Μέρες του ’36 στη Θεσσαλονίκη

Το 1936  ήταν σημαδιακή χρονιά για τη Θεσσαλονίκη. Από πολιτικής σκοπιάς, το έτος εκείνο έμεινε στην ιστορία της πόλης από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ απεργών εργατών και αστυνομίας τον Μάιο που στοίχισαν τη ζωή 12 ατόμων και τον τραυματισμό περίπου 300. Τα γεγονότα που οδήγησαν στις συγκρούσεις του Μαΐου ξεκίνησαν το Φεβρουάριο, το μήνα που μια άλλη, εξ ουρανού αυτή τη φορά, συμφορά χτύπησε την πόλη. Ας το δούμε αυτό πιο αναλυτικά.


Η 10η Φεβρουαρίου του 1936 ήταν μια σχετικά ήρεμη μέρα χωρίς πολύ κρύο, αλλά το πρωί της επομένης, 11ης του μήνα, όλα άλλαξαν. Μια μετεωρολογική βόμβα, για την ακρίβεια χιονοβόμβα, χτύπησε με βίαιο τρόπο την πόλη. Σε μικρό χρονικό διάστημα στρώθηκε χιόνι μεγάλου ύψους με τη συνοδεία πολύ θυελλωδών Β-ΒΔ ανέμων που σάρωναν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη της 12ης Φεβρουαρίου 1936, το ύψος του χιονιού στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας κυμάνθηκε από πενήντα εκατοστά ως ένα μέτρο και όπως λέει η εφημερίδα: «Στην πόλη έπαψε κάθε κίνηση. Τα καταστήματα έκλεισαν και οι συγκοινωνίες διακόπηκαν (…) Οι μαθητές και οι μαθήτριες διανυκτέρευσαν στα αστυνομικά τμήματα γιατί δεν μπορούσαν να πάνε στα σπίτια τους. Οι εργάτριες και οι εργάτες παρέμειναν στα εργοστάσια».

Στο φύλλο της 13ης Φεβρουαρίου ο Ριζοσπάστης αναφέρει συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τη σφοδρή χιονοθύελλα και τις επιπτώσεις της. Στην Καλαμαριά 72 πρόχειρες κατασκευές (παράγκες), στις οποίες έμεναν πρόσφυγες, γέμισαν χιόνι, γιατί η χιονοθύελλα άρπαξε τις στέγες και μαζί με αυτές κουβέρτες, ρούχα, κ.λπ. Το ίδιο συνέβη και σε άλλους συνοικισμούς. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα: «Στο Τεκέ-Μαχαλά το χιόνι μπήκε σε όλα τα σπίτια. Στο Λεμπέτ σχεδόν όλες οι στέγες των φτωχόσπιτων αναρπάστηκαν και το χιόνι στα δωμάτια έφθασε σε ύψος ενός μέτρου. Στις Συκιές αναρπάστηκαν 50 στέγες και κατακρημνίστηκε ένα σπίτι (…) Στην Αρετσού η θύελλα παρέσυρε τρία ιστιοφόρα. Στην Επανωμή εξώκειλε το ατμόπλοιο Παναγής, του οποίου ο πλοίαρχος και ένας ναύτης πέθαναν από ψύξη κι ένας άλλος ναύτης που έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί εξαφανίστηκε». Δραματική ήταν η εικόνα και στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, όπου θάφτηκαν στο χιόνι πάρα πολλά κοπάδια με τους βοσκούς. Ο απολογισμός της εφημερίδας για τα θύματα είναι τραγικός: «Δεκαπέντε άτομα πέθαναν στην πόλη, δέκα στη γύρω ύπαιθρο και είκοσι άτομα πνίγηκαν στη θάλασσα. Πολλοί έχουν εξαφανιστεί και δεν είναι γνωστό αν ζουν ή αν πέθαναν. Οι τραυματίες είναι ανυπολόγιστοι».  

Η κακοκαιρία της 11ης Φεβρουαρίου 1936 επηρέασε σημαντικά σχεδόν όλη τη χώρα, αλλά για τη Θεσσαλονίκη ήταν η ισχυρότερη και χωρίς αμφιβολία η καταστροφικότερη χιονοθύελλα που έχει πλήξει την πόλη, τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια. Το μεγαλύτερο πλήγμα είχαν υποστεί οι φτωχές συνοικίες της με τις παράγκες που στέγαζαν πρόσφυγες.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σημείωση

Ετεροχρονισμένα προσθέτω τις παρακάτω διευκρινίσεις:

(α) Νομίζω ότι με τον όρο Τεκέ Μαχαλά ο δημοσιογράφος εννοούσε τον Τενεκέ Μαχαλά, κατά λέξη τον Τσίγκινο Οικισμό (Συνοικία) και αναφερόταν στη σημερινή Ξηροκρήνη, στην οποία είχαν στηθεί αρχικά ισραηλιτικά παραπήγματα για τους πυροπαθείς από την πυρκαγιά του 1917 και αργότερα παραπήγματα για την εγκατάσταση των προσφύγων. Η λέξη τεκές σημαίνει ησυχαστήριο δερβίσηδων, κάτι που μάλλον δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη περιοχή.

(β) Το Λεμπέτ ήταν η σημερινή Σταυρούπολη που είχε πάρει το όνομά της από το τζαμί του Λεμπέτ που είχε χτιστεί στις αρχές του 20ου αιώνα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Παλαιότερα, η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε τσιφλίκι ενός Αγά, του Λεμπέτ Αγά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Ευκαρπία ονομαζόταν Άνω Λεμπέτ.


74 σχόλια:

  1. Στην Κωνσταντινούπολη έπεσε ο τρούλος ενός από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας. Στην Κρήτη οι θυελλώδεις άνεμοι (ΔΝΔ-ΒΔ) ξερρίζωσαν δένδρα και προκάλεσαν ζημίες σε σπίτια στο Ηράκλειο, όπου βυθίστηκε και ένα μικρό πλοίο με θύματα. Οι λίγες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν εκείνη τη σκοτεινή περίοδο ανέδειξαν ένα κλίμα έκπληξης και φόβου για τη βιαιότητα του φαινομένου. Αν θυμάμαι καλά, το χαμηλό ενισχύθηκε απότομα και κινήθηκε πολύ γρήγορα από την Αλβανία προς την περιοχή της Χίου - Σάμου, με τελική τιμή 988 ΗΡ, αλλά αυτό εσείς κ. Ζιακόπουλε είστε πλέον αρμόδιος εμού να το επιβεβαιώσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κακοκαιρία της 11ης Φεβρουαρίου 1936 που επηρέασε αρχικά την Ελλάδα και, όπως σωστά αναφέρεις Γιώργο, στη συνέχεια την Τουρκία, ήταν εξαιρετικά σπάνιας έντασης. Αυτό βασικά οφείλεται στην ταχύτατη κίνηση και ταυτόχρονα στη μεγάλη βάθυνση ενός βαρομετρικού χαμηλού που διέσχισε την περιοχή μας από τα ΒΔ προς τα Α - ΝΑ. Αν και δεν διαθέτουμε ακριβείς πληροφορίες για την πίεση στο κέντρο του χαμηλού (ίσως να έπεσε και κάτω από τα 988 hPa), από τους υπάρχοντες χάρτες και την τρομερή ένταση των φαινομένων μπορούμε βάσιμα να εικάσουμε ότι επρόκειτο για μετεωρολογική βόμβα, δηλαδή για εκρηκτικής μορφής κυκλογένεση με πτώση της πίεσης στο κέντρο του χαμηλού μεγαλύτερη από τα 17 hPa σε ένα εικοσιτεράωρο.
      Αναφορικά με την ένταση της χιονόπτωσης στη Θεσσαλονίκη, αναμφίβολα ήταν ακραία και τη συγκρίνω με την ένταση της χιονόπτωσης της 12ης Φεβρουαρίου 2004 στην Αττική, όταν σε πολύ λίγο χρόνο το χιόνι στη Μαλακάσα είχε φθάσει το ένα μέτρο και την αξέχαστη εκείνη Τσικνοπέμπτη αυτοκίνητα και άνθρωποι είχαν αποκλειστεί σε ταβέρνες της Αθήνας.
      Καλημέρα από την ανοιξιάτικη Αθήνα!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα δάσκαλε,
      Τυχαία η αναφορά σας με τα όσα ασύλληπτα δείχνουν τα μοντέλα από χθες; αναμένουμε την τοποθέτηση σας για τον εγγονό της Αριάδνης
      Καλό Σαββατοκύριακο

      Διαγραφή
  2. Αυτός ο σιβηρικος αρκούδα είναι και θυμάται να ξυπνάει πάντα τέτοια εποχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Μαθημενοι εμείς οι κομμουνιστές σε διωγμους, φυλακίσεις και ξύλο, αλλά ποτέ δε λυγιζουμε, πότε δεν τα παρατάμε, πότε δεν προδιδουμε τις αρχές μας! Στα του καιρού τώρα, για τα κοντινά εμείς εδώ οι δυτικοί δεν πρόκειται να επηρεαστούμε πολύ από τη θερμή εισβολή, ήδη από αύριο θα συννεφιασει και από Δευτέρα έρχονται βροχούλες που θα διαρκέσουν όλη την ερχόμενη εβδομαδα και το άλλο ΣΚ.!!!!ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ, πριν κάτι μέρες ψελισα σε μια ανάρτηση του δασκάλου ότι έρχεται του Αγίου Βαλεντίνου αλλά πέρασε στο ντούκου, με βάση όμως τα πρωινά τρεξιματα φαίνεται να επιβεβαιωνομαι και μάλλον θα γιορτάσουμε τον Άγιο Βαλεντίνο παρέα με τις Ορνιθιες που λέει και ο δάσκαλος από τη μια.. Και από την άλλη αγκαλιά με το κορίτσι, με καλό κρασί και όλα έξω χιονισμενα!! Τα καλύτερα έρχονται φίλοι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άφησα να αναρτηθεί το πολιτικό σου μήνυμα, Γιάννη, μόνο και μόνο γιατί ακόμα και στα μεταπολεμικά χρόνια κάποιοι σας αδικούσαν, λέγοντας: "Σοβαραί πλημμύραι σημειώθηκαν παρά των κομμουνιστών".

      Διαγραφή
  4. Δάσκαλε πιστεύω ότι το συγκεκριμένο άρθρο σας δεν είναι τυχαία η ανάρτηση του χρήστος από την άκρως ανοιξιάτικη Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, μωρέ Χρήστο! θα είχε νόημα να γράψω τώρα για το πλασματικό 48άρι του 1977;

      Διαγραφή
    2. Πιστεύω δεν είναι του παρόντος αυτό του 77,του παρόντος επιμένω είναι το συγκεκριμένο άρθρο σας δάσκαλε και περιμένω να διαβάσω από τα πλέον αξιόπιστα γραφόμενα σας για την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών

      Διαγραφή
  5. Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου Φεβρουάριος του 2007 παρουσιάστηκα στο στρατό, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2008 απολύθηκα. Μετά άσπρισε όλη η Αθήνα τότες, και γιόρτασα την απόλυση μου στα μέγιστα με ξενύχτι και χαρές με τους φίλους μου και Είχα δει εκείνο το ιστορικό βράδυ ολόκληρη την χιονόστρωση στα παραθαλάσσια και κόβοντας βόλτες ποδαράτοι. Βρε λέτε να γίνει επανάληψη?? Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προφητικός Δάσκαλε?
    Χρήστος/Θεσσαλονίκη(300μ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. --Ανατριχιαστική περιγραφή.Δάσκαλε "ευ γε εποίησας αναμνήσας ημάς"(Καλά έκανες και μας τα θύμισες).Υπάρχουν και αυτές οι όψεις.....

    ---Ως προς τα ακολουθήσαντα γεγονότα τον Μάιο "μέρα Μαγιού μου μίσεψες,μέρα Μαγιού σε χάνω.....".Άλλη ανατριχίλα αυτή.........!--------Πέτρος Α.

    Υ.Γ.Εξ αφορμής του Κουίζ και της πειστικής απάντησης,να θυμίσω ότι ο Δημόκριτος έλεγε " Προτιμώ την απάντηση σε ένα "διότι",από όλο το χρυσάφι των Περσών".!--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δασκαλε καλημερα. Μακαρι στους χαρτες του καιρου το μελλον να γινει συντομα παρον. Αργει βλεπεις πολυ το αλλο Σ/Κ. Αλλα απο την αλλη να στερηθουμε τη χαρα της προσμονης; Λευτερης απο Ευβοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Β.Α. Υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες "μέσος όρος" ,ετησίως, που σημαδεύουν τους χιονιαδες και τις κακοκαιρίες. Αυτό παρατήρησα όταν πριν 40 χρόνια κρατούσα σημειώσεις για τον καιρό, για χρόνια... Αν θυμάμαι καλά, ήταν οι 12-13 Φεβ,1Μαρτ., 16-17 Φεβρ, και αλλες. Δεν μπορεί να βασισθει κάνεις σ' αυτες βέβαια, αλλά ήταν μια ενδιαφέρουσα επαληθευομενη συνήθως στατιστική παρατήρηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυριε Ζιακοπουλε οι Πιγκουινιδες που λεγαμε και εσεις δεν τις βλεπατε?το θυμαστε?κατι ερχεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θύμισέ μου, Προκατειλημμένε φίλε μου, το συβόλαιο που είχα υπογράψει για το μη ερχομό τους αφορούσε μόνο το φετινό χειμώνα ή περιελάμβανε και τους επόμενους χειμώνες;

      Διαγραφή
    2. Πάντως, αν και δεν χρειάζεστε υπερασπιστές, για να τα λέμε όπως είναι τα πράγματα... Ο κ. Ζιακοπουλος είπε από αρχές Ιανουαρίου :
      α) η κυκλοφορία θα είναι κατά βάση ζωνική ή ημιζωνικη με κάποιες πιθανότητες να έχουμε κατέβασμα κρύου μέχρι την Ελλάδα με μεγαλύτερη έμφαση στην βόρεια χώρα.Είχαμε μεσημβρινη κυκλοφορία μηπως και έκανε λάθος; Ή απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας κακοκαιρίας 2-3ημερων; Έγινε.
      β) είδε συνέχεια της ίδιας κυκλοφορίας μέχρι τέλος Ιανουαρίου με πιθανό το ενδεχόμενο να κατέβει πάλι κρύο σε κάποια κίνηση του αντικυκλώνα να κάνει ridge πιο βόρεια. Εγινε.
      γ) προέβλεψε με μαθηματική ακρίβεια ότι τα χιόνια στην Αττική και ειδικά στην 2η κακοκαιρία δεν θα είναι πολλά (είχαμε μήπως νέο 2002?) άλλα θα υπάρχουν κάποιες εκπλήξεις. Στην 1η που φανταζομασταν χαμηλά "νυφιτσες, κουναβια" και λοιπά συμπαθή ζωάκια ήταν καταπέλτης και ορθολογιστης.Εγινε
      δ) μέχρι τις 10/2 είπε με βάση τα στοιχεία του ευρωπαϊκού ότι πάμε σε θερμές ημέρες και δεν υπάρχει κάτι στο διάστημα αυτό.. Σήμερα ειδικά έχουμε άνοιξη.
      ε) μίλησε για όψιμο χειμώνα και β'μερος με πιθανότητα να πάμε και στον Μάρτιο έτσι (με άσχημα αποτελέσματα για την φύση)...συμβόλαιο δεν υπέγραψε ακόμα... Μια σκέψη μοιράστηκε.
      Μετά από αυτά τι ακριβώς να ζητήσουμε και να συζητήσουμε;
      Καλύτερα να μαθαίνουμε από τις αναρτήσεις του όσοι αγαπάμε αυτό το χόμπι... Δωρεάν είναι τα μαθήματα ;)
      Αλλωστε τι απαιτούμε; τελειότητα στην πρόβλεψη /πρόγνωση καιρού; Εύκολη η κριτική βέβαια ειδικά αφού γίνει κάτι...
      ΥΓ.. Ταλαντώσεις.. αλλά σε καλό δρόμο
      ΘΝ

      Διαγραφή
    3. Ελεύθερος επαναστάτης της στρατόσφαιρας ο φίλος. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    4. Ο Ελεύθερος σχολιάζει μόνο και μόνο επειδή το σύμπαν συνωμότησε υπέρ του.Να ξέρει όμως πως το καλο μας σύμπαν δίνει και φάπες το ίδιο εύκολα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  11. Κυριοι, πάω να πάρω σκόρδα με τον κωδικό 2. Ευελπιστώ την άλλη Παρασκευή ο Χαρδαλιας να μην έχει δίλημμα σχολεία ή αγορά...
    ΥΓ. Δεν θα ξεχάσω ρήση φίλου ερασιτέχνη από την παλαι ποτε hellasweather ότι οι καλοί χιονιαδες φαίνονται 1 εβδομάδα πριν!
    ΥΓ2. Αν και λείπει πια ο Λαμερας με τις άπειρες μουσικές του γνώσεις, ένα τραγούδι μου έρχεται στο μυαλό: Μην το πεις πουθενά, Δρογώσης (για να μην το ματιάσουν)
    ΥΓ3 (παντελώς άσχετο με τον καιρό, σχετικό με ΥΓ2): Τί εκπομπάρα είναι το μουσικό κουτί στην ΕΡΤ1? Παίζει να είναι η καλύτερη εκπομπή ever(μετά το δελτίο για τους αγρότες φυσικά 😅 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κύριε Ζιακόπουλε νομίζω και ο τσιτσάνης πιτσιρικάς είχε γράψει γι αυτό το χιόνι,πείτε μου ότι δεν είναι τυχαία αυτήν η αναφορά?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άγιος Βαλεντίνος 2004... -7, χιόνι τρελό και γκρίνια τρελή γιατί δε θα γιορτάσουμε... (Εγώ χόρευα εν μέσω χιονοθυελλας βέβαια αλλά πού να το πεις...). 17 χρόνια μετά, όντας παντρεμένος, η γκρίνια είναι καθημερινη όποτε who cares?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μιας και ασχολούμαι με το παραδοσιακό τραγούδι και τη λαογραφια , πιστεύω ότι με το νέο κλίμα θα πρέπει να αλλάξουμε και κάποια τραγούδια όπως το "Τωρ ειν Απρίλης κι άνοιξη Μάης κι καλουκαίρι", σε Τωρ ειν Φλιβαρς κι άνοιξη Μαρτς κι καλοκαίρι"! Αυτό μου ερχόταν στο νου ανοίγοντας τα παράθυρα να μπει η δροσιά του Φλεβάρη στο σπίτι! Πόσο αστείο ακούγεται αλλά είναι η νέα κλιματική πραγματικότητα! Και βέβαια τα μικρά πρέπει να τα πασαλείψουμε αντηλιακά για να βγούμε για περπάτημα στον καυτό ήλιο! Καλημέρα σε όλους από τα συνήθως λαμπερά και ζεστά Μέγαρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεράστιος Θεε μου!!!! Καλημερα συμφοιτητή Χρησταρα!!!

      Διαγραφή
    2. Έλα ρε Νικόλα με τις αχιονιες σου φέτος ή μάλλον και φέτος γιατί αυτό δεν το λες κλιματική αλλαγή επειδή συμβαίνει φέτος αλλά επειδή έχει καταντήσει σχεδόν κανόνας τα τελευταία 10 χρόνια! Και πριν ή επανάληψη αυτής της κατάστασης γινόταν συχνότερη όσο περνούσαν τα χρόνια! Σίγουρα όταν θα βγουν οι επίσημοι μέσοι όροι της τριαντακονταετίας 1990-2020 τα στοιχεία θα είναι αποκαλυπτικά σε σχέση με τις τριαντακονταετίες 1960-90, 1970-2000! Αυτό είναι το χειρότερο! Χιόνια και χιονοθυελλες θα συμβούν και ακραίες και εκτός εποχής και στο μέλλον αλλά θα είναι πλέον αποτέλεσμα απορρυθμισης του, πολύ θερμοτερου πλέον, κλίματος! Πού είναι βρε Νικόλα οι εποχές που σε κάθε βαρομετρικό χαμηλό του χειμώνα είχαμε μαραθώνιες συνομιλίες στο τηλέφωνο και όταν είχα νοτιά και βροχή περίμενα το τηλέφωνό σου που ώστε στο γύρισμα σε βοριά να σε ακούω χαρούμενο να μου λες ότι ρίχνει χαρτοπετσέτες και εγώ περίμενα να ανοίξει ο καιρός να δω σε Πατέρα και Κιθαιρώνα μέχρι που θα το είχε κατεβάσει το χιόνι;

      Διαγραφή
    3. Χαιρετώ τους εκ Καρπενησίου ορμώμενους συναδέλφους.

      Διαγραφή
  15. ενα σχολια για τον καιρο 14-21/2 θα ηθελα...

    Ιωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβήθηκε ο παπάς τον Νοέμβρη και ο Δεσπότης τον Φλεβάρη!

      Διαγραφή
    2. και ο διάκος τον βαρδάρη!!(ποιητική άδεια) "θωμάς"

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε! Το πιάσαμε το υπονοούμενο, κάτι έρχεται... :-) Να περιμένουμε και αντίστοιχη ανάρτηση για την Αττική, θα τις δούμε τις Ορνιθίες ή θα χαθούν προς Ανατολάς;

    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φοβερη περιγραφη, και οπως παντα ως συνηθως την πληρωνουν οι φτωχοι, οι προσφυγες κλπ... σταθηκα και λιγο στους συναδελφους, τον καπετανιο και τους 2 ναυτες...

    ετυχε καπου στο 1994 χειμωνα εαν δεν με απατα η μνημη μου, να παρω ενα φορτηγο βαπορι παναμαξ 65.000 τοννοι, απο το Φαλμουμ στην Αγγλια, ειναι δυτικοτερα του Πλυμουθ στο δυτικοτερο ακρο της Αγγλιας, με προορισμο το Κεμπεκ στον Καναδα... κενο φορτιου, με μπαλαστ, θα φορτωναμε απο εκει, δεν θυμαμαι και καλα, νομιζω καλαμποκι, και σιγουρα για Αιγυπτο... Βορειο Ατλαντικο πιο κοντα στο Νιου Φαουντλαντ το low που μας κροσαριζε ηταν τυφωνας και το δελτιο εδινε 50 ποδια υψος κυματος... και τρομερα χαμηλες θερμοκρασιες... εαν αναλογιστει κανεις οτι το βαπορι 65.000 τοννων ηταν με μπαλαστ και ξεφορτωτο αρα η γεφυρα ηταν αρκετα ψηλα και τις κορυφες του κυματος της εβλεπες σε υψος βαρδιολας, τοτε σιγουρα ηταν πανω απο 50 ποδια το κυμα, πανω απο 15 μετρα, ισως να εφτανε και τα 20 σε καποιες περιπτωσεις... αλλα ο συνολικος ογκος μηκος πλατος ηταν εκατονταδες μετρα... σαν μικροι λοφοι... δεις... οταν μπηκαμε μεσα στο στενο του Σεν Λορενς αργα το απογευμα προς νυχτα, η θερμοκρασια ηταν 37 βαθμοι κατω απο το μηδεν (-37) και ταξιδευαμε μεσα στους παγους... εκανα τιμονι θυμαμαι.... μεσανυχτα αργα μετα, καμποσα μετρα απο τον ντοκο, αλλα λογο παγου δεν μπορουσαμε να πλευρισουμε... τα ρυμουλκα εσπαγαν παγους σε πιο μικρα κομματια για να ανοιξουν τον χωρο να παμε με το πλαί να δεσουμε... η θερμοκρασια εκει ηταν 32 κατω απο το μηδεν (-32) και εμεις που πηραμε το βαπορι πηγαινοντας απο Ελλαδα στο Φαλμουμ ειχαμε χειμωνιατικα ρουχα για τον χειμωνα που κανει στο λιμανι του Πειραια... ομως μεχρι να πλευρισουμε περασαν τουλαχιστον 3-4 ωρες στην πλωρη... κατεβαιναμε στο κασσαρο, η αλλιως και καμπουνι, να ζεσταθουμε λιγο και αφου ειχαμε αναψει ολα τα φωτα (προβολεις) και τα ειχαμε παρει σχεδον αγκαλια μεσα στο κασσαρο, που τα ειχαμε για να τα κρεμαμε στα αμπαρια οταν φορτοξεφορτωνει το βαπορι για να βλεπουν οι εργατες και οι γκρενιερηδες.... αλλα λιγα πραγματα εκαναν και αυτα... γιαυτο και σε αυτο το διαστημα ο καπετανιος μας ειχε στειλει συνολικα 2 μπουκαλια ουσκι και πιναμε γουλιες για να ζεσταθουμε...

    τρομακτικη εμπειρια οταν δεν εχεις τον καταλληλο ρουχισμο γαντια και παπουτσια για θερμοκρασιες 35 βαθμους κατω απο το μηδεν... νιωθεις οτι σε 2 ωρες το πολυ εκει εξω ισως πεθανεις πανω στην πλωρη... εξω στην στερια το χιονι δεν μετριοταν σε εκατοστα αλλα σε μετρα... την πρωτη βραδια που ειμαστα διπλα στον ντοκομ, παγωσαν οι σωληνωσεις των ηλεκτρομηχανων και εσβησαν τα παντα, οποτε μειναμε και απο θερμανση, μια νυχτα με 32 υπο το μηδεν (-32) και υπνο στην καμπινα φορωντας ολα τα ρουχα, καλοκαιρινα και χειμωνιατικα, καλτες, και οτι κουβερτα και σεντονι υπηρχε απο πανω... και παλι τα δοντια ακουγοντουσαν στο σκοταδι και την καρδια την ενιωθες σφιχτη...

    καλο Σαββατοκυριακο σε ολους.

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγκλονιστική περιγραφή! Από το νου μου πέρασαν ο Καββαδίας, ο καπετάν Ξυρίχης του Καρκαβίτσα, ο Πρόσπερο του Σέξπιρ (Τρικυμία) και τόσοι άλλοι! Να είσαι πάντα καλά, φίλε μου.

      Διαγραφή
  18. Κ.Ζιακοπουλε στα χωριά της Εύβοιας λένε φυλαξου από διάβολο και από φλεβαριωτικο κρύο..ΕΒΓΑ εσύ Γιαννουρακι να μπω το Φλεβαρακι,για να δεις εις τα χαντάκια γερους και παλικάρια!Αλήθεια αν και χιονοφιλος το ψύχος που φαίνεται σήμερα θα δημιουργήσει θέματα(αν και πολύ νωρίς ακόμα για κλειδώματα).Γιάννης από Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τραγικά ιστορικά γεγονότα όπως μας τα περιγράφεις δάσκαλε κ μόνο τυχαία δε μπορεί να είναι αυτή η ανάρτηση,τούτο το μήνα!
    Σχεδόν όλα τα μοντέλα μαζί κ τα ensemble επιμένουν για σοβαρή ψυχρή εισβολή σε όλη τη χώρα κ ειδικά για τα κεντρικά κ βόρεια.
    Από εκεί κ έπειτα κ από θέμα υετού κ λεπτομερειών επικρατεί χάος!
    Υπομονή λίγα 24ωρα ακόμη.
    Πάμε σεμνά κ ταπεινά μπας κ δούμε αυτή τη φορά μεγάλα κ σπουδαία πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φωτη. Φιλε θα το πω και ας κανει οτι θελει.. Μυριζει ιστορικος εδω και μερες για το διαστημα 14-17 του μηνα. Πολυ μακρια οντως, αλλα οι διαταξεις που φαινονται και οι θερμοκρασιες ( μεχρι -25 στα 850hpa) στο κεντρο του αυλωνα αρκουν για να πουμε οτι ΑΝ κατσει οπως πρεπει, υπαρχουν οι προυποθεσεις για ιστορικο χιονια. Το που και το πως θελει 4 μερες ακομα πιστευω. Αντε να δουμε τι θα δουμε!!

      Διαγραφή
  20. Κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα.Ο τίτλος "Μέρες του '36 στη Θεσσαλονίκη" Σημαίνει και κάτι άλλο..Ξέρετε κύριε Ζιακόπουλε..αυτα μοντέλα, αχ αυτά τα μοντέλα με έχουν κάνει ονειροπόλο
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Με αυτήν την ανάρτηση ο κ.Ζιακόπουλος αφήνει υπόνοιες πως θα έρθει ψυχρή εισβολή στην Ελλάδα.
    Αλλά επειδή είναι νωρίς ακόμα δεν το δίνει στο ωμά κατευθείαν στο πιάτο.
    Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε μην τυχόν καταλήξει σε καμμιά ισπανία μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μακάρι να πέσουν έξω τα μοντέλα, ανυπομονώ για την πρόβλεψη του Δασκάλου-κυρίως ως προς τις ελάχιστες θερμοκρασίες.
    Η φύση έχει ξυπνήσει,κυκλοφορούν ζωάκια και ερπετά που τα βλέπαμε παλιά τέλος Απρίλη,
    φυτά έχουν βλαστήσει(καλά, οι αμυγδαλιές νυφούλες).
    Αν παγώσουν όλα,θα γίνει καταστροφή στην ύπαιθρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πάθουν μεγάλη ζημιά τα δέντρα όσα ανθοφόρησαν αλλά εδώ δεν χαμπαριάζει ο κόσμος από τέτοια.

      Διαγραφή
    2. Και βέβαια χαμπαριάζουμε και σας σκεφτόμαστε, γι' αυτό και τα γράψαμε πρωί πρωί, (βλ. παλαιότερη ανάρτηση).
      Όσο για τον τίτλο, https://www.youtube.com/watch?v=qMyzEtFZjxA

      Διαγραφή
    3. Που είναι το αφύσικο αν προκύψει τελικά ψυχρή εισβολή; ακόμη Φεβρουάριος είναι. Το αφύσικο είναι η ζέστη που επικρατεί αυτές τις ημέρες και αν συμβεί οποιαδήποτε καταστροφή σε φυτά η ζώα αυτή θα είναι η πραγματική υπευθυνη

      Διαγραφή
    4. Χρήστο εκ Θεσσαλονίκης:
      -Συγκλονιστική η σκηνή της ανταρσίας και το τραγούδι των Γιαννίδη/Σακελλάριου!
      -Αν όμως στο τραγούδι "Μην περιμένεις, δεν ξαναζούνε τα παλιά, μην περιμένεις..." υπονοείς και το χιονιά, σου θυμίζω ότι οι παραπάνω δημιουργοί έγραψαν και το "Θα ξανάρθεις, δεν μπορεί παρά μια μέρα να ξανάρθεις...".
      - Με τον αείμνηστο Θ. Αγγελόπουλο είχα την ευκαιρία να μιλήσω μερικές φορές μαζί του το 1986, όταν γυρνούσε τον "Μελισσοκόμο" στη Φλώρινα και αναζητούσε καιρό μουντό με ομίχλες κ.λπ. Σπουδαίος σκηνοθέτης! Ο "Θίασος" και κυρίως η Αναπαράσταση" ήταν αριστουργήματα!

      Διαγραφή
    5. Αριστουργηματικός ο μεγάλος σκηνοθέτης, παρομοίως και για σας κ. καθηγητά.
      Έχω ακούσει ότι γύρισε στη Φλώρινα επτά από τις ταινίες του. Την λάτρευε τη Φλώρινα για το κλίμα της. Μια φορά περίμενε για ένα μήνα εκεί μέχρι να χιονίσει, νομίζω για το "Μετέωρο βήμα του πελαργού".

      Διαγραφή
  23. Μηπως ειναι ευκολο να μου θυμισει κάποιος/α την αντιστοιχια mm βροχης σε υψος χιονιου;
    Ευχαριστω εκ των προτερων.

    Νικος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. 1mm βροχής ισοδυναμεί με 1 cm χιονιού αν δεν κάνω λάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι το 0,7 mm να αντιστοιχεί στο 1 cm χιονιού. Σε κάθε πέρίπτωση, όλα εξαρτώνται από τη φύση του χιονιού (ξηρό-υγρό).

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, έναν χοντρικό υπολογισμό ήθελα γιατί (προς το παρόν ασφαλώς) προγιγνώσκονται "παλαβά" ύψη χιονιού για περιοχές όπως η Ορεινή Ναυπακτία που έριξα μια ματιά.

      Διαγραφή
  25. Δάσκαλε, ευχόμαστε οι φίλοι του χειμώνα και του "κακού" καιρού, να επαληθευτούν οι προγνώσεις που μέχρι και τώρα δείχνουν τα μοντέλα και να έχουμε μια τελευταία έστω ευκαιρία χαράς και αναπόλησης, πριν μας καταλάβει το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι...
    Πάντως, οι αναφορές σας στα ρεπορτάζ του απαγορευμένου Ριζοσπάστη της εποχής (δικτατορία Μεταξά - ανελέητο κυνήγι συντρόφων) είναι αξιοσημείωτη (και θα κλείσω εδώ το σχόλιο, ευχαριστώντας σας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε όχι και μακρύ ελληνικό καλοκαίρι,εντάξει τώρα.
      Αν δεν πάει ιούνιος για να σφύξουν οι ζέστες δεν μπορεί αλλιώς να νοηθεί η συγκεκριμένη λέξη.

      Διαγραφή
  26. Πριν λίγες ημέρες μερικοί είχαν σπεύσει να κάνουν όχι μόνο την κηδεία αλλά και το μνημόσυνο μαζί για τον φετινό χειμώνα,τώρα το γυρίζουν και περιμένουν ακραία καιρικά φαινόμενα χωρίς όμως να σκέφτονται αυτούς που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.Και εγώ από επαρχία είμαι και βοηθώ τους γονείς μου στις αγροτικές δουλειές.Γεροντες στην περιοχή,κεντρική στερεά,λένε από καιρό ότι ο χειμώνας θα πάει πολύ πίσω και ακούω τον πατέρα μου να λέει ότι θα έχουμε πολλές ζημιές αν γίνει κάτι τέτοιο.Ελπίζω ότι όλα αυτά που έρχονται να μην επιβεβαιώσόυν τόυς παραπάνω φόβους.
    Σταμάτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα.
    Ο αγροτοκτηνοτροφικος τομέας είναι το πρώτο θύμα αυτού του αλλοπροσαλου καιρού.Η ζημιά ξεκινά από αυτή την αφύσικη για την εποχή ζεστή.
    Κρύο θέλουμε όχι όμως ψύχος,έτσι όπως έχει πάει μέχρι τώρα ο καιρός.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ξέχασα να πω,με αφορμή το κείμενο,υπάρχει κάποια ιστορική ζεστή σε κάποιον από τους χειμώνες του παρελθόντος; Η μήπως βιώνουμε τώρα κάτι πρωτόγνωρο τα τελευταία χρόνια.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Απ'τα λίγα που καταλαβαίνω είναι ότι χιόνι μπορεί να μη δούμε (στην Αττική τουλάχιστον) αλλά φαίνεται σχεδόν σίγουρο ότι η θερμοκρασία θα πέσει πάρα πολύ και όπως ένα μεγάλο μέρος της αγοράς (εστίαση, καλλιτέχνες και πολλοί άλλοι) που κλαίει, θα προστεθούν και οι αγρότες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Όσον αφορα την περιοχή μου(Γιάννενα)κανένας γεωργός δεν κάνει ετοιμασίες στο χωράφι του στα μέσα Φεβρουαρίου.Οι κτηνοτρόφοι ξέρουν καλά από χειμώνες δύσκολους δεν φοβούνται μια εβδομάδα πραγματικού χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτό που δείχνουν τα μοντέλα από χθες το βράδυ είναι τέρψη οφθαλμών! Το θέμα είναι τι θα εισπράξουμε στο τέλος.. "Τρέξιμο το τρέξιμο" πιστεύω ότι κλειδώνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Για τα υπόλοιπα ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Συμμερίζομαι απολύτως τους φίλους που εφράζουν φόβους για καταστροφές.Αν και χιονόφιλος "εξ απαλών ονύχων",έχω παύσει προ πολλού,το έχω ξαναπεί,να "χαίρω μετά κλαιόντων"!.....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Να υποθέσουμε με βάση την αναρτηση σας κύριε Δημήτρη ότι αυτό που φαίνεται να μας έρχεται το επόμενο ΣΚ μπορεί να έχει και χαρακτηριστικά 'μετεωρολογικης βόμβας'; Πραγματικά και ανεξαρτήτως του πού θα βρέξει ή θα χιονίσει θα έχει ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε.
    Υ.Γ.1 (προς Βαγγέλη) Χρόνια είχα να δω μια καλή μουσική εκπομπή στην τηλεόραση όπως το Μουσικο Κουτί. Ειδικά η μπάντα της εκπομπής είναι ο,τι καλύτερο.
    Υ.Γ.2 (προς κο Δημήτρη): Λατρεύω ομοίως την Αναπαράσταση του Αγγελόπουλου. Απεναντίας ποτέ μου δεν κατάφερα να δω ολόκληρο το Θίασο. Βρίσκω πάντως υπέροχο που καποιοι καλλιτέχνες συμβουλεύονται μετεωρολογους προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο δυνατό εικαστικό αποτέλεσμα στο έργο τους. Ίσως και για αυτό κάποιοι καλλιτέχνες είναι πραγματικά μεγάλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. μαρια απο θεσσαλονικη..το οτι κανατε αυτο το σχολιο υπονοειτε οτι ειναι να ερθει κατι ?? :))
    Ζιακόπουλος6 Φεβρουαρίου 2021 - 9:47 μ.μ.
    Χρήστο εκ Θεσσαλονίκης
    -Αν όμως στο τραγούδι "Μην περιμένεις, δεν ξαναζούνε τα παλιά, μην περιμένεις..." υπονοείς και το χιονιά, σου θυμίζω ότι οι παραπάνω δημιουργοί έγραψαν και το "Θα ξανάρθεις, δεν μπορεί παρά μια μέρα να ξανάρθεις...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αυτή την αίσθηση έχω, καθώς η δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στο Ιόνιο το Σαββατοκύριακο (13/14/2) συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να επαληθευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αμέσως γίνατε συγκεκριμένος σε μια κυρία κύριε Ζιακόπουλε ως τζεντλεμάν...εμάς μα έχετε τρελάνει στους γρίφους!...σε κάθε περίπτωση και να μην βγεί η προβλεψη σας και ως απάντηση σ αυτον με την πιγκουνιάδα σημειώνω.
      αντί να μας τρελάνετε για την κλιματική αλλαγή με τις θερμές μέρες που ερχόταν αρχίσατε μεθοδικά να μας προβληματίζετε για τις ψυχρές που έρχονται δλδ
      -ξεκίνησατε με την σημειολογία των πετρών και είσασταν συγκεκριμένος(10-12days)
      -βρηκατε ευκαιρία να μας μάθετε για τον ρόλο της σαχάρας τον φεβρουάριο
      -με μια ιστορική αναδρομή υποτυπωμένη μαλιστα σε διάφορα γεγονότα μας προετοιμάζετε για ότι έρχεται.
      τι άλλο να ζητήσουμε?και επαναλαμβάνω ως οπαδός της κλιματικής αλλαγής αντί να βρείτε ευκαιρία να μας πείτε γι αυτήν ,το αντίθετο κοιτάξατε δείξατε αλλού .
      Το βασικότερο όμως ότι ΤΟΛΜΑΤΕ και σε υετό και σε θέση.Και να μην σας βγεί μετά από όλα αυτά ένα μεγάλο σεβασμο΄κύριε Ζιακόπουλε."θωμάς'

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει και η περίπτωση, οι αναφορές των προηγούμενων ημερών να είναι άσχετες με την επικείμενη ψυχρή εισβολη. Ας μάθουμε όλοι να βλεπουμε στα λεγόμενα κάποιου (του κυρίου Ζιακοπουλου εν προκειμένου) την αλήθεια που λέει και όχι αυτήν που θελουμε να ακούσουμε. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των ανθρώπων της εποχής μας είναι ότι δεν έχουν μάθει να ακούνε τι πραγματικά τους λέει κάποιος.Καλημερα...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  36. Φίλε Sailor η περιγραφη σου μοναδική..Πραγματικα σαν να ακούω τον πατέρα μου να διηγείται ιστορίες από τα χρόνια του στα βαπόρια..
    Σπύρος Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα σε όλους.
    Σε συνέχεια των προχθεσινών μού σχολίων κ για το ρόλο που θα παίξει η ένταση κ η κίνηση του ισχυρού αντικυκλώνα εμποδισμού της Σκανδιναβίας,σύμφωνα με τα τελευταία τρεξίματα αυτός δείχνει ότι θα κινηθεί καρφί την επόμενη Κυριακή κ έως τη Τρίτη τουλάχιστον πάνω από την περιοχή της ΒΔυτικης Ευρώπης κ συγκεκριμένα της Μ. Βρετανίας με πίεση περίπου 1046hPa.
    Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για κάτι ιστορικό πάνω από την Ελλάδα τόσο από πλευράς ψύχους όσο κ εκδήλωσης υετού.
    Αυτά τα ολίγα... Συνεχίζουμε μέρα τη μέρα για λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. μαρια απο θεσσαλονικη...αν επαληθευτει απο τοσο νωρις που το προβλεψατε,ενα μεγαλο respect..σαςεχω προλαβει σε δελτια καιρου στην ετ. οταν ημουν μικρη..παντα μαρεσαν τα χιονια..περιμενα πως και πως να σας ακουσω να λετε οτι ερχονται..εχω ζησει και το 2012 μια ανεπαναληπτη χιονοκακοκαιρια 3 ημερων στο σαραγιεβο και απο τοτε εδω θεσσαλονικη ολα μου φαινονται μικρης εντασης :)) ενα 2001 εχω να θυμαμαικμ και την αριαδνη..το 88 ημουν μικρη δεν εχω αναμνησεις..μακαρι αυτη τη φορα να εχουμε κατι ιστορικο !! απ την αισθηση σας και στου θεου το αυτι :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Φιλοι μου ολα δειχνουν οτι επικειται σφοδρη μεταβολη του καιρου απο13 του μηνα και μετα.Μια.υπερψυχρη μαζα αρκτικης προελευσης.απο την βορειοανατολικη.ρωσια θα σαρωσει ολα τα βαλκανια κσι την ΕΛΛΑΔΑ με μεγσλη ενταση και διαρκεια Τα τελευταια χρονια δεν θυμαμαι τετοια περιπτωση και μιλαμε κατ εμε.για κακοκαιρια ισχυροτερη της ΑΡΙΑΝΔΗΣ Ο φεβρουαριος ειναι μηνας δυσκολος δυστροπος.και.δυσιποστατος και πολλες φορες επικινδυνος.Πριν δυο μερες.στην τηλεοραση φωναζαν και τονιζαν οχι οτι καποιοι κανουν μπανιο αλλα οτι αρχισσν τα μπανια.με.μια.διαθεση καλοκαιρινης ραστονηςΕΛΕΟΣ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΛΕΝΕ Πρεπει να καταλαβουν οτι αυτο το μηνα οσο πιο ανοιξιατικα.διαστηματα.παρουσιαζει τοσο πιο αγρια θα.ειναι τα χειμωνιατικα Δασκαλε σε.ευχαριστουμε.για τις.γνωσεις και τις πληροφοριες που.μας.δινεις Ας περιμενουμε λοιπον το τερας του βορια που καλπαζει αχαλινοτο στις.στεπες.της.σιβηριας.ΦΙΛΕ ΦΙΛΤΑΤΕ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΕΓΚΑΙΡΑ.ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΣΟΥ Πατριωτακι Φωτη μπραβο για τις προβλεψεις σου γιατι τολμας και ρισκαρεις.με φοβερη επιτυχια.Εγω.παντως νομιζω οτι θα εχουμε ιστορικα καιρικα.γεγονοτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε γεροπαναχαικε,μην παρασύρεσαι από τα μοντέλα. Με τις δικές μου γνώσεις και όση εμπειρία έχω δεν μπορώ να δω κάτι ιστορικό και ανεπανάληπτο να έρχεται. Η ψυχρή εισβολή που όπως φαίνεται θα υπάρξει, δεν μου μοιάζει εξαιρετικά σοβαρή και το χιόνια είναι υπό συζήτηση ακόμη. Ούτε τι διάρκεια θα έχει ξερουμε ούτε αν θα υπάρξουν και άλλες διαταραχές που θα φέρουν επιπλέον υετο (εκτός από το χαμηλό που ίσως σχηματιστεί στο Ιόνιο). Το συναίσθημα που προκαλούν οι εικόνες των μοντέλων καμία φορά υπερισχύει της ορθής ανάλυσης της κατάστασης.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  40. Καλησπερα θα πιασει και Μαγνησια το κρυο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Και κρύο με διάρκεια και χιόνι στη Μαγνησία.
    Καλωσορίζουμε τη συντοπίτισσά μου Μαρία στο blog και ευχόμαστε να μας φέρει χιονογούρι η παρουσία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τι μιζέρια είναι κ αυτή με τον ανώνυμο φίλο!!! Τι γκρίνια!! Προβλέπει κ κινδυνολογει ότι εξαφανίστηκε εντελώς από Ελλάδα τα χιόνια κ τα κρύα!! Ξεχνάει πέρυσι τον Απρίλιο χιονιζε συνεχώς σε ημιορεινή κ πάνω!! 2015 στην πόλη μου τον Βόλο μετεωρολογικη βόμβα την πρωτοχρονιά με μισό κ βάλε μέτρο χιόνι!! Ιανουάριος 2017 πολύ χιόνι κ κρύο παντού κ στην πόλη του Βόλου! Ιανουάριος 2020 χιόνι στην πόλη κ μετά βροχή! Φέτος όντως ανάμεσα στις μεγάλης διάρκειας ζεστές κ όχι ρεκόρ γιατί παλαιότερα Χριστούγεννα κ μετά χτύπησε 25αρια στις μεγάλης διάρκειας λοιπόν θερμές εισβολές χιόνι ακόμη κ στην Αττική π. Χ κούκλα η ιπποκρατειος πολιτεία κ.λ.π!γιατι ο κ Ζιακοπουλος να μην προβλέπει σωστά το επερχόμενο μεγάλο ψύχος με την κατάρτιση του? Είπαμε υπερθέρμανση όχι όμως κ φρενίτιδα κ αμφισβήτηση των επιστημόνων! Τα παραδείγματα με χιόνι κ ψύχος που ανέφερα είναι χρονικά πολύ κοντά μας κ τα μοντέλα όσο περνούν οι μέρες κλειδώνουν κ υπέρ του κ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ(ΙΣΤΟΡΙΑ-ΕΜΠΕΙΡΙΑ) ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ....ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΗΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ .. ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΡΡΙΕΡΑ ΣΑΣ Κ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ<>ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ... ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Κ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ..ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΩΝΑΖΩ!!ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο μου, τα μεγάλα και τα χρυσά γράμματα είναι για τους ταγούς του έθνους.

      Διαγραφή