αδύνατο να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι το πεύκο και η ελάτη ευδοκιμούν σε μεγάλα υψόμετρα και σε κλίματα με αυξημένη υγρασία (οπωσδήποτε) είναι προφανές ότι σε χαμηλά ξηρά κλίματα και με ζέστη αρκετούς μήνες το χρόνο (όπως η Αττική) ξεραίνοναι και φυσικά αδυνατίζουν. Επομένως συμφωνώ με προηγούμενο σχόλιο ότι έπεσαν τα δένδρα που είχαν φτάσει στα όρια τους (λόγω κλίματος) και δυστυχώς ήταν πολλά αυτά και γ) αναφορικά με τους στύλους ηλεκτρικού ρεύματος εδώ τίθεται το ζήτημα εάν ο διαχειριστής του δικτύου (ΔΕΔΗΕ) μπορεί να τοποθετεί αυτούς δίπλα σε δένδρα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαγορεύσεις αρκεί να συντηρείται σωστά το δίκτυο. Άρα το ερώτημα είναι εάν ενήργησε άμεσα ο κρατικός μηχανισμός μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για την αποκατάσταση τους και νομίζω ότι ενήργησε άμεσα και μέσα σε σωστά χρονικά πλαίσια αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη έκταση των ζημιών, που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έλατο εντέχει το βάρος του χιονιού και πολύ δύσκολα σπάει.Η χαλέπιος πεύκη που υπάρχει στην Αττική και αλλού δεν ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα αλλά σε χαμηλά με ξηροθερμικό κλίμα.Έχει όμως τέτοιο ξύλο που σπάει έυκολα,καμία σχέση με την μαύρη πεύκη και τα ρόμπολα. Τώρα μου ήρθε και μια ιδέα,μαζί με έκτακτο δελτίου καίρου να βγαίνουν και απαγορευτικά κυκλοφορίας,όπως με πλοία,αεροσκάφη κτλ.Καλημέρα
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  10. Χαίρομαι γιατί το Αστεροσκοπείο Αθηνών συμφωνεί με την προ δύο ημερών εκφρασθείσα άποψή μου ότι το χιόνι του πρόσφατου χιονιά ήταν πιο βαρύ σε σχέση με το χιόνι των μεγάλων χιονιάδων της τελευταίας 20ετίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια δάσκαλε!
      Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας αυτήν ακριβώς την πρόταση στο κείμενο δεν την κατανόησα και αναρωτήθηκα τι θέλετε να πείτε! Είπα να γράψω σχόλιο και να σας ρωτήσω αλλά λέω «όλο ρωτάμε κι εμείς ας τον αφήσουμε τον άνθρωπο ήσυχο». Τελικά χθες το βράδυ διάβασα μια ανάλογη ανάρτηση στην ομάδα nortmeteo στο Facebook από δύο χιονιάδες στα ημιορεινά της πόλης που είχε ο φίλος και δυο φωτο από την αυλή του κι αποτύπωνε το «ελαφρύ» και το «βαρύ» χιόνι κι έτσι κατανόησα καλύτερα αυτό που γράψατε.
      Έτσι εξηγείται πολύ καλύτερα και το γεγονός της πτώσης πολλών πεύκων στην Αττική. Ανάλογο γεγονός είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια στην Κασσάνδρα (πρώτο πόδι Χαλκιδικής για όσους δεν γνωρίζουν): χιόνισε πολύ, έπεσαν πολλά πεύκα στη Σίβηρη και αυτό προκάλεσε πολυήμερη διακοπή ρεύματος και νερού στο μισό πρώτο πόδι...η κατάφυτη με πεύκα περιοχή ήταν μικρή σε έκταση αλλά από εκεί περνά ο δρόμος και οι κολόνες της ΔΕΗ. Κανείς δεν μπορούσε να πιστεύσει πώς και γιατί αργούσε να γίνει η αποκατάσταση... και στην Κασσάνδρα όταν χιονίζει έχει υψηλές θερμοκρασίες και επομένως βαρύ χιόνι και προφανώς κάτι ανάλογο ισχύει και στο Πήλιο επίσης πευκόφυτο . Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτού του είδους οι ζημιές δεν προλαμβάνονται με κόψιμο δέντρων και κλαδιών γιατί η φύση είναι φύση. Άλλωστε δεν πέφτουν μόνο αδύναμα δέντρα ούτε λίγα όπως πχ άλλες φορεσ που φυσά δυνατά και κάποια λυγίζουν. Πέφτουν πολλά λόγω του βαρύ χιονιού! Ούτε θα ήταν λύση πχ να κλαδευτούν τα πεύκα σε αυτές τις περιοχές της αττικής (ή αλλού) που έπεσαν γιατί πολύ απλά οι άνθρωποι έχτισαν μέσα στα πεύκα τα σπίτια τους. Για μένα θα πρέπει οι άνθρωποι να βρουν έναν τρόπο να περάσουν σε αυτές τις περιοχές το ρεύμα(υπόγειο ή υπέργειο δεν γνωρίζω). Ίσως θα πρέπει να δούμε και τι κάνουν σε άλλες χώρες οι αντίστοιχες ΔΕΗ. Ξέρει κανείς ; Έχει διαβάσει κάτι;
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
      ΥΓ: εγώ είμαι δάσκαλος της γλώσσας, φιλόλογος και γλωσσολόγος, αλλά από εσάς μαθαίνω τόσα πράγματα για τη μετεωρολογία και τη φύση που πραγματικά σας ευχαριστώ!

      Διαγραφή